Kako se umetniške tržnice NFT združujejo z DeFi

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedDogodki in konferencePressGlasila

Naročite se na naše novice.

Email naslov

Spoštujemo vašo zasebnost

DomovBlogCodefi

Kako se umetniške tržnice NFT združujejo z DeFi

NFT predstavljajo dokazljive lastniške pravice za redko digitalno umetnost. Skupna vrednost NFT-jev je konec leta 2020 znašala 52 milijonov USD. James Beck 2. februarja 2021 Objavljeno 2. februarja 2021

Q4 2020 DEFI POROČILO blog 1 Prenos poročila

To je del serije člankov iz poročila ConsenSys Codefi Q4 2020 Ethereum DeFi. Prenesite celotno poročilo, če želite izvedeti več o žetonskih standardih za premoženje in plačila, tržnicah NFT, družbenih žetonih in žetonih skupnosti, DAO, hitrih posojilih, zavitih Bitcoinih in Filecoinih, posojilnih projektih in še več.

Ker nezamenljivi žetoni (NFT) predstavljajo financializacijo digitalnega blaga, so modeli in trgi NFT postali nesporno rastoči sektor DeFi. Tako kot je Ethereum za predstavitev digitalnih sredstev uporabljal ERC-20, lahko tudi NFT-je razumemo kot dokazljive lastniške pravice za prestraševanje digitalne umetnosti. Z zaprtimi umetniškimi galerijami po vsem svetu zaradi COVID-19 in več kulturnimi izkušnjami, ki se pojavljajo v spletu, je Ethereum našel vse večjo nišo za ustvarjalce, ki si delijo umetnost in neposredno komunicirajo z navdušeno skupnostjo zbirateljev.. 

Posnetek zaslona 2021 02 02 ob 3 37 27 PMOd odličnegaSkeptični vodnik za Cryptoart in NFT“Avtor Justin Cone.

Do konca leta 2020 je skupna tržna vrednost NFT-jev znašala 52.293.650 USD (42.720 ETH), 53.663 unikatnih umetniških del pa je bilo prodanih na petih največjih platformah. Nonfungible.com, ki spremlja več vrst tržnic, je preštel 5 milijonov unikatnih NFT-jev, prodanih za približno 150 milijonov dolarjev. Čeprav je to še vedno delček 63,7 milijarde dolarjev letni obseg tradicionalnih umetniških trgov, število edinstvenih umetnikov, umetnosti in kupcev je lahko v digitalnem svetu večje. Na tradicionalnih umetniških trgih predstavlja 1% umetnikov 64% vrednosti prodaje

Skupna tržna vrednost NFT. Vir: cryptoart.io Skupni obseg trgovine NFT. Vir: Nonfungible.com

Tradicionalni umetniški trgi so znano nelikvidni, saj se znana umetniška dela v nekaj generacijah le nekajkrat spremenijo v roke. Z digitalno umetnostjo na Ethereumu je trgovanje z digitalno umetnostjo tako preprosto kot pošiljanje transakcije MetaMask, in se lahko zgodi 24 ur na dan, 7 dni v tednu. 1. septembra 2020 je bil dnevni obseg trgov NFT približno 63.000 USD s 63 edinstvenimi trgovci, do 13. novembra 2020 pa je obseg presegel 618.500 USD z več kot 1.800 edinstvenimi trgovci. 

Obseg tržnice NFT in štetje trgovcev. Vir: DappRadar

Z več trgovske dejavnosti in več umetniki, ki razumejo edinstvene prednosti prodaje digitalne umetnosti na Ethereumu, se pridružuje tudi več običajnih digitalnih umetnikov. Mike Winklemann, priljubljeni digitalni umetnik, ki gre za Beeple, je prodal zbirka NFT kjer je bila zmagovalna ponudba 777.777,777 USD. NFT se začenjajo prehajati tudi na tradicionalne umetniške trge. Oktobra 2020 je bil prvi NFT, ki so ga prodali v Dražba Christie’s za 131.250 dolarjev, umetnost je programirana tako, da spreminja svojo barvo, odvisno od tega, kje je na svetu in od katerega dneva je. 

“Block 21” Roberta Alice, prvo umetniško delo NFT, ki je bilo prodano pri Christie’s.

Tržnice NFT

Zdaj je na Ethereumu vsaj 27 edinstvenih trgov digitalne umetnosti s SuperRare, MakersPlace, Async Art in Known Origin omogočajo prodajo med 1 in 8 milijoni dolarjev, odkar so začeli. 

SuperRare umetniški trg

Druge kategorije trgov NFT vključujejo zbirateljske predmete, kot so CryptoPunks (ki je imel ves čas 8,5 milijona dolarjev obsega prodaje), CryptoKitties (38 milijonov dolarjev celotnega obsega prodaje) in Prvaki MLB (1,5 milijona dolarjev ves čas), kjer figurice NFT lahko zaslužijo nagrade skupaj z baseball igrami MLB v živo, odvisno od uspešnosti vaše ekipe.  

Najboljša prodaja CryptoPunks po ETH. Vir: LarvaLabs

SuperRare, ekskluzivni trg NFT, je v zadnjem času zelo priljubljen. Januarja je skupna prodaja presegla 2 milijona dolarjev, kar je bilo za trg največ.

slikePrimarni in sekundarni obseg SuperRare v dolarjih. Vir: DuneAnalytics

DeFi in NFT

Oblikovalski vzorci v prostoru DeFi se mešajo tudi na tržnice NFT. Podobno kot projekti DeFi pred tem, Rarible se odločil uvesti žeton upravljanja, RARI in sprejeti korake proti platformi, ki jo upravlja decentralizirana avtonomna organizacija (DAO). Imetniki žetonov RARI (ki vključujejo ustvarjalce in zbiratelje) lahko glasujejo za nadgradnje platforme in sodelujejo pri kuraciji in moderiranju na trgu. Uvajajo tudi indeks NFT – portfelj NFT-jev za zbiratelje, ki želijo vlagati na trg NFT, vendar niso prepričani, kakšno umetniško delo naj izberejo. 

Še bolj eksperimentalno je Aavegotchi, ustvaril singapurski Pixelcraft Studios, ki je prejel naložbo Aave and LAO med ostalimi. Glede na njegovo bel papir, Cilj Aavegotchija je “izkoristiti eksplozivni potencial obeh [trgov NFT in trgov DeFi] skupaj.” Tako kot CryptoKitties pred njim imajo tudi Aavegotchi lastnosti, ki vplivajo na njihovo redkost, na primer “sorodstvo”, ki se začne s fiksno vrednostjo in se poveča ali zmanjša na podlagi dejavnikov, kot je to, kako dolgo je Aavegotchi z istim lastnikom in kako pogosto lastnik komunicira z to. Aavegotchi imajo tudi atribute DeFi: Aavegotchi zasluži vrednost skozi čas, saj zasluži donos iz žetonov Aave’s (kot je aUSDC ali aETH) in ima mehaniko iger, ki jo upravlja DAO. 

Anatomija Aavegotchija. Vir: Bela knjiga Aavegotchi

Medtem ko trg digitalne umetnosti in zbirateljskih predmetov raste, kaj pa če bi NFT-ji lahko predstavljali tudi sredstva, ki prinašajo dohodek, na primer pesem, ki bi jo lahko prodali kot omejeno NFT in glasbeniku omogočil, da se okoristi s sekundarno prodajo? Z grammyjem nagrajeni umetnik RAC je s platformo Zora izdal nov album s tem modelom. Zora je tržnica za nakup, prodajo in trgovanje z izdelki omejene izdaje, kot so čevlji, plošče, umetnost – v resnici karkoli. Vse to blago se lansira s pripadajočim žetonom, kar pomeni, da je blago mogoče dinamično določiti glede na ponudbo in povpraševanje ali celo lansirati, preden izdelek obstaja. Pomembno je, da imajo NFT pravice do dejanskih prihodkov od prodaje, ko je izdelek preprodan. Če bi na primer na Zori prodali par superg Yeezy, bi tako Kanye kot Adidas lahko zaznali vrednost nadaljnje prodaje za določen delež žetonov..

RAC je izdal omejeno izdajo kasete BOY, ki združuje fizično blago s pravicami lastništva NFT. 

Najnovejši trendi

Nazadnje je Hashmaske norost je prehitela prostor NFT v kripto. Hashmaske so nove zbirateljske predmete NFT, ki jih je ustvarilo več kot 70 umetnikov po vsem svetu. Vsaka Hashmask ima edinstvene lastnosti, nekatere pa so redkejše od drugih.

slika 1Hashmaske in razpored prodaje primarnih izdaj

16.384 hašmask je bilo prodanih za skupno 10.243 ETH glede na njihovo razpored prodaje, ali približno 15,3 milijona dolarjev, ki jih lahko izsledite v pogodbe tukaj. Na primarnem trgu so bile hašmaske razprodane v manj kot enem tednu. Medtem ko je primarni trg za te Hashmaske neverjetno vroč, bo zanimivo ugotoviti, ali ti NFT-ji ohranijo svojo vrednost na sekundarnem trgu. Številni lastniki so že dali svoje Hashmaske za prodajo na OpenSea.

Preveč energije

Ko se je zanimanje za umetnost NFT za Ethereum povečalo, se je ponovno osredotočil na ogromno porabo energije, potrebno za potrditev transakcij in kovanje NFT-jev z uporabo trenutnega mehanizma soglasja o dokazu dela o Ethereumu. Memo Atken ocenjuje, da ima povprečni NFT, ko upošteva kovanje, ponudbe in prenos lastništva odtis približno 211 KgCO2. Glede na to, da je gledanje ure Netflixa po ocenah 36 gramov CO2, to odvrača nekatere umetnike, ki so razmišljali, da bi svojo umetnost objavili na tržnicah NFT.

To je tudi eden od razlogov, zakaj je Proof of Stake tako pomemben za rast Ethereuma: ne samo, da bo močno izboljšal pretočnost omrežij, ampak se ocenjuje, da bo zmanjšal ogljični odtis potrditve transakcij v omrežju za 99%. Na srečo je Proof of Stake na Beacon Chain Ethereum 2.0 že dva meseca brenčal, saj je bilo že vloženih 2.491.268 ETH (približno 3,8 milijarde USD). Nekateri raziskovalci lahko izklopijo dokaz o delu prej, kot si mislimo ocenjevanje že letos s predlogi za gradnjo Ethereuma neposredno na verigi svetilnikov.

DeFiDigital ArtmarketplaceMetaMaskNFTsNonfungible tokenNewsletterNaročite se na naše novice o najnovejših novostih v Ethereumu, podjetniških rešitvah, virih za razvijalce in še več.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me