Hva er sentralbankens digitale valuta?

blogg 1NyheterUtviklereEnterpriseBlockchain ExplainedBegivenheter og konferanserPresseNyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev.

Epostadresse

Vi respekterer personvernet ditt

HomeBlogEnterprise Blockchain

Hva er detaljhandel sentralbank digital valuta?

Nøkkelprinsipper for detaljhandel CBDC og tilstanden til adopsjon av sentralbanker i hele verden. av Matthieu Saint Olive 8. juni 2020 Publisert 8. juni 2020

hva er cbdc hero

Hvis du følger innovasjoner innen økonomi og kryptovaluta, har du kanskje hørt en overdreven mengde surr rundt konseptet med Central Bank Digital Currency (CBDC). Men det er noen ganger ganske vanskelig å forstå hvilke sentralbanker som ligger lengst i å opprette en CBDC, og hvilke nøkkeldesignprinsipper de vurderer. Målet med dette innlegget er å introdusere hovedprinsippene for detaljhandel CBDC og dele noen konkrete eksempler på hvordan forskjellige sentralbanker rundt om i verden planlegger å implementere teknologien..

En kort historie om betalinger

Penger er en viktig ingrediens for økonomisk aktivitet, og den fysiske formen er nært knyttet til brukernes behov. Det er grunnen til at penger kontinuerlig har utviklet seg siden de mest primitive formene til forhistorie (skjell, perler) til de nyeste formene (kontanter, bankapplikasjoner), etter en kontinuerlig prosess med dematerialisering. De siste par årene førte fremveksten av Internett-baserte produkter og tjenester til et paradigmeskifte med at verdens transaksjoner flyttet inn i en digitalt koblet økonomi. Veksten til de digitale betalingsmåtene er tydelig korrelert med nedgangen i kontantbrukbarhet i vår digitale økonomi. Bedrifter som PayPal, Stripe, Ant Financial og Revolut har dukket opp som bransjeledere og har dratt nytte av dette skiftet til online og digital handel.

Mer nylig har vi sett fremveksten av nye innovasjoner i betalingsbransjen. Det startet med Bitcoin og deretter stablecoins bygget på toppen av Ethereum blockchain som Tether (USDT) med milliarder dollar handlet hver dag. I fjor kunngjorde Facebook sin ambisjon om å gå inn i penge- og betalingsindustrien med Libra-prosjektet: en global stablecoin som de hevder ville forbedre økonomisk inkludering i regioner der folk kan bruke Facebook, men fortsatt mangler en bankkonto.

Fordi sentralbankenes kjerneoppdrag er å sikre monetær og finansiell stabilitet, har innovasjonen av blockchain og stablecoin-teknologier tvunget disse institusjonene til å vurdere om transformasjonen av betalingsindustrien utgjør en risiko. Blant løsninger som er foreslått er at sentralbanker skal tilby et alternativ til private digitale betalingsmåter, med en digital form for kontanter. Dette kaller vi sentralbankens digitale valutaer.

consensys plexus ikon runde Last ned stortingsmeldingen vår, “Sentralbanker og fremtiden for digitale penger.” nedlasting

Hva er sentralbankpenger i dag?

Den mest gjenkjennelige formen for sentralbankpenger er kontanter, som kan brukes av allmennheten og som for det meste brukes til transaksjoner med mindre verdi. Den andre formen for sentralbankpenger er et lovlig betalingsmiddel utstedt av en sentralbank som representerer et krav mot sentralbanken. Dette er forskjellig fra kommersielle bankpenger, som representerer et krav mot forretningsbanken. Imidlertid, når det gjelder verdi, brukes sentralbankpenger for det meste av finansinstitusjoner til interbankoppgjør. Enkelt sagt betyr det at finansinstitusjoner har en bankkonto i sentralbanken, mens du og jeg (som enkeltpersoner) ikke kan. Disse kontoene administreres allerede digitalt og tillater sanntidstransaksjoner med systemer kalt Real Time Gross Settlement (RTGS). For eksempel kalles det europeiske RTGS-systemet Mål 2.

De to typene av CBDC

Akkurat som kontanter og kommersielle bankkrav mot sentralbanken, er det to hovedtyper av CBDC som vurderes over hele verden:

 • Engros CBDC: denne typen valuta vil bli brukt av finansinstitusjoner til å kjøpe og selge finansielle eiendeler og erstatte RTGS-systemer.
 • Detaljhandel CBDC: denne typen valuta vil bli brukt til å betale for ting, for å sende penger til venner og familie, og muligens for å motta statlige insentiver og subsidier.

For omfanget av dette innlegget vil jeg bare fokusere på detaljhandel CBDC, som er lik en digital form for kontanter. Fra nå av brukes begrepet “CBDC” for å beskrive en “detaljhandel CBDC.”

De viktigste prinsippene for detaljhandel CBDC

Mens det er mange designmuligheter for en detaljhandel CBDC, er de fleste sentralbanker over hele verden enige om følgende hovedprinsipper:

 • En CBDC ville være en ny form for sentralbankpenger, utstedt og kontrollert av sentralbanken. CBDC-forsyningen bestemmes av pengepolitikken og kontrolleres av sentralbanken. 
 • CBDC er en forpliktelse til sentralbankens balanse (i motsetning til kommersielle bankpenger som er et krav mot en kommersiell bank).
 • En CBDC må aksepteres som et betalingsmiddel, lovlig betalingsmiddel og en trygg verdiverdi av alle borgere, bedrifter og offentlige etater. 
 • En CBDC distribueres til en-til-en-paritet med relevant fiat av sentralbanken, og skal være sømløst og fritt konvertibelt mot kommersielle bankpenger og kontanter.
 • Forbrukere skal ikke trenge en bankkonto for å skaffe og bruke en CBDC.
 • CBDC bør bygges på en åpen infrastruktur, slik at private selskaper kan bygge innovative produkter og tjenester. 
 • Kostnaden for transaksjonen skal være lavere enn dagens systemer.

I følge Bank for International Settlements, mer enn 80% av sentralbankene er engasjert i noe arbeid med CBDC. Kina, Sverige, Kambodsja, Bahamas og Øst-Karibien er blant de mest avanserte initiativene til detaljhandel CBDC. De kjører live-piloter, og de fleste av dem planlegger å gå live innen utgangen av 2021. Også noen få uker kunngjør en annen sentralbank en plan for å starte en CBDC-pilot. De siste landene inkluderer Nederland og Sør-Korea. Imidlertid er det ikke alle som planlegger å leve med CBDC blant disse sentralbankene. En rekke av dem, som Bank of Canada og den sørafrikanske reservebanken, har forklart at de lanserer disse pilotene for å vurdere mulighetene og risikoen ved en CBDC og bli så klar som mulig til å utstede en CBDC om nødvendig.

cbdc adopsjon

Hvordan forskjellige land implementerer CBDC

Mens en rekke sentralbanker sannsynligvis vil utstede en CBDC de neste årene, er det ganske sikkert at de ikke vil være helt like. Det er mange designalternativer som avhenger av den nasjonale konteksten og spørsmål som: 

 • Er kontanter brukt? 
 • Er folk knyttet til personvernet som kontanter gir? 
 • Betraktes kommersielle bankpenger som sikre? 
 • Hva er nivået på økonomisk inkludering? 

Blant de pågående initiativene kan vi allerede observere noen forskjeller. For eksempel, prosjektet med navnet “Sanddollar”På Bahamas er designet for å gi innbyggerne lettere tilgang til finansielle tjenester i lys av økonomiske vanskeligheter som følge av orkanen Dorians skader på den finansielle infrastrukturen. Derfor gjør de publikum i stand til å bruke CBDC-lommeboken uten bankkonto og uten å be om brukeridentifikasjon for små beløp. De planlegger å gå live allerede i slutten av dette året. 

Kinas mål er annerledes. De har jobbet med Digital Currency and Electronic Payment (DCEP) -prosjektet siden 2014 for å konkurrere med dollarens dominans som global reservevaluta, som en del av deres bredere Belt and Road-strategi. Det pågår piloter i 4 byer og 20 private selskaper, inkludert McDonald’s og Starbucks, er en del av eksperimentet. Tilsynelatende bruker ikke kinesisk CBDC blockchain, men bruker noen av nøkkelkomponentene som asymmetrisk kryptografi og smarte kontrakter.. 

Sverige har en unik økonomisk posisjon: det er det minst kontantavhengige landet i verden med bare 1% av BNP i kontanter, sammenlignet med 11% for eurosonen. Nedgangen i kontantbruk som er observert de siste par årene førte til at noen kjøpmenn nektet det som betalingsmiddel fordi det var for kostbart. De planlegger ennå ikke å gå live, men blir fortsatt beskrevet som en av de mest avanserte tiltakene.

Bank of England har ennå ikke bygget noen teknologi for CBDC, men de har publisert en veldig grundig diskusjonsoppgave. De beskriver et mulig arkitekturdesign som er basert på en offentlig-privat plattformmodell. Konseptet er at CBDC, som butikk av verdi, ville bli regnskapsført på en kjernehovedbok som drives av sentralbanken, som kan utnytte en privat og tillatt blockchain. Mens hovedboken vil gi de enkleste betalingsfunksjonene, vil noen autoriserte private selskaper tilby brukervennlige grensesnitt for å bruke CBDC, men vil også tilby tilleggstjenester som lån og rentebærende sparekontoer. Dette partnerskapet mellom sentralbanken og forretningsbankene vil bety at en CBDC ikke bare vil gi pålitelig og effektiv betalingsinfrastruktur, men også fremme digital innovasjon fra private selskaper.

Utover de nasjonale CBDCene som testes, hva om sentralbankene over hele verden jobbet sammen for å bygge felles standarder for CBDC? Slike globale standarder ville forenkle interoperabilitet mellom disse sentralbanksystemene, noe som ville redusere kostnadene og kompleksiteten ved betalinger over landegrensene betydelig. Det er et par initiativer på denne veien, inkludert Bank for International Settlements ‘nye sentralbankkonsern, sammen med seks andre sentralbanker som dannet en arbeidsgruppe tidligere i år for å utforske delte standarder. Dessverre er dette initiativet fortsatt isolert, og ingen informasjon ble offentlig delt ennå om resultatene.

Hvordan CBDC vil bli en spillveksler for detaljbetalinger

Jeg tror det er åpenbart at i løpet av de neste par årene vil vi se at et par CBDCer blir utstedt “for ekte” over hele verden. Imidlertid, mens de fleste i dag fokuserer på å finne ut hvem som blir den første sentralbanken som utsteder en CBDC, tror jeg vi bør se nærmere på “hvem vil bygge den beste?” Hvilken CBDC vil virkelig endre spillet når det gjelder detaljbetalinger?

Etter min mening har en CBDC potensialet til å være en reell spillveksler for betalingsindustrien hvis en forutsetning er oppfylt: sentralbankens digitale valuta må bygges som en åpen og delt infrastruktur for at privat sektor enkelt kan bygge på den . Det må være åpent, gjennomsiktig og tilgjengelig fordi ingen ønsker å bygge og bruke silede systemer lenger! Derfor anbefaler jeg sterkt sentralbankene over hele verden å ta hensyn til de store transformasjonene som skjer med de offentlige blockchain-økosystemene, spesielt Ethereum, og finne mot til å bygge en lignende åpen infrastruktur som vil fremme digital innovasjon. La oss omfavne fordelene med desentralisering kombinert med den solide tilliten som sentralbankene tilbyr!

Se vårt webinar om CBDC og Stablecoins

Lær hva CBDC betyr for penges fremtid. Se CBDCIndustry InsightBetalingerNyhetsbrevAbonner på vårt nyhetsbrev for de siste Ethereum-nyhetene, bedriftsløsninger, utviklerressurser og mer.E-postadresse Eksklusivt innholdKomplett guide til Blockchain Business NetworksGuide

Komplett guide til Blockchain Business Networks

Introduksjon til tokeniseringWebinar

Introduksjon til tokenisering

Fremtiden for digitale eiendeler og deFiWebinar

Fremtidens økonomi: digitale eiendeler og deFi

Hva er Enterprise EthereumWebinar

Hva er Enterprise Ethereum?

Sentralbanker og pengens fremtidHvitt papir

Sentralbanker og pengens fremtid

Komgo Blockchain for handelsvareøkonomiCase Stud

Komgo: Blockchain for handelsvareøkonomi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me