Vad är ett smart kontrakt och hur fungerar det?

Det är 2021 – även de som inte känner till blockchain troligen har hört talas om Ethereum. Ethereum är den näst största kryptovaluta med en enorm Börsvärde av över 44 miljarder dollar. För att förstå Ethereum till fullo bör man förstå vad som är ett smart kontrakt.

Ethereum är inte bara en valuta; det är också en plattform som gör att andra blockchain-applikationer kan byggas på den. Ethereum-plattformen använder en valuta som kallas Eter, som är van vid betala för transaktioner.

Ethereum blockchain fungerar som Bitcoin blockchain; ett nätverk av datorer (eller noder) som kör programvara som bekräftar transaktioner i nätverket.

Ether fungerar mer som bränsle än en vanlig kryptovaluta. På samma sätt som du behöver bensin eller diesel till din bil behöver du Ether till köra smarta kontrakt och applikationer på Ethereum blockchain.

På grund av den ökade popularitet som Ethereum har sett (detta är uppenbart från att besöka någon kryptoutbytesplattform där ute), frågan “vad är ett smart kontrakt?” har blivit en av de mest ställda frågorna i kryptorummet nyligen.

Notera: Om du råkar ha stora mängder ETH-mynt, bör du se till att hålla dem kvar säkra kryptovalutaplånböcker. De rekommenderade alternativen inkluderar Ledger Nano S, Coinbase och Trezor Model T.

Men om du inte har det ännu och vill köpa, rekommenderas det att du gör det via Simplex – snabbt och säkert sätt att köpa kryptovalutor med ditt kreditkort.

Så, vad är ett smart kontrakt? Låt oss ta en djupare titt.

Vad är ett smart kontrakt: Vad du hittar i den här guiden

Syftet med den här guiden är att hjälpa dig att förstå vad som är ett smart kontrakt och hur fungerar smarta kontrakt.

Senaste Coinbase-kupong hittades:

Jag förstår det "smarta kontrakt ”kan verka förvirrande i början. När jag väl har förklarat dem kommer du att inse att de är enklare än du tror.

I slutet av detta "Smart förklaring" guide behöver du aldrig googla “vad är ett smart kontrakt?” igen. Du förstår hur och varför smarta kontrakt började, koden den använder, hur de kan användas och varför det kan förändra samhället för alltid!

Innan vi går in på de mer tekniska sakerna är det viktigt att prata om historien om smarta kontrakt. Att veta varför och hur smarta kontrakt skapades gör det lättare att förstå dess syfte i blockchain-världen.

När uppfanns smarta kontrakt?

År 1994 Nick Szabo (a kryptograf), kom på idén om kunna spela in kontrakt i form av datorkod. Detta kontrakt skulle vara aktiveras automatiskt när vissa villkor är uppfyllda. Denna idé kan potentiellt avlägsna behovet av pålitliga tredjepartsföretag (t.ex. banker).

Men varför? Svaret är enkelt – eftersom du inte längre behöver en betrodd tredje part när du gör en transaktion. Istället är kontrakten (eller transaktionerna) självdriven på ett pålitligt nätverk som är helt kontrollerat av datorer.

Vad är ett smart kontrakt: en person som undertecknar ett kontrakt.

Cool idé, eller hur? Szabo arbetade med denna idé i många år och skrev till och med en bok som heter ”Smarta kontrakt: byggstenar för digitala fria marknader“. Problemet var att blockchain-tekniken inte fanns redan 1994.

Men det gör det nu!

År 2009 introducerade Bitcoin den första användningen av blockchain-teknik. År 2015 grundades Ethereum av en intelligent ung man som heter Vitalik Buterin, och det introducerade de första fungerande smarta kontrakten.

(För att lära dig mer om blockchain-teknik, kolla in vår "Blockchain förklaras" guide.)

Vad är ett smart kontrakt?

Jag vill inte bara lära dig om vad som är ett smart kontrakt, jag vill också att du kommer ihåg den information som ges. Så för att göra det har jag markerat tre viktiga punkter att du ska läsa och försöka komma ihåg vad som är ett smart kontrakt:

Vad är ett smart kontrakt

Ett smart kontrakt är ett avtal mellan två personer i form av datorkod. De körs på blockchain, så de lagras i en offentlig databas och kan inte ändras.

Vad är ett smart kontrakt 2

Transaktionerna som sker i ett smart avtal är bearbetas av blockchain, vilket innebär att de kan skickas automatiskt utan tredje part. Det betyder att det inte finns någon att lita på!

Vad är ett smart kontrakt 3

Transaktionerna sker bara när villkoren i avtalet är uppfyllda – det finns ingen tredje part, så det finns inga problem med förtroende.

Hur fungerar ett smart kontrakt?

Ja, hur fungerar smarta kontrakt då?

För att hitta svaret, låt oss börja med att titta på hur ett smart kontrakt kan användas:

Låt oss föreställa oss att John vill köpa Mike’s house. Detta avtal bildas på Ethereum blockchain med hjälp av ett smart kontrakt. Detta smarta kontrakt innehåller ett avtal mellan John och Mike.

I de enklaste termerna kommer överenskommelsen att se ut så här: ”NÄR John betalar Mike 300 Ether, DAN får John äganderätten till huset”.

Vad är ett smart kontrakt och hur fungerar det?

När detta smarta avtal har ingåtts kan det inte ändras – vilket betyder att John kan känna sig trygg att betala Mike 300 Ether för huset.

Utan att använda ett smart kontrakt i detta scenario skulle Mike och John behöva betala massor av avgifter till tredjepartsföretag. Inklusive banken, en advokat och en husmäklare.

Det är jättebra, eller hur? Inte mer uppdrag och inte mer förseningar att vänta på att en advokat och mäklare ska behandla avtalet! Detta är bara ett av många exempel på hur ett smart kontrakt kan användas.

Smarta kontrakt utförs automatiskt när villkoren i avtalet är uppfyllda. Det betyder att det inte finns något behov av en tredje part, som en bank, en mäklare eller en regering.

Hur är detta möjligt?

Som tidigare nämnts har vi blockkedjan att tacka. På grund av blockchain-tekniken kan vi decentralisera smarta kontrakt så att de är rättvisa och pålitliga. Med decentralisering menar jag det de styrs inte av en central part (som en bank, mäklare eller regering etc.).

Blockchain är en delad databas som drivs av många datorer (kallade ‘noder’) som tillhör många olika människor. På grund av detta har inte en enda person eller ett företag kontroll över det.

Vad är ett smart kontrakt: en hackare som hackar en dator.

Det betyder dess nästan omöjligt att hacka det – hackaren skulle behöva hacka mer än hälften av noderna om de ville attackera blockchain eller smarta kontrakt som körs på den. Därför kan smarta kontrakt kör säkert och automatiskt utan att någon kan ändra dem! Nu vet du ännu mer om vad ett smart kontrakt är!

Vad är smarta kontrakt för närvarande används för?

Som jag sa tidigare, Mike & Johns husförsäljning är inte det enda scenariot där smarta kontrakt kan användas. Smarta kontakter kan användas för alla typer av transaktioner – det behöver inte vara ekonomiskt.

Möjligheterna är oändliga för smarta kontrakt. De används redan för finansiella affärer och tjänster, försäkring, kreditbehörighet, rättsliga processer, och även för crowdfunding-avtal (ICO).

Låt oss titta på hur smarta kontrakt redan gynnar vissa branscher och hur de kommer att gynna andra branscher i framtiden …

Försäkringsbolag

Två försäkringsbolag, Atlas försäkring på Malta och Axa i Frankrike testade smarta kontrakt 2017. De hade prototyper som kompenserade flygkunder om deras flygningar försenades.

Låt oss se ett exempel:

John är på väg att flyga från NYC till Los Angeles. Han skickar kryptovaluta till ett värde av 5 dollar till smarta kontraktet Axa Insurance och anger sitt flygnummer. Axa skickar $ 95 till det smarta kontraktet. Så det finns $ 100 i det smarta kontraktet.

Om Johns flyg är i tid skickas Axa 100 dollar från det smarta kontraktet. Men om planet är sent skickas $ 100 till John från det smarta kontraktet. Allt är automatiskt.

Detta sparar mycket tid och pengar. Det betyder också att John inte behöver lita på att AXA kommer att betala honom det överenskomna beloppet om hans flyg är sent – han vet att om det är sent kommer det smarta kontraktet omedelbart att skicka honom sin ersättning ($ 100).

Jämför Crypto Exchanges sida vid sida med andra

Visste du?

Har du någonsin undrat vilka kryptobörser som är bäst för dina handelsmål?

Ser & jämför TOP3-kryptobörser sida vid sida

Hälsosystem

Hälsosystem kommer att använda smarta kontrakt för att spela in och överföra data säkert.

Vad är ett smart kontrakt: ett genomiskt Blockchain-nätverk EncrypGen.

Vi kan redan se exempel på smarta kontrakt som används inom medicinsk industri av sådana som EncrypGen. Detta är en applikation som använder smarta kontrakt för att överföra patientdata på ett säkert sätt, som inte tillåter åtkomst från tredje part.

Den här vägen, patienterna har kontroll över sina egna uppgifter. Om forskare vill använda patientdata måste de betala för det. Inte bara det, utan patienten måste välja om de vill sälja det till dem eller inte.

Regeringar

För regeringar kan smarta kontrakt som körs på blockchain göra röstningssystem helt förtroende och mycket säkrare.

Vad är ett smart kontrakt: en säker och transparent online-lösning.

Applikationer som FollowMyVote använda smarta kontrakt och blockchain-teknik för att skydda röster från bedrägerier. När röstransaktionen skrivs till blockchain kan den inte ändras. När omröstningen är över skickar det smarta kontraktet en token till en adress som representerar röstvinnaren.

På så sätt är röstning alltid rättvis, vilket innebär att vinnaren alltid är korrekt.

Företagsledning

Företag kan dra nytta av det massivt från smarta kontrakt. Istället för att betala personal för att köra löner kan de använda smarta kontrakt.

Företag kan bara skapa ett smart kontrakt som säger NÄR datumet är 28.03.18 skickar företaget John 2 ETH. Det betyder att John alltid kommer att få betalt i tid, och han kommer aldrig att bli för lågt betald. Verksamheten drar nytta av att allt är automatiserat, vilket sparar mycket tid och pengar!

ICO: er

Om du vill starta ditt eget projekt som använder blockchain kan du bygga ditt projekt på Ethereum blockchain, som vi såg tidigare. Men du behöver lite pengar!

Hur ska du få de pengar du behöver? Välkommen till ICO: er.

En ICO (Inledande mynterbjudande) är ett crowdfunding-system för nya applikationer som använder blockchain-teknik. Du skapar ett smart kontrakt och en symbol för det smarta kontraktet. Låt oss föreställa oss att du kallar din token ABC.

Du vill samla in $ 10.000.000 för att starta ditt projekt och bygga din applikation – låt oss föreställa oss att $ 10.000.000 är lika med 10.000 Ether. Du bestämmer dig för att du ska lägga 100 000 ABC-tokens i det smarta kontraktet, och att varje ABC-token kommer att vara värd 0,1 Ether.

På det sättet, om du säljer alla 100 000 ABC-tokens, kommer du att ha den 10 000 etern du behöver på grund av 100 000 x 0,1 = 10 000.

Nu, i det smarta kontraktet, kommer du att skriva ungefär som: OM 0,1 ETH skickas till det smarta kontraktet, DÄR skickar det smarta kontraktet 1 ABC till adressen som skickar 0,1 ETH. På det sättet får de människor som bidrar till ICO alltid rätt mängd ABC-token.

Kom ihåg! Det är viktigt att hålla dina kryptovalutor kvar säkra plånböcker. Mest rekommenderade alternativ är Ledger Nano S, Coinbase och Trezor.

Varför skulle folk vilja köpa ABC-token?

De två vanligaste anledningarna till att människor köper tokens från ICO är:

  1. Token kan användas i applikationen när den är byggd;
  2. Priset på token kan öka när projektet blir mer populärt.

Du kan tänka på ICO: er som en blockchain-version av Kickstarter. Huvudskillnaden är att det automatiserar hela publikförsäljningsprocessen på ett säkert sätt sätt.

Hur skapas smarta kontrakt?

Smarta kontrakt kan byggas på flera blockchain-plattformar, inklusive Ethereum och NEO. Eftersom Ethereum är det mest populära valet för utvecklare kommer jag att berätta om Ethereums smarta kontrakt.

Smarta kontrakt utvecklas använder Ethereums ursprungliga kodningsspråk, kallad Hållfasthet.

Om du vill lära dig soliditet kan du prova vårt Space Doggos interaktiv självstudie! Det är ett roligt och vänligt sätt att lära sig soliditet. Genom att följa stegen i kursen skapar du ditt eget soliditetsspel!

Vad är ett smart kontrakt: Space Doggos-kurs på BitDegree.

Slutsats

Du kan se från de exempel jag har gett det smarta kontrakt börjar redan ersätta mellanhänder. Vi såg också potentialen för framtida applikationer – kommer du ihåg John och Mikes husförsäljning? De behövde inte en fastighetsmäklare, advokat eller bank, eller hur??

Så om smarta kontrakt uppfyller sitt syfte kanske vi en dag kommer att leva i en värld som är fri från mellanhänder.

Vad skulle hända då?

Det bästa med att inte ha mellanhänder är det faktum att vi sparar mycket pengar. Inte bara det, men vi skulle inte heller behöva lita på någon heller.

Det finns också en potentiell nackdel, dock: människor kan förlora sina jobb. En mellanhand är en riktig person, precis som du och jag. Varför skulle någon betala en anställd för att göra ett jobb som kan göras gratis med ett smart kontrakt? De skulle inte.

Självklart, ingen vet vad framtiden innebär. Allt vi kan göra är att gissa och förutsäga, men vi måste vara beredda på alla möjliga resultat.

Så som du kan se kan smarta kontrakt göra världen till en bättre plats utan provision. Det kan minska bedrägerier, förseningar, och den totala kostnaden för många saker. Men när vi vidareutvecklar tekniken tar vi bort behovet av vissa jobb. Nu när du har läst den här guiden bör du känna dig bekväm att svara på den gyllene frågan: “vad är ett smart kontrakt?”.

Om du, efter att ha läst den här guiden, väljer att köpa ETH-mynt, rekommenderas det att du gör det via Simplex – bedrägerifri betalningshantering. Det låter dig köpa krypto med ditt kreditkort i några enkla steg. Se också till att välja en pålitlig kryptoplånbok, Till exempel Ledger Nano S, Coinbase och Trezor.

Vad tycker du om smarta kontrakt? Låt oss veta!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me