Uvod v dovoljene blokovne verige

Ne poznate pogojev, ki so dovoljeni in brez dovoljenja v Blockchainu? Za lažje razumevanje vam tukaj predstavljamo podroben uvod v Permissioned blockchains. Potopimo se!

Decentralizirana tehnologija Ledger (DLT) je podjetjem, ki si želijo inovacij, odprla vrsto priložnosti. Ni novo; Blockchain tehnologija je ena tistih tehnologij, ki so korenito spremenile način delovanja industrij. Vendar ne more biti ene same rešitve za celotno industrijo.

Vsako zagonsko podjetje, podjetje, podjetje ali panoga se razlikuje glede na svoje potrebe in zahteve. Očitno je, da zasebno podjetje preprosto ne more uporabljati popolnoma decentraliziranega blockchain omrežja. Tu pridejo različne vrste DLT-jev.

V tem članku bomo raziskovali dovoljeni blockchain. Da bi dobili najboljšo možno sliko, bomo preučili tudi nekaj najboljših dovoljenih verig blokov, vrsto DLT-jev in druge ključne teme, povezane z dovoljenimi verigami blokov. Začnimo z definicijo Permissioned blockchain.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj Blockchain

Kaj so dovoljeni blokchains?

Dovoljene verige blokov so verige blokov, za katere je potreben dostop. Pri teh vrstah verig verig se na vrhu verige izvaja nadzorna plast, ki ureja dejanja, ki jih izvajajo dovoljeni udeleženci. Kot lahko vidite, pooblaščene verige blokov delujejo povsem drugače kot zasebne in javne verige blokov. Zasnovani so tako, da izkoriščajo blockchains, ne da bi pri tem žrtvovali avtoritetni vidik centraliziranega sistema.

Torej, v bistvu obstaja ena velika razlika med dovoljenimi in nespremiranimi, tj. Načinom, kako bodo udeleženci komunicirali z omrežjem. Znano je tudi, da ima pooblaščeni sistem omejitve glede soglasja udeležencev, zaradi česar so pooblaščena omrežja lastniki zelo konfigurirani in nadzorovani. Vendar ni slabo, gre pa za izgradnjo ustreznega blockchain omrežja.

Obstaja veliko priljubljenih dovoljenih okvirov verige blokov. Vključuje Hyperledger, Quorum, Corda in druge.

Preberite tudi: 6 ključnih funkcij blockchaina, o katerih morate vedeti!

Prednosti pooblaščenih blokovnih verig

Obstajajo številne prednosti dovoljenih verig blokov, zaradi česar je najprimernejša uporaba v primerjavi z verigami blokov brez dovoljenj. Razumejmo blagodejne lastnosti dovoljenih verig blokov z njihovimi prednostmi.

 • Učinkovita zmogljivost: Ko smo primerjali dovoljene verige blokov z verigami brez dovoljenj, ponujajo boljše delovanje. Glavni razlog za to je omejeno število vozlišč na platformi. S tem se odstranijo nepotrebni izračuni, potrebni za doseganje konsenza v omrežju, in izboljšajo splošno učinkovitost. Poleg tega imajo pooblaščena omrežja svoja vnaprej določena vozlišča za preverjanje veljavnosti transakcije.
 • Pravilna struktura upravljanja: Dovoljena omrežja imajo ustrezno strukturo upravljanja. To pomeni, da so organizirani. Skrbniki potrebujejo tudi manj časa za posodobitev pravil po omrežju, kar je bistveno hitreje v primerjavi z javnimi verigami blokov. Javno omrežje verig blokov trpi zaradi težave s soglasjem, saj vsa vozlišča ne sodelujejo pri uvajanju nove posodobitve. Ta vozlišča bi lahko postavila svoj interes nad potrebe verige blokov, kar v zameno pomeni počasnejše posodobitve celotnega omrežja. V primerjavi s tem dovoljeni blockchain nima težav, saj vozlišča delujejo skupaj, da posodabljajo hitreje.
 • Decentralizirano skladiščenje: Dovoljena omrežja tudi pravilno uporabljajo verigo blokov, vključno z uporabo njene decentralizirane narave za shranjevanje podatkov.
 • Stroškovno učinkovito: Nobenega dvoma ni, da so dovoljeni blockchains stroškovno učinkovitejši v primerjavi z blockchains brez dovoljenj.

Blockchain kot storitev ali BAAS je še en trg, ki je velik del blockchain gospodarstva. Tu je podroben vodnik za Blockchain kot storitev.

Pomanjkljivosti dovoljenih verig blokov

Dovoljene verige blokov niso brez pomanjkljivosti ali pomanjkljivosti. Tu so te pomanjkljivosti dovoljenih verig blokov:

 • Ogrožena varnost – Javna ali zasebna veriga blokov ima boljšo varnost, saj vozlišča pravilno sodelujejo v metodi soglasja. Toda v primeru dovoljenih verig blokov to morda ne drži. Varnost pooblaščenega omrežja je tako dobra kot integriteta člana. To pomeni, da lahko majhen del dovoljenega sistema sodeluje pri spreminjanju podatkov, shranjenih v omrežju. Na ta način je lahko ogrožena celovitost omrežja. Za njegovo razrešitev bi moral imeti sistem nastavljena ustrezna dovoljenja, tako da se tisti slabi akterji ne morejo združiti, da bi povzročili želeni učinek.
 • Nadzor, cenzura in regulacija – v idealnem svetu bi morale te pooblaščene verige blokov delovati kot javne verige blokov, vendar s predpisi. Vendar predpisi prinašajo cenzuro v omrežje, kjer lahko organ omeji transakcijo ali jo nadzoruje. To je grožnja kateremu koli podjetju ali organizaciji, ki uporablja dovoljeno omrežje. Ta pristop tudi preprečuje, da bi dovoljeno omrežje kar najbolje izkoristilo celoten ekosistem blockchain.

Vrste tehnologij blockchain in porazdeljene knjige

Tehnologija blockchain, ki se uporablja v bitcoinih, je bila preprosta. To je bilo javno omrežje enakovrednih računalnikov, ki je lahko opravljalo transakcije brez kakršnega koli centraliziranega pooblastila in vsako vozlišče ima svojo kopijo knjige. Vendar to ni edina možna tehnologija veriženja blokov ali razdeljene knjige. Obstaja veliko vrst DLT-jev. Na kratko jih naštejmo, da dobimo jasno predstavo.

Preberite tudi: Kakšna je razlika med Blockchain in Distributed Ledger?

 • Javne verige blokov

Javni blockchains so najpogostejša vrsta blockchain, ki omogoča vsakomur, da sodeluje in opravlja transakcije ali celo sodeluje po metodi konsenza. Obstaja veliko uglednih javnih verig blokov.

Bitcoin in Ethereum sta dva odlična primera. Bitcoin je prva generacija kriptovalut, ki uporablja najosnovnejšo idejo blockchaina. Ethereum prinaša več na mizo, tako da razvijalcem ponuja možnost razvoja razdeljenih aplikacij (dApps) z uporabo pametnih pogodb.

Javne verige blokov uporabljajo tudi algoritem soglasja, ki ne podpira dovoljenega pristopa. So odprtokodne in v omrežju lahko sodeluje vsak, ki nima predhodnega dovoljenja.

Preberite več o vrstah blockchain.

 • Federated / Consortium blockchains – dovoljeni blockchains

Ko gre za dovoljeni blockchain, Federated / Consortium blockchain spada v kategorijo. Ti blockchain ne omogoča nobenim zunanjim osebam, da sodelujejo v blockchain. Koristi so številne, vključno z večjo razširljivostjo in je odlična izbira za podjetja. Obstaja veliko pooblaščenih verig blokov, vključno z R3, B3i, Hyperledger itd.

 • Zasebni blockchain

Zadnja vrsta verige blokov, o kateri bomo razpravljali, je zasebna veriga blokov. Zasebni blockchains so “podobni” dovoljenim blockchains, vendar imajo nekaj razlik, ki jih ločujejo. Zasebni blockchains sploh niso odprti za “javnost”, medtem ko ima dovoljena blockchain morda nekatera merila, da se javnost lahko pridruži. Oba sta sicer omejevalne narave, vendar se njun pristop nekoliko razlikuje.

Razlika med dovoljenimi in nedovoljenimi blokovnimi verigami

Obstaja veliko razlik med verigami blokov brez dovoljenj in dovoljenimi. Primerjamo to dvoje, tako da lahko dobite jasno sliko o tem, kako se izvajajo dovoljene verige blokov. Naslednja tabela vam daje hiter vpogled v dovoljeni blockchain in blockchain brez dovoljenj

Preberite zdaj Blockchain vs Database in razumejte razliko med obema.

dovoljeni blockchain vs blockchain brez dovoljenj

Dovoljeno v primerjavi z omrežjem blockchain brez dovoljenj

permissioned vs blockchains brez dovoljenj

Seznam najboljših dovoljenih blokov

Kot vidimo, so pooblaščena omrežja ključnega pomena za različne panoge. Industrije, kot so finančna industrija, dobavna veriga itd., Imajo lahko izjemno korist od dovoljenih omrežij.

Ključni dovoljeni blockchains vključujejo Quorum, Corda in Hyperledger Fabric. To so vrhunske rešitve, ko gre za pooblaščene rešitve. Poglejmo na kratko v vsako dovoljeno verigo blokov spodaj, za katero menimo, da spada v kategorijo “najbolj dovoljena veriga blokov”.

 • Tkanina Hyperledger: Hyperledger Fabric Framework je eden izmed priljubljenih projektov Hyperledger, ki ga vzdržujejo fundacije Linux. Modularna arhitektura vsakomur omogoča razvijanje rešitev ali aplikacij za vtikanje in igranje različnih storitev. Uporablja pametne pogodbe, znane kot “verižna koda”, ki vsebujejo logiko sistema. Bi radi izvedeli več o Hyperledgerju? Tukaj si oglejte našo podrobnost.
 • Sklepčnost: Quorum blockchain je Ethereum blockchain, usmerjen v podjetje, namenjen finančni industriji. Ustvaril ga je JP Morgan. Podrobno smo ga že zajeli.
 • Corda: Corda podjetjem omogoča gradnjo interoperabilnih blokovnih omrežij. Je odprtokodne narave in podjetjem nudi odlično vrednost.

Več o Cordi preverite tukaj.

Izzivi dovoljenih rešitev

Dovoljeni blockchains niso brez izzivov. Dejansko je lahko izvajanje dovoljenih rešitev veriženja blokov težka naloga. Torej, kaj je tako zahtevno? Veliko izzivov mora prestati. Le malo jih vključuje shranjevanje podatkov, sporočanje in integracijo, identiteto, upravljanje pametnih pogodb itd.

Kot podjetje je treba pred zagonom pooblaščenega omrežja sprejeti številne odločitve. Na primer, podjetje se mora najprej odločiti, katero blockchain platformo bo uporabilo. Določiti morajo tudi čas izvajanja blockchaina, ki ga bodo uporabljali. Navsezadnje jim bodo odgovori na ti dve vprašanji dali razvojni niz, na katerem bo potekal razvoj.

Oglejmo si izzive, s katerimi se lahko srečamo pri razvoju dovoljenih rešitev:

 • Integracija: Eden največjih izzivov, s katerimi se mora podjetje ali organizacija spoprijeti z izzivi integracije, zlasti pri uporabi API-jev za komunikacijo. Za lažjo uporabo lahko uporabite Rhombus, Chain Link in Oraclize. So odlična orodja, ki vam bodo pomagala učinkoviteje povezati in integrirati storitve.
 • Zasebnost podatkov: Zasebnost je velika skrb, zlasti ko gre za regulirane panoge. Za zagotovitev ustrezne zasebnosti morajo izpolnjevati posebne zahteve. Quorum in Aztec sta dobra izbira, ko gre za razvoj dovoljenih verig blokov, ki ponujajo veliko zasebnosti.
 • Dostop do podatkov: Dostop do informacij v dovoljeni verigi blokov je lahko v primerjavi s počasnim. Prava rešitev je uporaba Grafa, ki lahko za enostaven dostop izpostavi podatke API-jem in pametnim pogodbam.
 • Shranjevanje podatkov: Podatke lahko na blockchain shranimo na več načinov. Niso pa vsi optimalni, saj je na blockchainu shranjenih ogromno podatkov. Za zagotovitev ustreznega shranjevanja je priporočljivo uporabiti rešitve za shranjevanje podatkov, kot so IPFS Private Network, Big chain DB in AWS Quantum Ledger.
 • Identiteta: Zadnji izziv, o katerem bomo razpravljali, je problem identitete udeleženca. Ker gre za pooblaščeno omrežje, je identiteta vrstnikov že znana, kar lahko med izračunom konsenza povzroči težave. Za poenostavitev težave priporočamo uporabo Azure BaaS ali uPort, ki bo vašemu podjetju pomagal bolje izkoristiti svoje identitetne protokole in rešitve za decentralizirane aplikacije..

Preberite tudi: Kako deluje Blockchain?

Spodnja črta

Dovoljeni Blockchains so tu, da ostanejo. Zagotavljajo prednosti veriženja blokov v zaprtem ekosistemu, hkrati pa zagotavljajo, da ustreza potrebam organizacije. Očitne koristi so njegova uporaba, vključno s stroškovno učinkovitim, ustreznim upravljanjem in učinkovito uspešnostjo. Vendar pa ima tudi svoje pomanjkljivosti in izzive. Torej, kaj menite o dovoljenih verigah blokov? Komentirajte spodaj in nam sporočite, poslušamo.

Če ste novinec v industriji Blockchain, se morate najprej naučiti osnovnih konceptov tehnologije blockchain. Za začetnike ponujamo brezplačni tečaj Blockchain Fundamentals. Vpišite se zdaj in se naučite osnov tehnologije Blockchain, da poglobite svoje korenine znanja in veščin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me