Priročnik za začetnike: Kaj je DAICO? Izboljšana ICO!

Kaj je DAICO: uvod

Ste vlagatelj v ICO? Morda ste z zaskrbljenostjo opazili, da so ICO s prevarami zaslužili s težko zasluženim denarjem vlagateljev. Verjetno se sprašujete, kako bo kripto ekosistem dosegel večjo odgovornost in preprečil prevare. Odgovor bi lahko bil nov model, imenovan DAICO. Tukaj bom razložil, kaj je DAICO.

Pregled ključnih ICO tveganj:

Najprej si bom ogledal nekaj ključnih ICO tveganj. ICO se izvajajo s pametno pogodbo, ki ureja financiranje s strani vlagateljev in njihovo distribucijo žetonov. ICO ima običajno “mehko kapico”, tj. Najmanjši znesek, ki ga mora projektna skupina zbrati od dogodka, da nadaljuje z razvojem.

Če projekt ICO ne more dvigniti “mehke zgornje meje”, ICO ne uspe in projektna skupina sredstva vrne vlagateljem. Če pa dvigne mehko kapico, potem sklad nadzirajo in ga porabijo tako, kot želijo.

Pametna pogodba izpolni svoje funkcije takoj, ko se zberejo sredstva. Vlagateljem ne omogoča nadzora nad nadaljnjimi dogodki. Brezvestna projektna skupina lahko pobegne s sredstvi, kar se je res zgodilo.

Rezultati pametnega izvrševanja pogodb so nepreklicni, vlagatelji pa nemočni. Več o tem, kako delujejo, preberite v “Vodniku za začetnike Kaj je pametna pogodba?”.

Ker ICO niso regulirani, tudi vlagatelji nimajo pravnega sredstva. Več o neurejeni naravi ICO preberite v temi „Kaj je ICO: uvod v prvo ponudbo kovancev“.

Kaj je DAICO: koncepti

Vitalik Buterin, ustanovitelj Ethereuma, je koncept DAICO prvič predstavil januarja 2018. Predlagal je kombinacijo funkcij „decentralizirane avtonomne organizacije“ (DAO) in „začetne ponudbe kovancev“ (ICO) za izboljšanje odgovornosti v modelu ICO zbiranje sredstev. Preberite njegovo stališče v »Pojasnilo DAICO“.

Koncept DAICO ohranja komponento zbiranja sredstev ICO, torej pametna pogodba bo projektni skupini ICO omogočila zbiranje sredstev od vlagateljev. Vendar pa uvaja tudi ključni koncept DAO, tj. Vlagatelji bodo imeli žetone in bodo lahko glasovali za odločitev o prihodnosti projekta.

Pametna pogodba DAICO bo imela dva dela, in sicer:

  1. Prvi del bo vlagateljem omogočil, da svoje etre pošljejo projektni skupini. V zameno dobijo žetone in ko se množična prodaja konča, ta del pogodbe prepoveduje nadaljnje naložbe.
  2. Drugi del zagotavlja mehanizem, pri katerem se sredstva projektni skupini postopoma sproščajo. Demokratični sistem, v katerem bodo vlagatelji glasovali, bo določil količino sredstev za sprostitev.

Pametna pogodba DAICO – 1. del je podoben pametni pogodbi ICO:

Prvi del pametne pogodbe DAICO bo precej podoben pametni pogodbi ICO. Vlagatelji pošljejo sredstva projektni skupini in prejmejo žetone, sorazmerne z njihovim financiranjem. Imenuje se tudi “način prispevanja”. Glavna razlika od ICO je ta, da so sredstva projektne skupine ICO v tej fazi zaklenjena, do njih ne morejo dostopati.

Pametna pogodba DAICO – 2. del je podoben DAO modelu:

DAICO proti ICO

V modelu DAO imetniki žetonov glasujejo za ali proti predlogu za razvoj projekta. Projektna skupina lahko izvaja le predloge, ki dobijo dovolj glasov v njihovo korist. DAICO uvaja ta koncept v 2. del pametne pogodbe.

Pogodba bo imela spremenljivko, imenovano “Tap”. Sprva je nastavljena na nič, zato projektna skupina ne more dostopati do sredstev. Ta del pogodbe se imenuje „način tapkanja“ in se aktivira takoj, ko se konča „način prispevanja“, tj. 1. del.

Projektna skupina mora predložiti sklepe, ki vsebujejo faze razvoja projekta, medtem ko se morajo vlagatelji odločiti, ali bodo zvišali vrednost „Tap“. Če se odločijo za dvig, projektna skupina prejme sredstva za to fazo projekta, sicer pa ne.

Ta del pogodbe ima tudi “način umika”. Razmislite o hipotetičnem scenariju, ko vlagatelji ali projektna skupina niso zadovoljni z napredovanjem projekta. Lahko glasujejo za samouničenje pogodbe, ki investitorjem povrne preostale eterje. Vračilo je sorazmerno z njihovo naložbo.

Prednosti DAICO:

DAICO imata dve glavni prednosti:

  1. Projektna skupina lahko sredstva uporablja le v obsegu, ki ga investitorji odobrijo, za razliko od tveganja, da bodo po ICO pobegnili s sredstvi. Ta težava z mednarodnimi organizacijami ICO je tako resna, da vlagatelje v organizacije ICO prosimo, da skrbno preverijo poverilnice projektne skupine ICO in ugotovijo, ali gre za prevaro. Preberite več o našem priporočilu v “Vodniku za začetnike: Kako opaziti prevare ICO”. DAICO odpravlja prevare z omejevanjem pretoka sredstev.
  2. Recimo, da skupina hekerjev izvede 51-odstotni napad, za razliko od spletnega mesta ICO, kjer so na voljo vsa sredstva za porabo, bodo hekerji v DAICO izpolnili omejeno možnost “Tap”. To znatno zmanjša obseg izgub, tudi če so uspešni v uprizoritvi napada. Preberite več o 51% napadu v “PoW Vs. PoS: Primerjava med dvema algoritmoma soglasja za blockchain “.

Slabosti DAICO:

Čeprav ima model DAICO prednosti, mora kripto skupnost odpraviti naslednje pomanjkljivosti:

  1. Ta model bo vsako fazo ali predlog razvoja projekta podvrgel demokratičnemu glasovanju. Prednosti zagonskih podjetij v primerjavi z velikimi podjetji je njihova gibčnost, toda potencialno počasen postopek glasovanja DAO bo upočasnil razvoj projekta in izničil to prednost.
  2. Vlagatelji pogosto vstopijo na kripto trg za hiter dobiček, medtem ko model DAICO zahteva njihovo dolgoročno sodelovanje pri projektu. Del vlagateljev, ki jih dolgoročna prihodnost projekta ne zanima, morda ne bo glasoval, s čimer se bo zmanjšala sama prednost DAO.
  3. Mnogi kripto vlagatelji so novi v tehnologiji in morda nekaterih predlogov projektov ne razumejo dobro. Če veliko takšnih vlagateljev glasuje za dobre predloge, projekt ne bo uresničil svojega potenciala.
  4. Če je večina vlagateljev zaradi projekta nezadovoljna z žetonom kljub dolgoročnemu potencialu projekta, lahko glasujejo za umik. Obetaven projekt bi se lahko zaprl zaradi negativnih občutkov vlagateljev.
  5. Ni dovolj jasnosti, kaj se zgodi, ko vlagatelji prodajajo svoje žetone na kripto borzah. Bi morali trgovci, ki kupujejo žetone, dobiti enako pravico glasovanja? Potem lahko špekulacije, povezane s kripto trgom, ovirajo projekt. Po drugi strani pa, če trgovci ne dobijo glasovalne pravice, bodo preostali začetni vlagatelji nadzorovali celotno glasovanje in izpustili trgovce, ki so kasneje kupili žetone.

Model DAICO je zelo nov. “Brezno platforma“, Tj. Platforma za digitalno distribucijo, ki temelji na blockchainu, je prvi zagon, ki je uporabil ta model za svojo prodajo žetonov. Paziti moramo, kako dolgoročno je učinkovit model DAICO. Če ga želite medtem primerjati z ICO, lahko preberete »ICO VS DAICO: Kakšna je razlika med obema?«.

* Omejitev odgovornosti: članka ne smemo jemati kot namen in ni namenjen zagotavljanju investicijskih nasvetov. Zahtevki v tem članku ne predstavljajo investicijskega nasveta in jih ne bi smeli jemati kot take. Naredite svoje raziskave!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me