Non Fungible Tokens (NFT): En komplett guide

Denne artikkelen tar et dypere dykk inn i det grunnleggende i NFT-er (Non Fungible Tokens) – inkludert definisjon, eksempler og applikasjoner.

Vi har snakket om blockchain, vi har snakket om tokens, og vi har snakket om forskjellene mellom tokens og mynter, noe som betyr at det nå er på tide å diskutere litt avansert og siste form for tokens – Non Fungible Token – også kjent som NFT.

Det er også en gyldig grunn til at vi alle trenger å ha en god forståelse av ikke-soppbare tokens. Ifølge noen eksperter kan NFT-er forme blockchain-fremtiden, og det er derfor de får trekk fra entusiaster og brukere.

Registrere Nå: Enterprise Blockchains Fundamentals Course

Non Fungible Tokens: A Little Background

Begrepet soppbar betyr noe som kan erstattes av noe lignende. Så med navnet Non Fungible Tokens kan vi lett forstå at vi snakker om en type token som ikke kan erstattes av et annet lignende token. Det er unikt og ikke utskiftbart.

Men er dette nok til å forstå konseptet bak ikke-soppbare tegn? Nei, så la oss grave litt dypere.

I sammenheng med blockchain og kryptovaluta er tokens et nøkkelkonsept. Tokens er også tilgjengelige i forskjellige former og brukes av en rekke årsaker. NFT er en av typene tokens med sine unike funksjoner og applikasjoner.

Du kan også lese vår detaljerte guide om forskjellige typer sikkerhetstokener her.

I sammenheng med kryptovaluta er soppbarhet viktig. Faktisk, for hvilken som helst valuta, tradisjonell eller digital, er fungibilitet ønsket, da de fleste valutaer har som mål å være et byttemiddel.

For eksempel kan du bytte en US-dollar med andre amerikanske dollar. Ikke bare det, men du kan også bytte det med britisk pund eller pakistansk rupi. Dette er soppbarhet.

Hvis du låner ut en dollar til noen, trenger du ikke nøyaktig samme dollar med samme serienummer, ikke sant? Dette er soppbarhet. Men hvis du låner noen et baseballkort med begrenset utgave, trenger du det samme eksakte baseballkortet med begrenset utgave, dette er ikke fungibilitet.

Fungibility er også en nøkkelfunksjon i alle større kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum.

Imidlertid dukket NFT opp som en ny type token med sitt unike sett med funksjoner. Det har også noen veldig interessante applikasjoner. Ettersom konseptet er nytt, forstår mange ikke det, de tilknyttede funksjonene, fremtiden og hva det kan brukes til.

I denne artikkelen vil vi se nærmere på definisjonene, funksjonene og applikasjonene, så fortsett å lese.

Hva er ikke-soppbare tokens?

NFT er en type token som ikke er utskiftbar og som kan skilles fra hverandre. Denne egenskapen gjør den differensiert og ønskelig i noen tilfeller.

Som nevnt ovenfor kan et ekte eksempel være et baseballkort med begrenset utgave. Et annet eksempel er en flybillett, ettersom du ikke kan bytte billetten med noen andres.

Det er et virtuelt token du lager for å bevise ektheten og eierskapet til en eiendel, gjennom kryptografi.

Hvis du for eksempel har en virtuell eiendom, som et virtuelt kunstverk, kan du opprette et ikke-soppbart token for å tokenisere kunstverket. NFT du nå eier gjenspeiler at eierskapet til kunstverket tilhører deg. Det kan ikke byttes ut fordi kunstverket ditt er unikt. NFT lagres i blockchain som din eiendom.

Non Fungible Token er det beste eksemplet på hvordan et token kan brukes til å skape knapphet, noe som resulterer i verdiskaping for det tokenet. Det beste tilfellet er CryptoKitties, som jeg vil diskutere i detalj i de neste par avsnittene. En digital pus ble solgt for opptil 120 000 dollar på CryptoKitties, ved å følge dette prinsippet.

Du kan også definere ikke-soppbare tokens som – “en type token som skaper digital knapphet, og som kan verifiseres uten noen sentralisert organisasjon som autentiserer det.”

For dette bruker NFT-er blockchain, som gjør at disse tokens kan bruke en desentralisert måte å holde digitalt knappe gjenstander.

NFT-er som gir investorer ny mulighet

De siste månedene er NFT-er mye brukt til dette formålet. Mange mennesker lager digital kunst eller forskjellige digitale ting, ofte ikke annet enn unyttig dritt, og tokeniserer det ved hjelp av NFT for å skape verdi.

Imidlertid er det en mer produktiv bruk av NFT-er som blir populære og forventes å gå mainstream i nær fremtid. Dette er tokenisering av fysiske eiendeler så vel som verdige virtuelle eiendeler, som faktisk kunstverk, memorabilia, og gjør dem til tokeniserte verdipapirer. Dette skaper en ny mulighet for investering.

Med enkle ord, ved å tokenisere materielle eiendeler, kan investorer ha mer likviditet.

Husk også at NFT er et nylig fenomen, men med mange applikasjoner. De fleste er fortsatt i ferd med å forstå det og finne måter å implementere det og bruke det.

Hvem skapte NFT?

Den første Non Fungible Token ble opprettet av Witek Radomski, medstifter av Enjin Coin da han skrev koden for den første mynten tilbake i juni 2017. Koden ble imidlertid gitt ut til publikum to måneder senere i august..

Ikke-soppbare tokens brukstilfeller

Non Fungible Tokens brukes på en rekke måter i dag, og du kan finne flere eksempler på NFT som –

Spill

En av de første bruksområdene, faktisk, spillet som introduserte konseptet NFT-er for verden var spillet CryptoKitties det var basert på blockchain. I spillet som er basert på Ethereum blockchain og ERC-721-standarden, samler du inn, kjøper, avler og selger digitale kattunger, hver digitale kattunge med sine egne genetiske egenskaper og funksjoner lagret på blockchain.

ERC-721 er litt forskjellig fra ERC-20-token, som er standardprotokollen i Ethereum-nettverket. Mens ERC-20 representerer en enkelt type eiendel, betegner ERC-721 en hel klasse eiendeler.

Dette startet ideen om ikke-soppbare tokens. Spillet ble så populært at salget krysset over USD 12 millioner i løpet av et år.

Et annet populært eksempel er Desentraland, som er et spill om digitalt knappe land. Du kan kjøpe, utvikle og selge landet i Decentraland ved hjelp av ikke-soppbare tokens. Du har full kontroll over landet ditt, du kan bygge hva som helst over det, gjøre det unikt og kan tilføre verdi til det. Spillet bruker den 360-graders virtuelle verdenen, slik at du føler at du er i den virkelige verden.

Eierskapet av eiendeler i spillet i de ovennevnte spillene ved bruk av ikke-soppbare symboler har skapt verdi for disse eiendelene. Du kan selge eiendelene dine i spillet i begge spillene, med fortjeneste, ved å selge ikke-soppbare tokens.

Flere andre spill ble til med det samme konseptet, og brukte NFT. Non Fungible Tokens åpnet en mulighet med muligheter for spillindustrien, som allerede blomstrer når det gjelder årlig omsetning og vekst. Ved å bruke NFT kan folk nå eie, kjøpe og selge spillkarakterene sine.

Samleobjekter

Et av de vanligste eksemplene på NFT-er er bruken av disse tokens for å holde digitale eiendeler under navnet ditt. Vi har allerede diskutert eksemplet med digital kunst ovenfor. Du kan opprette en NFT for ethvert digitalt aktivum for å gjøre det unikt og ditt virtuelle aktivum.

Med enkle ord tilbyr NFT ubestridelig eierskap av eiendeler i spillet så vel som virtuelle varer. Det er en mulighet for at den i nær fremtid også vil bli brukt til eierskap av håndgripelige gjenstander, som huseier.

Faktisk, ifølge en nylig publisert artikkel om Forbes, Non Fungible Tokens fra fysiske samleobjekter spiller en rolle for å styrke verdipapirer med sikkerhet.

Lisensiering

Et annet godt eksempel på effektiv bruk av NFT er å bruke den til programvarelisensiering. Ifølge eksperter kan opprettelse av NFT-baserte lisenser redusere piratkopiering, og lar folk selge lisensen i et åpent marked for jevn fortjeneste. På denne måten kan brukere også unngå årlige abonnementer, bruke en programvare mot den kjøpte lisensen, og etter bruk, selge den til noen andre. Lisensen fungerer i dette tilfellet som en ressurs for brukerne.

Programvareutviklere kan også ha nytte av det de kan lage smarte kontrakter som tillater fortjenestedeling ved videresalg eller noe annet som også kan generere inntekter for den opprinnelige utvikleren..

Det er en vinn-vinn-situasjon NFT tilbyr både brukere og utviklere. Det kan redusere piratkopiering og kan også tillate brukerne å tjene penger på kjøpet.

Ikke-soppbare eksempler og standarder

I tilfelle soppbare tokens er den vanligste standarden ERC-20 som er basert på Ethereum.

Imidlertid bruker ikke-soppbare tokens et annet sett med standarder og protokoller, som ERC-721 som er basert på Ethereum, eller den siste oppgraderingen ERC-1155, eller en annen standard basert på NEO blockchain-plattformen..

Følgende er den mer detaljerte gjennomgangen av ikke-soppbare tokenstandarder.

Hva er ERC-721 ikke-soppbare tokens?

På dette tidspunktet er de fleste NFT-er implementert på toppen av Ethereum-plattformen som ERC-721-tokens. Du kan finne andre eksempler på ikke-soppbare tokener med forskjellige standarder og på andre protokoller og blockchain, som de på NEO blockchain eller EOS blockchain, men ERC-721 er for tiden den mest populære NFT-standarden. Det ligger også blant de beste ikke-soppbare tokens.

ERC-721 har et sett med standardfunksjoner og attributter som definerer det, i form av en smart kontrakt. Du må følge disse attributtene og funksjonene for å eie, handle og administrere ERC-721.

Enkelt sagt, ERC-721 gir oss en standard for å lage og utveksle ikke-soppbare tokens. Hvert ERC-721-token er unikt, noe som ikke er tilfellet med ERC-20-tokens.

Det er en annen viktig forskjell mellom ERC-721 og ERC-20 tokens. ERC-20-tokens er delbare, akkurat som du kan dele $ 10 i to $ 5-regninger. ERC-721-tokens er imidlertid ikke delbare. Kan noen med det rette sinnet dele billetten eller et baseballkort? Nei, det samme er tilfellet med ikke-soppbare tokens.

ERC-721 er for tiden den mest brukte standarden for blockchain digital kunst og spill. Det har blitt brukt av hundrevis av Dapps så langt, og over en million unike tokens er opprettet.

ERC-721 vs. ERC-1155

Selv om ERC-721 ble en øyeblikkelig suksess, pleide den å lage sannsynligvis millioner av NFT-er, men den hadde også noen begrensninger. For eksempel var det dyrt, og ifølge skaperen av Non Fungible Token, Redomski, også ineffektivt å distribuere store databaser med varer.

For å overvinne disse manglene bestemte Witek Radomski seg for å lage sin egen standard, ERC-1155. Dette betyr at ERC-1155 er en avansert og bedre versjon av ERC-721 som tilbyr mange nye muligheter for å lage NFTS.

For eksempel, med den nye ERC-1155-standarden, kan du nå bruke uendelig mange ikke-soppbare så vel som soppbare gjenstander i en enkelt distribuert smart kontrakt. I følge Witek Radomski er det også enkelt for blockchain-nettverket å håndtere.

Han hevder også at dette nye settet med standarder ikke bare er bra for den blockchain-baserte spillindustrien, men også et godt alternativ for å lage tokens for alle former for eierskap, uansett digital eller håndgripelig..

Hvordan ERC-1155 kan være et bedre alternativ til ERC-721 og ERC-20?

ERC-1155 ble utviklet som svar på begrensningene i ERC-721 og ERC-20, noe som gjør det til et bedre alternativ. For eksempel er det vanlige problemet med både ERC-721 og ERC-20 begrensningen for distribusjon av separat smart kontrakt for hver enkelt token-type. Dette gir en uendelig mengde gjentatte data i både ERC-20 og ERC-721-tokens.

Hva betyr dette?

En gjentatt kode på millioner av poletter på maskiner over hele verden, noe som resulterer i sløsing med prosessorkraft, strøm og lagringsplass.

ERC-1155-standarden er løsningen på problemet ovenfor. I den nye standarden kan du lagre hoveddelen av koden i en sentral kontrakt for hver tokenvariasjon, som får et identifikasjonsnummer.

Deretter kan hvert nye token som krever samme kode bruke det gjennom en tildelt ID. Med den tildelte ID-en kan du bruke kodingen uten å måtte kopiere og lime inn de samme dataene.

ERC-1155 lar deg også utføre mer enn en kompleks oppgave i en enkelt transaksjon. Dette vil redusere overbelastning på Ethereum blockchain. For eksempel i ERC-1155-standarden, tar operasjoner som godkjenning, overføring, handel og smelting arrays som parametere. Dette lar deg utføre rundt 100 til 200 funksjoner i en enkelt transaksjon.

ERC-1155 lar deg også lage både Fungible og Non Fungible Tokens, noe som ikke var mulig med ERC-20 (kun Fungible tokens) og ERC-721 (Only Non Fungible Tokens).

ERC721 vs ERC1155: Sammenligningstabell

 ERC-721ERC-1155
Token Creation Bare ett token i en enkelt kontrakt Flere tokens i en enkelt kontrakt
Begrensning Kan bare opprette NFT-er Kan opprette både Fungible og Non Fungible Contracts
Koste Dyrt Billigere
Brukervennlighet Tillater enkeltoperasjon for hver transaksjon Tillater flere operasjoner i en enkelt transaksjon
Lagringskrav Mer Mindre
Effektivitet Lav Høy

Liste over ikke-soppbare tokens

Non Fungible Token on Stellar

Stelar er en annen populær desentralisert blockchain-basert protokoll som lar brukerne sende penger til alle deler av verden. Plattformen er blant de rimeligste måtene å sende penger til hvem som helst, i hvilken som helst valuta og umiddelbart.

De har nylig begynt å bruke NFT-er også. Den bruker Stellar-kontoer for å representere hvert enkelt unike ikke-soppbare token.

Hvert token bruker de unike metadataene som skiller den fra den andre token, og signert digitalt av kontooppretteren før den lagres på IPFS-objekt. Til gjengjeld brukes IPFS multi-hash som en hemmelig nøkkel for kontoen / brukeren som er tilknyttet tokenet.

Husk imidlertid, i motsetning til andre vanlige former for NFT-er, kan ikke ikke-svampete tokens på Stellar omsettes på Stellar DEX.

Non Fungible Token for EOS

Vi har allerede nevnt NFT-standardene som brukes på Ethereum, ERC-721 og ERC-1155. Det er også en standard som brukes på NEO.

Er det imidlertid et ikke-soppbart token for EOS? Ja det er. For noen måneder tilbake samarbeidet UNICO og EOS Cafe Calgary for å lage Non Fungible Token Standard for EOS.

Dette gjør at utviklere kan opprette NFT-er på EOS også, bortsett fra Ethereum og NEO blockchain.

Non Fungible Token for NEO

Det er flere team som jobber med å utvikle og forbedre standardene for ikke-Fungible Token på NEO blockchain, en ledende kinesisk smart kontraktplattform

I et nylig intervju viste administrerende direktør i NEO, Da Hongfei, sin interesse for ikke-soppbarhet av tokens. Han hevdet også at de jobber med en lignende standard som ERC-721 på Ethereum blockchain for NEO også.

Dette sa Hongfei i et av intervjuene sine i juli 2018 – “Vi har hatt en standard bare blitt godkjent. Det vil bli slått sammen til hovedgrenen vår. Ikke-soppbare tokens er også en strategi for NEO. Når spill treffer blockchain, får du samleobjekter. Disse samleobjektene kan handles på blockchain, så det passer perfekt. “

I mars 2018, grunnleggeren av Trinity Protocol, David Li, foreslo også sin NEP-10-standard for ikke-fungible tokens på NEO-plattformen. Denne nye standarden er forskjellig fra NEP5-standarden, som brukes til å lage soppbare tokens på NEO.

Lær mer om NEP5-standarden her.

The Future of Non Fungible Token

Ettersom den mer praktiske bruken av blockchain-teknologi dukker opp og blockchain blir mainstream, kan du forvente at flere tokeniserer sine digitale så vel som materielle eiendeler på blockchain. For dette trenger de NFT-er.

Vi har allerede diskutert mulige applikasjoner i spillindustrien, lisensiering av programvare og oppbevaring av samleobjekter. På samme måte kan NFT-er brukes til å sertifisere identifikasjon og til og med eiendoms eierskap.

En annen mulighet er bruken i finansnæringen for å tokenisere tradisjonelle eiendeler som edle metaller, aksjer eller obligasjoner. Det avhenger av den fremtidige migrasjonen av disse verdifulle eiendelene til blockchain i fremtiden.

NFT kan også bli uforanderlig og sikker måte å beholde akademisk legitimasjon, fødselsattester, identiteter og garantier på.

Avsluttende ord

Non Fungible Tokens er uten tvil et nytt barn i blokken som du trenger å holde øye med. Anvendelsene av denne nye typen token er fremdeles under fremgang, men det blir allerede populært hovedsakelig på grunn av dets bruk i spill, spesielt for å tjene penger på eiendeler i spillet som CryptoKitties.

Sørg for at du begynner å sjekke ut denne typen blockchain også. For mer informasjon kan du starte med vårt gratis blockchain-kurs for å komme i gang!

* Ansvarsfraskrivelse: Artikkelen skal ikke tas som, og er ikke ment å gi noen investeringsråd. Krav i denne artikkelen utgjør ikke investeringsråd og bør ikke tas som sådan. Gjør din egen forskning!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me