Den ultimata guiden: Allt du behöver veta om Ethereum

Med mer än 1300 kryptovalutor där ute i kryptovärlden är Ethereum en av de bästa kryptokurvorna som håller sig uppe på högen med Bitcoin.

I likhet med Bitcoin är det ett distribuerat blockchain-nätverk som kan handlas mellan användarna, men det finns betydande skillnader mellan de två.

Bitcoin använder blockchain och syftar till att bli ett effektivt peer-to-peer elektroniskt kassasystem. Medan Ethereum bara fokuserar på att köra applikationens programmeringskod. Dessutom arbetar gruvarbetarna i Ethereum blockchain-systemet för att tjäna Ether som används av de olika applikationsutvecklarna för att betala för tjänsterna i Ethereum-nätverket..

De andra fördelarna med Ethereum som en decentraliserad plattform inkluderar – det är oföränderligt eftersom tredje part inte kan göra några ändringar i data. Utan någon central punkt för misslyckande är den också väl skyddad mot hack och andra bedrägliga aktiviteter. Dessutom kan internetreglerande organisationer eller regeringar inte ta bort några uppgifter eftersom de är utspridda över hela nätverket.

Så Ethereum är en blockchain-applikation, men för ett helt annat syfte.

Men vad är Ethereum?

Vad är Ethereum?

Bildkrediter: Ethereum

Ethereum är ett offentligt operativsystem med öppen källkod och en decentraliserad plattform som körs smarta kontraktfunktioner. Det är också ett nätverk av datorer som körs på Ethereum blockchain och låter människor byta mynt.

På sitt enklaste sätt är det en öppen programvaruplattform baserad på blockchain-tekniken som gör det möjligt för utvecklarna att skapa och distribuera (Dapps) decentraliserade applikationer..

Vad är ett smart kontrakt?

Ethereum-plattformen är byggd för att möjliggöra skapandet av smarta kontrakt genom ett peer-to-peer-nätverk.

Smart kontrakt är en fras som beskriver en datorkod som används av utvecklarna för att programmera sina egna funktioner. De är kända som programmeringsskript på hög nivå som kan skrivas i Serpent, LLL eller Solidity.

När du arbetar på Blockchain är ett smart kontrakt precis som en självstyrd dator som har en automatisk körning när specifika villkor är uppfyllda.

ERC20– Ethereum-begäran om kommentarer

Ethereums decentrerade applikationer

Bildkredit: Ethereum

ERC20 är ett standardprotokoll som används för smarta kontrakt på Ethereums blockchain för implementering av tokens. Grundades den 19 november 2015 och definierar en lista med regler för Ethereum-tokens så att utvecklarna kan förutsäga interaktionen mellan tokens. Det inkluderar också att hur tokens ska överföras mellan adressen och hur inom ska nås.

Det är också ganska populärt bland crowdfundingföretag som arbetar med ICO på grund av dess enkla distributionsförfarande och dess höga potential för interoperabilitet med andra ETH-tokens..

Från och med maj 2018 finns det mer än 83 400 ERC20-tokenkontrakt, och de framgångsrika inkluderar Bancor, Bankex, Qash som samlar in över 70 miljoner dollar vardera.

Vad är Ether?

Ether är en kryptovaluta vars blockchain genereras av Ethereum-plattformen. Det är känt som en tillgång till digitala innehavare och kräver inte att en tredje part behandlar betalningen. Det fungerar dock inte bara som en kryptovaluta. Istället fungerar det också för de decentraliserade apparna i nätverket.

Från och med januari 2018 var den totala leveransen av Ether 98 miljoner, och minst 150 butiker har börjat acceptera den.

Hur fungerar Ethereum?

Ethereum är baserat på Bitcoins protokoll och dess blockchain-design. Ethereum blockchain kan betraktas som en transaktionsbaserad tillståndsmaskin. När transaktionen genomförs övergår maskinen helt enkelt till ett annat tillstånd.

Nu består varje delstat Ethereum av miljontals transaktioner. Dessa transaktioner grupperas i form av block som är anslutna till andra block. Men innan transaktionen läggs till huvudboken måste den valideras genom en process som kallas gruvdrift. Många gruvarbetare tävlar med varandra för att skapa ett block. När gruvarbetaren skapar ett block genereras Ether-tokens och ges till gruvarbetaren. För att lära dig mer, läs vår recension, fungerar Ethereum?

EVM- Ethereum Virtual Machine

Innan Ethereum skapades utformades blockchain-applikationerna för att utföra en begränsad uppsättning operationer.

Sedan kom Ethereums innovation-EVM upp!

Ethereum Virtual Machine är Turing komplett programvara som fungerar som en runtime-miljö för smarta kontrakt.

Det gör det möjligt för alla att köra programmet, oavsett minne och tid ges av ett specifikt programspråk. Så istället för att bygga ett nytt blockchain-nätverk för applikationer, tillåter ETH dig att utveckla tusentals olika applikationer på en plattform. Och eftersom varje Ethereum-nod körs på denna virtuella maskin kan applikationer helt enkelt fungera som decentraliserade utan att behöva skapa sin egen blockchain.

Dessutom har Ethereum Virtual Machine också implementerats för Java, Go, Python, Ruby, JavaScript, C ++, WebAssembly och Rust.

Ethereum Blockchain-applikationer – DApps (decentraliserade applikationer)

Tja, decentraliserade applikationer tjänar samma syfte som applikationernas, men eftersom de är decentraliserade – de körs på ett nätverk av noder snarare än på en central punkt. DApps är autonoma, säkra, enklare att implementera, öppen källkod och har 100% drifttid. Från och med januari 2018 finns mer än 250 live DApps med mer än hundra under utveckling.

Nybörjarhandbok: Vad är en decentraliserad applikation (DApp)?

Hur man skalar Ethereum dApps

Här är några av de mest lovande Ethereum-applikationerna som du vill titta på:

  • Golem: Golem är en öppen källkod, global och en decentraliserad superdator som alla kan nå. Den använder det Ethereum-baserade transaktionssystemet som reglerar betalningarna mellan leverantörer, begärare och utvecklare. Varje beräkning sker i en sandlådemiljö och är isolerad från värdsystemen.
  • OmiseGO: OmiseGO är en decentraliserad applikation som syftar till att lösa problemen för olika finansinstitut. Detta nätverk är en skalningslösning för ekonomi på Ethereum och gör det möjligt för peer-peer och transaktioner i realtid. Med OMG-nätverket kan du helt enkelt komma åt och hantera dina digitala tillgångar som förvaras i kedjan.
  • Augur: Augur är helt enkelt framtiden för prognoser. Det är en decentraliserad, öppen källkod och en peer to peer-förutsägelseplattform som är byggd på Blockchain. Även om det verkar som en decentraliserad plattform på ytan, kommer Augur med en lovande potential att förutsäga data praktiskt taget för alla branscher.
  • Medborgerlig:Civic syftar till att ge både individer och företag verktyg för att kontrollera och skydda deras identiteter på ett effektivt sätt. Med sin decentraliserade arkitektur ger den multifaktorautentisering utan referenser eller någon form av tredje parts autentisering.

Ethereum kan också användas för att bygga ”Decentraliserade autonoma organisationer.” DAO är en autonom och decentraliserad organisation som körs med kod skriven på Ethereum blockchain.

De som köper tokens äger DAO. Men istället för att fungera som en symbol, fungerar de som bidrag som ger människor rösträtt.

Ethereums historia

För att förstå eterums historia måste vi börja från början.

2013 – Ethereum White Paper

2013 lades infrastrukturen för det nya myntet. Vitalik Buterin som då arbetade som programmerare för Bitcoin beskrev eterumkonceptet. Vitalik skrev den första vitt papper beskriver det. Senare samma år föreslog han en prototyp med ett allmänt programmeringsspråk.

2014 – Tillkännagivande av Ethereum

I januari 2014 tillkännagav Vitalik konceptet under den nordamerikanska Bitcoin-konferensen. Han utnämnde också medutvecklarna av ethereum, dvs. Jeffrey Wilckle och Dr Gavin Wood.

I april samma år publicerade han ethereums formella specifikationer i gult papper. Vitalik kodade också det första fullt funktionella programmeringsspråket. Detta användes senare som prototyp för eterum.

I juli 2014 hade den första försäljningen av Eter gjordes. Kapitalet som samlades in användes för att rensa juridiska depåer. I augusti samma år hade 14 miljoner dollar samlats in från Ether-försäljningen.

I september 2014 belönades eteriska ICO-köpare med 60 miljoner eter. Återstående ETH skickades till eters ideella stiftelse i Schweiz.

I november 2014 anordnades ett DEVCON-0-möte i Berlin. Denna händelse samlade utvecklarna av ethereum från alla delar av världen. I mötet diskuterades de olika aspekterna av eteruteknik. Från evenemanget gjorde de olika presentationerna eterum mer skalbart, säkert och pålitligt.

2015 – Utvecklare stöder Ethereum

I april 2015 lanserades DEVgrant-programmet. Programmet var tänkt att belöna både utvecklare och anhängare av ethereum. Programmet hjälpte till att finansiera eterumprojekt och plattform.

I slutet av juli 2015 släpptes den första milstolpen för eterum. Frontier, ett smart kontrakt, förbättrade eterums ekosystem kraftigt.

I november samma år hölls DEVCON-1-evenemanget i London. Händelsen tog fem dagar. Evenemanget deltog av mer än 400 deltagare och mer än 100 presentationer gjordes. Evenemanget var mer framgångsrikt än 2014 eftersom etablerade företag som Microsoft, IBM och USB var närvarande.

I DEVCON-1-mötet kom blockchain-tekniken också till rampljuset. Ethereum var i framkant med tekniken och det var ett stort lyft.

2016 – Ethereums offentliga försäljning & Delar upp

I mars 2016 gjordes förbättringar av eterinnätverket. Uppgraderingen gjordes av Homestead vilket är ett förbättringsprotokoll.

I maj samma år fick Ethereum ett stort uppsving genom mediebevakning. Den ökade täckningen ledde till en höjning av 150 miljoner dollar i en allmän försäljning.

I juni 2016 var ethereum hackad för första gången. Hackarna påstod sig ha stulit eter till ett värde av mer än 50 miljoner dollar. Detta ledde till många tvister under samma månad.

I juli samma år, på grund av de tvister som bevittnades i juni, delades eterinnätverket upp i två divisioner. De två divisionerna var: Ethereum (ETH) & Ethereum Classic (ETC).

Ethereum använde decentraliserat beslutsfattande, extra protokoll och konfliktlösningsstrategier. Ethereum classic, å andra sidan, använde kodlag, blockchain-oföränderlighet och det väsentliga upproret.

Uppdelningen ledde ytterligare till att utvecklare, ethereum-grundare, affärspartners, användare och gruvarbetare från ethereum classic separerades..

2017 – Enterprise Ethereum Alliance

I februari 2017, EES (enterprise ethereum alliance) bildades. I denna allians avancerade Microsoft i samarbete med etablerade banker och tekniknördar för att acceptera ethereum blockchain-teknik.

I maj samma år bildades ytterligare två EES. Med ökningen av allianser tillkom fler och fler högt profilerade organisationer och företag.

Denna allians har lett till att tro att bitcoin sannolikt kommer att ersättas av ethereum i år – 2018.

DAO Hack

Vad är DAO-hacket?

Som redan nämnts är DAO en decentraliserad autonom organisation! Den körs på öppen källkod och är inte knuten till någon ledning, regering eller en förvaltande gemenskap.

År 2016 samlade denna uppsättning smarta kontrakt sammanlagt 150 miljoner dollar i en massförsäljning för att finansiera projektet. Men det utnyttjades på något sätt i juni när 50 miljoner US-dollar i Ether krävdes av en anonym enhet.

Men varför hände hacket faktiskt?

Det hände på grund av DAO: s split-funktion. Den 17 juni 2016 utnyttjade en okänd person en delning av split-funktionen. Han tillät hackarna att upprepa sin begäran om uttag av tokens innan systemet registrerade det som 50 miljoner dollar.

Efter det här hacket tog samhället 28 dagar att komma fram till lösningen som slutade vara en “gaffel”.

Detta hack medförde helt enkelt en splittring i Etherum-gemenskapen, och den delades in i två separata blockkedjor – Ethereum (ETH), och originalet fortsatte som Ethereum Classic (ETC).

Kolla in våra jämförelser:

  • Bitcoin vs Ethereum? Vad är skillnaden?
  • Ethereum vs Litecoin: Varför LTC är för transaktioner och ETH för smarta kontrakt?
  • EOS vs Ethereum: A Potential Ethereum Killer!
  • Ardor vs Ethereum: Vilka är för- och nackdelar??
  • NEO vs Ethereum: Vilket är bättre?
  • Ethereum vs Ripple: djupjämförelse

Slutgiltiga tankar

Trots DAO-hacket går Ethereum framåt och visar också en lovande framtid. Det utnyttjar blockchain-tekniken till fullo och säkerställer också decentralisering av världens ekonomi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me