Hashgraph in Hedera Hashgraph: Vse, kar morate vedeti

Če želite izvedeti več o tehnologiji Hashgraph, ste prišli na pravo mesto. Podrobno ga bomo preučili in si ogledali tudi njegovo javno izvajanje, Hedera Hashgraph.

Decentralizirana tehnologija knjige (DLT) – To je eden najbolj iskanih izrazov v letu 2018. In zakaj ne? To je tisto, kar spreminja način reševanja problemov, ki nas obkrožajo. Podjetja in zagonska podjetja so se že naučila njegovega pomena in vključevanja verige blokov v svoje delovno mesto. Torej, ali to pomeni, da je blockchain najboljša rešitev za podjetja, ki želijo preoblikovati svoje poslovanje? No, v resnici ne.

Spoznajte Hashgraph.

Hashgraph je DLT (tehnologija porazdeljene knjige), ki ponuja drugačen pristop k reševanju decentralizirane rešitve. Razvili so ga tehnični direktor in soustanovitelj podjetja Swirlds Leemon Baird. Če ste popolnoma novi v tehnologiji porazdeljene knjige, boste morda imeli Hashgraph rahlo zmeden ali pa potrebujete dovolj časa za jasno predstavo. Če pa se ukvarjate z verigami blokov, boste morda našli presenetljive podobnosti med verigo verig in Hashgraphom – dve najbolj priljubljeni DLT-jevi.

Blockchain tehnologija

Preden začnemo razumeti Hashgraph, si moramo ogledati, kaj tehnologija blockchain ponuja. Najprej je ena izmed najbolj priljubljenih tehnologij porazdeljene knjige. Številne kriptovalute uporabljajo tehnologijo veriženja blokov. Vendar vsi ne uporabljajo koncepta “verig blokov”.

Blockchain omrežja so v bistvu peer-to-peer omrežja, ki jih upravljajo vrstniki. Ključna razlika pri tem je, kako se omrežje vzdržuje. Popolnoma so decentralizirani in noben organ ne skrbi za omrežje. Zaupanje si pridobimo s pomočjo algoritma soglasja in replikacije baze podatkov.

Ključni koncept tukaj so “bloki”. Transakcije (zapisi) so shranjene v blokih in se večinoma izvajajo v verigah in podatkov nikakor ni mogoče spremeniti. Zaradi tega je tehnologija veriženja blokov idealna za shranjevanje zapisov, upravljanje premoženja, glasovanje itd.

Težava z verigo blokov

Blockchain se je v zadnjem desetletju zelo razvil. Vse se je začelo z bitcoinom, ki je ponudil prvo različico verige blokov. Gre za prvo generacijo verige blokov, ki je predstavila koncept tehnologije decentralizirane knjige. Bilo je fascinantno po svoje in vsaj prelomno.

Ena glavnih težav, ki jo ima sodobna rešitev, ki temelji na verigi blokov, je z njimi povezana hitrost prenosa. Ethereum, eden od novih DLT, ki temelji na blockchainu, ponuja 15 transakcij na sekundo. Po drugi strani pa tudi Bitcoin ni impresiven. Zagotavlja le 5 transakcij na sekundo. To je pomembna pomanjkljivost, ko gre za sprejemanje tehnologij blockchain.

Kaj je Hashgraph? Vrhunec za tehnologijo Hashraph

HASHGRAF

Hashgraph je še ena tehnologija porazdeljene knjige. Gre za patentirano tehnologijo, ki jo je zasnoval Leemon Baird in jo je licencirala korporacija Swirlds. Hashgraph je izboljšana različica DLT-jev, ki ponuja varnost, distribucijo in decentralizacijo z uporabo zgoščevanja. To pomeni, da ne trpi zaradi težave s hitrostjo.

Hashgraph je sposoben obdelati na tisoče transakcij na sekundo in prav to ga razlikuje od tehnologije veriženja blokov. Obstaja tudi veliko primerov uporabe Hashgraph, vključno z uporabo v kriptovaluti.

Hitrosti pa se dosežejo zaradi njegove zasebnosti. Obstaja tudi javna različica Hashgraph-a, ki je Hedera-Hashgraph – drugi primeri uporabe Hashgraph-a. Spada tudi v kategorijo aplikacij Hashgraph. O Hedera Hashgraphu bomo govorili v nadaljnjem delu članka. Torej, ostanite z nami!

Jasno je, če greš skozi Hashgraph whitepaper ki je izšel maja 2016, boste opazili, da se opredeljuje kot “soglasni algoritem” ali “sistem” in ne ravno kot tehnologija porazdeljene knjige. Strinjamo se tudi z opredelitvijo, da gre za podatkovno strukturo ali algoritem soglasja in ne kot za popoln sistem. Razlog za to je, da jo lahko obravnavamo kot nizkogradnjo. Kasneje pa bomo v vodniku zajeli Hedera Hashgraph, ki se zdi popolna rešitev.

Pojasnjeno Hashgraph: Pregled tehnologije

Torej, kaj naredi tehnologijo Hashgraph Technology? Kaj ga naredi hitrejšega, varnejšega in pravičnejšega med DLT pokrajino? Raziskujmo.

Hashgraph nima “verige blokov”. Za izboljšanje splošne učinkovitosti tehnologija Hashgraph uporablja dva algoritma. Ti so naslednji:

 • Gossip about Gossip
 • Navidezno glasovanje

Ti dve metodi delujeta na preprost način.

Gossip about Gossip

Vsako vozlišče v omrežju se mora med seboj pogovarjati. To je predpostavka metode Gossip over Gossip. Da bomo dobili jasno sliko, upoštevajmo pet vozlišč – Alpha, Beta, Gamma, Charlie in Bravo. Vsako od teh vozlišč zdaj začne transakcijo – kar vodi do »dogodka« znotraj omrežja.

Med dogodkom vsako vozlišče pokliče drugi dve naključno določeni vozlišči. Ta vozlišča so izbrana naključno – temu se delijo podrobnosti o transakciji. Beta na primer pokliče Gamma in Brave, medtem ko vozlišče Alpha pokliče Charlieja in Bravo. Popolnoma je naključno naključno, zato ne vemo, katero vozlišče bo poklicalo drugo. Ko je dogodek končan, so se vsa vozlišča medsebojno poklicala in ustvarila omrežje, kjer ima vsako vozlišče zgoščevanje prejšnjega bloka. To je drevesni sistem, v katerem si lahko predstavljate, kako so listi povezani z drugimi listi. Način, kako se vsako vozlišče poveže med seboj, je tisto, kar naredi tehnologijo Hashgraph tako edinstveno in neverjetno hkrati.

Navidezno glasovanje

Virtualno glasovanje deluje drugače v primerjavi z “Gossip about Gossip.” Z virtualnim glasovanjem se doseže konsenz pri odločanju o vrstnem redu transakcij. Virtualno glasovanje se začne šele, ko vozlišča obdelajo določeno količino transakcij. V našem primeru recimo, da se zgodi 15 dogodkov, preden začne virtualno glasovanje.

Ko se začne virtualno glasovanje, vsak udeleženec zdaj išče tisti dogodek, ki ustreza omrežju. Znan je kot “slavna priča.” Z enostavnimi besedami izbrani dogodki vsebujejo informacije o starih dogodkih, ki jih zabeležijo vozlišča. Če se novi dogodek ujema s starim, se glasuje za, sicer se glasuje ne. Tako dogodek dobi največ glasov in je zdaj “slavna” priča tega “določenega” kroga. Dogodek nato poda naročila za transakcije.

Hashgraph Whitepaper – Bodimo bolj tehnični

Zdaj, ko imamo orlov pogled na to, kako deluje tehnologija Hashgraph, je čas, da preidemo na njene bolj tehnične vidike. Preučili bomo njegovo belo knjigo in razumeli ključne vidike spodaj. Beli papir lahko preverite neposredno pri tukaj.

Namen pregleda bele knjige je boljše razumevanje ponudbe Hashgraph-a.

V beli knjigi boste najprej opazili, kako se Hashgraph opredeli. Ne imenuje se polnopravni sistem in to je res. V bistvu gre za soglasni algoritem ali podatkovno strukturo, ki ponuja gradnik na nizki ravni in ne deluje kot celovit sistem. Vendar pa v izvedbi sistema kriptovalut omenja “Hashgraph SDK”.

Hashgraph odpira nove načine za reševanje zapletenih problemov. Je pa last Swirls, Inc. in zato ne bo nikoli na voljo javnosti. Torej, kako bo izveden v druge projekte – s partnerstvom. Svojo širitev so že začeli in ena od teh razširitev vključuje sodelovanje z CULedger. CULedger bo s tehnologijo Hyperledger ustvaril distribucijsko rešitev za obdelavo transakcij Credit Union. Jasno je, da lahko vidimo, kako mu faktor hitrosti Hyperledger pomaga izboljšati finančne sisteme.

Ampak to ni povsem zaprt ekosistem. Hashgraph ponuja Knjižnica SDK kar olajša eksperimentiranje s svojo knjižnico soglasja.

Programski jezik

Programski jezik, ki ga uporablja Hashgraph, vključuje LISP in Java. Jedro je napisano v teh dveh programskih jezikih. Vendar je nagnjen k jeziku JVM, kot so Scala, Java itd., Z uporabo SDK-ja, ki ga ponuja Hashgraph.

Odprtokodna skupnost je bila na poti k izboljšanju ponudbe Hashgraph in ima zato lastno implementacijo v drugem programskem jeziku. Če vas zanima, lahko spodaj najdete ustrezno izvedbo.

 • Pojdite na https://github.com/mosaicnetworks/babble
 • Python https://github.com/Lapin0t/py-swirld
 • JavaScript https://github.com/buhrmi/hashgraph-js

Tehnologija Hashgraph je odličen koncept in zato jo boste videli enako sprejeto v odprtokodni skupnosti. Glede na svojo belo knjigo je hiter, varen in pošten – ali pa ne? Poglejmo tehnično Hashgraph.

Kako deluje? – tehnični pregled

Konsenz s hašgrafami je edinstven način za reševanje problema konsenza. Za kopiranje državnih strojev uporablja bizantinsko toleranco napak. Lahko ga vidimo tudi kot algoritem “atomske oddaje”. To pomeni, da vzpostavi povezavo med neurejenimi transakcijami in jih ustrezno naroči. Postopek je v teku in vozlišča lahko oddajo transakcije. Ko konča, vsako vozlišče prejme urejeni izhod transakcije, ki vsebuje vse predložene transakcije. Na ta način so vsa vozlišča povezana in vsako ima kopijo “celotnega reda”, saj je bilo vsako vozlišče razvrščeno glede na druga vozlišča v verigi. Je učinkovit način naročanja transakcij in njihovega povezovanja. Zaradi tega je idealen za izvajanje različnih kriptovalut, sistemov in rešitev.

Poglejmo si dve funkciji.

submit_transaction (transakcija)

get_transaction (indeks) -> transakcija ali nična

Ti dve funkciji sta jedro tega, kako deluje Hashgraph. Pripisovanje transakcije v funkciji submit_transaction je objekt, ki vsebuje informacije, kot so provizija, pošiljatelj, prejemnik, znesek, id itd. Informacije v transakcijskem objektu se uporabljajo za identifikacijo njegovega položaja v omrežju. Funkcijo submit_transaction vozlišče pokliče samo, ko to potrebuje.

Torej, kako Hashgraph zagotavlja, da transakcija deluje po predvidevanju? To zagotavlja z upoštevanjem algoritma za atomsko oddajanje.

 • Če transakcija T1 uspešno pokliče submit_transaction (T1), mora indeks v klicih get_transaction (index) sčasoma vrniti T1.
 • Če klic get_transaction (indeks) (kateri koli) vrne T2 Transaction (ne null), bi moral vrniti T2 ali null za vsak klic get_transaction (index). Sčasoma bo vrnil tudi T2 za vse klice.

Garancija je pomembna za zagotovitev, da vsaka stranka v Hashgraphu vidi urejeni izhodni seznam z istim indeksom (ko transakcijo sprejme Hashgraph.) Druga garancija pa rešuje problem dvojne porabe, kar je ključnega pomena zagotoviti, da noben zlonamerni igralec ne more škodovati običajnemu delovanju omrežja.

Izdelava kriptovalute s pomočjo Hashraph-a

Zdaj, ko smo razumeli delovanje obeh funkcij in zagotavljamo garancijo v Hashgraphu, lahko to znanje uporabimo za izdelavo “osnovne kriptovalute”. Zaenkrat bomo delili le psevdokodo, ki bo pokrivala logiko, ki stoji za njo.

Kriptovaluta Hedera Hashgraph Technology

Razlaga psevdokode

Izjaviti moramo globalno matriko, kjer so shranjeni naslovi in ​​številke za sledenje. Zdaj je definirana metoda send_money, ki se pokliče vsakič, ko se vozlišče odloči za uporabo Hashgraph-a. Vključuje tri atribute, vključno z naslovom prejemnika, pošiljatelja in zneskom številke. Znesek se nato shrani v matriko transakcij.

V funkciji sync_forever () zagotavljamo, da so transakcije v zanki. Skrbi tudi za vozlišča, ki izčrpajo njihovo ravnotežje in se preskoči, ko ravnotežje vrne negativno vrednost. Vsako vozlišče lahko vidi isti niz transakcij v določenem vrstnem redu. To pomeni, da ko je transakcija posodobljena, jo druga vozlišča preskočijo.

Zgornja koda je primer, kako enostavno je ustvariti kriptovaluto z uporabo Hashgraph. Je osnovni model kriptovalut in ga lahko vedno spremenite glede na vaše zahteve. Na primer, lahko dodate pristojbine, dodate funkcionalnost pametne pogodbe itd. Skratka, Hashgraph lahko vsaki kriptovaluti zagotovi potrebno soglasje za preživetje. Razen tega mora razvijalec ustvariti še druge potrebne funkcije. To tudi pomeni, da Hashgraph ponuja večjo prilagodljivost v primerjavi z drugimi podobnimi rešitvami.

Vloga strank

V omrežju morajo stranke pokrivati ​​veliko stvari. Vsak odjemalec je odgovoren za zagon algoritma Hashgraph. To je podobno popolnoma decentralizirani verigi blokov, kjer imajo kopijo knjige. Stranke v Hashgraphu prenesejo tudi celotno strukturo podatkov Hashgraph in jih preverijo s postopkom preverjanja. Postopek preverjanja se izvede, da se preveri, ali je bila transakcija storjena ali ne.

Torej, kako se razlikuje od vozlišč v bitcoin omrežju? Pomembna razlika je količina podatkov, ki jo stranke potrebujejo za preverjanje transakcij. V bitcoin omrežju mora vsako vozlišče prenesti glave blokov in dokazilo za potrditev posamezne transakcije. Hashgraph pa zahteva samo strukturo podatkov grafa. To je edinstven pristop, ki zagotavlja, da za preverjanje transakcije ne potrebuje celotnih podatkov ali velike količine podatkov. Stranka bi skupaj zahtevala podpis in dogodke – kar naj bi znašalo 128 bajtov podatkov.

Poglobljeno razumevanje algoritma Hashgraph

Hashgraph ponuja idealno rešitev za sistem, ki želi zagotoviti praktičen pristop k reševanju konsenza. Algoritem ima ključ in zato bomo zdaj pregledali algoritem in razumeli, kako deluje.

Vzemimo omrežje z N številom vozlišč. Da bi bilo soglasje uspešno, mora zagotoviti, da deluje tudi, če so v omrežju zlonamerna vozlišča. Vozlišča lahko sodelujejo, da zavestno lažejo za transakcijo ali zakasnijo pakete. Vse to pomeni, da mora obstajati ustrezna zaščita pred tovrstnimi napadi ali sodelovanjem med vozlišči.

Bizantinska nastavitev zagotavlja, da lahko, če je izpolnjena katera koli zahteva, dve vozlišči učinkovito komunicirata in zagotovita, da algoritem ne razpade.

Preden nadaljujemo, razumemo nekaj terminologije, ki je potrebna za razumevanje algoritma.

 • Usmerjeni aciklični graf (DAG): DAG je podatkovna struktura, ki se uporablja v Hashgraphu, kjer se vsako vozlišče usmerjeno poveže z drugimi vozlišči, brez ciklov.
 • Dogodki: Dogodki vsebujejo nabor transakcij, ki jih predstavljajo točke v Hashgrafu. Vsaka transakcija je sestavljena iz informacij, vključno s starši dogodka, podpisom vozlišča, od kod je ustvarjena, in časovnim žigom.
 • Časovni žig: Časovni žig je čas v resničnem svetu, v katerem se je dogodek zgodil. Časovni žigi upoštevajo, da vplivajo na končno urejanje vozlišč.
 • Funkcija zgoščevanja, odporna proti trkom: Funkcija zgoščevanja, odporna na trčenje, se uporablja za pravilno kodiranje vseh informacij o dogodku. Zagotavlja tudi, da je zgodovina tračev do dogodka potrjena in da ni na noben način spremenjena.

Če se dogodek zgodi, bi bil poslan drugim vozliščem. Vozlišče, ki je priča novemu dogodku, bo vedelo tudi za stari dogodek, saj je bil preverjen z algoritmom soglasja. Gre predvsem za lokalizirano analizo in pravilno uporabo tračarskih dogodkov.

Hashgraph

Vir: Hashgraph whitepaper

Na zgornji sliki je pet vozlišč ali odjemalcev, to so Alice, Bob, Carol, Dave in Ed. Vsako od teh vozlišč se redno povezuje (ogovarja) z, kar povzroča dogodke. Ko ogovara vozlišče, se na graf doda nov dogodek z veljavnim ujemanjem podpisa in razprševanja. Grafu se dodajo samo dogodki, ki jih prej nismo videli, kar zagotavlja, da na grafu ne ostanejo odvečne informacije.

Ko je sinhronizacija končana, vsako vozlišče, ki prejema dogodek, od pošiljajočega vozlišča dobi kakršne koli transakcije in se odjavi, da ustvari nov dogodek. Postopek zagotavlja, da ima vsak nov dogodek nekaj novega za sprejemno vozlišče kot edinstveno stvar grafa.

Na ta način se Hashgraph dosledno širi s pomočjo lastnosti, odporne proti trkom. Vsako vozlišče, ki doda dogodek, se strinja s preteklimi informacijami, zaradi česar je Hashgraph pomemben.

Dve ključni lastnosti: okrogla številka in binarna vrednost

V celotnem postopku sta dve ključni informaciji tisto, kar omogoča Hashgraph. Prva je okrogla številka, ki se uporablja v naraščajočem vrstnem redu. Druga ključna informacija je binarna vrednost, ki določa, ali je bila stranka priča dogodku ali ne. Vrednost velja samo za določen krog.

Vrednosti se generirajo takoj, ko se zgodi dogodek. Vendar ni tako preprosto, kot se morda sliši. Na primer, binarna vrednost je lahko katera koli od treh: »neodločena«, »zagotovo da« in »zagotovo ne«. Te tri vrednosti obstajajo glede na to, da traja nekaj časa, da se odločite, ali je vrednost “zagotovo da” ali “zagotovo ne”. Ko pride do neodločnosti, je vrednost nastavljena na »neodločena«.

Tri ključne značilnosti Hashraph-a

Hashgraph ima tri ključne lastnosti, zaradi katerih je odlična izbira za različne projekte. V beli knjigi se opisuje kot varno, pošteno in hitro. Da bi razumeli vsako od teh funkcij, o njih razpravljajmo spodaj.

Varno: Soglasni algoritem ponuja varen način obdelave transakcij in zagotavlja, da je dogodek pravilno pokrit. Vrstni red je tisto, kar je pomembno v Hashgraphu, in Hashgraph poskrbi, da noben zlonamerni akter ne more posegati po natančnosti podatkov ali vrstnem redu, v katerem so dogodki med seboj povezani. Na ta način zaščiti omrežje tako pred problemom dvojne porabe kot pred 51-odstotnim napadom. Prav tako učinkovito uporablja odporno zgoščevalno funkcijo in digitalne podpise. Ko je transakcija zavezana, je ni mogoče razveljaviti ali spremeniti. Navsezadnje uporablja ABFT (asinhrono bizantinsko prenašanje napak).

Pošteno: Koncept pravičnosti obdaja idejo o poštenosti do vseh vozlišč v omrežju. Pravičnost opredeljuje z navedbo, da se napadalec ne bo mogel naučiti, za kateri dve novi transakciji bo prišlo do konsenznega reda. Vendar ni jasno, kako lahko Hashgraphu zagotovi pravičnost. Poleg opredelitve bele knjige je skupina Hashgraph prek platform za družbene medije pojasnila tudi, da pravičnost deluje dobro, če večina vozlišč ve za transakcijo. To lahko privede do težave, če se napadalec dokoplje do tretjine udeležencev. Z lahkoto lahko znova naroči prireditve, ne da bi to vplivalo na pravičnost omrežja. Za vozlišča tudi ni potrebe po Hashgraph rudarjenju.

Hitro: Gossip metode se štejejo za dokaj hitre. To velja v primeru tračarskega protokola Hashgrafa. Dogodki so se hitro razširili po omrežju, saj gre za “trače-o-trače”. To tudi pomeni, da je treba sčasoma širiti manj informacij. Hashgraph uporablja tudi virtualno glasovanje, zaradi česar je učinkovitejše. Če pa upoštevamo, da vsako vozlišče potrebuje celotno Hashgraph, se mora velikost vhodnega sčasoma povečati. Za zdaj ne vemo, kako bo to vplivalo na delovanje omrežja. Teoretično lahko TPS Hashgraph doseže 5,00.000.

Bi radi izvedeli več o Blockchain VS Hashgraph? Oglejte si analizo Hashgraph VS Blockchain zdaj!

Hedera Hashgraph

Do zdaj smo razpravljali o zaprtem ekosistemu Hashgraph, njegovem tehničnem delovanju in o tem, kako trdi, da je hiter, varen in pošten. Vendar pa je največja ovira za Hashgraph njegova zasebnost. Podjetje je pripravljeno.

Spoznajte Hedera Hashgraph, mrežo Hashgraph, ki je javna in izkorišča soglasni algoritem Hashgraph. Potreben je popoln izkoristek asinhronega bizantinskega algoritma, ki prenaša napake (aBFT). Ponuja zajamčeno bizantinsko toleranco napak za replicirane državne stroje.

Hedera Hashgraph svojo idejo utemeljuje na vrhu konsenza o bizantinsko prenašanju napak (BFT) (aBFT). Izboljšani model bo zagotovil, da lahko podjetja z uporabo Hedera Hashgraph prinesejo več koristi. Vodi ga tudi svet Hedera Hashgraph. Končni cilj je zagotoviti javni dostop do zmogljivosti Hashgraph in omogočiti javnosti uporabo varnega in hitrega sistema za namene razdeljene knjige..

Pod pokrovom sta si Hashgraph in Hedera Hashgraph podobna. Oba uporabljata protokol “gossip about gossip”, ki za dosego konsenza uporablja sporazum AFT. Uporablja tudi virtualno glasovanje, kar pomeni, da osrednji organ ni potreben. Je popolnoma decentraliziran in za svoje namene ponuja nezaupljivo okolje.

Uporaba aBFT zagotavlja pravičnost v vseh pogojih – tudi če omrežje vsebuje zlonamerne akterje. Vse lastnosti Hashgraph so uporabljene v Hedera Hashgraph. Da pa zagotovimo, da je Hedera Hashgraph zaščitena pred napadi DDoS, algoritem soglasja ne uporablja vodilnega formata.

S Hedera Hashgraph lahko gradite na zaupanju. Nekatere ključne aplikacije Hedera Hashgraph vključujejo kriptovalute, pametne pogodbe in datoteke.

Storitve, ki jih ponuja platforma Hedera

S platformo Hedera lahko omogočite nekatere ključne storitve, vključno z naslednjimi:

 • Kriptovaluta: vmesnim uporabnikom omogoča uporabo omrežja za plačila s kriptovalutami in jim omogoča, da izkoristijo nižje stroške in preprosto zasnovo.
 • Pametne pogodbe: Pametne pogodbe lahko sestavite tudi na vrhu platforme Hedera. Za razvoj pametnih pogodb morate uporabiti Solidity. Kot razvijalec lahko izvajate atomske zamenjave, ustvarjate sredstva in uvajate popolnoma nove aplikacije.
 • Datotečne storitve: platformo Hedera lahko uporabite tudi za storitve datotek, to je za preverjanje datotek. Je tudi pritožba glede GDPR.

Upravljanje

Upravljanje v Hedera Hashgraph deluje drugače. Lahko ga razdelimo na dve ravni – upravni odbor in odprto soglasje.

Upravni odbor je centraliziran nadzorni sistem, ki ni idealna rešitev za nobeno omrežje, ki želi ponuditi svoje storitve za razdeljeno knjigo. Skupnost prav tako ni zadovoljna s svojim pristopom in je še vedno ena najpomembnejših kritik Hedera Hashgraph.

Odprto soglasje pa je mehanizem soglasja, o katerem smo že govorili zgoraj. Ureja, kako se vozlišča lahko pridružijo omrežju in postanejo del njega, ter ga tudi bolj decentralizira. Za zagotovitev ustreznega tehtanega modela glasovanja uporablja Proof-of-Stake. Zagotavlja, da se trčenje ustrezno ublaži, uporabnike pa tudi ustrezno spodbudi, da poganjajo vozlišča.

Arhitektura Hedra Hashgraph

Arhitektura Hedra Hashgraph je troslojna arhitektura. Sestavljajo ga internetni sloj (spodaj), sloj soglasja Hashgraph (srednji) in sloj storitev (zgoraj). Na kratko se pogovorimo o vsaki plasti.

 • Internet Layer: Plast skrbi za komunikacijo med računalniki v internetu. Uporablja TCP / IP povezave s šifriranjem TLS.
 • Konsenzna plast Hashgraph (srednja): srednja plast vsebuje vozlišča, ki sodelujejo v omrežju. Ta vozlišča sodelujejo v metodi konsenza z uporabo konsenznega algoritma Hashgraph in protokola trača.
 • Storitvena plast: najvišja plast ima svoje podskupine – shramba datotek, kriptovaluta in pametne pogodbe Hashgraph.

Vozlišča zaslužijo kriptovaluto za sodelovanje v omrežju. Je domača valuta in zagotavlja, da uporabniki dobijo spodbudo za sodelovanje.

Shramba datotek pa temelji na Merkleu. Poleg tega, če ste razvijalec, lahko uporabite tudi Solidity, saj jo podpira Hedra. Na koncu ponuja pametno pogodbeno podporo na vrhu omrežja – kar vam omogoča ustvarjanje razširljivih dApps.

Hedera Hashgraph dApps

Obstaja nekaj vrhunskih aplikacij Hedera Hashgraph dApps. Vključujejo Sagewise, Hearo.fm, Carbon, Cryptotask in Arbit.

Hedera Hashgraph Tools

Obstaja veliko čudovitih orodij Hashgraph. Nekaj ​​pomembnih orodij Hashgraph je:

Skupnosti Hashgraph

Prav tako lahko sodelujete s skupnostmi Hashgraph in postanete del njihove ponudbe. Za začetek obiščite skupnosti Hedera naprej Telegram, Srednje in Twitter. Če se želite pogovarjati s klepetom za razvijalce Hedera, lahko preverite povezavo tukaj.

Zaključek

Hashgraph je vznemirljiv koncept, ki popolnoma spremeni pogoje. Je sorazmerno hitrejša od tradicionalne tehnologije razdeljene knjige, vključno z verigo blokov. Jasno je, da je to odlična izvedba, vendar je blizu naravi, da lahko ovira njeno rast. Hedra Hashgraph pa je javna mreža Hashgraph, ki pravilno uporablja Hashgraph. Prav tako ni rudarjenja Hashgraph, zaradi česar bi bila mreža bolj poštena do vseh, ki pri njej sodelujejo.

Vendar ni brez kritik – saj uporablja centraliziran model upravljanja. Torej, kaj menite o Hashgraphu na splošno? Se bodo aplikacije Hashgraph v prihodnosti povečale? Komentirajte spodaj in nam sporočite.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me