Pojasnjena tehnologija veriženja blokov: Decentralizirani ekosistem

Blockchain tehnologija bolj ali manj počasi prevzema digitalni svet. Z gotovostjo lahko rečem, da bo ta tehnologija zdaj zmotila skoraj vse panoge na trgu. Torej, zdaj je čas, da spoznate vse, kar je o tem mogoče vedeti.

Zagotovo je blockchain prefinjena tehnologija in v osrednjem sistemu je veliko elementov, ki jih je treba razložiti. V resnici je za začetnike vse to lahko izjemno.

Zato bom v tem vodniku, ki je razložen za tehnologijo veriženja blokov, razložil vse lastnosti verige blokov, zaradi katere je tako prepoznaven.

Upam, da boste v tem popolnoma uživali. Začnimo z razlago!

Contents

1. poglavje: Kaj je tehnologija Blockchain?

Začnimo z najosnovnejšim vprašanjem vseh časov – “Kaj je tehnologija veriženja blokov?” No, tehnologija veriženja blokov je razdeljeni sistem glavne knjige, ki spodbuja decentralizacijo, preglednost in celovitost podatkov.

Razložena tehnologija blockchain

Se zdi zmedeno?

Naj na preprost način razložim tehnologijo veriženja blokov. Predstavljajte si več blokov, ki so povezani v obliki, podobni verigi. Tu bodo vsi bloki povezani s prejšnjim blokom in blokom pred njim.

Poleg tega vsi bloki v tej verigi vsebujejo neko obliko podatkov, veriga pa predstavlja povezovalno strukturo. V resnici se bo vsak posamezen blok povezal s pomočjo kriptografije. Poleg tega bodo vsi bloki v tej verigi imeli kriptografski ID razprševanja skupaj s transakcijskimi podatki in časovnimi žigi.

In tako končate z naraščajočo verigo blokov, in to je moj prijatelj, kaj je veriga blokov. Lahko bi si predstavljali bazo podatkov, ki informacije hrani na edinstven način. Toda blockchain in zbirke podatkov se po svoji naravi praktično precej razlikujejo, čeprav oba shranjujejo informacije.

Privzeto tehnologija veriženja blokov ne podpira nobenega spreminjanja podatkov. Tako se vsi podatki, ki bi šli v blok, nikoli ne morejo izbrisati ali spremeniti. Tako bo tam ostal za vedno. Razloženo je tudi drugo pomembno dejstvo o tehnologiji veriženja blokov, da je omrežje enakovredno omrežje.

Nobena centralizirana povezava se ne skriva v senci in poskuša ukrasti vaše podatke. Mislim, kdo ne bi rad toliko svobode, kajne?

Pojasnjena tehnologija blockchain: kako deluje?

No, čas je, da veste, kako tehnologija dejansko deluje v tem vodiču, ki je razložen za tehnologijo veriženja blokov. Preden pa začnemo, si oglejte nekaj pomembnih lastnosti, ki jih morate vedeti vnaprej.

Blockchain je vse podatke shranil v sistem glavne knjige. Poleg tega se kakršna koli izmenjava podatkov imenuje “transakcije”. Prej blockchain je bil namenjen samo za transakcije z digitalnimi valutami, zdaj pa lahko uporablja tudi druge oblike podatkov.

Vsakega uporabnika v omrežju imenujejo »vozlišča« in dobi kopijo posodobljene knjige. Poleg tega ima vsako vozlišče drugačen način medsebojne komunikacije. Sistem se razlikuje od verige blokov do verige blokov.

Zdaj pa začnimo z razlago tehnologije veriženja blokov!

Najprej bo uporabnik zahteval transakcijo v omrežju. Tu bo dobil dva ključa – javni in zasebni. Uporabnik pa lahko izvaja transakcije samo z zasebnim ključem. Če želite najti drugo osebo, ki ji pošiljate denar, boste potrebovali njen javni ključ.

Kakor koli že, po zahtevi se ustvari blok z vsemi informacijami o transakciji. V resnici je vse v bloku šifrirano za spodbujanje varnosti.

Ko bo ustvarjen, bo predvajan na vsa vozlišča v omrežju. V razloženi tehnologiji veriženja blokov je potrebno preverjanje drugih vozlišč, da je tisto, za kar ste trdili, veljavno. Torej druga vozlišča uporabljajo algoritem soglasja (nekaj kasneje bom razložil) za potrditev informacij.

Ko bo vaš blok potrjen, bo dobil mesto na verigi. Hkrati bo izvršena tudi transakcija, ki ste jo opravili.

Razumevanje, kako to deluje, se zdaj ne zdi tako težko, kajne?

Oglejte si našo Blockchain Vs. Vodnik po zbirki podatkov, da bi ugotovili razliko med tema dvema.

Poglavje 2: Plasti tehnologije Blockchain

Zdaj pa pogovorimo o različnih plasteh tehnologije veriženja blokov v tej razlagi vodnika po tehnologiji veriženja blokov. Predvsem obstaja 5 različnih slojev tehnologije, tu pa bomo prišli do vsakega posebej.

Torej, začnimo.

1. Sloj aplikacije

Najprej se pogovorimo o aplikacijski plasti. V resnici je na voljo z dApps, brskalnikom dApp, uporabniškim vmesnikom in gostovanjem aplikacij.

Z brskalnikom dApp lahko dobite dostop do decentraliziranih aplikacij. Žal običajni brskalniki, kot sta Chrome ali Firefox, ne morejo brskati po decentraliziranih aplikacijah. Torej, v tem boste dobili povsem drugačen uporabniški vmesnik, podoben običajnim brskalnikom.

Vendar pa lahko s temi brskate tudi po običajnem internetu.

Nato vam gostovanje aplikacij omogoča zagon vseh decentraliziranih aplikacij v tej plasti. Brez tega elementa nobena aplikacija dApps ne more biti objavljena na internetu. Očitno bo tudi protokol gostovanja popolnoma decentraliziran. Poleg tega je vzdrževanje teh strežnikov gostovanja popolnoma varno, saj imajo majhno tveganje.

Sledijo decentralizirane aplikacije. Tipično so podobni današnji aplikaciji, vendar z eno izrazito spremembo. Vsi imajo decentralizirano mrežo. Poleg tega jih je dandanes izredno enostavno narediti.

2. Sloj storitev

To je druga plast za aplikacijsko plastjo. V tej boste dobili dostop do vseh osnovnih orodij, ki vam bodo pomagala zgraditi in zagnati plast dApps. V resnici v tej razloženi verigi blokov zajema vse vitalne elemente.

Še več, dobili boste v roke upravljanje, računalništvo zunaj verige, državne kanale, vire podatkov in stranske verige.

Podatkovni viri so postopek, ki pomaga dobiti najnovejše informacije iz vseh verodostojnih virov. Torej bo vozliščem pomagal dobiti najnovejše informacije o omrežju.

Po drugi strani pa je tu zunajverižno računalništvo, da se postopek računalništva opravi zunaj verige blokov. Poleg tega spodbuja dodatno zasebnost in odstranjuje opečeno jedro omrežja.

Poleg tega boste tudi tukaj dobili strukturo upravljanja. V resnici gre v bistvu za človeško manj avtonomno organizacijo, ki lahko spodbuja pošteno okolje.

Poleg tega je dejanski državni kanal pot med dvema vozliščema. Torej, z uporabo državnih kanalov lahko dve vozlišči komunicirata med seboj.

Razen teh obstajajo tudi drugi elementi v razloženih blokovnih plasteh. V glavnem so to Oracles, Multi-podpisi, pametne pogodbe, digitalna sredstva, denarnice, porazdeljene shrambe datotek, digitalne identitete itd..

Te niso obvezne, ker jih ima tehnologija veriženja blokov ali ne.

Oracles:

Oracles so potrebni za pametne pogodbe, ker delujejo kot posrednik za zbiranje informacij zunaj omrežja.

Več podpisov:

Ta element zagotavlja drugačno vrsto varnostnega protokola. V resnici bi morali za transakcijo podpisati katero koli transakcijo brez edinstvenega podpisa. Tu lahko izberete, koliko od teh podpisov želite za transakcijo.

Pametne pogodbe:

To so v glavnem samoizvajajoče se pravne pogodbe znotraj dveh udeležencev v tehnološki mreži blockchain. V resnici se celoten sistem reši vprašanja zaupanja in vam omogoča hitro zamenjavo kakršnega koli sredstva.

Toda do njega bomo prišli pozneje v vodniku, ki je razložen v blockchainu.

Digitalna sredstva:

Zdaj se v bloku tehnologij blockchain digitalno sredstvo lahko nanaša na kar koli. V resnici lahko pomeni kriptovalute, delnice, zlato ali celo druge vrste dokumentov. Poleg tega bi bil vsak digitalni element z resničnimi vrednostmi v resničnem svetu znan kot digitalno sredstvo.

Denarnice:

Tukaj bodo denarnice v tehnologiji blockchain shranile vsa digitalna sredstva, ki jih boste imeli v omrežju.

Porazdeljeno shranjevanje datotek:

V razlagi tehnologije veriženja blokov lahko mirno rečem, da so distribuirane shrambe datotek dejansko strežniška lokacija, kjer bodo shranjeni vsi podatki. Očitno boste za dostop do njih potrebovali preverjanje pristnosti.

Digitalna identiteta:

V resnici gre za identitete uporabnikov v omrežju. Poleg tega ga boste potrebovali za pravilno overjanje v omrežju.

Pojdimo na naslednjo plast v tem vodiču, ki je razložen v verigi blokov.

3. Semantična plast

V tej plasti obstajajo soglasni algoritmi, navidezni stroji, kakršne koli zahteve za sodelovanje itd.

Brez soglasnih algoritmov ni omrežja verig blokov. V resnici so soglasni algoritmi nujno potrebni za ohranjanje dogovora med vsemi vozlišči. Praktično gre za postopek, pri katerem se vsa vozlišča enako dogovorijo glede informacij na knjigi.

Poleg tega v knjigi nihče ne more samo začeti transakcije in jo dodati. Morda tudi on / ona ne bo iskren. Torej, da se prepričate, da so informacije na bloku veljavne, se vsa vozlišča sporazumejo enako. Toda o tem bomo več govorili kasneje v priročniku, ki je razložen v verigi blokov.

Sledijo zahteve za sodelovanje. V resnici gre predvsem za pravila, ki omrežju pomagajo pri odločitvi, kdo se lahko pridruži sistemu in kdo se ne. Poleg tega je ta element v osnovi namenjen zasebnim tehnologijam blockchain.

Po drugi strani pa navidezni stroji ponujajo varnostno in izvedbeno okolje za vse naloge v omrežju.

Večinoma se uporablja pri pametnem izvajanju pogodbe. Nato prihajajo stranske verige, kjer lahko razvijalci preidejo v drugo ločeno blokchain okolje za razvoj decentraliziranih aplikacij, ne da bi to vplivalo na jedrno omrežje.

Kakorkoli že, pojdimo na naslednjo plast v razlagi tehnološkega vodiča za veriženje blokov.

4. Omrežni sloj

Druga plast za semantiko je omrežna plast. Vsebuje Trusted Execution Environment (TEE), Roll your own mehanizem, RLPx, Block Delivery Network in še veliko več.

Izvedbeno okolje, ki mu zaupate, pomaga arhitekturi pri ohranjanju težav z razširljivostjo. Ne samo, da omrežju pomaga odpraviti to težavo, temveč tudi bolj varno. Poleg tega pomaga shraniti podatke stran od glavnega omrežja, da z njega odstrani nekaj bremen.

Običajno gre za protokole, kadar se standardni protokol ne prilagodi v celoti infrastrukturi. Torej vam omogoča, da prilagodite druge protokole, da se jim bolje prilagodite. Najbolje je delati s standardnimi. Toda v nekaterih primerih standard morda ne bo dovolj.

Po drugi strani pa je RLPx omrežna zbirka, ki pomaga pri prenosu podatkov med dvema enakovrednima računalnikoma. Kakorkoli že, ustvari vmesnik, ki uporabnikom pomaga pri komunikaciji v blockchain omrežju.

Nazadnje je omrežje za blokiranje dostave omrežni sistem, ki vam bo dostavil spletno vsebino ali stran, če jo zahtevate. V resnici ga lahko vidite v tipični internetni arhitekturi.

Če pa delate z decentralizirano aplikacijo, boste za dostop do spletnih vsebin potrebovali nekakšen sistem dostave, kajne?

Zdaj pa pojdimo na naslednjo plast v tej razlagi tehnologije veriženja blokov.

5. Infrastrukturni sloj

To je zadnja plast v tehnološki arhitekturi blockchain. V tem boste morda naleteli na rudarstvo kot servisni protokol. Vendar zdaj rudarstvo počasi izginja zaradi presežne moči, ki jo potrebuje.

Po drugi strani pa je virtualizacija sredstvo za ustvarjanje kakršnih koli navideznih virov, kot so strežniki, omrežje, pomnilnik, OS itd. Poleg tega deluje na treh ravneh – strojna, sistemska in strežniška. Tudi vozlišča so del te plasti. Vsaka naprava, priključena na omrežje, se šteje za vozlišče.

V resnici brez vozlišč praktično sploh ne bo tehnologije veriženja blokov. Še en kul element tega sloja je decentralizirano shranjevanje omrežja. Ker je decentraliziran, je bolj varen kot kdaj koli prej.

V resnici boste morda videli žeton tudi na tej plasti. Žetoni pomagajo vzdrževati ekosistem in so izvorno sredstvo v omrežju.

To je pet plasti tehnologije veriženja blokov. Zdaj pa pojdimo na naslednjo fazo tega razložljivega vodnika po tehnologiji veriženja blokov.

Poglavje 3: Kaj so pametne pogodbe?

Zdaj pa se pogovorimo o eni od pomembnih komponent tehnologije veriženja blokov v tem razložljivem vodniku po tehnologiji veriženja blokov. Pred tem ste že malo predstavili pametne pogodbe. Zdaj pa se bomo poglobili v to temo.

Običajna opredelitev bi bila –

Pametne pogodbe so samoizvajajoče se pravne pogodbe znotraj dveh udeležencev v omrežju blockchain.

Običajno lahko s pametno pogodbo praktično zamenjate katero koli sredstvo, kot so denar, lastnina, delnice in vse, kar se šteje za dragoceno. Poleg tega vam to omogoča varno in pregledno. Poleg tega pri pametnih pogodbah ni potreben noben posrednik.

Zdaj obstaja veliko aplikacij blockchain, ki prihajajo z integracijo pametnih pogodb.

To je torej glavna razlika med tipičnimi pogodbami. V primeru kakršnih koli pravnih pogodb boste morali plačati storitev in jo nato dobiti v zameno.

Tu pa vam po plačilu ne bo treba čakati, da bo storitev opravljena. Torej, vprašanje zaupanja sploh ni. Torej je nekako kot prodajni avtomat, kjer lahko takoj po plačilu dobite sladkarije ali prigrizke.

Da boste lažje razumeli, kakšna je situacija, bom v tem razložljivem vodniku po tehnologiji veriženja blokov razložil, kako to dejansko deluje.

Kako deluje?

Najprej stranka sklene pogodbo po popolnem dogovoru dveh ali več strank. Ko je pogodba sklenjena, se lahko vse stranke odločijo, da ostanejo anonimne. V tipičnem zasebnem omrežnem prostoru bi morali v glavnem imeti ustrezen postopek preverjanja pristnosti za vstop v sistem.

Ko torej nekdo sklene pametno pogodbo z vami, bo najverjetneje vedel tudi vašo identifikacijo. No, vsaj morali bi jih obvestiti o javnem nagovoru.

Po tem bi stranke določile kakršna koli pravila, ki jih je treba izpolniti, da bo pogodba veljavna. Lahko je karkoli ali kateri koli sprožilni dogodek. Ko bo ta pogoj postavljen, bo samodejno sprožil naslednji dogodek.

Ko se vse nastavi, se preveri in shrani v knjigo. Po tem bi vsi, ki so povezani s to pogodbo, lahko videli napredek kar iz omrežja. Poleg tega bo v primeru sledenja vse v realnem času.

Po izpolnitvi vseh pogojev za izpolnitev pogodbe bo samoizvedel in razdelil denar.

V bistvu je to odličen način za avtomatizacijo postopka sklepanja pogodb. Ker je vse avtomatizirano in sledeno neposredno iz uporabniškega vmesnika, prihranite veliko denarja in časa.

Zakaj je pametna pogodba tako koristna?

Še eno pomembno dejstvo, ki bi ga moral razložiti v tem vodniku o tehnologiji blockchain, je, da so pametne pogodbe zelo koristne. Ampak zakaj? No, ugotovimo.

 • Brez prekinitve: Ker se znebite posrednika, v procesu ni motečega časa prekinitve.
 • Visoka varnost: Vse si lahko ogledate kar iz uporabniškega vmesnika za blockchain aplikacije, zato vas nihče ne more prevarati, saj lahko ugotovite, kakšen je postopek. Prav tako nihče ne more vdreti v podatke o pametni pogodbi, da bi spremenil rezultat.
 • Precej hitro: Običajno obdelava vsega ročno traja veliko časa. Ko pa bo v omrežju aplikacij blockchain, bo teklo precej hitro.
 • Brez človeške napake: V mnogih pogodbah je človeška napaka stala veliko denarja in časa. Toda s to digitalno pogodbo za blockchain aplikacije je možnost za to povsem majhna.
 • Več dobička: V resnici se znebite posrednika znebite tudi možnosti dodatnega plačila. Torej, to pomeni večji dobiček za vas.

To so prednosti pametnih pogodb. Pojdimo na naslednjo fazo teh osnov tehnološkega vodnika po verigah blokov.

4. poglavje: Različni algoritmi soglasja

 • Dokazilo o delu

Proof of Work je prvi doslej soglasni algoritem v blockchain omrežju. Kot veste, je imel Bitcoin prvo delujoče blockchain omrežje in je uporabljal dokazila o delu. Po tem veliko drugih omrežij blockchain do zdaj uporablja to metodo.

Vendar dokaz o delu porabi veliko energije in je razmeroma počasen. V tem rudar nagiba k reševanju zapletenih matematičnih problemov z uporabo računske moči svojih naprav. V bistvu gre za preverjanje vsakega posameznega bloka v verigi.

Pojdimo na naslednje algoritme v osnovah vodnika po tehnologiji veriženja blokov.

 • Zakasnjen dokaz o delu

To je še ena različica algoritma za dokazovanje dela. Lahko bi si predstavljali hibridni model. V resnici ta omrežju omogoča, da izkoristi moč zgoščevanja iz drugega omrežja blockchain.

Ampak kako? No, nekatera notarska vozlišča dodajo podatke iz prve verige blokov v drugo, s čimer si zagotovijo moč. Vsako omrežje blockchain, ki deluje na dPoW, lahko za pravilno delovanje uporablja bodisi PoS bodisi PoW. Kakor koli že, ta je veliko hitrejši od prvotnega dokaza o delu.

 • Dokaz o vložku

Dokaz o deležu je dejansko prišel zaradi omejitev dokazil o delu. Tu bo vsak posamezen blok potrjen, preden pride kateri koli drug blok. Poleg tega lahko tu rudarji vložijo svoje kovance in sodelujejo v postopku.

Toda tu bi bila udeležba odvisna predvsem od posedovanja kovancev. Torej, če imate minimalno količino kovanca, lahko sodelujete ali pa ne. V resnici je dokaz o vložku veliko hitrejši in manj porabljen kot PoW.

 • Delegirani dokaz o vložku

To je še ena različica algoritma za dokazovanje vložkov. V resnici je ta veliko bolj robusten in prilagodljiv kot drugi algoritmi doslej. Poleg tega so vsa vozlišča tukaj delegati. Obstaja tudi koncept prič, ki so izbrane z glasovanjem. Po potrditvi vsakega vozlišča so ustrezno plačani. Delegati se izberejo tudi z glasovanjem. In predvsem ta vozlišča so odgovorna za spreminjanje parametrov sistema.

Vendar pa ne dobijo enakih plač kot priče. Kakorkoli že, pojdimo na naslednjo v osnovah vodnika po tehnologiji veriženja blokov.

 • Zakupljeni dokaz o vložku

Zakup dokazil o vložku je še en vstop v osnove tehnologije veriženja blokov. V resnici platforma Waves uporablja ta algoritem soglasja. Poleg tega postopek na kakršen koli način omejuje uporabo moči.

Tu lahko mali imetniki kovance oddajo v mrežo in sodelujejo v postopku soglasja. Torej v tem ni vprašanja o nepoštenih pravilih. Ker imetniki drobnih kovancev v prejšnjih algoritmih PoS nikoli niso dobili priložnosti, tukaj prevlada popolna preglednost.

 • Dokaz hitrosti vložka

Dokaz hitrosti vlogov je razmeroma nov dodatek k osnovam tehnologije veriženja blokov. Trenutno Redcoin uporablja to metodo za preverjanje bloka. Tu vas postopek spodbuja, da imate v omrežju lastništvo in dejavnost. To sta predvsem dve funkciji tega novega kovanca.

V resnici kovanec predvsem olajša socialne interakcije v digitalnem svetu. Je pa bolj energetsko učinkovit in maščoben kot običajni PoW in PoS.

 • Dokazilo o pretečenem času

To je odličen soglasni algoritem za blockchain aplikacije. Ta pa je v glavnem primeren za omrežje verig blokov verig. Torej v bistvu ni primeren za javne. V resnici morajo vsi posamezniki počakati določen čas, da se pridružijo konsenzu. Časovna omejitev je naključno izbrana.

Ko končajo čas čakanja, lahko nato ustvarijo blok. Da pa se prepričate, da zmagovalec izbere naključno številko, se vse tako spremlja.

Poleg tega je tudi sledenje, da če je uporabnik počakal na čas, naj bi ga.

 • Praktična bizantinska toleranca napak

Še en odličen soglasni algoritem za blockchain aplikacije. V resnici je večinoma odvisno od državnega stroja. Čeprav se ravna po isti metodi kot bizantinska, vendar se kljub temu uspe rešiti splošnega vprašanja.

Preden se kar koli zgodi, sistem prevzame možnost okvare in za upravljanje uporablja druga vozlišča. Običajno so vsa vozlišča v sistemu posebej organizirana. In vsa vozlišča v omrežju delujejo usklajeno in super hitro prenašajo informacije.

Torej, tudi če se vozlišče ogrozi, bodo vsa druga vozlišča to kmalu vedela.

 • Poenostavljena bizantinska toleranca napak

V poenostavljenem bizantinskem algoritmu tolerance napak se skupina transakcij istočasno potrdi. Običajno generator blokov v tem primeru zbere vse transakcije hkrati in jih nato ustrezno serira. Ko jih združijo, pridejo v drug blok in nato se ta blok preveri.

Pred potrditvijo katerega koli velikega bloka bo generator navedel vsa pravila, ki jih morajo vozlišča upoštevati. Po tem podpisnik bloka s svojim lastnim podpisom preveri njihovo veljavnost. Torej, če kateri od blokov nima ključa, bo zavrnjen.

 • Delegirana bizantinska toleranca napak

V tem je moč generala drastično omejena. Medtem ko je vodja izbiral za vojsko vozlišč, bi bil vodja poklican delegat. V vsakem primeru, če poskuša general biti pokvarjen, ga zamenja drugi pooblaščenec.

Še več, celo vojska vozlišč se ne more strinjati glede vodje in lahko izbere drugo. Torej, ker general ne bi imel izključne moči, druge stranke tega vozlišča ne morejo pokvariti. Poleg tega lahko vsa vozlišča izberejo zvočnika, ki svoja sporočila posreduje delegatu.

V resnici bi se moralo za sprejetje novega predloga s predlogom strinjati vsaj 66% vseh izbranih delegatov.

 • Zvezni bizantinski sporazum

Je precej najnovejši dodatek družini bizantinskih algoritmov. Tega boste v glavnem videli v omrežju, kjer so transakcijski stroški precej nizki z visoko razširljivostjo in prepustnostjo. Poleg tega bi tu vsi splošni dobili svojo lastno verigo blokov.

Trenutno samo Ripple in Steller uporabljata to metodo za preverjanje veljavnosti blokov. Preden pa katero koli vozlišče lahko zahteva izvedbo, je treba vozlišča predhodno preveriti v obrazcu. Torej bodo vozlišča izbrala samo njih, ki jim v tem primeru resnično zaupajo.

 • Usmerjeni aciklični grafi

Trenutno IOTA in NXT uporabljata usmerjene aciklične grafe v svojem blockchain omrežju. Čeprav mnogi menijo, da gre za soglasni algoritem, v resnici to ni povsem to. To je pravzaprav oblika podatkovne strukture.

Poleg tega so podatki v topološkem vrstnem redu, razen v verižni obliki. Namesto da bi dobili eno samo verigo, ima DAG dejansko več stranskih verig. Tako lahko hkrati potrdi več transakcij hkrati. Zato traja manj časa kot običajno soglasni algoritmi.

 • Dokazilo o dejavnosti

Dokaz o dejavnosti uporablja dokaz o delu in dokaz o deležu za izdelavo novega modela hibridnih algoritmov. Tako sistem postane močnejši proti kakršnim koli napadom in tudi porabi manj energije. V resnici rudarski rudnik blokira bloke, ki so predloge in ne celotni blok.

Poleg tega blok nato zainteresirani stranki nakaže, da pozneje preveri preostali predhodno izkopani blok. Poleg tega, več kot bo imel vlog validator, bolj veljavno bo njegovo preverjanje.

Končno vsi rudarji in potrjevalci prejmejo dober delež plačila iz omrežja.

 • Dokazilo o pooblastilu

No, to je trenutno eden izmed energetsko učinkovitih soglasnih algoritmov na seznamu. Vendar bolj ustreza zasebnemu omrežju kot javnemu. V resnici se lahko postopku preverjanja pridružijo le nekateri odobreni računi.

Še več, ta vozlišča so bila predhodno odobrena za preverjanje veljavnosti. Kakor koli že, vozlišče si mora prislužiti pravico do preverjanja veljavnosti drugih blokov, prav tako pa mora svoj računalnik pustiti nedotaknjen. Za to dobijo nagrade v omrežju, da ohranijo svojo avtoriteto.

 • Dokaz o ugledu

Še en protokol soglasja, ki je bolj primeren za dovoljena omrežja in ne za javna. Običajno morajo vozlišča v tem primeru imeti dobro ugledno moč, da lahko sodelujejo v procesu. Poleg tega bodo vozlišča soočena s hudimi posledicami, če bo v postopku preverjanja varovanja poskusil varati.

Torej, vsa vozlišča v njem ne morejo zares sodelovati. Ko si vozlišče enkrat prisluži, je postopek povsem podoben dokazu avtoritete.

 • Dokaz o zgodovini

Mislim, da že veste, kako je postopek validacije močno odvisen od časovnega žiga. Tu pa lahko dokažete transakcijo na podlagi tega, kar se je zgodilo pred ali po tem. Če želite to narediti, lahko pravočasno ustvarite pomemben dogodek, ki se bo zgodil pred ali po katerem koli določenem času v omrežju.

In na podlagi tega lahko drugi potrdijo vaš blok transakcije. Tako s tem niti ne potrebujete informacij o časovnih žigih v bloku.

 • Dokaz o pomembnosti

Sledi dokaz o pomembnosti soglasnega algoritma. V resnici je odvisno od novega dejavnika, ki se imenuje pridobivanje ali spravilo.

Zaradi spravila lahko ugotovi, ali je vozlišče upravičeno do sodelovanja ali ne. Torej, več kot nabirate, več možnosti ima vozlišče, da postane potrjevalec. Tudi za spravilo dobi validator nagrado kot transakcijsko provizijo. Vendar bi imeli premožni v omrežju več možnosti, da bi se znašli kot drugi.

 • Dokaz o zmogljivosti

Tu uporabljajo risanje in rudarjenje, da zaključijo validacijo blokov. Mnogi ga uporabljajo tudi namesto dokazila o delu, saj pri tem traja manj časa od tega. Toda v PoW bi morali uporabiti svojo računsko moč, še preden začnete rudariti.

Čeprav je precej hitro, vseeno traja štiri minute, da izkopam blok. Ampak mislim, da boste dobili šest minutno spodbudo. Kakor koli že, več ploskev imate v računalniku, več možnosti je, da postanete zmagovalec rudarjenja.

 • Dokaz o opeklinah

Kot dokaz opekline bi morali zažgati nekaj kovancev, da zaščitite kripto v omrežju. Očitno bi kurjenje kovancev pomenilo izgubo. Toda dolgoročno bo omrežje ohranilo stabilno. Za kurjenje kovancev bodo uporabniki nekaj svojih kovancev poslali na naslov jedca.

Da bi zagotovili, da je vse pod nadzorom, knjiga vodi vse kovance in poskrbi, da niso uporabni.

 • Dokaz teže

Dokaz teže je pravzaprav ogromna nadgradnja, ki je dokaz algoritma dokazovanja. Običajno v dokazu vložka vidite, da več kot žetonov imate, večja je verjetnost, da boste dobili več. V resnici je to nekoliko pristransko.

Namesto da le upošteva žetone, mreža za tehtanje uporablja druge dejavnike. Poleg tega so ti dejavniki dejansko uteženi dejavniki, ki pomagajo določiti, katera vozlišča bodo sodelovala v sistemu. Skratka, tukaj dobite večjo razširljivost in hitrejši izhod.

5. poglavje: Splet3: Novi internet

Razumevanje tehnologije veriženja blokov je lažje, kot si mislite. Prej smo govorili o plasteh tehnologije veriženja blokov. Vendar bo ta arhitektura dejansko spodbudila naslednjo generacijo interneta.

Običajno prihaja z nekaterimi kritičnimi elementi, ki jih bomo videli.

Zdaj bomo o tem govorili več, da bomo nekoliko bolje razumeli tehnologijo veriženja blokov.

Začnimo!

 • Umetna inteligenca

No, najprej tu zagotovo ne gre za super robote. V resnici bo AI zagotovil boljši izid, ko gre za rezultate in analizo podatkov na knjigi. Čeprav se morda ne sliši veliko, se bo izkušnja močno spremenila.

Običajno poskrbi, da pridete do vsebine, ki jo iščete na internetu. To pomeni natančnejše rezultate in boljše napovedovanje svojih dejanj. V resnici gre le za preprost mehanizem, ki pomaga spoznati vaše okuse in vam zagotoviti, da to naredite najboljša osnova.

 • Vseprisotnost

Za boljše razumevanje tehnologije veriženja blokov bi morali vedeti, v čem je v resnici vseprisotnost. Samo poglejte okoli sebe in poglejte, kaj vse ljudje uporabljajo kakršno koli napravo za uporabo interneta.

Poleg tega vsi pametni televizorji, hladilniki, pametni dodatki za dom, pomočniki, zavihki ali pametni telefoni počnejo isto. Torej, vsi se povežejo z internetom. S tem tvorijo mrežo. Običajno se to omrežje dejansko imenuje Internet stvari. Vendar v nekaterih primerih ljudje temu rečejo vseprisotnost.

Kakor koli že, prihodnost interneta je zelo odvisna od tega procesa.

 • Izboljšana povezljivost

Novi internetni splet 3.0 temelji na dejstvu, da bi bil usmerjen k uporabnikom. To pomeni, da boste videli več povezljivosti kot v spletu 2.0. Poleg tega nihče ne bo nadziral vaših podatkov ali jih uporabljal v lastno korist.

Tu so v veliko pomoč pomenski metapodatki. V resnici uporabnikom pomaga, da lažje in hitreje ostanejo povezani. Tako izboljša povezljivost.

 • Semantični splet

Za razumevanje tehnologije veriženja blokov morate vedeti tudi o semantičnem spletu. Je ogromen del interneta 3.0. Poleg tega semantični splet dejansko pomeni postopek razumevanja katere koli spletne vsebine, podobne človeški.

Tako bo odvisno od strojnega učenja in se ne bo osredotočalo samo na ključne besede. Če imate dobro vsebino in niste odvisni od ključnih besed, boste imeli veliko množice.

 • 3D grafika

No, očitno je 3D grafika velik del razumevanja tehnologije blockchain web 3.0. Kot lahko vidite zdaj, ljudje radi vidijo slike, videoposnetke, namesto da berejo besedila. Najboljši način za povečanje osredotočenosti bi bil, če bi vanj vgradili 3D grafiko.

Vse aplikacije bodo v prihodnosti uporabljale neko obliko navidezne resničnosti ali razširjene resničnosti.

 • Peer-to-peer omrežje

Novi internet bo popolnoma decentraliziran. Torej ni možnosti, da bi kakršna koli centralizirana oblast odločala o tem, kaj počnete in česa ne. A to očitno ne pomeni, da lahko tukaj kršite vse zakone.

To je le element, ki bo zagotovil, da bodo vsi vaši podatki v spletu varni, ne glede na vse.

Poglavje 6: Primeri podjetniških blokovnih verig

Zdaj, ko veste vse o tehnologiji veriženja blokov, je čas, da si ogledate priljubljene platforme za veriženje podjetij na trgu. Poglejmo, kaj so, kajne?

Hiperledger

Hiperledger je ena izmed blockchain platform, ki jo lahko uporabljate v skoraj vseh vrstah sektorjev. Res, kakršna koli! Tudi če iščete tehnologijo veriženja blokov v bančništvu, se lahko zanesete na to. Da ne omenjam izjemne priljubljenosti tehnologije Hyperledger. In zakaj ne bi bil priljubljen?

Ponuja nekatere najbolj donosne funkcije na trgu –

 • Modularna arhitektura, ki vam omogoča priključitev na katero koli aplikacijo in njeno uporabo.
 • Dovoljeno omrežje, s katerim lahko dodate zasebnost v svoje omrežje.
 • Visoka razširljivost zagotavlja, da boste uživali v najboljši zmogljivosti za vse čase.
 • Varnostni protokoli, ki bodo ščitili vaše podatke.
 • Razpoložljivost podatkov na podlagi potrebe po poznavanju koncepta.

Ethereum Enterprise

Ethereum je še ena izmed priljubljenih blockchain platform na trgu, primerna samo za podjetja. V resnici je Ethereum odličen tudi za vse vrste industrije. Vendar pa kot javnost morda ni primeren za blockchain tehnologijo v bančništvu.

Toda njegova komercialna različica Ethereum Enterprises ponuja zasebni kanal v arhitekturi. Ta različica je torej najbolj primerna za blockchain tehnologijo v bančništvu. Kakorkoli že, zagotavlja –

 • Vladna podpora pri izvajanju novih projektov, ki temeljijo na Ethereumu.
 • Odprta platforma, ki jo lahko uporabljate brez težav.
 • Hitre nadgradnje za uvedbo novejših dodatkov in odpravljanje napak bolje kot druge.
 • Ponudite standarde za pomoč drugim podjetjem pri izgradnji lastne mreže.

Oglejte si naš vodnik o Hyperledger Vs. Ethereum zdaj!

R3 Corda

Corda prihaja z dvema različicama – Enterprise Corda in Corda. V resnici je podjetje Corda najbolj primerno za kakršne koli primere uporabe v podjetju. Vendar mnogi menijo, da je ta tehnologija blockchain tehnologija v bančništvu. A s časom Corda postaja priljubljena tudi v drugih panogah.

Ponuja nekatere donosne funkcije, kot so –

 • Požarni zid aplikacije Blockchain, ki ščiti celotno omrežje, tvori kakršne koli kibernetske napade.
 • Visoka razpoložljivost, ki zagotavlja, da vaše omrežje deluje neprekinjeno 24 ur na dan, 7 dni v tednu.
 • Sistem upravljanja, ki bo podjetjem omogočil, da imajo v njem pravila.
 • Nadzorni sistem, ki vsakemu uporabniku omogoča, da poišče kakršne koli nesreče in jih reši.

Valovanje

No, Valovanje je še ena blockchain tehnologija v bančništvu, ki je trenutno bolj primerna za finančni sektor. Najboljše pri Rippleu je, da ponuja skoraj brezplačno transakcijsko platformo. Poleg tega v primeru finančnega sektorja zagotavlja razmeroma hitrejše rezultate.

Platforma je tako hitra, da lahko plačilo poravnate v samo 4 sekundah! Ponuja –

 • Nove tržnice, ki pomagajo hitro doseči prihodek.
 • V kratkem času doseže več potrošnikov, ki spodbujajo odlično stopnjo rasti.
 • Razširljivost, ki zagotavlja, da vaš sistem ponuja enako zmogljivost pod pritiskom.
 • Dovoljene platforme, ki ponujajo več zasebnosti.
 • Visoka raven varnosti, ki se bori proti kibernetskim napadom.

Sklepčnost

Sklepčnost prišel, ko so podjetja iskala dobro rešitev, ki lahko zagotovi njihovo popolno zaupnost. V resnici ga je J. P. Morgan svetu predstavil leta 2017. Toda zakaj je tako priljubljen? No, prihaja z edinstven način za preverjanje vseh blokov. Namesto da bi bil odvisen od običajnih porabnikov energije, ponuja hitrejši in boljši algoritem.

Kakorkoli že, ponuja –

 • Zasebne transakcije, ki vam omogočajo transakcije z drugo stranjo v varnem kanalu.
 • Dovoljeno omrežje, ki zagotavlja, da so vaše osebne transakcije varno oddaljene od knjige.
 • Upravljanje vozlišč, ki vam omogoča, da izberete, katera vozlišča lahko vstopijo v omrežje.
 • Visoka razširljivost za boljšo izkušnjo.
 • Hitrejša poravnava, ki prihrani čas.

7. poglavje: Sklepne misli

Blockchain tehnologija je sorazmerno ena najbolj kul novosti vseh časov. Samo 10 let prej sploh nismo vedeli, da bi lahko bile decentralizirane aplikacije kdaj mogoče. Zdaj pa poglejte tehnološko industrijo. Vsi iščejo način, kako ta novi sistem vključiti v obstoječega.

V resnici bi trajalo več časa, da bi popolnoma nadomestili staro centralizirano strukturo in se navadili na novo. Lahko pa mirno rečem, da to sploh ne bo slaba izkušnja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me