Vilka är riskerna med att centralbanker inte implementerar en digital valuta i detaljhandeln?

blogg 1NyheterUtvecklareFöretagBlockchain förklaradeHändelser och konferenserPressNyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress

Vi respekterar din integritet

HomeBlogEnterprise Blockchain

Vilka är riskerna med att centralbanker inte implementerar en digital valuta i detaljhandeln?

Varför risken för passivitet är större än risken för innovation för världens största finansinstitut. av Monica Singer 21 maj 2020 Upplagt 21 maj 2020

risken för ingen cbdc-hjälte

Flera tidskrifter som nyligen skrivits av centralbanker och andra som Bank of International Settlement (BIS) anger tydligt att de fruktar effekten på kommersiella banker om de implementerar en centralbankens digitala valuta (CBDC). CBDC är dock ett relativt riskfritt alternativ jämfört med det bräckliga globala finansiella systemet vi har idag.

Risken idag

En stor sårbarhet idag är att insättare kan förlora sina insättningar på grund av risker som kommersiella banker tar på sina fonder. Inte alla länder erbjuder insättningsförsäkring och skyddar därför inte sina medborgare. Medborgarna har inget annat val än att använda en kommersiell bank för sina ekonomiska behov. Om affärsbanken går i likvidation får insättarna inte tillbaka sina medel. Dessa länders finansiella system har utsatt sina medborgare för denna risk genom att förlita sig på mellanhänder och tillsynsmyndigheter för att övervaka de olika affärsbankerna. Detta har gång på gång visat sig vara bristfälligt, vilket är anledningen till att Satoshi Nakamotos Bitcoin-vitbok gav upphov till så många när den släpptes i kölvattnet av finanskrisen 2008. Decentraliserad teknik har gett en djup möjlighet att minska risker och bygga förtroende för vårt globala finansiella system.

Hur kommersiella banker kan delta i en CBDC-modell

Det finns många sätt att hantera risken för att insättningar i CBDC skulle bli mer populära än att sätta in hos en kommersiell bank. Vi har till exempel sett Bahamas centralbank (Projekt Sand Dollar), där användningen av CBDC-kontona är begränsad till ett visst belopp. 

Det andra alternativet är att centralbanken inte betalar ränta på dessa konton. De kommersiella bankerna kan sedan erbjuda högre räntenivåer för de insättningar de får, vilket i en fri marknadsekonomi kommer att locka inlåning för avkastning även om riskerna är högre än i ett CBDC.

Centralbanker måste uppmuntra konkurrens och innovation bland kommersiella banker och de nya digitala bankerna som nu svarar på pandemin med bättre resultat än de äldre affärsbankerna som inte har blivit digitala. Centralbanker bör underlätta innovation genom att samarbeta med affärsbanker i ett offentlig-privat partnerskap som föreslås i CBDC-papper av Bank of England.

Centralbanker bör också ta tillfället i akt att förnya och jämföra spelvillkoren för sina nuvarande kunder, så att kommersiella banker kan konkurrera direkt med de teknikföretag som har kommit in i detta utrymme. Att förlita sig på reglering för att förhindra att privata myntutgivare fungerar är inte lösningen. Detta är en teknik som alltmer efterfrågas av medborgarna och kommer att användas av dem beroende på den bästa användarupplevelsen som erbjuds dem. Big Tech stoppar ingenting för att säkerställa att de följer lagstiftningen för att erbjuda denna tjänst.

consensys plexus ikon runda Ladda ner vår vitbok om centralbanker och pengarnas framtid. Ladda ner

Ökningen och risken för privata digitala valutor

Min oro är att centralbanker är så oroliga för att skydda affärsbankerna att de inte inser att risken för passivitet är större än gradvis innovation. Den verkliga risken kommer från privata företag som håller på att utfärda betalningsmekanismer som kan locka insättare att aldrig mer behöva använda en äldre bank som vi för närvarande känner till dem.

En övergång till en privat digital valuta eller “stablecoins” – valuta som säkerhet ställts av fiat, kryptovalutor, guld eller en algoritm eller kombination av finansiella instrument – kan resultera i mindre användning av fiat-valuta (valuta utfärdad av en centralbank). När detta väl har inträffat kommer centralbanker att förlora sin förmåga att genomföra penningpolitik och alla sina utbuds- och distributionskontroller av fiatvalutan kommer att gå ut ur fönstret. 

Vi känner till Vågen, driven av Facebook och Apple Pay. Vi hör nu att Google och Amazon vill komma in i detta utrymme och tillhandahålla kvasi-finansiella produkter. Vi vet mycket väl vad som hände i Kina med Alipay och WeChat och hur människor långsamt men säkert har slutat använda kontanter. Vi vet också att Centralbank of China snart kommer att släppa sin version av detaljhandeln CBDC, så att de kan hålla reda på alla transaktioner med oklart integritetsskydd.

Vi borde vara trötta på de privata myntutgivarna och hur de kommer att hantera transaktionsdata. Inser vi att de privata myntemittenterna kommer att behöva riskhantera värdefluktuationerna på sina säkerheter? Inser användare av dessa mynt att emittenterna av dessa mynt kan drabbas av förluster och att de kanske inte täcks av traditionella skyddsnät som en insättningsförsäkring eller centralbanker som sista utväg? Kommer vi än en gång att lita på revisorer och tillsynsmyndigheter för att säkerställa att säkerheten som stöder dessa privata mynt faktiskt finns på plats? 

Många av dessa privata myntutgivare säger att de vill nå de 1,7 miljarder obankrade. Är detta inte centralbankernas ansvar runt om i världen? Genom att samarbeta med fintechs och äldre banker som har blivit digitala kan centralbanker erbjuda den ekonomiska tillgång som globala medborgare behöver.

Privata transaktioner och programmerbar efterlevnad

Som vi vet gör kraven på AML (Anti-Money Laundering) och KYC (Know Your Client) det absolut nödvändigt att transaktioner över ett visst belopp avslöjas för att undvika att dessa medel används för onödiga aktiviteter. Blockchain-tekniken är nu tillräckligt avancerad för att organisationer kan programmera transaktioner för att förbli konfidentiella för vissa parter i ett nätverk och ändå granska för tillsynsmyndigheter. ConsenSys utvecklar för närvarande en pilot som visar hur sekretess- och behörighetsnivåerna kan programmeras beroende på klientens behov.

I vissa länder där skatteflykt är skenande kan detaljhandeln CBDC uppmuntra medborgarna att avslöja sina transaktioner och betala skatt i realtid. Programmerbara smarta kontrakt på blockchain-nätverk hjälper till att automatisera avslöjanden och efterlevnad på ett sätt som tidigare var omöjligt.

I andra länder kan en digital och oföränderlig huvudbok som håller en fullständig granskningsspår göra det möjligt för användare att hålla reda på sina kassaflöden utan att behöva vänta på att en bokförare ska uppdatera redovisningen eller göra bankavstämningar. Överföringar är för närvarande också mycket dyra och utsatta för fördröjning, varför det finns många fintech-företag som arbetar i detta utrymme för att lösa denna smärtpunkt.

Världens centralbanker bör samlas för att definiera standarderna för CBDC så att dessa digitala valutor i framtiden kommer att samverka och underlätta överföringen av medel från ett land till det andra på en realtid, sömlös basis.

Hur digitala betalningar kan skydda medborgarna

Under denna tid av pandemi borde vi inte behöva be människor att stå i en rad utan social avstånd att vänta på deras sociala bidrag eller pensionsfonder. Om en ekonomisk kris kräver att regeringen stöder sina medborgare ekonomiskt i form av helikopterpengar (pengar som regeringen sätter in på medborgarnas konton), borde medborgarna inte behöva vänta på att regeringsutfärdade kontroller anländer till posten, som sedan måste sättas in på ett bankkonto när bankernas arbetstid tillåter. Blockchain-tekniken gör det möjligt att underlätta dessa betalningar elektroniskt i realtid, direkt till medborgarnas e-plånbok. Inget mer väntar eller står i kö eller går till en bank eller ett postkontor som betalas av regeringen. Ingen ska någonsin behöva besöka en filial av tegel och murbruk och vänta på att få betjänas.

I många länder sätter beroendet av kontanter onödigt tryck på medborgarna som inte har något annat val än att riskera att bära kontanter och bli rånade. För att inte tala om en mängd andra hot kring kontantanvändning, såsom ATM-bombningar och kapningar. Vissa företag måste överföra kontanter från olika depåer till återförsäljaren för att skydda sina innehav. Dessa hot bör motivera centralbankerna att bli helt elektroniska och minska medborgarnas beroende av kontanter. 

Tekniken är här för att skydda medborgarna i deras penninghantering. En mycket programmerbar och interoperabel blockchain som Ethereum kan anpassas till de olika behoven hos finansinstitut och medborgare i olika länder, samtidigt som de fortfarande uppfyller globala standarder som säkerställer kompatibilitet mellan olika länders CBDC-lösningar.

Kommer centralbanker att säga om pengarnas framtid?

Centralbanker har möjlighet att hålla jämna steg med den tekniska förändringen och möjliggöra denna utveckling mot pengarnas framtid. Med COVID-19 och risken för att sedlar kan smittas blir digitala betalningslösningar alltmer i tankarna och vad medborgarna vill ha. Millennials och yngre generationer kommer endast attraheras av digitala lösningar som är transparenta, oföränderliga, realtid, låga kostnader, under deras kontroll, tillgängliga 24/7/365, och interoperabla med andra digitala finansiella instrument som kryptovalutor, säkerhetstoken och verktygstoken.

Jag utmanar centralbankerna att släppa sin rädsla. När jag tänker på centralbanker, affärsbanker och systemet med fraktionerad bank som vi för närvarande har i drift, påminner jag om ett gammalt ordspråk: ”att det som gjorde dig framgångsrik tidigare inte kommer att ge dig framgång i framtiden. ” Tiden är nu för centralbankerna att anta innovation så att de får säga om pengarnas framtid. Om centralbankernas konservativa karaktär hindrar dem från att ta detta steg framåt, låt oss samarbeta med de privata myntemittenterna, ordentligt reglerade, som är redo och kan tillhandahålla den funktionalitet som världen behöver och vill ha..

Vill du lära dig mer om centralbankens digitala valuta?

Titta på vårt on-demand webinar om CBDC, stablecoins och pengarnas framtid. Se CBDCIndustry InsightBetalningarNyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste Ethereum-nyheterna, företagslösningar, utvecklarresurser och mer.E-postadressExklusivt innehållKomplett guide till blockchain-affärsnätverkGuide

Komplett guide till blockchain-affärsnätverk

Introduktion till tokeniseringWebinar

Introduktion till tokenisering

Framtiden för finansiella digitala tillgångar och DeFiWebinar

Framtiden för ekonomi: digitala tillgångar och deFi

Vad är Enterprise EthereumWebinar

Vad är Enterprise Ethereum?

Centralbanker och pengarnas framtidVitt papper

Centralbanker och pengarnas framtid

Komgo Blockchain för handelsfinansiering av råvarorCase Stud

Komgo: Blockchain för handelsfinansiering av råvaror

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me