Blockchain och brinnande människa: Katalysatorer för kreativitet genom gemenskap och förtroende

Vad har den antika indiska andliga litteraturen, antika Grekland Parthenon och moderna västerländska tekniska underverk gemensamt? Mänsklig kreativitet flyter obehindrad när människor upplever en rimlig grad av frihet, känsla av gemenskap och förtroende. Detta är den röda tråden. I den här artikeln kommer jag att beskriva hur blockchain och brinnande människa främjar kreativitet genom frihet, gemenskap och förtroende.

Vad är blockchain-teknik?

Blockchain-tekniken implementerar ett decentraliserat peer-to-peer-nätverk (P2P) där vem som helst kan gå med. Varje nod, dvs. en dator i nätverket, underhåller hela informationen i den distribuerade databasen och kan visa hela transaktionshistoriken.

Varje nod har lika auktoritet, vilket resulterar i en gemenskap istället för en uppifrån och ner-kommando-och-kontroll-struktur. Det finns ingen enda centraladministratör i en offentlig tillståndsfri blockchain.

Kraftfull datakryptering skyddar användartransaktioner i blockchain. Läs mer om det i “Nybörjarhandbok: användning av kryptografi i kryptovaluta”.

Transaktionsposter grupperas i block, som staplas ovanpå andra block en efter en. Robusta konsensusalgoritmer skyddar datans helighet.

Decentralisering uppmuntrar samhällsandan, medan ett transparent och säkert nätverk hjälper till att förbättra förtroendet. Inte undra på att blockchain-tekniken förvandlar världen, vare sig inom vårdsektorn eller i molnlagring.

Läs mer om blockchain-tekniken i “The Ultimate Blockchain Technology Guide: A Revolution to Change the World”.

Vad är “Burning Man” -festivalen?

Larry Harvey och John Law, amerikanska medborgare båda, hade grundat “Burning Man” -festivalen 1986. De hade byggt en 8-fots trästaty av en man och bränt den rituellt på en strand i San Francisco på sommarsolståndsdagen det året. Det spontant arrangerade evenemanget lockade omedelbart några entusiaster.

Med tiden växte händelsen och på grund av brottsbekämpningsrestriktioner för att bränna en staty på en strand i Kalifornien flyttade festivalen till Black Rock-öknen i delstaten Nevada. Från en handfull åskådare 1986 lockar den veckolånga festivalen nu nästan 70 000 människor från olika bakgrunder till den öde öknen varje år.

Festivalvolontärerna bygger en stad i öknen helt på egen hand, arrangerar många konstutställningar och andra kulturevenemang. De bygger en stor staty med ett tempel, värd tusentals människor, och efter en vecka bränner de bara statyn och templet.

Deltagarna, kallade ”brännare”, betraktar den brinnande ritualen som en symbol för cyklisk förstörelse och skapelsessekvens, och därmed helig. Brännarsamhället visar en fantastisk känsla av gemenskapskänsla, öppenhet, samarbete och kreativitet. Efter festivalen rensar alla upp hela platsen, igen för att samlas nästa år och bygga sin “Black Rock City” i den öde öknen.

Gemenskapen har utvecklats under årtiondena och har byggt en uppsättning av tio regler som de lovar att leva efter, utan verkställighet. Följande är några exempel på reglerna:

 1. Öppenhet;
 2. Ömsesidig respekt och samförståndsbaserad gemenskapsåtgärd:
 3. Frivillig ansträngning;
 4. Motstånd mot kommersialisering av deras festival;
 5. Självberoende;
 6. Självuttryck;
 7. Medborgerligt ansvar.

Läs mer om Burning Man-festivalen på deras webbplats.

Blockchain och Burning Man: Likheter i massor!

Blockchain och Burning Man har många likheter. Jag kommer att förklara några viktiga, som är följande:

 1. Ett ädelt syfte;
 2. Stöd till samhällsbyggnad;
 3. Öppenhet;
 4. Stress på frivilligt arbete;
 5. Betoning på en ‘Changeless Core’.

Blockchain och Burning man har båda ett ädelt syfte

Den som har ett varför att leva för kan bära nästan hur som helst.

Det här är ord från den sena tyska filosofen Friedrich Nietzsche. Sen Viktor Emil Frankl, grundaren av “Logoterapi” och en överlevande från Förintelsen, förevigade dessa ord i sin bok “Man’s Search for Meaning”. Läs boken och hur dessa ord kommunicerar vikten av ett ädelt syfte här.

Blockchain-entusiaster vill förändra världen till bättre, med decentralisering och oföränderliga register som tekniken lovar. Läs om dessa spännande projekt i “Real World Blockchain Use Cases – 46 Blockchain Applications”.

Burning Man-samhället vill också förbättra världen vi lever i, genom samhällsansträngning och djup bindning mellan människor. Låt oss önska båda dessa samhällen framgång!

Gemenskapens betydelse

Burning Man-festivalen handlar om gemenskap. Festivalen och förberedelserna året runt fokuserar på att bygga band mellan fullständiga främlingar. Alla hjälper andra “brännare”, speciellt om “brännaren” är ny.

Gemenskaper driver helt de offentliga blockchain-projekten som Bitcoin eller Ethereum. De diskuterar olika förbättringsförslag och beslutar om framtida uppgraderingar på ett öppet sätt. När Bitcoin-communityn implementerade ‘Segregated Witness’ (SegWit) använde de en community-strategi och uppnådde konsensus.

Öppet och välkomnande nätverk

Offentliga blockchains och Burning Man tillåter vem som helst att gå med. Vem som helst kan köra en fullständig Bitcoin-nod. På samma sätt är Burning Man-festivalen öppen för alla utan någon som helst diskriminering.

Offentliga blockkedjor tillåter användare att använda sina pseudonymer. Burning Man tillåter också detta till sina “Burners”.

Frivilliga insatser driver förändringar

På Burning Man-festivalen spenderar du inga pengar när du köper dina inträdesbiljetter och kommer med dina campingutrustning etc. Endast en central anläggning accepterar alls pengar för de varor eller tjänster de säljer, och det är för ett mycket specifikt syfte. Gemenskapen värdesätter begreppet gåva och frivilliga insatser.

Utvecklare skickar in alla förbättringsförslag i offentliga blockkedjor, frivilligt. De gör också den nödvändiga programmeringen för dessa förbättringsförslag frivilligt. För t.ex. i Ethereum blockchain har ERC 20-tokenstandarden en bugg som i vissa fall bränner tokens. En Ethereum-utvecklare föreslog frivilligt en upplösning genom ERC 223. Läs mer om det i “ERC 20 vs ERC 223 vs ERC 777: En jämförelse mellan Ethereum-tokenstandarder”.

Kärnprinciperna är inte förhandlingsbara

Människor kan inte leva med förändring om det inte finns en oföränderlig kärna inuti dem.

Det här är ord från den sena amerikanska ledarskapsexperten och den berömda författaren Stephen R Covey. Läs hur mycket vikt han tilldelade en uppsättning icke-förhandlingsbara grundprinciper här. Framgångsrika organisationer, samhällen och människor håller alltid en uppsättning grundläggande principer heliga, medan de är öppna för evolution om allt annat.

Burning Man är en andlig festival, grundad på begreppet ovillkorlig bindning mellan en människa och en annan. Medan de är öppna om vem som deltar kompromissar de aldrig med sina kärnregler, för t.ex. frivillig insats över intäkter från annonsering.

Blockchain-communityn är starkt skyddande vad de anser vara kärnan i tekniken, dvs. decentralisering och oföränderlighet av data. De granskar alla förbättringsförslag och motsätter sig alla förslag som syftar till att späda ut denna kärna.

Blockchain och Burning man: Behovet av vaksamhet

Både Blockchain och Burning Man lovar mycket, men som den sena amerikanska historikern Will Durant hade observerat är civilisationen ömtålig. Det tar lång tid att bygga en stor civilisation, men bara en generation av slarv kan förstöra den. Läs mer om Durants observation i denna Will Durant Foundation webbsida.

Som kryptosamhället har funnit kör skrupelfria spelare bluff ‘Initial Coin Offerings’ (ICO) och lurar kryptoinvesterare. Jag är glad att se att samhället överväger förbättringar som DAICO för att förhindra bedrägeri ICO. Läs mer om det i ”Nybörjarhandbok: Vad är en DAICO? The Improved ICO! “. De måste vara vaksamma.

Burning Man-samhället måste titta på de påstådda fallen av missbruk under festivalen. På festivalen 2017 övermannade en deltagare också volontärer och hoppade upp i elden. Han dog nästa dag på grund av svår brännskada och den hjärtstopp som den orsakade. Festivalen skapar kraftfulla känslor, och samhället måste stödja deltagare med emotionell turbulens för att förhindra sådan olycklig förlust av liv.

Båda initiativen förtjänar vårt uppriktiga stöd, och jag hoppas att de förblir evigt vaksamma på sin resa för att göra världen till en bättre plats.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me