Blockchain for filantropi og bærekraft: Impactio Case Study

Realisere FNs bærekraftsmål innen 2030

Utfordringen

De 17 bærekraftige utviklingsmål (SDGs) opprettet av FNs generalforsamling er verdens beste plan for å bygge en bedre virkelighet for alt og alle på planeten vår innen 2030. Vedtatt av alle FNs medlemsland i 2015, er SDGene en oppfordring til handling for alle land – fattige, rik og mellominntekt – for å fremme velstand mens du beskytter miljøet. SDG-ene erkjenner at slutt på fattigdom må gå hånd i hånd med strategier som bygger økonomisk vekst og adresserer en rekke sosiale behov, inkludert utdanning, helse, likestilling og jobbmuligheter mens de takler klimaendringer og arbeider for å bevare havene og skogene våre.. 

For tiden står menneskeheten overfor en $ 2,5 billioner finansieringsgap for å oppnå SDG innen 2030. Dette gapet skyldes ikke mangel på kapital, men snarere en feiljustering mellom tilgjengelige midler og bærekraftige prosjekter som trenger finansiering. Blackrock Investments alene utnytter $ 6 billioner for å etterlyse investerbare virksomheter for å bevise en positiv sosial innvirkning. I følge WWF vil det koste $ 3 billioner per år å oppnå SDG, forutsatt at eksisterende eksisterende, årlige, globale bidrag på $ 140 milliarder i støtte og $ 7,8 milliarder i filantropiske donasjoner blir brukt til utviklingsprosjekter.. 

Hvordan kan vi korrigere kapitalubalansen mellom virkningsfulle prosjekter i nød og dyktige finansfolk som ønsker bærekraftige samfunnseffektprosjekter?  

Endre trender i veldedighetssektoren

Å være samfunnsansvarlig er ikke lenger et alternativ for selskaper – det er et must. I 2017 ga donasjoner til veldedighetsorganisasjonen nådde en heltidshøyde i USA, med anslagsvis USD 410 milliarder donert til ulike formål av grupper og enkeltpersoner. I følge Millennial Impact Report støtter tusenårene i gjennomsnitt fem ideelle organisasjoner i året. Millennials har en ny forventning ved siden av veldedighetsdonasjoner: Åpenhet og ansvarlighet. 90% av de spurte tusenårsriket ville slutte å gi hvis de mistrode en organisasjon. Ettersom den informerte offentligheten fortsetter å miste tilliten til ordinære veldedighetsorganisasjoner, ser de etter et annet sted å hente meningsfulle prosjekter til støtte.

UK ConsenSys sitat

Det som mangler er en robust mekanisme for å knytte disse private dollarene til levedyktige, store skala, SDG-fremrykkende prosjekter. Imperativet er klart: Legg prosjektene på bordet. Hovedstaden vil følge.

Julie Fetherstone

Boston Consulting Group, Center for Impact

Ethereum-løsningen 

ConsenSys og WWF gikk sammen for å lansere Impactio, en prosjektkurator og finansieringsplattform for bærekraftsmålene. Impactio benytter seg av blockchain-teknologi og et rammeverk for tokenisering for å maksimere samarbeidet mellom finansierere / investorer, fageksperter og organisasjoner for å gi liv til sosiale prosjekter..

Plattformen bruker et system inspirert av ConsenSys ’forskning på Token Curated Registry (TCR) for å kuratere en liste over prosjekter med høy innvirkning og høyt potensial å presentere for potensielle finansierere. Samlet sett skaper Impactio en positiv nettverkseffekt gjennom konsensus om objektiv beslutningstaking, der eksperter utfører due diligence sammen, og givere føler seg trygge på å støtte godkjente prosjekter..

Impactio skjermbilde

 
Impactio kobler sammen tre brukertyper:
 1. Finansiere og investorer

  Finansieringsenheter kan minimere prosjektets søkekostnader ved å utnytte en kuratert liste over muligheter for å støtte. 

 2. Kuratorer / fagpersoner

  Eksperter kan logge seg på den enhetlige plattformen for å dele sin ekspertise med ledende, effektive prosjekter.

 3. Prosjektledere

  På Impactio får prosjektledere tilbakemeldinger i sanntid om søknaden sin, slik at de kan gjenta seg mot å sende inn en standardisert høykvalitets søknad til finansierere..

 

Hvordan det fungerer 

Impactio muliggjør gjennomsiktig søknadsinnlevering, godkjenning, vurdering, utvelgelse og finansiering på en måte som utnytter en desentralisert kunnskapsbasseng av fageksperter i den sosiale og kommersielle sektoren. Ved å legge til rette for forbindelsen mellom finansierere, eksperter og prosjektledere, gjør Impactio det enklere enn noensinne å koordinere funn, vurdering og finansiering av bærekraftige prosjekter som ønsker å få en betydelig innvirkning på global skala.. 

 

Impactio-prosess

 

Impactios demokratiske utvalgsprosess

Innlevering

 • Prosjektledere sender inn sine prosjekter med klare mål basert på FNs 17 bærekraftige utviklingsmål (SDGs).
 • Et globalt nettverk av fageksperter knyttet til emnet mottar Impactio Tokens inn i den digitale lommeboken.
 • Kuratorer oppfordres deretter til å gi konstruktiv tilbakemelding for hvert prosjekt.
 • Prosjektledere kan bruke tipsene til å finjustere prosjektene sine, mens årsakene deres har større sjanse til å bli oppfylt. Denne åpenheten og tilgangen til ekspertise er uvurderlig og er uten tvil den mest overbevisende funksjonen i plattformen og arbeidsflyten.
 • Når kuratorer har gjennomgått prosjektene med prosjektlederne og deres jevnaldrende, er det avgjørende på dette stadiet at beslutninger tas objektivt og gir mulighet for alle kuratorer. Det er her en TCR – et Token Curated Registry – går inn i prosessen.

Token kuratert registrering

 • Hver TCR har et internt token som brukes til å koordinere og stimulere ærlig oppførsel.
 • Kuratorer setter tokens for å støtte et prosjekt. Kuratorer som ønsker å bestride dette prosjektet, eier samme mengde tokens. Hvis ingen kuratorer motsetter seg et prosjekt, vil det bli godkjent og dukket opp for givere å bestemme seg for finansiering. 
 • Hvis et prosjekt mottar innsigelser, går det gjennom en tvistprosess:
 • Kuratorer som motsetter seg et prosjekt, har samme mengde tokens som kuratorer som støtter prosjektet. 
 • Det avholdes en avstemning der de gjenværende kuratorene vurderer fordelene med prosjektet 
 • Resultatet av avstemningen løser utfordringen
 • Hvis et prosjekt er godkjent av enstemmighet, vil kuratoren som støtter prosjektet få tilbakebetalt sine innsatte tokens og motta flere tokens som en belønning for å investere tid og engasjement i å støtte et prosjekt. 
 • Medkuratorer som stemte på det godkjente prosjektet, vil også motta poletter som en belønning for sin aktsomhet i å vurdere og løse en utfordring. Belønningen blir utbetalt fra kuratoren som utfordret prosjektet, et viktig tiltak for å disincitivisere umotiverte og urimelige utfordringer.
 • Hvis et prosjekt avvises ved å stemme enighet, mottar utfordreren sine innsatte tokens og tjener belønningstokener, mens kuratoren som støtter prosjektet mister sine innsatte tokens.
  • Denne mekanismen sikrer at bare verdige prosjekter blir støttet og til slutt dukket opp til givere. 
  • Denne demokratiske utvelgelsesprosessen tar maksimalt seks uker. De utvalgte prosjektene som kommer til Impactio Curated List gjennomgår en streng fagfellevurderingsprosess av fageksperter fra hele verden. Dette gir filantroper, investorer og givere mer tillit til gyldigheten og påliteligheten til et prosjekt.

    

   Ethereums rolle

   Impactio ble opprinnelig testet og prototypet på Ethereums Rinkeby-testnettverk og bruker for tiden et Enterprise Ethereum-nettverk vert på Kaleido. Impactio bruker Token Curated Registry smart kontraktprotokoll for å sikre at innleverings-, vurderings- og utvalgsprosesser for søknaden er manipulasjonssikker og gjennomsiktig.

    

   Mål oppnådd 

   Impactio eksperimenterte i to år på tvers av flere piloter for å oppnå det den har i dag. I løpet av denne tiden etablerte plattformen produktmarkedstilpasning og forbedret brukeropplevelsen. Den første live piloten validerte vår visjon ytterligere med betydelig engasjement og resultater: 

   • Prosjekter sendt inn fra 17 land
   • 70 kuratorer på tvers av 20 fag og fagområder
   • 250+ timers kurering på tvers av de fire fasene i søknadsvalgsprosessen
   • 500+ kuratoriske handlinger fullført av kuratorene for å kompilere den kuraterte listen

   I løpet av et sju ukers pilotprogram fra 1. juli til 21. august, tiltrukket Impactio over 100 deltakere som godkjente 17 sosiale og miljøprosjekter gjennom sin tokenbaserte kurasjonsprosess.

   • 34 prosjekter sendt inn og gjennomgått
   • 30 prosjekter godkjent
   • 21 prosjekter utfordret
   • 195 stemmer på utfordrede prosjekter 
   • 17 prosjekter kom til Impactio Curated List
   • I løpet av gjennomgangsfasen var det over 220 verdiskapende interaksjoner på plattformen mellom kuratorer og prosjektledere.

    

   Eksempel på vellykket Impactio-prosjekt
   Xinnani: Fra idé til fullfinansiert prosjekt for sosial innvirkning

   Gabriella, en Impactio-bruker fra India, presenterte en idé: Voksende innfødt tang på land. Xinnani var en landbasert tangdyrkningsenhet som kan settes opp på rekefarm for å bidra til å filtrere avløp, noe som kan forårsake algblomstring og døde soner. Å dyrke tang på land er et mer bærekraftig alternativ enn å utnytte tangbestandene i strandvann og outsource disse enhetene til lokale kystsamfunn..

   Vanligvis vil et prosjekt som dette ikke klare det gjennom tradisjonelle tilskuddsfinansieringsprosesser som et veldig tidlig konsept. 

   Xinnani

   Ved å bruke Impactio oppdaterte Gabriella prosjektsøknaden etter å ha mottatt tilbakemelding fra 3 kuratorer. Xinnani ble et av de første prosjektene godkjent av Horace Wu, som satte 200 tokens og roste prosjektet for dets “klare handlinger”, “grundige … [forskning]” og “umiddelbare … innvirkning”. Ettersom dette prosjektet ikke ble utfordret eller flagget for videre gjennomgang, kom det rett inn på Impactio Curated List. Som et resultat har dette prosjektet blitt fullfinansiert gjennom plattformen og er i ferd med å starte implementering og sporing av effekter.

    

   Neste skritt

   Fremover vil Impactio gjenta fra tilbakemeldinger gitt under live piloten mot en plattform som kan støtte nye potensielle partnerledede utviklinger. Teamet vil også implementere nye funksjoner, inkludert følgende: 

   • Gjengede kommentarer og upvotes / downvotes
   • Prosjektmerking og automatisk samsvar med kuratorer og interessenter
   • Revidert kurasjonsprosess med flere 
   • påtegninger og utfordringer 
   • Forbedret visualisering av prosjektinnhold (sammendrag, infografikk, videoinnhold)

   For å bedre støtte partnerutfordringer og funksjonalitet på plattformen, vil Impactio legge til følgende: 

   • Konsekvensrapportering og sporing
   • Tokeniserte donasjoner og innsamling
   • Flere belønninger til kuratorer gjennom hele prosjektets livssyklus, “Bounties” og “kudos” 
   • Flere samtidige utfordringer
   • Avanserte funksjoner for administrasjon og plattformstyring 

   Impactio søker å samarbeide med organisasjoner som er interessert i å kurere løsninger på tvers av sosial sektor og inviterer til nye samtaler for å forbedre disse løsningene ytterligere.

   ConsenSys-løsninger

   Registrer deg for en blockchain-konsultasjon

   ConsenSys Solutions bringer blockchain til virksomheten. Vi samarbeider med bedrifter, myndigheter, ideelle organisasjoner og startups over hele verden for å bygge, teste og distribuere offentlige og private blockchain-løsninger.

   Koble til en blockchain-ekspertRegistrer deg for en blockchain-konsultasjon

   Teknologipartnere

   wwf panda labs 1australsk etisk

   Lær mer om Impactio

   Mike Owergreen Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me