Razvijanje trendov v omrežjih, ki jih poganja žeton

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedDogodki in konferencePressGlasila

Naročite se na naše novice.

Email naslov

Spoštujemo vašo zasebnost

HomeBlogCodefi Aktiviraj

Razvijanje trendov v omrežjih, ki jih poganja žeton

avtor Mara Schmiedt 9. april 2020 Objavljeno 9. aprila 2020

omrežje 3537401 1920 1

Od leta 2016 vidimo, da omrežja uvajajo različne modele žetonov in omrežnih lansirnih modelov, da bi povečali udeležbo v omrežju in razvili svoje skupnosti. Do danes smo videli +4000 poskusov, preizkusi in neuspeh pri učinkoviti in pravični distribuciji žetonov uporabnikom, ki krepijo sodelovanje v decentraliziranem omrežju, hkrati pa se izogibajo ki ovirajo varnost koncentracija kmetijskih gospodarstev.

So nas ti poskusi pripeljali do zlatega načrta na pravi poti za zagon omrežja? Resnica je, da ni nobenega arhetipskega modela, ki bi ustrezal vsem, a eno je gotovo: z razvojem industrije se bodo lansiranja žetonov vedno bolj razvijala in sovpadala z dejanskimi lansiranji omrežij. Kaj bi lahko bilo bolj plodno od uporabnih žetonov z dejansko uporabnostjo?

Torej, kje smo danes? Oglejmo si trenutne trende ekosistemov in kako so se ti sčasoma razvijali v luči nedavnega regulativnega, tehničnega razvoja in pojava novih igralcev na igralnem polju, ki ga poganjajo žetoni..

Povzetek

  • Povečal se je regulativni nadzor, kar je povzročilo, da se začetne distribucije žetonov vse pogosteje izvajajo v zasebnih krogih pooblaščenih vlagateljev. Predlogi, kot je Varno pristanišče predstavlja prvi korak v smeri formalnih regulativnih smernic, ki premošča današnji razkorak med predpisi in postopno decentralizacijo

  • Zasebna infrastruktura in ponudniki kapitala se vedno bolj razvijajo v domače poslovne modele Web 3.0, ki so edinstveno postavljeni v podporo zgodnji fazi zagona in stalnemu sodelovanju v decentraliziranih omrežjih.

  • Pot do Proof of Stake končno prehaja iz svoje dolgotrajne raziskovalne faze in izvajanja geneze v rast

  • Pojav pooblaščenih delovnih enot predstavlja ključni razvoj za spodbujanje širšega sprejemanja in udeležbe končnih uporabnikov, hkrati pa predstavlja nove izzive za decentralizacijo in distribucijo žetonov v razvijajočem se poglavju upravljanja na verigi.

  • Kot rezultat zgoraj navedenega so strategije razdeljevanja žetonov sorazmerno povečale mehanizme distribucije, usmerjene na uporabo, vključno z dokazi o uporabi in interaktivnimi zračnimi kapljicami.

Trend 1: Regulativna krajina

Kdo sme kaj prodati, komu in kdaj …

Nekoč vedno večja, odprta za vse prodajna žetonska krajina, ki je pritegnila zgodnje uporabnike, špekulante, inovatorje in prevarante, je stvar preteklosti in je videla nedavne premike, ko so regulatorji dohitevali inovacije.

„V razvojni fazi se zdi, da je najtežje rešiti vprašanja v zvezi z vrednostnimi papirji / vrednostnimi papirji.“ – Hester Pierce, komisarka SEC

Verjetno je s popolnoma funkcionalnim omrežjem manj potrebe po zapletenih pravnih sporazumih, ki omejujejo udeležbo, kadar je mogoče dvoumnost omiliti z zagotavljanjem, da se žetoni dejansko uporabljajo namesto, da jih preprosto kupite. Kljub temu pa mora biti najprej na voljo popolnoma funkcionalno omrežje.

Da bi poskušali odpraviti grozeče pomisleke glede skladnosti, se zato začetne distribucije žetonov vse pogosteje izvajajo v zasebnih krogih pooblaščenih vlagateljev. Nekateri so poudarili, da je ta nedavni razvoj spodkopal tisto, kar naj bi odprtokodni protokoli sploh želeli doseči: dajanje žetonov v roke uporabnikom, katerih spodbude so usklajene s povečanjem uporabnosti omrežja in ne s povečanjem dobička vlagateljev in zasebnih podjetij.

Zdi se, da je iskanje uspešnega, skladnega in porazdeljenega modela financiranja za financiranje razvoja bodoče decentralizirane mreže, hkrati pa zagotavljanje, da bodo žetoni v rokah dolgoročnih udeležencev, stalni, dvojni izziv. Predlogi, kot je Varno pristanišče in proaktivno določanje strogih, v industriji vodilnih standardov predstavljata prvi korak v smeri morebitnega premoščanja današnje vrzeli med regulacijo in decentralizacijo.

Trend 2: Povečanje dokazov o vložku

… in zakaj je leto 2020 monumentalno leto za prihodnost Proof of Stake

Od 8. aprila 2020 je kumulativna tržna kapitalizacija vplačanih kripto-sredstev 11,19 milijarde USD, pri čemer je več kot dve tretjini (~ 67%) te vrednosti trenutno zaklenjeno. 

Vir: Stakingrewards.com, 2020

Vir: Stakingrewards.com, 2020

Mreže Proof-of-Stake uporabljajo nagrade za vložke, ki jih izdeluje protokol, kot spodbudni mehanizem za zagotovitev, da uporabniki pošteno sodelujejo pri potrjevanju dejavnosti v verigi..

Danes gre za verige Proof of Stake, ki vstopajo na trg. Z verigami blokov 1, kot sta Tezos in Cosmos, ter rešitvami sloja 2, kot sta Matic in Loom, ki se je začela leta 2019, se dolgotrajna raziskovalna faza na poti do PoS končno preusmerja iz izvajanja geneze v rast. Leta 2020 je dolgo pričakovana predstavitev rešitev za sloj 2 DPoS 2, ki jih poganja eth2 in Ethereum, kot je SKALE, ključni trenutek za prihodnost sprejetja Proof of Stake..

Poleg tega nedavni razvoj sistemov dokazov o deležih razkriva pomen načrtovanja in optimizacije začetnega zagona mreže za doseganje želenih stopenj udeležbe in zagotavljanje dolgoročne sposobnosti preživetja. V tem okviru je ključnega pomena, da čisti ali delegirani dokazi o protokolih vložkov distribuirajo žetone, tako da lahko zadostno število različnih akterjev vloži žetone in zažene vozlišča za zaščito omrežja. Slaba in nesorazmerna porazdelitev med posameznimi akterji lahko poslabša varnost omrežja ali vpliva na splošno dojemanje legitimnosti upravljanja omrežij.

Trend 3: Novi otroci na bloku

Razvijajoča se vloga VC in delegatov delovnih enot

Z naraščanjem Proof of Stake, upravljanja na verigi in drugih delovnih funkcij, ki temeljijo na protokolu, omrežja zahtevajo aktivne uporabniške skupine, ki imajo tako strokovno znanje kot tehnične vire, potrebne za zagotavljanje omrežnih storitev in infrastrukture. Hkrati ta produktivna kripto-sredstva predstavljajo nove možnosti nastanka vrednosti za subjekte s kripto-naravnimi poslovnimi modeli, ki igrajo aktivno vlogo pri mrežni udeležbi in sprejemanju.

Po eni strani vse pogosteje opažamo, da se tradicionalni tvegani modeli razvijajo v kriptorodne hibride. Ponudniki kapitala z dolgoročnimi strategijami imetništva, kot so Multicoin Capital in ConsenSys Labs prepoznavajo priložnost za ustvarjanje dodatne alfe s podpiranjem omrežij v svojem portfelju z zagotavljanjem infrastrukture in izvajanjem kripto-domačih operacij. Te enote so v edinstveni poziciji za podporo skupinam, ki gradijo decentralizirane protokole za zagon in mrežne učinke hitrega zagona..

Dobro zasnovani sporazumi in spodbude lahko zagotovijo, da so vsi imetniki žetonov, vključeni v financiranje projektov v zgodnji fazi v razvojnem življenjskem ciklu protokola, dragoceni podporniki, ki zaslužijo nagrade s svojo lastno in stalno udeležbo in prispevkom k mreži..

Po drugi strani pa smo opazili širjenje druge skupine zainteresiranih strani – tako imenovanih „delegirati delovne enote“ (v primeru, da je še niste prebrali, si oglejte ta odličen članek avtorja Ben Sparango). Delegirani delovni subjekti so zainteresirane strani v omrežju, ki jih imetnik žetona izvoli, da v njihovem imenu opravljajo funkcije, ki izvirajo iz omrežja, na primer vložitev in glasovanje.

Izhodišče za zaslužke na produktivnih kripto-sredstvih v zameno za prispevke v omrežje je privlačno, vendar nimajo vsi imetniki žetonov časa, želje ali tehnične sposobnosti, da sami opravijo zahtevane naloge. Tu nastopijo pooblaščene delovne enote. Danes so pooblaščene delovne enote, vključno s skrbniškimi (Staked, Stakefish) in skrbniškimi (npr. Binance, Coinbase, Anchorage), osredotočene na zagotavljanje storitev vložka tako institucionalnim kot maloprodajnim strankam. Verjamemo, da bodo skrbniki, borze, skladi in neodvisni pooblaščeni delovni subjekti imeli ključno vlogo pri spodbujanju širšega institucionalnega in maloprodajnega sprejemanja produktivnih kripto-sredstev..

Vir: PoS Bakerz, 2020

Vir: PoS Bakerz, 2020

Nedavni razvoj, kot je Katalyst, Nadgradnja protokola Kyber za leto 2020 prav tako razkriva vse večjo ustreznost, da bodo delegirani delovni subjekti na področju upravljanja igrali bodisi kot neposredni akterji v postopku glasovanja bodisi tako, da bodo v imenu imetnika ponujali funkcije glasovanja prek pooblaščenca.

Pričakujemo nadaljnjo rast in diverzifikacijo delegiranih delovnih enot in drugih ponudnikov storitev, saj se pokrajina Proof of Stake še naprej širi in verjamemo, da bodo te organizacije še naprej igrale ključno vlogo pri spodbujanju širšega sprejemanja in zorenja industrije. Raziskovalna študija, ki jo je marca izvedla skupina ConsenSys, je pokazala, da bi med skoraj 300 aktivnimi imetniki žetonov 41,4% želelo neposredno sodelovati v upravljanju na verigi, 28,2% pa bi želelo svoj glas prenesti na predstavnika.

Vir: ConsenSys Codefi

Vir: ConsenSys Codefi

Pomembno pa je omeniti, da bi lahko delegirani delovni subjekti, zlasti skrbniki, borze in skladi z velikimi in naraščajočimi dodelitvami žetonov, povzročili centralizacijska tveganja, zlasti ker se sistemi Proof of Stake vse bolj razvijajo v upravljanje na verigi..

Trend 4: Razvijanje strategij distribucije žetonov

Prihodnost distribucije žetonov, usmerjene v uporabo

Kot kažejo podatki o sodelovanju v omrežju, ni dovolj široka distribucija, temveč je ključna distribucija, ki usklajuje spodbude med vsemi deležniki v omrežju. Zdrava omrežja imajo reprezentativno in aktivno vključeno mrežo zainteresiranih strani.

Torej, kako so se omenjeni trendi pokazali kot oblikovalski vidiki v novejših modelih distribucije žetonov?

Opazili smo sorazmerno povečanje mehanizmov za distribucijo javnih žetonov, usmerjenih v ciljno usmerjene uporabnike, ki prispevajo. 

Vir: Smith & amp; Crown, 2019

Vir: Smith & Crown, 2019

Ti so na voljo v obliki interaktivnih zračnih kapljic, kot sta Livepeer ali Edgeware, pa tudi različnih izvedb distribucije žetonov z omogočenim dokazom o uporabi, kot so NuCypher, Solana in SKALE, ki so osredotočene na distribucijo žetonov dejanskim uporabnikom..

Prepričani smo, da je oblikovanje distribucijskih modelov, ki upoštevajo samoizbrane produktivne napore poleg kapitalskih vložkov pri prodaji ali (psevdo) -naključnem izboru v pasivnem zraku, bistvenega pomena za:

  • Povečajte skladnost s predpisi, tako da zagotovite, da se žeton v omrežju uporablja namesto namesto špekulativnega imetja.

  • Filter za udeležence, ki bodo najverjetneje sodelovali v mreži, za odvračilne kratkoročne špekulacije, nestanovitnost cen in damping.

  • Učinkovito zaženite omrežje ob zagonu, hkrati pa zgodnjim uporabnikom omogočite, da se seznanijo z omrežjem in zaslužijo na osnovi žetonov, nagrajene za njihov trud

Zaključek

S tehničnim zorenjem omrežij, ki jih poganjajo žetoni, zlasti v kontekstu naraščajočega sprejetja Proof of Stake, industrija zapušča mladostniška, divja zahodna leta, ko začnemo vstopati v poglavje “dejanske” uporabe in uporabnosti.

Poglavje uporabe ustvarja tudi novo okno priložnosti za zainteresirane strani s kripto-naravnimi poslovnimi modeli, vključno z VC-ji in delegiranimi delovnimi enotami, ki igrajo ključno vlogo pri sprejemanju in zorenju produktivnih kripto-sredstev in decentraliziranih omrežij, katerih del so. od.

Čeprav še vedno primanjkuje formalnih regulativnih smernic glede načrta za lansiranje skladnih žetonov, menimo, da nastajajoči diskurz, najboljše prakse v industriji in vse večja osredotočenost na distribucijo žetonov, usmerjenih k uporabi, je korak v pravo smer.

Pri Codefi Activate predvidevamo razvoj te panoge in smo dobro pripravljeni na aktivno vlogo pri spodbujanju sprejemanja decentraliziranih omrežij z opolnomočenjem uporabnikov in omogočevalcev prek aplikacijskega sloja..

Bi radi izvedeli več o Codefi Activate? Obiščite activate.codefi.network

Napisala Mara Schmiedt, vodja globalne strategije in poslovnega razvoja, Codefi Networks

Decentralizirana omrežja DeFiIndustry InsightNewsletterNaročite se na naše novice o najnovejših novicah Ethereum, rešitvah za podjetja, virih za razvijalce in še več.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me