Blockchain razložen v preprosti angleščini!

Ta priročnik je enostavneje pojasnjen za blockchain za tiste, ki so novi v konceptu blockchain tehnologije.

Blockchain tehnologija je z leti vse bolj priljubljena. Ta moteča tehnologija je na dober način spremenila skoraj vsako panogo. Trendi kažejo, da se bo vstaja tehnologije veriženja blokov le gibala navzgor.

Torej, če želite to kar najbolje izkoristiti, se morate poučiti o osnovah tehnologije veriženja blokov. Medtem ko večina drugih spletnih virov uporablja tehnični žargon, načrtujemo, da vam bomo pomagali pri blockchainu, ki je razloženo preprosteje.

Vpišite se zdaj:Brezplačni tečaj za osnove podjetniških blokov

Blockchain razloženo preprosto!

Najprej pomislite na navadno knjigo, kjer vi, lastnik podjetja, beležite dobiček svojega podjetja. Vendar pa je v vašem podjetju črna ovca, ki spremeni vse podatke v knjigi in vam ukrade denar!

Težavo morate rešiti!

Torej ste najeli IT-strokovnjaka, ki bo v vašem računalniku ustvaril digitalno knjigo. Toda črna ovca je z vdiranjem spet prišla v knjigo in spremenila številke!

Zdaj ste jezni! Potrebujete popolnoma odporen sistem, kamor lahko shranite svoje podatke – na nedovoljen način in proti vdoru.

Blockchain lahko reši vaš problem!

Laično rečeno, blockchain je sistem za shranjevanje podatkov, kjer je nemogoče (praktično) spremeniti, spremeniti ali vdreti podatke, prav tako lahko vsi, ki imajo dostop do sistema, zagotovijo celovitost sistema!

Torej, če želite pojasniti blockchain v preprosti angleščini, poskusite pomisliti na kaj takega –

 • A digitalna knjiga
 • Porazdeljeno vsem članom mreže
 • Decentralizirano saj nobena oblast nima vrhovne oblasti nad sistemom
 • Šifrirano in zavarovana s pomočjo kriptografije
 • Nespremenljiv, kar pomeni, da je vsaka sprememba na knjigi trajna
 • Vsako omrežno vozlišče sledi a konsenz

Kaj je tehnologija Blockchain in kako deluje?

V tehničnem smislu se tehnologija veriženja blokov nanaša na sistem, v katerem enakomerno porazdeljena knjiga shranjuje podatke in omogoča vrstnikom, da med njimi poslujejo brez kakršnega koli centraliziranega organa..

Vsi člani mreže imajo posamično kopijo celotne razdeljene knjige. Prav tako omrežje sledi soglasnemu protokolu, ki omogoča podatkovne transakcije in ustvarjanje novih blokov s časovnim žigom.

V verigi blokov obstaja linearna veriga blokov in vsak blok je povezan s prejšnjim blokom. Kako? Vsak od blokov vsebuje štiri ključne komponente –

 • Podatki – Vse informacije, ki jih želite varno shraniti v blokih
 • Hash – Enolični identifikator, dodeljen enemu določenemu bloku
 • Hash prejšnjega bloka – Vključuje prejšnjo konstrukcijsko strukturo blokov
 • Meta podatki – ustrezni podatki v zvezi s podatki znotraj bloka; tj. časovni žig ali številka bloka.

Te štiri komponente v bistvu ustvarjajo okostje celotne verige blokov.

Preberi več: Kako deluje Blockchain?

Razložene osnovne značilnosti blockchaina

Zdaj, ko razumete, kaj je tehnologija veriženja blokov in kako deluje, je čas, da podrobneje preučimo nekatere bistvene značilnosti verige blokov.

Tu so štiri glavne značilnosti tehnologije veriženja blokov –

Porazdeljeno

Za razliko od sedanjih centraliziranih sistemov tehnologija veriženja blokov distribuira kopijo knjige vsem članom in vsem vozliščem omrežja. Torej, v primeru, da se trdi disk v vašem računalniku zruši z vsemi izbrisanimi podatki, vas ni treba skrbeti. Vsak član mreže ima svojo kopijo.

Za odstranitev omrežja bo moral heker izbrisati vsako omrežno vozlišče. Z drugimi besedami, računalniška moč hekerskega računalnika mora biti večja od računalniške moči vseh računalnikov, povezanih v omrežje.

Brez zaupanja

Ali zaupate neznancu na spletu, s katerim se še nikoli niste pogovarjali? Seveda ne! Torej, kako lahko zaupate drugim članom v mreži, ki preverjajo transakcije?

Saj ne!

Namesto da zaupate drugim ljudem, preprosto zaupate celotnemu sistemu, ki sledi določenemu soglasnemu algoritmu. Soglasni algoritem preveri vsako transakcijo.

Če katera koli transakcija krši ta algoritem soglasja, se transakcija krši sama. Torej, tudi če si stranki ne zaupata, ni pomembno. Sistem je zasnovan tako, da zagotavlja varnost in skupno zaupanje uporabnikov.

Nespremenljiv

Vsaka transakcija in ustvarjanje novih podatkov je v verigi blokov trajno. Nobenega bloka ne morete spremeniti ali spremeniti. Zaradi te funkcije je blockchain nespremenljiv.

Zdaj je nespremenljivost kot dvorezen meč. Ker nespremenljivost zagotavlja robustnost in trajnost, je veriga blokov dobra stvar. Vendar ta lastnost zanika dejstvo, da ljudje delajo napake. Tudi če nekomu po pomoti pošljete denar, ga ne morete vzeti nazaj.

Decentralizirano

Morda se sprašujete, kaj če se oseba ali organizacija, ki nadzoruje omrežje blockchain, odloči, da bo razkrila vaše zasebne podatke?

Ni mogoče! Zakaj? Ker NI nobena oseba ali organizacija, ki nadzira omrežje. Sistem je avtonomen in decentraliziran. Torej, nobena tretja oseba ne bi skrbela za vaše zasebne podatke.

Preberi več:6 ključnih funkcij blockchaina, ki jih morate vedeti zdaj

Primeri uporabe tehnologije Blockchain

Kljub prvotni uporabi kot kriptovalute se je blockchain oddaljil in ponudil rešitve v vseh industrijskih sektorjih. Torej, nehajte povezovati verige blokov samo s kriptovalutami.

Če si ogledate najboljša podjetja, ki uporabljajo tehnologijo veriženja blokov, boste opazili, da nobeno od njih ne izkorišča kriptovalut. Namesto tega jih uporabljajo kot sodobna orodja za izboljšanje.

Tu so pomembnejši –

 • Nepremičnina
 • Trgovinske finance
 • Upravljanje
 • Skrb za zdravje
 • Logistika in prevoz
 • Upravljanje dobavne verige
 • Zavarovanje

Končne misli

Dandanes blockchain ni le javna knjiga. Lahko počne različne stvari, kot so pametna sredstva – ohranjanje lastništva resničnih deležev na verigi blokov, pametne pogodbe – ki so samoizvajajoči se programi, ki lahko odpravijo odvetnike in sodne dvorane, in številne različne stvari.

Če želite izvedeti več o osnovah tehnologije veriženja blokov, se vpišite zdaj v ta brezplačni osnovni tečaj za veriženje blokov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me