CBDC: Što se događa kad Fiatova valuta padne na javni Ethereum?

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ObjašnjeniDogađaji i konferencijePressBilteni

Pretplatite se na naše obavijesti.

Email adresa

Poštujemo vašu privatnost

Objašnjeno HomeBlogBlockchain

CBDC: Što se događa kad Fiatova valuta padne na javni Ethereum?

Public Ethereum već ima digitalne dolare – vrijedne više od 30 milijardi dolara. Kako bi to moglo izgledati za digitalnu valutu središnje banke na mreži Ethereum? Mattison Asher, 19. veljače 2021. Objavljeno 19. veljače 2021

Q4 2020. DEFI IZVJEŠĆE blog 7 Preuzmi izvještaj

Ovo je dio niza članaka iz izvješća ConsenSys Codefi Q4 2020 Ethereum DeFi. Preuzmite cjelovito izvješće da biste saznali više o standardima tokena za imovinu i plaćanja, NFT tržištima, društvenim i društvenim tokenima, flash zajmovima, omotanim Bitcoinima i Filecoinima, projektima kreditiranja i još mnogo toga.

Javni Ethereum već ima privatne digitalne dolare – više od 30 milijardi dolara.

Ukupno izdavanje stabilnih kovanica na Ethereumu. Izvor: Analitika dina

Kada je ConsenSys objavio svoju bijelu knjigu “Centralne banke i budućnost digitalne valute” na Svjetskom ekonomskom forumu u siječnju 2020., pozadina je bila dramatičan pomak u mehanici novca. Od tada je ConsenSys najavio četiri različita projekta Centralne banke za digitalnu valutu (CBDC) s Hong Kong Monetarnim vlastima, Tajlandskom bankom, Australskom rezervnom bankom i Societe Generale. Svaki od ovih projekata koristi ConsenSys Quorum, inačicu matične mreže Ethereum koja omogućuje dozvoljene mreže, ugrađenu privatnost i veću propusnost transakcija. Kako bi moglo izgledati da CBDC bude raspoređen na glavnoj mreži Ethereuma? 

Odluka o dizajniranju oko dizajniranja CBDC-a često se dijeli na (1) CBDC-ove na veliko, koji u velikoj mjeri pojačavaju i optimiziraju ulogu bankarskih institucija u odnosu na tijelo središnje banke za upravljanje novcem za međubankarska poravnanja i prekogranična plaćanja, (2) CBDC-ove za maloprodaju, koristiti dobavljače usluga plaćanja kao što su komercijalni bendovi i Codefi za distribuciju u digitalne novčanike potrošača. Prva opcija odnosi se na učinkovitost i uzajamnu međusobnu razliku troškova. Druga je dublja transformacija i bliže analizira posjedovanje Ethereum tokena i njegovo korištenje za transakcije.

Potencijalne zamke kineskog CBDC-a

Kineski vlastiti CBDC projekt (nazivaju ga sustavom digitalne valute i elektroničkih plaćanja ili DCEP) zanimljiv je primjer kako digitalnom valutom može izgledati kojom upravlja DLT; dok se digitalni juani prenose na različite novčanike i trgovinske stranice temeljene na telefonima, ukupna cirkulirajuća opskrba bila bi usklađena s bazom podataka koju drži kineska središnja banka. To se ne razlikuje previše od načina na koji financijske institucije već imaju račune u središnjim bankama. Postoje načini na koje programibilna imovina, poput digitalnog juana, može biti ometajuća – možete ugraditi oporezivanje izravno u tijekove potrošačkih transakcija ili implementirati univerzalni osnovni dohodak ili s lakoćom isporučiti distribucije povezane s Covidom. No u osnovi su podaci na koje se sustav oslanja odgovorni samo za podmirivanje digitalnih juana. 

Postoje neki problemi s takvim zatvorenim sustavom. Na primjer, takva privatna mreža prirodno ne bi mogla komunicirati sa postojećim ekosustavom Ethereum bez regulatornog odobrenja, što znači da kineski građani neće moći lako pristupiti raznim novim financijskim uslugama koje omogućuje DeFi. Decentralizirano pozajmljivanje, razmjena i derivati ​​morali bi se povezati s API-jevima odobrenim od kineske DCEP arhitekture kako bi komunicirali s kineskim CBDC-om zbog njegove privatne prirode.

Da bi pružatelji usluga platnog prometa i banke izgrađivali financijske programe i usluge na vrhu privatne mreže, trebao bi im način interakcije s kineskom CBDC mrežom. Jedan projekt koji je započeo kineski Državni informativni centar je mreža usluga zasnovana na Blockchainu (ili BSN). Kina će imati dva BSN-a: jedan za međunarodne i jedan za domaće transakcije. Iako će međunarodni BSN moći komunicirati s javnim mrežama poput Ethereuma, domaći BSN neće.

Međunarodni BSN servisna je infrastruktura koja programerima omogućuje izgradnju decentraliziranih aplikacija povrh javnih i odobrenih blockchaina koje podržava, poput Ethereuma i Polkadota. Odvojeno, ConsenSys je nedavno objavio da će ConsenSys Quorum postati dostupan u oko 80 različitih gradova putem javnih gradskih čvorova BSN-a širom kontinentalne Kine..

Još jedan način na koji bi Kina i druge vlade mogle stvoriti interoperabilnije mreže je korištenje Codefi Asset Sandbox-a. Codefi omogućuje vladama da eksperimentiraju s izdavanjem CBDC-a. Uz to, pješčanik omogućuje vladama da uvedu razne financijske instrumente u ekosustav, poput instrumenata tržišta dužničkog kapitala. Nadalje, pješčanik pruža vladama mogućnost da učinkovito prate sve sudionike u mreži, osiguravajući da se u svakoj transakciji uvijek održava usklađenost s propisima. Napokon, pješčanik osigurava da vlade širom svijeta mogu testirati kako će njihovi CBDC-ovi komunicirati s Ethereumom u testnom okruženju.

Vlade širom svijeta testiraju CBDC koristeći ConsenSys Quorum i Codefi

Vlade širom svijeta surađuju s ConsenSysom na testiranju njihovih novih CBDC mreža. Na primjer, ConsenSys surađuje s Hong Kongom i Tajlandom na prekograničnom CBDC projektu na veliko. U ovom su eksperimentu Hong Kong i Tajland uspjeli riješiti probleme s prekograničnim plaćanjima, poput visokih troškova, neučinkovitosti i kašnjenja.

ConsenSys također surađuje s Tajlandskom bankom na testiranju maloprodajnog CBDC-a. Ovaj test uključio je tajlandski CBDC koji radi na privatnoj mreži Hyperledger Besu, a osmišljen je kako bi udovoljio funkcionalnim i nefunkcionalnim zahtjevima maloprodajnog CBDC-a. Ovaj eksperiment simulirao je trgovinske transakcije, podržao nabavu, postavljanje računa i automatsko plaćanje.

Uz programabilne token standarde na Ethereumu, nove vrste poslovne logike mogu se ugraditi izravno u Ethereum, umjesto da sjede kao aplikacije izvan mreže. CBDC projekti danas postavljaju pitanje kako kretati novac. Bitcoin je odgovorio na ovo pitanje, a možda će primijenjena arhitektura poput odobrenog Ethereuma to riješiti za nacionalne valute. Dublje je pitanje – kako izgleda gospodarstvo povezano s CBDC-om? Kakav je oblik trgovaca i aplikacija koji prihvaćaju digitalnu valutu? Gdje obavljaju svoje ekonomske funkcije? Ako mislimo da će mjesto za računalstvo sve više biti na blockchainovima, to sugerira da CBDC tračnice ne smiju dolaziti samo s unaprijed instaliranim nacionalnim novcem, već i s unaprijed instaliranim aplikacijama za upotrebu tog novca. Tračnica za plaćanje usvojit će se samo ako je korisna i ako je primjenjiva na značajan dio ljudske gospodarske aktivnosti. Želite li radije pohraniti vrijednost ili je stvoriti?

CBDCQ4 2020 DeFi ReportNewsletter Pretplatite se na naš bilten za najnovije vijesti o Ethereumu, rješenja za poduzeća, resurse za programere i još mnogo toga. Adresa e-pošte Ekskluzivni sadržajIzvješće DeFi o Ethereum Q3 2020izvješće

Izvješće DeFi o Ethereum Q3 2020

Izvješće DeFi o Ethereum Q2 2020izvješće

Izvješće DeFi o Ethereum Q2 2020

Cjelovit vodič za Blockchain poslovne mrežeVodič

Cjelovit vodič za Blockchain poslovne mreže

Kako izraditi uspješan blockchain proizvodWebinar

Kako izraditi uspješan blockchain proizvod

Uvod u tokenizacijuWebinar

Uvod u tokenizaciju

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me