Blockchain proročanstva: znajte o osnovama

Jeste li čuli za blockchain proročanstva? Ako niste i htjeli znati o njima, onda ste došli na pravo mjesto.

Blockchain ima potencijal promijeniti svijet. Ali, potreban je ekosustav u kojem može neometano komunicirati s različitim uslugama i rješenjima.

Blockchain proročanstva dopuštaju blockchainu da dostigne svoj pravi potencijal.

Pa, kako to postići? Istražimo.

 

Što je Blockchain Oracle?

Blockchain proročanstva su nezavisni pružatelji usluga. Pružaju vanjske informacije pametnim ugovorima i djeluju kao most za povezivanje vanjskog svijeta aplikacija i usluga s blockchainom.

Prema dizajnu, i pametni ugovori i blockchains ne mogu se povezati s drugim svijetom. U tehničkim terminima, oni nisu dizajnirani za pristup bilo kojim podacima koji su izvan lanca (nisu na mreži).

Premošćujući prazninu, blockchain proročanstva igraju presudnu ulogu i omogućuju blockchainu da ima odgovarajući način za pristup podacima izvan lanca i lancu.

Mogućnost pristupa podacima izvan lanca također poboljšava funkcionalnost pametnih ugovora. Proširuje opseg pametnih ugovora i njihovih aplikacija. To također znači da pametni ugovori ne bi imali toliko utjecaja da nije bilo blockchain proročica jer pametni ugovori ne bi mogli raditi s podacima izvan mreže.

U tehničkom smislu, blockchain oracle je sloj rješenja koje provjerava, postavlja upit i provjerava autentičnost izvora podataka izvan mreže. Jednom kad izvrši sve operacije, tada prenosi te informacije.

Također, podaci koje prenosi blockchain oracle mogu biti bilo koji podaci koji su vrijedni. Na primjer, zdravstveni sustav mogao bi zatražiti podatke koji se odnose na osiguranje uz pomoć proročanstava. Suprotno tome, prehrambena industrija će htjeti da proročanstva prenose informacije o lancu opskrbe hranom.

 

Da bi se osiguralo da proročanstva mogu učinkovito raditi, pametni ugovor ili njegovi povezani entiteti trebaju potrošiti mrežne resurse.

Također pročitajte,

 • Saznajte kako stvoriti blockchain
 • Kada koristiti tehnologiju Blockchain?

Primjer Blockchain Oraclea

Da bismo razumjeli kako blockchain oracle djeluje, moramo proći kroz primjer u nastavku.

Uključimo dvije zabave, Maxa i Vipera.

I Max i Viper vole klađenje. Zbog toga oni stvaraju pametni ugovor kako bi imali najbolju moguću transparentnost u svom procesu klađenja. 

Ovaj su se put kladili kada će biti objavljeno cijepljenje protiv Covid-19. 

Prema Maxu, doći će 2020. godine, dok je Viper oprezniji u okladi i misli da će doći sredinom 2021. godine. 

Stvaraju pametni ugovor koji postavlja pravila za okladu. Međutim, da bi pametni ugovor funkcionirao sam od sebe, treba izvući podatke iz vanjskih izvora. 

To treba učiniti pomoću vanjskog izvora, a tu dolazi Oracle. Kad je ispravno konfiguriran, oracle će s vremena na vrijeme podatke slati u pametni ugovor. 

Kad završi rok za klađenje ili ako se pronađe cjepivo za Covid-19, izvršit će se pametni ugovor, mijenjajući Max i Viper. Podaci će se također proslijediti svim ostalim stranama koje su se registrirale da se oklada dogodi.

Uz pomoć oraclea, pametni kontakt može pružiti izvrsno rješenje tamo gdje postoje transparentnost i povjerenje.

Različite vrste proročanstava

Možemo svrstati blockchain proročanstva u različite vrste na temelju sljedećih točaka:

 • Izvor → Podrijetlo podataka. Je li to hardver ili softver?
 • Smjer informacija → Jesu li podaci odlazni ili dolazni?
 • Povjerenje → Dolaze li podaci iz decentraliziranih ili centraliziranih rješenja?

Na temelju sve ove tri točke, proročanstva možemo svrstati u šest glavnih vrsta:

 • Softverska proročanstva
 • Hardverska proročanstva
 • Odlazni i dolazni proroci
 • Decentralizirani i centralizirani proroci
 • Ljudska proročanstva
 • Proročanstva specifična za kontakt

Prođimo kroz svaku od njih u nastavku.

Proračuni o softveru

Softverska proročanstva su proročanstva koja uzimaju informacije iz mrežnih izvora i koja ih šalju u blockchain. Mrežne informacije mogu doći iz bilo kojeg izvora, uključujući web stranice, poslužitelje i mrežne baze podataka. Web koristite kao izvor informacija.

Softverska proročanstva dobro dolaze kada je riječ o pružanju informacija o lancu opskrbe pametnim ugovorima u stvarnom vremenu. Ostali ključni slučajevi upotrebe proročanstava, uključujući cijene digitalnih sredstava, prometne informacije u stvarnom vremenu itd!

 

Hardverska proročanstva

Hardverska proročanstva su proročanstva koja komuniciraju sa stvarnim svijetom pomoću sučelja. To znači da ako pametni ugovor treba vezu sa stvarnim svijetom, to može učiniti pomoću hardverskog oraclea. Dakle, ako pametni ugovor treba prenositi podatke sa skenera crtičnog koda, elektroničkih senzora i drugih, trebat će im hardverski oracle.

Ove su vrste proročanstava izvrsne u pretvaranju podataka iz stvarnog svijeta u digitalne vrijednosti. Najbolji primjer za hardversko proročište može se dati u lancu opskrbe hranom, ako se jedna vrsta hrane kreće kroz opskrbni lanac, tada se podaci automatski prenose na pametne ugovore kojima se njime rukuje, a zatim će pametni ugovor poduzeti odgovarajuće mjere na temelju informacija.

 

Odlazni i dolazni proroci

Ulazni proroci su oni proroci koji koriste vanjske izvore za prijenos podataka na pametne ugovore, dok su odlazni proroci oni koji informacije generirane pametnim ugovorom šalju u stvarni svijet.

Dobar primjer odlaznog proročišta je pametni ugovor koji šalje ažuriranje ako netko položi novac na njegovu virtualnu adresu. Senzor koji šalje ažuriranja pametnog ugovora ulazni je primjer.

 

Decentralizirani i centralizirani proroci

Centralizirani proroci su proročanstva kojima upravlja jedan entitet. To znači da su oni jedini dobavljači za pružanje informacija oracleu. Korištenje centraliziranog oraclea može biti nezgodna situacija jer je centralizirana oracleova učinkovitost manja u odnosu na decentraliziranu.

Što se tiče decentraliziranih proročanstava, oni se najbolje koriste za javne blockchaine. Ovdje ne postoji centralizirana vlast koja kontrolira proročanstva, što znači da podaci imaju više izvora istine. Podaci koji se prenose pomoću decentraliziranih proroka mogu se provjeriti i pouzdati u njih.

 

Proročanstva specifična za ugovor

Ova su proročanstva dizajnirana za rad s pojedinačnim, pametnim ugovorima. U tom bi slučaju bilo potrebno primijeniti više proročkih riječi specifičnih za ugovor ako programer odluči primijeniti više pametnih ugovora. 

U stvarnosti, proročanstva vezana uz ugovor ne vrijede vremena i truda potrebnog za njihovo održavanje. Oni su nepraktični i trebaju se koristiti samo za određeni slučaj upotrebe.

 

Ljudska proročanstva

Pojedinci mogu djelovati i kao proročanstva. U ovom slučaju, odabrani pojedinac mora biti visoko kvalificirani osobni čovjek koji može djelovati kao proročanstvo za dano područje. 

Ljudski proroci odgovorni su za istraživanje informacija i njihovu autentičnost prije nego što se informacije prevode i unose u pametne ugovore. Kriptografija osigurava da prava osoba pristupa pametnom ugovoru.

 

Važnost Oraclea

Iz samog gornjeg primjera lako je razumjeti važnost proročanstava. Orakuli su tu da ostanu. Omogućuje funkcioniranje pametnih ugovora, jer to ne može učiniti bez ikakvog izvora podataka. U eri velikih podataka važno je imati nesmetan prijenos podataka. Ako se ne osigura, slučajevi upotrebe pametnih ugovora postat će ograničeni.

Također, važnost pametnih ugovora utječe na važnost oraclea. Uz sposobnost pametnih ugovora za rad sa stvarnim aplikacijama, proročanstva mogu otvoriti mnoge mogućnosti.

Razlozi zašto Dapp ne može komunicirati sa stvarnim svijetom bez proročanstava

Proročišta su neophodna iz još jednog velikog razloga jer dApps ne može komunicirati sa stvarnim svijetom bez proročanstava. Ali zašto jesu dApps ne možete to učiniti? To je zato što su formati bitno različiti.

Blockchain je rješenje samo za dodavanje gdje su transakcije determinističke. Transakcije se dodaju jedna za drugom u slijedu.

Da bi blockchain mogao pristupiti podacima izvan blockchaina, postojao bi zahtjev za nesekvencijalnim podatkovnim točkama, što je nemoguće u slučaju blockchains-a. 

Dakle, značajka nepromjenjivosti blockchaina ograničava njegov doseg i fleksibilnost.

Kada je riječ o izvanmrežnoj pohrani podataka u stvarnom svijetu, postoje nesekvencijalni, nedeterministički podaci što znači da se događaji pohranjuju prema svojoj namjeni, a ne prema bilo kojem određenom slijedu. 

Oracles pomažu blockchainu da razgovara sa svjetskim podacima izvan lanca i da o tome ima smisla. Bez proročanstava ne bi bilo moguće da blockchain ima značajnu komunikaciju sa stvarnim aplikacijama, uslugama i izvorima podataka.

 

Problem s Oracleom

Oracle nije bez problema. U stvari, pitanje proizlazi iz činjenice da se proroštva ne mogu ugroziti. To je važno jer se pametni ugovori oslanjaju na podatke koje pružaju proročanstva.

Neispravni ili pogrešni podaci koje šalje oracle mogu ugroziti pametne ugovore.

Nažalost, još uvijek nije moguće riješiti ovaj problem jer proročanstva nisu dio metode konsenzusa blockchaina. 

Tu dolazi do povjerenja. Proročišta mogu ispravno funkcionirati samo ako među uključenim stranama postoji odgovarajuće povjerenje.

 

Zaključak

To nas dovodi do kraja našeg članka o blockchain oracleu. Pa, što mislite o proročanstvima? Mislite li da postoji alternativa tome? Komentirajte svoje teorije u nastavku!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me