Priročnik za začetnike: Kako preveriti ICO belo knjigo

Kako preveriti belo knjigo ICO: vodnik za potencialne vlagatelje

Začetne ponudbe kovancev (ICO) so zdaj vroče, saj jih številni projekti za kriptovalute blockchain uvajajo vsak mesec. Če ste potencialni vlagatelj, morate analizirati, v katero ICO bi morali vlagati in katere bi se morali izogibati. Mednarodne organizacije ICO niso regulirane, zato morate kot vlagatelj projekt natančno preučiti, preden naložite, beli list projekta pa je pomemben vir informacij. Vlagatelju, ki je nov v kriptosvetu, je običajno beli papir zmeden, zato tukaj razlagam, kako preveriti beli list ICO. Sledite tem korakom:

Preverite poverilnice ekipe ICO:

Poglavje o ekipi je običajno na koncu tehničnega lista, vendar je najpomembnejši.

Dobra ekipa lahko iz povprečne ideje naredi najboljše, zato najprej preveri, ali je ekipa ICO verodostojna. Medtem ko lahko bela knjiga vsebuje nekatere informacije, morate ločeno preučiti tudi družbene platforme, kot je LinkedIn. V idealnem primeru bi morala imeti ekipa impresivno strokovno znanje na področju tehnologije veriženja blokov in industrije, prej pa bi morala izvajati uspešne projekte veriženja blokov, po možnosti v isti panogi.

Po drugi strani pa, če ne najdete nobenih ali pičlih informacij o projektni skupini, ne vlagajte v projekt!

Preverite kakovost pisanja belih knjig ICO:

Projektna skupina bo belo knjigo uporabila kot glavno sredstvo za posredovanje informacij o svojem projektu potencialnim vlagateljem. Naj bo vsaj strokovno napisano. Črkovalne in slovnične napake v beli knjigi ali nestrokovna predstavitev vsebine kažejo, da projektna skupina morda nima potrebne strokovnosti. Konec koncev, ko želite na trgu zbrati milijone dolarjev, se od vas pričakuje, da boste pravilno prebrali svoj glavni tržni dokument.

Nasprotno, profesionalno napisana bela knjiga ICO s pravilnim črkovanjem in slovnico ne zadostuje, da bi vlagali v projekt. Potrebujete veliko več kot tisto v beli knjigi. Beri naprej.

Preverite idejo izdelka ICO v belem dokumentu:

Veliko je ICO-jev, ki nimajo nobenega jasnega izdelka ali storitve, temveč bi to lahko bila Ponzijeva shema. Ko preučujete belo knjigo, se osredotočite na naslednja vprašanja:

 • Ali obstaja poseben poslovni problem, s katerim se projekt ukvarja? Ali obstaja nova tržna priložnost, za katero projekt skrbi?
 • Kako velik je poslovni problem ali tržna priložnost? Čim večja je, tem boljša.
 • Kdo so trenutni igralci na trgu in ali projektna skupina ICO ponuja kaj drugačnega, kar bo strankam bistveno spremenilo?
 • Ali obstaja še kakšen konkurent, ki temelji na blockchainu, ki obravnava isti poslovni problem ali tržno priložnost? Če obstaja, kaj izstopa projektna skupina ICO?
 • Ali predlagani izdelek ali storitev posebej obravnava poslovni problem ali tržne priložnosti ali je ta dokument v tem pogledu preveč nejasen??
 • Če je projektna skupina uporabila grafikone in statistične podatke za opis trenutnega poslovnega problema ali nove tržne priložnosti, ali so tamkajšnje številke verodostojne? Ali je vir statistike pristen?

Če tehnična knjiga kaže dobro ekipo in trdno poslovno idejo, je projekt lahko pravi kandidat za vas, da investirate. Vendar morate več analizirati, zato berite naprej.

Preučite tehnološke vidike ICO v beli knjigi:

Tehnična knjiga ne sme uporabljati samo tehničnih žargonov, temveč mora jasno pojasniti tehnično rešitev. Ne pozabite, da če projektna skupina rešitve ne more razložiti zgolj laikom, potem je rešitev preveč zapletena ali pa skupina sama tega ne razume..

Blockchain je še vedno nova tehnologija in morda so ideje o inovacijah odlične na papirju, vendar v resnici niso bile preizkušene. Če v rešitvi najdete preveč prvovrstnih (FOAK) tehnologij, potem je projekt zelo tvegan.

Če ima projektna skupina že delujoč prototip, tudi če je v fazi Alpha, lahko v projekt bolj zaupate. Če tega ni, če bela knjiga vsebuje dovolj informacij za pregled odprtokodne kode, potem tudi veste, da so opravili nekaj dejanskega dela. Preverite razvojni načrt in analizirajte njegovo sposobnost preživetja.

Le tehnična knjiga s kompleksnimi tehnološkimi komponentami, opisana z veliko žargoni, kaže, da bi bila dejanska izvedba projekta lahko precej bolj tršna, kot vam pove sijajni beli list.

Analizirajte vidike tokenizacije ICO:

Mogoče je, da projektna skupina razvije rešitev za poslovni problem in ustvari izdelek ali storitev, ki obravnava novo tržno priložnost, ne da bi uporabila verigo blokov in ne ustvarila kripto žetona. Tehnologija veriženja blokov je lahko zmogljiva, vendar lahko izdelek ali storitev zahteva le spletno aplikacijo z naborom ciljno usmerjenih funkcij in ne decentraliziranega bloka verige in kripto žetona. Ne pozabite, da so mednarodne organizacije ICO zdaj nore in številna podjetja poskušajo zbrati donosno vsoto s trga, ne da bi morali slediti strogim regulativnim zahtevam. Zato med branjem bele knjige analizirajte naslednje:

 • Zakaj projekt sploh potrebuje tehnologijo veriženja blokov?
 • Tudi če obstaja utemeljitev za uporabo verige blokov, kakšna je utemeljitev kripto žetona?
 • Ali je načrtovani žeton kriptovalutni kovanec ali le pripomoček, s katerim lahko uporabniki dostopajo do določenega izdelka ali storitve, ki jih ponuja projekt?
 • Kako bo žeton cenil, ali poslovni model ponuja pot do apreciacije??

Kako je strukturirana prodaja žetonov ICO?

Bela knjiga mora jasno navajati naslednje:

 • Katere so različne stopnje prodaje žetonov, tj. Zasebna, predprodaja, množična prodaja itd?
 • Kakšna je distribucija žetonov za projektno skupino, zasebno prodajo in množično prodajo?
 • Ali je zahteva po „mehki kapici“ razumna in ali je vezana na razvojni načrt??

Analizirati morate, ali je količina žetona, rezervirana za projektno skupino, previsoka. Preverite tudi, ali je v načrtu na voljo dovolj likvidnosti in ali je obdobje zaklepanja, če sploh, predolgo.

Na koncu preverite mehanizem prodaje žetonov, kako lahko sodelujete, če ste se resnično odločili za naložbo v projekt, in ali obstajajo omejitve za posamezne države.

Poglejte pravne vidike, ko preverjate tabele ICO:

Preverite, ali tehnični dokument opisuje pravno pripravljenost projektne skupine glede na jurisdikcijo, v kateri bo delovala. Ali država zahteva zahteve „Poznaj svojo stranko“ (KYC) in „Proti pranju denarja“ (AML), in če da, je projektna skupina načrtovala, da jih bo izpolnila?

Če projekt izdaja kripto žeton in trdi, da je skladen s SEC, bodite previdni. Ameriška komisija za vrednostne papirje in borze (SEC) ni izrecno odobril nobenega žetona ICO!

Opomba: Če ste nov v svetu ICO, lahko preberete ta priročnik o ICO in vodnik o tem, kako sodelovati v enem.

* Omejitev odgovornosti: članka ne smemo jemati in ni namenjen zagotavljanju investicijskih nasvetov. Zahtevki v tem članku ne predstavljajo investicijskega nasveta in se jih ne sme jemati kot take. Naredite svoje raziskave!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me