DPA in Blockchain: Kako Blockchain vpliva na avtomatizacijo digitalnih procesov

Ali lahko digitalna avtomatizacija procesov (DPA) in veriga blokov delujeta skupaj? Če da, kako? Raziščimo v našem članku o DPA in blockchainu, kjer vidimo, kako blockchain, nastajajoča tehnologija, vpliva na prihodnost avtomatizacije poslovnih procesov, torej digitalne avtomatizacije procesov.

Blockchain je namenjen spremembam. Ima sredstva, da spremeni vse tam zunaj. To tudi pomeni, da lahko spremeni in izboljša digitalno avtomatizacijo procesov.

Pred kratkim smo obravnavali članek o upravljanju poslovnih procesov (BPM) in Blockchain, kjer smo temeljito razpravljali o temi in razpravljali o tem, kako se bo BPM spremenil s pomočjo verige blokov. Izzive in priložnosti, ki jih predstavljamo, smo pokrili tudi s kombiniranjem obeh tehnologij. Tukaj si oglejte objavo BPM in Blockchain.

Blockchain in DPA

Kaj je digitalna avtomatizacija procesov (DPA)?

Digitalna avtomatizacija procesov (DPA) je lahko najbolje zaželena kot razvoj upravljanja poslovnih procesov. To pomeni, da gre za vse, kar je BPM z digitalizacijo.

Od BPM je zaželen kot postopek ustvarjanja, upravljanja in izvajanja poslovnega procesa na najučinkovitejši način. Pri avtomatizaciji digitalnih procesov gre tudi za optimizacijo procesov, hkrati pa tudi za to, da poudarek ni le na “učinkovitosti”. Pri DPA mora biti cilj tako ekipa kot zadovoljstvo strank.

DPA lahko bolje opredelimo na naslednji način,

Digitalna avtomatizacija procesov je namenjena digitalizaciji sistemov in procesov. Ko so podatki digitalizirani, so informacije avtomatizirane, tako da lahko vsakdo dostopa do njih in z njimi dela tako, kot želi. DPA omogoča vsaki dostopni točki v organizaciji takojšen dostop do informacij.

Razlika med DPA in BMP

Kje se torej DPA razlikuje od BPM? Razlikujejo se po načinu izvajanja. Oglejmo si njihove razlike spodaj.

  • DPA poskrbi, da je vsak postopek digitaliziran, preden je avtomatiziran. V primeru BPM / BPA se predpostavlja, da so procesi že digitalizirani, preden se avtomatizacija začne.
  • Digitalna avtomatizacija procesov zagotavlja, da so v njem zajeti vsi vidiki poslovanja.
  • Nenazadnje DPA upošteva tudi človeški element.

Kaj je blockchain?

Blockchain je nova tehnologija, ki sloni na decentralizaciji. To je omrežje enakovrednih omrežij, kjer ima vsako vozlišče kopijo knjige. Transakcije v omrežju se potrdijo s konsenzno metodo. Ključne funkcije, ki jih ponuja blockchain, vključujejo preglednost, nespremenljivost in varnost.

Tudi primeri uporabe verige blokov so zelo raznoliki. Lahko deluje kot hrbtenica katerega koli trenutno delujočega sistema ali platforme in doda ključne funkcije, kot sta preglednost in nespremenljivost.

Če želite prebrati več o blockchainu, priporočamo, da preverite Blockchain za začetnike.

Kako lahko integrirate DPA in Blockchain?

Integracija DPA in blockchain je podobna integraciji BPM in blockchain. Tu je edini korak, ki ga je treba poskrbeti pred izvedbo integracije, digitalizacija procesa. To pomeni digitalizacijo vseh vidikov poslovnega procesa.

DPA je trenutno medorganizacijska rešitev. Zaradi pomanjkanja zaupanja med strankami je zelo težko ustvariti medorganizacijsko rešitev DPA. Informacije, ki jih subjekti delijo, niso varne pred spreminjanjem. Z verigo blokov se bodo vse te spremembe spremenile, saj veriga blokov ponuja varno, pregledno in nespremenljivo omrežje za učinkovito delovanje DPA.

V praksi je pomembno, da blockchain izvajamo v korakih, namesto da bi šli ven. Ker je DPA bolj osredotočen na človeka, je treba v vsakem koraku paziti, da se uvajanje izvede z dobro premišljenim postopkom.

Primeri uporabe upravljanja poslovnih procesov veljajo tudi za primere digitalne avtomatizacije procesov. Prinaša bolj sinergiziran pristop.

Prav tako ni potrebe po ponovni strukturi verige blokov DPA za skupno delo. Mogoče je treba nekaj uporabnikov usposobiti za uporabo platforme, a razen tega ni veliko sprememb. Vendar pa lahko izvajanje in integracija veriženja blokov zahteva čas, trud in denar.

Druga velika sprememba, ki jo bomo videli, je centralizirana odstranitev entitete. Ker je blockchain decentraliziran, osrednji organ ne potrebuje, da ostane. Prav tako odstranjuje vlogo neodvisnih prodajalcev, ki se zanašajo na centraliziran pristop. Tudi kadar organizacije potrebujejo neodvisne rešitve DPA, se lahko vedno odločijo za decentraliziran pristop in se prepričajo, da ponudnik storitev ne more zakleniti podatkov. Decentraliziran pristop pomeni tudi, da ni osrednje točke neuspeha.

Nazadnje bodo pametne pogodbe pomagale bolje avtomatizirati sistemske procese. Pametne pogodbe so pravni dokumenti v kodi. Organizacije lahko vzpostavijo pametne pogodbe za avtomatizacijo izmenjave informacij ali katerega koli drugega premoženja med vozlišči. Pametne pogodbe, če so narejene pravilno, lahko izboljšajo učinkovitost sistema, če še vedno ohranjajo človeški element.

Eden najboljših primerov uporabe je integracija PEGA DPA z verigo blokov. To počnejo za izboljšanje garancijskih vrednostnih verig, ki rešujejo več garancijskih točk, vključno z goljufivim ravnanjem, neučinkovitostjo obdelave zahtevkov, obravnavo izjem, odbitkom strank in ugodnostmi voznega parka. Več o njihovi integraciji DPA in blockchain si lahko preberete tukaj.

Priložnosti in izzivi

Kombiniranje tehnologij je bilo za organizacije vedno težavno. Poskrbeti morajo, da bodo to storili pravilno, da bodo kar najbolje izkoristili. Trenutno sta tako DPA kot blockchain v povojih. So nove tehnologije, ki zahtevajo čas za rast in zorenje. Zaradi tega integracija ni lahka pot.

Drug izziv je standardizacija. Blockchain je decentralizirana tehnologija, zato je ni lahko standardizirati. Če ga uporablja samo ena organizacija, potem lahko dosežemo samo pravila in standardizacijo. Za izvajanje znotraj organizacije standardizacija zahteva sodelovanje na skoraj vseh področjih.

Nenazadnje je izziv posvojitve vedno velik izziv. Vsaka organizacija ne bo poskušala sprejeti verige blokov niti s svojimi koristmi.

Zaključek

To nas vodi do konca našega članka o avtomatizaciji digitalnih procesov in blockchainu. Torej, kaj menite o obeh tehnologijah in njihovi sposobnosti skupnega dela? Komentirajte spodaj in nam sporočite! Poslušamo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me