Token vs Coin: Kakšna je razlika?

Danes bomo obravnavali temo, ki pogosto zmede ljudi, ki so novi v kriptovaluti – Token vs Coin.

Včasih ljudje uporabljajo izraz “kovanec” za tisto, kar drugi imenujejo “žetoni”, “žeton” pa za tisto, kar drugi imenujejo “kovanci”. Nekateri se bodo z enim ali drugim imenom sklicevali na vsa trenutno razpoložljiva digitalna sredstva.

Vendar pa obstajajo zelo velike razlike med kripto kovanci in kripto žetoni, zato je pomembno, da veste, kaj so!

Ta vodič Token vs Coin se bo začel s preučevanjem, zakaj je v obeh izrazih toliko zmede. Nato bo podala nekaj pojasnil, kaj v resnici so kovanci in žetoni, vam ponudila primere kovancev in žetonov ter razložila, kako se vsak od njih uporablja.

Na koncu tega vodnika boste lahko prepoznali tudi, ali je digitalno sredstvo žeton ali kovanec. Zaradi česar ste tukaj prav?

Torej, začnimo!

Token vs Coin: Kaj je kovanec?

Opredelitev digitalnega kovanca je sredstvo, ki je izvorno za njegovo lastno verigo blokov. Pomislite na Bitcoin, Litecoin ali Ether. Vsak od teh kovancev obstaja na svojem blockchainu.

Najden najnovejši kupon Coinbase:

Torej, da bo to malo bolj jasno:

 • Bitcoin deluje in deluje na verigi Bitcoin
 • Eter deluje in deluje na verigi blokov Ethereum
 • NEO deluje in deluje z verigo blokov NEO

Transakcije digitalnih kovancev se lahko opravljajo od ene osebe do druge. Ko jih pošiljate in prejemate, pa se noben fizični kovanec ne premakne. Vsi “kovanci” obstajajo kot podatki v velikanski globalni bazi podatkov. Ta baza podatkov (ali veriga blokov) spremlja vse transakcije in jo preverjajo in preverjajo računalniki po vsem svetu.

Hitri nasvet: To bi vam moral povedati, preden nadaljujete z branjem – če še niste seznanjeni s tehnologijo veriženja blokov, preberite našo Razloženo Blockchain vodnik, preden ga preberete. Pomembno je, da razumete blockchain, preden poskušate razumeti razliko med kovancem in žetonom!

Token vs Coin: Kako se uporablja kovanec?

Digitalni kovanci se običajno uporabljajo enako kot resnični kovanci – kot denar. Na kovance, kot so Bitcoin, Litecoin in Monero, si lahko omislite tako kot na kovance v denarnici ali kasici. Pogosto nimajo drugega namena, kot da bi jih uporabili kot denar. Uporabljajo se ti “samo gotovinski” kovanci:

 • Za prenos denarja (z njimi lahko dajete in prejemate vrednost)
 • Kot hranilnik vrednosti (lahko jih shranite in pozneje zamenjate za nekaj koristnega)
 • Kot obračunska enota (zanje lahko cenite blago ali storitve)

Za primer uporabimo Bitcoin, da se prepričamo, da razumete zgornje trditve.

 • Z BTC lahko plačujete blago in storitve po vsem internetu in tudi v mnogih resničnih krajih.
 • Shranite ga lahko dalj časa in nič se mu ne zgodi. Nato ga lahko pozneje zamenjate za nekaj enake vrednosti.
 • Stvari, ki jih kupite, lahko cenite tudi v BTC.

Razen te denarne uporabe, Bitcoin ne uporablja drugače. Ni ga mogoče zastaviti, da bi zaslužili več Bitcoinov in ga ni treba uporabljati za upravljanje določene aplikacije. Uporablja se kot denar in to je vse.

Nekateri digitalni kovanci (na primer Ether, NEO in DASH) pa imajo več funkcij kot le uporabno obliko denarja. Spodaj sem navedel te uporabe:

 • Eter (ETH) se uporablja za spodbujanje transakcij v omrežju Ethereum. Na Ethereumu je mogoče zgraditi žetone, vendar mora Ether vseeno poslati žeton. Financira stroške rudarjenja (plača računalnike, ki preverjajo transakcije v omrežju Ethereum).
 • NEO (NEO) je vložen v denarnico, da si prislužite dividendo. Ta dividenda je znana kot GAS. Žetone lahko gradimo na NEO, tako kot lahko na Ethereumu. Pri pošiljanju žetona v omrežje NEO morate plačati GAS kot provizijo za transakcijo, enako kot Ether za plačilo provizij Ethereum.
 • Zadnje držanje Dash (DASH) omogoča uporabnikom, da glasujejo o pomembnih odločitvah mreže Dash. Če obstaja ideja za nadgradnjo omrežja DASH, lahko tisti, ki imajo dovolj pomišljajev, glasujejo in se odločijo, ali naj se nadgradnja izvede. Te glasovalne pravice imetnikom DASH omogočajo, da lahko sodelujejo pri razvoju projekta.

Opomba: Kripto dividende so kovanci ali žetoni, ki se podelijo za posedovanje določenega sredstva. Dober primer je NEO-ov PLIN. To se izplača uporabnikom, ki kovance pustijo v denarnici in jih založite za zaščito omrežja. Za to se imetniku plača plin po določeni stopnji. Na voljo je samo na verigah blokov, ki uporabljajo konsenz Dokaz o vložku (PoS). Primerjajte kripto izmenjave vzporedno z drugimi

Ali si vedel?

Ste se kdaj vprašali, katere kripto borze so najboljše za vaše trgovinske cilje?

Glej & primerjajte kripto izmenjave TOP3 vzporedno

Token vs Coin: Primeri kovancev

Vsa največja digitalna sredstva s tržno kapitalizacijo so danes opredeljena kot kovanci. Vendar nimajo vsi kovanci velike tržne kapitalizacije. Spletna stran z industrijskimi cenami Coinmarketcap našteva več kot 900 različnih primerov kovancev.

Seveda tukaj ne bomo naštevali vseh posameznih digitalnih kovancev. Celoten seznam si lahko ogledate na Coinmarketcap. Vključili smo nekaj bolj znanih in njihove oznake. To bi vam moralo pomagati pri vašem razumevanju, kaj mislimo, ko uporabljamo izraz “kovanec”.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin (BTC)

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash (BCH)
Litecoin (LTC)Litecoin (LTC)

Ethereum (ETH)

Ethereum (ETH)

Valovanje (XRP)

Valovanje (XRP)

Cardano (ADA)

Cardano (ADA)

Zvezdnik (XLM)

Zvezdnik (XLM)

NEO (NEO)

NEO (NEO)

NEM (XEM)

NEM (XEM)

Monero (XMR)

Monero (XMR)

Opomba: Oznaka je tri ali štiri črke za imenom vsakega digitalnega sredstva. Večina borz se sklicuje na kovance in žetone z oznako, ne pa s polnim imenom.

Token vs Coin: Kaj je žeton

Žetone pogosto imenujejo digitalni kovanci. Vendar to ni pravilno. Obstaja velika razlika!

Žetoni se ustvarjajo na obstoječih verigah blokov. Pravzaprav je zaradi ustvarjanja in omogočanja pametnih pogodb najpogostejša platforma žetonov blockchain Ethereum. Žetoni, ki so zgrajeni na platformi Ethereum, so znani kot žetoni ERC-20.

Vendar pa obstajajo tudi drugi, kot so NEO, Waves, Lisk in Stratis. Kot smo že omenili, so žetoni na platformi Ethereum znani kot žetoni ERC-20, NEO uporablja žetone, znane kot žetoni NEP-5.

Vsak lahko na enem od teh platform ustvari svoj žeton po meri.

Token vs Coin: Kako nastajajo žetoni

Potrebno je presenetljivo malo tehnična sposobnost, pravzaprav. Ne bi ga priporočal popolnemu začetniku, toda za nekoga, ki ima malo izkušenj s programiranjem, ne bi trajalo tako dolgo, kot si morda mislite. Razvijalec pa mora nekaj domačih kovancev porabiti za verigo blokov, na kateri žeton ustvarja.

Če na primer žeton ustvarjamo v Ethereumu, bo moral ustvarjalec porabiti nekaj etra, da bo rudarje omrežja potrdil transakcijo žetona (ustvarjanje).

Pomembno je vedeti, da je treba plačati pristojbine za vse transakcije žetonov v verigi blokov, ne le za ustvarjanje žetona. Zato mora vsaka aplikacija, zgrajena na Ethereumu, uporabljati eter kovance za prenos žetonov, specifičnih za aplikacijo, od enega uporabnika do drugega ali med aplikacijo in uporabnikom.

To je enako kot pri transakcijah s kovanci, ki jih je treba plačati tistim, ki varujejo omrežje.

Token vs Coin: Njihov namen

Večina žetonov obstaja za uporabo z decentraliziranimi aplikacijami ali dApps. Ko razvijalci ustvarjajo svoj žeton, se lahko odločijo, koliko enot želijo izdelati in kam bodo ti novi žetoni poslani, ko bodo ustvarjeni. Nekaj ​​domače kriptovalute bodo plačali na verigi blokov, na kateri trenutno ustvarjajo žeton.

Ko so žetoni enkrat ustvarjeni, se pogosto uporabljajo za aktiviranje funkcij aplikacije, za katero so bili zasnovani.

Musicoin je na primer žeton, ki uporabnikom omogoča dostop do različnih funkcij platforme Musicoin. To je lahko gledanje glasbenega videa ali pretakanje pesmi.

Tudi Binance (borza) ima svoj žeton. Ko uporabniki trgujejo z BNB (žetonom Binance), so njihove provizije 50% nižje.

Nekateri žetoni so ustvarjeni za povsem drugačen namen: predstavljati fizično stvar. Recimo, da ste želeli prodati svojo hišo s pametno pogodbo. Ne morete fizično dati hiše v pametno pogodbo, kajne? Ne.

Namesto tega lahko uporabite žeton, ki predstavlja vašo hišo.

WePower (WPR) je dober primer žetona, ki predstavlja fizično stvar – predstavlja elektriko. Projekt WePower je dApp, ki uporabnikom omogoča, da kupujejo in prodajajo električno energijo na verigi blokov s pomočjo pametnih pogodb. Njegov žeton (WPR) predstavlja določeno količino energije.

Token vs Coin

Token vs Coin: Ogromna korist ustvarjanja žetona

Ker razvijalcu dApp in žetona ni treba ustvariti lastne verige blokov, jim prihrani čas in vire. S svojo aplikacijo lahko uporabljajo funkcije kriptovalut, hkrati pa izkoriščajo varnost izvorne verige blokov.

Prihrani jih samo čas – če bi namesto dApp in žetona ustvarili lastno verigo blokov in kovance, bi morali najti tudi rudarje, ki bi preverili svoje transakcije.

Veliko rudarjev potrebuje, da ustvarijo močno verigo blokov, ki je ne more biti napadli. Veliko bolj smiselno je, da veliko računalnikov deluje na enem skupnem blockchainu, na katerem lahko deluje več aplikacij, namesto da bi bilo na tisoče šibkih, večinoma centraliziranih blockchains.

To je le veliko daljši, veliko dražji postopek.

Token vs Coin: nadaljnji pogled na to, kako delujejo žetoni

Žetoni se uporabljajo za interakcijo z decentraliziranimi aplikacijami, ki so zgrajene na različnih verigah blokov. Dober primer je Državljansko. Civic uporablja žeton, imenovan CVC.

Njihova aplikacija spremlja šifrirane identitete v verigi Ethereum. Njegov namen je zagotoviti cenejši, zanesljivejši in učinkovitejši način preverjanja identitete. Poglejmo, kako deluje.

Če ste se odpravili na tuje počitnice, boste morali potrditi svojo identiteto na številnih mestih na poti. Prvi je lahko letalski prevoznik. Če bi bila letalska družba partner družbe Civic, bi vam poslali kodo QR, v kateri bi zahtevali podatke o vas (potniku).

Z aplikacijo Civic bi iz svoje mobilne naprave svoje podatke poslali neposredno podjetju. Informacije so shranjene v napravi, vendar so v celoti šifrirane. To preprečuje, da bi ga ukradli. Skeniranje prstnih odtisov ali šarenice lahko dokaže, da ste lastnik prejetih podatkov.

Nato lahko z isto napravo preverite svojo identiteto na različnih točkah poti (letališče, hotel itd.). Vsako podjetje ali organizacija, ki uporabljate svojo digitalno identiteto, lahko podatke preveri s pomočjo verige blokov. Večkrat kot se aplikacija uporablja, več zaupanja imajo tretje osebe v digitalno identiteto, shranjeno pri Civicu.

Žeton CVC se uporablja za transakcije v teh storitvah, povezanih z identiteto. Uporablja se za plačevanje preveriteljev osebnih dokumentov (banke, vlade in drugi zaupanja vredni viri), da opravijo potrebne preglede “vedite, da je stranka”. Zapisi o tem se nato shranijo v verigo blokov / bazo podatkov.

Nekaj ​​kode CVC je poslano tudi vam, uporabniku. To spodbuja uporabo Civic-a, ker bodo podjetja, ki potrebujejo preverjanje dokumentov, sčasoma morala od uporabnikov kupiti več žetonov. To ustvarja gospodarstvo, v katerem so vsi nagrajeni za sodelovanje.

Kot lahko vidite, Civic žeton deluje na več kot le denarni način. Prav tako platforma Civic ne bi sprejemala BTC, ETH ali NEO za uporabo njihovih storitev – to je samo žeton CVC. Toda vsaka transakcija seveda zahteva tudi nekaj etra, ker je zgrajena na verigi Ethereum, rudarjem pa je treba plačati.

Token vs Coin: varnostni žeton, lastniški žeton ali uporabni žeton

Na koncu si oglejmo nekaj različnih vrst žetonov v naši opredelitvi žetonov. Znani so kot varnostni žetoni ali žetoni premoženja, žetoni za plačilo, žetoni lastniškega kapitala in žetoni komunalnih storitev.

Februarja 2018 so švicarski finančni regulatorji FINMA objavil smernice, ki so opredelile, kaj so vrednostni papirji, sredstva, uporabnost ali plačilni žetoni. To naj bi jim pomagalo ugotoviti, kako ravnati z različnimi žetoni, ko upoštevajo njihovo zakonitost:

Token vs Coin Security Token Varnostni žetoni – večina žetonov, ki jih izda ICO, je varnostnih žetonov. Oseba, ki jih kupuje, vlaga svoj denar v ICO s pričakovanjem dobička. Po švicarski zakonodaji se ti obravnavajo enako kot tradicionalni vrednostni papirji. Token vs Coin Equity Token Kapitalski žetoni – če žeton predstavlja delnico ali lastniški kapital v podjetju, ki ga izda, je žeton lastniškega kapitala. Vendar je malo podjetij poskušalo takšno ICO, ker ni veliko regulativnih navodil o tem, kaj je zakonito in kaj ne. Token vs Coin Utility Token Uporabni žetoni – imenovani tudi žetoni aplikacij. Uporabljajo se za omogočanje ljudem dostop do izdelka ali storitve. Redki so tudi zato, ker naj bi večina žetonov pridobila na vrednosti na podlagi njihove omejene ponudbe. Žeton vs žeton za plačilo kovancev Plačilni žetoni – plačilni žetoni nimajo drugega namena kot plačilo blaga in storitev.

Ko so razvrstili trenutno razpoložljive vrste žetonov, je FINMA previdno poudaril, da lahko vsak žeton spada v več kategorij.

Verjetno bo več finančnih regulatorjev ponudilo nekoliko drugačne opredelitve, ko bo prostor bolj uveljavljen. ICO in žetoni so še vedno zelo novi koncepti. Razumljivo je, da se zakon še ni povsem ujel.

Za več informacij o ICO glejte mojo Kaj je ICO vodnik.

Token vs Coin: Zaključek

Zdaj bi morali razumeti, kaj se misli, ko nekdo reče digitalni “kovanec” in digitalni “žeton”. Saj vseeno ni bilo tako zmedeno, kajne?

Zdaj bi morali poznati preprosto definicijo kovanca in žetona: kovanci izvirajo iz njihove lastne verige blokov. Medtem ko so bili žetoni zgrajeni na vrhu druge verige blokov, kot so Ethereum, NEO ali Waves.

Vedeti morate tudi najpogostejšo uporabo kovancev in žetonov. Kovanci se najpogosteje uporabljajo preprosto kot denar; nekateri kovanci pa imajo druge namene. Ti vključujejo uporabo za napajanje aplikacij, uporabo kot delež za potrjevanje transakcije v omrežju ali uporabo za spodbujanje transakcij pametnih pogodb in žetonov.

Medtem imajo žetoni drugačen namen. Če so bili ustvarjeni za uporabo v aplikaciji dApp, je njihov namen odvisen od same aplikacije. V nekaterih primerih gre za funkcije, kot so glasovalne pravice. V drugih primerih se uporabljajo za transakcije na dApp (na primer Civic) ali za nagrajevanje uporabnikov s stvarmi, kot so znižane pristojbine itd. (Na primer Binance).

Prejeli ste veliko primerov kovancev in žetonov, da boste lažje razumeli, kaj mislimo z vsakim izrazom.

Torej, zdaj, ko poznate definicijo kovancev in definicijo žetona, pomislite na svoje najljubše kriptos … so to kovanci ali žetoni? Vprašajte me, ali niste prepričani in potrdil bom, kateri so!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me