Zasebni Blockchain Vs Consortium Blockchain

Zasebni blockchain in konzorcijski blockchain se včasih morda zdijo podobni; vendar so nekoliko drugačni. Da se boste lažje rešili vseh zmede, bom zajemal primerjavo zasebnega blockchaina in konzorcijskega blockchaina. Torej, poglejmo, kako so si podobni in različni hkrati.

Na trgu obstajajo različne vrste blockchain platform za različne namene. Če celo malo veste o blockchainu, bi vedeli, da ima tri različne vrste – javno, zasebno in konzorcij / federated. Vendar lahko nekatere od vas zamenjate z zasebnimi blockchain in konzorcijskimi blockchain, saj se včasih zdijo podobni.

Na splošno je njihova arhitektura v mnogih primerih podobna; vendar so osnovne značilnosti vsake tehnologije različne. Še več, vsaka tehnologija se uporablja v različnih situacijah za doseganje različnih ciljev.

Ta priročnik bo vsem novincem, ki se trudijo razumeti koncept zasebnih in konzorcijskih verig blokov, pomagal.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj Blockchain

Kaj je zasebni blokchain?

Preden začnemo, poglejmo, kaj je sploh zasebni blockchain. Brez poznavanja osnovne tehnologije nikakor ne morete razumeti razlike med obema vrstama tehnologij veriženja blokov.

V resnici imajo zasebni blockchains en sam organ ali organizacijo, ki skrbi za omrežje. Kaj pa to pomeni? To pomeni, da čeprav bi lahko na javnih platformah blockchain kdo dobil vstop na platformo, tukaj bi ga lahko dobili le zaposleni v posamezni organizaciji.

Ampak zdi se nekoliko bolj centralizirano, kajne? V resnici zasebne rešitve blockchain v resnici ne ponujajo resnične funkcije decentralizacije blockchaina. Namesto tega boste dobili delno decentralizirano omrežje s sklopom pravil in predpisov.

To je nekaj glavnih značilnosti zasebnih blockchain rešitev.

Če se organ upravljanja v mnogih okoliščinah zdi primeren, lahko tudi preglasi transakcijo. Drug odličen vidik zasebnih rešitev veriženja blokov je, da imate lahko zasebne transakcije. To pomeni, da vas vsak uporabnik ne more slediti ali videti vaše zasebne transakcije na knjigi.

V resnici je to nujno, tudi za nas. Zakaj? No, vsekakor ne želite, da naključni ljudje vedo, kdaj ste opravili transakcijo ali kaj podobnega.

Večinoma sovpada tudi z uporabniškimi pravicami. Organizacije se ukvarjajo tudi z izjemno občutljivimi dokumenti, konkurenti pa jim lahko ukradejo vrednost blagovne znamke, če jih pustijo na očeh javnosti.

Zato imajo zasebne rešitve blockchain povsod zapisano zaupnost. Kakorkoli že, ima tudi druge ključne značilnosti verige blokov.

Torej se vam ne bo zdelo, da omrežje na noben način ni pošteno do vas. Na primer, Valovanje je pravzaprav zasebna blockchain platforma za podjetja.

Kakorkoli že, poglejmo funkcije zasebnih blockchain rešitev v tem zasebnem blockchain vs konzorcijskem blockchain tehnološkem vodniku.

Zasebni blokchain: najboljše lastnosti te tehnologije

Zasebnost je največja skrb

V zasebnih verigah blokov dobite izjemno zasebnost svojih sanj. Zdi se nekoliko pretirano, vendar se rešitve resnično izmuznejo in vam zagotovijo vso zasebnost, ki jo potrebujete. V bistvu so te rešitve bolj na ravni podjetja in niso za javno uporabo.

In podjetja se redno ukvarjajo z veliko občutljivimi informacijami. Tukaj kršitev varnosti bi pomenila strašno izgubo za podjetje in gospodarstvo.

Zato je izredno nujno, da imamo mrežo, ki hrani te podatke. In očitno lahko zasebni blockchains to zlahka storijo.

Oglejmo si naslednjo funkcijo v tem priročniku za primerjavo zasebnih blokov in konzorcijev.

Učinkovito od javnih blokov

V resnici so bili javni blockchaini na prvem mestu in ljudem ponujajo večjo preglednost. Vendar javni blockchains uporabljajo visokoenergijske konsenzne protokole, da spodbujajo svoj sistem. Poleg tega protokoli, kot je dokaz o delu, vzamejo veliko energije, ki nikakor ni okolju prijazna.

Kot rezultat, se je začel povečevati zasebni blockchain, ki je za vedno pustil konsenzne protokole, željne moči. Običajno te rešitve uporabljajo nekakšen konsenz na podlagi glasovanja ali druge oblike algoritmov, ki porabijo veliko manj energije in so dolgoročno vzdržni.

Oglejte si naslednjo funkcijo v tem priročniku za primerjavo blockchain konzorcija in zasebnega blockchaina.

Nikakor hlapno

Z zasebnimi verigami verig boste dobili tisto brezskrbnost, ki je z javnim veriženjem verig nikoli ne morete dobiti. Običajno je v platformi provizija za transakcijo, ki jo morate plačati za dokončanje transakcije. V resnici ni nič zastonj.

Čeprav plačujete provizijo za transakcijo. V primerjavi s tradicionalnimi bančnimi sistemi je še vedno zelo nizek. Težave pa se pojavljajo na javnih platformah, ko je na platformi preveč uporabnikov. Povpraševanje po transakcijah narašča, da se uskladi s provizijo za transakcije.

A ne v zasebnih verigah blokov. Ker lahko na platformo vstopi samo izbrana skupina ljudi, v omrežju nikakor ni nestanovitnosti.

Oglejmo si naslednjo funkcijo v tem priročniku za primerjavo blockchain konzorcija in zasebnega blockchaina.

Opolnomočenje podjetij

Podjetja potrebujejo tehnologijo, ki bo opolnomočila ne le uporabnike, temveč tudi njihove organizacije. Z zasebnim veriženjem blokov je to enostavno doseči, saj je edini poudarek na samih podjetjih. Še več, ta omrežja so namenjena uporabi kot notranji mrežni sistem za podjetja.

V resnici so zelo sposobni ljudem zagotoviti varnost, ki jo podjetja potrebujejo. S toliko vdori, ki se dogajajo vsak dan, vedno obstaja varnostno tveganje, ne glede na vse. Ampak ne z verigo blokov. Še več, ponuja najvišjo stopnjo varnosti doslej.

Bi radi izvedeli več o zasebnih verigah blokov? Oglejte si naš zadnji uvodni vodnik po zasebni verigi blokov!

Zakaj uporabljati to?

Prihrani denar

No, prvi razlog za uporabo zasebnega blockchaina bi bil ta, da prihranite veliko denarja. Kako? V primerjavi z javnim partnerjem potrebuje manj sredstev za postavitev zasebne in ne javne platforme.

Vendar to ne pomeni, da je tudi super poceni. Če želite popolnoma spremeniti starejši sistem, ki ga trenutno uporabljate, bi to zahtevalo naložbe. Vendar vam bo dolgoročno bolj koristilo in vam prihranilo stroške.

Poglejmo naslednjo korist v tem vodniku za primerjavo konzorcijskih blokov in zasebnih blokov.

Nizke pristojbine

Kot že veste, so provizije za transakcije v verigi blokov vedno nizke. Toda če uporabljate javno omrežje, lahko hitro postane nestanovitno, saj lahko cene naraščajo in padajo glede na povpraševanje. A ne v zasebnih verigah blokov.

V zasebnih verigah blokov ni nikjer skritih dodatnih stroškov. Še več, vse provizije za transakcije ostanejo enake, tudi pod velikim pritiskom, ker je platforma zasnovana tako.

Predpisi so boljši

Brez določenih predpisov ali pravil ne morete delati v poslovnem okolju. Če je ni, potem ne morete preprečiti, da bi se dogajala korupcija. Še več, tudi učinkovitost vaših podjetij bi se drastično zmanjšala.

Zato v zasebnih verigah blokov dobivate reguliran sistem, kjer lahko v omrežju začrtate politike svojega podjetja, vsi člani pa bi jim morali temu slediti.

Poglejmo naslednjo korist v tem vodniku za primerjavo konzorcijskih blokov in zasebnih blokov.

Znebi se zločincev

Zasebni blockchains imajo postopke preverjanja pristnosti, preden lahko kdor koli dobi vstop v sistem. Posledično bodo v njega vstopili le znani člani podjetja. Še več, obstaja tudi osnovni dostop do določene dokumentacije, ki deluje kot sekundarna faza varnosti.

Posledično noben kriminalec ne more vstopiti v vaš sistem. No, še posebej ne brez pomoči od znotraj. Kakorkoli, zasebni blockchains poskrbijo, da noben kriminalec ne more samo uporabljati vaše mreže za kakršno koli izvajanje kriminalnih dejavnosti.

Vas zanima razlika med javnim in zasebnim blockchainom? Oglejte si naš primerjalni vodnik javni in zasebni blockchain zdaj!

Kaj je konzorcijski blokchain?

Zvezni blockchain ali konzorcijski blockchain je tehnologija veriženja blokov, kjer namesto samo ene organizacije platformo upravlja več organizacij. To ni javna platforma, temveč dovoljena platforma.

Še več, precej podoben je tudi zasebnim verigam blokov.

Toda kako se razlikujejo? No, čeprav je dovoljena, kar pomeni, da morate biti član katere koli organizacije, ki ima dostop do glavne knjige, vam vseeno ponuja decentralizacijo. Kako?

V resnici je enostavno. V zasebni verigi blokov je na platformi samo ena organizacija. Torej, ta vrsta se zdi kot centralizirana entiteta. Vendar pa lahko, tako kot v primeru konzorcijskega bloka, več organizacij dejansko odloča na platformi.

Torej, nobena organizacija se nikakor ne more izogniti kakršnim koli nezakonitim dejavnostim. Vsaka druga organizacija na platformi bo to nadzorovala.

Kakorkoli že, celoten koncept konzorcijskega blok-veriga je nastal tako, da pomaga podjetjem medsebojno sodelovati. V resnici, ker v omrežju ni nobenega organa, se lahko vsa podjetja združijo in delajo na težavah.

Še več, lahko prispevajo k omrežju in dobijo kredite in funkcije enako.

Poleg tega sodelovanje v okolju pomeni tudi večjo izpostavljenost in inovativnost. In to je najbolje za vse strani v sistemu.

Oglejmo si več o primeru konzorcijskega bloka v tem priročniku.

Značilnosti konzorcijskega bloka

Hitrejša hitrost

No, najprej bodo ponudniki konzorcijskih blokov vedno poskušali ponuditi najhitrejše rezultate v primerjavi z javnimi verigami blokov. Običajno javni blok-verigi zaradi počasnega števila uporabnikov na platformi postanejo počasnejši.

Ampak ne konzorcijski blockchain. V konzorcijski verigi blokov boste vedno dobili boljšo izkušnjo. Ampak kako? No, ker je platforma dovoljena, nihče ne more dostopati do nje. Torej, vedno bi obstajal nadzor nad številom uporabnikov, ki so hkrati aktivni v omrežju.

Tako vprašanja razširljivosti tukaj nikakor niso izpostavljena.

Razširljivost

V rešitvi primera konzorcijskega bloka ne boste videli nobenih težav z razširljivostjo. Zakaj pa? V resnici bo konzorcijska veriga blokov vedno nadzirala število vozlišč za namene preverjanja veljavnosti. Torej preprosto ne morete pričakovati, da se boste pridružili omrežju in samo dobili dostop do preverjanja veljavnosti transakcij.

Še več, vedno obstaja izbrano vozlišče za vzdrževanje tovrstnih funkcij platforme. Zato ne boste videli težav s počasnimi omrežnimi izhodi ali z zamudo pri transakcijskih procesih.

Nizki stroški transakcij

Druga kul prednost konzorcijskega bloka je nizka transakcijska cena. Ponudniki konzorcijskih blokovnih verig bodo vedno ponujali platforme na način, ki za vas ponuja nizke transakcije. Če dobite rešitev pri teh ponudnikih konzorcijskih blokov, potem lahko opišete tudi provizijo za transakcijo.

V mnogih primerih javni blockchain močno zaostaja za sistemom, saj več uporabnikov vstopi v omrežje in zatakne procese. Posledično provizija za transakcije hitro niha.

Vendar je v konzorcijskem blockchainu vse urejeno. Torej, provizije za transakcije ostanejo enake, ne glede na to, koliko uporabnikov je v omrežju.

Tako je odlična izbira tudi za podjetja, ker bodo v primerjavi s tradicionalnimi bančnimi shemami dobili cenejše cene.

Preberi več: Blockchain konzorcij: Top 20 konzorcijev, ki bi jih morali odjaviti

Nizka poraba energije

Običajno konzorcijski blok veriga uporablja soglasne protokole z nizko porabo energije za preverjanje vseh transakcij ali dokumentov. Še več, ponudniki konzorcijskih blokov verig tudi poskušajo rešitve oblikovati glede na vaše potrebe.

V resnici rudarski postopek zavzame veliko računske moči. Dolgoročno lahko račun za energijo postane breme zelo kmalu. Če bodo javni verižni bloki sledili temu, oskrba z energijo ne bo zadostovala za pogon celotnega rudarjenja.

Po drugi strani pa jo zvezni blockchain poskuša obdržati na spodnji strani. Še več, algoritmi, ki jih uporabljajo, so zelo zapleteni in omogočajo manj porabe energije.

Brez tveganja 51% napada

To je ena najboljših lastnosti konzorcijskih blokovskih platform. Blockchain sicer ponuja večjo raven varnosti, a 51-odstotni napad je lahko smrtonosna težava. Običajno napad v 51% pomeni, da je več kot 51% vseh uporabnikov platforme iz ene same organizacije ali podjetja.

Torej, če želijo, lahko prevzamejo vso računsko moč sistema in preglasijo katero koli drugo transakcijo ali celo obrnejo postopek transakcije.

Vendar v zvezni verigi blokov to ne drži. Ker bi morali opraviti ustrezno avtorizacijo, ne boste dovoljeni, če potegnete kaj takega. Ker je več udeležencev iz več podjetij, je to nekoliko težko.

Brez kriminalne dejavnosti

Ta je podoben zasebnim verigam blokov. V zveznem ali konzorcijskem blockchainu ne morete biti anonimni. V resnici anonimnost povzroča kriminalne dejavnosti. Ker pa mora zvezni blockchain imeti znane identitete, zločinci ne morejo vstopiti v sistem.

Ko se vsi na platformi med seboj poznajo in vsakega nadzorujejo, je verjetnost nezakonite dejavnosti zelo majhna. Zato je konzorcijska veriga verig izjemno varna za uporabo v poslovnem okolju.

Uporabite ga lahko tudi za varnostne ukrepe.

Predpisi

Druga zanimiva lastnost konzorcijskih blokov je uporaba predpisov. Tako zasebni kot konzorcijski blockchain je namenjen podjetjem. Zato je nujno, da ima predpise, s katerimi bo poslovanje nemoteno teklo.

V tej vrsti blockchain platforme morajo vsa vozlišča upoštevati pravila omrežja. Omogoča jim delo v skupinskem okolju in hitreje povečuje učinkovitost.

Torej, kadar želite sodelovati z drugimi podjetji, so konzorcijski blok verige odlična izbira.

Za uspeh je treba imeti delujočo poslovno strategijo, ki temelji na verigi blokov. Če želite izvedeti več, si oglejte naš vodnik za poslovno strategijo blockchain zdaj!

Zasebna tehnologija Blockchain Vs Consortium Blockchain: primerjava

Zasebna blockchain in konzorcijska blockchain arhitektura sta si lahko na mnogih točkah podobna in različna. Poglejmo, kaj je to v tem priročniku za primerjavo zasebnih blockchain vs consortium blockchain technology.

Dostop

Zasebni blockchains imajo en organ ali organizacijo, ki skrbi za omrežje. To pomeni, da čeprav bi lahko na javnih platformah blockchain kdo dobil vstop na platformo, tukaj bi ga lahko dobili le zaposleni v posamezni organizaciji.

Če se organ upravljanja v mnogih okoliščinah zdi primeren, lahko tudi preglasi transakcijo.

Po drugi strani pa ima konzorcijski blok več organizacij namesto samo ene organizacije, ki upravlja platformo. To je dovoljena platforma. Tu lahko več organizacij dejansko sprejema odločitve na platformi.

Torej, nihče se ne more izogniti nobeni nezakoniti dejavnosti. Vse organizacije na platformi bodo nadzorovale vse.

Oblast

V resnici zasebne rešitve blockchain v resnici ne ponujajo resnične funkcije decentralizacije blockchaina. Namesto tega boste dobili delno decentralizirano omrežje s sklopom pravil in predpisov. Ker dobite samo enega organa, ki gleda prek omrežja, v nobenem primeru ne more doseči prave decentralizacije.

Po drugi strani pa so dovoljene konzorcijske verige blokov, kar pomeni, da morate biti član katere koli organizacije z dostopom do glavne knjige; vseeno bi vam ponudil decentralizacijo. Tako kot tukaj lahko več organizacij dejansko sprejema odločitve na platformi; decentralizacija na vseh ravneh.

Oglejmo si naslednjo v tem priročniku za primerjavo zasebnih blockchain vs consortium blockchain technology.

Hitrost transakcije

Obe platformi imata hitrejšo hitrost transakcij. Običajno javni blok-verigi postanejo počasnejši zaradi presežnega števila uporabnikov na platformi. Več kot je uporabnikov v sistemu, bolj se upočasni.

Vendar imata tako zasebna kot konzorcijska arhitektura verige blokov verigo, da omeji dostop uporabnikov. Tako vedno poskrbijo, da bodo uporabniške številke urejene. Posledično boste vedno imeli hitro izkušnjo na obeh platformah.

Poglejmo naslednjo v tem priročniku za primerjavo konzorcijskega blockchaina in zasebnega blockchaina.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional tečaj

Mehanizem soglasja

Zasebni blockchains uporabljajo algoritme z nizko porabo energije. Praktično uporablja neko obliko glasovanja ali večstrankarski mehanizem soglasja. Zasebni blockchain je za vedno zavrgel konsenzne protokole, željne moči. Čeprav prihrani veliko energije, je nekoliko manj varen kot porabljeni soglasni algoritmi, kot je Proof of Work.

Po drugi strani federated blockchains tudi ne uporabljajo nobenih algoritmov, ki so lačni. Ti algoritmi običajno niso dolgoročno vzdržni za poslovno okolje. Posledično za dosego dogovora uporabljajo tudi večdelne soglasne algoritme ali nekakšno shemo glasovanja.

Zdi se, da sta na tej točki obe vrsti verig verig enaki.

Stroški

V primerjavi z javnim partnerjem potrebuje manj sredstev za postavitev zasebne in ne javne platforme.

Vendar to ne pomeni, da je tudi super poceni. Če želite popolnoma spremeniti starejši sistem, ki ga trenutno uporabljate, bi to zahtevalo naložbe. Vendar vam bo dolgoročno bolj koristilo in vam prihranilo stroške.

Po drugi strani pa tudi konzorcijska veriga blokov potrebuje manj sredstev za postavitev. Za podjetja, kot so Hyperledger, Corda, je že na voljo toliko pooblaščenih platform R3, Enterprise Ethereum in še veliko več.

Skratka, obe tehnologiji vzameta manj časa in sredstev.

Oglejmo si naslednjo v tem priročniku za primerjavo konzorcijskega blockchaina in zasebnega blockchaina.

Preberi več: 6 ključnih funkcij blockchaina, o katerih morate vedeti

Ravnanje s podatki

Zasebni blockchains imajo eno samo pooblastilo, vendar so ključne funkcije blockchain še vedno tam. Torej, omogočil bo le dostop do branja in pisanja do glavne knjige. Pomeni, da ko transakcija dobi vpis v knjigo, je nihče ne more spremeniti. Toda v zasebni verigi blokov lahko samo en organ piše ali bere vnose v knjigo.

Po drugi strani ima arhitektura konzorcijskega verige blokov enako funkcijo. Nihče na tovrstni platformi ne more spremeniti nobenih vnosov v knjigo. Tu pa lahko več organizacij piše in bere transakcije v knjigi.

Nespremenljivost

To je zadnja točka v tem vodniku za primerjavo konzorcijskega blockchaina in zasebnega blockchaina. V resnici deluje nespremenljivost pri obeh teh tehnologijah nekoliko drugače. Za razliko od javnih blokovnih verig obe platformi ne moreta ponuditi prave nespremenljivosti.

Ker organizacije nadzorujejo oba scenarija, obstaja verjetnost, da lahko preglasijo transakcijo. To je nekoliko sivo območje. Vendar je zelo verjetno. Samo zato, ker obstaja organ oblasti, še ne pomeni, da omrežja ni mogoče zaupati.

Očitno morajo člani, da spremenijo transakcijo, doseči tudi ana dogovor. Torej v obeh primerih dobite delno nespremenljivost v omrežju.

Zasebni Blockchain Vs Consortium Blockchain: primerjalna tabela

 Zasebni blokchainConortium Blockchain
Dostop Enotna organizacija Več organizacij
Oblast Delno decentralizirano Decentralizirano
Hitrost transakcije Hitro Hitro
Mehanizem soglasja Glasovanje / večstrankarsko soglasje Glasovanje / večstrankarsko soglasje
Stroški Poceni Poceni
Ravnanje s podatki Beri in piši za eno organizacijo Branje in pisanje za več organizacij
Nespremenljivost Delno Delno

Končna opomba

Na koncu so tako zasebni blockchain kot konzorcijski blockchains zelo učinkoviti za podjetja. Ker lahko obe platformi ponujata zasebnost, varnost in hitro delovanje, ju je povsem enostavno integrirati.

Vendar se morate zavedati, da izvajanje kakršnega koli novega sistema zajema sredstva in čas. Torej boste morda gledali na naložbe v prihodnosti. Kakorkoli že, upam, zdaj veste, kako bi resnično izgledala primerjava konzorcijskega blockchaina in zasebne blockchain tehnologije.

Upamo, da vam bo pomagal, da se odločite in pridobite najprimernejšo tehnologijo veriženja blokov za vaše podjetje. Našim brezplačnim tečajem veriženja blokov priporočamo vse novince, ki želijo razumeti osnovno strukturo verige blokov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me