Kako će Blockchain promijeniti organizacije

Pitate li se kako će blockchain promijeniti organizacije? Ako to učinite, došli ste na pravo mjesto jer ćemo o tome saznati u ovom članku.

Organizacije se uvijek razvijaju uvođenjem novih tehnologija i rješenja. Akademskim je i poslovnim vođama od najvećeg interesa kako natjerati organizacije da djeluju učinkovitije i poboljšati suvremenu upravljačku praksu.

Ako napravite brzu internetsku pretragu, imat ćete mnoštvo resursa koji govore o toj temi. To mogu biti stanari, teorije i druge praktične misli o toj temi. Činjenica da se organizacijska struktura nije promijenila više od deset desetljeća nismo vidjeli puno inovacija ili poboljšanja. I dalje je hijerarhijski, vertikalno integriran i otočan.

Čini se da je blockchain odgovor na nevolje organizacija. To može radikalno promijeniti način rada organizacija ili načina na koji tvrtke komuniciraju radi veće učinkovitosti. Na kraju, tvrtka želi stvoriti vrijednost, a također se pobrinuti da se ljudi potaknu na promjenu.

Organizacije za promjenu blokova

Trenutna organizacijska struktura

Trenutno imamo organizacijsku strukturu koja je centralizirana, hijerarhijska ili oboje. Ovim pristupom centralizirano tijelo brine se o donošenju odluka na visokoj razini. Također nudi hijerarhijski pristup gdje je svaki član definiran kao uloga koje se treba držati. Također, cijeli je sustav birokratski standardiziran, a centralizirano tijelo odlučuje i nadzire cijeli sustav.

Ako pogledate svugdje, ovaj pristup definira sve kroz što organizacija prolazi, uključujući društveni, ekonomski i politički život. Centralizirana organizacijska struktura iznjedrila je kapitalizam, gdje jedan momak postaje bogatiji.

Korporacije su savršen primjer. Da bi ove korporacije funkcionirale, pronaći ćete druge hijerarhijske i centralizirane organizacije, uključujući financije i banke. Oni igraju presudnu ulogu u pokretanju ovih korporacija i osiguravaju da mogu raditi učinkovito i djelotvorno.

U srcu ćete otkriti da ove organizacijske strukture neizmjerno ovise o razvijanju povjerenja i učinkovitom izvršavanju zadataka.

Vremenom sve to treba promijeniti. Sad smo u eri u kojoj digitalne inovacije prelaze prastare metode. Osim blockchaina, postoje mnoge tehnologije koje će igrati presudnu ulogu u promjeni organizacije. Te tehnologije uključuju sljedeće

  • Usluge zasnovane na oblaku, uključujući pohranu i automatizirane algoritme
  • Moćan i jeftiniji digitalni hardver
  • Tehnologije koje sinergiziraju stvaranje veće učinkovitosti, uključujući IoT, umjetnu inteligenciju, nanotehnologije i blockchain.

Na kraju će organizacije morati pratiti proces digitalizacije i polako se prilagođavati. Na kraju, organizacije moraju prilagoditi svoj centralizirani i hijerarhijski pristup i uvesti promjenu tako da se promijene prakse i način razmišljanja.

Prednosti upotrebe Blockchaina u organizacijama

Blockchain je peer-to-peer mreža bez centraliziranog autoriteta. Osnovna ideja decentraliziranog otvara mnoštvo dobrobiti za organizacije. U osnovi pruža organizacijama tri koristi.

  1. Distribuirano: Blockchain omogućuje organizacijama da imaju ogromnu korist od decentralizacije. Korištenjem blockchaina organizacije mogu pokretati svoje procese u distribuiranom formatu. Ta računala mogu biti ili u njihovom vlasništvu ili volontirati jer u distribuiranom pristupu nije potrebna centralizirana baza podataka. Svaki vršnjak ima svoju knjigu, koja također osigurava da zlonamjerni akteri ne mogu promijeniti podatke.
  2. Javnost: Organizacije se uvijek žele povezati sa svojim korisnicima. To znači da uvijek moraju imati određeni postupak otvoren za krajnjeg korisnika kako bi mogao pružiti povratne informacije ili provjeriti informacije kad god je to potrebno. Blockchain omogućuje organizacijama da rade upravo to. Omogućuje im stvaranje objedinjene blockchain mreže, koja je kombinacija javne i privatne mreže. Organizacija će kritične procese i podatke čuvati u svojoj privatnoj mreži, istodobno pravilno upotrebljavajući javne značajke mreže. Ako se to učini pravilno, svaki korisnik može provjeriti podatke na mreži kad god poželi. To gradi povjerenje krajnjih korisnika, a organizacije također čini odgovornima za svoje postupke i djela.
  3. Sigurnost: Organizacije su uvijek kritične kada je u pitanju sigurnost njihovih poslovnih tajni. Ne žele da njihove poslovne tajne procuri u javnost. Zbog toga ćete otkriti da mnoge organizacije troše milijune dolara na zaštitu svog sustava i povjerljivih podataka. Korištenjem blockchaina mogu ojačati sigurnost svog procesa i podataka. Blockchain koristi enkripciju na visokoj razini pomoću kriptovalute kako bi osigurao da podaci ostanu sigurni cijelo vrijeme. Mnoge organizacije također implementiraju cjelovitu privatnu šifriranu blockchain mrežu kako bi osigurale da njihovim podacima nikad ne pristupi osoba koja za to nije ovlaštena.
  4. Trošak transakcije: Blockchain je neovisan o centraliziranom entitetu isplativ. Troškovi povezani s obradom transakcije uvijek su niži u usporedbi s centraliziranim pristupom. Također, s obzirom da se podaci ne pohranjuju u centraliziranu bazu podataka, bilo tko u organizaciji ima mogućnost pristupa podacima gdje god želi bez potrebe za preskakanjem razgovora koji zahtijevaju podatke. U nekim se slučajevima transakcijski trošak može u potpunosti ukloniti – osiguravajući odgovarajući rast i učinkovitost.
  5. Nema posrednika: Jasna je korist posrednika. Organizacije sada ne moraju brinuti o rješenjima trećih strana koja djeluju kao posrednici u pružanju usluga. To organizacijama preopterećuje puno posla, ali donosi i nepotreban rizik povezan s njima. Na primjer, cijeli proces rada može se zaustaviti zbog kvara na posrednim poslužiteljima. Ako nema sigurnosne kopije, organizacija može izgubiti veliku vrijednost. Još jedno pitanje od kojeg posrednici pate uključuju prijevare i hakiranja.

Prednosti bi vam trebale dati dobru ideju o tome kako će blockchain promijeniti organizaciju.

Također pročitajte: Zašto trebate pohađati tečaj za Enterprise Blockchain?

Blockchain principi: Dizajnirajte svoj Enterprise Blockchain

Kako će Blockchain promijeniti organizacije

Do sada lako možemo vidjeti da blockchain ometa organizacije koje su dovoljno brze da ga primijene.

Ljudski potencijali i nabava

Jedna od najvećih promjena koju će organizacije vidjeti je evolucija ljudskih resursa i nabave. Uz blockchain, ljudski resursi mogu se automatizirati da prihvaćaju unose i filtriraju ih uz pomoć umjetne inteligencije. Također, cjelokupni ljudski resursi pokrenut će se na vrhu blockchain mreže, osiguravajući da postupak bude dobro definiran i učinkovit. Kandidatima će se omogućiti izravan pristup sustavu, a statusu mogu pristupiti prijavom u sustav. Ublažit će cijeli postupak zapošljavanja.

Pametni ugovori mogu se koristiti i za isplatu radnika za njihov rad. Može uspostaviti uvjet prije nego što uplata bude puštena. Radnik može provjeriti stanje prije potpisivanja pametnog ugovora. Nakon što radnik izvrši zadatak, sustav će automatski osloboditi uplatu. Druga pogodnost uključivat će mogućnost plaćanja radnika u kriptovalutama.

Rukovodstvo

Blockchain će također radikalno promijeniti vodstvo – sastavni dio svake organizacije. Čelnici će sada biti jasniji u pristupu jer će cijeniti novopronađenu transparentnost. Pružit će jasne povratne informacije koje svi mogu vidjeti i cijeniti.

Čelnici bi također mogli donositi bolje odluke jer mogu vidjeti efekt mreškanja svojih odluka na cijelu mrežu. Blockchain je velika mreža u kojoj su povezani različiti dijelovi organizacija. Uzimajući pravilan pogled s orlovskog oka, on može primijeniti prave stvari. Također može koristiti blockchain za poticanje novih vrijednosti i vještina tamo gdje se svaka osoba koja radi u organizaciji osjeća cijenjenom.

  • Kako postati Blockchain arhitekt
  • Kako postati Blockchain profesionalac

Oglašavanje i upravljanje

Organizacije sada mogu maksimalno iskoristiti svoj proračun za oglašavanje usvajanjem blockchaina u njega. Korištenjem blockchaina prestat će gubiti novac zbog lažnih aktivnosti. Blockchain oglašavanje znači da mogu uhvatiti i ukloniti prijeko potrebne prijevarne aktivnosti. Krajnji rezultat bit će bolji ROI za tvrtku.

Pravni poslovi

Pravnim poslovima može se bolje upravljati pomoću pametnih ugovora. Svaka organizacija uvijek se mora baviti svojim pravnim poslovima, bilo s drugim organizacijama ili krajnjim korisnicima. Pomoću pametnih ugovora organizacije mogu bolje rješavati pravne poslove. To je zato što pametni ugovori pravne ugovore definiraju u kodu, a ne na papiru. Radi pod uvjetima i obje strane moraju potpisati ugovor prije nego što pametni ugovor postane aktivan.

Sve to treba obaviti na blockchain platformi koja pohranjuje sve informacije na najbolji mogući način, tj. Nepromjenjive i sigurne. Sve to znači da se pravni poslovi bilo koje organizacije prilično lijepo bave uz pomoć prikupljenih podataka i pametnih ugovora. Pojednostavit će cijeli postupak i zaštitit će interes organizacije na temelju prikupljenih podataka.

Računovodstvo

Računovodstvo će se također poboljšati uz pomoć blockchaina. Blockchain tehnologija može se koristiti za upravljanje računovodstvenim odjelom s najvećom lakoćom. Oni mogu obavljati velike operacije i upravljati složenim poreznim kodovima, uz upravljanje različitim valutama. Blockchain može pojednostaviti složene stvari i pokretati ga na vrhu mreže. Također zadržava povjerljivost i anonimnost potrebnu za obavljanje određenih transakcija.

Kibernetička sigurnost

Pomoću blockchaina organizacije mogu bolje osigurati svoje podatke, procese i tajne podataka. Trenutno organizacije ulažu puno novca u cyber sigurnost. Nije važno jeste li mala ili velika tvrtka, zbog procurjelih poslovnih tajni možete izgubiti milijarde dolara.

Blockchain može pomoći organizacijama da bolje ojačaju svoju sigurnost. Oni ne samo da mogu obavljati transakcije već i pohranjivati ​​podatke. Na taj način mogu osigurati kako se izvršavaju transakcije i također učiniti svoje podatke nepromjenjivim u prirodi.

Rising Capital

Drugi način na koji blockchain pomaže u organizaciji jest davanje učinkovitog načina za prikupljanje kapitala za njihovo poslovanje. Oni mogu koristiti blockchain za prikupljanje kapitala od rizičnog kapitalista ili crowdfunding s potpunom transparentnošću. Oni mogu uspostaviti ICO ili jednostavno crowdfunding kako bi prikupili novac od običnih ljudi.

Upravljanje

I na kraju, ali ne najmanje važno, blockchain u organizaciji poboljšava upravljanje. Mogu integrirati blockchain kako bi njihovi procesi bili učinkovitiji i djelotvorniji. Da bi to učinili, prvo trebaju digitalizirati svaki proces, a zatim upotrijebiti modernu blockchain platformu za promjenu u blockchain. Nekoliko tvrtki koje već koriste blockchain uključuju Kodak One i NagriTech.

Hoće li Blockchain promijeniti dizajn organizacije? Decentralizirane autonomne organizacije

Blockchain će zasigurno utjecati na dizajn organizacije. Fokus će se sada promijeniti iz ustajalog hijerarhijskog / centraliziranog u decentraliziraniji pristup. Filozofija dizajna temeljit će se na decentralizirana autonomna organizacija (DAO). Korištenjem DAO-a organizacije će postati samostalnije i učinkovitije. Sigurno će promijeniti kako će izgledati organizacijska struktura blockchaina.

Decentralizirane autonomne organizacije rade neovisno s kombinacijama analitike, povezanih uređaja, tehnologije raspodijeljene knjige i pametnih ugovora. Da bi to učinili, trebaju postaviti pravilno dizajnirani autonomni softver koji dolazi s nepromjenjivim kodom. Svaki od glumaca bit će pravilno postavljen prema svojoj ulozi u DAO-u. Jedina je mana što se jednom postavljena pravila ne mogu poništiti. To je važno kako bi se organizaciji osigurala autonomija. Također će omogućiti različitim akterima da vjeruju jedni drugima i osigurati da se algoritam konsenzusa brine o valjanosti i nepromjenjivosti podataka.

Također pročitajte Što je DAO? Što to znači i kako djeluje? i Znači li nedavno DAO hakiranje Ethereuma da blockchain nije toliko siguran kao što smo mislili?

Promjena snage

U DAO-u moć se utvrđuje činjenicom koliko se glumcu vjeruje. Kako ne postoji hijerarhijski pristup, potreban je pristup povjerenja. Čvor stječe povjerenje, ovisno o svojim postupcima i ponašanju. Ako ima prilično dobro povjerenje, tada će djelovati kao donositelj odluka u mreži. Na taj se način udio snage među organizacijama ravnomjerno raspoređuje.

Moć glumaca određuje se razinom povjerenja, brojem tokena koje ima i postignutim zaslugama. Dajući tri elementa kao dio izračuna snage, svaki glumac može pomaknuti ravnotežu snage.

Osim promjene moći, to utječe i na dizajn organizacije. Na primjer, kriptografija djeluje kao način za izgradnju povjerenja. U tradicionalnim decentraliziranim organizacijama, donošenje odluka vrši se radnim stažem i stručnošću, dok se kao i u DAO-u to vrši automatski pomoću pametnih ugovora. Upravljanje DAO-om također je ugrađeno u kod. Za tradicionalne decentralizirane organizacije to čini upravni odbor.

Članak možete preuzeti i u pdf datoteci i podijeliti ga sa svojim kolegom kao Kako će Blockchain promijeniti organizacije pdf.

Zaključak

To nas vodi do kraja našeg članka, gdje raspravljamo o tome kako će blockchain promijeniti organizacije. Pa, što mislite o utjecaju blockchaina na organizaciju? Komentirajte u nastavku i javite nam.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me