Koje probleme rješava Blockchain?

Blockchain može riješiti puno problema iz stvarnog svijeta i ponuditi bolji poslovni model i ekonomsku strukturu za sve nas. Istražimo ove probleme i moguća rješenja koja blockchain nudi.

O blockchainu smo najviše navikli čuti zajedno s Bitcoinom i kriptovalutom. Međutim, njegova primjena daleko premašuje poput digitalnih sredstava. Zapravo je blockchain daleko jedna od najremetilnijih i najrevolucionarnijih tehnologija našeg doba.

Prema izvješćima, procjenjuje se kako će se globalna potrošnja na blockchain povećati i očekuje se da će premašiti 15,9 milijardi dolara do 2023. godine.

Nadalje, gotovo svaki pojedini industrijski odjel želi usvojiti blockchain tehnologiju i ubrati njene prednosti. To počinje za očekivane fintech tvrtke, čak i za medijsku industriju i zdravstvo.

Pa, što čini blockchain ovu masivnu silu s kojom treba računati? Pa, u svrhu ovog čitanja, sastavili smo popis koji pokriva neke od stvarnih problema i kako blockchain nudi djelotvorna i djelotvorna rješenja. Štoviše, također ćemo znati koji je glavni problem blockchain koji pokušava riješiti?

Upišite se sada:Besplatni tečaj blockchaina

Problemi koje Blockchain rješava: Što je Blockchain?

Kao što vam ime možda daje za razmišljanje, Blockchain nije ništa drugo do lanac blokova – dobro, barem teoretski. Ovdje “blokovi” predstavljaju digitalne podatke koji su povezani ili “lančano povezani” s drugim blokovima pomoću kriptografskog hasha prethodnog bloka.

Ova jedinstvena struktura čini je izuzetno sigurnom i otpornom na bilo kakvu izmjenu podataka, i upravo tu leži većina njezine primjene.

Prvo i najvažnije, morate uzeti u obzir da ne postoji središnje tijelo koje upravlja blockchainom. To ga čini potpuno demokratiziranim sustavom. Dalje, budući da su pružene informacije nepromjenjive, mogu se lako podijeliti i učiniti ih dostupnima javnosti omogućavajući neusporedivu razinu transparentnosti.

Ova dva čimbenika čine blockchain doslovno sljedećom najvećom stvari od dolaska interneta. Ali koje probleme blockchain rješava, čineći ga tako popularnim i revolucionarnim?

Pa, evo nekoliko primjera problema iz stvarnog svijeta koje blockchain rješava. Dakle, bez daljnjega, krenimo:

Ovdje saznajte više o osnovama blockchaina: Blockchain za početnike: Vodič za početak rada.

10 najboljih problema iz stvarnog svijeta koje Blockchain rješava

Sad kad ste osnovno razumjeli što je blockchain i kako on funkcionira, hajde da brzo pređemo preko nekih stvarnih problema i kako se ova revolucionarna tehnologija može koristiti za njihovo rješavanje i ponuditi rješenja. Također ćemo znati koji je glavni problem blockchain koji pokušava riješiti?

Rješavanje problema Blockchain

1. Prekogranična plaćanja

Problem: Trenutno stanje međunarodnih plaćanja putem bankarskih kanala u najmanju je ruku poteškoća. To je postupak u više koraka koji uključuje puno posrednika. Nadalje, svaki korak postupka zahtijeva puno vremena i također zahtijeva pozamašan novac.

U stvari, prema Svjetskoj banci, prosječna naknada za transakcije za plaćanja širom svijeta iznosi oko 7%. To je puno!

Kako Blockchain rješava probleme

Blockchain pomaže usmjeriti cijeli postupak izbacivanjem svih posrednika i dugotrajnih postupaka, a time i tereta nepotrebnih vremenskih odgoda.

Koristeći svoju sigurnu i sofisticiranu distribuiranu knjigu, nakon što se transakcija zabilježi, plaćanje se gotovo trenutno prenosi na primaoca. Budući da se transakcija ne može poništiti ili izmijeniti, ona također osigurava bolju odgovornost i sigurnost od trenutno zaposlenog sustava.

Prema Deloitteu, za transakcije izvršene pomoću blockchaina, uključene strane troše oko 40% do 80% manje naknada za doznake od tradicionalnih metoda. I ne samo to, već se cijele transakcije obrađuju i dovršavaju u roku od 4 do 6 sekundi, umjesto da se čekaju danima.

A kada u kombinaciju uvrstite blagodati dodane sigurnosti i transparentnosti, blockchain je zasigurno bolje rješenje za globalne monetarne transakcije.

Tko trenutno koristi Blockchain u tu svrhu?

Trenutno gomila fintech tvrtki koristi blockchain za rješavanje ovog problema. Značajna imena u polju uključuju:

Krug: Omogućuje korisnicima siguran prijenos novca (više podržanih valuta) u više od 29 zemalja.

Mreškanje: Pomaže bankama, pružateljima usluga plaćanja i burzama digitalne imovine da globalno šalju i primaju novac, super brzo i uz minimalne naknade za doznake.

WeTrade: WeTrade nudi inovativnu digitalnu platformu koja bankama i tvrtkama omogućuje suradnički rad širom Europe, nudeći sigurne, transparentne i mogućnosti.

Želite saznati više o blockchain tehnologiji? Pogledajte naš krajnji vodič za definicije blockchaina odmah!

2. Upravljanje lancem opskrbe

Problem: Upravljanje lancem opskrbe odnosi se na planiranje i izvršenje svih povezanih procesa koji vode do implementacije gotovog proizvoda. Općenito, čini mrežu subjekata – pojedinaca ili tvrtki koji počinju od dobavljača sirovina, ravno do proizvođača proizvoda, a zatim do distributera.

Dobro optimizirani lanac opskrbe osigurava maksimalnu produktivnost uz smanjenu prijevaru i opće troškove. Kao što možete zamisliti, provedba ovoga u stvarnom svijetu pravi je užurbani posao. Napori u automatizaciji učinjeni su pomoću AI-ja i strojnog učenja, ali blockchain obećava da će promijeniti igru ​​u ovom području. Dakle, ovo je jedan od stvarnih problema koje je blockchain riješio.

Kako Blockchain rješava probleme

Jedna od ključnih prednosti koju blockchain donosi upravljanju lancem opskrbe bila bi interoperabilnost.

Transparentnost razmjene podataka osigurava da su svi na istoj stranici – počevši od proizvođača, maloprodaje, dobavljača, pa čak i dobavljača. Zauzvrat, ovo pomaže smanjiti svaki sukob i kašnjenje u operacijama.

Nadalje, budući da se svi proizvodi mogu pratiti u stvarnom vremenu, to smanjuje rizik od zagubljenja ili zaglavljivanja robe u opskrbnom lancu.

A ako to nije sve, blockchain nudi skalabilnost na nezamislivim razinama, s velikim bazama podataka dostupnim s više lokacija širom svijeta. To znači da bez obzira na to koliko je velika vaša tvrtka ili koliko je raširena širom svijeta, pomoću blockchaina moći ćete bez napora upravljati svojim opskrbnim lancem.

Tko trenutno koristi Blockchain u tu svrhu?

Nekoliko primjera tvrtki koje koriste blockchain za učinkovito upravljanje lancem opskrbe su:

Izvorni trag: Oni nude protokol za razmjenu podataka koji mogu koristiti međusobno povezani lanci opskrbe.-

Openport: Blockchain platforma izravno povezuje brodare i prijevoznike, što smanjuje troškove i optimizira upravljanje lancem opskrbe.

Walmart: Walmart, jedna od najvećih maloprodajnih trgovina, koristi blockchain da poboljša svoj lanac opskrbe.

Pročitajte o tome kako Blockchain sada može transformirati financiranje trgovine!

3. Pitanja odgovornosti kod tradicionalnih ugovora i sporazuma

Problem: U svojoj osnovi stvaramo ugovore i sporazume jer među stranama u transakcijama nedostaje povjerenja. Kao rezultat, prolazimo kroz ovaj pravni postupak stvaranja ugovora, višestupanjski postupak koji uključuje još više stranaka i tone i tone papirologije.

Kao rezultat toga, puno vremena i novca troši se na posrednike. Zamislite samo kad ste zadnji put sklopili ugovor i koliko novca ste morali platiti odvjetniku za izradu svih tih regulatornih papira ili koliko ste vremena proveli vozeći se do centra i skupljajući sve potpise.

Iako to uzimamo kao normu i dio stvaranja ugovora i sporazuma, sve se te neugodnosti mogu izbjeći iskorištavanjem blockchain tehnologije, posebno pametnih ugovora.

Dakle, ovo je jedan od stvarnih problema koje je blockchain riješio.

Kako Blockchain rješava probleme

Pa, blockchains omogućuju nešto što je poznato kao pametni ugovori, genijalno rješenje i buduća zamjena za tradicionalne ugovore i sporazume. Dakle, sljedeće očito pitanje bilo bi, što je pametni ugovor?

Pa, pametni ugovor je u osnovi nekoliko redaka kodova koje možete pohraniti na Blockchain. Oni su programirani za izvršavanje određenih radnji – idealno je obraditi transakciju čim se ispune uvjeti navedeni u retcima koda.

Sada, budući da su pametni ugovori pohranjeni na blockchainu, uvjeti i odredbe ne mogu se mijenjati ili manipulirati. Nadalje, sve je otvoreno i javno dostupno, što omogućuje veću transparentnost.

Tko trenutno koristi Blockchain u tu svrhu?

Postoje tone startupa i tvrtki koje su već usvojile pametne ugovore u zamjenu za tradicionalne sporazume. Evo nekoliko značajnih spomena:

Tradelanse: Pomaže u digitalizaciji opskrbnog lanca olakšavajući sporazume i tradicionalne ugovore.

Tradeix: Tradeix prepisuje financiranje obrtnog kapitala i trgovinu pomoću blockchaina. Oni pružaju vrijednost alternativnim donatorima, bankama, pružateljima dodane vrijednosti itd!

Zanima vas utjecaj blockchaina na vlade? Pogledajte naš vodič za blockchain za vladu odmah!

4. Krađa identiteta

Problem: U svojoj osnovi vaš identitet nije ništa drugo nego zbirka zahtjeva koji se odnose na vas kao osobu. To uključuje podatke o tome gdje živite, broj putovnice, vozačku dozvolu, broj socijalnog osiguranja itd. Sve su to točke podataka koje vlade koriste i pohranjuju u centraliziranim bazama podataka.

Loš glumac potencijalno se može dokopati jednog od ovih dokumenata, a iskorištavanjem određenih sigurnosnih mana ukrade vam identitet. Oni sada mogu koristiti vaš identitet kako bi stekli neku financijsku prednost ili pribavili kredit na vaše ime. Ovo je ozbiljan problem! U stvari, mnogi kriminalci također kradu identitet mrtve osobe da bi počinili zločine i izvukli se iz toga. Dakle, ovo je jedan od stvarnih problema koje je blockchain riješio.

Kako Blockchain rješava probleme

Blockchain nudi novo rješenje problema. U decentraliziranoj platformi dobivate pristup privatnom i javnom ključu. Javni ključ dostupan je javnosti.

A zbog otvorene, transparentne prirode blockchaina, svi mogu pristupiti vašim javnim evidencijama. Međutim, nudi konkretnu sigurnost jer nitko ne može mijenjati ili uređivati ​​vaše podatke.

U slučaju da želite pristupiti svojim osobnim podacima ili dati autorizaciju, možete koristiti svoj privatni ključ za potvrdu svog identiteta. To je jednostavna metoda, ali pruža veliku sigurnost zbog ograničene krađe identiteta, kao što se danas provodi.

Tko trenutno koristi Blockchain u tu svrhu?

Mnoštvo novih Blockchain startupa pojavilo se oko upravljanja identitetima. Evo nekoliko značajnih:

Provjeri ID: Tvrtka koristi tehnologiju Blockchain za pružanje rješenja za digitalni identitet, uključujući sveobuhvatnu uslugu elektroničkog potpisa. Njihova usluga nastoji pružiti jednostavne i isplative usluge koje također nude visoku klasu sigurnosti.

Novo bankarstvo: NewBanking omogućuje korisnicima dijeljenje identiteta putem weba bez brige da će izgubiti ili žrtvovati svoje osjetljive podatke.

Sovrin: Sovrin nudi prvu svjetsku mrežu samo-suverenog identiteta (SSI).

Uvoz: Uport omogućuje tvrtki izgradnju pouzdanog ekosustava i nudi kupcima i partnerima način sigurnih transakcija.

Također pročitajte: Blockchain za digitalni identitet

5. Upravljanje i zaštita podataka o pacijentima u zdravstvenim organizacijama

Problem: Trenutni zdravstveni sustavi koriste centralizirane sustave za bilježenje i upravljanje podacima o pacijentima. Oni mogu biti manje sigurni i podložni pogrešnim informacijama.

Brojni su slučajevi kršenja podataka u bolnicama u kojima su ukradeni podaci o pacijentima poput podataka o kreditnim karticama i zapisa genomskog testiranja. Zapravo, između razdoblja od 2009. do 2017. godine, preko 176 milijuna evidencija pacijenata ugroženo je zbog kršenja podataka.

Nadalje, trenutno stanje interhospitalne komunikacije podataka o pacijentu potpuni je nered. Mnogo puta pacijenti odluče zamijeniti bolnicu. Ponekad su zbog hitnih slučajeva primljeni u bolnice u drugoj mreži.

Sada, budući da trenutni sustav ne omogućuje brzu i laku razmjenu kartona pacijenta od pružatelja primarne zdravstvene zaštite, sada su prisiljeni stvoriti novi medicinski karton, što predstavlja gubitak vremena i novca.

Kako Blockchain rješava probleme

Blockchain može pomoći u stvaranju decentraliziranog dnevnika podataka o pacijentima koji je transparentan i javan za pristup svim bolnicama. Nadalje, ne postoji način da se podaci oštete, pa je riješen cijeli problem interhospitalne komunikacije.

Slijedi sigurnost. Iako je transparentan i javan, blockchain također može pomoći da vaši podaci budu privatni skrivajući vaš identitet sigurnim kodovima koji će zaštititi sve vaše osjetljive podatke. Ako je i čak potrebno, trebate osigurati privatni ključ i tek tada će podaci biti dostupni.

Tko trenutno koristi Blockchain u tu svrhu?

Mnoge tvrtke usvajaju blockchain u zdravstvenom sektoru kako bi pružile bolje upravljanje i sigurnost podataka o pacijentima. Evo nekoliko značajnih imena:

BurstIQ: Tvrtka nudi Blockchain rješenja koja pomažu zdravstvenim tvrtkama da sigurno i sigurno upravljaju ogromnim količinama podataka o pacijentima.

Medicinski lanac: Pomaže u održavanju integriteta zdravstvenih kartona. Liječnici, bolnice i laboratoriji mogu zatražiti informacije o pacijentu, ali identitet pacijenta ostaje siguran i zaštićen od vanjskih izvora.

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

6. Digitalna autorska prava i piratstvo

Problem: Jeste li znali da američka filmska i TV industrija trpi gubitak od oko 71 milijardu USD godišnje zbog kršenja autorskih prava? Velike medijske kuće poput Sonyja i drugih neprestano vode pravne ratove protiv piratstva i ilegalne distribucije medija.

Ali zašto ove industrije toliko pate?

Pa, zapanjili biste se kad biste saznali da se medijske industrije, posebno glazbena industrija, i dalje drže naslijeđenih sustava i poslovnih modela koji su bili relevantni još u vrijeme dok je papirnati format bio popularan. Sustav nije vješt u svijetu interneta.

Zbog toga je nekoliko odabranih igrača prihvatilo taj trend digitalizacije i trenutno dominira na tržištu streaminga.

Kako Blockchain rješava probleme

Blockchain može pomoći umjetnicima i stvaraocima da digitaliziraju metapodatke svog sadržaja poput vremenskih žigova i prava IP-a (intelektualno vlasništvo) u nepromjenjivim knjigama.

Sada kreator može sigurno staviti svoj sadržaj na javno otvoreno tržište, ali odmah zna kad dođe do kršenja autorskih prava, i tako pokrenuti pravni postupak.

Nadalje, blockchain može snimati svaki put kad se sadržaju pristupi ili koristi. To stvara neku vrstu transparentnog praćenja u stvarnom vremenu, što također otvara mogućnost za mehanizme određivanja cijena na temelju potrošnje, koji će biti bolji za potrošača.

Što se tiče transakcija, pametni ugovori se mogu postaviti kako bi se omogućile mogućnosti mikroplaćanja između potrošača i stvaratelja.

Tko trenutno koristi Blockchain u tu svrhu?

Jedno od najistaknutijih imena u industriji koja je aktivno uključeno u ideju blockchaina za DRM bilo bi Sony.

Pogledajte 50 najboljih tvrtki koje koriste blockchain tehnologiju da biste saznali više o tome.

7. Državni sustavi i javni sektori

Problem: Većina lokalnih samouprava i javnog sektora u svijetu oslanja se na prastare metode i sustave za sve svoje procese, koji su spori, skupi i čine prostor za korupciju.

Na primjer, interna kršenja podataka mogu rezultirati osjetljivim podacima o vladama s visokim rizikom. Tada postoji slučaj s radno intenzivnim procesima koji oduzimaju puno vremena i također povećavaju troškove.

Nadalje, kao centralizirani sustav, iznutra stvara mjesta za mnoštvo zlostavljanja i korupcije. To može rezultirati povećanim nepovjerenjem između vlade i njezinih ljudi, što obično rezultira još većim problemima u državi.

Kako Blockchain rješava probleme

Prije svega, vladini modeli temeljeni na Blockchainu omogućuju tvrtkama, vladama i pojedincima da sa potpunim mirnim svijetom sigurno dijele resurse unutar raspodijeljene knjige. Budući da je struktura nepromjenjiva, ne trebate brinuti o prijevari ili manipulaciji podacima.

Drugo, slijedeći decentraliziranu prirodu blockchaina, čini vladine operacije transparentnijim, a time i jačanje povjerenja ljudi u sustav.

Konačno, pomoću pametnih ugovora mogu se automatizirati mnogi radno zahtjevni zadaci, što može pojednostaviti postupak, pomažući u smanjenju vremena i troškova.

Tko trenutno koristi Blockchain u tu svrhu?

Dubai će biti jedan od prvih gradova na svijetu koji će primijeniti blockchain politiku. To će omogućiti njihovoj vladi da olakša transakcije pomoću blockchaina, gdje god je to moguće.

Čitaj više: 6 ključnih značajki blockchaina o kojima morate znati

8. Crowdfunding i prikupljanje sredstava

Problem: Crowdfunding postaje sve popularniji jer tvrtke i startupi mogu lako prikupiti sredstva na relativno jeftin i nekompliciran način. To je također bio i još uvijek je primarni oblik prikupljanja sredstava za neprofitne organizacije.

No, s tim da je rečeno, platforme za grupno financiranje muči mnoštvo problema počevši od zlouporabe ulagača, sigurnosnih problema, pa čak i ilegalnih transakcija. Sve to stvara strah u svijesti investitora, tjera ih dalje od platformi za množično financiranje.

Kao takve, obje organizacije, kao i investitori, suočavaju se s problemima zbog trenutnog vođenja stvari.

Kako Blockchain rješava probleme

Sustavi temeljeni na blockchainu omogućuju vrijednosne papire ili početno crowdfunding. U osnovi je slično javnim ponudama gdje će tvrtka ili startup izdati tokene koji će funkcionirati kao udio tvrtke, ali bez razmjene kapitala.

Korisnik može kupiti tokene koristeći fiat valute poput USD i na taj način podržati pokretanje ili tvrtku.

Tko trenutno koristi Blockchain u tu svrhu?

Do sada su doslovno stotine tvrtki koristile vrijednosne papire za svoje potrebe prikupljanja sredstava. Petro je daleko najuspješniji u grupi, u svojoj kampanji akumulirao je preko 5 milijardi dolara.

Također pročitajte: 10+ Morate znati slučajeve korištenja blockchaina u poduzeću

9. Nekretnine

Problem: Trenutno stanje na tržištu nekretnina složena je gužva. Na primjer, ako planirate kupiti novi dom, jednostavno imati novac za kupnju zemljišta nije dovoljno.

To je dug i naporan proces koji će uključivati ​​puno papira, provjere prošlosti i puno posrednika. Nepotrebno je reći da će za ovo trebati više novca, ali to je i stresan proces koji će vam pojesti puno vremena.

A tu je i strah od prijevare prodavača – gdje netko za početak proda imovinu koja nije njegova.

Kako Blockchain rješava probleme

Pa, možete digitalizirati svoju imovinu i imovinu i pohraniti ih u blockchain. To ga čini nepromjenjivim, pa se na njega ne može miješati. Nadalje, svaka sljedeća transakcija sprema se za buduće reference.

Sve to onemogućava osobu da vara i prodaje vašu imovinu koja nije njihova. Slično tome, nakon što posjedujete imovinu, ona se bilježi upravo tamo u blockchainu i ne može se mijenjati ili odbiti.

Nadalje, s decentraliziranom prirodom blockchaina, zajedno s upotrebom pametnih ugovora, možete automatizirati većinu dugotrajnih zakonitosti i racionalizirati cijeli postupak.

Tko trenutno koristi Blockchain u tu svrhu?

Trenutno se puno startupa i tvrtki koristi blockchainom kako bi revolucioniralo tržište nekretnina. Nekoliko primjera uključuje:

Propy: Jedna su od prvih tvrtki koja je uvela upotrebu pametnih ugovora u kupnji i prodaji nekretnina. Prva transakcija izvršena korištenjem njihovog sustava bio je stan u Ukrajini sa 60.000 američkih dolara.

PropertyClub: Riječ je o startupu sa sjedištem u New Yorku koji nudi platformu na blok-lancu gdje ljudi mogu kupovati, prodavati i ulagati u nekretnine korištenjem pametnih ugovora.

Zanima vas utjecaj blockchaina na nekretnine? Pogledajte naš vodič o blockchainu za nekretnine odmah!

10. Sport i ESport

Problem: Industrija sporta i esporta slijedi old-school pristup za stvaranje prihoda. To uključuje stvaranje kampanja za prodaju ulaznica za događaje, stvaranje pretplata na kanale za prikaz igre uživo itd.

Iako model radi, nije optimiziran. Primjerice, to ne potiče gledatelje na njihov angažman, što može potaknuti više pozornosti na sport i esport. Nadalje, crowdfunding je pomalo rijedak u ovoj industriji, ali neizmjerno obećava omogućiti sportašima da ostvare prihod zasnovan na učinku.

Sva ta pitanja mogu se lako riješiti uvođenjem blockchaina na tržište.

Kako Blockchain rješava probleme

Pa, prije svega, blockchain se može koristiti za stvaranje novih modela prihoda tokeniziranjem timova i uvođenjem programa vjernosti. Omogućuje i stvaranje novih tržišta na kojima ljudi mogu započeti klađenje na svoje omiljene timove.

Slično tome, pojedini sportaši mogu stvoriti mogućnosti za množično financiranje koristeći pametne ugovore kako bi počeli zarađivati ​​novac za postizanje boljih performansi.

Sustav zasnovan na blockchainu može čak pomoći u praćenju angažmana i interakcije korisnika, koji se zatim mogu koristiti za stvaranje poticajnih programa za promicanje još više interakcije i angažmana publike..

Tko trenutno koristi Blockchain u tu svrhu?

Mnoštvo tvrtki i startupa počinje implementirati blockchain kako bi pomoglo u revoluciji budućnosti sporta i esporta. Nekoliko počasnih spomena bilo bi:

SportyCo: Tvrtka nudi kripto sponzorstva za sportaše.

Tokeni igrača: Tvrtka pomaže u tokenizaciji igrača za promicanje sudjelovanja navijača.

Zanima vas utjecaj blockchaina na osiguranje? Odmah pogledajte naš vodič o blockchainu u osiguranju!

Završavati

Dakle, ovo je bio naš brzi uvid u neke današnje probleme u različitim industrijskim sektorima i kako Blockchain tehnologija može pomoći u rješavanju tih problema. Uključili smo i nekoliko spominjanja trenutnih tvrtki i startupa koji usvajaju tehnologiju kako bi otvorili put budućnosti.

Nadamo se da vam je ovo čitanje pomoglo da razvijete bolje razumijevanje i uvažavanje blockchaina. Međutim, ako i dalje imate pitanja u vezi s nekim drugim problemima koje blockchain rješava i kako to čini, pogledajte naš besplatni tečaj blockchaina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me