Kaj je maloprodajna digitalna valuta centralne banke?

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedDogodki in konferencePressGlasila

Naročite se na naše novice.

Email naslov

Spoštujemo vašo zasebnost

HomeBlogEnterprise Blockchain

Kaj je maloprodajna digitalna valuta centralne banke?

Ključna načela maloprodajnih CBDC in stanje sprejemanja blokovnih verig centralnih bank po vsem svetu. avtor Matthieu Saint Olive 8. junij 2020 Objavljeno 8. junija 2020

kaj je cbdc heroj

Če spremljate novosti v financah in kriptovalutah, ste morda slišali izredno veliko brenčanja okoli koncepta digitalnih valut centralne banke (CBDC). Toda včasih je dokaj težko razumeti, katere centralne banke so pri oblikovanju CBDC najbolj oddaljene in kakšna ključna načela oblikovanja upoštevajo. Cilj tega prispevka je predstaviti ključna načela maloprodajne CBDC in deliti nekaj konkretnih primerov, kako različne centralne banke po vsem svetu načrtujejo izvajanje tehnologije.

Kratka zgodovina plačil

Denar je ključna sestavina gospodarske dejavnosti in njegova fizična oblika je tesno povezana s potrebami uporabnikov. To je razlog, da se je denar po nenehnem procesu dematerializacije nenehno razvijal od najbolj primitivnih oblik prazgodovine (školjke, kroglice) do najnovejših oblik (gotovina, bančne aplikacije). V zadnjih nekaj letih je pojav internetnih izdelkov in storitev vodil do spremembe paradigme, ko so se svetovne transakcije preselile v digitalno povezano gospodarstvo. Rast digitalnih plačilnih sredstev je očitno povezana z zmanjšanjem uporabnosti gotovine v našem digitalnem gospodarstvu. Podjetja, kot so PayPal, Stripe, Ant Financial in Revolut, so postala vodilna v industriji in so imela koristi od tega prehoda na spletno in digitalno poslovanje.

V zadnjem času opažamo pojav novih inovacij v plačilni industriji. Začelo se je z Bitcoini, nato pa s stabilnimi kovanci, zgrajenimi na vrhu verige Ethereum, kot je Tether (USDT), s katerimi se dnevno trguje z milijardami dolarjev. Lani je Facebook objavil ambicijo, da s projektom Libra vstopi v denarno in plačilno industrijo: globalni stabilcoin, za katerega trdijo, da bi izboljšal finančno vključenost v regijah, kjer lahko ljudje uporabljajo Facebook, vendar še vedno nimajo bančnega računa.

Ker je osrednji mandat centralnih bank zagotavljanje denarne in finančne stabilnosti, so inovacije tehnologij blockchain in stablecoin prisilile te institucije, da ocenijo, ali preoblikovanje plačilne industrije predstavlja tveganje ali ne. Med predlaganimi rešitvami je, da centralne banke ponudijo alternativo zasebnim digitalnim plačilnim sredstvom z digitalno obliko gotovine. Temu pravimo digitalne valute centralne banke.

ikona konsenz pleksusa okrogla Prenesite si našo belo knjigo »Centralne banke in prihodnost digitalnega denarja«. Prenesi

Kaj je danes denar centralne banke?

Najbolj prepoznavna oblika denarja centralne banke je gotovina, ki jo lahko uporablja širša javnost in se večinoma uporablja za transakcije manjših vrednosti. Druga oblika denarja centralne banke je zakonito plačilno sredstvo, ki ga izda centralna banka in predstavlja terjatev do centralne banke. To se razlikuje od denarja komercialne banke, ki predstavlja terjatev do poslovne banke. Vendar pa vrednost denarja denar centralne banke večinoma uporabljajo finančne institucije za medbančne poravnave. Preprosto povedano pomeni, da imajo finančne institucije pri centralni banki bančni račun, medtem ko vi in ​​jaz (kot posamezniki) ne moremo. Ti računi se že upravljajo digitalno in omogočajo transakcije v realnem času s sistemi, imenovanimi bruto poravnava v realnem času (RTGS). Tako se na primer imenuje evropski sistem BPRČ Cilj 2.

Dve vrsti CBDC

Tako kot terjatve do centralne banke do gotovine in komercialnih bank obstajata po svetu dve glavni vrsti CBDC:

 • Veleprodajni CBDC: to vrsto valute bi finančne institucije uporabljale za nakup in prodajo finančnih sredstev in bi nadomestile sisteme BPRČ.
 • Maloprodajni CBDC: ta vrsta valute bi se uporabljala za plačilo stvari, pošiljanje denarja prijateljem in družini ter po možnosti za prejemanje državnih spodbud in subvencij.

Za obseg te objave se bom osredotočil le na CBDC na drobno, ki je podoben digitalni obliki gotovine. Od zdaj se izraz “CBDC” uporablja za opis “CBDC na drobno”.

Ključna načela maloprodaje CBDC

Čeprav obstaja veliko možnosti oblikovanja maloprodajnih CBDC, se večina centralnih bank po vsem svetu strinja glede naslednjih ključnih načel:

 • CBDC bi bila nova oblika denarja centralne banke, ki bi ga izdala in nadzorovala centralna banka. Ponudbo CBDC določa denarna politika, nadzoruje pa jo centralna banka. 
 • CBDC je obveznost do bilance stanja centralne banke (v nasprotju z denarjem komercialnih bank, ki je terjatev do poslovne banke).
 • CBDC morajo vsi državljani, podjetja in vladne agencije sprejeti kot plačilno sredstvo, zakonito plačilno sredstvo in varno hrambo vrednosti.. 
 • Centralna banka CBDC distribuira enakomerno s primerjavo z ustreznim fiatom in bi jo bilo treba nemoteno in prosto pretvoriti v denar in gotovino komercialnih bank..
 • Potrošniki za pridobitev in uporabo CBDC ne bi smeli imeti bančnega računa.
 • CBDC bi moral biti zgrajen na odprti infrastrukturi, da bi zasebnim podjetjem omogočili gradnjo inovativnih izdelkov in storitev. 
 • Stroški transakcije bi morali biti nižji od sedanjih sistemov.

Po navedbah Banke za mednarodne poravnave, več kot 80% centralnih bank se ukvarjajo z delom na področju CBDC. Kitajska, Švedska, Kambodža, Bahami in vzhodni Karibi so med najnaprednejšimi pobudami CBDC na drobno. Vodijo pilote v živo in večina jih namerava začeti delovati do konca leta 2021. Vsakih nekaj tednov druga centralna banka objavi načrt za zagon pilota CBDC. Najnovejše države vključujejo Nizozemska in Južna Koreja. Vendar pa med temi centralnimi bankami vse ne nameravajo začeti živeti s CBDC. Številni izmed njih, kot sta Bank of Canada in Južnoafriška rezervna banka, so pojasnili, da te pilote lansirajo, da pravilno ocenijo priložnosti in tveganja CBDC ter se po potrebi pripravijo na izdajo CBDC.

cbdc sprejem

Kako različne države izvajajo CBDC

Čeprav bodo številne centralne banke v prihodnjih letih verjetno izdale CBDC, je povsem gotovo, da ne bodo popolnoma enake. Obstaja veliko možnosti oblikovanja, ki so odvisne od nacionalnega konteksta in vprašanj, kot so: 

 • Ali se uporablja gotovina? 
 • Ali so ljudje navezani na zasebnost, ki jo nudi denar? 
 • Ali se denar poslovne banke šteje za varen?? 
 • Kakšna je stopnja finančne vključenosti? 

Med tekočimi pobudami že lahko opazimo nekatere razlike. Na primer, projekt z imenom „Peščeni dolar“Na Bahamih je zasnovan tako, da prebivalcem olajša dostop do finančnih storitev glede na gospodarske težave zaradi škode orkana Dorian na finančni infrastrukturi. Tako javnosti omogočajo uporabo denarnice CBDC brez kakršnega koli bančnega računa in brez zahteve po identifikaciji uporabnika za majhne zneske. V živo nameravajo iti že konec letošnjega leta. 

Kitajski cilj je drugačen. Od leta 2014 delajo na projektu Digitalna valuta in elektronsko plačevanje (DCEP), da bi se kot del njihove širše strategije Pas in cesta pomerili z prevlado dolarja kot globalne rezervne valute. Trenutno potekajo piloti v 4 mestih, 20 poskusov pa sta tudi 20 zasebnih podjetij, med njimi McDonald’s in Starbucks. Očitno kitajski CBDC ne uporablja verige blokov, temveč uporablja nekatere ključne komponente, kot so asimetrična kriptografija in pametne pogodbe. 

Švedska ima edinstven gospodarski položaj: je z denarjem v gotovini najmanj odvisna država z 1% BDP v primerjavi z 11% v evroobmočju. Zmanjšanje porabe gotovine, opaženo v zadnjih nekaj letih, je nekatere trgovce zavrnilo kot plačilno sredstvo, ker je bilo predrago. Za zdaj še ne nameravajo iti v živo, so pa vseeno pogosto opisani kot ena najnaprednejših pobud.

Bank of England še ni izdelala nobene tehnologije za CBDC, vendar so objavili zelo temeljito razprava. Opisujejo možno zasnovo arhitekture, ki temelji na modelu javno-zasebne platforme. Koncept je, da bi se CBDC kot hranilnik vrednosti obračunaval na glavni knjigi, ki bi jo upravljala centralna banka in ki bi lahko izkoristila zasebno in dovoljeno verigo blokov. Medtem ko bo glavna knjiga zagotavljala najpreprostejše plačilne funkcije, bi nekatera pooblaščena zasebna podjetja ponujala uporabniku prijazne vmesnike za uporabo CBDC, ponujala pa bodo tudi dodatne storitve, kot so posojila in obrestovalni varčevalni računi. To partnerstvo med centralno banko in poslovnimi bankami bi pomenilo, da CBDC ne bo le zagotovil zanesljive in učinkovite plačilne infrastrukture, temveč bo spodbujal digitalne inovacije zasebnih podjetij.

Kaj pa razen nacionalnih CBDC, ki se preizkušajo, kaj če bi centralne banke po vsem svetu sodelovale pri oblikovanju skupnih standardov za CBDC? Takšni globalni standardi bi poenostavili interoperabilnost med temi centralnimi bančnimi sistemi, kar bi znatno zmanjšalo stroške in zapletenost čezmejnih plačil. Na tej poti je nekaj pobud, vključno z novo Banko za mednarodne poravnave skupina centralnih bank, skupaj s šestimi drugimi centralnimi bankami, ki so v začetku tega leta ustanovile delovno skupino za raziskovanje skupnih standardov. Na žalost je ta pobuda še vedno osamljena in še ni bila javno objavljena nobena informacija o končnih rezultatih.

Kako bo CBDC postal spreminjalec iger pri maloprodajnih plačilih

Mislim, da je očitno, da bomo v naslednjih nekaj letih videli nekaj CBDC-jev, ki bodo po vsem svetu izdani “zares”. Čeprav se danes večina ljudi osredotoča na ugotavljanje, kdo bo prva centralna banka, ki bo izdala CBDC, mislim, da bi morali natančneje pogledati, “kdo bo zgradil najboljšo?” Kateri CBDC bo resnično spremenil igro v smislu plačil na drobno?

Po mojem mnenju lahko CBDC resnično spremeni igre plačilne industrije, če je izpolnjen en pogoj: digitalno valuto centralne banke je treba zgraditi kot odprto in skupno infrastrukturo za zasebni sektor, ki jo bo mogoče zlahka zgraditi . Biti mora odprt, pregleden in dostopen, ker nihče več noče graditi in uporabljati sistemov s pregrado! Zato toplo priporočam centralnim bankam po vsem svetu, naj bodo pozorne na glavne spremembe, ki se dogajajo z javnimi blockchain ekosistemi, zlasti z Ethereumom, in najdejo pogum za izgradnjo podobne odprte infrastrukture, ki bo spodbujala digitalne inovacije. Sprejmimo prednosti decentralizacije in trdno zaupanje centralnih bank!

Oglejte si naš spletni seminar o CBDC in Stablecoins

Naučite se, kaj CBDC pomenijo za prihodnost denarja. Oglejte si CBDCIndustry InsightPaymentsNewsletterNaročite se na naše glasilo, kjer boste prejemali najnovejše novice o Ethereumu, rešitve za podjetja, vire za razvijalce in še več.Popoln vodnik za poslovna omrežja BlockchainVodnik

Popoln vodnik za poslovna omrežja Blockchain

Uvod v tokenizacijoSpletni seminar

Uvod v tokenizacijo

Prihodnost financ Digitalna sredstva in DeFiSpletni seminar

Prihodnost financ: digitalna sredstva in DeFi

Kaj je Enterprise EthereumSpletni seminar

Kaj je Enterprise Ethereum?

Centralne banke in prihodnost denarjaBel papir

Centralne banke in prihodnost denarja

Komgo Blockchain za financiranje blagovne menjavePrimer Stud

Komgo: Blockchain za financiranje blagovne menjave

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me