Blockchain za zdravstvenu zaštitu: koristite slučajeve i aplikacije

Potrebna je revolucija u tehnologiji ili bilo kojem drugom sektoru. S brzom poboljšanjem tehnologije, nema sumnje da povremeno vidimo nove promjene. Zdravstvena industrija također treba maksimalno iskoristiti promjene i opremiti se najboljim mogućim uslugama i rješenjem koje može pružiti. Tehnologija o kojoj govorimo koja će revolucionirati zdravstvo je blockchain. Blockchain može promijeniti način na koji liječnici pristupaju podacima o pacijentima, kako će se odvijati klinička istraživanja i drugi aspekti zdravstvenog ekosustava.

U ovom ćemo članku prolaziti kroz slučajeve uporabe blockchain zdravstvene zaštite i primjere blockchain zdravstvene zaštite. Ovi slučajevi upotrebe pomoći će nam da bolje razumijemo utjecaj blockchaina na zdravstvenu zaštitu. Blockchain zdravstvene usluge doći će opremljene najnovijom tehnologijom i mogu riješiti izazove kroz koje prolazi zdravstvena industrija. Fokus bi trebao biti na poboljšanju kvalitete zdravstvene zaštite i osiguravanju da se koristi pristup usmjeren na pacijenta, a ne maksimiziranje dobiti. Ne može se poreći da će utjecaj blockchaina na zdravstvenu zaštitu biti značajan u budućnosti. Ovdje pokušavamo naučiti slučajeve uporabe blockchain zdravstvene zaštite dijeljenjem primjera i aplikacija blockchain zdravstvene zaštite.

Blockchain for Healthcare Infographic

Prije nego što zaronimo duboko u blockchain zdravstvene slučajeve i slučajeve, prvo moramo razumjeti trenutni zdravstveni sustav. Započnimo.

Trenutni zdravstveni sustav

Trenutni zdravstveni sustav star je. U velikoj se mjeri oslanja na interakciju između pacijenta i liječnika i radi na ograničenim podacima. Ograničeni aspekt zdravstvene zaštite rezultira osrednjim zdravstvenim sustavom koji ne uspijeva iskoristiti podatke. Također, trenutni postupak dobivanja zdravstvene zaštite u najboljem je slučaju dugotrajan i naporan. Sve ovo rezultira neučinkovitim postupanjem s pacijentom.

Lanac opskrbe i krivotvoreni lijekovi

Lanac opskrbe također pati od nepovoljnih učinaka opskrbnog lanca. Ova ovisnost dovodi do manipuliranih cijena, kasne opskrbe lijekovima i još mnogo toga.

Krivotvorenje lijekova još je jedan veliki problem jer dovodi do velikih gubitaka za cijelu zdravstvenu industriju. Trenutni sustavi opskrbnog lanca nisu u stanju držati krivotvorene lijekove na dohvat ruke. To dovodi do ogromnog gubitka u zdravstvenoj industriji od 200 milijuna dolara.

Segmentacija podataka i nema odgovarajućeg upravljanja

Održavanje zdravstvenih podataka još je jedan aspekt u kojem trenutni zdravstveni sektor propada. Kritične informacije i podaci o pacijentima razasuti su po cijelom sustavu i odjelima, a nikako da se dobiju prave informacije u pravo vrijeme. To dovodi do problema i kašnjenja kada liječnik pokušava naučiti o pacijentu. Čak i pacijenti nemaju potpunu kontrolu jer imaju previše izvještaja različitih liječnika kojima je teško upravljati na jednom mjestu. Zbog nedostatka dostupnosti kritičnih podataka, mnogi zdravstveni sustavi ne pružaju potrebni tretman pacijentima. To utječe i na sustav upravljanja jer su mnogi igrači neorganizirani i nisu opremljeni pravim alatima za nesmetan postupak.

Pohrana i sigurnost zdravstvenih podataka

Drugi problem s kojim se zdravstveni sustav mora suočiti jest zlouporaba zdravstvenih podataka. Podaci se uglavnom prodaju trećim tvrtkama. Postoji još mnogo problema sa zlouporabom podataka, što se može razumjeti prolaskom kroz statistiku spomenutu u nastavku.

  • Nisu sva klinička izvješća prijavljena u SAD-u, što znači gubitak podataka
  • Izvješća o zdravstvenoj zaštiti ispunjena su obmanjujućim informacijama i pogreškama
  • Zdravstvene organizacije zbog kršenja podataka izgubile su 380 dolara po zapisu.

Razlog lošeg rukovanja podacima je uporaba zastarjelih sustava poput silosa s podacima koji nisu povezani s većinom zdravstvenih sustava i aplikacija. Povrh toga, neke zdravstvene platforme vole imati sve lokalno, što još teže pronalazi relevantne informacije što rezultira dugotrajnom aferom liječnika. Također utječe na troškove što koči pacijente. Trenutna zdravstvena zaštita postavlja nas za slučajeve upotrebe blockchain zdravstvene zaštite o kojima ćemo razgovarati nakon što saznamo kako blockchain može riješiti trenutni zdravstveni sustav.

Kako će blockchain riješiti zdravstvene probleme

Blockchain može u potpunosti promijeniti zdravstveni sustav. Može pomoći zdravstvenoj industriji da prevlada izazove kroz koje prolazi. Na primjer, može pomoći u poboljšanju univerzalnog pristupa, integriteta, sigurnosti, sljedivosti i interoperabilnosti. Blockchain zdravstvene usluge drže ključ za poboljšanje trenutnog zdravstvenog stanja.

S blockchainom se mogu kombinirati višestruki zdravstveni sustavi (HIS) i međusobno razmjenjivati ​​podatke, zahvaljujući distribuiranom okviru koji nudi. Pa, koje izazove blockchain može riješiti? Navedimo ih u nastavku.

Interoperabilnost

Jedna od najvećih prednosti korištenja blockchaina je interoperabilnost koju on nudi. Trenutni HIS koristi različite vrste protokola i standarda kako bi osigurao pristup podacima u svim bolnicama.

Većina koristi CDA, FHI, HL7 2.X za razmjenu podataka i pohranu. Međutim, to može dovesti do složenosti kada je u pitanju integracija novih sustava ili platformi. Rješenje je blockchain. Blockchain može riješiti sve probleme interoperabilnosti jer djeluje kao decentralizirana baza podataka. Podatcima se može pristupiti zahvaljujući API-ima s naglaskom na standardni format podataka. Blockchain također može nesmetano raditi s trenutnim platformama i protokolima koji se koriste za pristup i pohranu podataka.

Integritet

Integritet Blockchaina također rješava puno problema kroz koje prolazi trenutna zdravstvena industrija. Blockchain u zdravstvu danas jako dobro shvaća kako se podaci prenose između sustava. To dovodi do pogrešaka koje poništavaju važnost pohranjenih podataka.

S blockchainom se cjelovitost podataka može cijelo vrijeme održavati na svim razinama. Također omogućuje uklanjanje više slučajeva zastarjelih podataka o pacijentu. Također, nakon što se podaci prenesu na blockchain, zlonamjerni ih akteri ne mogu mijenjati, čuvajući integritet podataka. Samo pacijenti mogu promijeniti detalje u radu s liječnikom. Mnogo je studija slučaja blockchaina u zdravstvenim savjetima da blockchain može donijeti potrebnu cjelovitost kako bi zaštitio podatke od krađe ili zlouporabe.

Sigurnost

Trenutna tradicionalna zdravstvena industrija pati od curenja podataka koje ih može koštati milijune dolara. Bez odgovarajućeg rješenja, oni se uvelike oslanjaju na pokušaje i pogreške, a to previše ne uspijeva osigurati sve njihove platforme, uključujući integritet podataka. Neovlašteno prijavljivanje i krađa podataka postaje velika zabrinutost i s tim bi se trebalo pravilno postupati. Blockchain koristi šifriranje podataka pomoću privatnih ključeva, a samo primatelj može dešifrirati sadržaj pomoću svog ključa.

Ukratko, lako možemo reći da blockchain nudi bolju sigurnost od trenutno dostupnih rješenja.

Troškovi održavanja

Troškovi održavanja također su sastavni problem sadašnjih zdravstvenih sustava. Trenutni sustav zahtijeva održavanje različitih operacija i potreban mu je specijalizirani tim koji će osigurati da sve funkcije rade u skladu s tim i da su sinkronizirane. Blockchain ne pati od ovog problema jer je to distribuirana decentralizirana mreža.

Podaci se distribuiraju mrežom, što znači da ne postoji niti jedna točka kvara. Ako se čvor sruši, podaci se mogu dohvatiti s drugih čvorova jer na mreži postoji više kopija podataka. Svaki čvor ima svoju kopiju baze podataka. Rezervni mehanizam je nevjerojatan jer će bolnicama pomoći da se bolje nose s hitnim situacijama. Još jedna prednost imati sigurnosnu kopiju na svakom čvoru znači da je niži trošak transakcije kada je u pitanju pohrana ili dohvaćanje podataka.

Univerzalni pristup

Blockchain pruža univerzalni pristup svim svojim korisnicima. Ne ovisi o središnjem tijelu koje omogućava univerzalni pristup. Ovlašteni subjekti mogu lako pristupiti podacima kad god je to potrebno, a cijeli postupak može se automatizirati različitim mehanizmima sličnim pametnim ugovorima. Ukratko, blockchain za medicinu obećava i treba ga također poticati u radnom okruženju.

Blockchain za zdravstvo: Koristite slučajeve i programe

Postoji puno slučajeva upotrebe blockchaina u blockchainu za zdravstvenu zaštitu. Razmotrimo ih u nastavku.

1. Sljedivost lijekova

Problem: Problem krivotvorenja lijekova jedan je od glavnih problema u zdravstvenoj industriji. S oko 10 do 30% krivotvorenih lijekova, krajnje je vrijeme da zdravstveni zavodi to zauvijek poprave. Ne samo da gube milijune dolara prihoda, već utječu i na pacijente. Trenutno količina krivotvorenih lijekova sada vrijedi 200 milijardi dolara godišnje. Dvije glavne države koje su najveći proizvođač krivotvorenih lijekova su Kina i Indija. To je ogroman problem i treba ga popraviti pomoću blockchaina. Krivotvoreni lijekovi uglavnom su štetniji jer ili ne sadrže potrebne sastojke ili se sastoje od različitih sastojaka.

Riješenje: Blockchain može riješiti sve ove probleme pružajući sigurnost i sljedivost lijekova. Blockchain djeluje dodavanjem transakcija u blok. Te su transakcije nepromjenjive i također su vremenski označene za kasniju provjeru. Dakle, ako se cijeli lanac opskrbe premjesti u blockchain, svi se problemi mogu riješiti. Ovo je savršen primjer slučaja upotrebe blockchaina u farmaciji.

Bolnički informacijski sustav može raditi s privatnim blockchainom ako im je potrebno. Najprikladnije je rješenje koristiti hibridni blockchain s nekim aspektima koji su privatni, a drugi javni. Na taj način mogu ne samo čuvati svoje podatke, već i komunicirati s drugim sustavima i dijeliti javne informacije.

Sve lijekove treba registrirati na blockchainu prije nego što započnu cirkulaciju. Dakle, ako se evidencija o drogama ne pronađe na blockchainu, lako se može smatrati lažnom i odbaciti iz opskrbnog lanca. Ovom jednostavnom metodom može se provjeriti autentičnost lijekova.

Blockchain će također pružiti cjelovito rješenje gdje platforme mogu raditi zajedno. Sustavi će moći pratiti droge i poboljšati cjelokupan postupak isporuke lijekova trgovcima i pacijentima.

Startupi ili rješenja provedba slučajeva upotrebe uključuju aplikaciju SAP Pharma Blockchain POC, Novartis, GEM, Chronicled

2. Klinička ispitivanja

Problem: Kliničko ispitivanje jednostavna je metoda ispitivanja novog lijeka i njegove učinkovitosti u kontroliranom okruženju. Lako može potrajati nekoliko godina. Ne samo da farmaceutske tvrtke moraju uložiti velika sredstva u klinička ispitivanja. Sve to zbrajaju, što za tvrtke znači puno na kocki. S toliko uloga, nema sumnje da u kliničkim ispitivanjima uočavamo prijevare. Tvrtke također neće priznati jesu li samostalno počinile bilo kakvu prijevaru. To znači da bi trebalo postojati transparentno rješenje koje omogućava svima da pregledaju klinička izvješća i osiguraju da se rezultati ispitivanja ne miješaju.

Klinička ispitivanja daju mnoštvo podataka. Uključuje statistiku, izvještaje, ankete, medicinske slike, krvne pretrage i tako dalje. Prvi izazov za tim koji radi na kliničkim ispitivanjima jest osigurati da se na prikladan način brinu o prikupljenim podacima. Općenito, postaje jako teško upravljati podacima što dovodi do pogrešaka kojima uopće nije namijenjeno da budu tamo.

Prijevare se događaju u obliku manipulacije podacima. Neki se podaci skrivaju i nikad ne dospijevaju u sustave, dok se drugi modificiraju kako bi se postigao željeni rezultat. Organizacije koje provode suđenja nikada se neće javiti i reći da su manipulirale informacijama. Ostali problemi uključuju nepodijeljivanje kritičnih informacija prije početka kliničkog ispitivanja. Ne dijele se stvari poput protokola istraživanja, hipoteze i načina pohrane podataka. Nedostatak prijenosa informacija tijekom kritičnih faza ispitivanja znači da se kasnije mogu izvršiti izmjene kako bi se postigli željeni rezultati. Također, obrasci se uglavnom ne natječu i stoga su izmišljeni.

Riješenje

Blockchain može djelovati kao medij za olakšavanje kliničkih ispitivanja. Kako blockchain pruža integritet podataka, on može djelovati kao dokaz kada treba provjeriti autentičnost dokumenata. Također ćemo dodati nove podatke koji zahtijevaju druge čvorove za postupak provjere. Sveukupno, distribuirane mreže osiguravaju održavanje integriteta podataka i osiguravaju da se nijedan podatak ne može mijenjati bez odobrenog pristupa.

Jednostavna ideja cjelovitosti podataka može promijeniti način na koji se odvijaju klinička ispitivanja. To je sustav bez rupa i može zauvijek poboljšati našu zdravstvenu zaštitu. Pojam koji najbolje odgovara blockchainu je sustav koji nudi “dokaz o postojanju”, što znači da se podaci mogu provjeriti. Također koristi SHA256, vrhunski algoritam kriptografije kako bi osigurao da bilo koji zlonamjerni akter treće strane ne može mijenjati i hakirati podatke..

Startupi ili rješenja provedba slučajeva upotrebe uključuju Amgen, Pfizer i Sanofi.

3. Upravljanje podacima o pacijentu

Problem

Naše je zdravlje osakaćeno raznim problemima i zdravstvenim problemima. To znači da je svaki pacijent različit što otežava upravljanje podacima o pacijentu. Kako svaka bolest djeluje drugačije za različite pacijente, također nije moguće stvoriti strukturu ili koristiti zajedničku strategiju liječenja. Ako je liječenje djelovalo na jednog pacijenta, ne znači da će djelovati na sve koji imaju istu bolest. Zbog svih ovih složenih problema potrebno je imati cjelovitu medicinsku dokumentaciju za pacijenta. To će omogućiti personaliziranu skrb s naglaskom na liječenje usmjereno na pacijenta.

Još jedan izazov kroz koji prolazi većina liječnika je nedostatak dostupnosti informacija. To može rezultirati liječenjem pacijenta, što će povećati cijenu ukupne zdravstvene zaštite.

Podaci o pacijentu također nisu sigurni jer sustavi na kojima se podaci pohranjuju nisu u potpunosti sigurni. Liječnici se također koriste nesigurnim načinom dijeljenja informacija. Na primjer, lako možemo vidjeti liječnike koji dijele informacije putem društvenih mreža. To lako može dovesti do curenja podataka o pacijentu. Štoviše, pacijenti nikada nisu odgovorni za svoje podatke. Vlasništvo podataka također je problem kada organizacije uglavnom posjeduju podatke o pacijentu bez odgovarajućeg odobrenja pacijenta.

Riješenje:

Blockchain pruža dobar način za upravljanje podacima o pacijentima. Pruža strukturiran način za pohranu podataka kojima mogu pristupiti pravi profesionalci. Podaci o pacijentima mogu se pohraniti na blockchainu i mogu biti dostupni samo pacijentu liječniku koji vodi slučaj. Pristup se može opozvati u bilo kojem trenutku što osigurava da pacijent ima puna ovlaštenja u pogledu svojih medicinskih izvještaja. To ne znači da nisu svi podaci nepristupačni. Javno su dostupni neosjetljivi podaci kojima zdravstvena organizacija ili dionici mogu pristupiti putem API-ja. To osigurava pravilnu suradnju između različitih sustava. Liječnici također mogu tražiti podatke kad god je to moguće.

Pacijenti također mogu dijeliti svoje podatke bez otkrivanja svog identiteta. To je izuzetno povoljno za zdravstvene ustanove jer oni mogu koristiti anonimne podatke za poboljšanje svojih zdravstvenih istraživanja i sustava. Pacijenti uvijek imaju kontrolu nad svojim podacima i oni odlučuju tko im može pristupiti.

U kombinaciji s IoT-om, istraživanja mogu neprestano pratiti stanje pacijenta poput otkucaja srca i drugih vitalnih tjelesnih funkcija. To će pomoći poboljšati brigu o zdravstvenoj zaštiti pacijenata. IoT uz pomoć blockchaina može omogućiti brže donošenje odluka i spasiti život pacijenata u kritičnim životnim uvjetima.

Startupi ili rješenja provedba slučajeva upotrebe uključuju DokChain, Patientory, GEM, GuardTime

Zahtjev i naplata

Problem

Posljednji problem o kojem ćemo razgovarati su zdravstvene tvrdnje. Naplata u zdravstvu i zahtjevi puni su prijevara, a naplate najviše trpe. Bolnice su vodeće mjesto jer pacijentima naplaćuju usluge koje se nikad ne uzimaju ili su preskupe od industrijskih standarda. Sve se to radi kako bi se maksimalizirala dobit, zadržavajući interes pacijenata. I ne samo to, bolnice i liječnici su također mnogo puta uhvaćeni u nepravilnom predstavljanju zdravstvenog stanja korisnika što stvari čini još gorima.

Posrednici unutar sustava koji su određeni za provjeru potraživanja također nerado rade i ostavljaju krajnje korisnike obješenima. Obrada zahtjeva potraje puno vremena, a ured je potrebno posjetiti bilo kada prije nego što se obradi.

Riješenje

Blockchain može isključiti postupak naplate i polaganja prava. Ako je postupak naplate povezan s blockchainom, pružatelj zdravstvenih usluga nema šanse da pretplati pacijenta za usluge ili doda uslugu koju pacijent uopće nije poduzeo.

Upravljanje zahtjevima također se može poboljšati. S blockchainom se može smanjiti na nekoliko minuta, a ne mjeseci. To je zato što će se ukloniti posrednici i automatizacija može preuzeti kontrolu nad cijelim postupkom zahtjeva.

Trenutno nema značajnih startupa ili organizacija koje rade na rješavanju slučaja upotrebe.

Zaključak

Blockchain puno obećava i spreman je dati svoje rezultate u zdravstvena industrija. U ovom smo članku istražili različite slučajeve i aplikacije blockchaina. Pokrili smo probleme i njihova rješenja tako da vam je lako razumjeti kako blockchain može riješiti izazove kroz koje prolazi trenutna zdravstvena industrija. Blockchain u zdravstvu danas je u početnoj fazi, a poboljšanja možemo vidjeti u sljedećih nekoliko godina. Dakle, mislite li da je budućnost blistava za zdravstvo s blockchainom? Mislite li da možemo imati više upotrebe blockchaina u zdravstvu? Komentirajte u nastavku i javite nam.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me