Zilliqa ICO: Što je Zilliqa Coin?

Pozdrav, ljubitelji kripto! Dobrodošli u moj početnički vodič za Zilliqa ICO.

Tone novih kripto kovanica stalno se pojavljuju na tržištu. S toliko novih kovanica može biti teško utvrditi koji su zakoniti. Ako želim znati je li novi novčić legitiman, gledam na četiri glavne stvari.

Oni su:

 1. Tim: Jesu li tvorčeve tehnološke superzvijezde ili beznadni početnici?
 2. Tehnologija: Čini li novčić nešto novo i uzbudljivo ili je to samo varanje Bitcoina?
 3. Zajednica novčića: Ima li novčić puno obožavatelja i veliku razvojnu zajednicu?
 4. Stvarna vrijednost novčića: Je li novčić koristan? Treba li to svijetu?

Ako nova kriptovaluta može odgovoriti “da” na svako od ovih pitanja, onda je to vjerojatno opravdano. Dakle, može li Zilliqa coin proći test? I kakve veze s tim ima Zilliqa ICO? Hajde da vidimo…

U ovom vodiču gledat ću Zilliqin tim, njegovu tehnologiju, zajednicu i njegovu stvarnu vrijednost. Dok završite s čitanjem, znat ćete sve što vrijedi znati o jednoj od najuzbudljivijih novih kriptovaluta godine!

Započet ću s osvrtom na osnove, što je Zilliqa i odakle je došla?

Što je Zilliqa?

Zilliqa ICO

Pronađen najnoviji kupon za Coinbase:

Zilliqa je 2017. godine stvorila skupina informatičara i akademika. Tim vode Prateek Saxena sa Sveučilišta u Kaliforniji i Xinshu Dong i Amrit Kumar sa Sveučilišta u Singapuru. Iako tim nema ogromno iskustvo u kripto, ima podršku savjetnika iz uspostavljenih mreža poput Kyber.

Njegova web stranica opisuje Zilliqu kao “sljedeću generaciju, visokopropusne blockchain platforme.” Ali što to znači? Pojednostavljeno, Zilliqa je brži, napredniji blockchain. Bitcoin je bio prva generacija kriptovaluta, platforme poput Ethereuma bile su druga i novije platforme poput IOTA-e i Zilliqe, koje su treća.

Platforme treće generacije pokušavaju riješiti neke probleme koji su utjecali na starije kriptovalute. Glavni problem koji Zilliqa pokušava riješiti je skalabilnost.

Bilješka: Skalabilnost je sposobnost kriptovalute da se nosi s ogromnom količinom korisničkih transakcija bez usporavanja. Prilagodljive kripto valute bit će one koje mogu obraditi onoliko transakcija koliko tvrtke poput Mastercarda i Vise velikom brzinom.

Zilliqa se nada da će problem skalabilnosti riješiti sustavom zvanim oštrina o kojem ću govoriti u sljedećem odjeljku. Zilliqa je prva platforma koja koristi shading koji je izazvao puno uzbuđenja u kripto zajednici. Uzbuđenje dovodi do neplanirane ICO Zilliqe u 2017. godini.

Zilliqa ICO

Do kraja 2017. godine Zilliqa je osigurala privatno financiranje u vrijednosti od 20 milijuna američkih dolara. To je značilo da za razvoj platforme nisu trebali koristiti početnu ponudu novčića (ICO).

Bilješka: ICO je način da nove kriptovalute financiraju razvoj prodajom kovanica javnosti. ICO su popularni jer ne slijede ista stroga pravila kao privatno financiranje i tradicionalne početne javne ponude (IPO).

Međutim, tim je ipak odlučio održati Zilliqa ICO jer je toliko ljudi željelo biti uključeno u projekt. Podignuta ICO Zilliqa 22 milijuna USD između 27. prosinca 2017. i 4. siječnja 2018.

U vrijeme kada ovo pišem (13.06.18.), Zilliqa mainnet još nije pokrenut. To znači da se platforma još uvijek gradi i testira. Dok se to događa, Zilliqa coin (ZIL) temelji se na Ethereum blockchainu. Slijedi pravila koja je Ethereum odredio za nove kovanice koje se grade na njegovoj mreži. Zilliqa kovanica je stoga poznata kao ERC-20 token. Ovi ERC-20 tokeni bit će prebačeni u Zilliqa blockchain kada Zilliqa mainnet bude objavljen.

Prije nego što pažljivije pogledam kako Zilliqa djeluje, želim vam pokazati koliko je Zilliqa bila uspješna na tržištu od Zilliqa ICO.

Statistika tržišta Zilliqa

Zilliqa ICO

Grafikon tržišta Zilliqa | Izvor: coinmarketcap

U posljednja 24 sata, više od 50 milijuna Kovanica Zilliqa vrijedna USD je kupljena i prodana. Nije loše za platformu koja još nije ni pokrenuta! Ukupna vrijednost svih Zilliqa na tržištu sada je gotova 630 milijuna USD.

Tijekom ICO-a Zilliqa cijena svakog žetona bila je 0,0038 USD Danas je cijena svake Zilliqe otprilike 0,085 USD To znači da je cijena Zilliqe više od dvadeset puta veća nego što je bila u vrijeme ICO-a Zilliqa, prije šest mjeseci.

Ukupna opskrba Zilliqom je ograničena 12.6 milijarde. Više od 7,35 milijarda tokena već je u optjecaju. Moguće je da bi se cijena Zilliqe mogla popeti još i više kad je ukupna ponuda u opticaju i nakon pokretanja glavne mreže (ovo nije financijski savjet, to je samo nagađanje!). Zilliqa je 27. najveća kriptovaluta na tržištu, pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti gdje se rangira platforma nakon njenog lansiranja.

Dakle, sada znate što je Zilliqa. Ali što će Zilliqa učiniti kada se lansira i kako će to funkcionirati? Da bismo odgovorili na ova pitanja, moramo se osvrnuti na Zilliqinu tehnologiju …

Kako transakcije funkcioniraju?

Da biste razumjeli što je tako posebno u Zilliqinoj tehnologiji, prvo morate razumjeti probleme koje pokušava riješiti. Kratko ćemo pogledati kako transakcije funkcioniraju na manje naprednoj mreži kriptovaluta. Kao primjer upotrijebit ću Bitcoin.

Bitcoin transakcije

Patty želi poslati Selmu 10 Bitcoin (BTC). Evo kako će transakcija funkcionirati na Bitcoin mreži;

 1. Patty emitira svoj zahtjev za prijenos na Bitcoin mrežu koju čine tisuće računala zvanih čvorovi. Bilješka: Čvorovi su računala koja drže cijeli Bitcoin blockchain i doprinose računalnoj snazi ​​za provjeru izvršenih transakcija. Blockchain je baza podataka o svakoj Bitcoin transakciji koja je ikad izvršena.
 2. Pattyin zahtjev šifriran je i pomiješan s podacima o transakcijama drugih korisnika pomoću posebnih čvorova koji se nazivaju rudari. Podaci su grupirani u blok. Bilješka: Šifriranje je sustav za skrivanje podataka računalnim kodom.
 3. Rudari se sada utrkuju kako bi pogodili kodni broj koji je dovršenom bloku dodijeljen Bitcoin protokolom.
 4. Podaci o bloku emitiraju se na sve čvorove na mreži. Ako se više od polovice čvorova složi da je blok valjan, tada ga se može dodati u blockchain.
 5. Selma dobiva 10 BTC od Patty.

Taj se postupak događa za svaku Bitcoin transakciju i traje prilično dugo. Prosječno vrijeme bitcoin transakcije je otprilike 10-15 minuta, ali može potrajati i više od sat vremena. Ovo je problem skalabilnosti koji sam ranije spomenuo.

Bitcoin mreža može samo obraditi 3-7 transakcija u sekundi (Tx / s). Čak su i Ethereumovi Tx / s samo 20-30. Da bi to stavili u kontekst, pružatelji usluga plaćanja poput Visa mogu u prosjeku obraditi 2000 Tx / s, ali može doseći i 24.000 Tx / s!

Mreže poput Bitcoina i Ethereuma postaju sve sporije kako postaju veće! Zapamtite, svaki čvor sudjeluje u odluci je li blok valjan ili ne. Što više čvorova ima u mreži, to će trebati više vremena da se donese odluka.

Pa, što Zilliqa radi drugačije? Odgovor na ovo pitanje je oštar…

Što je Sharding?

Zilliqa ICO nada se da će koristiti sharding za rješavanje problema skalabilnosti. Oštrenje uključuje podjelu mreže Zilliqa u skupine čvorova zvanih krhotine. Svaka krhotina sastoji se od 600 čvorova. Krhotine djeluju poput mini-blockchain mreža.

Krhotine transakcije obrađuju odvojeno jedna od druge, a ne kao grupa. To omogućuje obradu puno više transakcija. To također znači da će mreža brže obrađivati ​​transakcije kako raste. Što je više krhotina, to više transakcija mogu obraditi.

Zilliqa obrađena 1,218 Tx / s pomoću 3 krhotine (što je 1.800 čvorova) na svojoj privatnoj testnoj mreži u listopadu 2017. Koristeći 3.600 čvorova ili 6 krhotina, Zilliqa testnet obrađuje 2,488 Tx / s. Brzine transakcija na Zilliqinoj javnoj testnoj mreži nešto su manje impresivne. Testnet v1.0 ima 961 čvor pokrenut na sebi i proizvodi malo više vremena transakcije 100 Tx / s. Međutim, ovo je i dalje više od deset puta brže od Bitcoina!

Zilliqa ICO

Dakle, oštrina čini obradu transakcija puno bržom, ali sustav ima svojih problema. Dalje ću objasniti koji su to problemi i kako se Zilliqa nosi s njima.

Problemi sa Shardingom

Glavni problem oštrenja je taj što kada blockchain podijelite u skupine čvorova, podijelite i podatke pohranjene na njemu. Ne zaboravite da svaki bitcoin čvor sadrži cijeli blockchain. To znači da im nisu potrebne druge informacije za obradu transakcija.

Čvorovi u krhotinama sadrže samo neke od blockchaina. To znači da trebaju komunicirati s drugim čvorovima kako bi dobili sve potrebne informacije. To se na mreži od tisuću računala može vrlo zakomplicirati!

Razmislite ovako. Uzmi knjigu i presijeci je na dva dijela. Po jednu polovicu dajte Patty i Selmi. Sada će Patty znati samo početak priče, a Selma samo kraj. Da bi doznali cijelu priču, Patty i Selma morat će razgovarati jedna s drugom.

Dijeljenje cijelog blockchaina pomalo je poput prolijevanja cijele biblioteke, ispuštanja stranica po Njemačkoj i traženja od stanovništva da ga ponovno sastavi! Trebalo bi puno energije i komunikacije, zar ne?

Zilliqa ovaj problem rješava hibridnim mehanizmom konsenzusa. Ne brinite da je jednostavnije nego što zvuči!

Usporedite kripto razmjene rame uz rame s drugima

Dali si znao?

Jeste li se ikad zapitali koje su kripto burze najbolje za vaše trgovinske ciljeve?

Vidjeti & usporedite TOP3 kripto razmjene jedna uz drugu

Zilliqa hibridni konsenzusni mehanizam

Mehanizam konsenzusa je sustav koji mreža koristi za dogovaranje. Konsenzus znači sporazum, a mehanizam sustav!

Zilliqa ICO

Konsenzusni mehanizam Bitcoina zahtijeva da se više od polovice svih njegovih čvorova složi da se transakcija dogodi. Zilliqa koristi dva sloja konsenzusnih mehanizama kako bi se složila. To znači riječ hibrid. Slojevi su:

 1. Sloj krhotine: Cijeli blokovi informacija ne obrađuju se na razini krhotina. Krhotine obrađuju samo dijelove blokova koji se nazivaju mikro-blokovi. Čvorovi na sloju krhotina trebaju pristupiti samo maloj količini informacija kako ne bi trebali komunicirati s drugim krhotinama.
 2. DS sloj: Mala skupina slučajno odabranih čvorova tvori skupinu koja se naziva DS-odbor. Tada grupa kombinira makroblokove u cijeli blok i postiže dogovor o tome vrijede li ili ne. Ti čvorovi imaju pristup cijelom blockchainu, tako da mogu donijeti konačnu odluku o svakom bloku.

Kada mreža postigne konsenzus pomoću ovog mehanizma, ne može doći do neslaganja između čvorova koji vode do račvanja. To se naziva konačnošću i pomaže mreži da brzo i učinkovito obrađuje transakcije. Postizanje konsenzusa na ovaj način također koristi manje računalne snage od sustava koje koriste blockchains poput Bitcoina i Ethereuma.

Bilješka: U kripto, vilica je neslaganje između čvorova oko valjanosti jednog ili više blokova. To može dovesti do stvaranja novih blockchaina koji se nazivaju hard fork.

Sada znate da Zilliqa ima neku vrlo posebnu tehnologiju. Ali tko će ga koristiti i za što će ga koristiti?

Kako se može koristiti Zilliqa?

Još od Zilliqa ICO, kripto zajednica čeka da li Zilliqa mreža može pružiti usluge koje nudi. Ali tko će dobiti najviše korištenjem Zilliqe? Zilliqa je javni blockchain tako da ga svatko može koristiti. Međutim, platforma će se najviše svidjeti korisnicima koji žele razviti pametne ugovore i dApps velike količine.

Bilješka: Pametni ugovor skup je uvjeta koji moraju biti ispunjeni da bi se transakcija dogodila. DApp je decentralizirana aplikacija. DAppsima nisu potrebni središnji poslužitelji jer su izgrađeni na blockchainovima.

Na tržištu postoji jaz za platformu koja može podržati pametne ugovore i dApps koji zahtijevaju uspješno izvršavanje velikih brzina transakcija. Kad glavna mreža Zilliqa krene uživo, mogao bi ugostiti veliki dApp za društvene mreže sličan Facebooku ili Twitteru. Također ima potencijal za podršku reklamnim kampanjama i uslugama obrade plaćanja.

Platforma ima ogroman potencijal što je Zilliqa ICO dokazao. Testovi brzine transakcije još su više ljudi razveselili i privukli pažnju razvojne zajednice. Blok lanac Zilliqa mogao bi biti vrlo zauzet kad se lansira!

Jedna od glavnih briga koje korisnici imaju zbog novih platformi je sigurnost. Dakle, što Zilliqa radi na sigurnosti?

Je li Zilliqa sigurna?

Blockchains su vrlo sigurni u usporedbi s mrežama koje koriste centraliziranu pohranu podataka, poput Googlea ili Vise. Blockchain se sastoji od tisuća sustava. Da biste hakirali blockchain, morate kontrolirati više od polovice čvorova na njemu.

Zilliqa ima dvije jedinstvene sigurnosne značajke:

 1. Mehanizam hibridnog konsenzusa (HCM): Prvi sloj Zilliqina HCM-a provjerava identitet čvorova. Ovo sprječava događaje napada Sybil. Bilješka: Sybil napad je mjesto gdje se jedan haker predstavlja kao mnoštvo različitih čvorova kako bi stekao kontrolu nad mrežom ili poslao nevažeće transakcije.

  Drugi sloj HCM-a daje konačnost transakcija tako da na mreži ne može biti tvrdih račvanja.

 2. Scilla: Zilliqa ima svoj kodni jezik koji se zove Scilla. Scilla programerima omogućuje samo stvaranje softvera koji će sigurno raditi na mreži Zilliqa. Korisnici mogu vjerovati pametnim ugovorima koji su napisani pomoću njega.

Sve u svemu, Zilliqa je sigurna platforma, ali važno je imati na umu da se još uvijek razvija. To znači da postoje neke stvari koje još ne može učiniti sigurno. Potrebna su poboljšanja kako bi se spriječilo zlostavljanje platforme.

Kako se to može zlostavljati?

Zilliqa trenutno može pokretati samo najjednostavnije dijelove pametnog dobavljača dApp. Za vođenje cijelih pametnih ugovora bila bi potrebna ogromna količina komunikacije između krhotina.

Ako bi Zilliqa pokušao obraditi čitave pametne ugovore koristeći oštrenje, tada bi ugovori mogli biti u različitim državama na različitim krhotinama. To bi moglo omogućiti hakerima da promijene blockchain. Ako će platforma postići svoj puni potencijal, morat će riješiti ovakve probleme prije pokretanja.

Ovo je izazov s kojim se suočavaju sve kriptovalute. Platforme žele uključiti što više značajki bez da svoju mrežu izlažu riziku od napada. Hoće li se kriptovalute moći sigurno skalirati, bit će vrlo važno za cijelo tržište u sljedećih nekoliko godina.

Pa, što mislite o Zilliqi? Je li prošao test? Hajde da vidimo…

Zilliqa: Za i protiv

palac gore PROs

Ima sjajnu novu tehnologiju: Zilliqa je prva platforma koja koristi tehnologiju oštrenja. To ga stavlja ispred ostatka tržišta. To je potpuno nova vrsta blockchaina dizajnirana za rješavanje problema skalabilnosti. Platforme treće generacije poput Zilliqe mogle bi biti veliki pobjednici u budućnosti kriptovaluta.

Ima snažnu zajednicu: Platforma ima puno obožavatelja. ICO Zilliqa dogodio se samo zato što je bilo toliko potražnje za njim. Zilliqa ICO također pokazuje da je kripto zajednica spremna vidjeti blockchain tehnologiju kako prelazi u sljedeću fazu svog razvoja.

palac dolje KONS

Ima neiskusan tim: Stvoritelji Zilliqe su akademici, a ne poslovni ljudi. Zilliqina tehnologija je ispred ostatka tržišta, ali njezino poslovanje nije. Druge platforme – poput OmiseGo – imaju puno jače veze s organizacijama iz stvarnog svijeta. Zilliqa mora obaviti ozbiljan posao ako želi biti među najvećim kriptovalutama.

Još uvijek se razvija: Lansiranje mainneta bilo je trebala biti sredinom 2018. godine, ali sada se čini da neće biti pokrenut prije rujna. Gotovo je nemoguće reći kakvu će stvarnu vrijednost Zilliqa imati dok ne bude lansiran. Tek tada ćemo saznati koje vrste pametnih ugovora i dApps-a može podržavati i kojom brzinom. Što duže Zilliqa ostaje u razvoju, to je veća šansa da će ga druge platforme sustići. Na primjer, Ethereum trenutno radi na svom rješenju za skalabilnost!

Eto ga! Moj cjeloviti vodič za početnike za Zilliqu. Ostavit ću vas s nekoliko posljednjih misli …

Završne misli

Zilliqa je nova uzbudljiva kripto valuta i sada je bolje razumijete od većine ljudi. Znate odakle je došao i što može učiniti. Također znate o Zilliqa ICO i snazi ​​oštrenja.

2018. će biti velika godina za Zilliqu. Kripto zajednica je puno čula o tome što platforma potencijalno može učiniti, ali sada želimo vidjeti dokaz!

Kada se pokrene Zilliqa mainnet, odgovorit će se na sva pitanja o skalabilnosti i brzini transakcija. Hoće li uzbuđenje Zilliqa ICO-a biti nagrađeno? Vaša je pretpostavka dobra kao i moja. U kripto se tijekom sljedećih mjeseci moglo puno toga dogoditi!

Treću generaciju kriptovaluta vode platforme poput Zilliqe i jedva čekam vidjeti kamo će nas odvesti!

A ti? Jeste li uzbuđeni zbog Zilliqe? Ili postoji još jedan blockchain projekt treće generacije o kojem biste mislili da bih trebao pisati?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me