Blockchain u Europi: saznanja od Europskog opservatorija i foruma

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ObjašnjeniDogađaji i konferencijePressBilteni

Pretplatite se na naše obavijesti.

Email adresa

Poštujemo vašu privatnost

Blockchain HomeBlogEnterprise

Blockchain u Europi: saznanja od Europskog opservatorija i foruma

Dvije godine ConsenSys vodio je tim koji stoji iza glavnog blockchain think tanka i savjetodavnog tijela Europske komisije. Evo naših ponosa o stanju ekosustava. napisao Tom Lyons, 25. lipnja 2020. Objavljeno 25. lipnja 2020

Blockchain u Europi

U svibnju je ConsenSys uspješno zaključio svoj 27-mjesečni mandat Europske komisije za upravljanje Europski opservatorij i forum. Svrha Opservatorija bila je olakšati dijalog između europskih kreatora politike i europskih blockchain misaonih vođa i zajednice. U ovom postu rezimiramo rad i nalazi Zvjezdarnice. Za više detalja možete se obratiti našem Završno izvješće na 94 stranice, koja detaljno predstavlja Zvjezdarnicu ili web mjesto Zvjezdarnice (www.eublockchainforum.eu). 

Kako je započela zvjezdarnica EU

Korijeni Zvjezdarnice sežu u srpanj 2017. godine kada je Europska komisija objavila poziv za nadmetanje za izgradnju „Europsko središte stručnosti za blockchain i tehnologije distribuirane knjige.”U to su vrijeme brojni kreatori politike u Europskoj komisiji, kao i članovi Europskog parlamenta – uključujući Jacoba von Weizsäkera i Evu Kaili, koji su bili rani i ostaju nepokolebljivi prvaci Zvjezdarnice – prepoznali blockchain kao važan proboj. Ali to je ujedno bila i vrh ICO-ovog balona i javne rasprave o kriptovalutama i pranju novca, tako da je bilo dosta skepticizma i u vladinim krugovima i široj javnosti. Mnogi dionici nisu znali za široki spektar slučajeva primjene blockchain tehnologije u vladi, poduzećima i start-up svjetovima.

Kada smo predali ponudu za projekt, vidjeli smo ga kao način da podržimo novi narativ za blockchain i priliku da se usredotočimo na vrijednost decentraliziranog povjerenja. To su stajališta i naših partnera iz Europske komisije. Za EK, ispunjavanje cilja osiguranja da Europa preuzme vodeću ulogu u blockchainu zahtijeva kreatore politika da duboko razumiju tehnologiju i potrebe ekosustava. 

Pokušali smo voditi Opservatorij u skladu s tim linijama – izgledajući da bude i „stražarska kula“, analizirajući razvoj blockchaina u Europi i globalno, i „svjetionik“, pružajući smjernice kreatorima politike na temelju kolektivne stručnosti i uvida ekosustav.

Kako je Zvjezdarnica radila

Ova misija ogleda se u našem radu koji je bio usredotočen na analizu i vodstvo mišljenja oko slučajeva upotrebe blockchaina. Sve u svemu, održali smo 18 radionica na teme povezane s blockchainom, naručili smo i objavili devet akademskih radova o tehničkim blockchain temama od naših akademskih partnera, te istražili i napisali 13 tematskih izvještaja – izvornih bijelih knjiga o blockchain temama namijenjenih obrazovanju i pružanju preporuka o politikama. Također smo izgradili Web stranica zvjezdarnice, uključujući a mapom blockchaina s mnoštvom izvora koji sada sadrži popis preko 700 blockchain inicijativa u Europi i širom svijeta, te Internet zajednica.

Mapa globalne blokchain inicijativeMapa globalne blokchain inicijative

Da bi se obavio ovaj posao, Opservatorij se oslanjao na širok spektar dionika. Bilo je gore spomenutih akademskih partnera, među kojima su bili Sveučilište u Southamptonu, Institut za znanje medija na Otvorenom sveučilištu, Sveučilišni koledž u Londonu i Sveučilište primijenjenih znanosti u Lucernu. Također smo osnovali dvije radne skupine od 30 osoba koje su se sastojale od europskih vođa blockchain misli i oslanjale se uvelike na doprinos sudionika naše radionice – stručnjaka, poduzetnika i akademika koji su govorili ili sudjelovali u panelima, kao i brojnih sudionika publike koji su u raspravama i razgovorima tijekom naših radnih sesija. 

Ključne teme: Digitalna imovina, lanac opskrbe i digitalni identitet

Naš glavni fokus bio je na slučajevima korištenja, od transverzalnih tema poput identiteta, pravnih i regulatornih okvira ili upravljanja, do onih specifičnijih za sektor poput lanca opskrbe, zdravstvene zaštite ili financijskih usluga. Iako je to napravljeno za prilično širok izbor tema, gledajući unatrag danas možemo prepoznati niz ključnih tema koje su i dalje posebno relevantne za blockchain u Europi. 

Digitalna imovina

Digitalna imovina glavna je briga Zvjezdarnice od početka dok kreatori politike i zajednica rade na razumijevanju ove nove klase imovine. Postignut je velik napredak. U Zvjezdarnica o digitalnoj imovini, napominjemo da su gotovo sve jurisdikcije sada objavile mišljenje o toj temi. I premda još uvijek nema standardne klasifikacije, čini se da se stvara grubi konsenzus o mnogim aspektima. 

Vidjeli smo ogroman interes i rast u području stabilnih kovanica i – u velikoj mjeri kataliziran Facebook-ovim projektom Libra – izvanrednu količinu brzog kretanja na području digitalnih valuta središnje banke (CBDC). Smatramo da su posebno CBDC dugoročno jedno od najživljih područja blockchaina.

ikona konsenzusa pleksusa okrugla Bijela knjiga: Središnje banke i budućnost prenosa digitalnog novca

Lanac opskrbe i financiranje trgovine

Blockchain tehnologija pogodna je za praćenje i praćenje slučajeva upotrebe, pa ne čudi da su se i lanac opskrbe i financiranje trgovine pokazali plodnim tlom. Ovo je bila tema za jednog od naši popularniji listovi. Uz velike projekte i konzorcije u područjima kao što su hrana, farmaceutski proizvodi, energetika, luksuzna roba i roba, financiranje trgovine već pruža usluge i stvara vrijednost – a u nekim slučajevima i uvode inovativni novi poslovni modeli – očekujemo veliku aktivnost i inovacije u ovoj sferi također. 

Digitalni identitet

Od svih poprečnih tema u blockchainu, identitet može biti najvažniji. Ne samo da identitet igra bitnu ulogu u većini slučajeva upotrebe blockchaina, na što smo ukazali u našem rad objavljen još u svibnju 2019, digitalni identitet danas je sve samo slomljen. Blockchain može biti alat koji će ga popraviti. 

Dobra vijest je da raste svijest o decentraliziranim konceptima identiteta općenito i o samo-suverenom identitetu (SSI). To je istina u zajednici, gdje smo zabilježili velik napredak na decentraliziranim standardima identiteta, kao i u političkim krugovima. To što je EK od SSI-a učinio osnovni dio EBSI-a, Europske infrastrukture blokchain usluga, te se na drugi način obvezao podržavati SSI načela, po našem je mišljenju značajan napredak. 

Stanje blockchaina u Europi danas

Uz istraživanje tema i slučajeva upotrebe blockchaina, proučavali smo i stanje europskog blockchain ekosustava. Ovo je bila glavna tema u našem Zaključak Radionica, gdje smo pokušali pružiti retrospektivu našeg rada. Među glavnim točkama:

Blockchain politika u Europi se razvija

Blockchain politika u Europi je značajno napredovala od početka rada Zvjezdarnice. To uključuje formiranje Europska infrastruktura Blockchain usluga (EBSI), inicijativa za izgradnju blockchain infrastrukture za prekogranične državne usluge i Međunarodno udruženje pouzdanih blokchain aplikacija (INATBA), javno / privatno partnerstvo namijenjeno okupljanju država članica Europe s privatnim sektorom, kao i ostalim dionicima poput akademske zajednice za unapređenje blockchain ekosustava u Europi. 

Europska unija također promovira i omogućava blockchain kao dio pravnog okvira za jedinstveno digitalno tržište i promatra Zakon o digitalnim uslugama kako bi utvrdila može li se što učiniti za potporu uzajamnom priznavanju pametnih ugovora. U političkom smislu, Europska komisija sprema se objaviti svoju prvu namjensku Blockchain strategiju, iznoseći svoju viziju o daljnjem promicanju blockchaina u okviru sljedećeg proračuna, a također se bavi decentralizirajućim tehnologijama kao dijelom ukupne EU Strategija podataka. 

Ekosustav je sazrio

Kad smo započeli početkom 2018. godine, u proizvodnji nije bilo velikih projekata velikih poduzeća ili platformi. Hyperledger je nedavno pokrenut u okviru zaklade Linux, a EEA je okupila više od 150 organizacija članica da mapiraju i razvijaju ekosustav Ethereum. Danas ih ima stotine, bilo da su uživo ili će tek krenuti u proizvodnju. U analizi smo pronašli značajan porast broja tvrtki koje se pridružuju blockchain konzorcijama u Europi, što smo protumačili kao znak zrelih, poduzetnički usmjerenih implementacija. 

Što se tiče startupa, jasnoća u prijedlozima vrijednosti i korisničkom iskustvu pružatelja novčanika, decentraliziranih financijskih operatora i ostalih alata izgrađenih na vrhu popularnih protokola poboljšali su se za red veličine. Također smatramo da je pošteno reći da se politička i regulatorna pripovijest o ulozi blockchain tehnologije u našem društvu dramatično promijenila, iz skepticizma u ono glavno prihvaćanje, uzbuđenje i predanost suverenosti u pogledu potencijala blockchain inovacija.

Još uvijek nam nedostaje cjelovit koherentni okvir

Unatoč svom tom napretku, još uvijek treba prijeći put prije nego što postignemo koherentan sveukupni okvir kako će se blockchain tehnologija koristiti u Europi. Neki su se nadali da će se zajednica i vlada u dvije godine moći udružiti i pronaći cjelovito rješenje za intelektualno najizazovnija pitanja koja postavlja blockchain tehnologija – uključujući pravni položaj decentraliziranih upravljačkih struktura, pravnu valjanost pametnih ugovora ili razvoj interoperabilnih standarda. 

Iako je bilo zanimljivih okvira, interpretacija i prijedloga, o kojima smo mnogi razgovarali tijekom rada Zvjezdarnice, još uvijek postoji mnogo posla kako bi se naposljetku povezala naslijeđena infrastruktura s novim decentraliziranim sustavima. Ovo je podjednako za naravno kada je riječ o inovacijama.

Treba se usredotočiti na veliku sliku

Izdvajajući specifičnosti blockchain tehnologije, ključni čimbenici uspjeha za pojavu globalnih prvaka u inovacijama dobro su poznati. Uključuju pristup velikom, homogenom jedinstvenom tržištu; sheme zajedničkog ulaganja između državnih agencija i privatnih ulagača radi ublažavanja investicijskih rizika i omogućavanja proširenja komercijalnih proizvoda; poticaji za zapošljavanje i uklanjanje nesrazmjerne neučinkovitosti na tržištu, poput propisa koji stvaraju prirodne oligopole ili nedostatka pristupa financijskom sustavu. Radujemo se razvoju kreposnih krugova između vlada i tehnoloških tvrtki.

Pogled u budućnost: Ekosustav će i dalje sazrijevati

Kamo dalje ide ovaj ekosustav? U bliskoj budućnosti, ekosustav bi se trebao nastaviti konsolidirati i sazrijevati. Očekujemo da će se, između ostalog, oformiti sve veći i veći konzorcijumi koji će i početi raditi. Posebno smo uzbuđeni zbog usvajanja blockchaina od strane europske vlade, na primjer putem EBSI-a, jer mislimo da će to oboje pomoći kreatorima politika da bolje razumiju tehnologiju, ali i katalizirati šire usvajanje dok građani koriste ove vladine usluge podržane blockchainom. Slično tome, očekujemo i veću jasnoću i usklađenost na pravnom i regulatornom okviru. To će također biti od velike pomoći za blockchain zajednicu i industriju u Europi.

Za one koji žele pratiti blockchain u Europi, postoje dobre vijesti: Zvjezdarnica će se nastaviti još najmanje 30 mjeseci pod okriljem novog konzorcija. Za nas je obnova Zvjezdarnice od strane EK bila velika potvrda njegovog rada. Više od toga, odražava kontinuiranu važnost ove tehnologije u europskom kontekstu i važnu ulogu koju EU i države članice igraju pomažući joj da ostvari svoj potencijal.

Započnite svoje Blockchain putovanje već danas

Posavjetujte se s našim stručnjacima kako biste saznali kako blockchain može transformirati vašu organizaciju. Kontaktirajte nas Upravljanje imovinomKapitalna tržištaCBDCPaymentsNewsletterPretplatite se na naš bilten za najnovije vijesti o Ethereumu, rješenja za poduzeća, resurse za programere i još mnogo toga. Adresa e-pošte Ekskluzivni sadržajCjelovit vodič za Blockchain poslovne mrežeVodič

Cjelovit vodič za Blockchain poslovne mreže

Uvod u tokenizacijuWebinar

Uvod u tokenizaciju

Budućnost financija Digitalna imovina i DeFiWebinar

Budućnost financija: digitalna imovina i DeFi

Što je Enterprise EthereumWebinar

Što je Enterprise Ethereum?

Središnje banke i budućnost novcaBijeli papir

Središnje banke i budućnost novca

Komgo Blockchain za robne trgovinske financijeSlučaj Stud

Komgo: Blockchain za financiranje robne trgovine

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me