Blockchain och Lean Six Sigma

Lean Six Sigma har blivit guldstandarden när det gäller att framgångsrikt utvärdera och fixa processer genom bästa metoder för projektledning kopplade till etablerade och beprövade verktyg och metoder. Men innan vi dyker in i hur Blockchain kan vara en Lean Six Sigma-möjliggörare kan vi börja med några definitioner.

Lean Six Sigma

”Lean Six Sigma är en disciplin som levererar kundvärde genom effektiv drift och konsekventa kvalitetsstandarder. Det är en metod som fokuserar på att förbättra prestanda genom att systematiskt ta bort avfall och minska variationen. Enkelt uttryckt är Lean Six Sigma en uppsättning verktyg som kan hjälpa en organisation att förbättra kundnöjdhet, kvalitet, produkter, tjänster och deras resultat. ”

Du kan kolla in definitionen från sex sigma hemsida också.

För att bättre förstå Lean Six Sigma är det viktigt att separera “Lean” från “Six Sigma”. Lean fokuserar på effektivitet och eliminering av avfall. Six Sigma å andra sidan fokuserar på kvalitet och konsistens. När de används tillsammans kan dessa problemlösningsförmåga förändra en organisation. ”

Mer från vårt analytikerhörn:Varför Blockchain kan vara en spelväxlare för Pharma?

Blockchain kan hjälpa

DMAIC och Blockchain

Men när det gäller teknik aktiverar detta Lean Six Sigma-metoden eller hindrar den. Ur ett Blockchain-perspektiv finns det många kvaliteter som det ger som kan komplettera en Lean Six Sigma-operativmodell.

För att möjliggöra denna bedömning behöver vi en mekanism för jämförelse / justering. Inom Lean Six Sigma-projekt kallas en av de vanliga metoderna som används DMAIC, vilket betyder:

DMAIC – Definiera, mäta, analysera, förbättra och kontrollera (DMAIC).

Ur ett Blockchain-perspektiv, för att möjliggöra vår bedömning, kommer vi att använda dess fyra viktiga egenskaper, nämligen:

Konsensus, härkomst, oföränderlighet, slutgiltighet.

När man tittar på ovanstående jämförande egenskaper verkar det logiskt att Lean Six Sigma och Blockchain kan kopplas ihop men hur?

Egenskaper

För att utforska detta ytterligare måste vi gräva lite djupare. Följande diagram försöker titta på hur en Blockchain-infrastruktur kan hjälpa ett företag som vill implementera Lean Six Sigma.

Först får ut-klausulen angående detta diagram. Det strävar inte efter att vara definitivt eller fullständigt, dess syfte är att generera diskussion och överväga hur Blockchain kan hjälpa lean och sex sigma-projekt.

När man tittar på värdeförslaget som en Blockchain-infrastruktur kan tillhandahålla när man vill implementera Lean Six Sigma, kommer flera observationer snabbt att tänka på, inklusive:

  • Alla Blockchain-egenskaperna skulle hjälpa till i Lean Six Sigma Define-fasen, eftersom själva strukturen i en Blockchain-infrastruktur är uppbyggd kring tydlig dataspårning, spårbarhet och ägarskap som backas upp av register över vad som har gjorts av vem och var. Detta är viktigt eftersom definiering av ett problem bara kan göras effektivt när du har de källdata som krävs för att analysera. Om du inte kan definiera problemet är det mycket osannolikt att du kan hantera det effektivt.
  • Proveniens aspekt av Blockchain kopplas också fint till förmågan att mäta en process genom att visa en tillgångs väg och hur den har förändrats över tiden. Dessa uppgifter kan hjälpa till att bedöma effektiviteten i en process
  • Konsensus spelar in i kontrollstycket lean eftersom det är där giltigheten för alla transaktioner bekräftas.
  • Immutabilitet kan utnyttjas för att hjälpa till med förbättringar eftersom det är där transaktionshistoriken är som inte bara kan visa vad som hände tidigare utan med tiden vad som händer när förbättringar genomförs. Det hjälper också till att tillhandahålla data för felfrekvenser och kan vara en input för kostnad av dålig kvalitet.

Jag är säker på att det finns giltiga fall för ytterligare anpassning i detta diagram och med lite mer tanke kunde vi förmodligen länka alla lådor tillsammans men syftet här är att visa att Blockchain-infrastrukturer är inställda för Lean Six Sigma-projekt och de egenskaper som definiera Blockchain aktivera Lean Six Sigma på sätt som en traditionell databas inte kan.

Läs också:Kan Blockchain och traditionella databaser samexistera?

Blockchain är mer än bara en teknik

Avslutningsvis tycker jag att det är viktigt att överväga de större konsekvenserna av Blockchain utöver att det ses och uppfattas som bara en teknisk infrastruktur och databas..

När du tänker på Lean Six Sigma och dess fokus på effektivitet, minskar avfall och förbättrar produktivitet och kvalitet, får Blockchain och det värde det möjliggör en annan dimension.

Låt oss vara ärliga, många kunder är inte nödvändigtvis imponerade av de tekniska funktionerna i Blockchain, för dem kan det se ut som bara en annan teknik som de inte behöver eller inte har råd med.

Men när detta kan anpassas till förbättrad affärsverksamhet, produktivitet och vinst genom dess nyckelegenskaper och detta kan kopplas ihop med processmetoder som (men inte begränsat till) Lean Six Sigma, blir Blockchain plötsligt ett verkligt affärsvärde.

Så om du funderar på att anta Lean Six Sigma, försumma inte att titta på din databasinfrastruktur samtidigt och om du för närvarande inte använder Blockchain, kanske du måste ompröva.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me