Uvod v Hyperledger Besu

Pokrajina tehnologije Blockchain se nenehno širi z dodajanjem novih in presenetljivih projektov. Med številnimi uglednimi omembe v svetu Blockchain je Hyperledger pred kratkim vzpostavil obetavno platformo za promocijo tehnoloških projektov porazdeljene knjige. Eden najpomembnejših projektov na področju Hyperledger, Hyperledger Fabric, je bil pomemben pospeševalec razvoja rešitev Blockchain, drugi pa Hyperledger Besu.

Povzetek

Glavni poudarek te razprave je Hyperledger Besu, zadnji dodatek med projekti Hyperledger.

 • Zagotavlja zanesljivo platformo za gradnjo primerov uporabe javnega omrežja z izkoriščanjem javnega omrežja Ethereum. Omogoča tudi ustvarjanje pooblaščenih omrežij.
 • Deluje v skladu s standardom Enterprise Ethereum Alliance, standardno referenco za ustvarjanje skupnih vmesnikov med različnimi zaprtimi in odprtokodnimi projekti v ekosistemu Ethereum.
 • Omogoča sprejetje različnih mehanizmov soglasja.
 • Povezovanje z enakovrednimi omrežji je ena od pomembnih značilnosti Hyperledger Besu.
 • Nadzor delovanja vozlišč in omrežij je še en pomemben element Hyperledger Besu.
 • Zasebnost zagotavlja, da zunanje stranke ne morejo dostopati do seznama strank, ki sodelujejo v transakciji, niti do vsebine transakcije ali reference strank pošiljateljice in prejemnice.

Ena najširših aplikacij, povezanih s Hyperledger Besu, je v farmacevtski industriji. V projektu Save Pharmaceutical se neuporabljena zdravila vračajo in zagotavljajo bolnikom, ki jih potrebujejo, prek platforme, ki temelji na Hyperledger Besu, ki povezuje repozitorije zdravil (npr. Lekarne), darovalce zdravil (npr. Klinike), posamezne bolnike in prostore, ki jim pomagajo. bolnikov. Platforma zagotavlja pooblaščeni mreži na ravni podjetja, ki deluje kot sistem za shranjevanje zdravil.

Odkrijmo definicijo Hyperledger Besu poleg njene arhitekture in značilnosti. Najpomembneje pa je, da bo naslednja razprava poudarila funkcionalnosti in njihove pomembne primere uporabe.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj Osnove blokchaina

Opredelitev Hyperledger Besu

Hyperledger Besu je v osnovi odprtokodni odjemalec Ethereum, ki temelji na Javi, in je začetni projekt Blockchain na Hyperledger, ki podpira operacije v javnih blokovnih verigah. Zdaj so podjetja bolj usmerjena k ekosistemu Hyperledger zaradi podjetja Besu, ki zagotavlja zanesljivo platformo za oblikovanje primerov uporabe javnih omrežij v skladu z njihovimi zahtevami glede uporabe..

Zato podjetjem ni treba skrbeti glede omejitev dovoljenih primerov uporabe Blockchain samo s Hyperledger Besu. Za delovanje izkorišča javno omrežje Ethereum. Poseben cilj arhitekture in oblikovanja se osredotoča na modularnost in čiste vmesnike. Posebej je zasnovan kot idealna platforma, ki omogoča odprtokodni razvoj in uvajanje.

hiperledger besu arhitektura

Modularnost zasnove se kaže v izolaciji pomislekov med soglasnimi algoritmi in različnimi kritičnimi funkcijami Blockchain. Kot rezultat, modularni pristop podpira lažje izvajanje in nadgradnje vseh njegovih komponent. Ustvarjanje čistih vmesnikov med različnimi elementi v odjemalski infrastrukturi ponuja enostavnejšo konfiguracijo Ethereuma za obravnavo njihovih potreb.

Poleg tega obravnava tudi poslovne potrebe, hkrati pa zagotavlja prožnost za integracijo različnih projektov Hyperledger in posebnih elementov uporabe v kodni bazi. Napisan v Javi in ​​razvit pod licenco Apache 2.0, lahko deluje v javnem omrežju Ethereum, pa tudi v omrežjih z zasebnimi omrežji za dovoljenje in testiranje, kot so Gorli, Rinkeby in Ropsten.

Preberite več o Hyperleadger Besu tukaj!

Pomen odjemalca Ethereum

Zdaj je pomembno razmisliti o najpomembnejšem vidiku v definiciji Hyperledger Besu. Odjemalec Ethereum, se spomniš? Torej, kaj je odjemalec Ethereum? V bistvu gre za programsko opremo, ki je odgovorna za izvajanje protokola Ethereum za določen primer uporabe. Odjemalci Ethereum imajo vmesnike za programiranje aplikacij (API-ji), ki razvijalcem aplikacij omogočajo interakcijo z Blockchainom.

Stranke Ethereum imajo izvedbeno okolje, prilagojeno za obdelavo transakcij Ethereum Blockchain. Olajšujejo tudi omrežje Peer-to-Peer (P2P), da se zagotovi sinhronizacija stanja z različnimi vozlišči Ethereum v celotnem omrežju. Poleg tega uporabniki dobijo tudi pomnilnik za trajne podatke, ki se osredotočajo predvsem na izvrševanje transakcij. Ti vidiki jasno prikazujejo učinkovitost Hyperledger Besu.

Preberite naš prejšnji članek o najboljšem vodniku po Ethereumu in začnite!

Značilnosti Hyperledger Besu

Naslednja pomembna skrb v uvodu Hyperledger Besu se nanaša predvsem na njegove značilnosti. Trenutno deluje v skladu s standardom Enterprise Ethereum Alliance (EEA). Specifikacija EGP je standardno merilo za ustvarjanje skupnih vmesnikov med različnimi zaprtimi in odprtokodnimi projekti v pokrajini Ethereum..

Posledično se uporabnikom ni treba soočiti z zaklepanjem prodajalcev, hkrati pa pridobiti ustrezno funkcionalnost standardnih vmesnikov med skupinami za razvoj aplikacij. Zagotavlja izvajanje funkcij podjetja glede na specifikacije strank EGP. Zdaj pa si oglejmo oris drugih funkcij, ki jih lahko uporabljate Hyperledger Besu.

 • EVM

Navidezni stroj Ethereum v Hyperledger Besu je popoln virtualni stroj Turinga, ki podpira uvajanje in izvrševanje pametnih pogodb s transakcijami v Ethereum Blockchain.

 • Mehanizmi soglasja

Hyperledger Besu omogoča različne mehanizme soglasja v obliki dveh ločenih algoritmov. Soglasni algoritmi pomagajo pri izvajanju različnih soglasnih algoritmov, povezanih s proizvodnjo blokov, validacijo blokov&preverjanje transakcije. Ugledna algoritma soglasja sta Dokaz avtoritete in Dokaz dela. Protokoli o dokazilih o pooblastilu so idealni v primerih, ko se udeleženci v transakcijah poznajo. Proof of Work (ali Ethash) je primeren za primere uporabe, ki se osredotočajo na rudarske dejavnosti, povezane z glavnim omrežjem Ethereum.

Preberite zdaj: Končni vodnik po soglasnih algoritmih

 • Lastnosti shranjevanja

Naslednja pomembna značilnost Hyperledger Besu se nanaša na shranjevanje. Zagotavlja bazo podatkov ključ-vrednost RocksDB za trajne podatke v verigi na ravni lokalnega vozlišča. Podatki so razvrščeni v nekatere podkategorije, kot so podatki Blockchain in podatki svetovne države.

Podatki Blockchain vključujejo glave blokov, ki sestavljajo podatkovno verigo, kar pomaga pri kriptografskem preverjanju stanja Blockchain. Vsaka glava bloka kaže na svetovno državo prek razpršitve stateRoot, podatki svetovne države pa kažejo preslikavo na račune z različnih naslovov. Računi v zunanjem lastništvu imajo etersko ravnotežje, računi, ki temeljijo na pametnih pogodbah, pa lahko vsebujejo tudi izvršljivo shrambo in kodo.

 • P2P omrežje

Eden vidnejših izrazov, ki jih dobimo skupaj s Hyperledger Besu, je omrežje P2P. Hyperledger Besu uporablja mrežne protokole devp2p Ethereum za omogočanje komunikacije med odjemalci. Poleg tega ponuja tudi podprotokol, prilagojen posebej za IBFT2.

 • Uporabniški API-ji

Druga pomembna značilnost Hyperledger Besu se nanaša na uporabniško usmerjene API-je v obliki API-jev EEA JSON-RPC in API-jev Ethereum mainnet. API-ji podpirajo protokola WebSocket in HTTP. Poleg tega Hyperledger Besu ponuja tudi API GraphQL.

 • Spremljanje

Spremljanje je ena od glavnih prednosti funkcij Hyperledger Besu, saj omogoča delovanje v javnem omrežju Ethereum. Vključuje funkcije spremljanja delovanja vozlišč in omrežij. Hyperledger Besu uporablja metodo debug_metrics JSON-RPC API ali Prometheus za spremljanje delovanja vozlišča. Po drugi strani pa orodja Alethio, kot sta EthStats Network Monitor in Block Explorer, pomagajo pri spremljanju delovanja omrežja.

 • Zasebnost

Med številnimi dejavniki, ki izstopajo na seznamu funkcij Hyperledger Besu, ima zasebnost vidno mesto. Zasebnost se v prvi vrsti nanaša na ohranjanje zasebnosti transakcij med edinimi strankami, ki sodelujejo v transakciji.

Zagotavlja, da zunanje stranke ne morejo dostopati do seznama strank, vključenih v transakcijo, vsebine transakcije ali stranke pošiljateljice in prejemnice. Private Transaction Manager je njegova močna moč pri varovanju zasebnosti transakcij.

Preberite tudi: Javno vs zasebno Blockchain

 • Dovoljenje

Končni, a pomemben dodatek v lastnostih Hyperledger Besu, se nanaša na podporo za dovoljenje. Čeprav podpira primere uporabe javnega omrežja, omogoča tudi ustvarjanje pooblaščenih omrežij. Dovoljena omrežja bi vključevala preverjanje pristnosti samo za določena vozlišča &računov.

Uporabniki lahko omogočijo dovoljenje računa ali dovoljenje vozlišč v omrežju glede na svoje želje. Poleg tega uporabniki s Hyperledger Besu dobijo tudi prednosti lokalnega in vgrajenega dovoljevanja. Lokalno dovoljevanje uporablja konfiguracijsko datoteko za dovoljenje na ravni vozlišča. Po drugi strani dovoljevanje v verigi vključuje uporabo pametnih pogodb na omrežni ravni.

Hiperledger Besu

Funkcije, podprte na Hyperledger Besu

Funkcionalnost Hyperledger Besu je tudi eden od pomembnih razlogov za njegovo priljubljenost. Ponuja CLI (vmesnik ukazne vrstice) skupaj z WebSocket & API-ji, ki temeljijo na HTTP, zagotavljajo pravilno delovanje, vzdrževanje in spremljanje vozlišč v omrežju Ethereum. Odjemalski API-ji zagotavljajo ustrezno podporo za splošne funkcionalnosti Ethereuma, vključno s pametnimi pogodbami, razvojem dapp-jev, primeri uporabe, ki vključujejo operacije in uvajanje.

Orodja, kot so web3j, Truffle in Remix, pomagajo podpirati te dejavnosti. Poleg tega odjemalec Hyperledger Besu zagotavlja tudi podporo za izvajanje skupnih API-jev JSON-RPC. Zato se uporabnikom ni treba soočati s težavami pri integraciji in orodjih ekosistemov. Naročnik Hyperledger Besu nudi tudi podporo za ustvarjanje zasebnih konzorcijskih mrež z dovoljenji.

Hyperledger Besu trenutno nima podpore za upravljanje ključev s stranko zaradi varnostnih težav. Po drugi strani pa lahko uporabniki za upravljanje zasebnih ključev izkoristijo EthSigner ali druge denarnice, združljive z Ethereumom. Orodja, kot je EthSigner, olajšajo tudi dostop do shrambe ključev poleg podpisovanja transakcij z orodji, kot sta Microsoft Azure in Hashicorp Vault.

Kot smo že omenili, podpira tudi vozlišče & dovoljenje računa na podlagi lokalne konfiguracije in pametnih pogodb. Poleg tega lahko metode ničelnega znanja, povezane s stranko, olajšajo tudi zasebne transakcije v soglasju s protokolom Aztex. Če gre za pristop zunaj verige, lahko uporabite Orion, ki je odprtokodni upravitelj zasebnih transakcij.

Preberite tudi: Prihodnost tehnologije Blockchain

Primer praktične uporabe Hyperledger Besu

Zadnja skrb v vsakem uvodu v Hyperledger Besu bi se nanašala predvsem na primere praktične uporabe. Ena najširših aplikacij, povezanih z njo, je v farmacevtski industriji. Problem farmacevtskih odpadkov v ZDA je eno najpomembnejših vprašanj z izgubo skoraj 2 milijard dolarjev zdravil na recept letno.

Ogromna količina zdravil na recept ostaja neuporabljena v ambulantah, posameznih domovih za paciente in prostorih, ki jim pomagajo. Zato bi v tem primeru najbolj verjetna rešitev lahko usmerila k uničenju neuporabljenih zdravil. Vendar pa je strošek odstranjevanja neuporabljenih zdravil še en kritičen zastoj.

Poleg tega bi pravni precedens za odstranjevanje neuporabljenih zdravil s sežigom lahko povzročil pomembne okoljske pomisleke. Torej, najbolj produktivna rešitev bi bila v tem primeru mehanizem, ki lahko vrača neuporabljena zdravila in jih daje pacientom, ki jih potrebujejo. Takšna rešitev mora biti v skladu z naslednjimi praktičnimi vidiki za boljšo učinkovitost.

 • Motivacija lekarn, da služijo kot oprema za sprejem neuporabljenih zdravil
 • Motivacija za paciente in klinike za dajanje neuporabljenih zdravil
 • Celovit nadzor in preglednost kakovosti in izteka roka uporabe podarjenih zdravil
 • Varnost podatkov

Eden najboljših primerov uporabe Hyperledger Besu pri ustvarjanju takšne rešitve je projekt Save Pharmaceutical. Platforma uporablja Hyperledger Besu za povezovanje repozitorijev zdravil, tj. Lekarn, darovalcev zdravil, kot so klinike, posamezni bolniki in bivalni prostori, ki prejemajo pomoč, in pacienti.

Projekt Save Pharmaceutical je trenutno v fazi izdelave in bi se izkazal za izjemno večnamenskega izdelka. Darovalci so lahko idealna platforma za darovanje zdravil, ki jih ne uporabljajo, in lekarne darovane lekarne zlahka odobrijo ali zavrnejo. Posledično lahko bolniki, ki potrebujejo zdravila in jih zaradi finančnih težav ne morejo dobiti, dobijo najbolj kakovostna zdravila.

Hyperledger Besu je v tem primeru idealna možnost zaradi svoje zmogljivosti za delovanje v javnem omrežju. Tako so lahko bolniki dostopali do informacij o razpoložljivosti zdravil v lekarnah. Poleg tega lahko objekt za izdajo dovoljenj lekarnam pomaga vzdrževati boljši nadzor nad sprejemom in preverjanjem kakovosti zdravil.

Kot rezultat lahko Hyperledger Besu zagotovi pooblaščeno omrežje na ravni podjetja, ki deluje kot sistem za shranjevanje zdravil. Jasno lahko opazimo, da je idealen za kritične aplikacije na zasebnem Blockchainu, medtem ko uporablja funkcije protokola brez dovoljenj.

Če ste začetnik v svetu tehnologije veriženja blokov, bi morali vedeti o vrstah blokov verig.

Zaključek

Uvedba Hyperledger Besu v ekosistem Hyperledger bi pomenila nove priložnosti za podjetja, da izkoristijo prednosti primerov uporabe javnih omrežij. Najpomembneje pa je, da s svojimi splošnimi sistemskimi zahtevami zagotavlja enostavno in prilagodljivo namestitev in namestitev.

Za Hyperledger Besu je lažje določiti sistemske zahteve z jasnim vtisom o specifikacijah omrežja, kot so zapletenost poizvedbe, velikost svetovne države, omejitev plina in število transakcij. Poleg tega odprta skupnost Hyperledger Besu vsak dan tudi prispeva k svojemu ekosistemu. Sprejetje Hyperledger Besu počasi dobiva zagon. Zdaj o Hyperledger Besu izveste več, da izkoristite priložnost!

Če ste vi tisti, ki si prizadevate za uspešno kariero v Blockchainu, se vpišite zdaj na brezplačni tečaj Blockchain in začnite svoje Blockchain potovanje!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me