Prednosti blockchaina u logističkoj industriji

Ovaj će se članak usredotočiti na razumijevanje uloge blockchaina u logističkoj industriji i na način na koji ga pomaže poboljšati.

Logistika je jedan od ključnih elemenata trenutne industrije. Osigurava da predmeti dođu na predviđeno mjesto u minimalnom vremenu, trošku i šteti. Ukratko, bavi se provedbom i organizacijom složenih operacija prijevoza robe s jednog mjesta na drugo (općenito od mjesta podrijetla do potrošnje).

Trenutna logistička industrija je ogromna! Samo u SAD-u prihod od 791,7 milijardi dolara stigao je samo 2020. godine. To je astronomski u smislu broja, a to također čini logističku industriju jednom od najsloženijih vani.

Blockchain tehnologija nudi decentraliziranu mrežu u kojoj vršnjaci mogu komunicirati i obavljati transakcije bez potrebe za centraliziranim vlastima. Njegova decentralizirana priroda donosi brojne prednosti, uključujući nepromjenjivost, transparentnost i sigurnost. Štoviše, savršeno je pogodan i za logističku industriju.

Upišite se sada: Tečaj o osnovama Enterprise Blockchaina

Što je Blockchain u logistici?

Najbolji mogući način na koji blockchain može pomoći logistici je rješavanje njegove neučinkovitosti. Trenutno gotovo svaki element logističkog lanca ima mnoštvo mogućnosti za rješavanje. Te opcije uključuju scenarije “Što ako”.

Brokeri, brodari i drugi moraju se usredotočiti na učinkovitost, a ne na zaglavljivanje prilikom odabira najbolje opcije. Povrh toga, uvijek je bilo na tone dokumentacije koju je potrebno obaviti. Proces dokumentiranja dodaje veću neučinkovitost ionako sporom prijevozu od kraja do kraja.

U srži je nedostatak jedinstvenog izvora istine i složen proces koji srušava cijeli logistički proces. Postoji potreba za decentraliziranim entitetom koji može obraditi sve transakcije, a ujedno će djelovati kao centar za provjeru i poboljšanje cijelog procesa.

Obrađivat će sve, uključujući pružanje sredstava za evidentiranje transakcija, stvoriti učinkovit i transparentan sustav, a također će pratiti imovinu sa svom potrebnom dokumentacijom.

Kako je blockchain digitalne naravi, dokumentaciju je potrebno raditi na mreži, omogućujući svima pristup podacima s bilo kojeg mjesta.

Kako Blockchain tehnologija djeluje u logistici

Da bismo dobili bolje razumijevanje, moramo razumjeti različite korake u logistici i način na koji tamo treba implementirati blockchain tehnologiju. Pogledajmo ključne igrače u logističkom cjevovodu i njihovu ulogu kada je riječ o korištenju blockchain tehnologije.

U nastavku ćemo razgovarati o ključnim elementima Logistic Blockchain konzorcija. To je pokušaj potpune integracije blockchaina u logistički cjevovod. Također će vam pomoći da shvatite prednosti blockchaina u logističkim sustavima.

Konzorcij logističkih blokova

Konzorcij logističkih blockchaina osnovan je za australsku brodsku industriju. Trenutno njime upravlja EY, gdje su članovi BVL, DB Schenker, LKW Walter i druga standardna tijela i digitalne podružnice.

Svrha konzorcija je standardizirati i digitalizirati teretnu dokumentaciju. Sadrži sve dokumente, uključujući potvrdu o podrijetlu, tovarne listove itd. Čineći to, tvrtke će moći automatizirati 75 milijuna procesa godišnje. Zauzvrat će uštedjeti oko 12 milijuna listova papira.

Proizvođač

Proizvođač je odgovoran za proizvodnju proizvoda. Oni bi također trebali pružiti potvrdu o podrijetlu, obradu podataka, crtične kodove, broj serije i datume otpreme.

Sve podatke treba pohraniti i šifrirati u raspodijeljenoj knjizi. Da bi to učinili, proizvođački sustavi uvijek trebaju biti povezani s internetom. Proizvođač bi također trebao koristiti pametne ugovore za automatizaciju i organiziranje tijeka transakcija pošiljke. Tok ovisi o više čimbenika, uključujući algoritme, kodificirane parametre i algoritme.

Dobavljač

Dobavljač dobiva sve potrebne informacije od proizvođača i stvara vlastiti set dokumentacije koji će dijeliti sa sljedećim igračem u logističkom procesu. Dobavljač mora stvoriti popis pakiranja, broj serije, broj narudžbe, datum proizvodnje i specifikacije pošiljke (DIMS)

Logistika 3PL

Sljedeći igrač u logistici je 3PL. Odgovorni su za generiranje i automatizaciju uputa za usmjeravanje, teretnicu, opis robe i datum otpreme.

Dugotrajni nosač

Podaci se zatim prosljeđuju prijevozniku na daljinu, koji je odgovoran za održavanje i stvaranje temperature, status pošiljke i potpis isporuke.

Skladište

Zatim prijevoznik na duge staze robu odlaže u skladište. Skladište zatim radi na uputama za usmjeravanje, crtičnom kodu pakiranja, specifikacijama i datumu odabira.

Nosač kratkih linija

Zatim prijevoznik na kratke udaljenosti odvozi robu primatelju zadržavajući automatizirane i generirane detalje, uključujući broj fakture, datum primitka, ID kupca, potvrdu o isporuci i status pošiljke.

Primatelj

Primatelj prima proizvod sa svim detaljnim informacijama pohranjenim u blockchainu.

U cijelom su procesu tri glavna koraka.

  • Proizvođači su odgovorni za prijenos robe u skladišta, dobavljače i dobavljače 3PL-a.
  • S druge strane, dobavljač 3PL osigurava optimizaciju pošiljke i kapaciteta u stvarnom vremenu. Također bi se trebao pobrinuti da se ispravno optimizira kako bi mogao primiti nova opterećenja.
  • U posljednjem su koraku dobavljači 3PL odgovorni za isporuku robe prijevoznicima. Oni bi također trebali osigurati vidljivost na svim koracima. Na kraju, prijevoznik bi također trebao ponuditi status pošiljke u svim fazama otpreme.

Blockchain in Transport Alliance (BITA)

Još jedan blockchain savez, koji radi u transportu i logistici. Osnovan je u kolovozu 2017. Savez je ojačao od svog osnutka. Trenutno broji više od 500 članova koji sudjeluju iz 25 zemalja. Cilj saveza je potaknuti usvajanje novih tehnologija u prometnoj, teretnoj, logističkoj i ostalim srodnim industrijama.

To također znači da oni potiču na usvajanje tehnologija distribuirane knjige (DLT), poput blockchaina. Ključni elementi uključuju prihvaćanje zajedničkog standarda, obrazovanje i suradnju.

Koristite slučajeve blockchaina u logistici

Postoji mnogo blockchain logističkih aplikacija. Da bismo stekli dobro razumijevanje, pogledajmo pet logističkih aplikacija blockchaina. Također će vam pomoći da shvatite blagodati blockchain tehnologije u logistici.

Bolje praćenje tereta

Korištenje blockchaina u logističkim sustavima i opskrbnom lancu može vam pomoći da lakše pratite teret. Trenutno se povećavaju isporuke istog dana i isporuke na zahtjev. Dakle, to može brzo postati teret za logističke tvrtke jer nemaju infrastrukturu da zadovolje potrebe za tim neodoljivim zahtjevima.

Mnoge autoprevozničke tvrtke pokušavaju ulagati u dobru tehnologiju praćenja, ali sigurnost tih tehnologija je upitna.

Također, ove tehnologije nemaju osiguran postupak provjere autentičnosti. Stoga internetski kriminalci ili loše osobe uvijek koriste informacije mreže.

Blockchain ovdje stvarno može promijeniti scenarij. Kako blockchain nudi odgovarajući kanal za provjeru autentičnosti s provjerom, nitko ne može petljati u podatke.

Također, kako možete pratiti sve svoje isporuke i pratiti isporuke u stvarnom vremenu, to zaista može osigurati bolje potrošačko iskustvo za logističku industriju.

Poboljšana učinkovitost postupka isporuke

Uz blockchain, prva stvar koja će poboljšati logistiku je otprema i teretni prijevoz. Ukratko, može se koristiti za poboljšanje procesa isporuke na međunarodnom i lokalnom nivou. Također će ih natjerati da poboljšaju svoj robni kapacitet i poboljšaju učinkovitost procesa.

Maersk već zna važnost blockchaina i već je ugradio blockchain u svoje procese i operacije. Oni su jedan od najvećih prijevoznika brodskih kontejnera. Krajnji je cilj pratiti pošiljku na najbolji mogući način u suradnji s drugim tijelima. IBM također surađuje s Maerskom na poboljšanju globalne trgovinske infrastrukture.

Blockchain u lancu opskrbe zasigurno će vam pomoći uštedjeti milijune dolara.

Sigurnost za uređaje Interneta stvari (IoT) za povećanje učinkovitosti

Mnoge tvrtke već koriste uređaje Internet of Things da bi stalno pratile proizvode ili održavale kvalitetu. Međutim, ovi IoT uređaji su skloni cyber-napadima jer imaju tendenciju da koriste cloud poslužitelje za međusobnu komunikaciju, što je ranjiv proces.

Dakle, ovdje blockchain u logistici i opskrbnom lancu može ponuditi sigurnost za ove IoT uređaje i nadzirati sve podatke koji dolaze sa svih tih uređaja. Štoviše, također može pomoći u analizi i kategorizaciji svih podataka s tih uređaja kako bi se unijele promjene u poslovnu strategiju.

Bolja transparentnost

Blockchain je jedna od ključnih značajki transparentnost. Ako se pravilno implementira, blockchain za opskrbni lanac nudi bolju transparentnost, što zauzvrat utječe na transparentnost logistike. Omogućuje tvrtkama vjerodostojnije međusobno povjerenje. Boljom transparentnošću bit će manje sporova oko računa, manje iskorištavanja radnika i bolji troškovi revizije.

Osim krajnjih potrošača, B2B posao implodirat će zbog poboljšane vjerodostojnosti i integriteta. Povjerenje znači da će se troškovi revizije, sporovi oko računa i drugi aspekti sukoba svesti na veliku razinu ili čak ukloniti.

Već postoje tvrtke koje ulažu u poboljšanje transparentnosti. Jedna od takvih tvrtki je tvrtka Provenance koja je provela studije slučaja kako bi vidjela kako blockchain može poboljšati logističke aspekte, uključujući lanac opskrbe.

Praćenje zaliha

Praćenje zaliha je složeno. Tvrtke troše puno novca kako bi ga učinili savršenim i učinkovitim. Pa čak i tada, nudi puno problema. Zbog toga je praćenje zaliha jedno od glavnih žarišta tamošnjih industrija. Da bi njime upravljale, tvrtke troše milijune dolara.

Blockchain tehnologija može pomoći u rješavanju problema nudeći tvrtkama sposobnost ne samo da upravljaju svojim proizvodima na makro razini već i na mikro razini. Na primjer, tvrtke mogu u potpunosti pratiti logistiku prateći je na vrlo učinkovit način.

Jedan od takvih primjera je IBM-ov sustav zasnovan na blockchainu. Omogućuje tvrtkama praćenje prehrambenih proizvoda i izvještavanje o njihovim uvjetima tijekom cijelog procesa transakcije. Velike tvrtke poput Nestlea, Walmarta, Unilevera itd. Već sudjeluju u projektu i pomažu u postizanju najboljeg mogućeg rezultata.

Krajnji će potrošači imati najviše koristi od toga jer će prehrambene proizvode uvijek dobiti svježe i spremne za konzumaciju. Ovo je jedan od najboljih slučajeva korištenja blockchaina u poduzeću u ovoj industriji.

Rješavanje sporova

Još jedna od primjena blockchaina u logistici je rješavanje sporova u prijevozu tereta. Prijevoz tereta uvijek pati od sporova. To se može dogoditi ako se roba izgubi ili kasni. Sporove je teško riješiti i lako mogu potrajati nekoliko tjedana prije nego što se riješe. Sve to znači više troškova za resurse tvrtke.

Blockchain može brže rješavati sporove uz pomoć nepromjenjivih podataka i podataka o teretu u stvarnom vremenu. Pomoću automatizacije mnogi se sporovi mogu riješiti u roku od nekoliko minuta, potkrijepljeni pouzdanim podacima. Također pomaže tvrtkama u rješavanju sporova s ​​kupcima.

Fakturiranje i plaćanja

I na kraju, blockchain može pomoći u poboljšanju fakturiranja i plaćanja putem učinkovitog i sigurnog sustava. Fakturiranje može biti pravi izazov kada se radi na vrlo velikim razmjerima. Zbog toga ćete pronaći sustave koji su učinkoviti u fakturiranju i plaćanju.

Tvrtke mogu koristiti pametne ugovore za automatizaciju cijelog procesa i čine ga bez pogrešaka i transparentnim. To će fakturiranje i plaćanja učiniti također super učinkovitima.

Upišite se sada: Tečaj za upravljanje poslovnim blokovima i lancima opskrbe

Izazovi implementacije blockchaina u logistici

Mnogo je izazova koje tvrtke moraju prevladati kako bi primijenile blockchain. Neki od izazova su kao u nastavku.

  • Različita uporaba modela za pohranu podataka: Ne koriste sve tvrtke ili sustavi isti model podataka za suradnju na blockchainu.
  • Integriranje blockchaina u postojeći IT ekosustav: Uvijek će biti izazov integrirati blockchain u postojeći IT ekosustav.
  • Razvoj blockchain tehnologije: Posljednji je izazov raditi sa samim blockchainom. Blockchain je nova tehnologija koja se brzo razvija. Implementacija blockchaina odmah sada značit će više implementacijskih izazova u budućnosti.
  • Protok informacija: Drugi veliki izazov je upravljanje protokom informacija između različitih subjekata u logistici. Ako je trgovina međunarodna, ona postaje složenija zbog ulaska više subjekata u cijeli proces.

Faktor uspjeha za blockchain u logistici

Uspjeh blockchaina u logistici ovisi o mnogim čimbenicima. Tvrtka mora biti proaktivna i treba raditi na tim čimbenicima kako bi uspješno implementirala blockchain u svoje postojeće sustave. U osnovi, svi bi trebali surađivati, poboljšati svoje znanje o blockchainu i kroz to progoniti vrijednost.

Kultura suradnje

Kad stigne nova tehnologija, uvijek nedostaje suradnje. Isto vrijedi i za blockchain. Blockchain je tehnologija koja za rad zahtijeva suradnju. Jedan od ostalih razloga uključuje uključivanje više strana u ekosustav blockchaina, uključujući partnere, regulatore, industrijske organizacije i tako dalje.

Jedan od takvih primjera bio bi rad s konkurentima na stvaranju standarda za blockchain za rad u logistici.

Vrijednost i angažman sa dionicima

Dionici bi trebali uložiti svoje vrijeme i trud kako bi poboljšali vrijednost u već postojećim sustavima ili projektima koji su na rubu provedbe. Oni bi trebali pružiti svoje neprocjenjivo znanje, a također i tehničku izvedivost.

Blockchain je nova tehnologija koja zahtijeva svu pomoć koju može dobiti da sazri i da implementacija bude spremna.

Poboljšanje blockchain sposobnosti i znanja

Posljednji je čimbenik raditi na poboljšanju znanja i sposobnosti blockchaina. To će logističkim tvrtkama pomoći da pronađu nove modele koji rade u stvarnom svijetu.

Zaključak

To nas dovodi do kraja blockchaina u logistici. Logistika je jedna od najvećih briga za trenutnu generaciju tvrtki vani. Ako ste dio logističke tvrtke, onda je cijela igra s loptom drugačija. Kao što ste saznali iz članka o tome kako blockchain djeluje u logistici. Ključni igrači uključuju proizvođače, dobavljače, logistiku 3PL, prijevoznika na velike udaljenosti, prijevoznike na kratke relacije, skladište i primatelje.

Ključni izazovi koje logistička industrija trenutno trpi uključuju upotrebu različitih modela za pohranu podataka, integraciju s trenutnim ekosustavom, evoluirajuću blockchain tehnologiju i protok informacija.

Slučajevi upotrebe blockchaina za logistiku uključuju praćenje zaliha, bolju transparentnost, rješavanje sporova i fakturiranje & plaćanja. Čak i uz ove slučajeve upotrebe, postoji mnogo čimbenika uspjeha da blockchain uspije u logistici. Ako želite saznati više o ovoj tehnologiji, upišite naš tečaj Osnove poslovnih blokchaina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me