Privat vs Offentlig Blockchain: En direkte sammenligning

Denne artikkelen gir en rask oversikt og en sammenligning mellom privat og offentlig blockchain i enklere termer.

For noen som er ny i det grunnleggende innen blockchain-teknologi, er det viktig å forstå den grunnleggende forskjellen mellom de to kategoriene blockchain. Denne klassifiseringen er basert på tillatelsesnivået en bruker får når han blir med i en bestemt blockchain.

Både den private og offentlige blockchain kommer med forskjellige sett med fordeler og ulemper. Det er opp til brukeren hvilken type blockchain som passer deres spesielle behov og brukssaker.

Denne artikkelen vil bare fokusere på å tilby en kort sammenligning mellom privat og offentlig blockchain. For en detaljert oversikt, bør man gå gjennom de detaljerte guidene som er foreslått gjennom artikkelen.

Meld deg på nå:Gratis Enterprise Blockchains Fundamentals Course

Hva er private blokkjeder? En rask oversikt

En privat blockchain er typen blockchain-nettverk der en enkelt organisasjon har full autoritet over hvem som kan bli med i nettverket, få tilgang til nodene og delta i konsensusalgoritmen. Kort sagt har den kontrollerende organisasjonen total kontroll over nettverket. På grunn av denne naturen er en privat blockchain også kjent som en tillatt blockchain.

Du tror kanskje at denne typen blockchain strider mot det grunnleggende innen blockchain-teknologi. Nettverket er imidlertid basert på en distribuert hovedbok, og brukerne med tillatelse har full tilgang til nodene.

Høyere effektivitet, bedre skalerbarhet og robust sikkerhet er noen av de sterkeste appelene til den private blockchain.

Bemerkelsesverdige funksjoner i private blokkjeder

 • Høyere effektivitet – På grunn av den strenge kontrollen fra den autoritative organisasjonen, har private blokkjeder bedre ressursutnyttelse, og sikrer dermed høyere effektivitet. Det er også en av de største driverne for private blockchain-brukstilfeller.
 • Personvern – Private blokkeringer fokuserer iboende på personvern og datasikkerhet.
 • Enterprise-sentrisk – Ettersom personvern og sikkerhet er avgjørende for bedrifter, er private blockchains bedre egnet til å ivareta behovene til disse organisasjonene. Private blokkjeder gjør det mulig for bedriftene å sikre interne økosystemer og fungere som en helhet.
 • Stabilitet – På grunn av det lavere antall brukere og transaksjoner, har private blockchains overlegen stabilitet i forhold til offentlige blockchains.
 • Lavt transaksjonsgebyr – Private blockchains tilbyr lavere transaksjonsgebyrer på grunn av det lavere antallet transaksjonsforespørsler.
 • Sikkerhet – På grunn av inngangsbarrieren kan uønskede inntrengere ikke få tilgang til nettverket. Det sikrer bedre sikkerhet og en beskyttelse mot ulovlige aktiviteter.
 • Bedre regulering – Den autoritative organisasjonen kan enkelt skissere reglene og bruke regulatoriske trinn for å antyde reglene.

Les mer: Hva er en privat blockchain?

Hva er en offentlig blockchain? En rask oversikt

En offentlig blockchain er en type blockchain-nettverk som ikke har noen begrensning over tillatelsesnivået. Alle kan bli med i nettverket, få tilgang til nodene og delta i gruvedrift og konsensusalgoritme.

Offentlige blokkeringer er helt desentraliserte, tillatelsesløse og helt uforanderlige – og følger de grunnleggende funksjonene i første generasjons blockchain-nettverk.

Bemerkelsesverdige funksjoner i offentlige blokkjeder

 • Virkelig desentralisert – En offentlig blockchain har ikke noe reguleringsorgan – noe som gjør den virkelig desentralisert og distribuert.
 • Fullstendig gjennomsiktighet – Offentlige blokkjeder er iboende gjennomsiktige der det har tilgang til hovedboken og deltar i konsensus.
 • Uforanderlig – Når en blokk kommer inn i kjeden, er det ingen måte å endre eller slette blokken. Det betyr at nettverket er helt uforanderlig.
 • User Empowerment – En bruker av en offentlig blockchain trenger ikke å følge noen regler eller reguleringer fra en tredjepart, bortsett fra de eldre reglene i selve nettverket.

Les mer:Hva er en offentlig blockchain?

Private vs Public Blockchain: En detaljert sammenligning

Du leter kanskje etter et blockchain-nettverk som er bedre enn alle andre. Men det er ikke mulig, da alle typer blockchain-nettverk har noen fordeler og ulemper. Som et resultat har de alle egnede brukssaker.

For eksempel er offentlige blokkjeder perfekte for kryptovalutaer. Populære kryptovalutaer som – Bitcoin, Ethereum, Litecoin – er ideelle offentlige blockchain-eksempler.

På den annen side er private blockchains perfekte for å imøtekomme bedriftens behov. Store selskaper som IBM, Microsoft, Alibaba – er gode private blockchain-eksempler. Hvis du tar en titt på de beste selskapene som bruker blockchain-teknologi, vil du se at nesten alle av dem foretrekker private blockchains fremfor de andre.

Hyperledger, R3 Corda, Enterprise Ethereum, Quorum, Ripple – er noen av de kjente private blockchain-plattformene.

Så du ser at valget er avhengig av blockchain-forretningsstrategien og et bestemt selskaps oppdrag og visjon.

Likevel, hvis du ønsker en direkte sammenligning, bør følgende tabell hjelpe deg med å få en idé –

Offentlig Blockchain Privat Blockchain
Adgang Hvem som helst Enkel organisasjon
Autoritet Desentralisert Delvis desentralisert
Transaksjonshastighet Sakte Fort
Konsensus Tillatelsesfri Tillatt
Transaksjonskostnad Høy Lav
Data håndtering Les og skriv tilgang for alle Lese- og skrivetilgang for en enkelt organisasjon
Uforanderlighet Full Delvis
Effektivitet Lav Høy

Siste tanker

Som du kan se, er det mange forskjeller i begge teknologiene. I virkeligheten er både offentlig og privat blockchain egnet for bedriftens miljøer hvis du kan ta de funksjonene du vil ha. Bortsett fra disse to grunnleggende typene, er det andre typer blockchain – dvs. hybrid og federated eller consortium blockchain.

Men til slutt er avgjørelsen helt opp til deg. Forhåpentligvis vil denne guiden hjelpe deg med å velge den perfekte for din virksomhet.

Men hvis du vil komme inn på flere detaljer, må du sjekke ut vårt gratis blockchain-kurs for å lære mer om det.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me