Hvordan fungerer desentralisert økonomi?

DeFi, også kjent som desentralisert finansiering, er en av de raskest voksende sektorene innen blockchain-industrien. På den ene siden gir kryptokurver oss et alternativ til å bruke penger som støttes av staten. På den annen side skaper desentralisert økonomi nye finansielle instrumenter som ikke trenger sentraliserte institusjoner. Men hvordan fungerer desentralisert økonomi? La oss finne ut akkurat nå!

Selv om hele DeFi-spekteret sammenlignet med den globale økonomien fremdeles er lite, likevel ser vi en rask vekst i 2020. I januar 2019 lå $ 278,75 millioner i DeFi-økonomien. Imidlertid økte dette innen januar 2020 til $ 676,24 millioner. Mer, det nådde $ 1B innen juni 2020 og fortsatte å vokse i juli, og gikk opp til $ 3,95B. Nå i oktober slår den $ 11,2 milliarder dollar, som er en enorm verdi.

Denne veksten viser hvor massiv DeFi kommer til å bli, og selv om det fortsatt er en liten sektor, er mange bedrifter veldig interessert i det. Men likevel er mange ikke helt kjent med hva som er DeFi, eller hvordan fungerer desentralisert finansiering.

Så jeg skal forklare hvordan desentralisert økonomi kan fungere i den sentraliserte økonomien vår og hva du kan forvente av den. Nybegynnere kan bruke denne veiledningen for å forstå mer om det desentraliserte økonomi-økosystemet.

Meld deg på nå:Introduksjon til DeFi-kurs

Hvordan fungerer desentralisert økonomi?

Før jeg forklarer prosessen med hvordan desentralisert økonomi kan fungere, la oss se på noen viktige funksjoner i denne teknologien. I virkeligheten bruker desentralisert finans offentlige blokkeringer i stedet for private eller fødererte.

Så, mer eller mindre, replikerer disse applikasjonene funksjonene eller arbeidsprosessen til offentlige blokkjeder.

I utgangspunktet, i DeFi-blockchain, vil du se et reskontorsystem som vil holde oversikt over alle de forskjellige typene datautvekslinger som skjer på nettverket. Egentlig er disse datautvekslingene ‘transaksjoner’ i blockchain-nettverket. Når disse er bekreftet, blir de lagt til i hovedboken og kalt en blokk.

DeFi-applikasjoner bruker en annen type distribuert nettverk for å forsikre seg om at alle transaksjonene i systemet er på punkt og bare innen kolleger. Videre, når nettverket har verifisert en blockchain og lagt den til hovedboken, kan ingen andre peer endre eller slette det.

Arbeidsprosessen

DeFi blockchain sørger for at prosessen er sikret ved å bruke “nøkler”. Når du bruker et sett med krypterte nøkler i denne teknologien, vil du få en unik identifikasjon som ingen kan få tilgang til. Vanligvis inkluderer dette nøkkelparet en offentlig og privat nøkkel.

I virkeligheten kalles denne prosessen med å bruke nøkkelpar for å kryptere informasjon “asymmetrisk kryptografi”, og den er veldig populær i blockchain-området.

I utgangspunktet kan andre jevnaldrende se eller bruke din offentlige nøkkel for å finne deg på systemet. På den annen side, ved å bruke din private nøkkel, kan du godkjenne transaksjonene dine eller hvilken som helst type handling. Så du trenger en privat nøkkel for å utføre visse handlinger på DeFi-blockchain-nettverket.

Selv om noen desentraliserte økonomiapplikasjoner fungerer annerledes der du kan utføre handlinger med KYC-protokoller.

Siden det er kryptokurver involvert, vil den offentlige nøkkelen din sannsynligvis fungere som din digitale lommebok. Så ved å bruke din private nøkkel kan du kjøpe, selge eller til og med sende kryptovalutaer. Dette er grunnen til at du virkelig trenger å holde det trygt.

Så for å sende en transaksjon, må du godkjenne den med din private nøkkel. Når du har gjort det, vil systemet opprette en blokk som representerer transaksjonen og varsle systemet for andre å bekrefte. Etter det, når andre bekrefter at det er en gyldig forespørsel, vil den utføre transaksjonsforespørselen din og legge blokken til hovedboken.

Videre får hele blokken en unik id og tidsramme som forhindrer enhver form for ondsinnet aktivitet.

I DeFi får du pseudo-anonyme adresser. Så i utgangspunktet kan ingen se navnet ditt, men de kan se adressen din, som vil inneholde tilfeldige tall og bokstaver.

Les også: Desentralisert økonomiteknologi – En omfattende guide

Hvor sikker er desentralisert økonomi?

Vel, DeFi-applikasjoner er ikke helt sikre. I virkeligheten kan ikke noe system tilby deg 100% sikkerhet. Imidlertid sørger DeFi for at det tilbyr et langt mer avansert sikkerhetssystem sammenlignet med tradisjonelle pengesystemer.

I virkeligheten er hacking av disse applikasjonene veldig vanskelig og ganske vanskelig. Etter hvert som systemet distribueres, må nettkriminelle hacke hver eneste enhet ved hjelp av applikasjonen. Dette tar opp mange ressurser og til slutt ikke verdt innsatsen.

Men det er risiko hvis en DeFi-applikasjon blir rullet ut med en underliggende feil eller smutthull. Bare for denne typen risiko er mange ikke sikre på om det er en god ide å bruke DeFi i stedet for CeFi.

Uansett, akkurat som enhver teknologi, startet DeFi bare reisen og har fortsatt en lang vei fremover. Men hvis vi sammenligner DeFi vs CeFi, vil DeFi sikkert ta seieren selv med alle feilene.

hvordan fungerer desentralisert økonomi infografisk

Nøkkelelementer i DeFi-økosystemet og hvordan de fungerer

La oss gå gjennom nøkkelelementene i DeFi for å lære om hvordan hver av disse fungerer sammen for å utgjøre økosystemet. I virkeligheten kommer hvert enkelt element med sin andel av eiendommer. Så det er nødvendig å forstå hvordan disse fungerer.

I utgangspunktet vil du se fem elementer –

 • Åpne Ledger-standarder
 • Stablecoins
 • Smarte kontrakter
 • Markedsplasser og børser
 • Kapitalforvaltning og forsikringsplattformer

Åpne Ledger-standarder

De fleste av de desentraliserte finansselskapene bruker standarder for åpen regnskap når de utvikler en ny type DeFi-applikasjon. Dette sikrer at disse applikasjonene har interoperabilitet. Så uten å bruke vanlige standarder, vil ikke desentraliserte applikasjoner være kompatible med hverandre.

Et annet stort faktum er at selskaper uten open source-standarder ikke kan bruke vanlige standarder også. Ettersom det meste av applikasjonen er bygget på Ethereum, er det imidlertid tydelig at disse applikasjonene vil ha lignende standarder.

Disse standardene hjelper også utlånsplattformer til å tilby mer fleksibilitet når det gjelder digitale eiendeler.

Bruk av offentlige blokkeringer har også sine egne fordeler som –

 • Tillatelsesfritt nettverk
 • Interoperabilitet
 • Åpenhet
 • Uforanderlighet
 • Raskere transaksjoner

Smarte kontrakter

Smarte kontrakter er en viktig del av DeFi-økosystemet. I virkeligheten hjelper smarte kontrakter med å automatisere prosessen med desentralisert finansiering. Smarte kontrakter kan automatisere alt fra lån og utlån til forsikringskrav.

Nesten hver eneste DeFi-applikasjon bruker smarte kontrakter for å lette funksjonene. Mer, det beste er at smarte kontrakter ikke trenger noen mellommann, så det er ingen mellomledd. Å bruke smarte kontrakter er enklere, raskere og sikrere sammenlignet med tradisjonelle kontrakter.

Men det er også risiko i DeFi når de bruker smarte kontrakter for å lette handlinger.

Hvis du lurer på de største risikoene i DeFi og hvordan du kan håndtere dem, bør du sjekke ut vår guide om risiko i DeFi.

Stablecoins

Et annet kjerneelement i DeFi er stallmynter. Desentraliserte finansselskaper prøver å øke bruken av stablecoins i stedet for kryptovalutaer. Vanligvis er de typiske kryptoene ganske ustabile, og bruk av dem i DeFi kan ubalanse i det økonomiske systemet.

Uansett er stabile mynter faktisk knyttet til valutaer eller eiendeler i den virkelige verden. I virkeligheten gjør denne prosessen den mer stabil sammenlignet med typiske kryptoer. I alle fall er disse designet for å holde seg stabile selv om prisene på kryptoene endres.

Praktisk talt er det fire typer stablecoins. Disse er –

 • Fiat-Collateralized
 • Crypto-Collateralized
 • Råvare-Collateralized
 • Ikke-sikkerhetsstillet
Fiat-Collateralized

Disse er hovedsakelig knyttet til fiatpenger, for eksempel USD. I virkeligheten er disse mer populære i DeFi-rommet sammenlignet med andre stablecoins. Disse er også hovedsakelig knyttet til forholdet 1: 1 i forhold til fiat-valutaen for å gjøre den mer stabil og mindre volatil.

Derfor må du håndheve bedre regler for å gjøre det mer populært enn fiat-penger. Problemet er at fiat currecny støtter disse, så de er noe sentraliserte. Så, den primære funksjonen i DeFi kolliderer direkte med dette elementet.

Crypto-Collateralized

Disse stablecoins er festet mot en kryptovaluta. Du kan imidlertid tro at dette vil øke volatiliteten i stedet for å redusere den. Men disse stablecoins er ikke festet i en 1: 1-rasjon som fiat-collateralized stablecoins.

For å redusere den ustabile naturen blir disse ofte over-collateralized. Så når prisene endres, kan stablecoin absorbere svingningene. Disse stablecoins er også mer desentraliserte ettersom de støttes av kryptoer. Så den tillitsløse, gjennomsiktigheten og sikkerheten forblir også her.

Råvare-Collateralized

Råvarerelaterte varer er en type stablecoin som støttes av varer som gull eller sølv. Jeg antar at den vanligste varen er gull. Men du kan finne stablecoins støttet av eiendom, olje eller til og med andre edle metaller.

Så eierne av disse stallmyntene vil faktisk ha en materiell eiendel med eksistensen i den virkelige verden. Dette er noe andre kryptovalutaer ikke kan tilby. Folk har en tendens til å holde på disse myntene, da disse over tid kan øke insentivet for dem.

Ikke-sikkerhetsstillet

Ingen eiendeler tar sikkerhetskopi av disse myntene. I virkeligheten kan det virke litt motstridende med stablecoins-prinsippene; det fungerer imidlertid. Akkurat som den amerikanske dollaren, hvis folk tror på verdien deres, kan den fortsatt opprettholde stabiliteten. Sentralisert myndighet styrer imidlertid disse for å holde tilbud og etterspørsel balansert for å sikre stabil verdi.

Vil du vite mer om stablecoins? Ta en titt på den omfattende veiledningen vår om stablecoins for å lære mer om det.

Markedsplasser og børser

Desentraliserte børser og åpne markedsplasser er også en del av DeFi-økosystemet. I virkeligheten sørger desentraliserte børser for at brukere kan handle digitale eiendeler uten å avsløre deres fulle identitet. I tillegg kan disse utvekslingene spare tid, kutte avgifter og pålegge sikkerhet.

Markedsplasser hjelper brukere med å bytte eiendeler eller produkter direkte uten problemer. Det gir det virkelig en annen type å ta på seg markedsplasser på nettet, da du ikke trenger å være avhengig av en tredjepart for å tilby plattformen deres for å gjøre det.

Også noen markedsplasser tilbyr freelance-konserter som kan tjene deg penger for tjenesten din.

Kapitalforvaltning og forsikringsplattformer

DeFi-økosystemet inkluderer kapitalforvaltning, som også dekker investeringsadministrasjon. Ved hjelp av disse plattformene kan brukere administrere eiendelene sine og også få investeringsmuligheter. I utgangspunktet hjelper disse lommebøkene til å samhandle med handelsapplikasjoner for overføring, kjøp og salg av digitale eiendeler.

Desentraliserte finansieringsselskaper tilbyr også forsikringsplattformer for forbedring av brukerne. I virkeligheten trenger forsikringsbransjen en endring på grunn av overflod av papirer og falske krav.

På den annen side tar forsikringskrav for mye tid og forårsaker mye problemer underveis. Men forsikringsadministrasjonsplattformer kan strømlinjeforme prosessen gjennom smarte kontrakter og bruke revisorer for å kontrollere ektheten av et forsikringskrav.

Kan desentralisert økonomi fungere uten kryptovaluta?

Det er ganske åpenbart at uten kryptokurver kan ikke desentralisert finansøkosystem fungere. Siden det er en ny type pengesystem, må den ha digitale eiendeler og kryptovalutaer for å fungere fullt ut. Selv om de fleste desentraliserte finanseksempler bruker en slags innfødt token eller aktivum, er det ikke obligatorisk for alle DeFi-apper å bruke det..

I virkeligheten trenger mange DeFi-applikasjoner ikke kryptoer. For eksempel gir infrastrukturutviklingsverktøy som Truffle eller Ganache deg en rekke verktøy. Du kan bruke disse verktøyene til å utvikle løsninger, men du trenger ikke kryptoer for å bruke verktøyene.

I virkeligheten er økosystemet stort, og mens økosystemet er avhengig av kryptokurver, er ikke alle elementene avhengige av dem.

Mer, den digitale aktivaindustrien varierer sterkt avhengig av hvilken type applikasjon det er.

Kryptovaluta kan mislykkes

Vel, kryptokurver har sine egne problemer – de er ustabile og uforutsigbare. Så å basere et nytt pengesystem på en volatil eiendel, ville ikke være en smart samtale.

En annen viktig ting å notere er den økende populariteten til stablecoins. Stablecoins er også kryptovalutaer, men de er knyttet til fiat-penger fra den virkelige verden. Så de kan erstatte all den ustabile karakteren til kryptovalutaene.

For å gjøre det perfekt, kommer en annen type finanssystem raskt inn i rampelyset – Central Bank Digital Currency (CBDC).

Her bruker systemet blockchain-teknologi, men det er ikke helt desentralisert. Mer, det introduserer også en digital versjon av fiat-pengene vi bruker. Så vil kontrollen over de digitale pengene seire, men det vil sikre at eiendelen ikke blir volatil.

Derfor er det mer som en hybridversjon av desentralisert finansieringsteknologi. I fremtiden kan DeFi ta en tur til å bli denne typen struktur hvis den ønsker å erstatte det tradisjonelle pengesystemet. Men hvis DeFi klarer å kvitte seg med feilene, kan det virkelig beholde sin desentraliserte natur.

Hvordan fungerer desentraliserte finansieringsapplikasjoner?

Nesten alle desentraliserte finansieringsapplikasjoner utnytter Ethereum for å oppnå funksjonene i blockchain-teknologi. I virkeligheten tilbyr Ethereum kvasi-Turing Ethereum Virtual Machine (EVM), som praktisk talt er den eneste grunnen til økningen av DeFi-applikasjoner. I utgangspunktet kan en Turing-maskin replikere, stimulere og kjøre alle slags algoritmer.

I tillegg er EVM også ryggraden i smarte kontrakter, som er en obligatorisk komponent i DeFi. Du kan programmere alle smarte kontrakter eller desentralisert finansieringskode for EVM og bruke Ethereum-nettverket til å utføre det.

Imidlertid trenger ikke alle DeFi-applikasjonene et blockchain-nettverk for å kjøre. Faktisk er det applikasjoner som kjører på et spesielt P2P-nettverk i stedet for på toppen av blockchain.

DeFi-applikasjoner er en del av en programvare som kommuniserer med blockchain som styrer alle brukernes tilstand i nettverket. Videre er grensesnittet til disse applikasjonene mer likt tradisjonelle mobil- eller webapplikasjoner.

Desentralisert økonomi kan fungere ved å bruke smarte kontrakter, som representerer kjernelogikken bak applikasjonene. Mer, smarte kontrakter hjelper til med å utføre handlinger og styrer tilstanden til blockchain.

Front-end av disse applikasjonene er brukergrensesnittet, og back-enden inneholder forretningslogikken. Uansett bruker forretningslogikk en eller flere smarte kontrakter for å samhandle med blockchain-nettverket. Du kan være vert for frontend på et desentralisert lagringsnettverk som IPFS eller Swarm.

Men her, i front-enden, vil du få en lommebok som vil hjelpe deg med å kommunisere med blockchain. Vanligvis vil denne lommeboken administrere din blockchain-adresse og kryptografiske nøkler. La oss ta MetaMask som et desentralisert finansapp-eksempel.

Du kan bruke den som en nettleserutvidelse eller en mobilapp som lar deg samhandle med blockchain og administrere eiendelene dine.

Oppsummering av prosessen

Her er et sammendrag av hvordan desentraliserte økonomisøknader fungerer:

 • Et DeFi-applikasjons brukergrensesnitt og frontend-algoritmer kan skrives på hvilket som helst programmeringsspråk for å ringe til backend.
 • Back-end-koden vil bruke et desentralisert peer-to-peer-nettverk som Ethereum og bruke smarte kontrakter for å holde oversikt over alle blockchain-operasjonene.
 • Disse programmene er for det meste åpen kildekode, slik at du fritt får tilgang til koden og bygger på den. Derfor kan ingen teknisk eie applikasjonene, og det er derfor DeFi-appene kalles penger Legos.
 • Brukerne av en DeFi-applikasjon trenger å styre seg selv, da det ikke er noen sentral autoritet.

Les også: 30+ beste desentraliserte finansieringsapplikasjoner

Avsluttende tanker

Desentralisert økonomi er virkelig et unikt inntrykk av vårt typiske pengesystem, og det kan helt sikkert gjøre store forskjeller. I virkeligheten er økosystemet enormt og vokser fortsatt raskt. Så det er bare et spørsmål om tid at denne teknologien vil bli allment akseptert over hele verden.

Nå som du vet hvordan desentralisert økonomi kan fungere fra denne guiden, kan du nå prøve ut disse applikasjonene selv. Men hvis du er mer interessert i å utvikle disse applikasjonene, vil jeg anbefale deg å sjekke ut vårt desentraliserte økonomikurs.

Elever kan få tilgang til en enorm mengde informasjon fra denne guiden, og den vil gå nærmere inn på hvordan desentralisert økonomi fungerer. Så ikke kast bort mer tid og ta det første skrittet mot din blockchain-reise nå!

* Ansvarsfraskrivelse: Artikkelen skal ikke tas som, og er ikke ment å gi noen investeringsråd. Krav i denne artikkelen utgjør ikke investeringsråd og bør ikke tas som sådan. Gjør din egen undersøkelse og sørg for at du leser vår fullstendige ansvarsfraskrivelse.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me