Zašto je Hyperledger Indy važan za digitalne identitete?

Hyperledger Indy može vam vratiti kontrolu nad vlastitim identitetom i podacima. Osjećate li se zaintrigirano? Razdijelimo platformu od same srži kako bismo razumjeli kako ovaj projekt djeluje.

Razvojem digitalnog svijeta, svi mi želimo biti stalno na mreži. Međutim, tijekom izvođenja različitih zadataka, možda ćete morati otkriti svoje osobne podatke i na više platformi. Pogotovo kad kupujete putem interneta, morate im dati svoje financijske podatke za bilo što.

I zato je potreba za digitalnim identitetima više nego ikad. Pa, bez obzira na to koliko mrežne platforme tvrde da jesu, čini se da je u svakom slučaju ogroman broj krađa identiteta.

Od trenutka kada otkrijete svoje osobne podatke, oni se pohranjuju u više baza podataka. A te baze podataka nisu zaštićene od hakera. Štoviše, platforme sada koriste naše podatke bez našeg pristanka. Uz to, ove platforme također prodaju vaše podatke klijentima za oglašavanje.

Ovo definitivno nema dojam da imate kontrolu, zar ne? I ovdje dolazi Hyperledger Indy igrati.

Upišite se sada:Besplatni tečaj blockchaina

Što je Hiperledger Indy?

Hyperledger Indy projekt je pod krovnim projektom Hyperledger iza kojeg stoji Linux Foundation. To je uglavnom okvir za decentralizirani identitet i također distribuirana knjiga. U stvarnosti, s Hyperledger Indy arhitekturom možete stvoriti digitalne identitete koji bi bili ukorijenjeni u blockchainu ili bilo kojem drugom obliku nepovjerljive knjige.

Uz Hyperledger Indy arhitekturu dobit ćete mnoštvo knjižnica, alata, komponenata za višekratnu upotrebu i još mnogo toga.

Štoviše, najbolji dio je taj što je svaki identitet koji proizlazi iz ove Hyperledger Indy arhitekture interoperabilan na više domena, organizacijskih silosa i aplikacija.

Dakle, to znači da se možete pouzdati u zajedničku istinu zajedno sa svim svojim suradnicima.

U svakom slučaju, pomoću vodiča za Hyperledger Indy sada možete postavljati pitanja poput onoga s kim imate posla i kako možete provjeriti svoje podatke prije interakcije s bilo kojom drugom stranom. Budući da nudi transparentan pristup, od vas se ne bi ništa skrivalo.

U stvarnosti, Hyperledger Indy vs. Fabric potpuno je druga vrsta teme. Iako se mogu činiti sličnim projektima, u stvarnosti to nisu. Tkanina je prikladnija za široku paletu slučajeva i industrija. S druge strane, Indy je posebno stvoren za samostalno upravljanje identitetom. Dakle, svaka industrija koja se bavi upravljanjem identitetom može ga koristiti.

Dakle, ako napravimo usporedbu Hyperledger Indy vs Fabric, vidjet ćete da oba projekta mogu ponuditi nešto drugačije za stol.

Želite znati o Hyperledgeru? Trenutno možete pogledati naš opsežni vodič o blockchainu Hyperledger!

Hiperledger Indy

Ključne značajke Hyperledger Indy

Iz vodiča za Hyperledger Indy možete saznati o ključnim značajkama ove platforme. Da vidimo što su –

Samosuverenitet

Iz Hyperledger Indy dokumentacije znat ćete da je okvir pohranio identitete na distribuiranoj knjizi. Postoje posebni artefakti koje će platforma spremiti za vas. U osnovi, ti će artefakti uključivati ​​kriptografske akumulatore, dokaz o postojanju, javne ključeve i još mnogo toga.

Nitko, ali iz njega možete samo promijeniti ili ukloniti svoj identitet.

Privatnost

Prema zadanim postavkama platforma će sačuvati svu vašu privatnost. U stvarnosti, Hyperledger Indy dokumentacija opisuje kako će sačuvati postavke privatnosti i kako može raditi bez ikakve kontradikcije s bilo kojom strankom.

Štoviše, znat ćete i kako to može pružiti sigurnost u decentraliziranom sustavu.

Tvrdnje koje se mogu provjeriti

U stvarnosti, zahtjevi za identitet mogu imati slične podatke, kao što su vozačka dozvola, potvrda o rođenju ili putovnica. Ali možete ih kombinirati kako biste ga učinili još snažnijim.

Štoviše, svoj identitet možete dokazati jednim ID-om iz glavne knjige – u svakom slučaju više nije potrebno podnositi svu dokumentaciju.

Namjena

Namijenjen je samo za decentralizirane identitete. Prema dokumentaciji Hyperledger Indy, koristite platformu spremnu za integraciju u bilo kojoj tvrtki koja se bavi identitetima. Dakle, nećete morati ići na bilo koje drugo rješenje ili osmisliti vlastitu platformu isključivo za uključivanje u svoje industrije.

Želite znati što je tehnologija raspodijeljene knjige? Saznajte više o tome iz našeg vodiča za tehnologiju distribuirane knjige sada!

Otpornost na korelaciju identiteta

Ovo je najbolji dio Hyperledger Indy. Prema dokumentaciji Hyperledger Indy, potpuno je otporan na korelaciju identiteta. Dakle, nećete se morati brinuti hoćete li pohati kruh s jednog ID-a na drugi.

Štoviše, nema šanse da će platforma povezati dva ID-a ili imati dvije slične identifikacije u knjizi.

Decentralizirani identifikatori (DID)

Prema dokumentaciji Hyperledger Indy, svi decentralizirani identifikatori globalno su rješivi i jedinstveni bez potrebe za bilo kojom središnjom stranom u kombinaciji.

Dakle, svaki decentralizirani identitet na platformi imat će jedinstveni identifikator koji će isključivo pripadati vama.

Nitko ne može tvrditi ili čak koristiti vaš identitet kao svoj vlastiti. Dakle, problem krađe identiteta uvelike bi se smanjio.

Peer-to-peer veza

Prema vodiču za Hyperledger Indy, platforma ima peer-to-peer vezu. Dakle, dogodila bi se bilo kakva komunikacija između dvoje vršnjaka. U stvarnosti se razlikuje od bilo kojeg drugog centraliziranog poslužitelja jer bi u njima poslužitelj djelovao kao posrednik.

Ali u Hyperledger Indy neće biti posrednika.

Dokazi nultih znanja

Uz pomoć dokaza o nuli znanja možete otkriti samo potrebne podatke bez ičega drugog. Dakle, kada morate dokazati svoje vjerodajnice, možete odabrati samo objavljivanje podataka koji su vam potrebni. Na primjer, ako trebate otkriti svoj rodni list, tada možete odabrati samo to.

Dakle, ovo vam daje dodatnu količinu kontrole nad vašim podacima.

Osjećate li se zaintrigirano dokazima o nulti znanju? Prođite kroz naš vodič o dokazima nultog znanja da biste razumjeli kako koncept funkcionira.

Zašto vam treba Hyperledger Indy?

Istražimo neka od glavnih pitanja postojeće infrastrukture. To će vam pomoći razumjeti zašto je ovaj projekt zaista važan.

Centralizirano upravljanje identitetom

Prije svega, provjerimo što centralizirano upravljanje identitetima radi svih ovih godina. U stvarnosti, Internet je izgrađen da poveže ljude bez oslanjanja na posrednika. Međutim, kako se Internet počeo privatizirati, počeli su se pojavljivati ​​posrednici trećih strana.

I napokon, sada je to postao temeljni dio ove infrastrukture. U svakom slučaju, zaklada se temelji na centraliziranom modelu koji dolazi s jedinim kontrolnim entitetom koji ima pristup svemu.

U stvarnosti, centralizirano tijelo može izmijeniti vaš sadržaj, može ukrasti vaše podatke, pa čak i zloupotrijebiti na bilo koji način.

Štoviše, čak i ako ih ne ukradu, i dalje prikupljaju ogromnu količinu osobnih podataka do kojih hakeri mogu lako doći. Uz to, ogromna količina podataka također je povećala šanse za povredu podataka.

Zato ovaj centralizirani sustav upravljanja identitetom stravično zakazuje i može dovesti do ovih problema –

Nedostatak transparentnosti

Budući da u centraliziranim sustavima nema transparentnosti, čini se da se puno problema s kršenjem privatnosti pojavljuje tijekom godina. Na primjer, nezakonito dijeljenje podataka o pacijentima tvrtke DeepMind, skandal Cambridge Analytica i kažnjavanje Facebooka zbog krađe korisničkih podataka za oglase.

Svi ti izvori nisu potvrdili je li korisnik imao pristanak ili ne. Štoviše, nisu slijedili nikakva pravila o privatnosti i pratili su svu svoju povijest kako bi proizvodili oglase.

Nedostatak kontrole

Još jedna velika mana centraliziranog sustava je ta što nemate nikakvu kontrolu nad njim. U mnogim će se slučajevima vaši podaci koristiti u skladu s potrebama vlasti. Na primjer, čak i ako izbrišete svoj Facebook račun, Facebook će i dalje imati neke podatke na poslužitelju.

Dakle, nikada ne možete izbrisati sve podatke s njih. U svakom slučaju, ovo je samo jedna od loših posljedica koje dolazi s centraliziranim modelom poslužitelja.

Krađa identiteta

Bilo koji haker može lako hakirati sve vaše podatke koje ste podijelili na internetu bez da se oznojite. Štoviše, problem dolazi kada netko otme vaše podatke i zatraži visoku otkupninu da bi se vratili.

To mogu biti bilo koje vrste podataka kao što su podaci o vašem bankovnom računu, osjetljivi podaci vaše tvrtke ili čak vaše osobne datoteke koje ne želite da budu otvorene.

Prema indeksu razine kršenja, svake sekunde ukrade se ili se izgubi 214 zapisa. Dakle, to znači da se u danu ukrade 18.525.816 zapisa svakog dana! Čak i vaši podaci mogu biti na tom popisu, a za to nećete ni znati.

Kao što vidite, s toliko hakiranja podataka koje se događaju svakodnevno, očito je da centralizirani sustavi teško uspijevaju zaštititi podatke od hakera.

Čitaj više:Blockchain vs. Database: Razumijevanje razlike između njih dvoje

Nema globalnog identiteta

Centralizirani sustavi nemaju nikakav globalni sustav evidencije, što može otežati prijavu za određene dokumente kao što su putovnica, vozačka dozvola, PAN kartica itd. Dakle, morate podnijeti iste dokumente svaki put kada se prijavite za njih.

U stvarnosti to može biti dugotrajno i čini proces glomaznim. Trenutno ne postoji nijedno globalno tijelo koje može ovjeriti vaše dokumente samo s jednim ID-om.

Kao rezultat, dobivanje ovih dokumenata može postati jako teško kada prelazite iz jedne zemlje u drugu. Štoviše, postupak prikupljanja svih ovih informacija dosadan je posao.

Ekonomski teret

Sustav upravljanja identitetom trenutačno pokriva njihove glavne dionike – nositelje identiteta, tvrtke koje ovjeravaju i stranke koje verificiraju korisnike. Sve u svemu, plaćanje za svaki sektor košta pozamašan iznos novca.

U svakom slučaju, KYC tvrtke moraju obrađivati ​​podatke mnogih organizacija kao što su osiguravajuća društva, bolnice, banke itd., Što ih čini preopterećenima i trebati više resursa.

Da bi ispunile sve zahtjeve za radnom snagom, tvrtke naplaćuju visoke troškove provjere, a to pojedincima postaje skrivena naknada za obradu.

Kao što vidite, na kraju ćete vi platiti više da biste provjerili svoje vjerodajnice. Prema istraživanju, tvrtke KYC godišnje potroše preko 48 milijuna američkih dolara samo na postupak provjere.

Štoviše, vrijeme brisanja pojedinca je 26 dana, a također, ako korisnik želi unijeti bilo kakve promjene, potrebno je 20 dana da to učini, što je puno vremena.

Stoga to dugoročno postaje teret svim dionicima. U svakom slučaju, savezni bi identiteti mogli koristiti jedan identitet u mnoge svrhe uz pristanak korisnika. Međutim, budući da je pohranjen na centraliziranom poslužitelju, i on postaje netransparentan za korisnike.

Korisnički usmjeren identitet

Dakle, nakon što su svi modeli propali, fokus se preusmjerio na identitet usmjereniji na korisnika gdje će korisnici kontrolirati koje se informacije dijele. No, bio je ograničen i na registar identiteta koji može opozvati pristup kad god žele.

Stoga je koncept samoupravnih identiteta počeo rasti i on će zadržati informacije u korisnikovoj ruci, a ne u organizacijama ili trećim stranama. Ali osnova arhitekture treba decentraliziranu platformu.

I tu na scenu stupa Hyperledger Indy arhitektura. Budući da je riječ o decentraliziranoj platformi, može biti savršeno rješenje za sve probleme. Štoviše, Hyperledger Indy arhitektura je posebno za rješenja temeljena na identitetu.

Trenutno pogledajte 15 projekata Hyperledgera!

Koje su tipične komponente Hyperledger Indy-a?

Kriptografija

Bilo koja vrsta rješenja za identitet koja će koristiti agent Hyperledger Indy upotrebljavat će kriptografiju s nula znanja. U ovom Hyperledger Indy SDK-u dokaz s nula znanja osigurat će da jedan korisnik može bilo kojem drugom korisniku dokazati da zna određene informacije bez otkrivanja bilo čega drugog.

Dakle, to znači da će korisnik podijeliti samo da zna određene podatke i na temelju toga korisnik može znati govori li istinu ili ne.

Čvorovi

U Hyperledger Indy SDK, svi čvorovi mogu se klasificirati u tri glavne vrste – puni čvor, glavni čvor i čvorovi. U stvarnosti je uređaj koji izvodi transakcije na blockchainu čvor. S druge strane, u Hyperledger Indy SDK, klijent koji djeluje na mreži i održava punu kopiju glavne knjige je puni čvor.

U svakom slučaju, glavni čvor je zapravo odgovoran za decentralizirano upravljanje u Hyperledger Indy SDK.

Ali što je s Hyperledger Indy konsenzusom? Pa, u stvarnosti je Hyperledger Indy konsenzus zapravo protokol redundantne bizantske tolerancije na greške (RBFT).

Štoviše, konsenzus Hyperledger Indy zapravo je napredni oblik modela tolerancije bizantske greške Plenum.

U ovom Hyperledger Indy konsenzusu vidjet ćete više paralelnih primjera BFT (Byzantine Fault Tolerance) protokola. Štoviše, svaka će instanca imati primarnu repliku. Iako sve druge instance protokola mogu naručiti zahtjev, još uvijek ih može izvršiti samo glavna instanca.

Zbog toga je Hyperledger Indy konsenzus zapravo prilično učinkovit.

Knjiga

Prema vodiču za Hyperledger Indy, stablo Merkle izrađuje sigurnosnu kopiju knjige. Štoviše, svi čvorovi imaju replike glavne knjige.

Agent

Hiperledger Indy agensi mogu se naći u mnogim sortama. U stvarnosti, neki od njih mogu biti prilično jednostavni i statični. A oni su prikladniji za IoT slučajeve korištenja koji zahtijevaju jednu žičanu vezu. S druge strane, agensi Hyperledger Indy također se temelje na oblaku i složeni su. To su prikladnije za slučajeve korporativne uporabe.

Stanje i skladištenje

Nekako je sličan Ethereumu, a stanje mreže održava Patricia Trie. U osnovi, to je kombinacija Merkle Trie i Radix Trie. S druge strane, pohrana u sustav implementirana je s leveldb jer nudi implementaciju baze vrijednosti / ključa. Također nudi naručeno mapiranje.

Čitaj više: Enterprise Ethereum: privatni blockchain za poduzeća

Korisničke prednosti Hyperledger Indy

Kontrolirati: Korisnici će imati potpunu kontrolu nad svojim identitetima.

Transparentnost: Sve na knjizi je svima vidljivo. Međutim, podaci će biti šifrirani.

Pristup: Samo će korisnik imati pristup svojim podacima.

Interoperabilnost: Korisnici mogu koristiti svoje identitete na bilo kojoj mreži koja im to dopušta.

Pristanak: Bilo koja druga strana koja želi pristupiti određenim informacijama trebat će pristanak korisnika.

Postojanje: Svi će korisnici imati potpuno neovisno postojanje na knjizi.

Dugovječnost: Ostat će na knjizi sve dok korisnik želi. Dakle, oni također mogu izbrisati svoj identitet ako žele.

Prenosivost: Korisnici također mogu prenijeti svoje osobne iskaznice na druge uređaje.

Minimizacija: Otkrivanje bilo koje vrste dokumentacije dolazi do velikog smanjenja.

Zaštita: Platforma će cijelo vrijeme štititi korisnička prava.

Čitaj više: 6 ključnih značajki blockchaina o kojima morate znati

Samosuvereni igrači identiteta u Hyperledger Indyu

U Hyperledger Indy postoje posebno tri vrste igrača identiteta. Da vidimo što su to –

Davatelj identiteta: Nema nijednog centraliziranog pružatelja usluga, ali djeluje decentralizirano s unaprijed definiranim pravilima. U osnovi, ti čvorovi izdavat će svoje identitete.

Vlasnik identiteta: Vlasnici identiteta imaju potvrđene identitete u knjizi i imat će parove javno-privatnih ključeva radi sigurnosti.

Provjera identiteta: Ti su čvorovi stekli povjerenje u mrežu i sudjeluju u procesu provjere valjanosti.

Također pročitajte: Blockchain za digitalni identitet

Kako postupak radi?

Korisnik u početnoj fazi može navesti svoje ime ili bilo koji drugi oblik koji se može pamtiti za ID.

Nakon toga, naziv ID-a pretvorit će se u jedinstveni kod ili ključ, koji se u knjizi naziva decentralizirani identifikatori (DID). Uz nju bi bila povezana vrijednost poznata kao objekt deskriptora DID (DDO). Zajedno se nazivaju DID zapisi.

Pomoću DID zapisa možete prepoznati korisnika. U stvarnosti će privatni ključ vlasnika kriptografski osigurati svoj DID zapis.

Dalje, korisnik će dobiti javni ključ koji odgovara paru ključeva generiranim u DDO-u. Također, DDO će imati određene interaktivne usluge za vlasnika identiteta.

Korisnik će dobiti pristup specifikacijama DID metode koje će mu dati do znanja kako se mogu registrirati, ažurirati, opozvati ili riješiti svoj ID na knjizi.

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Hiperledger Indy Slučajevi upotrebe

Postoji mnogo mogućih slučajeva upotrebe Hyperledger Indy za poduzeća i pojedince. Da vidimo što su –

Digitalni dokumenti

Možete dobiti bilo koju vrstu dokumenta u digitalnim formatima, poput rodnog lista, putovnice, vozačke dozvole itd. Najbolje je to što na mreži možete imati i drugu važnu dokumentaciju, posebno za slučajeve korištenja blockchaina u poduzeću.

Autentifikacija bez lozinke

Još jedan od najboljih slučajeva upotrebe Hyperledger Indy-a je taj što vam omogućuje postupak autentifikacije bez lozinke. U bilo kojem smislu, s obzirom da je lozinke daleko lakše razbiti, zato se s mobitela možete prijaviti na sigurno mjesto pomoću otiska prsta ili bilo kojeg drugog oblika biometrije.

Kraj neželjene pošte

S slučajevima upotrebe Hyperledger Indy više nećete dobivati ​​neželjenu e-poštu. Nadalje, nećete morati svako malo potvrđivati ​​svoje telefonske brojeve. Sa svojim super zaštitnim slojevima nijedna e-pošta ne može proći bez vašeg dopuštenja.

Upravljanje članstvom

To je prikladnije za poduzeća jer mogu koristiti slučajeve korištenja Hyperledger Indy za upravljanje svojim decentraliziranim modelom članstva. U osnovi, Indy agent postat će vaša članska iskaznica i možete ga koristiti bilo gdje gdje to dopušta.

Dobna ograničenja

U današnje vrijeme internet je postao mjesto na kojem je sve otvoreno za sve. Ponekad, bez ograničenja, osobe mogu zloupotrijebiti informacije. Zbog toga web stranice, uređaji i usluge mogu učinkovitije raditi uz odgovarajuće dobno ograničenje.

Na primjer, programeri igara mogu ograničiti maloljetnike da igraju određene igre ili kupuju određene igre.

Čitaj više:Slučajevi upotrebe tkanina Hyperledger i studije slučaja

Upozorenje o ranjivosti

Uz slučajeve upotrebe Hyperledger Indy, programeri mogu službeno potpisati softver koji razvijaju prije nego što ga puste na tržište. Dakle, omogućavanje korisniku da zna je li softver zakonit ili ne. U osnovi, uz zlonamjerni softver za kopiranje, hakeri mogu dobiti pristup korisnikovom uređaju.

No, korisnik će odmah dobiti upozorenja ako postoji čak i neki oblik ranjivosti u softveru ako koristi Indy.

Potvrda zaposlenja

Tijekom zapošljavanja novog zaposlenika, tvrtke mogu lako izvršiti provjeru prošlosti uz pomoć decentraliziranog ID-a. Dakle, ako zaposlenik tvrdi da ima prethodno iskustvo ili ima odgovarajuću potvrdu, to će biti povezano s njegovom osobnom iskaznicom.

Stoga tvrtka može provjeriti jesu li vjerodajnice istinite ili ne tako što će zatražiti samo te dokumente.

Podrijetlo

Provenijencija je glavno pitanje kada su u pitanju tvrtke poput lanca opskrbe ili trgovine. Prema vodiču za Hyperledger Indy, tvrtke mogu lako dobiti podrijetlo materijala. Štoviše, čak će i potrošači dobiti podrijetlo proizvoda koje kupuju. Ponudit će drugačiju razinu povjerenja između proizvođača i potrošača.

Globalni pristup

Uz pomoć ove tehnologije možete se kretati bilo gdje s jednim jedinim ID-om. To znači da čak i ako odete u inozemstvo, oni mogu samo upotrijebiti vaš osobni dokument za provjeru vaših vjerodajnica. Dakle, umjesto da dobijete novi ID u drugoj zemlji ili području, možete ponovno koristiti svoj ID bilo gdje gdje smijete ići.

Također, s DID-om će mnogi ljudi koji nemaju pristup identifikaciji dobiti svoju osobnu iskaznicu i uživati ​​u sadržajima koji dolaze s njom.

Oporavak ugroženog decentraliziranog identiteta

Ako nekako izgubite identitet, onda ga možete ponovno oporaviti. Ali za zahtjev davatelja identiteta trebat ćete imati dokumente koji dokazuju identitet. U stvarnosti, davatelj identiteta imat će svaki dokument na knjizi, tako da s njim možete upariti svoje vjerodajnice i ponovno dobiti svoj ID.

Nakon toga, osobe za provjeru identiteta mogu ponovno provjeriti vaš identitet uz pomoć biometrijskih podataka. Dakle, tada ćete se potvrditi i ponovo ćete dobiti pristup svom ID-u.

Pogledajte 50 najboljih tvrtki koje koriste blockchain tehnologiju da biste saznali više o tome.

Zaključak

Hyperledger Indy je ovdje da riješi sve naše probleme vezane uz identitete. Toliko je ljudi na svijetu koji nemaju ni identifikaciju. Kao rezultat toga, mnogi ne mogu uživati ​​u objektima koji dolaze s njom u nekoj zemlji. No s decentraliziranim identitetima bit će im puno lakše izdati osobnu iskaznicu.

Kao što vidite, Hyperledger Indy ima puno mogućnosti i dobro je strukturirana platforma. Stoga se poduzeća mogu lako integrirati sa sustavom i nadograditi sve svoje ograničene modele na puno bolje.

Ako ste tek novak i želite temeljitije razumjeti različite blockchain tehnologije, preporučujemo da započnete s našim besplatnim blockchain vodičem.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me