Top 10 kriptovaluta 2021: Koja je najpopularnija kriptovaluta?

17. je bila izvrsna godina za kriptovalute jer je njihova tržišna kapitalizacija porasla s oko 18 milijardi u siječnju 2017. na 800 milijardi u siječnju 2018..

Nažalost, nakon toga vidjeli smo golemu korekciju jer su se cijene gotovo svih prvih 10 kriptovaluta srušile, a njihova tržišna kapitalizacija dosegla je nisku točku od 254 milijarde dolara početkom travnja 2018..

U ovom vodiču podijelit ću s vama pregled najpopularnijih kriptovaluta. Govorit ću o njihovim prednostima, nedostacima i također o njihovoj povijesti ulaganja.

Dakle, na kraju ovog vodiča ne samo da ćete znati najbolju kripto valutu 2021. već i razloge njihove popularnosti.

Započnimo!

Bitcoin (BTC)

Naša prva top 10 kriptovaluta je Bitcoin.

Pronađen najnoviji kupon za Coinbase:

Stvoren 2008. godine, Bitcoin je bio prva kripto valuta u povijesti. Zanimljivost Bitcoina je ta što nitko ne zna tko ga je stvorio. Sve što znamo je da on / ona / oni nose pseudonim Satoshi Nakamoto.

Bitcoin je digitalna valuta koja se temelji na tehnologiji distribuirane knjige pod nazivom blockchain, a o kojoj možete pročitati više ovdje. Bitcoin eliminira potrebu za centraliziranim posrednicima kao što su banke, banke s kreditnim karticama itd. Prilikom elektroničkog plaćanja.

Ako želite platiti 1 BTC svom prijatelju, to možete učiniti izravno, a da uopće ne morate uključiti svoju banku. Dakle, dvije riječi za opis Bitcoina bile bi – decentralizirane i digitalne. Cilj mu je stvoriti alternativu za fiat valute, poput USD, GBP, JPY, itd.

Bitcoin profesionalci

 • Jedan od razloga zašto je BTC među prvih 10 kriptovaluta jest taj što je najstarija, ima najveću zajednicu programera i investitora koji je podržavaju za daljnji rast.
 • Bitcoin je lako kupiti, čak i za početnike, jer ga podržavaju sve vrhunske burze i novčanici.
 • Bitcoin se usvaja u glavnoj ekonomiji. Bloomberg, Microsoft, Overstock.com, Expedia.com i mnogi drugi počeli su prihvaćati plaćanja u BTC-u.

Bitcoin kontra

 • S vrlo sporom brzinom transakcija, Bitcoin se suočava s ogromnim izazovima u povećanju. Bitcoin transakcija traje oko 10 minuta, a njezina mreža može obraditi samo oko 7 transakcija u sekundi.
 • Rudarstvo, koja je važna aktivnost za bilo koju kriptovalutu, postala je vrlo energetski intenzivna u slučaju Bitcoina. Rudarstvo bitcoina sada je moguće samo sa skupim, super moćnim hardverom koji troši puno električne energije.
 • Naknade za transakcije za slanje Bitcoina također su uvijek visoke, što ga čini manje izvedivim.

Povijesna izvedba

U 2010. godini mogli ste dobiti 1 Bitcoin (BTC) za manje od jednog dolara, a u prosincu 2017. cijena jednog BTC-a dosegla je visokih 17.900 USD. Kao što možete vidjeti na snimci ispod, BTC je samo u 2017. porastao za gotovo 2000%.

Kao i svih ostalih top 10 kriptovaluta, i BTC je u prvom tromjesečju 2018. doživio velik pad i od tada fluktuira. Njegova cijena doživjela je još jedan značajan pad u prosincu 2018. godine.

Grafikoni cijena bitcoina

BTC, s tržišnom kapitalizacijom od 163 milijarde dolara, ima tržišni udio od oko 36%. Bitcoin je polazna točka kriptovaluta i stoga je nesumnjivo najpopularnija kriptovaluta.

Ethereum (Eter)

Ethereum je druga najvrjednija kriptovaluta nakon Bitcoina. Stvoren 2015. od strane Vitalika Buterina, Ethereum je zapravo puno više od samo digitalne valute.

Ethereum je platforma zasnovana na blockchainu za razvoj decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora. Ether je izvorna kripto valuta koja se koristi za sve transakcije na Ethereumovom blockchainu.

Napomena: Pametni ugovori su ugovori kodirani na blockchainu i oni se sami izvršavaju u ispunjavanju određenih unaprijed postavljenih uvjeta.

To znači da ako imate ideju za projekt / aplikaciju koja koristi blockchain tehnologiju, ne trebate razvijati vlastiti blockchain. Razlog zašto se Ethereum razlikuje od ostalih 10 najboljih kripto valuta je taj što ga umjesto toga možete početi graditi na Ethereumovom blockchainu.

Pros Ethereum

 • To je najpopularnija platforma za izgradnju pametnih ugovora, nešto što se smatra sljedećom velikom stvari u svemiru kriptovaluta.
 • Ethereum pruža izvrsnu platformu za pokretanje Initial Coin Offerings (ICO) za druge blockchain projekte. Većina ICO-a vrijednih 5,6 milijardi dolara u 2017. godini pokrenuta je na Ethereumu.
 • Ethereum ima brzinu transakcije od nekoliko sekundi u odnosu na 10 minuta ili više Bitcoina.

Protiv Ethereuma

 • Poput Bitcoina, Ethereum se također suočava s ozbiljnim problemima u vezi s skalabilnošću. I dalje koristi zastarjeli mehanizam (Proof-of-Work) za provjeru transakcija koje dovode do zagušenja mreže. To je isti mehanizam koji koristi Bitcoin, pa baš kao i Bitcoin, Ethereum zahtijeva puno električne energije. Važno je napomenuti da Ethereum aktivno radi na rješenju za to.
 • Ethereum podržava samo jedan jezik kodiranja – Solidity. Budući da programeri moraju naučiti novi jezik, on im djeluje kao ulazna prepreka.
 • Ethereum se suočava s jakom konkurencijom na tržištu zbog kovanica poput NEO i Cardano koje nude slične platforme, ali s poboljšanom tehnologijom.

Povijesna izvedba

Ethereum je bio jedan od najboljih izvođača top 10 kripto valuta 2017. Kao što možete vidjeti na snimci ispod, cijena Ethereuma porasla je s 9 dolara u siječnju 2017. na 1389 dolara u siječnju 2018. dajući povrat od 17.000%!

Trenutno se Ethereum ponovno počeo rušiti. Stalnim nizom prema dolje, počeo je pokazivati ​​znakove ponovnog uspona iz pepela u siječnju 2021. Drugo, samo na Bitcoin, Ethereum ima tržišnu kapitalizaciju od 77,5 milijardi dolara.

Grafikoni cijena Ethereuma

S vrlo jakim osnovama i izvrsnim timom, Ethereum definitivno zaslužuje svoje mjesto među najpopularnijim kriptovalutama.

Mreškanje (XRP)

Ripple je vrlo jedinstvena kripto valuta jer je usredotočena na rješavanje problema povezanih sa samo jednom industrijom – međunarodnim platnim prijenosima. Osnovan je 2012. godine s ciljem međunarodnih transakcija kako brzih, tako i jeftinih.

Od ukupnog broja od 100 milijardi XRP-a koji će ikada postojati, 50 milijardi je u vlasništvu Ripple laboratorija (tvrtka koja stoji iza Ripple-a).

Ovo je vrlo drugačiji pristup u usporedbi s većinom ostalih 10 najboljih kriptovaluta u kojima ne postoji središnji entitet koji drži većinu kovanica.

Pros Ripple

 • Međunarodni prijenos novca traje oko tjedan dana. S druge strane, Ripple to može postići u roku od nekoliko sekundi. Također, naknade su znatno niže u usporedbi s onim što naplaćuju financijske institucije i druge kriptovalute.

  Ripple twitter najniža cijena po transakciji

Napomena: Gornja slika je iz prosinca 2017. i naknada za Bitcoin od tada se znatno smanjila.

 • Ripple ima vrlo jasan slučaj upotrebe – međunarodna plaćanja. Tim je u stanju pružiti najbolja rješenja usmjerena na određenu industriju.
 • Ripple je jedna od rijetkih kriptovaluta koja se testira u stvarnom svijetu. Ripple ima strateške veze s mnogim glavnim financijskim institucijama, a trenutno ga koriste American Express i Santander.

Protiv Ripplea

 • Budući da sama tvrtka posjeduje polovicu kovanica, često joj se zamjera da je centralizirana, dok je decentralizacija ključna ideja kriptovaluta.
 • Banke i financijske institucije, koje su najveći korisnici Ripplea, započele su s razvojem vlastitih kriptovaluta za međunarodna plaćanja.

Povijesna izvedba

Iako Ripple postoji već dulje vrijeme, uskočio je na sredstvo rasta tek u drugom kvartalu 2017. No, od tada je narastao i postao treća najvrjednija kriptovaluta među ostalih 10 najboljih kriptovaluta s tržišnom kapitalizacijom od 34,12 dolara milijarde.

Zapravo, XRP je bio među najboljima u 2017. godini, jer je njegova cijena porasla s oko nule u siječnju 2017. na oko 3,65 dolara u siječnju 2018. Kao i ostale kriptovalute, XRP se srušio i dotaknuo dno od 0,48 dolara u travnju 2018..

Od travnja, Ripple je imao puno poteškoća pokušavajući se popeti natrag u cijenu. Neki znakovi rasta mogu se vidjeti od prosinca 2018., ali jesu li ovdje da ostanu? Samo će vrijeme pokazati.

XRP ljestvice cijena

Bitcoin Cash (BCH)

Kao što i samo ime govori, Bitcoin Cash je račvan od samog Bitcoina 2016. Kada se zajednica programera Bitcoina nije uspjela dogovoriti o promjenama potrebnim u Bitcoinovom kodu, račva se u BCH i trenutno se nalazi u sredini među top 10 kriptovaluta.

Napomena: račvanje je kada se kriptovaluta podijeli na dva dijela. Matične kriptovalute zadržavaju svoje značajke dok se kriptovaluta djeteta podvrgava tehnološkim poboljšanjima.

Svrha stvaranja BCH-a bila je riješiti neke od postojećih problema Bitcoina, posebno u pogledu skalabilnosti i naknada za transakcije.

Pros Bitcoin Casha

 • Bitcoin gotovinske transakcije brže su od Bitcoin transakcija zbog povećanja veličine bloka na 8 MB u odnosu na 1 MB Bitcoina.
 • Prosječne naknade za transakcije Bitcoin-a trenutno su oko 1,8 USD, što je u slučaju Bitcoin Casha palo na 0,067 USD.

  Bitcoin značajke gotovine

Protiv Bitcoin Casha

 • Očekuje se da će Bitcoin Cash, poput Bitcoina, biti potpuno decentraliziran.
 • BCH rudarstvo jednako je skupo kao i bitcoin, ali donosi manje povrata, pa nije omiljeno među rudarima.
 • Bitcoin Cash nije tako lako dostupan na burzama kriptovaluta kao ostalih 10 najboljih kriptovaluta.

Povijesna izvedba

Pokrenut samo 2016. godine, Bitcoin Cash je vrlo brzo narastao da bi se našao na vrhu liste kriptovaluta. Porastao je s oko 500 američkih dolara u srpnju 2017. na oko 4.000 američkih dolara u prosincu 2017., dajući povrat od oko 10.000% u manje od 6 mjeseci.

Kao što možete vidjeti na donjem grafikonu, cijena Bitcoin Casha također doživljava stalni pad od početka 2018. godine. Uz nekoliko znakova života, budućnost BCH-a još uvijek je prilično neizvjesna.

Grafikoni Bitcoin gotovine

EOS

EOS token pokrenut je putem ICO-a u lipnju 2017. EOS-ova platforma, za koju se očekivalo da će biti pokrenuta u lipnju 2018., trebala bi biti izravna konkurencija Ethereumu i NEO-u.

EOS je stvorio Dan Larimer koji je ujedno i osnivač razmjene kriptovaluta Bitshares i blogovske stranice Steemit temeljene na blockchainu..

EOS gradi platformu za programere za izgradnju decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora, ali uz veliko poboljšanje tehnologije.

Pros EOS-a

 • EOS bi trebao biti mnogo skalabilniji od Ethereuma jer koristi napredni mehanizam (Delegirani dokaz o udjelu + tolerancija bizantske greške) za provjeru transakcija. Navodno je sposoban postići 10 000-100 000 transakcija u sekundi.
 • Za razliku od nekih od 10 najboljih kriptovaluta, EOS podržava više jezika, uključujući C++.
 • EOS ima vrlo iskusan tim s dokazanim iskustvom.

Protiv EOS-a

 • Najveće je pitanje što platforma još uvijek nije pokrenuta pa nitko sa sigurnošću ne zna koliko će zapravo biti dobra ili loša.

Povijesna izvedba

Pokrenut u srpnju 2017. godine, EOS je u ICO-u prikupio 700 milijuna dolara do trenutka kada je nastupio siječanj 2018. godine. Od tada je još više porasla. Kao što možete vidjeti na donjoj slici, EOS ima u tijeku ICO koji se otvara na kraća vremenska razdoblja u redovitim intervalima. Možete provjeriti više detalja ovdje.

Cijena EOS tokena

Kao što možete vidjeti na donjem grafikonu, cijena EOS tokena znatno je porasla od pokretanja ICO-a. Zapravo je to jedna od rijetkih kriptovaluta na koju je najmanje utjecao pad tržišta koji se dogodio 2018. godine.

EOS ljestvice cijena

Kad se sve uzme u obzir, EOS je nesumnjivo jedna od najboljih kripto valuta za 2021. godinu.

Cardano (ADA)

Cardano je stvorio Charles Hoskinson, suosnivač Ethereuma, u rujnu 2017. Poput Ethereuma, Cardano je također razvijen kao platforma za decentralizirane aplikacije i pametne ugovore.

Poput EOS-a, razlika između Cardanoa i Ethereuma leži u brojnim tehnološkim poboljšanjima koja je postigao u odnosu na Ethereumovu tehnologiju. Cardano se smatra trećom i najnaprednijom generacijom blockchain tehnologije do sada (baš kao što su EOS i NEO), što ga čini jednom od 10 najboljih kripto valuta 2021. godine.

Pros Cardano

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me