Blockchain vs baza podataka: Razumijevanje razlike

Bavite li se blockchain tehnologijom i još uvijek se pitate kakav je odnos blockchaina i baze podataka? Ovdje ćemo pokriti usporedbu blockchaina i baze podataka kako bismo vam pomogli razumjeti gdje stoje obje ove tehnologije.

Za početnike bi oba mogla zvučati slično. Međutim, to nije istina čak i kada mnogi ljudi vani smatraju blockchain “samo još jednom bazom podataka”.

Također, naći ćete ljude koji traže blockchain u odnosu na distribuiranu bazu podataka? Postoji li nešto što se naziva “distribuirana baza podataka”? Ili je blockchain jednostavno distribuirana baza podataka? Na sva ta pitanja odgovorit ćemo u nastavku.

Blockchain je više od puke baze podataka, a ovaj je članak usmjeren na detaljnu usporedbu blockchaina i baze podataka.

Upišite se sada: Besplatni tečaj blockchaina

Blockchain Vs Baza podataka: Što je Blockchain?

Ali, ako ste novi, ne brinite; ovdje ćemo ukratko pokriti blockchain prije nego što uskočimo u usporedbu blockchaina i baze podataka. Osnovna definicija baze podataka i blockchaina pomoći će nam razumjeti usporedbu blockchaina i baze podataka. Započnimo.

Blockchain je tehnologija raspodijeljene knjige koja omogućava skupu vršnjaka da rade zajedno kako bi stvorili jedinstvenu, decentraliziranu mrežu. Vršnjaci mogu komunicirati i dijeliti informacije ili podatke uz pomoć konsenzusnog algoritma. Također, nije potrebna centralizirana vlast, što čini cijelu mrežu pouzdanom u usporedbi s drugim mrežama.

Pogledajmo primjer kako bismo shvatili kako funkcionira blockchain. Kada jedan peer šalje informacije drugom, generira se transakcija. Kada se to dogodi, transakcije trebaju biti potvrđene pomoću algoritma konsenzusa.

U ovom se slučaju za potvrđivanje djela koristi dokaz o radu. Osigurava da se u blockchain ne prosljeđuju nevažeće transakcije. Blockchain je sve o blokovima. Koriste se za pohranu transakcija i drugih važnih podataka potrebnih za uspješno upravljanje blockchainom.

Vremenske oznake stvorene su kako bi se osiguralo da bilo tko može pratiti, podržati i provjeriti svaku transakciju. Cijeli sustav dodaje vrijednost i donosi nove značajke poput transparentnosti, nepromjenjivosti i sigurnosti.

Želite saznati više o blockchain tehnologiji? Pogledajte naš krajnji vodič za definicije blockchaina odmah!

Što je baza podataka?

S idejom jasnog blockchaina, vrijeme je da shvatimo bazu podataka. Baza podataka, za razliku od blockchaina, centralizirana je knjiga koju vodi administrator.

Baze podataka također pokazuju jedinstvene značajke, uključujući sposobnost čitanja i pisanja. Ovdje samo stranke s ispravnim pristupom mogu raditi akcije pisanja i čitanja. Baze podataka također pokazuju mogućnost pohrane više kopija istih podataka i njihove povijesti. To se radi uz pomoć pouzdanog, centraliziranog tijela koje upravlja poslužiteljem.

Centralizacija donosi mnoge pogodnosti bazi podataka. Na primjer, lako je upravljati bazama podataka jer su podaci centralizirani. Pristup i pohrana podataka nije samo jednostavan već i brz. Međutim, oni imaju i nedostatke.

Jedan od najvećih nedostataka je mogućnost oštećenja podataka. Da bi se prevladao nedostatak, uzima se više sigurnosnih kopija. Ali to nije uvijek slučaj, jer većina entiteta uvijek vjeruje svom vlasniku i stoga preskače opciju sigurnosne kopije podataka. Još jedan veliki nedostatak je kako podatke može mijenjati svatko tko kontrolira samu bazu podataka. To se može dogoditi jer je baza podataka centralizirane prirode.

Tehnički pogled

Sada, pogledajmo bazu podataka tehnički.

Baza podataka koristi strukturu podataka za pohranu podataka. Svi podaci koji su pohranjeni u bazi podataka mogu se potražiti pomoću posebnog jezika za upite koji je poznat kao strukturirani jezik upita (SQL). Baza podataka može raditi s gotovo svim vrstama podataka i pomoći u podršci svim modernim poduzećima. Također, može se prilagoditi tako da podržava milijune zapisa.

Povijest baze podataka također je bogata. Počelo je sa samo hijerarhijskim datotečnim sustavima. Imao je ozbiljna ograničenja, pa se stoga kasnije prilagodio relacijskom modelu. Relacijski model koristan je i daje vlasniku mogućnost istodobnog rada s različitim bazama podataka. Sustavi za upravljanje bazama podataka koriste se za učinkovitu organizaciju baza podataka.

U osnovi su elementi podataka pohranjeni u tablice. Tablica se sastoji od polja koja mogu bilježiti različite vrste podataka, poznate kao atributi.

Bez pravilnog poslovnog modela na umu, teško je koristiti blockchain kao polugu. Pogledajte našu ultimativnu strategiju implementacije blockchaina da biste saznali više o razvoju blockchaina.

Privatna baza podataka Blockchain Vs: Jesu li iste?

Postoji mnogo različitih vrsta blockchaina. Na primjer, imamo privatni blockchain koji radi u zatvorenom ekosustavu.

Ovo može zvučati slično onome o čemu se radi u bazama podataka, ali je bitno različito. Privatni blockchain nasljeđuje sva svojstva koja blockchain nudi, ali radi u zatvorenom okruženju. U blockchainu mogu sudjelovati samo osobe kojima je administrator odobrio. Jedina sličnost između privatnog blockchaina i baze podataka je centralizirani aspekt.

Čitaj više: Privatna baza podataka Blockchain Vs: u čemu je razlika?

Blockchain vs baza podataka

Uz jasan svaki pojam, vrijeme je da napravimo stvarnu usporedbu. Usporedit ćemo obje tehnologije koristeći važne pokazivače, gdje ćemo razgovarati o njihovoj usporedbi. Svaki pokazivač sadržavat će i primjere koji osiguravaju jasnoću i razumijevanje. Dakle, bez ikakvih detalja, krenimo.

Blockchain vs centralizirana baza podataka: autoritet i kontrola

Ako usporedimo blockchain i bazu podataka, prvo što ćete primijetiti je kako funkcionira autoritet. Blockchain je dizajniran za rad na decentraliziran način, dok su baze podataka uvijek centralizirane. Ova jedinstvena značajka blockchaina daje mu poticaj potreban da postane sljedeća generacija tehnologije.

Decentralizacija donosi puno promjena u implementaciji trenutnih sustava i procesa koje koriste različite industrije. Omogućuje mrežama neovisan rad i uklanja potrebu za centraliziranom kontrolom.

Baze podataka, s druge strane, funkcioniraju u potpunosti na temelju centraliziranog aspekta. Nijedna tradicionalna baza podataka ne pokreće se decentralizacijom. Ako posebno tražite decentraliziranu bazu podataka, tada blockchain spada izravno u kategoriju.

Sada znate o razlici između blockchaina i centralizirane baze podataka.

Čitaj više: Top 50 tvrtki koje koriste Blockchain tehnologiju

Autoritet u centraliziranoj bazi podataka

Pogledajmo dublje kako funkcionira centralizacija u bazama podataka. Administrator je dodijeljen za upravljanje bazom podataka. Administrator ima svu kontrolu nad bazom podataka, što znači da on može upravljati bazom podataka, mijenjati je i kontrolirati na način koji on želi. Bez administratora baza podataka uopće neće funkcionirati.

Na vrhu je i lako može stvarati, mijenjati, mijenjati i brisati zapise. Osim toga, mogu obavljati i druge zadatke, poput optimizacije izvedbe. To je važan zadatak jer se veća baza podataka s vremenom usporava.

Kada su u pitanju drugi korisnici povezani s bazom podataka, administrator može delegirati uloge drugim korisnicima. Ostali korisnici mogu upravljati bazom podataka prema ulozi koja im je dodijeljena. Na primjer, on može dodijeliti korisniku stvaranje novih korisnika. Mogu se izvršiti i druge ključne funkcije, poput izrade sigurnosne kopije baze podataka, održavanja itd.

Međutim, nije jednostavno kada uzmemo u obzir različite vrste blockchaina tamo. Osnovni blockchain uveden u bitcoinu u potpunosti je decentraliziran, ali se ne može primijeniti među tvrtkama s privatnim podacima i procesima koji su u pitanju.

Zbog toga se blockchain razvio, a mi imamo drugačiju vrstu blockchaina. Hibridni / federalni blockchain najčešća je vrsta blockchaina koja rješava problem privatnih organizacija.

Hibridni blockchains su dozvoljeni, što organizacijama daje punu mogućnost prilagodbe njihovih postavki prema zahtjevu.

To je jedna od najvećih razlika kada radimo privatni blockchain u odnosu na bazu podataka. O hibridnom / privatnom blockchainu pokriti ćemo kasnije u članku.

Također pročitajte: Top 10 izazova za implementaciju Enterprise Blockchaina

Blockchain baza podataka u odnosu na tradicionalnu bazu podataka: Arhitektura

Arhitektonski se i blockchain i baza podataka razlikuju. Pa, koja je razlika između blockchain strukture baze podataka i tradicionalne strukture baze podataka? Hajde da vidimo. Možete a

Baza podataka temelji se na arhitekturi klijent / poslužitelj. To je izuzetno uspješna arhitektura koja može raditi i u malim i u velikim okruženjima. Ovdje je klijent primatelj, dok poslužitelji djeluju kao centralizirana procesorska jedinica. Komunikacija između klijenta i poslužitelja održava se sigurnom vezom.

S druge strane, Blockchain koristi mrežnu arhitekturu distribuirane knjige. To je peer-to-peer mreža u kojoj se svaki peer može povezati s drugim pomoću sigurnih kriptografskih protokola. Kako ne postoji centralizirani čvor, čvorovi mogu zajedno sudjelovati u algoritmu konsenzusa.

Jedan od najpopularnijih konsenzusnih algoritama je Proof-of-Work, koji zahtijeva da rudari rješavaju složene matematičke jednadžbe za provjeru valjanosti transakcija putem mreže.

Baza podataka ne zahtijeva konsenzusni algoritam i u potpunosti ovisi o centraliziranom pristupu.

Administrator kontrolira svaki aspekt baze podataka i visoko je centraliziran. Također je dopušten poput hibridnog blockchaina, ali ne u usporedbi s javnim blockchainom. Nadamo se da ćete odgovoriti na vaše pitanje vezano uz odobreni blockchain u odnosu na bazu podataka. Tablica u nastavku također obuhvaća dozvoljeni blockchain u odnosu na bazu podataka. Sad ste koja je razlika između blockchain baze podataka i tradicionalne baze podataka.

 DatabaseHybrid / Federated BlockchainPublic Blockchain
Tip Dopušteno Dopušteno Javnost
Kontrolirati Centralizirano Hibrid s nekoliko značajki centralizirano Decentralizirano
Arhitektura Klijent-poslužiteljska arhitektura Zatvoreni Peer-to-Peer arhitekt Javna peer-to-peer arhitektura
Postojanost podataka nepostojanost Nepromjenjiv Nepromjenjiv
Mogućnost neuspjeha Da Ne Ne
Izvođenje Izuzetno brzo Polako do srednje Usporiti

Blockchain Vs baza podataka: nepromjenjivost i rukovanje podacima

Što se tiče pohrane i rukovanja podacima, i blockchain i baza podataka rade različito. U tradicionalnoj bazi podataka podaci se mogu lako pohraniti i dohvatiti. Kako bi se osigurao ispravan rad aplikacije, CRUD se koristi na primarnoj razini.

CRUD je kratica za stvaranje, čitanje, ažuriranje i brisanje. To također znači da se podaci mogu izbrisati i po potrebi zamijeniti novim vrijednostima.

S druge strane, blockchain djeluje drugačije kada je u pitanju pohrana podataka. Blockchain podržava nepromjenjivost, što znači da se podaci nakon što se napišu ne mogu izbrisati ili zamijeniti. Nepromjenjivost znači da u mreži nije moguće miješanje podataka.

Tradicionalne baze podataka ne pokazuju nepromjenjivost i stoga su sklonije manipulacijama od strane nevaljalog administratora ili hakova treće strane.

Ukratko, blockchain podržava samo dvije operacije, čitanje i pisanje.

 • Pročitajte operacije: Koristi se za čitanje ili preuzimanje podataka s blockchain mreže
 • Pisanje operacija: Koristi se za dodavanje podataka i podataka u blockchain mrežu

Čitaj više: 6 ključnih značajki blockchaina o kojima morate znati

Baza podataka vs Blockchain tehnologija: prozirnost

Još jedno ključno svojstvo koje blockchain nudi je kako bilo tko s pravim alatom može provjeriti podatke jednom zapisane u javni blockchain. Transparentnost osigurava da javnost može vjerovati mreži.

S druge strane, baze podataka centralizirane ne podržavaju bilo koji oblik transparentnosti. Korisnici ne mogu provjeriti informacije ako to žele. Međutim, administrator može skup podataka učiniti javnim, ali provjeru podataka pojedinac ne može izvršiti.

Integritet Blockchaina omogućen je zahvaljujući nepromjenjivosti koju nudi. Podaci koji se jednom pohrane ne mogu se oštetiti ili promijeniti na bilo koji mogući način, što znači da se cjelovitost podataka održava pod svaku cijenu.

Blockchain tehnologija vs baza podataka: stjecanje troškova i talenata

Što se tiče troškova implementacije, tradicionalna baza podataka jeftinija je u usporedbi s blockchainom. Blockchain je prilično nova tehnologija i stoga se još uvijek razvija.

To također znači da poduzeće treba pravilno planirati i izvršiti kako bi integriralo blockchain u svoj proces.

Također, svako poduzeće koje već posluje mora usvojiti novu tehnologiju. Promjena u pristupu ozbiljan je posao jer blockchain zahtijeva implementaciju od kraja do kraja i ne može se samo integrirati u postojeći sustav kao dodatak.

Tradicionalnu bazu podataka lako je postaviti i prilagoditi. Oni rade s većinom postojećih procesa i stoga rade na većini sustava. To ga čini izvrsnim izborom za tvrtke koje žele brzo i ekonomično željeti postaviti svoje sustave baza podataka.

Međutim, ako pogledamo dulji uvid u troškove povezane sa svakom tehnologijom, blockchain može pružiti isplativije rješenje jer vršnjaci uglavnom upravljaju mrežom. Organizacije se ne moraju nositi s dodatnim troškovima povezanim s rukovanjem mrežom, što može uštedjeti puno troškova.

Isto se ne može reći kada je u pitanju stjecanje talenta. Blockchain je prilično nova tehnologija, što također znači da je na raspolaganju ograničena količina talenta za bavljenje praktičnim blockchain aplikacijama. Trošak blockchain talenta također je visok, što može povećati troškove povezane s implementacijom i održavanjem blockchaina na višoj strani.

S druge strane, talent koji se odnosi na baze podataka lako je dobiti. Oni su također pristupačni, a čak i mala poduzeća mogu si priuštiti troškove angažiranja stručnjaka za baze podataka.

Čitaj više: Baza relacijskih podataka Blockchain vs Vs: u čemu je razlika?

Blockchain vs baza podataka: brzina i performanse

Brzina izvršavanja također je kritičan aspekt koji nam je potreban za usporedbu blockchaina i baze podataka. Baze podataka poznate su po bržem vremenu izvršavanja i također mogu u bilo kojem trenutku obraditi milijune podataka.

Blockchain je znatno sporiji u usporedbi s bazama podataka. Međutim, to može biti zato što je blockchain relativno nova tehnologija i još uvijek treba puno vremena da se razvije i podudara sa standardima dobro starijih tehnologija kao što su baze podataka.

Kada se transakcija izvrši u blockchainu, ona čini sve stvari koje će raditi tradicionalna baza podataka. Međutim, usporava se zbog izvođenja više operacija, uključujući sljedeće.

Potvrda potpisa:

Blockchain transakcije, kada se provode, kriptografski su potpisane pomoću kriptografskih algoritama. Ovaj je korak potreban da bi se osiguralo da je svaka transakcija valjana i da potječe iz valjanog izvora. Kako je riječ o složenom procesu, potrebno je vrijeme da se postupak izvede. Iako je cijela blockchain aplikacija brza, provjera potpisa može biti usko grlo. Za usporedbu, centralizirana baza podataka ne mora proći postupak provjere potpisa, što ih čini relativno bržim.

Konsenzusni mehanizmi:

Kako je blockchain decentraliziran, u velikoj se mjeri oslanja na konsenzusni mehanizam za provjeru valjanosti transakcija na blockchainu. Također, brzina konsenzusa ovisi o vrsti metode konsenzusa koja se koristi. Neke metode konsenzusa su brže od drugih, ali sveukupno dodaju više vremena prije nego što se transakcija može obraditi. Centralizirane baze podataka ne pate od ove vrste problema jer su centralizirane prirode. Baza podataka automatski provjerava svaku transakciju i može se izvršiti puno brže pomoću reda.

Višak:

Blockchain je cjelovita mreža u kojoj svaki čvor igra presudnu ulogu. Da bi se osiguralo da svaki čvor može sudjelovati, svaki čvor mora pohraniti i provjeriti svaku informaciju o transakciji.

Ova tri aspekta usporavaju blockchain. To znači da su baze podataka relativno brže što se tiče performansi.

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Blockchain vs baza podataka: slučajevi najbolje upotrebe

Sad kad smo shvatili neke ključne razlike između blockchaina i baza podataka, vrijeme je da naučimo najbolje primjere upotrebe za obje.

Baze podataka koriste slučajeve

Najbolji slučaj upotrebe baza podataka su poslovna rješenja ili mreže. Razlog tome je kako baza podataka funkcionira i donosi stabilnost cijeloj mreži.

Baze podataka su nesumnjivo jednostavne za upotrebu i već ih podržavaju mnogi popularni sustavi upravljanja za programere i administratore. Čak se i web stranice s milijunima posjetitelja oslanjaju na baze podataka za posluživanje sadržaja. Forbes, na primjer, koristi bazu podataka zajedno s vrhunskim sustavima.

Skalabilnost je ono što baze podataka čini tako dobrim odabirom za poduzeća vani. Također, sustavi poput burzi koji se oslanjaju na brze operacije moraju koristiti baze podataka za bolji protok podataka. Međutim, čini se da blockchain također dobro prolazi u mrežama poduzeća.

Blockchain nije idealan za pohranu ogromne količine numeričkih podataka koje treba redovito koristiti. Druga je prednost način na koji se podaci pohranjuju u bazu podataka. Ne mora proći provjeru tijekom postupka pisanja ili čitanja. Ono što bazu podataka čini izvrsnim izborom jest koliko isplativo može biti, pogotovo ako postoji potreba za osnovnim knjigovodstvom.

Da rezimiramo, najbolji slučajevi upotrebe baze podataka uključuju sljedeće.

 • Aplikacije ili sustavi koji koriste kontinuirani protok podataka.
 • Pohranjivanje povjerljivih podataka
 • Obrada mrežnih transakcija koja mora biti brza
 • Aplikacije ili sustavi u kojima provjera podataka nije potrebna.
 • Relacijski podaci
 • Samostalne aplikacije

Slučajevi upotrebe blockchaina

Svrha Blockchaina je potpuno drugačija. To je peer-to-peer mreža koja svojim korisnicima uspostavlja dvije važne stvari, tj. Transparentnost i povjerenje. Distribuirana knjiga je ono što je čini jedinstvenom. To može promijeniti način rada industrije i poboljšati svaki njezin aspekt. Pa, koji su najbolji slučajevi upotrebe blockchaina? Istražimo.

Bilo koji sustav koji zahtijeva odgovarajuću provjeru može koristiti blockchain. Na primjer, B2B transakcije između poduzeća mogu imati ogromnu korist.

To uključuje lanac opskrbe, upravljanje zalihama i distribuciju. Ključ je ovdje transparentnost jer omogućuje tvrtkama da prate svaki pojedinačni pokret bez unošenja složenosti. Međutim, blockchain se ne prilagođava toliko i može usporiti sustave pri rukovanju zapisima podataka velikih razmjera.

Još jedan izvrstan slučaj upotrebe blockchaina su dozvoljene mreže. Dopuštene mreže poput glasanja mogu imati koristi od decentraliziranog pristupa i donijeti povjerenje i transparentnost cijelom sustavu glasanja.

Blockchain je također idealan za automatizaciju zadataka unutar platforme. Pametni ugovori uvedeni su u Ethereum blockchain, koji donosi mogućnost korištenja pohranjenih procedura. Ako je ispunjen određeni uvjet, kôd se automatski izvršava.

Ethereum blockchain također koristi Proof of Stake (PoS), koji je učinkovitiji i manje troši energiju.

Da rezimiramo, najbolji primjeri za blockchain uključuju sljedeće:

 • Prijenos vrijednosti
 • Vrijednost skladištenja
 • Monetarne transakcije
 • Provjera pouzdanih podataka
 • Sustavi glasanja
 • Decentralizirane aplikacije (dApps)

Čitaj više: Upotreba Blockchaina: Popis 20+ slučajeva upotrebe Blockchain tehnologije

Zaključne misli: Koju biste trebali odabrati?

Izbor sljedeće tehnologije za pohranu podataka nije težak. Razgovarali smo o ključnoj razlici između njih, a tradicionalne baze podataka i blockchain očigledni su pobjednici.

Baza podataka pobjednik je u pogledu korisnosti, brzine i točnosti. Međutim, blockchain je pobjednik i kada je riječ o inovacijama, provjeri i automatizaciji.

Blockchain uvodi kaznu za izvedbu zbog svoje metode provjere. To jasno znači da biste trebali izbjegavati blockchain gdje je bitno vrijeme brzo izvršavanje. Baze podataka izvrstan su izbor u kojem istovremeno treba podržati ili prilagoditi kritični poslovni proces. Proces čitanja i pisanja također nije jednostavan kada je u pitanju blockchain, što bazu podataka čini poželjnijom za opću namjenu.

Ukratko, odaberite blockchain ako tražite povjerenje, transparentnost i provjeru. Baza podataka, s druge strane, idealna je za aplikacije ili usluge visokih performansi. Također je izvrstan izbor za aplikacije koje zahtijevaju skalabilnost. Ako želite temeljitije razumjeti blockchain, sada biste trebali pogledati naš besplatni tečaj blockchaina!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me