Projekt DCEP: Kitajska nova digitalna valuta

Pred kratkim je Kitajska prišla v središče pozornosti s prelomnim projektom DCEP. Takoj po uradni objavi tega zaprtega pilotnega projekta je začel dobivati ​​veliko hrupa. Oglejmo si zdaj novo kitajsko digitalno valuto!

Kitajska digitalna valuta se sprva uvaja v mestih Xiong’an (pekinško satelitsko mesto), Suzhouu in Shenzhenu. Mnogi ugibajo, ali se bo to izkazalo za revolucionarno spremembo našega denarnega sistema in kako bo resnično vplivalo na svetovno gospodarstvo.

Leta 2017 je hitra rast blokovnih omrežij in kriptovalut naletela na velike kritike številnih finančnih organizacij. Zato kitajska vlada nadomešča celotno vprašanje in uvaja svojo lastno kitajsko digitalno valuto.

Pridružite se mi, ko raziskujem, kaj je DCEP, kaj pomeni za Kitajsko in svetovno gospodarstvo ter kaj lahko pričakujete od njega. Torej, začnimo!

 

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

 

Kaj je projekt DCEP?

Začnimo s tem, kaj pravzaprav je ta projekt. DCEP je kitajska nacionalna digitalna valuta. V resnici je celotna oblika elektronsko plačevanje z digitalno valuto. Govori se, da projekt DCEP uporablja kriptografijo in tehnologijo veriženja blokov kot osnovo platforme. Strokovnjaki napovedujejo, da lahko postane prva uveljavljena digitalna valuta centralne banke (CBDC) na svetu, kar je ogromno.

Kitajska ljudska banka (PBoC) izdaja kitajsko kriptovaluto. Primarni cilj uvedbe nove kitajske digitalne valute je povečati mednarodni doseg in obtok RMB. V resnici želi Kitajska povečati globalno sprejemanje RMB, tako da postane svetovna valuta, tako kot ameriški dolar.

Kitajska si v zadnjem času bolj prizadeva, da na trg potisne pobude, ki temeljijo na verigah blokov, ker vlada ne želi, da jo pretepa Facebook valuta Libra. Toda o tem bom govoril kasneje.

Pojdimo naprej, zakaj Kitajska tako zelo želi uvesti elektronsko plačilo z digitalno valuto.

Kitajska digitalna valuta: Zakaj jo lansirajo?

Primarni cilj vlade pri zagonu projekta DCEP China je zamenjava sistema rezervnega denarja. V resnici bo to močno zmanjšalo stroške in trenja med bankami. Prav tako želijo s pomočjo kitajskega projekta DCEP zmanjšati vso neučinkovitost denarnih poti na papirju brez povezave, ki povzročajo pranje denarja, težave s ponarejanjem in nezakonito financiranje..

Še več, najboljše pri tem projektu je, da regulatorju daje večji nadzor nad digitalno valuto in odpravlja vse vrste nezakonitih dejavnosti. Kakorkoli, ta projekt bo zagotovil tudi nižje stroške vzdrževanja kovancev in bankovcev.

Preprosto povedano, lahko si predstavljate DCEP kot popolnoma digitalno različico RMB.

Poleg tega lahko DCEP prispeva k promociji RMB kot mednarodne valute in spremeni način izvajanja čezmejnih plačil.

Trenutno RMB pri čezmejnih plačilih uporablja SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) ali CHIPS (Clearing House Interbank Payments System). Oba sta izjemno pomanjkljiva, saj je CHIPS neposredno ameriško podjetje.

Po drugi strani pa SWIFT postaja skrb za kitajsko vlado, saj ZDA večino svojega nadzora nadzirajo funkcionalno. Čeprav SWIFT trdi, da je nevtralen temelj za mednarodne transakcije, je še vedno 12 direktorjev iz ZDA ali iz zavezniških držav ZDA..

Zato po navedbah kitajske vlade omejuje njihovo zmožnost notranjega plačevanja. Tako je DCEP kitajski način vzpostavljanja in izločanja iz okovov ameriških finančnih družb.

 

Je DCEP edina digitalna valuta (pravno) na Kitajskem?

Kitajski projekt DCEP in njegovo valuto razvija kitajsko gibanje. Torej, vidite, ni tako kot drugi neodvisni kovanci, ki jih danes uporabljajo številna podjetja. Na primer, CNHT iz Tetherja je večinoma vezan podobno kot RMB z razmerjem 1: 1.

V resnici so druge kriptovalute na Kitajskem nezakonite, na primer Bitcoin. Toda DCEP je edina in prva zakonita digitalna valuta v državi.

Po navedbah kitajskih vladnih organov se projekt DCEP zdaj razvija že več kot 5-6 let. Kot vidite, porabijo veliko časa za izpopolnjevanje tehnologije, da bi bila čim bolj dostopna in brez težav za ves narod. Zdaj je končno pripravljen na uvajanje in Kitajska ljudska banka izdaja digitalno valuto.

DCEP lahko enostavno doseže zbiranje podatkov v realnem času, ki se nanašajo na vse vrste knjigovodstva in ustvarjanja denarja. Ta postopek pomaga ohranjati denarno politiko pod nadzorom in po potrebi uporabne spremembe.

 

Ne veste o Blockchainu? Oglejte si predstavitev Osnove blokchainov, če želite izvedeti več o tej tehnologiji!

 

Razvojni proces projekta DCEP

Razvoj sistema za elektronsko plačevanje digitalnih valut se je dejansko začel že leta 2014. Predvsem so želeli preučiti možnost ustvarjanja digitalne valute in kako lahko s pomočjo tehnologije veriženja blokov izboljšajo juan..

Toda od leta 2014 do 2018 se je razvoj projekta drastično upočasnil, ker narava verige blokov ni bila ravno združljiva z nacionalno digitalno valuto. V resnici je praktično zdrava pamet, da kakršna koli decentralizirana mreža ne more podpirati centralizirane strukture nacionalnih valut.

Kljub težavam in pomislekom se je razvoj začel od leta 2019 in zdaj je na poti k uradni predstavitvi. Predvsem zato, ker se Facebook končno pripravlja na zagon tehtnice, Kitajska pa to vidi kot neposredno grožnjo.

Zaradi vročine konkurence se kitajska centralna banka potisne in začne svoj lasten projekt, ki lahko za vsako ceno zasenči tehtnico.

Do zdaj je Kitajska že končala zaledno arhitekturo rešitve in do leta 2022 bodo glavni sodelujoči začeli sodelovati v preskusni fazi DCEP.

 

Arhitektura za kitajskim projektom DCEP

Zdaj pa se pogovorimo o arhitekturi kitajskega projekta DCEP, saj vam bo pomagal veliko bolje razumeti njihove koncepte.

V bistvu je arhitektura DCEP razdeljena na dvotirni sistem. V prvi stopnji bo vključeval predvsem transakcijske procese med posredniki in PBoC. V resnici so ti posredniki predvsem finančne in nefinančne institucije. Na primer Tencent, UnionPay, Alibaba, Industrijska in komercialna banka Kitajske, kitajske gradbene banke itd..

V drugem nivoju lahko pričakujete povezavo ali povezavo med udeleženci v maloprodajni industriji in posredniki iz prve stopnje. Še bolj pa se bo povezal tudi z državljani ali posamezniki v državi.

Če ima možnost, da postane priljubljen na svetu, ga lahko uporabite za povezovanje vseh posameznikov iz različnih regij in držav. Še več, na tej stopnji bodo vsi posredniki distribuirali DCEP maloprodajni industriji, da bi poenostavili valuto v celotni državi. Zato bo digitalna valuta kmalu začela krožiti na trgu.

V resnici je glavna razlika vir, ki bo razdelil denarni tok in namesto bančnih računov uporabljal digitalne denarnice.

 

Kaj pa Backend infrastruktura za projekt DCEP?

Trenutno so na Kitajskem potrdili, da so že zaključili zaledno arhitekturo sistema za elektronsko plačevanje digitalnih valut. Še več, zaključili so tudi vse raziskave, nastavili parametre in razvoj vseh funkcij ter celo razhrostili testiranje.

Vendar pa še vedno potrebuje več preizkusov, da se reši vseh težav. Kakor koli že, v skladu z drugim virom bo digitalna denarnica DCEP ponujala številne funkcije, kot so zgodovina plačil, upravljanje denarnic in izmenjava digitalnih sredstev.

Poleg tega bo ponujal tudi storitve nakazila, plačila s kodo QR, mobilna plačila itd. Najboljše je, da lahko svojo valuto pretvorite tudi iz vmesnika. Še več, zdi se, da je uporabniški vmesnik tudi vsem jasen in preprost za razumevanje.

Zato ne bo dolgo, ko bo projekt dokončal vse funkcije in se začel v svetovnem merilu. Vendar lahko varno domnevamo, da se bo sprva začel izvajati samo na Kitajskem, po njegovem uspehu pa bodo dostop do njega dobili tudi mednarodni trgi.

 

Bi radi postali Blockchain Architect? Vpišite se zdaj na tečaj Certified Enterprise Blockchain Architect (CEBA).

 

Projektna denarnica DCEP

Zdaj pa pogovorimo več o denarnici sistema za elektronsko plačevanje z digitalnimi valutami. Pred kratkim, 29. avgusta 2020, je CCB (Kitajska gradbena banka) sprožila denarnico DCEP. V resnici so kupci te banke v svoji mobilni aplikaciji našli funkcije DCEP. Za uporabo tega pa so se morali najprej registrirati s svojimi telefonskimi številkami.

Ko so to storili, so lahko dostopali do digitalne denarnice in krmarili, da bi videli funkcije. Vendar ni bilo nobene uradne napovedi tega lansiranja in vse informacije, ki jih imam, so iz kitajske družbene mreže in kripto skupnosti.

Nekateri uporabniki trdijo, da bi lahko z denarnico opravljali manjše transakcije, če bi svoj račun CCB povezali z aplikacijo. Še več, ko se uporabnik upira denarnici, bo dobil ID denarnice, ki mu bo pomagal pri transakcijah z drugimi uporabniki.

V glavnem vmesniku je tudi več funkcij, kot so dvigi / pologi, povezava z bančnim računom, ogled vseh informacij o transakcijah, obdarovanje rdečih paketov, nadgradnja denarnic DCEP, odplačevanje kreditnih kartic, preklic denarnice DCEP itd..

V resnici rdeči zavojčki dejansko podarjajo denar drugim. Še več, postopek transakcije ali celo prejema denarja je zelo enostaven. Za pošiljanje denarja lahko celo optično preberete denarnico drugega uporabnika. Torej se zdi super priročna aplikacija za denarnico.

 

Kako lahko preizkusite kitajsko digitalno valuto?

Verjetno se sprašujete, kako lahko resnično preizkusite kitajsko digitalno valuto, da vidite, kako deluje. No, nedavno so 17. avgusta 2020 napovedali, da bo DCEP prešel v fazo pilotnega testiranja. V resnici jo imenujejo “metoda 4 + 1”.

Predvsem zato, ker bo postopek testiranja ostal zaprt v Xiong’anu, Suzhouu, Chengduju in Shenzhenu. Vključeval bo tudi lokacije olimpijskih iger 2022. Poleg tega njihovi analitiki menijo, da mora vlada pred množičnim zagonom tega projekta videti in odpraviti vsa tehnična vprašanja.

Torej, če tega ne odpravijo vnaprej, lahko negativni rezultati vplivajo na tržne promocije. Zato bodo državljani s preizkusom uporabili postopek in se z novo spremembo počutili dobro.

V prihodnje bo test vključeval več mest in provinc na območju Greater Bay v Hongkongu Macau, Guangzhouu, Šanghaju in Pekingu. Medtem bo ta širitev pilotskega testnega območja uvedla 400 milijonov kitajskega prebivalstva.

 

Velika podjetja bodo preizkusila kitajsko kriptovaluto

Številne stranke bodo sodelovale v fazi testiranja kitajske kriptovalute. Na primer poštne omarice, lokalni hoteli, knjigarne, supermarketi brez posadke, pekarne, telovadnice itd. Še več, tuja podjetja, kot so Subway, McDonald’s in Starbucks, bodo sodelovala tudi pri testiranju DCEP.

V resnici je bila ta napoved objavljena 22. aprila 2020, kjer je bilo napovedano, da bo v preizkusni fazi projekta DCEP sodelovalo 19 podjetij.

Še več, Nacionalna komisija za razvoj in reforme je to novico v glavnem objavila na svojem dogodku. Kakorkoli že, v preizkusni fazi te kriptovalute bo sodeloval tudi supermarket brez posadke Jingdong’s.

Tudi podjetja, ki nameravajo sodelovati, so že dobila uradno obvestilo centralne banke Kitajske. Čeprav do zdaj še ne vemo, kako bodo izvedli preizkusno fazo projekta DCEP.

 

Kitajska kriptovaluta: centralizirana ali decentralizirana?

Mnogi od vas ste že zdaj nekoliko zmedeni glede tega, ali je kitajska kriptovaluta centralizirana ali decentralizirana. No, nekoliko se razlikuje od vse tehnologije blockchain, ki jo poznamo od zdaj. Čeprav ponuja številne pomembne značilnosti Blockchaina, kot so omrežje peer-to-peer, nespremenljivost, preglednost in še veliko več.

Vendar to ni decentralizirano omrežje, temveč centralizirano. V resnici je v neposrednem nasprotju s tem, za kaj gre blockchain. Tu bo imela centralna banka Kitajske popoln nadzor nad valuto in jo bo lahko po potrebi ustvarjala in uničevala.

 

Blockchain in centralizirane zbirke podatkov imajo velike razlike. Oglejte si blockchain vs zbirko podatkov, če želite izvedeti več o tem.

 

Kako lahko kupite valuto DCEP?

No, nakup valute DCEP morda ne bo mogoč. V resnici imajo dostop do njega le banke, ki sodelujejo z Ljudsko banko Kitajske. A za javnost bi moral biti kmalu odprt. Vendar še vedno ni nobene borze kriptovalut, ki to ponuja.

 

Ali lahko trgujete z DCEP?

Kitajska nova digitalna valuta spreminja veliko perspektiv trgovanja. Po nekaj urah objave valute so številne borze ponujale IOU ali valuto DCEP. V resnici to niso resnični posli, ampak zgolj ponarejeni.

Trenutno imajo dostop do njega samo banke in niti javnost ne. Zato vam toplo priporočam, da se ne držite stran od vseh teh IOU ali knockoffs, dokler ne bo uradnega obvestila o trgovanju z njimi.

 

Način plačila, ki temelji na stikih NFC

Kitajska nova digitalna valuta lahko deluje tudi brez internetne povezave. V resnici je to danes za nobeno drugo kriptovaluto nemogoče. Kako pa bo to storilo? No, Kitajska za dosego te funkcije uporablja način plačila, ki temelji na stikih NFC.

Na primer, za prenos datotek ste morda uporabili Bluetooth ali SHAREit brez uporabe podatkov. Koncept je strašno podoben temu, vendar je bolj napreden.

Ker se Kitajska želi dokončno znebiti papirnatega denarja, je le zdrava pamet, da bodo potrebovali možnosti za prenos denarja zunaj spleta. Tudi če nimate bančnega računa, to ne bo pomembno, saj lahko svoj denar shranite v mobilni napravi z računom.

 

Kaj pa sprejemanje blockchainov?

No, kot veste, ta projekt tehnično ni veriga blokov, temveč bolj posnemanje tega. Toda Kitajska resnično poskuša spodbuditi sprejetje verige blokov. V resnici je predsednik zahteval, naj država pospeši postopek sprejemanja verige blokov.

Še več, aprila 2020 je vlada ustanovila Blockchain Service Network, ki združuje vse blockchain projekte v državi.

Kakor koli že, Kitajsko bolj kot kriptovalute zanima Blockchain, saj so te precej nestabilne in jih je težko nadzorovati. Kitajska je v državi prepovedala tudi kriptovalute in ICO, zato tudi njihova uporaba ni mogoča.

 

Preberite zdaj: Katera podjetja uporabljajo tehnologijo Blockchain?

 

Kdaj bo projekt DCEP uradno zagnan?

Projekt DCEP China nima določenega časovnega okvira za začetek. Toda mnogi strokovnjaki so nam dali nekaj vpogleda v to, kaj se lahko zgodi tik pred uradno predstavitvijo. Prepričani so, da bo država pred uvedbo projekta potrebovala več prilagoditev, da bo bolje prilagodila spremembo. V resnici je spreminjanje sistema celotnega naroda zapleten proces.

Torej, odveč je povedati, da bo trajalo veliko časa. Mnogi tudi verjamejo, da bo lahko prvič nastopil v drugi polovici leta 2020, vendar to ni uradna napoved.

Upoštevati morate tudi, da DCEP ni podprt z nobenim zlatom. Strokovnjaki pa verjamejo, da lahko to uporabijo z zlatom, da bi uničili ameriški rezervni sistem. Vendar je na tej točki edina špekulacija.

 

Drugi udeleženci v projektu DCEP

Kitajska vlada je pooblastila vsa podjetja, ki se ukvarjajo z digitalnim plačevanjem, da sprejmejo novo kitajsko digitalno valuto DCEP. Na primer, WeChat, AliPay ali Apple Pay mora sprejeti DCEP kot primarno valuto.

V resnici bo ljudem pomagalo hitreje sprejeti spremembe in uveljaviti kitajsko prevlado v svetovnih financah.

 

Huawei bo uporabljal DCEP

Ker je Huawei tesno povezan z vlado in kako večina kitajskih potrošnikov uporablja Huawei, se govori, da bo to podjetje najprej začelo uporabljati DCEP. Zdi se tudi, da je pricurljala slika Huaweijeve aplikacije Pay, kjer je razvidno, da lahko neposredno uporablja DCEP.

Po drugi strani pa tudi Tencent, Huaweijev tekmec, projekt že od samega začetka v celoti podpira.

 

Tencent lahko postane glavni partner projekta DCEP

Meituan Dianping podjetja Tencent se z raziskovalnim partnerjem PBoC pogovarja o resnični uporabi DCEP. V resnici Meituan Dianping ponuja veliko storitev, kot so dostava hrane, nakupovanje v trgovinah, B&Rezervacije B, vožnja, skupna raba koles in številne druge storitve. Vse to vsak dan povzroči milijarde dolarjev transakcij!

Torej, samo z Meituan Dianping lahko resnično pokrijete vse potrebe. Zato je pametno, če želimo tudi v tem projektu postati glavni partner.

Po drugi strani pa se za projekt zanima tudi eno od njihovih drugih podjetij Bilibili Inc. Ne poznamo posebnosti teh partnerstev, vendar je zelo verjetno, da lahko ta partnerstva močno spodbudijo projekt DCEP.

 

Kako bo valuta DCEP vplivala na druge kriptovalute?

Projekt DCEP China bo zagotovo ogrožal trenutne trende kriptovalut. No, v resnici se struktura kriptosov razlikuje od valute DCEP, saj so vse decentralizirane.

Toda velik obseg promocije, usmerjene v valuto DCEP, zagotovo spreminja perspektivo državljanov. Če bo nekega dne res dobil globalno uvajanje, bo to lahko negativno vplivalo tudi na kripto trende. V resnici se zdi, da imajo kripto pozitivni in negativni rezultati. Poleg tega obstaja veliko prevar in varnostnih vprašanj, ki obkrožajo uporabo kriptografskih datotek.

Torej, če DCEP postane uspešen, lahko druge države začnejo razvijati svojo lastno različico digitalne valute, ki lahko izkoristi tehnologijo blockchain.

Ker še vedno ne poznamo celotnega tehnološkega znanja, ki stoji za sistemom DCEP, rezultat še vedno ni znan.

Kakor koli že, obstajajo možnosti, da lahko DCEP ustvari pobeg za drugo omrežje verig blokov, da se DCEP poveže in zamenja za kripto. A to so do zdaj le špekulacije.

 

Primerjava med DCEP, gotovino na papirju, ethereumom in tehtnico

Na trgu obstajajo še drugi igralci in DCEP ima nekaj močnih zaključkov. V enem primeru je Ethereum že uveljavljen. Še več, sistem gotovine na papirju je že uveljavljen po vsem svetu. Torej, da bi videli, kako se vsi skupaj primerjajo, bomo predstavili primerjalno tabelo med DCEP, Paper Based Cash, Ethereum in Libra. Torej, poglejmo.

DCEP

GOTOVINA

ETEREJ

TEHTNICA

Anonimnost

Lahko postane anonimen

Decentralizirana struktura

Ne Ne Da Delno

Funkcije tehnologije Blockchain

Sledljivost, plačilo od enakovrednega do uporabnika, zaščita pred posegi Javne funkcije veriženja blokov Konzorcijske funkcije blockchain

Varnost

Visoko Nizko Visoko Visoko

Hitrost transakcije

220.000 tps ~ 20 žličk 1.000 žličk

Učinkovitost

Visoko Nizko Srednje Visoko

Prenosljivost

Visoko Nizko Visoko Visoko

Podpora za plačila brez povezave

Da Da Ne Ne

Volatilnost

Nizko Nizko Visoko Nizko

Status projekta

Preizkušanje V obtoku V obtoku V razvoju

 

Ali lahko kitajski projekt DCEP izzove ameriški digitalni dolar?

Projekt DCEP Kitajska resnično ogroža denarni sistem ZDA. V resnici Kitajska uporablja mobilna plačila veliko več kot ZDA in za to je v državi 1,7 milijarde potrošnikov. Še več, WeChat plačilo ali Alipay sprejemamo po vsej državi; sprejemajo ga celo ulični prodajalci.

Vendar ZDA delajo na projektu digitalnega dolarja, ki lahko neposredno konkurira kitajskemu projektu DCEP. Čeprav so ZDA projekt začele šele pred kratkim, lahko traja veliko časa, da ga izpopolnimo ali celo uvedemo.

In tu je Kitajska korak pred ZDA. Drugo vprašanje je, da ZDA niso tako željne digitalnih valut, ki bi v celoti nadomestile papirnate. Torej, to lahko v prihodnosti resno ogrozi njihovo gospodarstvo.

Kitajska vlada pa verjame, da lahko Facebookova tehtnica postane široka zamenjava ameriškega dolarskega sistema. Zato se Kitajska na vse načine močno trudi premagati Facebookovo tehtnico.

Na koncu je očitno le, da lahko kitajski novi projekt resno izzove ZDA, če jih ZDA kmalu ne začnejo jemati resno.

 

Ne veste za projekt Digital Dollar? Izvedite več o digitalnem dolarju iz našega vodnika!

 

Projekt DCEP: Prva ustanovljena CBDC?

Če bo projekt DCEP China uspešen pri uvajanju valute, bo to prva delujoča CBDC (digitalna valuta centralne banke) na svetu. V resnici je to ogromna stvar, ki lahko preoblikuje finančno stanje v svetu.

Še več, Kitajska bo morda lahko uspela zrušiti vladavino ZDA pri globalnih plačilih. Ampak, še vedno je zgodaj kaj povedati o tem. Počakajmo, da bo Kitajska začela svoj projekt in ugotovila, ali lahko resnično potegne državno spremembo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me