Blockchain og brennende menneske: Katalysatorer for kreativitet gjennom fellesskap og tillit

Hva har den gamle indiske åndelige litteraturen, det gamle Parthenon i Hellas og moderne vestlige teknologiske underverk til felles? Menneskelig kreativitet flyter uhemmet når mennesker opplever en rimelig grad av frihet, følelse av fellesskap og tillit. Dette er den røde tråden. I denne artikkelen vil jeg beskrive hvordan blockchain og brennende menneske fremmer kreativitet gjennom frihet, fellesskap og tillit.

Hva er blockchain-teknologi?

Blockchain-teknologien implementerer et desentralisert peer-to-peer (P2P) nettverk der alle kan bli med. Hver node, dvs. en datamaskin i nettverket, vedlikeholder hele informasjonen i den distribuerte databasen og kan se hele transaksjonshistorikken.

Hver node har lik autoritet, noe som resulterer i et fellesskap i stedet for en kommando-og-kontroll-struktur ovenfra og ned. Det er ingen enkelt sentraladministrator i en offentlig tillatelsesfri blockchain.

Kraftig datakryptering beskytter brukertransaksjoner i blockchain. Les mer om det i “Beginner’s Guide: Use of cryptography in cryptocurrency”.

Transaksjonsposter er gruppert sammen i blokker, som stables oppå andre blokker en etter en. Robuste konsensusalgoritmer beskytter helligheten til data.

Desentralisering oppmuntrer samfunnsånden, mens et gjennomsiktig og sikkert nettverk hjelper til med å forbedre tilliten. Ikke så rart at blockchain-teknologien transformerer verden, enten det er i helsesektoren eller i Cloud Storage.

Les mer om blockchain-teknologien i “The Ultimate Blockchain Technology Guide: A Revolution to Change the World”.

Hva er “Burning Man” -festivalen?

Larry Harvey og John Law, amerikanske statsborgere, begge hadde grunnlagt “Burning Man” -festivalen i 1986. De hadde bygget en 8-fots tre statue av en mann og rituelt brent den på en San Francisco-strand på sommersolhvervdagen det året. Det spontant arrangerte arrangementet tiltok umiddelbart noen entusiaster.

Over tid vokste begivenheten, og på grunn av lovhåndhevelsesrestriksjoner for å brenne en statue på en strand i California, flyttet festivalen til Black Rock-ørkenen i delstaten Nevada. Fra en håndfull tilskuere i 1986, tiltrekker den ukes lange festivalen nå nesten 70 000 mennesker med ulik bakgrunn til den øde ørkenen hvert år.

Festivalens frivillige bygger en by i ørkenen helt alene, arrangerer mange kunstutstillinger og andre kulturelle arrangementer. De bygger en stor statue med et tempel, er vert for tusenvis av mennesker, og etter en uke brenner de bare statuen og tempelet.

Blockchain vs Burning Man

Deltakerne, kalt ‘Burners’, anser det brennende ritualet som et symbol på syklisk ødeleggelse og skapelsessekvens, og dermed hellig. Brennersamfunnet demonstrerer en fantastisk følelse av fellesskapsfølelse, åpenhet, samarbeid og kreativitet. Etter festivalen rydder alle opp hele stedet, igjen for å samles neste år og bygge sin ‘Black Rock City’ i den øde ørkenen.

Samfunnet har utviklet seg gjennom tiårene, og har bygget et sett med 10 regler som de forplikter seg til å leve etter, uten håndhevelse. Følgende er noen eksempler på reglene:

 1. Åpenhet;
 2. Gjensidig respekt og konsensusbasert samfunnshandling:
 3. Frivillig innsats;
 4. Motstand mot kommersialisering av deres festival;
 5. Selvstendighet;
 6. Selvuttrykk;
 7. Samfunnsansvar.

Les mer om Burning Man-festivalen på deres hjemmeside.

Blockchain og Burning Man: Likheter i massevis!

Blockchain og Burning Man har mange likheter. Jeg vil forklare noen viktige, som er som følger:

 1. Et edelt formål;
 2. Støt på samfunnsbygging;
 3. Åpenhet;
 4. Stress på frivillig innsats;
 5. Vekt på en ‘Changeless Core’.

Blockchain og Burning man har begge et edelt formål

Den som har en hvorfor å leve for, kan bære nesten hva som helst.

Dette er ord fra den avdøde tyske filosofen Friedrich Nietzsche. Sen Viktor Emil Frankl, grunnleggeren av “Logoterapi”, og en overlevende fra Holocaust, foreviget disse ordene i sin bok “Man’s Search for Meaning”. Les boka og hvordan disse ordene kommuniserer viktigheten av et edelt formål her.

Blockchain-entusiaster vil forandre verden til bedre, med desentralisering og uforanderlige poster teknologien lover. Les om disse spennende prosjektene i “Real World Blockchain Use Cases – 46 Blockchain Applications”.

Burning Man-samfunnet ønsker også å forbedre verden vi lever i, gjennom samfunnsinnsats og dyp bånd mellom mennesker. La oss ønske begge disse samfunnene suksess!

Samfunnets betydning

Burning Man-festivalen handler om fellesskap. Festivalen og forberedelsene året rundt fokuserer på å bygge bånd mellom fullstendige fremmede. Alle hjelper andre ‘Burners’, spesielt hvis ‘Burner’ er ny.

Samfunn driver de offentlige blockchain-prosjektene som Bitcoin eller Ethereum helt. De debatterer ulike forbedringsforslag og bestemmer fremtidige oppgraderinger på en gjennomsiktig måte. Da Bitcoin-samfunnet implementerte ‘Segregated Witness’ (SegWit), brukte de en fellesskapstilnærming og oppnådde konsensus.

Åpent og imøtekommende nettverk

Offentlige blokkjeder og Burning Man tillater hvem som helst å bli med. Alle kan kjøre en full Bitcoin-node. På samme måte er Burning Man-festivalen åpen for alle, uten noen som helst diskriminering.

Offentlige blokkeringer tillater brukere å bruke pseudonymer. Burning Man tillater også dette til sine ‘Burners’.

Frivillig innsats driver endringer

I Burning Man-festivalen bruker du ingen penger når du kjøper inngangsbilletter og kommer med campingutstyr osv. Bare ett sentralt anlegg godtar penger i det hele tatt for varene eller tjenestene de selger, og det er for et veldig spesifikt formål. Fellesskapet verdsetter begrepet gave og frivillig innsats.

Utviklere sender inn alle forbedringsforslag i offentlige blokkjeder, frivillig. De gjør også den nødvendige programmeringen for forbedringsforslagene frivillig. For f.eks. i Ethereum blockchain har ERC 20-tokenstandarden en feil som i noen tilfeller brenner tokens. En Ethereum-utvikler foreslo frivillig en løsning gjennom ERC 223. Les mer om det i “ERC 20 vs ERC 223 vs ERC 777: En sammenligning mellom Ethereum-tokenstandarder”.

Kjerneprinsippene er ikke omsettelige

Folk kan ikke leve med forandring hvis det ikke er en uendelig kjerne inni dem.

Dette er ord fra den avdøde amerikanske ledereksperten og den berømte forfatteren Stephen R Covey. Les hvor stor betydning han la til et sett med ikke-omsettelige kjerneprinsipper her. Vellykkede organisasjoner, samfunn og mennesker holder alltid et sett med grunnleggende prinsipper hellige, mens de er åpne for evolusjon om alt annet.

Burning Man er en åndelig festival, basert på konseptet med ubetinget binding mellom ett menneske og et annet. Mens de er åpne om hvem som deltar, kompromitterer de aldri sine kjerneregler, for f.eks. frivillig innsats over inntekter fra reklame.

Blockchain-samfunnet er sterkt beskyttende om hva de anser som kjernen i teknologien, dvs. desentralisering og uforanderlighet av data. De gransker alle forbedringsforslag og motarbeider ethvert forslag som søker å fortynne denne kjernen.

Blockchain og Burning man: Behovet for årvåkenhet

Både Blockchain og Burning Man lover mye, men som den avdøde amerikanske historikeren Will Durant hadde observert, er sivilisasjonen skjør. Det tar lang tid å bygge en stor sivilisasjon, men bare en generasjon av uforsiktighet kan ødelegge den. Les mer om Durants observasjon i denne Will Durant Foundation-nettsiden.

Som kryptosamfunnet har funnet, kjører useriøse spillere svindel ‘Initial Coin Offerings’ (ICO), og lurer kryptoinvestorer. Jeg er glad for å se at samfunnet vurderer forbedringer som DAICO for å forhindre svindel-ICO-er. Les mer om det i “Beginner’s Guide: What is a DAICO? The Improved ICO! “. De må være på vakt.

Burning Man-samfunnet må se på de påståtte tilfellene av rusmisbruk under festivalen. I 2017-festivalen overveldet en deltaker også frivillige og hoppet i ilden. Han døde dagen etter på grunn av alvorlig forbrenning og hjertestans det forårsaket. Festivalen skaper kraftige følelser, og samfunnet må støtte deltakerne med følelsesmessig turbulens for å forhindre et så beklagelig tap av liv.

Begge initiativene fortjener vår oppriktig støtte, og jeg håper de forblir evig årvåkne på deres reise for å gjøre verden til et bedre sted.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me