Null kunnskapsbevis: En innledende guide

Denne artikkelen gir en introduksjon til konseptet Zero Knowledge Proof (ZKP). Du vil også finne forskjellige typer ZKP, og bruke saker og implementeringsstrategier for ZKP.

Da folks informasjon blir kontrollert kontinuerlig og mangel på privatliv, krever det nå en ny æra. Blockchain som holder fakkelen i et desentralisert system gjør endringer, men det er ikke nok. Nå lurer en ny teknologi kalt null kunnskapssikker i markedet for en sjanse.

Mange av dere må ha hørt om null kunnskapssikkert eksempel, men kjenner egentlig ikke konseptet bak. Null kunnskapskryptering er en ny protokoll som gjør det mulig å legge til et høyere sikkerhetsnivå. Men hvor bra er det i virkeligheten? Kan det faktisk være løsningen vi ser etter?

Meld deg på nå:Zero Knowledge Proofs (ZKP) Masterclass

Innholdsfortegnelse

Kapittel 1: Ulike måter å kjede i Blockchain

Kapittel 2: Hva er bevis på null kunnskap?

Kapittel 3: Hvordan fungerer null kunnskapsbevis?

Kapittel 4: Interaktivt bevis på null kunnskap

Kapittel 5: Ikke-interaktiv null kunnskapssikkerhet

Kapittel 6: Null kunnskapsbevis forklart –zk-SNARK forklart

Kapittel-7: Bedrifter som bruker null kunnskapskryptering

Kapittel 8: Hvor kan du bruke ZKP?

Kapittel 9: Implementering av Zero Knowledge Proofs Architecture

Kapittel-10: Konklusjon

Contents

Kapittel 1: Ulike måter å kjede i Blockchain

Vanligvis er blockchain bare en delt database, hvor du registrerer hvem som eier hvor mye kryptovaluta eller andre digitale eiendeler. Ulike blockchain fungerer imidlertid litt annerledes enn hverandre.

For eksempel vil du se metadata i bitcoin og annen kontraktslogikk i Ethereum. I alle fall tilbyr blokkeringer, hovedsakelig private blokkeringer, to alvorlige brukssaker.

 • Å eie eksterne eiendeler, som er representert med tokens i nettverket. En bruker kan også overføre eksterne eiendeler ved hjelp av tokens.
 • Økt personvern og anvendelse er mer relatert til generelle anvendelser av datahåndtering.

Sier ikke at hver private blockchain tilbyr disse to brukssakene. Men vanligvis kan private blockchains være mer passende for selskaper som trenger ekstra konfidensialitet og personvern.

Når det gjelder lagring av generelle data, gjør blockchain faktisk mange tjenester. Først må det bevise hvor dataene kommer fra, deretter tidsstemplere det og deretter gjøre det uforanderlig slik at ingen kan endre det.

Imidlertid har ikke blockchain noe å si om selve informasjonen. Så hver app kan bestemme hva dataene faktisk kan representere, eller om de faktisk er gyldige eller ikke. Eventuelle dårlige data kan fjernes eller ignoreres i appnivået uten ytterligere forstyrrelser i selve nettverket.

Så hvis blokkjeder ønsker å overføre noen form for eiendeler, må den tilby interne regler om prosessen med å validere disse transaksjonene. Dette er noe blockchain mangler fra starten – en av utfordringene for adopsjon av blockchain.

Vet du ikke det grunnleggende om blockchain-teknologi? Les denne detaljerte veiledningen om introduksjon til blockchain-funksjoner.

Kan Blockchain Opprettholde det nødvendige personvernet?

For eksempel, kanskje du vil sende $ 50 til vennen Kevin. Men før transaksjonen blir godkjent, må nettverket vite om du virkelig har $ 50 i din besittelse. Selv om mange blokkeringer følger denne regelen som er forskjellig fra hverandre, må alle i nettverket fortsatt vite at du eier $ 50.

Dette bidrar til å opprettholde gyldigheten til eiendelene dine sammen med Kevin når han mottar pengene. Imidlertid ofrer du personvernet ditt for denne valideringsprosessen.

Men det er en fangst. I blockchain har du ikke et vanlig identifikasjonsnavn som Kevin. I stedet får du adresser for transaksjoner og alle disse adressene en strøm av strenger som ikke har noen likheter med den virkelige verden.

Selv om denne informasjonen er nøyaktig, endrer dette ikke nødvendigvis scenariet. Hvorfor? Vel, du kan fortsatt finne mange måter å finne ut forbindelser mellom to brukere og finne ut adressene deres.

Problemet med gjeldende scenario

Til å begynne med, hvis en bruker ønsker å gjøre transaksjoner eller sende eiendeler i kjeden, må han / hun vite adressen. Så når du sender pengene, kan du se hvilken adresse de skal til. På den annen side, hvis noen betaler deg, vil du kunne se hvor den kommer fra.

Hvis en bruker kjenner informasjon om en annen bruker fra den virkelige verden, kan han enkelt spore og finne ut hvilken adresse den andre bruker. Åpenbart kan de søke gjennom kjeden og finne ut av deres aktivitet.

Ja, det er tidkrevende, men det er ikke umulig å vite. Derfor hjelper ikke adresser i stedet for navn med å bevare personvernet til nettverket.

Kan bare kryptering være nok?

Begrepet personvern og sensitiv informasjon er nært knyttet til kryptering. Hvis du tenker på å lagre bare generelle data på blockchain, så kan vi definitivt gjøre det. I dette tilfellet vil vi fremdeles kunne opprettholde databevaring, uforanderlighet og tidsstempler.

Siden ingen av dem har noe med datatypen å gjøre, vil du derfor fortsatt kunne bruke den distribuerte hovedboken til å lagre data som bare er lesbare. Men du vil fortsatt trenge å stole på andre for å validere eksistensen for å bidra til å opprette blokken i utgangspunktet. Så det er den samme prosessen som før.

Du kan imidlertid ikke bruke denne typen kryptering for transaksjoner som betyr overføring av tokeniserte eiendeler. Hvis du og Kevin krypterer transaksjonene dine, kan ingen i kjeden noensinne bruke eiendelen lenger. Det er fordi alle vil være usikre på hvor eiendelene ligger nøyaktig.

Eiendelen det gjelder, vil miste verdien på hovedboken, så kryptering kan ikke være svaret.

En konflikt mellom likviditet og personvern

Nå kan du se at hvis vi ønsker å bruke blockchain for økonomiske formål, vil du alltid møte en konflikt mellom disse to. Mange nystartede selskaper står overfor dette problemet nå når de har å gjøre med eiendeler.

Selv om det har vært mange pilotprosjekter som simulerer prosessen på blockchain, i virkeligheten, er det ikke det samme. Prosessen krever for mye aktivitet og avslører dermed at to adresser prøver å gjøre transaksjoner.

Slik lekker informasjon, og det er en av de største problemene, men det er ikke noen spesifikke regler på nettverket fremdeles nå.

Nå avgjør mange oppstart alle poengene sine utenfor kjeden i stedet for i kjeden der de kan kryptere og få personvernet. Men blockchain har så mye å tilby, og oppgjør med personvern kan føre verdensfinansiering i en annen høyde.

Blant alle disse konfliktene har vi endelig løsningen vi har sett etter – The Zero Knowledge Proof.

Kapittel 2: Hva er bevis på null kunnskap?

Konseptet bak nullkunnskapssikker er faktisk unikt. Et nullkunnskapssikkert er en unik metode der en bruker kan bevise for en annen bruker at han / hun vet en absolutt verdi, uten å formidle noe ekstra informasjon.

Her kunne beviseren bevise at han kjenner verdien z til verifisereren uten å gi ham annen informasjon enn det faktum at han vet verdien z.

Hoved essensen bak dette konseptet er å bevise besittelse av kunnskap uten å avsløre den. Den primære utfordringen her er å vise at du kjenner en verdi z uten å si hva z er eller annen info.

Virker tøff? Det er ikke så vanskelig.

Hvis en bruker ønsker å bevise en uttalelse, må han kjenne den hemmelige informasjonen. På denne måten ville verifikatoren ikke kunne videreformidle informasjonen til andre uten å vite den hemmelige informasjonen.

Dermed vil uttalelsen alltid måtte omfatte at beviseren kjenner kunnskapen, men ikke selve informasjonen. Betydning, du kan ikke si verdien av z, men kan si at du kjenner z. Her kan z bety hva som helst.

Dette er kjernestrategien for null kunnskapssikre applikasjoner. Ellers vil de ikke være noen kunnskapssikre applikasjoner. Derfor anser eksperter null kunnskapssikre applikasjoner for å være et spesielt tilfelle der det ikke er noen sjanse til å formidle hemmelig informasjon.

Null kunnskap bevis (ZKP)

Zero Knowledge Proof Properties

Et bevis på null kunnskap må ha tre forskjellige egenskaper for å bli beskrevet fullstendig. De er:

 • Fullstendighet: Hvis utsagnet er sant og begge brukerne følger reglene riktig, vil verifisereren bli overbevist uten kunstig hjelp.
 • Sunnhet: I tilfelle uttalelsen er falsk, vil verifisereren ikke bli overbevist i noe scenario. (Metoden kontrolleres sannsynlig for å sikre at sannsynligheten for falskhet er lik null)
 • Nullkunnskap: Kontrolløren ville i alle tilfeller ikke vite mer informasjon.

Forskere undersøker videre prosessen for å være mer nøyaktig og sørger for at den krever færre interaksjoner mellom to jevnaldrende. Hovedsakelig er målet å eliminere mengden kommunikasjon og gå over til en felles referanseuttalelse for å sikre personvern.

Null kunnskapssikre applikasjoner har fått popularitet fra ganske lang tid nå. Men det er ikke et nytt konsept på det blå. Det har vært her i mer enn 20 år. Forskere har forbedret produksjonen og effektiviteten til systemet.

Nå er det veldig enkelt og svært effektivt å bevise en uttalelse. Det kan nå gå direkte med blockchain-systemet.

Kapittel 3: Hvordan fungerer null kunnskapsbevis?

Null kunnskapssikre applikasjoner virker som en unik protokoll. Imidlertid må mange av dere lure på hvordan du beviser uttalelsen din uten å videreformidle informasjonen. La meg forklare det med to mest kjente eksempler.

La oss begynne.

Første eksempel: Ali Baba Hule

Dette er en av favorittscenariene for å undersøke riktig hvordan null kunnskapssikker autentisering fungerer. Her er beviseren kjent som Peggy, og verifisereren er Victor.

Så, for å holde ting på samme nivå som null kunnskapssikker autentisering, ville beviseren kjenne en verdi z, og verifisereren ville vite at beviseren kjenner verdien z.

Eksemplet starter slik, forestill deg at Peggy på en eller annen måte kjenner et hemmelig ord som kan åpne en magisk dør inne i Ali Baba-hulen. Hulen ser ut som en ring med døren blokkerer veien for å gå ut. Inn- og utgangen møtes på et lignende sted.

Nå vil Victor sørge for at Peggy snakker sant. Betydning, hun kjenner det hemmelige ordet. Men Peggy er en privatperson og er ikke villig til å si det magiske ordet til Victor. Så hvordan kan Victor vite om hun snakker sant eller ikke?

En annen ordning

Victor kommer med en plan for å løse situasjonen. Han markerer inngangsvei A og avkjøringssti B. Men når de møtes i samme posisjon, er sti A og B bare venstre og høyre sti. Under denne undersøkelsen blir Victor satt utenfor, mens Peggy går inn i hulen.

Peggy har nå muligheten til å ta sti A eller B, men hva hun tar, kan Victor ikke vite det. Etter at Peggy har valgt en sti, går hun inn, og Victor kommer inn i hulen. Deretter roper han stienavnet der han vil at Peggy skal komme tilbake. Han kan velge tilfeldig – enten A eller B.

Vel, hvis hun faktisk kjenner det hemmelige ordet, blir det veldig enkelt. Hun kan bruke det ordet for å åpne døren og gå tilbake til Victor. Eller hun kan også returnere samme vei om nødvendig.

Anta at Peggy ikke vet ordet. I så fall ville hun bare kunne gå tilbake til Victor, hvis Victor roper navnet på stien, velger hun først. Ettersom utvelgelsesprosessen er tilfeldig, vil Peggy få 50% sjanse til å følge Victors instruksjon. Men hvis Victor gjentar denne prosessen, la oss si 15 ganger eller 25 ganger, ville ikke Peggy være i stand til å gjøre et heldig gjetning for å lure ham.

Forutse at Victors-trekk vil bli nesten null, og Peggy vil bli fanget.

Men selv etter å ha gjentatt denne prosessen så mange ganger, klarer Peggy å komme tilbake hvor Victor vil at hun skal være; så kan Victor trygt vurdere at hun kjenner det hemmelige ordet.

Hva skjer med en tredjepartsvisning?

Vanligvis, hvis en tredjepart ser på denne situasjonen, må Victor ha et skjult kamera for å registrere transaksjonen. Imidlertid vil kameraet bare kunne ta opp det Victor roper – kan være enten A eller B. Mens det også vil registrere Peggy som vises på B når han roper B eller vises på A når han roper A.

Dette opptaket kan være greit å forfalske for to personer hvis de er enige om dette på forhånd. Derfor ville ingen tredjepart være overbevist om med denne posten at Peggy faktisk kjenner det hemmelige ordet. Hvis noen til og med observerer eksperimentet fra hulen, blir han heller ikke overbevist.

Så hvordan kan de bevise integriteten til eksperimentet?

Hvis Victor vender en mynt og deretter velger stien basert på den, mister null-bevis-bevis-autentisering sin eiendom. Men myntklippen ville være overbevisende nok til at en tredjeparts observatør kunne bekrefte at Peggy kjenner ordet.

På denne måten kunne Victor være i stand til å bevise integriteten til eksperimentet uten å vite ordet. Men det vil ikke være helt null kunnskapssikkert.

I digital kryptografi kan Victor vende mynt ved hjelp av en tilfeldig tallgenerator som har noen faste mønstre som mynten. Men hvis Victor’s mynt oppfører seg som en tallgenerator, kunne han og Peggy ha falsket eksperimentet igjen.

Dermed, selv med en tallgenerator, vil den ikke være like mye effektiv som den enkle myntklippen.

Bare enkelt prøveversjon

Merket du at Peggy lett kunne bevise at hun kjenner ordet uten å si ordet i første forsøk? I så fall trenger Peggy og Victor å gå inn i hulen samtidig. Victor kunne se Peggy gå gjennom A og komme ut B uten å avsløre ordet.

Men denne typen bevis ville overbevise noen. Så, Peggy vil ikke at noen andre skal vite om det, hun kan ikke si at hun konspirerte med Victor. Fordi hun ikke en gang vet hvem som vet om hennes kunnskap og hvordan hun kan kontrollere den.

Andre eksempel: En fargeblind venn og to baller

Denne typen eksperimenter for null kunnskapssikker autentisering vil kreve to like store baller, men med forskjellige farger. Eksperimentet er veldig populært. Mike Hearn og Konstantinos Chalkias introduserte først denne nye metoden. Du kan også gjøre dette eksperimentet med to fargede kort.

Det går slik – forestill deg at du har en fargeblind venn og to baller. Kulene må være røde og grønne og av samme størrelse. Vennen din synes de er det samme og tviler på utsagnet ditt om at de er forskjellige.

Så du må bevise at de har forskjellige farger uten å fortelle ham hvilken som er hvilken.

Du gir ballene til vennen din, og han holder dem skjult bak ryggen. Etter det bringer han ut en ball tilfeldig og lar deg se den. Deretter setter han ballen tilbake og velger da ballen tilfeldig.

Du får se ballen også denne gangen. Etter det ville han spørre deg om han byttet ballen eller ikke. Han vil gjenta denne prosessen i noen tid for å være sikker.

Nå som du ikke er fargeblind, kan du definitivt fortelle at hvis han byttet ballen eller ikke. Hvis kulene hadde samme farge, ville sannsynligheten din for å svare riktig være 50%. Så etter å ha gjentatt denne prosessen og når du er i stand til å svare riktig hver gang, vil vennen din bli overbevist.

Sannsynligheten for forventning ville blitt null, og du ville oppnå de tre null kunnskapsegenskapene.

Men sørg for at vennen din ikke vet hvilken som er grønn og hvilken som er rød. På denne måten vil du kunne bevare den tredje eiendommen “null kunnskap.”

Kapittel 4: Interaktivt null kunnskapsbevis

Null kunnskapskryptering kan være av to slag –

 • Interaktiv null kunnskapssikker.
 • Ikke-interaktiv null kunnskapssikker.

La oss se hva de er.

Grunnleggende om Interactive Zero Knowledge Proof

Denne typen null kunnskapssikker autentisering vil kreve interaksjoner mellom jevnaldrende eller andre datasystemer. Ved å samhandle kan beviseren bevise kunnskapen, og validatoren kan validere den.

Dette er det mest typiske scenariet med null kunnskapssikker blockchain. Her ville du bevise uten å avsløre forståelsen. Men du avslører det også for brukeren du kommuniserer med. Så hvis noen bare ser på dere to, vil han ikke kunne bekrefte kunnskapen deres.

Selv om det er en av de beste personvernprotokollene, krever det fortsatt mye innsats når du vil bevise det for mer enn ett folk. Dette er fordi du må gjenta den samme prosessen om og om igjen for hver person som bare ved å se på at de ikke er enige med deg.

Denne protokollen trenger enhver form for interaktiv respons fra verifisereren for å utføre. Ellers kan beviseren aldri bevise det alene. Den interaktive innspillingen kan være en form for utfordring eller en annen type eksperimenter. Åpenbart må prosessen overbevise verifisereren om å kjenne kunnskapen.

I andre tilfeller kan bekrefteren registrere prosessen og deretter spille den for andre slik at de også kan se den. Men om andre mennesker faktisk ville bli overbevist eller ikke, avhenger bare av dem. De aksepterer det eller ikke.

Dette er grunnen til at interaktiv null kunnskapssikker blockchain er mer effektiv for få deltakere i stedet for en stor gruppe.

Kapittel 5: Ikke-interaktiv bevissthet om null kunnskap

Ikke-interaktiv null kunnskapssikker blockchain er her for å bekrefte uttalelsen til en større gruppe mennesker. Du trenger ikke alltid å gå til den ikke-interaktive null kunnskapssikre blockchain for å sjekke om. Ofte kan du kanskje finne en pålitelig bekreftelseskilde som kan garantere deg.

Men når du ikke finner noen, er ikke-interaktiv null kunnskapssikker blockchain veien å gå.

Sudoku-utfordringen med kort

Sudoku er et av de vanskeligste spillene, men med enkle regler. Alle radene, sektorene og kolonnene trenger å ha tallet 1-9 bare én gang.

I dette tilfellet, forestill deg at du kjenner løsningen på dette puslespillet, som kan ta dager for selv datamaskiner. Så hvis du vil selge løsningen, hvordan verifisereren vet at du ikke lurer ham? Du må bevise din kunnskap uten å avsløre løsningen for verifikatoren.

La oss se hvordan du kan gjøre det.

En måte å løse på

Du trenger 27 kort der de er nummerert fra 1-9. Så, 27 kort vil inneholde tallet 1 og deretter et annet 27 tallet 2. Totalt trenger du 243 kort.

Nå må du legge tre kort i en tilsvarende boks med løsningen. Det betyr at hvis det riktige tallet for den boksen er fem, vil du sette tre nummer 5-kort i den boksen.

I en Sudoku-tabell ser du at noen svar alltid er synlige. I disse boksene vil du plassere kortet med forsiden opp. På bokser som ikke har svaret, vil du plassere kortene opp ned.

Nå må du bevise at du har plassert alle kort i riktig posisjon uten å avsløre det. Du må:

Ta det øverste kortet fra hver kolonne til du har ni bunker. Gjenta det samme for rader og sektor.

Deretter må du stokke hver haug og deretter snu for å avsløre tallene.

Du kjenner den grunnleggende regelen, alle tall fra 1-9 må vises en gang i hver rad, sektor og kolonne. Så hvis hele haugen din har tallet 1-9 bare en gang, så vil verifikatoren vite at du har løsningen.

Ikke-interaktiv kan være den beste måten å bevise utsagnet ditt for mange mennesker uten å øke ressursene og kostnadene.

Kapittel 6: Null kunnskapsbevis forklart – zk-SNARKS forklart

Du må ha hørt om zk-SNARKS nå. Noen gang lurt på hva det egentlig er? Zk-SNARKS forklarte er en teknologi som bruker det ikke-interaktive nullkunnskapssikre eksempelkonseptet. Zcash bruker denne formen for kryptografi for å sikre bedre personvern.

Det er faktisk et akronym for Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge.

Denne teknologien består av tre forskjellige algoritmer:

 • Nøkkelgenerator: Tastegeneratoren setter opp en parameter for å generere et nøkkelpar. Her kan en klarert kilde generere et privat eller offentlig nøkkelpar og deretter ødelegge den private delen. Etter det genererte et nytt nøkkelpar ved å bruke den offentlige delen. Her vil man bli brukt til å bevise en annen for å verifisere.
 • Beviser: Beviseren må ta bevisnøkkelen og noen offentlige innspill for å bevise sin kunnskap. Her vil han være vitner privat og deretter tilfredsstille sammenhengen for å bevise sitt poeng.
 • Verifikator: Bekreftelsen trenger bekreftelsesnøkkelen for å sikre at utsagnet er sant eller usant. Han må ta inn publikum og bevis for å vurdere om det er sant eller usant.

Annet enn disse tre, må zk-SNARKS også opprettholde –

 • Nullkunnskap: Kontrolløren ville ikke lære noe annet enn det faktum at utsagnet er sant. Kortfattet: Uansett utfordring, trenger den kanskje å være veldig liten, slik at man kan bevise det innen få millisekunder.
 • Ikke-interaktiv: Brukeren vil bare bli sendt stammen til bekrefteren og ingenting annet. Verifier kan ikke kommunisere videre med beviseren.
 • Argument: Beviset ville holde lyden av null kunnskapskryptering og ville være bundet av polynom-tid.
 • Av kunnskap: Prover og Verifier kan ikke utføre prosessen uten et klarert vitne.

Kapittel-7: Bedrifter som bruker null kunnskapskryptering

Nå som du vet alt om null kunnskapssikker, la oss ta en titt på noen av de berømte bedriftene som bruker denne protokollen.

Merkbare prosjekter

 • Zcash

Det meste av blockchain-plattformen avslører transaksjonene mellom to jevnaldrende. Ikke bare er det en av ulempene med blockchain, men det forstyrrer også veksten. Zcash, derimot, kan gi fullstendig privatliv når det gjelder transaksjoner.

Det er åpen kildekode og tillatelsesfri blockchain-plattform som bruker essensen av null kunnskapssikker. Transaksjonsprosessen er skjermet. Så den vil finne verdien, avsenderen og mottakeren på blockchain.

Det er også kjent for å introdusere zk-SNARKS, og etter det har mange fulgt veien.

Les mer:Hva er Zcash?

 • ING

ING er en nederlandsk bank som har startet sin nye nullkunnskap blockchain. Selv om de lanserte litt av en modifisert versjon av null kunnskapssystem kalles null kunnskapsområde bevis. I denne krever de veldig mindre beregningskraft enn nødvendig.

Det er direkte relatert til finanssektoren, for eksempel pantelån. Du vil kunne bevise at du har lønn til å få pantelån uten å avsløre lønnen din.

For øyeblikket er det åpen kildekode, men det gjør det gjennom en betydelig utfordring for andre økonomiske blokkjeder.

 • PIVX

Dette selskapet ønsker å endre de typiske måtene verden fungerer på. I et system der alt blir kontrollert og administrert av andre, har PIVX til hensikt å innføre en trygg havn for regnskapet. De jobber med en ny integrasjon der de vil følge eksemplet med null kunnskapssikkerhet.

Her er det eneste som er offentlig bekreftelse av sendte penger. Betydning, du vil se at noen sendte penger, men adressen eller mengden timing vil være skjult. PIVX sikrer en raskere transaksjonsrate med sin nye integrasjon med den ekstra forbedringen av personvernet.

 • Zcoin

Selskapet benytter Zerocoin-protokollen for å gi ekstra sikkerhet og fullstendig anonym transaksjon. Zerocoin-protokollen følger åpenbart konseptet med null kunnskapssikkerhet. men, Zcoin tilbyr skalerbarhet som mange blockchain-nettverk mangler.

Her, med bruk av Zcoin, vil du kunne bevare din identitet til det fulle og hva du bruker på nettverket. Det er en fin måte å beskytte soppbarhet på.

Men ikke forveksle dem med Zcash. De har forskjellige protokoller og definitivt ikke gafler av hverandre.

Bemerkelsesverdige leverandører

 • StarkWare

StarkWare er et annet flott selskap som bruker null kunnskapssikkert eksempel for teknologi til det fulle. Men de ser ut til å vri opp den typiske SNARKs-protokollen. I stedet for SNARK bruker de STARK-teknologi.

StarkWare har som mål å forbedre personvern- og skalerbarhetsproblemet til blockchain med en gjennomsiktig transaksjonsmetode. De utvikler for øyeblikket støtte for maskinvare og programvare for å sikre bedre ytelse fra STARK-teknologien.

Denne nye teknologien vil bli kvitt det skjulte inflasjonsproblemet, som vil fjerne det klarerte oppsettet. zkSTARK er forkortelsen for Zero Knowledge Scalable Transparent ARgument of Knowledge. Selv om den skjulte inflasjonen er borte, vil den likevel være kvantebestandig.

Denne nye STARK-teknologien kan være den neste fasen av SNARKs.

 • QED-it

Dette er en av oppstartsbedriftene som bruker null kunnskapssikkerhet for å gi sikkerhet. QED-it er et israelsk selskap som er i stand til å håndtere konfidensielle data uten tredjeparts øye. Du kan integrere i systemet ditt for bedre datahåndtering.

Noen av deres populære kunder inkluderer BNP Paribas og Deloitte. Hovedmålet er å gi personvern til bedrifter. De to siste årene forbedret de prosjektet sitt, og utviklet helt nye SNARK-systemer som kan takle enhver situasjon.

Noen av brukssakene er en sanntids risikovurdering, forsyningskjede, kapitalforvaltning, prediktivt vedlikehold og mange flere.

Kapittel 8: Hvor kan du bruke ZKP?

ZKP eller null kunnskapssikker brukstilfeller må kunne arbeide med kryptografi og pålitelige enheter. Sammenlignet med andre enheter ser mobil ut til å være det riktige valget her. De tilbyr et trygt kjøretidsmiljø sammenlignet med nettlesere. Det er imidlertid ikke utsatt for risiko.

Men hovedspørsmålet er hvor du kan bruke null kunnskapssikre brukstilfeller?

 • Meldinger

I meldinger er end-to-end-kryptering nødvendig. Slik at ingen kan lese dine private meldinger uten klienten selv. To brukere må bekrefte tilliten til serveren og omvendt. På den annen side gir ZKP den end-to-end tilliten uten å lekke ekstra info. Med hjelp av ZKP, ville ingen være i stand til å hacke seg frem til meldingen din lenger.

Dette er en av de null kunnskapssikre brukssakene.

 • Godkjenning

Null kunnskapssikker kan bidra til å formidle sensitiv informasjon som autentiseringsinformasjon med ekstra sikkerhet. Her kan ZKP opprettholde en sikker kanal for brukeren til å bruke sin autentiseringsinformasjon uten å eksponere den. Dermed ville han effektivt kunne unngå lekkasje av data.

 • Deling av data

Deling av data over Internett uten et tredjeparts øye er eksepsjonelt avgjørende. Når du deler noe på nettverket, uansett hvor beskyttende de hevder å være, er det alltid noen risikoer.

Noen kan alltid hacke inn eller fange mellom å dele informasjon – det er her ZKP definitivt kan hjelpe.

Dette er en annen stor en av nullkunnskapsbevisene.

 • Sikkerhet for sensitiv informasjon (kredittkortinfo)

Sensitiv informasjon som kontoutskrifter eller kredittkortinformasjon trenger et ekstra beskyttelsesnivå. Banken bevarer kredittkorthistorikken. Når du ber om informasjonen fra dem, må du imidlertid kommunisere med serveren deres.

Selv om bankene går gjennom en sikker linje, er kredittkorthistorikken fortsatt mye mer følsom enn gjennomsnittlig data. I dette tilfellet, ikke bare kryptere hele informasjonen som en, men blokkerer, kan bankene gi bedre sikkerhet.

Fordi banker bare ville manipulere de nødvendige blokkene uten å berøre andre blokker, vil historikken din få riktig mengde sikkerhetslag. Og ZKP kan gi det.

 • Kompleks dokumentasjon

ZKP kan begrense alle brukere fra å få tilgang til komplisert dokumentasjon som han ikke er autorisert til å se. Siden ZKP er i stand til å kryptere dataene i biter, trenger du bare å manipulere visse blokker for å gi tilgang, og begrense tilgangen til andre brukere..

På denne måten vil ikke uvedkommende kunne se dokumentene dine.

 • Lagringsbeskyttelse

Det kan gi større beskyttelse for lagringsverktøyet ditt. ZKP er utstyrt med protokollen for å holde hackerne borte. Med dette blir ikke bare lagringsenheten din, men informasjonen i den også kryptert. For ikke å nevne at tilgangskanalen også vil være altfor beskyttet.

 • Filsystemkontroll

Alt i et filsystem kan beskyttes av null-kunnskapssikker protokoll. Filene, brukerne og til og med hver pålogging kan ha forskjellige sikkerhetslag. Så det kan være en god brukssak når det trengs.

Alle disse null kunnskapssikre brukssakene kan brukes i det virkelige livsscenariet.

Les mer: Hvordan null kunnskapsbevis endrer Blockchain?

Kapittel 9: Implementering av Zero Knowledge Proofs Architecture

Før du vil ha null kunnskapssikker implementering, må du vite om hva den er avhengig av.

Nøkkelinnpakningsprosess

ZKP deler en enkelt datastrøm i små blokker. Hver av disse blokkene er kryptert separat. I null kunnskapssikker implementering vil nøkkelen til kryptering bare være på brukeren, og med det vil han være i stand til å kryptere og dekryptere informasjonen.

Administrere privilegier

Nøklene lagres i containere. Men hvis en bruker vil endre lagringsnøkkelen, må han sammenligne eierskapet. Hvis de samsvarer, vil han kunne endre det, og hvis de ikke gjør det, vil det forbli urørt.

Kontrollerende forespørsler

Du bør sørge for at ingen bare kan legge til tekster innen din null kunnskapssikre implementering. Siden brukerne bare får tilgang til det i blockchain-nettverket, må du konvertere hver operasjon til API-kommandoer.

På denne måten ville ingen kunne omgå sikkerhetstiltakene dine.

Avbøte alle angrep

Blockchain er ikke et perfekt nettverk. Selv om det senker angrepet, blir det ikke helt kvitt det. Så når du integrerer ZKP i et system, kobler du det til andre tiltak. På denne måten vil du bli kvitt de gjenværende angrepene som potensielt kan skade nettverket. Null kunnskapssikker implementering krever at disse metodene fungerer riktig.

Er null kunnskapssystem viktig?

Null kunnskapssikker forklart langt har vist seg å være i stand til å håndtere virksomhetsnivå virksomheter. Ikke alle er fan av det offentlige hovedbokssystemet der alle kan se transaksjonene dine. Ja, du får anonymitet ved hjelp av adresser, men likevel kan folk spore adresser også.

Når det gjelder lagring av ekstra sensitiv informasjon, er det heller ikke den beste ideen. Bedrifter håndterer mye privat info, og den eksisterende personvernprotokollen er ikke nok.

Null kunnskapsbevis kun forklart kan forbedre blockchain, men det kan også kvitte seg med alle de negative problemene. Mange bedrifter er ikke interessert i blockchain selv om; det er en vakker oppfinnelse. Men med hjelp av Zero Knowledge proof forklart, kan alle nå begynne å bruke den.

Så svaret ville være ja, null kunnskapssystem er utvilsomt en viktig faktor angående blockchain.

Kapittel-10: Konklusjon

Blockchain kommer med sitt eget sett med fordeler og ulemper. Selv om det først virket ganske lovende, men det har faktisk mye bagasje. Disse feilene bremser veksten av denne fantastiske teknologien.

Imidlertid, med introduksjonen av null kunnskapssystem – ridderen i skinnende rustning, har ting begynt å endre seg. Nå kan blockchain være den superbeskyttende plattformen alle håpet på.

Hvis du er interessert i mer grunnleggende blokkonsepter som ZKP, vil dette gratis fundamentale blockchain-kurset være nyttig.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me