1. korak: Pošiljanje prvega portala za razvijalce transakcij

  Prvi koraki

  Če imate izkušnje kot spletni razvijalec, se veliko tega, kar že poznate, nanaša na razvoj verige blokov. Namen tega vodnika je predstaviti vam drugačnost, da lahko začnete raziskovati in graditi.

  Tukaj ni presenečenje: največja razlika je v uporabi verig blokov, za ta vodnik pa se bomo najprej sklicevali na verigo blokov Ethereum, saj ima največjo skupnost razvijalcev. Zakaj bi želeli v svoj sklad vključiti razvoj verige blokov? Obstajajo številne zanimive stvari, ki vam jih omogočajo verige verig, ki resnično izpodbijajo predpostavke o tem, kako posamezniki komunicirajo na internetu in z njim.

  Kaj lahko storite z Blockchainom (in nikoli prej)

  Digitalno blago v lasti uporabnika, s katerim je mogoče trgovati

  Z verigo blokov lahko (enostavno) ustvarite tokenizirana sredstva, ki jih lahko uporabniki hranijo in trgujejo zunaj vašega spletnega mesta. Na primer, Gods Unchained je zbirateljska igra s kartami Magic-the-собираvanja, kjer lahko uporabniki fizično posedujejo svoje karte in jih trgujejo zunaj platforme. Pri tem me zanima, da imajo posamezne kartice identiteto in se lahko uporabljajo drugje ali trgujejo na trgih tretjih oseb. Lahko bi na primer dobili kartico, ki je bila uporabljena na prvenstveni tekmi, za prodajo kot zbirateljski predmet, na enak način, kot bi lahko imela domača žoga v prvenstvu MLB.

  Plačila in prenos vrednosti

  Zaradi temeljne integracije kriptovalut je sprejemanje plačil in olajševanje transakcij z vrednostmi poenostavljeno: bančna nakazila, kreditne kartice, paypal, vsi razvijalci za vključitev zahtevajo veliko truda. Te prednosti veljajo zlasti za skupnosti z omejenim dostopom do bančnih in kreditnih storitev: imamo študijo primera o uporabi Ethereuma za lažji prenos vrednosti in izplačilo pomoči v begunskih taboriščih v Jordaniji.

  Uporabniška identiteta in zasebnost podatkov

  Obstajajo edinstvene značilnosti, kako uporabnik ugotovi svojo identiteto prek blockchain omrežja. Z uporabo programske opreme, kot je Metamask, se lahko uporabniki enotno prijavijo na celoten internet. Morda vam na vašem spletnem mestu ne bo treba ravnati z gesli ali se prijaviti, kar pomeni manj zahtev za izgubljena gesla. Zasebnost podatkov lahko izboljšamo tako, da uporabniku omogočimo nadzor nad tem, kdo ima dostop do njihovih informacij, in mu omogočimo, da podpiše transakcije. Ko uporabnik zapusti spletno mesto, upravljavci spletnih strani ne morejo več neposredno dostopati do svojih podatkov.

  Globalno, obstojno stanje interneta

  Današnji internet je zgrajen iz številnih tehnologij, vendar ni osrednje avtoritete o tem, kaj je res. Internetni velikani, kot je Facebook, imajo lahko ključe svojih kraljestev z obsežnimi omrežji in bazami podatkov, ki delujejo nekako kot trajno stanje, vendar so v zasebni lasti in je njihov obseg na splošno omejen na njihove lastne organizacije. Blockchain kot mreža, ki sčasoma vsebuje nespremenljive podatke, je zelo varen in odporen na nedovoljene posege in nima nobenega lastnika, lahko služi kot vir resnice za udeležence skupnosti.

  Digitalno pomanjkanje

  Zamenljivi žetoni in kriptovalute se zanašajo na verige blokov, da bi zagotovili infrastrukturo za redka digitalna sredstva. Kadar so bila digitalna sredstva v preteklosti neskončno kopirana ali zaščitena z zapletenimi shemami DRM, trajni sistem z enim virom resnice, kot je veriga blokov, omogoča ustvarjanje edinstvenih digitalnih sredstev, ki jih je mogoče imeti v lasti, ne pa tudi kopirati, kar pomeni, da te stvari lahko ima resnično vrednost.

  Web2 in Web3 Blockchain Stack

  Obstajajo različne verige blokov, od katerih ima vsaka svoja omrežja, svoja pravila in svoje skupnosti udeležencev. Dana platforma blockchain – na primer Ethereum – ima lahko različna omrežja, s katerimi se lahko povežete z vsemi svojimi podatki. Lahko zaženete svoje omrežje, kar bomo storili kasneje v tem priročniku.

  Vsako omrežje je sestavljeno iz posameznih vozlišč, ki izvajajo primerke programske opreme vozlišča blockchain. Namesto običajnega modela strežnik-odjemalec blockchains uporabljajo decentralizirane peer-to-peer protokole za medsebojno komunikacijo in doseganje soglasja o stanju omrežja.

  V tipičnem paketu za spletni razvoj lahko zgradite front-end z uporabo html, CSS, javascripta in ogrodja, kot je response. Ta vmesnik komunicira z vmesnikom, ki vključuje pomnilnik datotek, izvedbeno okolje in bazo podatkov. Komponente za shranjevanje, izvajanje in bazo podatkov se lahko nahajajo na enem strežniku ali so del sistema v oblaku ali omrežja za dostavo vsebine.

  Edina razlika pri ustvarjanju aplikacije veriženja blokov (pogosto imenovane porazdeljena aplikacija ali dapp) je ta, da določen del funkcionalnosti vaše aplikacije zagotavlja veriga blokov ali drug porazdeljen mehanizem. Povezava z verigo blokov, kot je Ethereum, se običajno izvede z vključitvijo knjižnice javascript, kot je web3.js ali ethers.js, v povezavi s programsko opremo vozlišča ali API-jem verige blokov. Knjižnice Web3 so na voljo v različnih jezikih.

  Shranjevanje datotek, funkcionalnost baze podatkov in izvajanje lahko potekajo na verigi blokov, čeprav verige blokov trenutno niso optimizirane za velike količine podatkov ali zapleteno izvajanje.

  Kot primer lahko zgradite aplikacijo, ki uporablja tipičen spletni kup, vendar ustvarite pametno pogodbo, ki se nahaja na verigi blokov, za izvajanje porazdeljenega izračuna in interakcijo z žetoni ali kriptovaluto. O pametnih pogodbah bomo govorili kasneje.

  Lahko tudi sestavite aplikacijo, ki je sicer značilna, vendar se preverjanje uporabnika izvaja s programsko opremo, kot je Metamask, ki je med drugim digitalna denarnica in upravitelj identitet..

  Pošiljanje vaše prve transakcije

  Pošljimo svojo prvo transakcijo v verigi blokov kot uporabnik. Za to potrebujete denarnico.

  Namestitev MetaMask

  MetaMask je izdelek ConsenSys, vključuje denarnico in ponuja robusten nabor orodij za interakcijo z verigami Ethereum. Zanimiv za razvijalce, vbrizga globalni API v katero koli obiskano spletno mesto, dostopno prek javascripta na window.ethereum; za vse podrobnosti si oglejte celotne dokumente za razvijalce za MetaMask na njihovi spletni strani. Za začetek namestite razširitev brskalnika MetaMask chrome ali uporabite aplikacijo MetaMask Mobile, ki je na voljo v trgovini Apple App ali Google Play.

  Ko je nameščen, pojdite skozi postopek ustvarjanja računa. Opazite lahko nekaj stvari: ena je ta, da vam ni treba vnašati nobenega e-poštnega naslova ali drugih osebnih podatkov. Druga stvar je, da se veliko piše o pisanju ali shranjevanju vaše “semenske fraze”; to je pomembno, ker lahko edino tako dostopate do računa ali ga obnovite. Več o tem kasneje.

  Ko se Metamask zažene, boste videli stanje na računu (0 ETH), v zgornjem desnem kotu pa omrežje, s katerim ste trenutno povezani. Razširite meni za izbiro omrežja, da razkrijete seznam omrežij. Izberite Ropsten Test Network.

  Mainnet in testnet

  Vsako od teh omrežij je sestavljeno iz sklopov računalnikov s programsko opremo vozlišč. Večina vozlišč je v Mainnetu, ki je primarno omrežje za ohranjanje vrednosti za Ethereum. V času pisanja tega dokumenta je bilo glavno omrežje Ethereum nekaj več kot 8000 vozlišč. Omrežna vozlišča lahko raziščete na Ethernodes ali Etherscan.

  Preizkusna omrežja imajo veliko manj vozlišč (omrežje Ropsten ima 3 vozlišča) in na njih eth nima nobene vrednosti. Ta omrežja razvijalci uporabljajo predvsem za testiranje svojih dapps in pametnih pogodb, preden jih zaženejo v glavnem omrežju. Opazili boste tudi, da MetaMask ponuja možnosti za povezavo z localhost ali RPC po meri. Ko razvijate aplikacije Ethereum, lahko z metamasko vzpostavite povezavo s programsko opremo vozlišč, ki se izvaja v vašem sistemu ali katerem koli drugem omrežju, in z njo komunicirate..

  Pridobivanje testnega etra

  V MetaMask kopirajte svoj javni naslov v odložišče, tako da kliknete ime računa:

  Vaš javni naslov identificira vaš račun in ga lahko delite z drugimi: to je tisto, kar bi nekdo drug uporabil za pošiljanje žetonov. To je nekaj podobnega številki bančnega računa ali e-poštnemu naslovu, saj imate v lasti in nadzor nad tem, kaj je povezano s tem naslovom. Da ste lastnik tega naslova, dokazujete s podpisovanjem transakcij z zasebnim ključem (ki ga lahko ustvarite iz vaše začetne fraze), zato jih morate obdržati zasebne. Z vidika verige blokov je vsak, ki pozna dani zasebni ključ, lastnik sredstev, dodeljenih javnim naslovom zasebnega ključa. Vaš javni naslov bo videti nekako takole:

  0xDa4A488d8c58D57F4046CAbAc73DA0DB778DC930

  S pipo lahko pošljete testni eter na svoj račun. Poskusite uporabiti Ropsten pipa: prilepite svoj javni naslov v polje računa in kliknite »Pošlji mi testni eter«. Kmalu boste videli, da je v vašem računu 1 ETH.

  Kaj se je zgodilo tukaj? Svoj javni naslov ste poslali na pipo Ethereum. Pipa je izvedla transakcijo in poslala 1 ETH v lasti lastne pametne pogodbe na naslov, ki ste ga navedli. Lahko ste navedli kateri koli naslov in transakcija se bo izvedla. Vozlišča v omrežju so pobrala transakcijo in jo vključila v izkopani blok, ki je bil posnet na verigi blokov in razširjen po celotnem omrežju. Nato MetaMask bere iz vozlišča na verigi blokov in poroča o transakciji in vašem trenutnem stanju. Med pipo in MetaMaskom ni neposredne komunikacije.

  Obstaja še en način, kako lahko dobite testni eter. Pojdite do pipe MetaMask; Upoštevajte, da se to spletno mesto ne bi naložilo, če niste namestili MetaMaska (ali drugega vmesnika web3). Ta postopek prikazuje drugačen tok uporabnikov.

  Tu lahko vidite, da lastnosti uporabnika niso opredeljene. Pri tej izvedbi vam ni treba kopirati in prilepiti naslova iz MetaMask. Ko kliknete gumb »zahtevaj 1 eter«, vas bo MetaMask vprašal, ali se želite povezati s spletnim mestom. Če sprejmete to povezavo, bo vaš javni naslov delljen s spletnim mestom, prikazano vaše stanje na strani in transakcija bo izvedena:

  Povezava na ta način je podobna prijavi na spletno mesto; vendar postopek registracije ni bil potreben. Prijava prek MetaMaska ponuja možnosti za enotno prijavo, saj se spletna mesta lahko prilagodijo glede na povezani račun. V tem primeru se za povezavo z uporabniškim računom z uporabo predmeta ethereum, ki ga je vbrizgal MetaMask, uporablja naslednji JavaScript:

  ethereum.request ({metoda: ‘eth_requestAccounts’});

  Ko je transakcija zaključena, bi morali imeti v denarnici v omrežju Ropsten 2 ETH.

  Pošiljanje testnega etra

  Zdaj, nazaj v polje Uporabnik eterične pipe MetaMask, kliknite oranžni gumb 1 eter, da donirate 1 ETH nazaj v pipo. Pojavilo se bo novo obvestilo:

  MetaMask vas prosi, da odobrite to transakcijo; ko potrdite, bo MetaMask podpisal transakcijo z vašim zasebnim ključem, kot je potrebno za preverjanje s pomočjo vozlišč blockchain. Upoštevajte, da obstajajo še nekatere druge možnosti transakcij: kliknite gumb »uredi« zgoraj levo, če si želite ogledati več podrobnosti. Pristojbine za plin vozliščem in rudarjem nadomestijo stroške, povezane z izvajanjem transakcije. Vsaka transakcija v Ethereumu ima pristojbine, povezane z izračuni, ki so povezani z vzdrževanjem omrežja. V tem primeru 0,000021 ETH.

  Ker mora vsaka transakcija iti skozi konkurenčni postopek, da jo vozlišča zavzamejo in vključijo v blok, preden je vključena v verigo blokov, lahko zagotovite, da se vaša transakcija zgodi hitreje, tako da povečate nagradno nagrado rudarjem za vključitev vaše transakcije v njihovo naslednji blok.

  Kliknite Naprej in potrdite. Vaša transakcija bo navedena kot čakajoča in v nekaj minutah bo transakcija del verige blokov, v MetaMask pa boste videli posodobljeno stanje računa.

  Naslednji koraki

  V tem uvodnem koraku smo vam predstavili nekaj osnov transakcij in interakcije z verigo blokov, predvsem z vidika uporabnika, ki uporablja MetaMask. V 2. koraku tega vodnika boste ustvarili lastno omrežje verig blokov, sodelovali z njim lokalno in raziskali pogodbo o Remixu. V 3. koraku boste bolje spoznali lokalni razvoj, uporabili Infuro, povezali vse skupaj z Reactom in se povezali z testnim omrežjem Ethereum.

   Vključitev razvijalcev: 2. korak2. korak vdelave za razvijalce

   Vključitev razvijalcev: 2. korak

   Vključevanje razvijalcev: 3. korakKorak 3 za vgrajevanje razvijalcev

   Vključevanje razvijalcev: 3. korak

   10-minutna orientacija Ethereum10-minutna orientacija Ethereum

   10-minutna orientacija Ethereum

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me