CBDC: Vad händer när Fiat-valutan landar på offentligt eterum?

blogg 1NyheterUtvecklareFöretagBlockchain förklaradeHändelser och konferenserPressNyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress

Vi respekterar din integritet

HomeBlogBlockchain förklaras

CBDC: Vad händer när Fiat-valutan landar på offentligt eterum?

Public Ethereum har redan digitala dollar – mer än $ 30 miljarder dollar. Hur kan det se ut för en centralbanks digital valuta på Ethereum-nätet? av Mattison Asher 19 februari 2021 Upplagt 19 februari 2021

Q4 2020 DEFI RAPPORT blogg 7 Ladda ner rapport

Detta är en del av en serie artiklar från ConsenSys Codefis Q4 2020 Ethereum DeFi-rapport. Ladda ner hela rapporten för att lära dig mer om tokenstandarder för tillgångar och betalningar, NFT-marknadsplatser, sociala symboler och community-tokens, flash-lån, insvept Bitcoin och Filecoin, utlåningsprojekt och mer.

Public Ethereum har redan privata digitala dollar – mer än 30 miljarder dollar.

Totalemission av stablecoins på Ethereum. Källa: Dune Analytics

När ConsenSys publicerade sin vitbok “Centralbanker och den digitala valutans framtid” vid World Economic Forum i januari 2020 var bakgrunden en dramatisk förändring i penningmekanismen. Sedan dess meddelade ConsenSys fyra distinkta Central Bank Digital Currency-projekt (CBDC) med Hong Kong Monetary Authority, Bank of Thailand, Australian Reserve Bank och Societe Generale. Var och en av dessa projekt använder ConsenSys Quorum, en variant av Ethereum-mainnet som möjliggör tillåtna nätverk, inbyggd integritet och högre transaktionsgenomströmning. Hur kan det se ut för en CBDC att distribueras på Ethereum-mainnet? 

Designbeslutet kring utformning av CBDC: er delas ofta in i (1) grossist-CBDC: er, som till stor del förstärker och optimerar bankinstitutionernas roll i förhållande till centralbankens penninghanteringsmyndighet för interbankavveckling och gränsöverskridande betalningar, (2) detaljhandels-CBDC, vilket skulle använda betaltjänstleverantörer som kommersiella band och Codefi för att distribueras i konsumenternas digitala plånböcker. Det första alternativet handlar om effektivisering och branschkostnadens ömsesidighet. Den andra är djupare transformativ, och analogiseras närmare att äga en Ethereum-token och använda den för att göra transaktioner.

Potentiella fallgropar i Kinas CBDC

Kinas eget CBDC-projekt (de kallar det ett digitalt valuta- och elektroniskt betalningssystem eller DCEP) är ett intressant exempel på hur en digital valuta kan se ut som hanteras av en DLT; när digital yuan överförs till olika telefonbaserade plånböcker och handelswebbplatser, skulle den totala cirkulationsförsörjningen förenas med en databas som innehas av Kinas centralbank. Detta skiljer sig inte alltför från de sätt som finansinstitut redan har konton i centralbankerna. Det finns sätt på vilka programmerbara tillgångar själva, som en digital yuan, kan vara störande – du kan bygga beskattning direkt i konsumenttransaktionsflöden, eller genomföra universell grundinkomst eller leverera Covid-relaterade distributioner med lätthet. Men i grunden är de data som systemet bygger på endast ansvariga för att lösa digital yuan. 

Det finns några problem med att ha ett sådant slutet system. Till exempel skulle sådana privata nätverk naturligtvis inte kunna interagera med det befintliga Ethereum-ekosystemet utan godkännande från lagstiftningen, vilket innebär att kinesiska medborgare inte lätt skulle kunna få tillgång till de olika nya finansiella tjänster som DeFi möjliggör. Decentraliserad utlåning, utbyte och derivat måste anslutas till API: er godkända av Kinas DCEP-arkitektur för att interagera med Kinas CBDC på grund av dess privata natur.

För att betaltjänstleverantörer och banker ska kunna bygga finansiella applikationer och tjänster ovanpå ett privat nätverk, skulle de behöva ett sätt att interagera med Kinas CBDC-nätverk. Ett projekt som startades av Kinas State Information Center är det Blockchain-baserade Services Network (eller BSN). Kina kommer att ha två BSN: en för internationella transaktioner och en för inhemska transaktioner. Medan det internationella BSN kommer att kunna interagera med offentliga nätverk som Ethereum, kommer det inhemska BSN inte att göra det.

Den internationella BSN är en tjänstinfrastruktur som gör det möjligt för utvecklare att bygga decentraliserade applikationer ovanpå både offentliga och tillåtna blockkedjor som den stöder, som Ethereum och Polkadot. Separat meddelade ConsenSys nyligen att ConsenSys Quorum skulle bli tillgängligt i cirka 80 olika städer via de inhemska BSN: s offentliga stadsnoder i hela Kina..

Ett annat sätt som Kina och andra regeringar kan skapa mer interoperabla nätverk är genom att använda Codefi Asset Sandbox. Codefi tillåter regeringar att experimentera med utfärdande av CBDC. Dessutom gör sandlådan det möjligt för regeringar att införa olika finansiella instrument i ekosystemet, såsom instrument för skuldkapitalmarknader. Sandlådan ger dessutom myndigheterna möjlighet att effektivt spåra alla deltagare i nätverket, så att regelefterlevnad alltid bibehålls i varje transaktion. Slutligen säkerställer sandlådan att regeringar runt om i världen kan testa hur deras CBDC kommer att interagera med Ethereum i en testmiljö.

Regeringar runt om i världen testar CBDC med ConsenSys Quorum och Codefi

Regeringar runt om i världen har arbetat med ConsenSys för att testa sina framväxande CBDC-nätverk. Exempelvis arbetar ConsenSys med Hong Kong och Thailand på ett gränsöverskridande CBDC-projekt. I detta experiment kunde Hongkong och Thailand lösa problem med gränsöverskridande betalningar som höga kostnader, ineffektivitet och förseningar.

ConsenSys arbetar också med Bank of Thailand för att testa en detaljhandel CBDC. Detta test involverade Thailands CBDC som körs på ett privat tillstånd Hyperledger Besu-nätverk och utformades för att uppfylla både de funktionella och icke-funktionella kraven för ett detaljhandels-CBDC. Detta experiment simulerade handelstransaktioner, stöd för upphandling, fakturering och automatiserade betalningar.

Med programmerbara tokenstandarder på Ethereum kan nya typer av affärslogik införlivas direkt i Ethereum, snarare än att sitta som applikationer utanför nätverket. CBDC-projekten ställer idag frågan om hur man flyttar pengar. Bitcoin har svarat på denna fråga, och kanske kommer en tillämpad arkitektur som Ethereum att lösa detta för nationella valutor. Den djupare frågan är – hur ser en ekonomi kopplad till en CBDC ut? Vilken form har säljare och applikationer som accepterar digital valuta? Var utför de sina ekonomiska funktioner? Om vi ​​tror att platsen för databehandling i allt högre grad kommer att finnas på blockchains, tyder det på att CBDC-skenor inte bara ska komma med förinstallerade nationella pengar utan också förinstallerade applikationer för användning av dessa pengar. En betalningsskena antas endast om den är användbar och om den är tillämplig på en meningsfull del av mänsklig ekonomisk verksamhet. Vill du hellre lagra värde eller skapa det?

CBDCQ4 2020 DeFi-rapportNyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste Ethereum-nyheterna, företagslösningar, utvecklarresurser och mer.E-postadressExklusivt innehållEthereum Q3 2020 DeFi-rapportRapportera

Ethereum Q3 2020 DeFi-rapport

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapportRapportera

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapport

Komplett guide till blockchain-affärsnätverkGuide

Komplett guide till blockchain-affärsnätverk

Hur man bygger en framgångsrik Blockchain-produktWebinar

Hur man bygger en framgångsrik Blockchain-produkt

Introduktion till tokeniseringWebinar

Introduktion till tokenisering

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me