Thanksgiving Konversationsstartare: Prata om Blockchain den här semestern

blogg 1NyheterUtvecklareFöretagBlockchain förklaradeHändelser och konferenserPressNyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress

Vi respekterar din integritet

HomeBlogBlockchain förklaras

Thanksgiving Konversationsstartare: Prata om Blockchain den här semestern

8 viktiga skäl att dyka ner i blockchain-kaninhålet med familj och vänner denna Thanksgiving av ConsenSys 27 november 2019 Publicerad 27 november 2019

Thanksgiving-konversationer börjar varför du borde prata om Blockchain den här semestern

“Prat är billigt”, sa Linus Torvalds, skaparen av Linux-kärnan, en gång. “Visa mig koden.” 

De flesta dagar säger vi det också. 

Men vissa dagar är det viktigt att prata. Historien spelar roll. Idag är en av de dagarna.

Idag kommer du förmodligen att befinna dig runt människor som inte har hört talas om blockchain-teknik eller är förvirrade av den. Vissa av dem känner kanske till jargongen, men blandar det. En del av dem kanske bara känner till det andra “B” -ordet – Bitcoin. Vissa av dem kan vara skeptiker, vilket är hälsosamt. De kommer att testa din berättande. 

De flesta av oss föll ner i blockchain-kaninhålet för att någon som vi litar på någon gång berättade en bra historia om internetets förflutna och framtid. Idag kanske du har möjlighet att berätta den historien till någon annan. 

Vad är en bra historia? 

Du vet åtminstone hur det känns. En bra historia är en som du kommer att leta upp från din telefon eller tallrik efter, sväng din stol efter, stanna uppe sent för att läsa. Du kommer att känna det i din hjärnstam. Det finns en historia här. 

En bra historia aktiverar den trehundra tusen år gamla ledningar som undrar, som Lisa Cron skriver: “Vad ska jag lära mig här som hjälper mig att inte bara överleva utan också blomstra?”

En bra historia har en karaktär och en konflikt som sätter dem under tryck. Valet som karaktären gör under tryck avslöjar deras sanna karaktär.

Karaktären: du, jag, alla. Konflikten: vad du trodde var din är inte. Din data. Dina pengar. Din kod. Ditt Internet. Din värld. Valet: oavsett om du skakar av den bedövande komforten i det digitala livet idag och tar tillbaka Internet.

Om du gör en sak tydlig idag, gör det klart att vi har ett val.

Tänk på var du vill att din historia ska börja. Kanske inte med haschar eller block. Kanske med ett nyfiken e-postmeddelande som landade i din inkorg. En säkerhetsvarning. Din bank vill utfärda ett nytt kort igen för tredje månaden i rad. Ytterligare ett skamfullt e-postmeddelande från ett företag om ett brott där du uppmanas att ändra ditt lösenord och hålla din information säker. Men du tänkte din information var säker. 

Här är en övning: se hur länge du kan gå utan att använda ordet blockchain. Sapiens, till exempel är en utmärkt historia om blockchain men det använder inte ordet blockchain en gång. 

Blockchain är bara ett sätt att prata om vad vi verkligen borde prata om.

Prata om blockchain så att du kan prata om förtroende.

Den allmänna frånvaron av det. I banker. I försörjningskedjor. Inom hälso-och sjukvården. I regeringar. I journalistik. I sociala medier. I system. Hos människor.  

Prata om förtroendebrott. De 3 miljarder Yahoo-kontona. De internationella kunderna på 500 miljoner. De 200 miljoner konsumenterna övervakas av Equifax.  

Prata om dina data och vad som händer med den. Prata om hur Facebook använder dina data. Hur appar används din platsinformation. Handla om kvinnan vars digitala liv vapenades mot henne. Prata om dina data som om du skulle ha din hälsa, ditt jobb, ditt kärleksliv, för det är alla dessa saker. 

Prata om blockchain så att du kan prata om pengar.

Prata om pengar så att du kan prata om hur dina pengar rör sig. Och vem hanterar det. Front-end processorer. Förvärva banker. Kortföreningar. Utfärdande banker. Betalningsprocessorer. Clearinghus. Var och en av dem släpper avgifter, var och en av dem är mottagliga för de stora förtroendebrotten.  

Prata om pengar så att du går ner i det konstiga, oundvikliga maskhålet om vad pengar är i första hand. Prata om detta citat från Sapiens, boken om blockchain som aldrig använder ordet “blockchain”: 

”Varför tror jag på det galna skalet eller guldmyntet eller dollarsedeln? Eftersom mina grannar tror på dem. Och mina grannar tror på dem eftersom jag tror på dem … Pengar är allt som människor är villiga att använda för att systematiskt representera värdet av andra saker för att utbyta varor och tjänster. ” 

Allt som människor är villiga att använda. 

Prata om vad människor använder för pengar dessa dagar. Prata om kryptovaluta. Prata om den första bitcoin-transaktionen. Två pizzor för 10 000 bitcoin. Prata om eter, Ethereums ursprungliga valuta. Prata om hur eter inte bara är pengar – det är det bränsle

Prata om Vågen, Facebooks digitala valuta. Prata om hur hands-off du verkligen tror att Facebook kommer att bli, med tanke på deras meriter. 

Prata om blockchain så att du kan prata om infrastruktur.

Prata om finansiell infrastruktur. Prata om hackarna som planterade skadlig kod i vårt globala banksystem och kom undan med en miljard dollar. 

Prata om molninfrastruktur. Prata om den 75 år gamla georgiska kvinnan som stängde av Armeniens internet med sin spade. 

Prata om Jeff Bezos mästerplan. Om hur AWS kontrollerar 40% av e-handeln i USA och 42% av pappersförsäljningen och fler produktsökningar än Google och nästan hälften av molndatorbranschen och hur även den mest välvilliga miljardären inte borde ha den typen av makt. 

Prata om Bezos examen tal om skicklighet och vänlighet och gåvor och val och andas tillfälligt lättnad.

Prata om identitetsinfrastruktur. Prata om inloggningsutmattning eller hur du är så van vid att återställa ditt lösenord att du inte ens känner det längre. Prata om autentiserare från tredje part och hur du kan logga in på de flesta appar via Facebook, Google och Twitter och hur den bekvämligheten kostar. 

Prata om blockchain så att du kan prata om decentralisering.

Prata om Internetens ursprungliga nätverksdesign och distribuerade noder och peer-to-peer-tidsstämpling, men använd inte något av dessa ord. Prata om att skicka potatisen, och hur det skulle vara vettigare för farbror Gary att direkt skicka potatisen till dig över bordet istället för att skicka dem till moster Diane och farbror Jimmy och Garys granne (vad heter han igen?) Och din tvåårig systerdotter som knappt kan lyfta sina egna bestick. Prata om decentraliserad potatis så att du kan prata om decentraliserad ekonomi. 

Prata om decentralisering så att du kan prata om anslutning, om styrkan av svaga band. 

Prata om decentralisering så att du kan erbjuda tydlighet kring alla olika nät: World Wide Web och Deep Web och Dark Dark och Web1, Web2, Web3. Prata om hur en blockchain inte bara är en annan app på Internet utan ett baslager på Internet. Ett förtroendeskikt. Ett bosättningsskikt. Vad du än vill kalla det. Se bara till att det är decentraliserat. 

Prata om blockchain så att du kan prata om sanning. 

Om en enda källa till sanning. Sanningen om en betalning. Om ett läkemedel. Om en bit mat. Om ett innehåll. Prata om Stor Thanksgiving Cranberry Scare 1959 och hur mathantering kan verifieras nu. Prata om hur det mesta av Internet idag är osant– mätvärdena, företagen, innehållet, människorna – ändå har vi fortfarande ett val. 

Prata om att sanningen försvinner. Prata om minneshål. Hur saker och ting försvinner, som av design, från vårt kollektiva minne. Prata om Twitters rensning. Prata om innehållets valens och hastighet – clickbait-ord med ofarlig kontrollerad hastighet för att få fler ögonbollar att sälja fler annonser. Prata om hur mycket tid en webbplats har för att fånga någons uppmärksamhet, än mindre berätta sanningen. Mindre än 15 sekunder.

Prata om de långsiktiga tänkarna. Prata om hur historier håller. Prata om beständighet. Prata om de okända hjältarna bakom Internetarkiv och Wayback Machine och InterPlanetary File System. Tack för noder. 

Prata om blockchain så att du kan prata om Satoshi.

Satoshi Nakamoto. En av de stora ursprungshistorierna i vår tid. Ett namn, en öppen källkod och en begäran: “Om du kan hålla en nod igång som accepterar inkommande anslutningar kommer du verkligen att hjälpa nätverket mycket.”

Prata om Satoshi så att du kan prata om utvecklare med öppen källkod. Prata om hur programvaran åt världen och sedan åt en handfull teknikföretag programvaran och nu tar utvecklarna programvaran, och för den delen Internet, tillbaka. 

Prata om Satoshi så att du kan prata om alla Satoshis. Alla som ger tillbaka till Internet. Kraftanvändarna. Wikipedia-bidragsgivarna. Amazon-granskarna. Stack Overflow-bidragsgivarna. Prata om 1% regel för Internet: hur 1% av oss skapar och 99% av oss lurar.  

Prata om behovet av att erkänna och belöna dessa Satoshier. Prata om hur kryptoekonomi är nyckeln och hur en massa människor redan har tänkt på det. Prata om kvadratisk omröstning och inflationsfinansiering och radikala marknader. Tack för Satoshi och alla Satoshis.

Prata om blockchain så att du kan prata om innovation. 

Prata om tidslinjen för innovation. Hur historien om blockchain började långt före Vitalik och Satoshi, med Nick Szabo och Wei Dai och Adam Back och Cypherpunks och Tim Berners-Lee och David Chaum och William Gibson och Alan Turing och Ada Lovelace och Charles Babbage och George Boole och listan fortsätter.

Prata om innovationerna. Risk. Tidpunkt. Tekniskt motstånd. Mänskligt motstånd. Prata om Thanksgiving-innovation. Kommer du ihåg Turducken? En kyckling inuti en anka inuti en kalkon. Prata om positivt misslyckande. 

Prata om blockchain-antagande. Prata om hur företag följer utvecklarna. Prata om vilka regeringar som använder blockchain just nu. Prata om verklig innovation. Prata om branscher vi kan lita på.

Prata om blockchain så att du kan prata om ett bättre internet. 

Prata om internetets ursprung. Hur det gick ur hand och hur vi kan återfå det. Prata om första gången du rörde Internet och hur du föll in och ut ur kärlek. Prata om blockchain så att du också kan lyssna på andras kärlekshistorier på Internet.

Prata om de bra delarna av Internet. Tack för Internet. Prata om att titta på en son och hans mamma återförenas efter tio år. Hur du måste vara där för det ögonblicket också. Hur allt vi försöker göra är att hålla kontakten, trots oss själva och våra system. 

Prata om blockchain så att vi en dag inte behöver prata om blockchain längre, och internet kommer att bli vårt igen.

***

Vill du läsa fler berättelser om framtiden för Internet?

Prenumerera på ConsenSys nyhetsbrev →

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste Ethereum-nyheterna, företagslösningar, utvecklarresurser med mera. E-postadress Exklusivt innehållEthereum Q3 2020 DeFi-rapportRapportera

Ethereum Q3 2020 DeFi-rapport

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapportRapportera

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapport

Komplett guide till blockchain-affärsnätverkGuide

Komplett guide till blockchain-affärsnätverk

Hur man bygger en framgångsrik Blockchain-produktWebinar

Hur man bygger en framgångsrik Blockchain-produkt

Introduktion till tokeniseringWebinar

Introduktion till tokenisering

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me