Kako bo posojanje s tranšo prineslo fiksne obrestne mere DeFi

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedDogodki in konferencePressGlasila

Naročite se na naše novice.

Email naslov

Spoštujemo vašo zasebnost

DomovBlogCodefi

Kako bo posojanje s tranšo prineslo fiksne obrestne mere DeFi

Izdelki za tranše in še posebej izdelki za posojanje tranš so nova novost, ki bo prinesla fiksne obrestne mere za dolg na osnovi DeFi. By Mattison Asher, 4. februarja 2021, objavljeno 4. februarja 2021

Q4 2020 DEFI POROČILO blog 3 Prenos poročila

To je del serije člankov iz poročila ConsenSys Codefi Q4 2020 Ethereum DeFi. Prenesite celotno poročilo, če želite izvedeti več o žetonskih standardih za premoženje in plačila, tržnicah NFT, družbenih žetonih in žetonih skupnosti, hitrih posojilih, zavitih Bitcoinih in Filecoinih, posojilnih projektih in še več.

Trend, v katerem je DeFi treba paziti v prvem četrtletju 2021, so novi tranšni izdelki, ki jih vodijo BarnBridge in Žafranove finance. Za te izdelke je bilo veliko zanimanja, kar dokazuje skorajda BarnBridge’s 500 milijonov dolarjev TVL samo za gojenje svojega znaka upravljanja. Pomembno je priznati, da pogodbe Saffron Finance niso bile revidirane. 

Natančneje, inovacije so v novih produktih posojanja, ki bodo kmalu na trg. Kaj je produkt posojanja s tranšo, se lahko vprašate? Eno največjih vprašanj pri posojanju DeFi je, da so obrestne mere vedno spremenljive, kar pomeni, da se nenehno spreminjajo. Medtem ko boste morda zaslužili 6,7% APY če posojate svoj DAI danes na Aave, bo ta stopnja jutri 10% ali 1% na teden. Volatilnost teh spremenljivih obrestnih mer ovira vsakega posameznika ali institucijo, ki išče predvidljive in stabilne donose v svojih posojilnih produktih. Inovatorji v DeFiju načrtujejo rešitev tega problema: tranše. Na najosnovnejši ravni tranša deluje na naslednji način: 

  • Uporabniki svoja digitalna sredstva položijo v sklad, ki ima fiksno obrestno mero. Ta nabor sredstev se nato izposodi prek posojilnih protokolov, kot sta Aave ali Compound. 
  • Ko uporabnik na začetku položi svoja sredstva, ima uporabnik možnost položiti v tranšo A skupine ali tranšo B. 
  • Vlagatelji v tranši A bodo v določenem časovnem obdobju prejeli fiksno obrestno mero, ki je vezana na sklad. Na primer, če ima sklad določen donos 10% APY in v Tranšo A položite 100 USD, boste v enem letu prejeli 110 USD (100 USD glavnice + 10 USD obresti).. 

Torej, gotovo se sprašujete, kako lahko vlagateljem Tranše A zagotovimo fiksno obrestno mero, ko se skupina sredstev daje v najem po protokolu, ki ponuja le spremenljive obrestne mere? Tu vstopijo špekulanti, ki se položijo v Tranšo B. Vlagatelji v tranši B učinkovito špekulirajo o tem, kaj mislijo, da bo realizirani APY bazena. Če je realizirana obrestna mera višja od 10% APY po enem letu, potem bodo vse ustvarjene dodatne obresti razdeljene vlagateljem tranše B. 

Toda kaj se zgodi, če realizirana obrestna mera konča nižje od obrestne mere, ki je navedena v združenju, v tem primeru 10%? Tranša A bo še vedno nagrajena z njihovih 10%, vendar v tem primeru realizirana obrestna mera ne bi pokrivala navedene stopnje. Tako bi se glavnica vlog v tranši B zmanjšala, da bi nadomestila vlagatelje v tranši A. Verjetno lahko vidite, zakaj vlagatelje v tranši B zdaj imenujejo špekulanti!

Tranšna posojila so le ena izmed mnogih novih inovativnih tehnologij, ki jih razvijajo v DeFi. Poleg tega posojanje v tranšah ponazarja, kako vse te novosti so sestavljive. Skupine, ki so zasnovale ta sistem posojanja tranš, niso prišle iz Compounda ali Aavea, a so poleg obstoječih protokolov posojanja zgradile povsem nov izdelek..

Kot rečeno, obstaja tveganje za sestavljivost pametnih pogodb Ethereum. Bolj ko se različni finančni produkti zanašajo drug na drugega, bolj se prepletajo tveganja teh produktov. Če eden od osnovnih protokolov ne uspe, predstavlja sistemsko tveganje za druge povezane izdelke, ki sodelujejo s protokolom. Nedavni primer je zlom kripto trga 12. marca 2020. V 36 urah je cena ETH močno upadla in je upadla Trezorji MakerDAO nedostopna zaradi prezasedenosti omrežja, ki je prav tako povzročila propad cenovnih prerokb in uporabnike na koncu stala milijonske izgube. 

Ali bodo ti obroki obrokov ponovili finančno krizo leta 2008?

Ne smemo spregledati drugega tveganja, povezanega s tranširanjem premoženja, zlasti glede na krizo hipotekarnih vrednostnih papirjev, ki je spodbudila finančni zlom leta 2008. Tranči neželenih hipotekarnih vrednostnih papirjev so bili prepakirani v CDO in nadalje prodani.

Le redki so pričakovali dinamiko, kako bodo ti novi strukturirani izdelki vplivali na makroekonomske trende, kot je zrušitev stanovanjskega trga. Drugo izrazito tveganje pri teh obrokih je, da so večinoma nove vrste strukturirani izdelki ki jih gradijo nefinančni strokovnjaki. Strukturiranje izdelkov je neverjetno zapletena praksa, ki jo običajno izvajajo le najbolj pametni finančni inženirji v investicijskih bankah. Udeležencem na trgu bo nujno posredovati trdno razumevanje, kako bodo ti strukturirani izdelki v DeFi-ju delovali, da bi se izognili večji finančni izgubi..

Glede na to so bile številne težave s finančno krizo leta 2008 povezane z bonitetnimi agencijami, ki so netočno ocenile CDO, ne pa s težavami s samimi strukturiranimi proizvodi. Ker znotraj DeFi-ja ni ocenjevalnih agencij, ki bi te strukturirane izdelke ocenjevale nepravilno, v tem trenutku tveganje za napačno oceno ne obstaja. 

DeFiEthereumGovernanceLendingMetaMaskTrancheNewsletterNaročite se na naše novice o najnovejših novicah Ethereum, rešitvah za podjetja, virih za razvijalce in še več.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me