Kan Blockchain och traditionella databaser samexistera?

Som en Blockchain-resurs kan du förvänta dig att vi främjar Blockchain som svaret på livet, civilisationen och universum som vi känner det. Vi bör åtminstone berömma dess dygder så mycket bättre än en traditionell databas, eller hur? Nej!

Vi är inte här för att sälja Blockchain som svar på alla tekniska problem. Vi strävar efter att placera den i ett bredare tekniklandskap där det kan bidra och ömsesidigt gynna alla. I detta avseende är den inte bättre än en databas, utan den bör ses som ett alternativ.

Blockchain och databas

Du skulle inte generalisera och säga att en pickup är bättre än en vanlig bil, det beror i slutändan på kraven som måste uppfyllas och den avsedda användningen. När du tittar över den bredare användarbasen finns det verkligen gott om plats för båda.

Diagrammet nedan ger en sammanfattning på hög nivå av de viktigaste skillnaderna mellan Blockchain och en databas som utforskas vidare i videon i slutet av denna artikel..

Kan vi inte bara komma överens

Det viktigaste att notera när du tittar på den här videon är att Blockchain erbjuder andra fördelar än en traditionell databas. Att ha alternativet Blockchain eller en vanlig databas är faktiskt en bra sak eftersom det ger kunden större val och möjlighet. Det handlar inte nödvändigtvis om det ena eller det andra, du kan ha båda, som fungerar oberoende eller integreras och länkas. Om du går tillbaka till bilanalogin som förare kan du behöva de kvaliteter en pickup ger dig eller kanske du tror att en bil bättre uppfyller dina krav. Många familjer kan hämta och bil och det är OK.

Nyckeln är att göra bra val

Utmaningen är att se till att bitarna i ditt teknikpussel passar ihop!

Det är därför affärsanalys är så viktigt när man fattar tekniska beslut. Synkroniseringen av process, data och system är komplex. Varje ny teknik som läggs till företagets infrastruktur behöver inte bara fungera effektivt utan också för att anpassa sig till det befintliga ekosystemet. Helst bör ett nytt tillskott förbättra det som redan finns i någon annan kapacitet, varför göra det.

Varje dag verkar det som om det finns ett nytt system eller en gadget som säljs till oss, men vi får inte låta vår attraktion till det nya och blanka vara beslutsfattaren. Vi måste motstå korta, impulsteknologinköp som inte är strategiskt anpassade och kan skapa problem senare. Att köpa en bil när du vet att du ofta behöver åka eller bära tunga laster kommer inte att vara optimalt, det kan fungera men kommer inte att vara lika effektivt som en pick-up truck. Bilen kan se bättre ut än lastbilen och vara billigare men gör det jobbet du behöver och kommer att hålla.

Förändring är oundviklig men inte för sin egen skull

Teknik för teknikens skull löser inte affärsproblem. Om du har ett befintligt system med en databas som fungerar bra, uppfyller dina behov och är kostnadseffektivt varför ändra det för ett nytt. Å andra sidan behåll inte systemet förrän det dör och inte stöds. Strategiskt fokuserade företag planerar framåt och gör förändringar tidigare snarare än senare för att minska risken och hålla sig aktuella. Genom att lägga till Blockchain i din tekniska svit stärks din förmåga att säkerställa att du har en omfattande IT-verktygslåda till ditt förfogande. Det kan i slutändan ersätta en eller flera befintliga databaser eller komplettera dem. Om det hanteras ordentligt kommer dina process- och databehov att avgöra detta för dig med tiden.

Vi vet alla att den traditionella databasmodellen att ha egen hårdvara och programvara på plats som du kan kontrollera och hantera har över tid utvecklats till en mjukbaserad modell Software As A service (SAAS). För många företag har detta minskat bördan för företagets IT-avdelningar. Att flytta databaser och system till molnet tar dock inte nödvändigtvis bort alla begränsningar i en databas.

På samma sätt kan implementering av Blockchain ta itu med några av de vanliga databasbegränsningarna men kan också skapa några av sina egna unika utmaningar som videon förklarar..

Livet är en kompromiss

Som klient vill vi vanligtvis ha allt men de flesta av oss vet att vi måste göra några kompromisser, det vill säga livet. Så när du väljer mellan Blockchain och databaser måste du granska respektive styrka och värden som förklaras i videon.

Bestäm vad som är viktigast för dig:

  • Är prestanda nyckelfaktorn?
  • Eller kanske säkerhet eller katastrofåterställning?
  • Behöver du allt som kan granskas och spåras?
  • Kommer du att samarbeta med andra företag och behöver integreras med deras system?
  • Är nyckel för reglering och efterlevnad?
  • Bör dina uppgifter vara centraliserade eller decentraliserade?
  • Arbetar du globalt eller virtuellt?

Allt detta är viktiga överväganden, så var tydlig vad du försöker uppnå framåt för att säkerställa att du gör rätt teknikval innan du går ut på en ny väg. Att ändra riktning en gång på en väg är mycket svårare (och dyrare) och att försöka montera en fyrkantig pinne i ett runt hål är inte en hållbar framåtmodell.

Läs också: Blockchain vs databas: Förstå skillnaden mellan de två

Slutresultat

Avslutningsvis, om Blockchain kontra traditionell databas var ett fotbollsspel (fotboll) skulle jag säga att slutresultatet är 1-1, ett berömvärt poäng med båda sidor som har sina styrkor och svagheter. Det finns inget dåligt val så gör dina läxor, titta på teamarken och välj din sida!

Om du efter att ha tittat på videon vill diskutera någon aspekt av den ytterligare eller ha något att säga om den här artikeln, tveka inte att kontakta oss på 101 Blockchains.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me