Kako se nulti dokazi znanja mijenjaju blockchain?

Pitate se o ulozi Nula dokaza u Blockchainu? Krenimo na putovanje kako bismo shvatili kako nula dokaza o znanju mijenja blockchain.

Ne mislite li da otkrivate previše osobnih podataka o sebi dok pokazujete vozačku dozvolu barmenu za provjeru osobne iskaznice? Ako je odgovor da, neizbježno je tražiti inovativan način dijeljenja samo podataka koje ljudi žele dijeliti, umjesto otkrivanja svih informacija. S porastom informacijskog kapitalizma važno je pronaći rješenja koja mogu osigurati privatnost i sigurnost korisničkih podataka.

Iako je Blockchain pouzdana alternativa za postizanje željene privatnosti i sigurnosti razmjene informacija, transparentnost predstavlja zaostatak. Stoga, Nula dokaza o znanju (ZKP) smatra se jednim od istaknutih rješenja za postizanje zahtjeva povjerljivosti transakcija. Sljedeća rasprava ukazuje na bitne čimbenike koji su odgovorni za uvođenje nekih zapanjujućih promjena u blockchainu.

Upišite se sada:Tečaj osposobljavanja za nulu

Koji su nulti dokazi o znanju?

Kriptografija je povezana s blockchainom kao jednom od najvažnijih komponenti od njegova nastanka. Zapravo je kriptografija na blockchainu najvažniji razlog za njegovo veliko usvajanje u različitim industrijama za različite tvrtke. ZKP Blockchain aplikacije pojavile su se dolaskom novog protokola ili mehanizma kriptografije koji se temelji na matematičkim osnovama.

Uvođenje nula dokaza o znanju ukazalo je na novo poglavlje u svijetu kriptografije. To je jedan od najistaknutijih primjera kriptografskih inovacija s različitim aplikacijama, uključujući sigurne i anonimne transakcije na javnim blockchain mrežama i nuklearno razoružanje.

Rad nultog dokaza

Funkcionalnost ZKP-a želi omogućiti dokazivaču da uvjeri verifikatora o određenoj činjenici bez otkrivanja stvarnih podataka. Na primjer, možete saznati stanje na svom bankovnom računu bez potrebe za pristup bankovnim podacima i osobnim podacima. Nulti dokaz znanja može pomoći u postizanju ovog ishoda iskorištavanjem njegove tri temeljne osobine. Tri temeljna aspekta koja karakteriziraju ZKP uključuju sljedeće,

 1. Kompletnost transakcije je važna. To implicira da istinitost izjave uvjerava verifikatora o činjenici da je dokazivač posjedovao traženi unos.
 2. Čvrstoća je druga važna osobina u dizajnu ZKP-a. To ukazuje na to da nepošteni dokazivač ne može uvjeriti verifikatora u činjenicu da imaju potreban unos kada je njihova izjava netačna.
 3. Posljednji i najkritičniji čimbenik u dizajniranju dokaza s nultim znanjem odnosi se na nula znanja. Primarni pokazatelj nula aspekta znanja u ZKP-u ukazuje na neotkrivanje podataka. Bez obzira na činjenicu je li izjava istinita ili netačna, verifikator ne smije ništa saznati o informacijama.

Također pročitajte:Cjelovit vodič za nula dokaza

Vrste ZKP-a

Sada, razmislimo ukratko o vrstama ZKP-a prije nego što prijeđemo na ZKP blockchain kombinaciju. Dvije najčešće vrste ZKP-a odnose se na interaktivni dokaz nultog znanja i neinteraktivni dokaz nultog znanja. Interaktivni ZKP-ovi uključuju niz radnji koje dokazivač mora izvršiti kako bi uvjerio verifikatora o određenoj činjenici.

Niz radnji u interaktivnim ZKP-ima povezan je s pojmovima matematičke vjerojatnosti. S druge strane, neinteraktivni ZKP-ovi ne uključuju nikakav interaktivni postupak. U slučaju neinteraktivnih ZKP-a, dokazivač bi mogao stvoriti sve izazove kombinirane zajedno, a ovjeravač bi mogao odgovoriti u kasnijoj fazi. Iako neinteraktivni ZKP-ovi mogu smanjiti mogućnosti dosluha, oni zahtijevaju dodatni softver i strojeve za identificiranje slijeda eksperimenta.

Sljedeća značajna kategorija ZKP-a koja se nedavno pojavila odnosi se na zk-SNARK-ove ili nula znanja – Sažeti neinteraktivni argument znanja. zk-SNARK je najpopularnija tehnika među nula dokazanih alternativa. Može vam pomoći u definiranju kvadratne jednadžbe koja koristi javne podatke, privatne podatke i ulaze za generiranje dokaza.

Tada verifikator može potvrditi dokaz o dovršenju transakcije. Najpoznatiji primjer upotrebe zk-SNARKs odnosi se na ZCash, kripto valutu. Uz to, zk-SNARKovi također mogu poslužiti kao idealan izbor za zadatke poput dokazivanja starosti pojedinca bez dijeljenja njegovih osobnih podataka.

Prednosti nultog dokaza

Uz jasan dojam o temeljnim objašnjenjima i različitim kategorijama ZKP-a, važno je razumjeti blagodati ZKP-a.

 • Najistaknutija prednost nultog dokaza znanja izravno se odnosi na jednostavnost. Korisnici mogu iskoristiti najistaknutiju prednost nula dokaza u obliku jednostavnosti, jer ne zahtijevaju komplicirane metode šifriranja.
 • Istodobno, ZKP-ovi su također povezani s boljom sigurnošću, posebno s uvjetom da se izbjegne otkrivanje bilo koje vrste podataka.
 • Još jedna obećavajuća korist povezana s radom ZKP-a odnosi se na skraćivanje transakcija na blockchainu. Kao rezultat toga, korisnici se ne moraju suočavati sa zabrinutostima zbog pohrane podataka zbog kompatibilnosti i identiteta s različitim vrstama imovine.
 • Nulti dokazi znanja mogu pružiti jedinstvenu kombinaciju privatnosti i skalabilnosti za promicanje univerzalnog uključivanja u blockchain. Kad smo kod privatnosti, nula prednosti koje dokazuju znanje uvijek je jedan od glavnih prioriteta.
 • Pojedinci su svjesni sigurnosti svojih podataka bez ikakvih kompromisa u pristupu uslugama koje zahtijevaju podatke ili identifikaciju.
 • Kontinuirano usmjeravanje ka boljoj i sigurnijoj budućnosti potaknulo bi šanse za usvajanje ZKP-a radi postizanja privatnosti.

Čitaj SAD:Prednosti Blockchain tehnologije

Kako možete koristiti ZKP-ove u Blockchainu?

Od sada ste sigurno predvidjeli različite razloge koji ukazuju na korištenje ZKP-ova u blockchainu. Iako se o simbiotskom odnosu o blockchain-u ZKP nije dovoljno raspravljalo, čelnici u industriji, profesionalci i donositelji odluka prepoznaju vrijednost ZKP-a.

Skalabilnost ZKP-ova može omogućiti rast blockchaina, a istovremeno pruža korisnicima sigurnost fleksibilnosti, uz poboljšanu kontrolu i slobodu u vezi s njihovim informacijama. Stoga je neizbježno zapitati se o potencijalnim načinima na koje ZKP-ovi zapravo mijenjaju svijet blockchaina.

Da bismo pronašli kako promjena blockchaina mijenja dokaz bez znanja, razmislimo o različitim područjima blockchain sustava u kojima su primjenjivi ZKP-ovi.

 • Aplikacije za razmjenu poruka u Blockchainu

Najistaknutije područje primjene ZKP-ova u blockchainu odnosi se na razmjenu poruka. Kraj enkripcije obvezan je uvjet u svijetu orijentiranom na privatnost. Šifriranje poruka ima za cilj osigurati da nijedna treća strana ne može vidjeti komunikaciju između dviju osoba.

Općenito, platforme za razmjenu poruka zahtijevaju da korisnici trebaju potvrditi svoj identitet poslužitelju, a poslužitelj mora prepoznati korisnika. S druge strane, nula dokaza o znanju omogućuje razvijanje povjerenja od kraja do kraja u svijet razmjene poruka bez izostavljanja dodatnih informacija. Stoga su primjene ZKP-a u aplikacijama za razmjenu poruka jedna od njihovih glavnih aplikacija u domeni blockchaina.

 • Procesi provjere autentičnosti

Prijenos osjetljivih informacija polako se pretvorio u veliki prioritet za poduzeća, posebno s radikalno proširenim informacijskim sustavima i relevantnim funkcionalnostima. Dokazivanje nula znanja može pružiti idealnu platformu za prijenos osjetljivih podataka kao što su podaci za provjeru autentičnosti, uz osiguranje poboljšane sigurnosti.

Nulti dokazi znanja mogu pomoći u razvoju sigurnog kanala prilagođenog korisnicima da koriste njihove podatke bez izlaganja. Kao rezultat toga, ZKP-ovi mogu znatno pomoći u izbjegavanju zabrinutosti zbog curenja podataka u najgorem scenariju.

Pitate se kakva bi bila budućnost blockchaina? Pogledajte ova najpopularnija Blockchain predviđanja za 2021. godinu i pripremite se za budućnost!

 • Podizanje kontrole datotečnog sustava na sljedeću razinu

Nulti dokazi znanja također se smatraju jednim od potencijalnih instrumenata za revoluciju u aspektima upravljanja datotečnim sustavom. Nula dokaza mogu pomoći u dodavanju različitih nivoa zaštite korisnicima, datotekama i također prijavama. Kao rezultat toga, ZKP-ovi mogu predstavljati značajne poteškoće u hakiranju ili manipulaciji podacima pohranjenim u datotečnom sustavu.

 • Podrška složenim postupcima dokumentacije

Nulti dokazi znanja također mogu pronaći pouzdane primjene u svijetu blockchaina za složene postupke dokumentacije. Može vam pomoći u pružanju mogućnosti za šifriranje podataka u komadima. Kao rezultat toga, korisnici su mogli lako dobiti kontrolu nad određenim blokovima kako bi omogućili pristup određenom korisniku. Istovremeno osigurava i ograničenje pristupa ostalim korisnicima. Stoga ZKP-ovi mogu lako osigurati najbolje mjere zaštite za složenu dokumentaciju, istovremeno ograničavajući pristup neovlaštenim osobama.

 • Zaštita pohrane

Odnos ZKP blockchain također je presudan za rješavanje istaknute brige u domeni uslužnog programa za pohranu. ZKP-ovi se smatraju jednim od korisnih resursa za poboljšanje učinkovitosti pristupa i metoda zaštite pohrane. Nulti dokazi znanja uključuju protokol za sigurnost skladišne ​​jedinice zajedno s informacijama uključenim u skladišnu jedinicu. Što je najvažnije, pristupni kanali također uživaju zastrašujuće mjere zaštite koje omogućuju vrlo sigurno i neometano iskustvo.

 • Zaštitne mjere za osjetljive informacije

Uloga nula dokaza u znanju u promjeni blockchaina također je važna za definiranje pristupa koje slijedi blockchain za obnavljanje transakcija. ZKP može ponuditi vrhunsku razinu sigurnosti za sve blokove koji sadrže ranjive bankarske podatke poput financijskih podataka i povijesti transakcija.

Vrhunska razina sigurnosti omogućuje bankama uvođenje izmjena samo u potrebne blokove na bilo koji zahtjev korisnika za informacijama. Istodobno, ostali se blokovi ne miješaju, čime se osigurava cjelovita zaštita.

 • Prijenos privatnih Blockchain transakcija

Prijenos privatnih blockchain transakcija jedno je od istaknutih spominjanja među različitim zapaženim implementacijama ZKP-a u blockchainu. Privatne Blockchain transakcije moraju biti zaštićene od bilo koje treće strane tijekom njihovog slanja.

Najvažnija briga u slanju privatnih blockchain transakcija odnosi se na razne rupe vidljive u konvencionalnim metodama. Učinkovita integracija nula dokaza s privatnim blockchain transakcijama može ih učiniti otpornima na bilo koji oblik hakiranja ili presretanja.

 • Stvarni utjecaj primjene ZKP-a u Blockchainu

Sada imamo dojam na različite načine na koje se u blockchainu primjenjuju nula dokaza o znanju. Dakle, krenimo prema stvarnim implikacijama korištenja ZKP-ova u blockchainu. Najistaknutiji ishod primjene ZKP-ova u blockchain ekosustavu odnosi se na revidiranu percepciju povjerenja.

Blockchain je pronašao širok spektar aplikacija u različitim sektorima kao što su platforme za upravljanje informacijskim sustavom, upravljanje i tehnologija. Kako primjene dokaza nula znanja jasno uspostavljaju poboljšano povjerenje i vjerodostojnost, oni imaju potencijal za promjenu značaja povjerenja u odnosima. Pogledajmo neke od najznačajnijih primjera koji pokazuju utjecaj ZKP-ova na blockchain.

Također pročitajte:Primjene Blockchaina

 • Promjena odnosa između pojedinaca, vlada i korporacija

Jedan od najistaknutijih aspekata ZKP-ova i blockchaina odnosi se na utjecaj na interakcije između pojedinaca, korporacija i vlada. Dokazivanje nula znanja nudi pouzdan instrument za dokazivanje istine bez otkrivanja bilo kakvih drugih podataka. Stoga nam ZKP-ovi mogu pomoći u stvaranju novog svijeta s dokazanim jamstvom povjerenja u svaku transakciju.

Korisnici više ne moraju ovisiti o prosudbi s aplikacijama ZKP-a. Tijekom razmjene podataka, primatelj bi trebao provjeriti cjelovitost podataka, uz ranjivost na potencijalne povrede podataka. Tehnologija za poboljšanje privatnosti u ZKP-ima transformira uobičajeni pristup razmjeni podataka.

Kao rezultat toga, ZKP-ovi mogu pomoći u stvaranju svijeta zamjenom potrebe za povjerenjem tehnološkim napretkom. Važnost ZKP-a očita je u rješavanju problema priopćavanja sigurnih podataka bez ikakvih briga za presretanje. Istodobno je prikladan i za mobilne mreže, IoT i mrežne komunikacije, čime pretvara zastarjele lozinke.

 • Demokratiziranje provjere glasova

Najistaknutiji primjer primjene dokaza s nula znanja s blockchainom odnosi se na njihovu demokratsku ulogu u provjeri glasova. ZKP-ovi mogu pružiti pouzdana rješenja za glasanje pod nadzorom bilježenjem glasova na javnom blockchainu.

Kao rezultat, postupci glasanja ne bi zahtijevali provjeru treće strane, osim što bi se isključila potreba za cenzurom. ZKP-ovi mogu glasačima omogućiti da dokažu svoju podobnost za glasanje, čime sprečavaju izlaganje njihovih osjetljivih osobnih podataka. Osim toga, birači također mogu zahtijevati nepromjenjivi dokaz za uključivanje svog glasa u konačni glas.

 • Pojednostavljivanje valjanosti Blockchain transakcija

Još jedan istaknuti primjer ZKP blockchain aplikacija u stvarnom svijetu odnosi se na slučaj ING. ING je najavio rješenje koje koristi ZKP-ove s Cordom, poznatom poslovnom blockchain platformom, kako bi se osigurala valjanost transakcija. Prije uvođenja ZKP-a, Corda je bila ograničena na odabir privatnosti i sigurnosti. Međutim, sada ima dvije funkcionalnosti zajedno.

Želite li izgraditi uspješnu karijeru u Blockchainu? Evo glavnih Blockchain vještina koje će vas odvesti prema svijetloj budućnosti.

Poanta

Najvažniji zaključak ovdje predstavljenih podataka izravno se odnosi na dugoročne izglede ZKP-ova u blockchainu. Nulti dokaz znanja definitivno se pojavio kao komplementarno rješenje za razne izazove u blockchain tehnologiji. Prozirnost u blockchainu može natrag sjesti sa ZKP-ovima.

Sada korisnici mogu dobiti bolju kontrolu i dokaz o vlasništvu podataka korištenjem ZKP-ova u blockchainu. Nulti dokazi znanja polako privlače pažnju poduzeća širom svijeta unatoč postojanju već 30 godina. Ako želite istražiti više o potencijalu ZKP-ova u blockchain ekosustavu, tada počnite učiti više sada s masterclassom Zero proof proof!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me