Dokaz o ničelnem znanju: Uvodni vodnik

Ta članek ponuja uvod v koncept Zero Knowledge Proof (ZKP). Prav tako boste našli različne vrste ZKP ter primere uporabe in strategije izvajanja za ZKP.

Z nenehnim nadzorom informacij ljudi in pomanjkanjem zasebnosti zdaj zahteva novo dobo. Blockchain, ki drži baklo decentraliziranega sistema, spreminja, vendar ni dovolj. Zdaj se na trgu skriva nova tehnologija, imenovana nič znanja.

Mnogi ste zagotovo že slišali za primer, ki ne dokazuje znanja, vendar v resnici ne poznate koncepta, ki stoji za tem. Šifriranje ničelnega znanja je nov protokol, ki omogoča dodajanje višje ravni varnosti. Kako dobro pa je v resnici? Ali je to dejansko rešitev, ki jo iščemo?

Vpišite se zdaj: Mojstrski tečaj Zero Knowledge Doof (ZKP)

Kazalo

Poglavje 1: Različni načini veriženja v verigi blokov

2. poglavje: Kaj je dokaz o ničelnem znanju?

3. poglavje: Kako deluje dokaz o ničelnem znanju?

4. poglavje: Interaktivni dokaz o ničelnem znanju

5. poglavje: Neinteraktivni dokaz o ničelnem znanju

6. poglavje: Razloženo dokazilo o ničnem znanju –zk-SNARK razloženo

Poglavje 7: Podjetja, ki uporabljajo ničelno šifriranje znanja

8. poglavje: Kje lahko uporabljate ZKP?

9. poglavje: Izvajanje arhitekture z dokazili o ničelnem znanju

10. poglavje: Zaključek

Contents

Poglavje 1: Različni načini veriženja v verigi blokov

Značilno je, da je veriga blokov zgolj skupna baza podatkov, v kateri vodite oceno, kdo ima v lasti koliko kriptovalut ali drugih digitalnih sredstev. Vendar različni blockchain deluje nekoliko drugače kot drug od drugega.

Na primer, metapodatke boste videli v bitcoinih in druge pogodbene logike v Ethereumu. V vsakem primeru verige blokov, predvsem zasebne verige, ponujajo dva huda primera uporabe.

 • Lastništvo zunanjih sredstev, ki jih v omrežju predstavljajo žetoni. Uporabnik lahko z žetoni prenese tudi zunanja sredstva.
 • Povečana zasebnost in uporaba sta bolj povezana s splošnimi aplikacijami za upravljanje podatkov.

Ne rečem, da vsak zasebni blockchain ponuja ta dva primera uporabe. Običajno pa so zasebni blockchaini lahko bolj primerni za podjetja, ki potrebujejo dodatno zaupnost in zasebnost.

Kar zadeva shranjevanje splošnih podatkov, blockchain dejansko opravlja veliko storitev. Najprej mora dokazati, od kod prihajajo podatki, nato jih časovno označiti in nato narediti nespremenljive, tako da jih nihče ne more spremeniti.

Vendar blockchain nima ničesar povedati o samih informacijah. Vsaka aplikacija se torej lahko odloči, kaj lahko podatki dejansko predstavljajo ali so dejansko veljavni ali ne. Vse slabe podatke je mogoče odstraniti ali prezreti na ravni aplikacije brez nadaljnjih motenj v samem omrežju.

Torej, če želijo verige blokov prenesti kakršno koli premoženje, mora ponuditi notranja pravila o postopku potrjevanja teh transakcij. To je tisto, kar blockchainu primanjkuje že od samega začetka – eden izmed izzivov pri sprejemanju blockchaina.

Ne poznate osnov tehnologije blockchain? Preberite ta podroben vodnik o uvodu v funkcije veriženja blokov.

Lahko Blockchain ohranja potrebno zasebnost?

Na primer, morda želite svojemu prijatelju Kevinu poslati 50 USD. Toda preden bo vaša transakcija odobrena, mora omrežje vedeti, ali imate res 50 USD. Čeprav se številni blockchaini med seboj držijo tega pravila, se vseeno v vsakem primeru vsi v omrežju zavedajo, da ste lastnik 50 USD.

To pomaga ohranjati veljavnost vašega premoženja skupaj s Kevinovim, ko prejme denar. Vendar pa žrtvujete svojo zasebnost zaradi tega postopka preverjanja veljavnosti.

Toda tu je ulov. V verigi blokov ne boste imeli običajnega identifikacijskega imena, kot je Kevin. Namesto tega boste dobili naslove za transakcije in vsi ti naslovi bodo tok nizov, ki nima podobnosti z resničnim svetom.

Čeprav so te informacije točne, vseeno to nujno ne spremeni scenarija. Zakaj? No, še vedno lahko najdete veliko načinov, kako ugotoviti povezave med dvema uporabnikoma in njihove naslove.

Težava s trenutnim scenarijem

Če želi uporabnik najprej opraviti transakcijo ali poslati sredstva v verigi, mora vedeti naslov. Ko pošljete denar, lahko vidite, na kateri naslov gre. Po drugi strani pa, če vam nekdo plačuje, bi lahko videli, od kod prihaja.

Če uporabnik pozna kakršne koli informacije o drugem uporabniku iz resničnega sveta, potem lahko enostavno izsledi in ugotovi, kateri naslov uporablja drugi. Očitno lahko iščejo po verigi in ugotovijo na podlagi svoje dejavnosti.

Da, zamudno je, vendar ni nemogoče vedeti. Zato namesto imen naslovi ne pomagajo ohranjati zasebnosti omrežja.

Dovolj je lahko samo šifriranje?

Pojem zasebnosti in občutljivih informacij je tesno povezan s šifriranjem. Če razmišljate o shranjevanju samo splošnih podatkov na verigi blokov, potem to vsekakor lahko storimo. V tem primeru bi še vedno lahko pridobili ohranitev podatkov, nespremenljivost in časovne žige.

Ker nobeden od njih nima nobene zveze s podatkovnim tipom, bi zato še vedno lahko uporabljali razdeljeno knjigo za shranjevanje podatkov, ki so samo berljivi. Vendar bi se vseeno morali zanašati na druge, da bi potrdili njegov obstoj, da bi najprej pomagali ustvariti blok. Torej, gre za enak postopek kot prej.

Vendar te vrste šifriranja ne morete uporabljati za transakcije, ki pomenijo kakršen koli prenos tokeniziranih sredstev. Če vi in ​​Kevin šifrirate svoje transakcije, nihče v verigi ne bo mogel več varno uporabljati sredstva. To je zato, ker vsi ne bodo prepričani, kje je natančno lokacija sredstva.

Zadevno sredstvo bi na knjigi izgubilo vrednost, zato šifriranje ne more biti odgovor.

Konflikt med likvidnostjo in zasebnostjo

Zdaj lahko vidite, da če želimo blockchain uporabljati za finančne namene, se boste med temi dvema vedno soočili. Številna zagonska podjetja se s to težavo soočajo zdaj, ko se ukvarjajo s premoženjem.

Čeprav je bilo veliko pilotnih projektov, ki simulirajo postopek na verigi blokov, v resničnem življenju to ni enako. Proces zahteva preveč dejavnosti in tako razkrije, da dva naslova poskušata izvesti transakcije s sredstvi.

Tako pride do uhajanja informacij in je eno glavnih vprašanj, vendar v omrežju še vedno ni nobenih posebnih pravil.

Zdaj mnogi startupi poravnajo vse svoje rezultate zunaj verige in ne v verigi, kjer lahko šifrirajo in dobijo zasebnost. Toda blockchain lahko ponudi toliko, in verige poravnav z zasebnostjo bi lahko vodile svetovne finance na drugačno višino.

Med vsemi temi konflikti imamo končno rešitev, ki smo jo iskali – Zero Knowledge Proof.

2. poglavje: Kaj je dokaz o ničelnem znanju?

Koncept dokazovanja nič znanja je resnično edinstven. Dokaz ničelnega znanja je edinstvena metoda, pri kateri lahko uporabnik drugemu uporabniku dokaže, da pozna absolutno vrednost, ne da bi dejansko posredoval kakršne koli dodatne informacije.

Tu bi lahko preizkuševalec dokazal, da preveritelju pozna vrednost z, ne da bi mu dal druge informacije, razen dejstva, da pozna vrednost z.

Glavno bistvo tega koncepta je dokazati posedovanje znanja, ne da bi ga razkrivali. Tu je glavni izziv pokazati, da poznate vrednost z, ne da bi povedali, kaj je z, ali kakršne koli druge informacije.

Zdi se težko? No, ni tako težko.

Če želi uporabnik dokazati izjavo, bi moral poznati tajne podatke. Tako preveritelj ne bi mogel posredovati informacij drugim, ne da bi dejansko poznal tajne podatke.

Tako mora izjava vedno vključevati, da izvajalec pozna znanje, ne pa tudi informacij. To pomeni, da ne morete reči vrednosti z, lahko pa trdite, da z poznate. Tu lahko z pomeni kaj.

To je glavna strategija aplikacij, ki ne dokazujejo znanja. V nasprotnem primeru ne bodo nič vloge, ki bi dokazovale znanje. Zato strokovnjaki menijo, da so prijave, ki ne dokazujejo znanja, poseben primer, kjer ni nobene možnosti za posredovanje kakršnih koli tajnih podatkov.

Lastnosti, ki dokazujejo ničelno znanje

Dokaz o ničnem znanju mora imeti tri različne lastnosti, da jih lahko v celoti opišemo. To so:

 • Popolnost: Če je izjava resnična in oba uporabnika pravilno upoštevata pravila, bi bil preveritelj prepričan brez umetne pomoči.
 • Zvočnost: V primeru napačne izjave preveritelj v nobenem primeru ne bi bil prepričan. (Metoda je verjetnostno preverjena, da je verjetnost lažnosti enaka nič)
 • Nič znanja: Preveritelj v vsakem primeru ne bi vedel več informacij.

Raziskovalci nadalje preiskujejo postopek, da bi bil natančnejši in se prepriča, da zahteva manj interakcij med dvema vrstnikoma. Cilj je predvsem odpraviti količino komunikacije in preiti na skupno referenčno izjavo, da se zagotovi zasebnost.

Aplikacije, ki ne dokazujejo ničesar, že od nekdaj postajajo priljubljene. Ampak to ni nov koncept na modro. Tu je že več kot 20 let. Raziskovalci so izboljšali izhod in učinkovitost sistema.

Zdaj je dokazovanje izjave zelo enostavno in zelo učinkovito. Zdaj lahko gre neposredno s sistemom blockchain.

3. poglavje: Kako deluje dokaz o ničelnem znanju?

Aplikacije, ki dokazujejo nič, se zdijo kot edinstven protokol. Vendar se mnogi od vas gotovo sprašujete, kako dokažete svojo izjavo, ne da bi dejansko posredovali informacije. No, naj razložim z dvema najbolj znanima primeroma.

Začnimo.

Prvi primer: Ali Baba Jama

To je eden izmed najljubših scenarijev za pravilno raziskavo, kako deluje preverjanje pristnosti z ničelnim znanjem. Tu je preizkuševalec znan kot Peggy, preveritelj pa Victor.

Torej, da bi stvari ostale na isti ravni kot ničelno preverjanje pristnosti, bi preizkuševalec poznal vrednost z, preveritelj pa bi vedel, da preveritelj pozna vrednost z.

Primer se začne takole, predstavljajte si, da Peggy nekako pozna skrivno besedo, ki lahko odpre čarobna vrata v jami Ali Baba. Jama je videti kot obroč z vrati, ki preprečujejo pot do izhoda. Vhod in izhod se srečata na podobni lokaciji.

Zdaj se želi Victor prepričati, da Peggy govori resnico. Pomen, ona pozna skrivno besedo. Toda Peggy je zasebnica in noče izreči čarovniške besede Victorju. Torej, kako lahko Victor ve, ali govori resnico ali ne?

Drugačna shema

Victor pripravi načrt rešitve situacije. Označi vhodno pot A in izstopno pot B. Ker pa se srečata na istem položaju, sta pot A in B leva in desna pot. Med tem pregledom Victor ostane zunaj, Peggy pa gre v jamo.

Peggy ima zdaj možnost ubrati pot A ali B, toda karkoli bo ubrala Victor, tega ne more vedeti. Ko Peggy izbere pot, vstopi in Victor vstopi v jamo. Nato zakriči ime poti, kamor želi, da se Peggy vrne. Izbere lahko naključno – A ali B.

No, če dejansko pozna skrivno besedo, bo res lahko. S to besedo lahko odpre vrata in se vrne k Victorju. Ali pa lahko po potrebi vrne isto pot.

Recimo, da Peggy v resnici ne pozna besede. V tem primeru bi se lahko vrnila k Victorju, če Victor zakriči ime poti, jo najprej izbere. Ker je postopek izbire naključen, bi Peggy dobila 50-odstotno možnost, da bo sledila navodilom Victors. Če pa Victor ponovi ta postopek, recimo 15-krat ali 25-krat, potem Peggy ne bi mogla srečno ugibati, da bi ga prevarala.

Predvidena poteza Victorsov bo postala skoraj nič in Peggy bi jo ujeli.

Toda tudi po toliko ponovitvi tega postopka se Peggy uspe vrniti, kjer koli Victor želi, da je; potem lahko Victor varno oceni, da pozna skrivno besedo.

Kaj se zgodi s pogledom tretjih oseb?

Običajno mora Victor, če spremlja to situacijo, imeti skrito kamero za snemanje transakcije. Vendar pa bi kamera lahko posnela le tisto, kar kriči Victor – lahko bodisi A bodisi B. Medtem ko bi posnela tudi Peggy, ki se pojavi v B, ko kriči B, ali Pri A, ko kriči A.

Ta posnetek bi lahko bil ponarejen za dve osebi, če se o tem predhodno strinjata. Zato nobena tretja oseba s tem zapisom ne bi bila prepričana, da Peggy dejansko pozna skrivno besedo. Če kdo poskus sploh opazuje iz jame, tudi ne bo prepričan.

Torej, kako dokazujejo celovitost poskusa?

Če Victor obrne kovanec in nato izbere pot, ki temelji na njem, bo preverjanje pristnosti z ničelnim znanjem izgubilo lastnost. Toda preusmeritev kovanca bi bila dovolj prepričljiva, da bi kateri koli tretji opazovalec preveril, ali Peggy pozna besedo.

Tako bi lahko Victor dokazal celovitost poskusa, ne da bi poznal besedo. Ampak to ne bo povsem nič dokazov o znanju.

Pri digitalni kriptografiji lahko Victor kovanec obrača s pomočjo generatorja naključnih števil, ki ima nekaj fiksnih vzorcev, kot je kovanec. A če bi se Viktorjev kovanec obnašal kot generator števil, bi lahko s Peggy poskus spet ponaredil poskus.

Tako tudi z generatorjem števil ne bo tako učinkovit kot preprosto prevrtanje kovancev.

Samo en preizkus

Ste opazili, da je Peggy zlahka dokazala, da besedo pozna, ne da bi jo v prvem poskusu izgovorila? V tem primeru morata Peggy in Victor hkrati vstopiti v jamo. Victor bi lahko gledal Peggy, kako gre skozi A in izstopi B, ne da bi razkril besedo.

Toda tovrstni dokazi bi koga prepričali. Torej, Peggy noče, da bi kdo drug vedel za to, ne more reči, da je zarotila z Victorjem. Ker niti sama ne ve, kdo ve za njeno znanje in kako ga nadzirati.

Drugi primer: Barvno slepi prijatelj in dve žogi

Za to vrsto preizkusa za preverjanje pristnosti, ki ne dokazuje znanja, bi bili potrebni dve enako veliki kroglici, vendar z različnimi barvami. Poskus je res priljubljen. Mike Hearn in Konstantinos Chalkias sta prvič predstavila to novo metodo. Ta poskus lahko izvedete tudi z dvema barvnima kartama.

Gre takole – predstavljajte si, da imate barvno slepega prijatelja in dve žogici. Kroglice morajo biti rdeče in zelene ter enake velikosti. Vaš prijatelj misli, da gre za isto stvar in dvomi v vašo izjavo, da sta si različna.

Torej, dokazati morate, da imajo različne barve, ne da bi mu povedali, katera je katera.

Kroglice podarite prijatelju, on pa jih skrije za hrbtom. Po tem naključno prinese žogo in vam omogoči, da jo vidite. Nato žogo vrne nazaj in jo nato naključno izbere.

Tudi tokrat vidite žogo. Po tem bi vas vprašal, ali je zamenjal žogo ali ne. Ta postopek bo zagotovo še nekaj časa ponavljal.

Zdaj, ko niste barvno slepi, lahko vsekakor ugotovite, da če je žogo zamenjal ali ne. Če bi bile kroglice enake barve, bi bila vaša verjetnost pravilnega odgovora 50%. Po ponovitvi tega postopka in ko boste lahko vsakič pravilno odgovorili, bi bil prepričan vaš prijatelj.

Verjetnost predvidevanja bi postala nič, vi pa bi dosegli tri lastnosti nič znanja.

Pazite pa, da vaš prijatelj ne bo vedel, katera je zelena in katera rdeča. Tako boste lahko ohranili tretjo lastnost “nič znanja”.

Poglavje 4: Interaktivni dokaz o ničelnem znanju

Šifriranje ničelnega znanja je lahko dve vrsti –

 • Interaktivni dokaz o ničelnem znanju.
 • Neinteraktivni dokaz ničesar.

Poglejmo, kaj so.

Osnove interaktivnega dokazovanja ničelnega znanja

Ta vrsta preverjanja pristnosti, ki ne dokazuje znanja, bi zahtevala interakcijo med vrstniki ali kakršnimi koli računalniškimi sistemi. Z interakcijo lahko izvajalec dokaže znanje in ga potrdilec potrdi.

To je najbolj tipičen scenarij ničelne verige verig. Tu bi dokazali, ne da bi razkrili razumevanje. Razkrivate pa jo tudi uporabniku, s katerim komunicirate. Če vas torej nekdo samo opazuje, vašega znanja ne bo mogel preveriti.

Čeprav je to eden najboljših protokolov za varovanje zasebnosti, vseeno zahteva veliko truda, ko ga želite dokazati več kot enemu človeku. To pa zato, ker bi morali vsaki osebi vedno znova ponavljati isti postopek, tako kot samo z opazovanjem, da se ne more strinjati z vami.

Za izvajanje tega protokola bi bil potreben kakršen koli interaktivni odziv preveritelja. Ali drugače preizkuševalec tega ne more nikoli dokazati sam. Interaktivni vnos je lahko oblika izziva ali druga vrsta poskusov. Očitno mora postopek prepričati preveritelja o poznavanju znanja.

V drugih primerih bi lahko preveritelj posnel postopek in ga nato predvajal drugim, da bi ga lahko tudi videli. Toda ali bi bili drugi ljudje dejansko prepričani ali ne, je odvisno samo od njih. Lahko to sprejmejo ali ne.

Zato je interaktivni blockchain, ki dokazuje nič znanja, učinkovitejši za malo udeležencev in ne za veliko skupino.

5. poglavje: Neinteraktivni dokaz o ničelnem znanju

Neinteraktivni blockchain, ki dokazuje nič znanja, je tu, da preveri svojo izjavo večji skupini ljudi. Za preverjanje ni vedno treba, da se odločite za interaktivni blockchain, ki dokazuje nič znanja. Pogosto boste morda lahko našli kateri koli zaupanja vreden vir preveritelja, ki bi lahko jamčil za vas.

Toda, ko nikogar ne najdete, je prava pot neinteraktivna veriga verig, ki dokazuje nič.

Sudoku izziv s kartami

Sudoku je ena najtežjih iger, vendar s preprostimi pravili. Vse vrstice, sektorji in stolpci morajo imeti številko 1-9 samo enkrat.

V tem primeru si predstavljajte, da poznate rešitev te sestavljanke, ki lahko traja dneve tudi za računalnike. Torej, če želite prodati rešitev, kako bo preveritelj vedel, da ga ne prevarate? Svoje znanje bi morali dokazati, ne da bi preveritelju razkrili rešitev.

Poglejmo, kako lahko to storite.

Pot do rešitve

Potrebovali bi 27 kart, kjer so oštevilčene od 1-9. Torej, 27 kart vsebuje številko 1 in nato še 27 številko 2. Skupaj bi potrebovali 243 kart.

Zdaj bi morali v ustrezno okence z rešitvijo vstaviti tri karte. Pomen, če je pravilno število za to polje pet, boste v to polje postavili tri karte s številko 5.

V tabeli Sudoku vidite, da so nekateri odgovori vedno vidni. V ta polja boste položili kartico navzgor. Na polja, ki nimajo odgovora, boste karte postavili na glavo.

Zdaj morate dokazati, da ste postavili vse karte v pravi položaj, ne da bi jih razkrili. Moraš:

Vzemite zgornjo karto iz vsakega stolpca, dokler ne dobite devet kupčkov. Ponovite isto za vrstice in sektor.

Potem bi morali vsak kup premešati in nato obrniti, da bi razkrili številke.

Poznate osnovno pravilo, vse številke od 1 do 9 se morajo pojaviti enkrat v vsaki vrstici, sektorju in stolpcu. Torej, če se na vašem kupu nahaja številka 1-9, ki se prikaže samo enkrat, potem bi preveritelj vedel, da imate rešitev.

Neinteraktivni so lahko najboljši način, da svojo izjavo dokažete številnim ljudem, ne da bi se povečali viri in stroški.

Poglavje 6: Razloženo ničelno dokazilo o znanju – pojasnjeno zk-SNARKS

Za zk-SNARKS ste že slišali. Ste se kdaj vprašali, kaj pravzaprav je? No, zk-SNARKS je pojasnil, da gre za tehnologijo, ki uporablja neinteraktivni koncept primera, ki dokazuje nič znanja. Zcash uporablja to obliko kriptografije za zagotavljanje boljše zasebnosti.

Pravzaprav je okrajšava za Zec-Knowly Succinct Non-Interaktivni argument znanja.

Ta tehnologija je sestavljena iz treh različnih algoritmov:

 • Generator ključev: Generator ključa nastavi parameter za generiranje para ključev. Tu lahko zaupanja vreden vir ustvari par zasebnih ali javnih ključev in nato uniči zasebni del. Po tem je z uporabo javnega dela ustvaril še en par ključev. Tu bi enega uporabili za dokazovanje drugega za preverjanje.
 • Prover: Preizkuševalec mora vzeti dokazni ključ in nekaj javnega prispevka, da dokaže svoje znanje. Tu bo zasebno priča in nato zadovolji kontekst, da dokaže svoje stališče.
 • Preverjevalnik: Za preverjanje bi bil potreben ključ za preverjanje, da se prepriča, ali je izjava resnična ali neresnična. Vzeti mora prispevek javnosti in dokaz, da oceni, ali je res ali ne.

Razen teh treh morajo zk-SNARKS tudi vzdrževati –

 • Nič znanja: Preveritelj se ne bi naučil nič drugega kot dejstvo, da je izjava resnična. Kratko: Ne glede na izziv, morda mora biti zelo majhen, da ga lahko dokažemo v nekaj milisekundah.
 • Ne-interaktivni: Uporabniku bi se preveritelju poslal samo prašnik in nič drugega. Preverjevalnik ne bo mogel nadalje komunicirati s preizkuševalcem.
 • Prepir: Dokaz bi vseboval trdnost ničelnega šifriranja znanja in bi bil vezan na polinomski čas.
 • Znanja: Proveritelj in preveritelj ne moreta izvesti postopka brez zaupanja vredne priče.

Poglavje 7: Podjetja, ki uporabljajo ničelno šifriranje znanja

Zdaj, ko veste vse o nič dokazov o znanju, si oglejmo nekaj znanih podjetij, ki uporabljajo ta protokol.

Pomembni projekti

 • Zcash

Večina blockchain platforme razkriva transakcije med dvema vrstnikoma. Ne samo, da je to ena izmed slabosti verige blokov, temveč tudi moti njeno rast. Zcash pa lahko zagotovi popolno zasebnost pri transakcijah.

To je odprtokodna in brez dovoljenj blockchain platforma, ki uporablja bistvo nič znanja. Postopek transakcije je zaščiten. Torej bo našel vrednost, pošiljatelja in prejemnika na verigi blokov.

Znan je tudi po uvedbi zk-SNARKS in po tem so mnogi sledili njegovi poti.

Preberi več: Kaj je Zcash?

 • ING

ING je nizozemska banka, ki je začela svojo novo verigo ničelnih znanj. Čeprav so lansirali nekoliko spremenjeno različico ničelnega sistema znanja, se imenuje dokaz o razponu ničelnega znanja. Pri tem potrebujejo zelo manj računske moči, kot je potrebno.

Neposredno je povezan s finančnim sektorjem, kot je hipotekarna vrednost. Dokazali boste lahko, da imate plačo za hipoteko, ne da bi razkrili svojo plačo.

Trenutno je odprtokodna, vendar to predstavlja precejšen izziv za druge finančne verige blokov.

 • PIVX

To podjetje želi spremeniti tipične načine delovanja sveta. V sistemu, kjer vse nadzirajo in upravljajo drugi, namerava PIVX uvesti varno zavetje za vaše računovodske izkaze. Delajo na novi integraciji, kjer bodo sledili zgledu, ki ne dokazuje ničesar.

Tu bi bila edina stvar, ki bi bila javna, potrditev poslanega denarja. To pomeni, da bi videli, da je nekdo poslal denar, vendar bi bil naslov ali količina časa skrita. PIVX zagotavlja hitrejšo hitrost transakcij z novo integracijo z dodano izboljšano zasebnostjo.

 • Zcoin

Podjetje uporablja protokol Zerocoin za zagotavljanje dodatne varnosti in popolnoma anonimne transakcije. Protokol Zerocoin očitno sledi konceptu primera, ki ne dokazuje znanja. Vendar, Zcoin ponuja razširljivost da veliko blockchain omrežij nima.

Tu lahko z uporabo Zcoina v celoti ohranite svojo identiteto in tisto, kar porabite za omrežje. To je odličen način za zaščito pred zamenljivostjo.

A ne zamenjajte jih z Zcashom. Imajo različne protokole in vsekakor ne vilic.

Ugledni prodajalci

 • StarkWare

StarkWare je še eno odlično podjetje, ki v polnosti uporablja primer ničesar, ki dokazuje znanje. Toda zdi se, da zvijajo tipični protokol SNARKs. Namesto SNARK-ov uporabljajo tehnologijo STARK.

Cilj StarkWare je izboljšati problem zasebnosti in razširljivosti verige blokov s pregledno transakcijsko metodo. Trenutno razvijajo strojno in programsko podporo, da bi zagotovili boljši izhod iz njihove tehnologije STARK.

Ta nova tehnologija se bo znebila skritih težav z inflacijo, ki bodo odstranile zaupanja vredno nastavitev. zkSTARK je kratica za Zero Knowledge Scalable Transparent ARgument of Knowledge. Kljub temu, da skrite inflacije ni več, bo še vedno kvantno odporna.

Ta nova tehnologija STARK bi lahko bila naslednja stopnja SNARK-ov.

 • QED-it

To je eno izmed zagonskih podjetij, ki za zagotavljanje varnosti uporablja nič dokazov o znanju. QED – to je izraelsko podjetje s sedežem, ki je sposobno ravnati z zaupnimi podatki brez pogleda tretjih oseb. Za boljše upravljanje podatkov se lahko vključite v svoj sistem.

Med priljubljenimi kupci sta tudi BNP Paribas in Deloitte. Glavni cilj je zagotoviti zasebnost podjetjem. V zadnjih dveh letih so izboljšali svoj projekt in razvili povsem nove sisteme SNARK, ki se lahko spoprimejo s kakršno koli situacijo.

Nekateri primeri uporabe so ocena tveganja v realnem času, dobavna veriga, upravljanje premoženja, napovedno vzdrževanje in še veliko več.

8. poglavje: Kje lahko uporabljate ZKP?

ZKP ali primeri uporabe, ki ne dokazujejo znanja, morajo biti sposobni delati s kriptografijo in zanesljivimi napravami. V primerjavi z drugimi napravami se zdi mobilna naprava tukaj pravilna izbira. Ponujajo varno okolje izvajanja v primerjavi z brskalniki. Vendar še vedno ne tvega.

Toda glavno vprašanje je, kje lahko uporabite primere uporabe, ki ne dokazujejo znanja?

 • Sporočila

Pri sporočanju je potrebno šifriranje od konca do konca. Tako da nihče ne more brati vaših zasebnih sporočil brez odjemalca samega. Dva uporabnika morata preveriti svoje zaupanje strežniku in obratno. Po drugi strani pa ZKP zagotavlja to zaupanje od konca do konca brez uhajanja dodatnih informacij. S pomočjo ZKP nihče več ne bi mogel vdreti do vašega sporočila.

To je eden od primerov uporabe, ki ne dokazujejo ničesar.

 • Preverjanje pristnosti

Nič dokazov lahko pomaga pri prenašanju občutljivih informacij, kot so informacije za preverjanje pristnosti, z dodatno varnostjo. Tu lahko ZKP vzdržuje varen kanal, da lahko uporabnik uporablja svoje podatke za preverjanje pristnosti, ne da bi jih razkril. Tako bi se lahko učinkovito izognil uhajanju podatkov.

 • Skupna raba podatkov

Skupna raba podatkov po internetu brez tujih pogledov je izjemnega pomena. Ko nekaj delite v omrežju, ne glede na to, kako zaščitniško se trdijo, vedno obstaja nekaj tveganj.

Nekdo lahko vedno vdre ali prestreže med izmenjavo informacij – tu lahko ZKP zagotovo pomaga.

To je še en odličen primer nične uporabe dokazov o znanju.

 • Varnost za občutljive podatke (informacije o kreditni kartici)

Občutljivi podatki, kot so bančni izpiski ali podatki o kreditni kartici, potrebujejo dodatno raven zaščite. Banka hrani zgodovino kreditne kartice. Ko pa od njih zahtevate informacije, morate komunicirati z njihovim strežnikom.

Čeprav banke gredo po varni liniji, je zgodovina kreditnih kartic vseeno veliko bolj občutljiva kot povprečni podatki. V tem primeru lahko banke zagotovijo boljšo varnost, ne samo, da šifrirajo celotne podatke kot celoto, temveč jih blokirajo.

Ker bi banke manipulirale samo s potrebnimi bloki, ne da bi se dotaknile drugih blokov, bo vaša zgodovina dobila pravo mero varnostne plasti. In ZKP lahko to zagotovi.

 • Kompleksna dokumentacija

ZKP lahko vsakemu uporabniku omeji dostop do zapletene dokumentacije, za katero ni pooblaščen. Ker lahko ZKP šifrira podatke v kosih, boste morali za omogočanje dostopa manipulirati le z določenimi bloki in omejiti dostop drugim uporabnikom.

Tako nepooblaščene osebe ne bodo mogle videti vaših dokumentov.

 • Zaščita pred skladiščenjem

Zagotavlja lahko večjo zaščito za vašo shrambo. ZKP je opremljen s protokolom, ki hekerjem preprečuje dostop. S tem bo šifrirana ne samo vaša pomnilniška enota, temveč tudi podatki v njej. Da ne omenjam, da bo tudi dostopni kanal preveč zaščiten.

 • Nadzor datotečnega sistema

Vse v datotečnem sistemu je mogoče zaščititi s protokolom, ki dokazuje nič znanja. Datoteke, uporabniki in celo vsaka prijava imajo lahko različne stopnje varnosti. Torej, to je lahko odličen primer uporabe, kadar je to potrebno.

Vse te primere uporabe, ki ne dokazujejo znanja, je mogoče uporabiti v resničnem življenju.

Preberite več: Kako nič dokazov o znanju spreminja verigo blokov?

9. poglavje: Izvajanje arhitekture z dokazili o ničelnem znanju

Preden začnete z izvajanjem nič dokazov o znanju, morate vedeti, na kaj se opira.

Postopek zavijanja ključev

ZKP razdeli en tok podatkov na majhne bloke. Vsak od teh blokov je šifriran posebej. Pri izvajanju nič dokazov o znanju bo ključ za šifriranje samo uporabnik, s tem pa bo lahko šifriral in dešifriral informacije.

Upravljanje privilegijev

Ključi bodo shranjeni v posodah. Če pa uporabnik želi spremeniti ključ za shranjevanje, bi moral primerjati lastniško oznako. Če se ujemata, jo bo lahko spremenil, če pa se ne, bo ostala nedotaknjena.

Nadzor nad zahtevami

Prepričajte se, da nihče ne more samo sestavljati besedil v vaši izvedbi, ki dokazuje nič. Ker bodo uporabniki do njega lahko dostopali samo v blockchain omrežju, morate vsako operacijo pretvoriti v ukaze API.

Tako nihče ne bi mogel zaobiti vaših varnostnih ukrepov.

Blaži vse napade

Blockchain ni popolno omrežje. Tudi če zmanjša obseg napada, se ga ne znebi v celoti. Torej, ko integrirate ZKP v sistem, ga združite z drugimi ukrepi. Tako se boste znebili preostalih napadov, ki bi lahko škodovali omrežju. Izvedba ničelnega znanja zahteva, da te metode delujejo pravilno.

Je sistem ničelnega znanja pomemben?

Daleč razloženo dokazilo o ničelnem znanju se je izkazalo za sposobno voditi podjetja na ravni podjetja. Niso vsi ljubitelji sistema javne knjige, kjer lahko vsi vidijo vaše transakcije. Da, anonimnost dobite s pomočjo naslovov, a kljub temu lahko tudi ljudje sledijo naslovom.

Tudi pri shranjevanju dodatnih občutljivih informacij veriga blokov ni najboljša ideja. Podjetja se ukvarjajo z veliko zasebnimi informacijami in obstoječi protokol o zasebnosti ni dovolj.

Razloženi ničelni dokazi o znanju lahko izboljšajo verigo blokov, lahko pa se tudi znebi vseh negativnih težav. Številnih podjetij kljub temu blockchain ne zanima; to je čudovit izum. Toda s pomočjo pojasnjenega dokaza o ničelnem znanju ga lahko zdaj začne uporabljati vsak.

Torej, odgovor bi bil pritrdilen, sistem znanja nič je nedvomno pomemben dejavnik v zvezi z verigo blokov.

10. poglavje: Zaključek

Blockchain ima svoj nabor zaslug in pomanjkljivosti. Čeprav se je sprva zdelo precej obetavno, ima pa res veliko prtljage. Te napake upočasnjujejo rast te čudovite tehnologije.

Z uvedbo sistema nič znanja – viteza v svetlečih oklepih, pa so se stvari začele spreminjati. Zdaj je veriga verig lahko super zaščitna platforma, za katero so vsi upali.

Če vas zanimajo bolj temeljni koncepti blokov, kot je ZKP, vam bo ta brezplačni temeljni tečaj blockchain podjetja prišel prav.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me