Litecoin vs Bitcoin: Ali je Litecoin boljši od Bitcoina?

Najprej je bil Coke vs Pepsi, nato Batman proti Supermanu in zdaj glavni dogodek! Litecoin vs Bitcoin!

Pred desetimi leti nihče ni vedel, kaj je kriptovaluta. Zdaj jih je na tisoče in se spreminjajo v zelo velik posel. Dve superzvezdnici sveta kriptovalut sta Bitcoin in Litecoin. Oba sta tesno povezana, a kaj je bolje?

Ta vodnik Litecoin vs Bitcoin vas bo naučil vsega, kar morate vedeti o tem slavnem paru. Izvedeli boste, od kod prihajajo, kako delujejo, kaj so vredni in kaj je boljše.

Svet kripto se hitro spreminja, tako da nimamo časa za zapravljanje. Pojdite do hladilnika in vzemite pločevinko kokakole (ali Pepsi, bodisi v redu!) In začnimo.

Kratka zgodovina Litecoin vs Bitcoin

Novembra 2008 je skrivnostni programer, imenovan Satoshi Nakamoto, napisal članek. Članek se je imenoval Bitcoin: Peer-to-Peer Electronic Cash System. Tako kot se je rodila kriptovaluta.

Najden najnovejši kupon Coinbase:

Bitcoin je bil prva prava digitalna valuta. Obljubljala je prihodnost brez bank. Ponujala je prihodnost, v kateri so ljudje lahko hitro in varno pošiljali denar drug drugemu po vsem svetu.

Februarja 2011 je bil 1 Bitcoin vreden 1 ameriški dolar. Do junija je bil vreden 1 Bitcoin 31. Ameriških dolarjev. V naslednjih nekaj letih bi Bitcoin postajal vedno bolj priljubljen. Niso pa bili vsi zadovoljni z delovanjem.

Charlie Lee je menil, da bi Bitcoin lahko deloval bolje. Odločil se je, da bo spremenil nekatera pravila Bitcoinov. Želel je Bitcoin narediti hitrejši in cenejši. Njegove ideje so povzročile nesoglasje med uporabniki Bitcoinov.

V kripto se nestrinjanje med uporabniki glede pravil valute imenuje vilica. Če je nesoglasje dovolj veliko, lahko valuto razdelimo na dva dela. To se imenuje trde vilice.

7. novembra 2011 se je Bitcoin razdelil na dva dela. Hard fork je ustvaril nov kovanec, imenovan Litecoin. Dve leti kasneje je bil ves Litecoin na svetu vreden milijardo ameriških dolarjev (USD).

Oba kovanca sta zdaj zelo priljubljena. Kateri je najboljši, vprašate? Ali je mogoče oboje ali bo eno nadomestilo drugega? Na ta vprašanja je težko odgovoriti.

Če želite odgovoriti na ta vprašanja, morate Bitcoin in Litecoin primerjati na več načinov. Spodaj je tabela glavnih razlik med obema kovancema.

Bitcoin Litecoin
Ustvarjeno 3. januarja 2009 7. novembra 2011
Ustvaril Satoshi Nakamoto Charlie Lee
Povprečni čas transakcije 10 minut 2,5 minut
Blokirajte nagrado na blok 12.5 25.
Omejitev ponudbe 21 milijonov 84 milijonov
Tržna kapitalizacija. v USD 153,9 milijarde 9,7 milijarde
Vrednost 1 v USD 9088,16 173,55

Številke natančne na dan 21. 3. 18 (coinmarketcap.com)

Ne skrbite, če se vam bo vse to zmedlo. Na koncu tega vodnika boste razumeli vsako razliko med Litecoinom in Bitcoinom. Na vprašanje boste lahko dali svoj odgovor, ali je Litecoin boljši od Bitcoina?

V Litecoin vs Bitcoin je bil Litecoin ustvarjen, ker je Charlie Lee hotel spremeniti način delovanja Bitcoin. To je prva razlika med obema, zato začnimo tam …

1. krog! Ding!

Litecoin vs Bitcoin: tehnologija

Posebnost tehnologije Bitcoin je njegova veriga blokov. Blockchain je ogromen digitalni zapis trgovanja. Zapis je shranjen v omrežju tisočih računalnikov, imenovanih vozlišča.

Uporabniki lahko drug drugemu pošiljajo denar po vsem svetu. Ni jim treba uporabljati bank ali skrbeti za velike provizije in menjalne tečaje. Na primeru poglejmo, kako deluje;

Če želi Michael poslati Jacksonu 10 Bitcoinov (BTC), je treba trgovino preveriti. Preverjanje pomeni, da mora omrežje preveriti, ali ima Michael vsaj 10 BTC, preden ga lahko pošlje. Če se več kot polovica vozlišč v omrežju strinja, da je trgovina zakonita, se trgovina lahko zgodi in je dodana v verigo blokov.

Transakcije se sestavijo v skupine, imenovane bloki, preden se dodajo v verigo blokov. Vozlišča, ki preverjajo bloke, dobijo nagrado za opravljeno delo. Nagrada je nova valuta. Na Bitcoinovi verigi blokov je nagrada 12,5 novih BTC. Ta postopek se imenuje rudarstvo, ker je podobno kopanju zlata!

Rudarstvo za Bitcoin je drago. Za to potrebujete zmogljiv računalnik in postopek porabi veliko električne energije. Je tudi precej počasen. Vsak nov blok traja približno deset minut, da se doda v verigo blokov. Tu prideta Charlie Lee in Litecoin.

Pravila za odločanje o načinu delovanja Bitcoin rudarjenja se imenujejo SHA-256. Pravila je Charlie Lee želel spremeniti. Nova pravila, ki jih je ustvaril, se imenujejo scrypt. Rudarstvo s scryptom je štirikrat hitrejše od SHA-256 in zahteva veliko manj električne energije.

Vsak nov blok transakcij traja le 2,5 minute, da ga dodate v verigo Litecoin. Nagrada za vsak preverjeni blok je 25 novih Litecoinov (LTC).

Ljubitelji Bitcoinov pravijo, da je SHA-256 varnejši od scrypta. To pravijo, ker SHA-256 traja dlje in je zato bolj verjetno, da bo opazil napake. Mislijo, da scrypt pospeši postopek preverjanja.

Ljubitelji Litecoin pa menijo, da so spremembe, ki jih je Charlie Lee spremenil v pravila Bitcoinov, veliko boljše. Ker naredi Litecoin cenejšo in hitrejšo platformo. Noben blockchain ni bil nikoli vdran.

Kaj mislite, kdo je dobil najboljšo tehnologijo? Ta bom dal Litecoinu.

Oglejmo si, kako se primerjata kot naložbi …

2. krog!

Litecoin vs Bitcoin: Naložbe

Vlagatelji so nad kriptovaluto zelo navdušeni. Nekateri veliko zaslužijo s trgovanjem s kriptovalutami. The tabela spodaj prikazuje spremembe cen Litecoin v primerjavi z Bitcoin v zadnjih petih letih:

Datum 1 Bitcoin 1 Litecoin
16. junij 2013 100,16 USD 2,07 USD
15. december 2013 849,68 USD 29,39 USD
15. junij 2014 568,19 USD 9,79 USD
14. december 2014 347,8 USD 3,48 USD
14. junij 2015 233,28 USD 1,94 USD
13. december 2015 433,85 USD 3,59 USD
19. junij 2016 752,33 USD 5,54 USD
18. december 2016 791,71 USD 3,7 USD
18. junij 2017 2.621 USD 45,33 USD
17. december 2017 19.528,93 USD 318,89 USD
18. marec 2018 7.720,85 USD 148,14 USD

Kot lahko vidite, sta oba kovanca dosegla najvišjo vrednost doslej, konec leta 2017. Nekateri kritiki mislim, da je naložba v kriptovalute zdaj slaba ideja. Mislijo, da je priljubljenost Bitcoina in Litecoina del naložbenega balona.

Opomba: V naložbenem balonu se cena izdelka precej dvigne od njegove dejanske vrednosti. Ko mehurčki ‘počijo’, se cena izdelka zelo hitro zniža!

Ljubitelji Crypto mislijo, da bodo kovanci še naprej priljubljeni zaradi njihove resnične uporabe. Ne pozabite, da je vsa ta tehnologija veriženja blokov še vedno nova, nihče ne ve, kako pomembna bi lahko postala.

Zdaj nakup Bitcoinov je drag in nekoliko tvegan. Kot naložba je morda prepozno, da začnete kupovati Bitcoin. Letos se je cena zelo znižala. Vendar je Litecoin novejši in bi lahko še vedno postal tako priljubljen kot Bitcoin. Njegova rast je bila počasna, a enakomerna.

Prihodnost je za vse kriptovalute negotova. Nihče ne ve, kateri kovanci bodo dragoceni in kateri nevredni. Torej, kaj mislite, da bo v prihodnosti bolj dragoceno, Bitcoin ali Litecoin?

3. krog!

Litecoin vs Bitcoin: Store of Value

Če je nekaj dragocenega, se lahko trguje z blagom in storitvami. Zaloga vrednosti je nekaj, kar ni samo dragoceno, ampak ostaja dragoceno. Najbolj znana zaloga vrednosti na svetu je zlato. Zlato je že stoletja dragoceno v vsaki državi na planetu, zato ga imenujejo žlahtna kovina.

Valute so lahko tudi hranilci vrednosti. Valute močnih držav, kot so ZDA, so boljše skladišče vrednosti kot šibkejše in manj stabilne države, kot je Sirija. Kaj pa kriptovalute?

Kriptovalute so še vedno nove. Nobena ni zaloga vrednosti, kot je zlato. Vendar pa lahko postanejo hranilci vrednosti.

Zlato je odlična vrednost, ker je dragoceno in ga je na svetu le malo. Zlato je dokaz inflacije. To pomeni, da njegova vrednost ne gre veliko navzgor in navzdol. Njegova vrednost je predvidljiva in zanesljiva.

To bi lahko veljalo tudi za Bitcoin in Litecoin. Oba imata omejeno zalogo. Bitcoinov bo vedno samo 21 milijonov, Litecoinov pa 84 milijonov. To pomeni, da bi lahko oba postala dobra skladišča vrednosti.

Bitcoin je najstarejša in najbolj zaupanja vredna kriptovaluta. Najprej bo dosegel tudi svojo mejo ponudbe. Tri četrtine vseh Bitcoinov je že izkopanih. To pomeni, da bi morala njegova vrednost v bližnji prihodnosti postati predvidljiva in zanesljiva, tako kot zlato!

Mislim, da bo Bitcoin postal dolgoročna hranilnica vrednosti pred Litecoinom. Bitcoin zmaga v krogu!

Kriptovalute pa niso le hranilniki vrednosti, kajne? Z njimi naj bi lahko kupovali stvari, kajne? Poglejmo, kateri kovanec je boljši kot denar …

4. krog!

Litecoin vs Bitcoin: Denar

Kriptovaluta denarja v žepu še ni zamenjala. Ne morete iti v lokalni supermarket in plačati z Litecoinom. Morda boste lahko kmalu to storili…

Znanih je kar veliko podjetja ki jemljejo Bitcoin kot plačilo. Med temi podjetji so KFC Canada, Expedia.com, OKCupid in Playboy! Kaj bi še potrebovali!

Manj jih je podjetja ki sprejemajo Litecoin kot plačilo. Čeprav je Uber kot del preizkusov na Češkem vzel Litecoin kot plačilo.

Torej, Bitcoin zmaga? Morda pa tudi ne. Litecoin ni tako priljubljen kot Bitcoin, toda njegova tehnologija bi ga lahko naredila za boljšo valuto za porabo. Čas transakcije Litecoin je štirikrat hitrejši kot Bitcoin. Podjetjem in strankam bo ta ideja morda všeč in bodo začeli uporabljati Litecoin namesto Bitcoina.

Ali pa bodo? Ljubitelji Litecoinov pogosto rečejo, da je čas transakcije Litecoin boljša valuta, ker je hiter. Če bi poskušali Bitcoin porabiti v trgovini, bi 10 minut stali na pultu, preden bi lahko odšli! To je zato, ker traja 10 minut, da veriga Bitcoin preveri transakcijo.

Vendar pa poraba Bitcoina v resnici ne deluje tako. Ko porabite Bitcoin v trgovini (ali KFC Canada!), Bo trgovina preverila, ali je vaše plačilo zakonito, z nekaj vozlišči v sistemu. Ne bo čakal na polnih deset minut, da veriga blokov preveri transakcijo.

S preverjanjem z nekaj vozlišči je trgovina skoraj prepričana, da imate dovolj denarja za plačilo. To se imenuje transakcija z ničelno potrditvijo.

Kot da bi denar porabili z običajno bančno kartico. Če danes kupim klobuk z bančno kartico, denar ne bo zapustil mojega računa do jutri. Trgovina s klobuki mi danes z veseljem dovoli svoj klobuk. Hitro je preveril in ve, da imam na računu dovolj denarja za plačilo.

Bitcoin je bolj priljubljen in ga jemljemo kot plačilo na več mestih. Za hitrejše nakupe uporablja tudi transakcije brez potrditve. Oprostite, ljubitelji Litecoinov! Bitcoin spet zmaga!

Veliko sem že govoril o tehnologiji in številkah. Lahko je pozabiti, zakaj so se kriptovalute začele. Kriptovalute so bile izumljene za pomoč ljudem. Njihovi ustvarjalci so želeli odvzeti moč bankam in vladam. Želeli so vrniti moč ljudem sveta.

Torej, kar je bolj demokratično, Litecoin ali Bitcoin?

5. krog!

Litecoin vs Bitcoin: Demokracija

Glavna razlika med Litecoinom in Bitcoinom je način delovanja rudarjenja na posamezni platformi. Kot sem že rekel, je rudarstvo Bitcoina težje in dražje od pridobivanja Litecoina. Torej, da bi zaslužili denar, ko rudarite Bitcoin, potrebujete zelo zmogljiv računalnik.

Večina ljudi uporablja posebne računalnike, ki so namenjeni za pridobivanje Bitcoinov. Kateri se imenujejo ASIC rudarji? Ko je Bitcoin narasel, je rudarstvo Bitcoin postalo lastna industrija. Cela skladišča so bila postavljena za pridobivanje Bitcoinov. To pomeni, da bo novi Bitcoin vse manj ljudi.

Tu je tveganje, da bo velik odstotek celotne ponudbe Bitcoinov v lasti majhnega števila ljudi in podjetij. Kriptovalute naj bi bile drugačne. Ustvarjeni so bili za enakomernejše širjenje bogastva.

Lahko tudi trdimo, da je količina energije, ki se uporablja za pridobivanje Bitcoinov, škodljiva za okolje.

Charlie Lee je vse to vedel, ko je ustvaril Litecoin. Litecoin je mogoče kopati z običajnimi računalniki. Rudarjev ASIC ni mogoče uporabiti za pridobivanje Litecoina. Torej, novi kovanci gredo širši skupini uporabnikov.

Litecoin je bolj demokratičen, ker se lahko vključi več ljudi. Ta krog je enostavna zmaga za Litecoin.

Preden se odločite, kdo je skupni zmagovalec, si oglejmo, kaj novega Bitcoin in Litecoin počneta zdaj …

6. krog!

Litecoin vs Bitcoin: novo dogajanje

Bitcoin vs Litecoin želita pospešiti čas transakcij. Oba uporabljata isto idejo, da bi to naredila. Imenuje se Lightning Network. Lightning Network je način preverjanja transakcij stran od glavne verige blokov. Rudarji bodo imeli manj dela in celoten sistem bo deloval hitreje.

Lightning Network bo uporabnikom omogočil, da odprejo lastna mini-omrežja. Ta omrežja se imenujejo plačilni kanali. Transakcije, ki se zgodijo v teh omrežjih, bodo vodile pravila, imenovana pametne pogodbe.

Opomba: Pametna pogodba je sklop pogojev, ki jih je treba izpolniti, preden se lahko zgodi transakcija.

Upamo, da bi lahko na ta način potekalo na tisoče ali celo milijone transakcij. Uporaba tega sistema bi omogočila tudi trgovanje na različnih platformah. To pomeni, da lahko svoj Bitcoin spremenite v Litecoin, ne da bi uporabljali kripto izmenjavo. Kar je super, ker kripto borze zaračunavajo provizije in niso tako varne kot trgovanje na verigah blokov.

Če ste želeli svoj Litecoin spremeniti v Bitcoin, potem morate le nastaviti uporabniški kanal za plačilo v Bitcoin omrežju. Ta vrsta transakcije se imenuje atomska zamenjava. Dokler imata oba uporabnika dovolj valute za zamenjavo, se bo to zgodilo. Če en uporabnik nima dovolj valute, se to ne bo zgodilo.

Bitcoin in Litecoin sta oba začela uporabljati Lightning Network. Vendar nekateri mislijo, da bo Bitcoin z uporabo strelovske mreže končal Litecoin. Mislijo, da bodo hitrejši časi transakcij z Bitcoinom naredili Litecoin neuporaben.

Ne strinjam se. Mislim, da bo uvedba mreže Lightning obe platformi zbližala. Charlie Lee opisano Lightning Network kot most med dvema cestama. Rekel je, da je Bitcoin cesta polna avtomobilov, ki se počasi premikajo. Cesta Litecoin je skoraj prazna. Most Lightning Network bo olajšal avtomobilom premikanje med obema cestama.

Kdo je zmagal v tem krogu? Prezgodaj je reči. Tu bi lahko bila oba zmagovalca. To je kravata!

Zdaj veste vse, kar morate vedeti. Litecoin vs Bitcoin: Kateri je boljši?

In zmagovalec je…

V šestih krogih razburljivega tekmovanja Litecoin zmaga dva kroga, Bitcoin pa dva. Vendar je to le mnenje ene osebe. Moje mnenje ne spremeni dejstva, da je največje ime v kriptovalutah še vedno Bitcoin.

Nekateri mislijo, da je Bitcoin edina kriptovaluta, ki jo je vredno uporabiti. Torej, če ste eden tistih ljudi, si zapomnite to, Bitcoin ne more služiti celemu svetu. Menijo, da lahko Bitcoin podpira samo približno 500 milijonov uporabnikov. To je približno 15% svetovnega prebivalstva. Na trgu je prostor za druge kovance. Med temi drugimi kovanci je Litecoin eden najboljših.

Bitcoin in Litecoin pogosto primerjamo z zlatom in srebrom. Vendar mislim, da so bolj podobni kokakoni in dietetični kokakoli. Nekateri imajo radi kokakolo, drugi si želijo odličnega okusa kokakole, vendar z manj sladkorja. Coca-Cola in Diet-Cola sta na prodajnih policah po vsem svetu. Sta tik ob drugem in verjetno bosta tudi vedno.

Pustil vam bom a kvota Charlieja Leeja: “Litecoin in Bitcoin bosta v prihodnosti skupaj reševala potrebe po transakcijah na svetu”.

Kaj menite o Litecoin vs Bitcoin? Je Litecoin boljši od Bitcoina? Mislite, da lahko sodelujeta? Obvesti me!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me