Blockchain iz financiranja trgovine: redizajn svijeta obrta i poduzeća

Rast tržišta financiranja trgovine uvelike ovisi o robusnosti i lakoći dostupnosti financijskih mehanizama. Trgovinsko financiranje široko se smatra gorivom globalne trgovine. Međutim, postoji neugodna istina da se trenutno financiranje trgovine suočava s puno neučinkovitosti. A da ne spominjemo krajnju ranjivost na prevarantsko trgovanje.

Naš tipični način ovisnosti o sustavu na papiru prijeko treba promjenu. Krajnje je vrijeme da prijeđemo na kontrolirana i digitalizirana rješenja kako bismo osigurali sigurnost industrije vrijedne trilijune dolara.

Uvođenjem blockchain tehnologije, mnoge se financijske institucije sada pitaju kako bi to utjecalo na sektor financiranja trgovine. Nepotrebno je reći da se blockchain više puta pokazao vrijednim i smanjuje probleme u ovoj niši.

Zato ćemo danas istražiti neučinkovitost trgovinskog financiranja, zajedno s tim je li blockchain trgovinskog financiranja sposoban podnijeti teret.

Pa, krenimo!

Contents

Poglavlje 1: Što su financiranje trgovine?
Poglavlje 2: Kako funkcioniraju financiranje trgovine?
Poglavlje 3: Stvaranje nepouzdane platforme za financiranje trgovine
4. poglavlje: Koje su prednosti blockchaina?
Poglavlje 5: Kako financiranje trgovine može funkcionirati pomoću Blockchaina
Poglavlje 6: Popularni blokchains poduzeća pogodni za financiranje trgovine
Poglavlje 7: Blockchain konzorciji za financiranje trgovine
Poglavlje 8: Tvrtke iz stvarnog svijeta koje koriste Blockchain za trgovinsko financiranje
Poglavlje 9: Zaključne riječi

Poglavlje 1: Što su financiranje trgovine?

Krenimo s osnovama. Trgovinsko financiranje financijski su proizvodi i instrumenti koje tvrtke koriste za olakšavanje trgovine i međunarodne trgovine. Trgovinsko financiranje zapravo olakšava uvoznicima i izvoznicima poslovanje putem trgovine.

Međutim, cijeli koncept financiranja trgovine mnogo je graničnija kategorija, jer je to krovni pojam. Tipično pokriva mnoge financijske modele i proizvode koje tvrtke ili banke koriste kako bi transakcije za trgovinu bile izvedive.

Ukratko, sažeta su osnovna tri koncepta –

 • Financijski proizvodi i instrumenti koje tvrtke koriste za olakšavanje trgovine i međunarodne trgovine.
 • Uvoznik i izvoznik koriste ga kako bi olakšali svoje poslovanje trgovinom.
 • Smanjuje rizik od globalne trgovine primjenom pomirenja potreba izvoznika i uvoznika.

Trgovinsko financiranje: osnove i problemiInfografika

Blockchain za financiranje trgovine

Razumijevanje trgovinskih financija

Glavni je cilj financiranja trgovine korištenje treće strane za transakcije. Ono što čini je da uklanja rizike plaćanja i rizike opskrbe. Trgovinsko financiranje daje potraživanje ili plaćanje sporazuma s uvoznikom. Međutim, izvoznik mora platiti kredit kako bi uopće ispunio dogovore.

U ekosustavu financiranja trgovine obično postoje brojne stranke. Oni su –

 • Uvoznici
 • Izvoznici
 • Banke
 • Osiguravatelji
 • Organizacije za financiranje trgovine
 • Izvozne kreditne tvrtke i pružatelji usluga

Ali morate shvatiti da se postupak financiranja trgovine sasvim razlikuje od uobičajenog financiranja ili izdavanja kredita. Nadalje, opće financiranje uglavnom je za održavanje likvidnosti ili solventnosti. Međutim, financiranje trgovine možda neće uvijek naznačiti je li kupac bez likvidnosti ili sredstava.

Umjesto toga, trgovinsko financiranje je štit od međunarodnih čimbenika rizika kao što su pitanja neplaćanja, fluktuacija valuta, kreditna sposobnost bilo koje uključene stranke i politička nestabilnost.

Financijski instrumenti za financiranje trgovine

Već smo razgovarali o tome da u financiranju trgovine postoje neki financijski instrumenti kako bi se sve odvijalo bez problema. To su obično glavni instrumenti –

 • Banke posuđuju kreditne linije kako bi pomogle izvozniku i uvozniku da sklope posao.
 • Akreditivi su važan čimbenik jer smanjuju rizik od globalne trgovine. Štoviše, koristeći ovo prodavač će znati da kupac može jamčiti plaćanje o kojem se dogovorio. Međutim, kupac je njime i zaštićen jer ne bi pustio sredstva ukoliko se ne ispuni svaki dogovor o akreditivu. Nadalje, obje strane trebaju poštivati ​​sporazume koje su imale kako bi trgovina prošla.
 • Faktoring je sustav u kojem će tvrtke dobiti postotak od potraživanja ili jednostavnije rečeno postotak plaćanja.
 • Obrtni kapital ili izvozni kredit mogu se ponuditi izvoznicima.
 • Izvoznik i uvoznik mogu osigurati pošiljku i isporuku proizvoda. Također štiti prodavatelja od bilo kojeg kupca koji ne plati.

U stvarnosti je međunarodna trgovina postojala vrlo dugo, ali trgovinsko financiranje podiže je na sasvim drugu razinu. Štoviše, koristeći trgovinsko financiranje, međunarodna trgovačka zajednica raste, a to je jedan od važnih dijelova našeg gospodarstva. Prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, preko 80-90 posto međunarodne trgovine ovisi o financiranju trgovine.

Smanjuje li to zapravo rizik?

Financiranje trgovine smanjuje rizik međunarodnog trgovinskog procesa u skladu s potrebama uvoznika i izvoznika. U idealnom slučaju izvoznik bi želio da uvoznik unaprijed uplati novac kako bi smanjio rizik plaćanja. Ali uvoznik je mogao preuzeti pošiljku i ne platiti proizvode ili robu.

S druge strane, čak i ako uvoznik plati unaprijed, izvoznik može uzeti novac i ne poslati mu robu.

Uobičajeno rješenje za ovaj problem je banka uvoznika koja nudi akreditiv banci izvoznika. Nadalje, to će izvozniku omogućiti da zna da će uvoznik platiti nakon što obavi trgovinu. Ali za to bi izvoznik trebao pokazati dokaz o pošiljci, to je nekako poput teretnice.

Štoviše, akreditiv će jamčiti da će, kada uvoznička banka dobije dokaz o pošiljci proizvoda, osloboditi uplatu. Međutim, obje strane moraju ispuniti sve uvjete i odredbe.

Koristeći akreditiv, banka uvoznika bila bi odgovorna za plaćanje izvoznika. Međutim, banka također mora osigurati da njihov kupac (uvoznik) zaista može savršeno izvršiti plaćanje. Dakle, financiranje trgovine na neki način osigurava oblik povjerenja između obje strane i osigurava da mogu trgovati bez ikakvih gnjavaža.

Štoviše, sustav pomaže objema stranama da uživaju brojne financijske beneficije i uglavnom ih prilagode samo njima. Također mogu koristiti više proizvoda kako bi transakcija tekla bez problema.

Postoje li još neke koristi od financiranja trgovine?

Dakle, smanjuje rizik plaćanja i otpreme, ali nudi li išta više od ovoga? Pa, trgovinsko financiranje jedan je od najvažnijih alata za tvrtke i oni ga koriste za povećanje prihoda i učinkovitosti.

Postoje neki drugi razlozi zašto je ovaj sektor zaista važan za nas –

 • Poboljšava učinkovitost poslovanja i novčanog toka

Trgovinsko financiranje pomaže trgovačkim poduzećima da povećaju svoju učinkovitost poslovanja. Što je manje vremena potrebno, to bolje, zar ne? U većini slučajeva to je produženje kredita. Nadalje, omogućit će tvrtkama da pojednostave postupak uvoza i izvoza. Obično, ako nema financiranja trgovine, neće vjerovati jedni drugima da znaju da će primiti uplatu ili pošiljku.

Dakle, kad banka izda akreditiv, obje strane znaju da dobivaju ono što su željele. Dakle, sveukupno to poboljšava njihovu poslovnu učinkovitost. Štoviše, s stabilnom kreditnom linijom imaju dobar novčani tok.

Jednostavno rečeno, skratit će vrijeme za plaćanja, pa čak i pošiljke, što omogućava objema stranama da bez problema vode svoju tvrtku. U stvarnosti je obostrano win-win situacija.

 • Povećani prihod

Trgovinsko financiranje omogućuje organizacijama da povećaju svoj prihod i poslovanje koristeći trgovinu. Na primjer, tvrtka možda neće moći sklopiti ugovor s inozemnom organizacijom zbog nedostatka novca ili proizvedene robe.

No, uz pomoć financiranja izvoza mogu platiti račun, a druge bi stranke mogle dobiti robu potrebnu za pošiljku. Kao rezultat toga, obje tvrtke dobivaju posao koji možda ne bi imale bez pomoći tvrtki koje financiraju trgovinu.

 • Nema financijske teškoće

Vjerujte nam kad kažemo da se čak i velika organizacija suočava s financijskim poteškoćama u pogledu plaćanja. U stvarnosti, otprema robe, posebno velike količine proizvoda, zahtijeva puno novca. Ali ako tada ne mogu glatko platiti ili zaostaju, mogu izgubiti jednog od svojih potencijalnih kupaca.

Opcije revolving kredita osiguravaju da se plaćanje izvrši na vrijeme. I ne samo to, već im pomaže i u vrijeme financijske krize.

Poglavlje 2: Kako funkcioniraju financiranje trgovine?

Dopustite mi da to pojasnim na primjeru ako ste i dalje zbunjeni kako cijeli postupak funkcionira. U trenutnom standardu trgovinskog financiranja, recimo da tvrtka koja se zove XYZ u Sjedinjenim Američkim Državama pokušava uvesti pošiljku proizvoda od dobavljača ABC u Japanu.

Štoviše, ovdje bi tvrtka XYZ morala platiti proizvode, ali oni se kolebaju jer ne znaju hoće li dobiti pošiljku proizvoda ili ne. S druge strane, tvrtka ABC također oklijeva poslati pošiljku jer ne znaju hoće li tvrtka XYZ pravovremeno platiti.

Nadalje, u ovoj srednjoj točki, banka XYZ izdaje akreditiv tvrtki ABC putem njihove banke. U pismu će predložiti sporazum o uplati novca nakon što za dokaz dobiju dokumente poput teretnice.

Ovdje teretnica znači pravnu dokumentaciju koja navodi da se roba nalazi na teretnom brodu, vlaku ili kamionu. Dakle, obje su strane zaštićene uz pomoć banaka i dobivaju željeni novac ili robu.

Postojana struktura

Struktura postoji više od stoljeća i uglavnom ostaje takva bez ikakvih promjena. Međutim, problem s ovom strukturom je ogromna hrpa papira svake stranke povezane s trgovinom. Te stranke, kao što su uvoznik, izvoznik, banka izvoznika, banka uvoznika, tvrtka primatelj, brodar, osiguravatelji, lokalni brodari i mnogi drugi moraju imati papire kako bi potvrdili svoje povjerenje.

Na svakom koraku morali bi provjeriti točnost pomoću njih.

Razgovarali smo o financiranju trgovine, kako to funkcionira i vjerojatno sada o tome imate sjajnu ideju. Ali na današnjoj sceni sustav više nije sav pozitivan. Ispitajmo kako izgleda financiranje trgovine danas.

Današnja scena financiranja trgovine: Poremećaji u njenom zaljevu

Bilo koja vrsta učinkovite trgovine fizičkim proizvodima oslanja se na obično tri vrste činjenica – transparentno plaćanje, solidna logistika i kredit. Štoviše, trgovinsko se financiranje zapravo rješava problema svih ovih uspostavljenih instrumenata poput izdavanja kredita, prijenosa dokumenata ili čak otpreme robe i na kraju izvršenja plaćanja.

Međutim, iako je postupak još uvijek prilično uspostavljen, mnoge se tvrtke s njim suočavaju s problemima. Prema njima, postaje teže upravljati cijelim sustavom. Ali zašto je to tako??

Da bismo odgovorili na pitanje, zaronili smo u korijene sustava. U stvarnosti, financiranje trgovine usmjereno je na uvoznike i izvoznike određene veličine. Nadalje, samo srednja do velika poduzeća mogu uistinu priuštiti instrumente financiranja trgovine kao što su akreditiv ili druge usluge plaćanja od strane kupca.

A da ne govorimo o naknadama osiguravatelja ili drugih špediterskih kompanija. Bilo koja tvrtka koja koristi financiranje trgovine već zna da ravnoteža svih instrumenata zapravo tvori sustav.

Ali promjena ide prema metodi, narušavajući uobičajenu tradiciju.

Obično se tvrtke bave sedam glavnih problema –

 • Nisko korisničko iskustvo

Ovdje su kupci izvoznici i uvoznici, a složena priroda sustava otežava praćenje svih strana uključenih u trgovinu. Štoviše, potrebna je velika koordinacija iz mnogih izvora poput banaka, osiguravatelja, brodarskih tvrtki itd. Nadalje, to dovodi do štetnih učinaka poput dugog vremena čekanja, složenog postupka, papirologije, niske transparentnosti, niske razine sigurnosti i mnogih drugih.

No, to ne završava samo ovdje, mnogi se uvoznici moraju nositi s lažnim isporukama tamo gdje izvoznik nudi dokumente, ali u stvarnosti robu ne otpremaju. U tim slučajevima čak i akreditiv ne može učiniti puno.

 • Povećavanje pritiska troškova

Stvaranje akreditiva predstavlja skup visokih troškova za klijente i banke. Štoviše, ako se bilo koja stranačka datoteka nekako ospori, to traje relativno dugo i zauzima prilično puno novca. Nadalje, ograničeni profil kupaca iz trgovinskog financiranja čini ga manje skalabilnim. Međutim, ako tvrtka izgradi obim posla, mogla bi smanjiti troškove. Dakle, rješenje još uvijek nije dobro.

 • Značajan regulatorni teret

Što se tiče međunarodne trgovine, obje strane moraju u skladu s tim održavati sve propise. Ali za to treba srednji čovjek ili sustav koji može smanjiti njihova povjerenja. Nadalje, upravljanje geopolitičkim rizicima – trgovinske barijere, sankcije, sprečavanje prijevara i KYC / AML protokoli postaju obvezni dio financiranja trgovine.

U stvarnosti, proces uglavnom potiče operativne opće troškove.

 • Rizici proizvoda

Proizvodni rizici još su jedan veliki izazov u financiranju trgovine. Obično bi prodavač morao uzeti u obzir određeni rizik povezan s proizvodima. Nažalost, nitko ih ne može umanjiti ili potpuno izostaviti.

Na primjer, servisne obveze dogovorene oko održavanja ili određena jamstva izvedbe mali su dio vjerojatnih rizika za proizvod. Nadalje, uvoznik mora provjeriti jesu li uvjeti proizvoda ispravni ili koliko bi vrijeme moglo utjecati na pošiljku.

Ako obje strane ne uzmu u obzir ove probleme, one će najvjerojatnije dovesti do sporova čak i nakon što su se prethodno dogovorile o ugovoru. Štoviše, prodavač također mora biti siguran da će ugovor savršeno sastaviti i ništa ne izostaviti.

Uz to, izvoznik bi trebao zadržati sve prema zadanim postavkama, tako da sve promjene uključuju naknadu kupca i prodavatelja.

 • Rizici u proizvodnji

Ti su rizici prilično česti kad je riječ o trgovanju. Obično je proizvodni rizik uobičajen za proizvode koji moraju imati jedinstvene značajke ili su oblikovani na drugačiji način. U tom bi slučaju prodavač morao prilagoditi krajnje proizvode dok ne zadovolje kupčevu potražnju. Štoviše, rizik je koji moraju poduzeti jer ne mogu prodati te proizvode u vrijeme drugog kupca.

Ako ste izvoznik, morat ćete se pozabaviti tim rizikom odmah u fazi planiranja proizvoda. Ali ako to ne učinite, kupac možda neće platiti dospjeli novac. S druge strane, ako uzmete u obzir ove rizike, tada bi kupac bio dužan platiti u toj fazi trgovine.

Kako bi se minimalizirali rizici, obje strane sklapaju sporazume i dijele plaćanja kroz fazu proizvodnje, prerade i isporuke. Međutim, trenutačno prijevarne aktivnosti čine to također rizičnim potezom.

 • Transportni rizici

Osim rizika u proizvodnom procesu, pred nama je još mnogo problema. U ovoj ćete ga fazi otpremiti kupcu ili kupiti od prodavatelja. Dakle, za to biste trebali osigurati prijevoz i osiguranje tereta. Obično ih pokrivaju standardne međunarodne politike, ali ponekad mogu biti i teret.

U slučaju da nema osiguranja, uvijek postoji rizik da izgubite pošiljku u slučaju nesreće ili prirodnih katastrofa.

Nadalje, u ovom se slučaju vodi rasprava. Tipično nije jasno koja će stranka osigurati pošiljku. Ako prodavač to učini, tada mogu procijeniti sve čimbenike rizika i dobiti osiguranje koliko im je potrebno tijekom dogovora. Ali u slučaju da to učini kupac, to možda ne bi bio idealan scenarij.

Konkretno, ako kupac osigura dio pošiljke tereta i izostavi druge mogućnosti, cijelo osiguranje može postati nevaljano. Zapravo, ako ne istaknu u kojem će smjeru pošiljka krenuti, osiguranje može postati nevaljano.

 • Valutni rizici

Danas su tržišta teška. Nadalje, razine deviza uvijek se kolebaju. Nikad ne znate kada bi cijene mogle rasti ili padati. Štoviše, sve to znači da morate imati snažnu strategiju protiv valutnih rizika.

Nadalje, vladini utjecaji i regionalna politika mogu pritisnuti tržište i stvoriti ga za vas kao marginu.

Postoje mnoge politike upravljanja rizikom za valute, ali većina ih radi na centraliziranom sustavu i na njih se lako može utjecati. Uz to, mogli biste poduzeti neke od ovih pravila, ali kao što vidimo možda neće biti dovoljno. Tipično, jer politike moraju biti stvarno fleksibilne, ali nisu.

Kolebanja tečaja mogu utjecati na bilo koju vrstu poduzeća, bez obzira koliko velika ili mala bila. Nadalje, ove je rizike doista važno uzeti u obzir jer uključuju promjenu novčanog toka, imovine i obveza.

Na primjer, mogli biste primijetiti veću zamjensku vrijednost kada ste otpremili robu, ali kad primate novac, vrijednost pretvorbe može pasti. A kada imate posla s milijunima i milijunima, čak i pad centa mogao bi dovesti do velikih gubitaka.

Za to obje strane moraju vidjeti koju valutu koriste za plaćanje i koliko je to tržište nestabilno. U brzom svijetu održavanje svega ovoga postaje težak posao i mnoge tvrtke zbog toga gube dobit.

Ugrađena ranjivost

Ukratko, dobivate sustav financiranja trgovine koji dolazi s ugrađenom ranjivošću. Nadalje, postupak je složen, skup za nastavak i ograničenog opsega. Posao ozbiljno treba promjenu scene i smanjenje troškova.

Ali kako ćemo to učiniti? Pogledajmo možemo li s tim u vezi koristiti blockchain za financiranje trgovine.

Poglavlje 3: Stvaranje platforme bez povjerenja za financiranje trgovine

Blockchain za financiranje trgovine dobit će svoj istinski potencijal ako je u stanju zadovoljiti zahtjeve trgovačkih tvrtki uz nuđenje boljih rješenja za njih. Ali da bi se to dogodilo, ljudi moraju ponovno otvoriti zatvorene sustave ako banke uistinu žele iskoristiti ukupni tržišni potencijal.

Ako se ne jave, noviji platitelji koji ometaju počet će koristiti tehnologiju i stvarati više rješenja. Nadalje, ovo u konačnici neće biti sjajna odskočna daska za tržište financiranja trgovine. Dakle, da bi imao značajan utjecaj, on mora ponuditi nešto jedinstvenije ili šire u blockchainu financiranja trgovine.

Štoviše, blockchain za financiranje trgovine može se zapravo odmaknuti od ograničenog broja klijenata i ponuditi usluge trgovanja bilo kojoj vrsti tvrtke koja si može priuštiti naknadu. Dakle, neće biti ograničeno na jedinu srednju do veliku korporaciju.

Trgovanje potrebama otvorenog ekosustava

Suprotno tome, blockchain za financiranje trgovine može ponuditi tržište na kojem bilo koji uvoznik ili izvoznik može brzo i lako dobiti pristup kreditima ili osiguranjima ili drugim savjetodavnim rješenjima.

Ali da bi se sve ostvarilo, trgovanje treba raditi na blockchain platformi za financiranje trgovine. Nadalje, platforma je najprikladnija za cilj jer je otvorena, transparentna i automatizirana, tako da se tvrtke više neće morati pouzdati u povjerenje.

Dakle, koje su potrebe za akterima financiranja trgovine iz nove platforme?

Brze transakcije: Operativni tim za financiranje trgovine mora imati bržu transakciju, što će zauzvrat smanjiti dnevne opće troškove. Štoviše, pomoći će im da se usredotoče na iskustva za rješavanje sporova.

Praćenje transakcija i podnošenje zahtjeva za kredit: Svi uvoznici i izvoznici žele se prijaviti za kredite i izvršiti plaćanje bez ikakvih gnjavaža. Štoviše, oni također trebaju pratiti status transakcije u stvarnom vremenu.

Nema kršenja: Davatelj usluga logistike mora u potpunosti razumjeti koncept sporazuma. Dakle, moraju isporučiti dobro u vremenu u kojem se ne bi dogodilo kršenje dogovora.

Potpuna transparentnost: Pa, očito im je potreban potpuno transparentan postupak u cjelokupnom sustavu trgovanja. Na taj način mogu minimizirati rizike povezane s tim. Razgovarat ćemo o tome kako uloga blockchaina trgovinskog financiranja zapravo može ispuniti sve te potrebe.

Može li otvorena platforma ponuditi bilo koje rješenje?

Blockchain platforma za trgovinsko financiranje bit će otvorena za sve strane i ponudit će barem dvije značajne prednosti –

 • Samoposlužni pametni ugovori: Blockchain platforma za financiranje trgovine može ponuditi API standarde za stvaranje ugovora. Nadalje, bilo koji izvoznik ili uvoznik može jednostavno graditi svoje ugovore koristeći platformu ili bilo koju drugu web stranicu koja nudi posebne API-je za financiranje trgovinskog financiranja za ugovore – koristeći građevinske blokove ili unaprijed definirane predloške kako bi sve bilo lako.
 • Ulaz za namirenje i plaćanje: Blockchain platforma za financiranje trgovine omogućuje logistici, financijama, bankarskim operaterima i posrednicima da prate i izvršavaju uplate. Nadalje, on djeluje i kao platni prolaz, ali slijedi pravila sporazuma. Štoviše, možete se koristiti bilo kojim blockchain softverom za financiranje trgovine kako biste se prilagodili i učinili novom vrstom pristupnika.
 • Transparentnost: Blokchain platforme za financiranje trgovine mogu ponuditi razinu transparentnosti koja im je potrebna da bi se koristila u stvarnim životnim događajima. Nadalje, ovo će drastično smanjiti krivotvorene proizvode ili bilo koje druge prijevarne radnje.

Ovo su neke od nekoliko točaka koje blockchain trgovinskog financiranja može ponuditi trgovinskom financiranju. To je samo zamisao. Međutim, ljudi danas koriste blockchain za financiranje trgovine.

No s tehnološkim napretkom, sasvim je uobičajeno da platforma nudi specifične značajke za određenu vrstu tvrtki. Nadalje, ono što mislimo jest da ćete, ako vodite poduzeće, dobiti rješenja za svoje potrebe poduzeća.

S druge strane, manje tvrtke nemaju velike potrebe za količinama. Štoviše, potreba za financiranjem trgovine zapravo se razlikuje od tvrtke do tvrtke. Dakle, dobivanje blockchaina za financiranje trgovine samo za vaše specifične potrebe trebalo bi malo pomoći u rješavanju situacije.

Trgovina financijskim blokovima za spašavanje

Nova digitalna potreba za sigurnošću raste posvuda. Nadalje, kako se sve digitaliziralo, svi žele iznimnu sigurnost za svoje tvrtke. U tom smislu blockchain uistinu dolazi u pomoć.

Svojim novim decentraliziranim modelom redefinira vrijednosti operacija i interakcija. Štoviše, to je i prilično isplativo. Pa, zašto ga ne biste koristili, zar ne?

Tri ključne značajke blockchain tehnologije zapravo revolucioniraju bolne točke financiranja trgovine. A s ove tri karakteristike možete stvoriti blockchain platforme za financiranje trgovine za svoje potrebe. Osim toga, to su kriptografska sigurnost, mehanizam konsenzusa i sustav distribuiranih knjiga.

 • Kriptografska sigurnost:

Blockchain je pun iznenađenja. Dolazi s kriptografskim sigurnosnim mehanizmom koji omogućuje da sve na knjizi bude nepromjenjivo i vjerodostojno. Dakle, kada pohranjujete trgovinske transakcije u sustav glavne knjige, nitko ih neće moći promijeniti na bilo koji način.

Dakle, sve na glavnoj knjizi bit će vjerodostojan izvor informacija. Pomoću posebnog odobrenog pristupa možete odrediti i tko može vidjeti vaše trgovinske transakcije, a tko ne.

 • Distribuirana knjiga:

To znači da niti jedna stranka ne bi imala potpunu kontrolu nad cijelom mrežom. Sve će se distribuirati među stranama uključenima u proces, uglavnom proces konsenzusa. Nadalje, ovo pomaže blockchainu za financiranje trgovine da upravlja ugovornim pogodbama, mrežu učini elastičnom i riješi se bilo kakvih manipulacija.

 • Konsenzusni mehanizam:

Mehanizam konsenzusa zaista je važan za nesmetano funkcioniranje bilo kojeg trgovinskog financiranja. Omogućuje svim uključenim stranama da se slože s transakcijom i dodaju je u knjigu. Nadalje, ako koristite bilo koju domaću valutu, možete se riješiti problema s dvostrukim trošenjem, potrebe za pomirenjem unutar trgovačke emisije i lažnih aktivnosti.

U stvarnosti se sve ove značajke spajaju i čine temelj blockchaina financiranja trgovine. Nadalje, omogućuje da blockchain za financiranje trgovine bude robustan i sinergičan. Može li biti bolje od ovoga?

Pogledajte naš vodič na Blockchain za zdravstvo sada!

Prednosti Blockchaina i kako financiranje trgovine može funkcionirati pomoću BlockchainaInfografika

Tehnologija blockchaina za financiranje trgovine

4. poglavlje: Koje su prednosti blockchaina?

 • Pregled i pregled u stvarnom vremenu

Bilo koji dokument koji se odnosi na financiranje trgovine na platformi može se pregledati kako bi se provjerila njegova autentičnost u stvarnom vremenu. Kad bi dvije strane kreirale ugovor, morale bi priložiti određene dokumente kako bi bile sigurne da je sve autentično. Da bi to učinili, mogu izravno učitati dokumente u knjigu blockchain trgovinskog financiranja.

Nadalje, nakon provjere autentičnosti i provjere valjanosti obje strane mogu ih pregledati u stvarnom vremenu. Štoviše, na taj način mogu smanjiti puno vremena jer se obično brinu o tome obje banke ili financijska podrška, a ponekad tim dokumentima treba puno vremena da se obrade.

U stvarnosti, tijekom razmjene ovih dokumenata ponekad se dogode prijevarne radnje. Dakle, mogli biste poslati autentični dokument, ali na putu bi se moglo doći do njega. Nadalje, druga strana također bi se mogla petljati u to i tvrditi da uopće niste poslali autentične papire. To rađa sporove.

Međutim, blockchain za financiranje trgovine može se prilično lako pobrinuti za situaciju jer je platforma sigurna. Štoviše, nitko se ne bi mogao petljati u to.

 • Transparentni faktoring

Blockchain može ponuditi transparentan prikaz računa što pomaže u kratkoročnom računanju. U stvarnosti se ova situacija događa kada biste za vođenje posla trebali trenutni novac. Faktoriranje računa je druga vrsta financijske transakcije i posebna vrsta financiranja dužnika. Nadalje, tvrtka može prodati svoje račune trećoj tvrtki po sniženim cijenama.

Očito biste morali kompromitirati s dobiti od neplaćenih računa; međutim, dobit ćete trenutni novčani tijek. Nadalje, ublažavanje kreditnih rizika jedan je od glavnih razloga za faktoring fakture.

Možda i izvoznik dobro prodaje uvozniku i daje im ispravne račune. U stvarnosti je potrebno 30, 60 ili čak 90 dana da se potvrdi plaćanje. Dakle, izvoznik je mogao neplaćene račune prodati faktoring tvrtki.

Oni će vam dati recimo 90% uplate u roku od tog dana. Štoviše, naknadu će kasnije dobiti izravno od uvoznika. Kao što vidite, izvoznik za to mora platiti naknadu, a naknada su fakture s popustom.

Ono što možete učiniti u financiranju trgovine za blockchain je prijenos ili prodaja neplaćenih računa faktorskoj tvrtki na platformi. Nadalje, mogu provjeriti račune i provjeriti jesu li svi neplaćeni te je li kreditno sposoban klijent. Nakon toga mogu obraditi uplatu i dobit ćete je u roku od jednog dana.

Nakon što je pošiljka izvršena i uvoznik primi robu, oni mogu izvršiti plaćanje faktoring tvrtki i zaključiti ugovor. Dakle, ne biste trebali čekati nakon što je pošiljka izvršena, možete dobiti platu u roku od dana vaše pošiljke ili čak prije toga.

 • Nema međuprodukata

Nema potrebe za posredovanjem i povećavanjem rizika od prijevare. Umjesto toga, banke mogu bez problema olakšati financiranje trgovine. Obično banke u financiranju trgovine moraju vjerovati posredniku da će održavati kontakte s drugom stranom i slati osjetljive podatke.

U stvarnosti je posrednik jaka strana prijevarnih aktivnosti i nisu pouzdani. Ali s blockchainom za financiranje trgovine, nećete morati razmišljati o tome. Štoviše, banke sada mogu izravno kontaktirati banku druge strane i obrađivati ​​sve dokumente u skladu s tim. Blockchain platforma za financiranje trgovine visoko je zaštićena i za to može ponuditi peer-to-peer vezu.

 • Nema dvostruke potrošnje

Sve se teretnice mogu pratiti s blockchaina, što eliminira mogućnost dvostruke potrošnje. U stvarnosti, teretnice treba temeljito provjeriti kako biste osigurali da ne plaćate više robe od one koju ste naručili. Teretnice je zapravo temeljit popis sadržaja pošiljke. Nadalje, prodavatelj može promijeniti broj robe; ovo može stvoriti scenarij dvostruke potrošnje.

Ali s blockchain platformom za financiranje trgovine moći ćete pratiti teretnice i nećete morati trošiti više ili manje od onoga što je izvorni račun.

 • Izvršenje pametnog ugovora

Pametni ugovori su bitni u blockchainu financiranja trgovine. Nadalje, ugovor s kojim se obje strane izvorno slažu sada je u potpunosti na platformi. Sve što trebate je upoznati svog partnera s platforme i napisati ugovor o pametnom ugovoru s unaprijed definiranim pravilima.

No, teško je pratiti sva pravila i ispuniti svako od njih. Zbog toga će se status ugovora o pametnom ugovoru ažurirati u stvarnom vremenu, što će smanjiti papire i vrijeme. Nadalje, nakon ispunjavanja svakog zahtjeva, obje strane dobit će ažuriranje cjelokupnog postupka. To će osigurati da obojica znaju kada će se trgovati i u kojoj su fazi.

 • Dokaz o vlasništvu

Blockchain može ponuditi dokaz o vlasništvu i biti potpuno transparentan o mjestu pošiljke. Dokaz o vlasništvu dolazio bi od izvoznika da više nije vlasnik dobra, već ih od sada uvoznik posjeduje i koristi ih kako žele.

Međutim, pravilna obrada ovog pravnog dokumenta postaje prilično komplicirana, uglavnom u slučaju međunarodne trgovine. Blockchain za financiranje trgovine u ovom pitanju može ga učiniti puno jednostavnijim. Nadalje, promjena vlasništva dogodila bi se u blockchain platformi za financiranje trgovine, a obje strane mogu razmijeniti dokumente sa svojim potpisom kako bi zapečatile posao.

Štoviše, nakon toga uvoznik može legalno koristiti dokumente, neće biti problema s tim.

 • Propisi

Kao što smo ranije rekli, u slučaju međunarodne trgovine postoji mnogo prepreka. Nadalje, u drugim biste se zemljama mogli suočiti s nečim potpuno legalnim u vašoj zemlji. Također, pošiljka također mora održavati zakone i propise tijekom putovanja ako bi usput prolazila kroz druge regije.

Stoga nastaje puno složenosti, a mnogima je teško pratiti ih. Međutim, s blockchainom za financiranje trgovine, svi se regionalni propisi mogu održavati samo s jednog mjesta. Nadalje, također može primijeniti KYC / AML rješenja kako bi ga učinili čvršćim.

Pogledajte naš Ultimate Blockchain Cheat Sheet da biste na lakši način saznali više o blockchainu!

Mogući slučaj upotrebe financiranja trgovine Blockchain

Postoje mnogi slučajevi upotrebe blockchain trgovinskih financija. Da vidimo što su, hoćemo li?

 • Sigurnost plaćanja pomoću postupka automatizacije

Pa, tradicionalno akreditivi zapravo nude učinkovit način za smanjenje rizika od međunarodne trgovine. Međutim, ovo se pokazalo neproduktivnim po tom pitanju. Zašto?

Zbog veće cijene koja dolazi. Tipično banke olakšavaju namiru i trgovinski tok te nude akreditive.

Štoviše, sve se akreditivi temelje na dokumentaciji, ali ne uključuju isporuku robe ili čak kvalitetu robe. Nadalje, ponekad čak ne uključuje tehničke pravne aspekte ugovora.

Kao rezultat toga, banka formulira određene točke i zadržava diskrecijsko pravo. U stvarnosti, takva vrsta situacije dovodi do sporova onoliko puta koliko ih ljudi pogrešno protumače. Štoviše, pogreške u terminološkim zahtjevima to čine mnogo gorim. Nadalje, zbog toga roba ostaje na mjestu isporuke bez zahtjeva.

Ako se dogodi bilo kakva neusklađenost podataka između akreditiva i plaćanja trgovačkim dokumentima, odgodite. Dakle, ukoliko ga kupac ne odobri, prodavač ga neće dobiti, što je gubitak za prodavatelja. Štoviše, ako LC vrijedi samo kratko vremensko razdoblje i obrada pošiljki traje dulje, tada postaje nevaljana. Stoga, nanošenje više problema nego njegovo smanjenje.

Kako slučaj upotrebe Blockchain Trade Finance može pomoći

Zato u ovom slučaju slučaj korištenja blockchain trgovinskog financiranja zaista može dobro doći. Uz pomoć slučaja upotrebe blockchain trgovinskog financiranja, LC možete modelirati kao samoizvršni pametni ugovor.

Korištenje ove metode automatiziralo bi provjeru usklađenosti prema uvjetima trgovanja, a prodavatelju bi bilo sigurnije i brže plaćanje. Ne biste se trebali brinuti oko plaćanja u slučaju problema, jer za to neće biti prostora.

Štoviše, automatizacija postupka također bi značila da će se sva odstupanja koja se povećavaju otkriti od samog početka. Zbog toga je to jedan od učinkovitih slučajeva korištenja blockchain trgovinskog financiranja.

 • Osiguranje isporuke za kupce koji koriste tokenizaciju trgovačkih sredstava

Vidljivost je jedan od glavnih ključeva u pogledu financiranja trgovine. To je zato što bi kupci morali znati o pravovremenim naznakama kada bi mogli dobiti potencijalnu pošiljku robe. Nadalje, da bi ispunili svoje nizvodne obveze, moraju znati o mjestu pošiljke.

Međutim, u mnogim slučajevima kupcima zapravo nedostaje ovaj scenarij i nemaju pravi uvid u moguće čimbenike kašnjenja ili loše vremenske uvjete, zagušenja luka i mnoge druge slučajeve do stvarnog vremena isporuke. Nadalje, ovo ograničava mogućnost predviđanja poslovnih rizika i ublažavanja tih rizika.

Osim ovih trgovačkih dokumenata, oni se također isporučuju odvojeno od pošiljke. Dakle, iako ste dobili pošiljku, nećete je moći zatražiti dok za to ne dobijete odgovarajuće dokumente. Štoviše, ljudi mogu lako krivotvoriti dokumente kako bi manipulirali određenim vrijednim točkama, što na kraju dovodi do sporova.

Nadalje, to se uglavnom događa zbog interakcije unutar dionika, trgovinskih postupaka, varijacija propisa u zemljama i nedostatka odgovarajućih sigurnosnih protokola. Tako ćete vidjeti sve više i više prijevara s dokumentima između trgovačkih tvrtki.

Kako slučaj upotrebe Blockchain Trade Finance može pomoći

Na blockchain platformi za financiranje trgovine lako možete riješiti ovaj problem. Nadalje, slučaj upotrebe financiranja trgovine blockchain više je nego sposoban za rješavanje problema s isporukom. Možete koristiti blockchain za platformu za financiranje trgovine da biste digitalizirali svu trgovinsku imovinu pomoću kripto-tokena. Štoviše, možete ga koristiti i za označavanje skrbništva ili promjenu vlasništva na donositelja uz postupak otpreme.

Sve što ćete morati učiniti je povezati prijenos između dvije trgovačke tvrtke i uspostaviti lanac porijekla. Nadalje, bilo koja relevantna strana također može izdavati trgovačke dokumente izravno na blockchain platformi za financiranje trgovine bez ikakvih gnjavaža.

Štoviše, tokeniziranje imovine na platformi blockchain za trgovinsko financiranje nudi bolju opciju upravljanja rizikom, umjesto oslanjanja na fizičke dokumente. Zajedno s opcijom praćenja u stvarnom vremenu blockchaina za financiranje trgovine, oni mogu dodatno smanjiti rizik jer će znati točno gdje je pošiljka.

Nadalje, ako počnete koristiti slučaj upotrebe blockchain trgovinskog financiranja za razmjenu dokumenata kao što je teretnica, smanjili biste vrijeme zadržavanja tereta. Štoviše, moći ćete i spriječiti gubitke zbog manipulacije dokumentima pomoću blokchaina trgovinskog financiranja.

 • Smanjenje rizika i povećanje prihoda digitalizacijom platnih instrumenata

Različita potraživanja od kupaca djeluju kao dobavni instrument za dobavljača ili čak kupca. Instrumenti poput mjenica, čekova, mjenica i novčanica mogu vam pružiti potrebnu sigurnost. Međutim, trebali biste ih podnijeti u banku ili za to koristiti druge financijske institucije.

Nadalje, ovo osigurava da imate sredstava za prodaju ili barem prijenos svih instrumenata koristeći popuste, forfetiranje i faktoring.

Međutim, u mnogim slučajevima banke se moraju suočiti s puno zavaravajućih čimbenika. To su ograničena dostupnost informacija o trgovini, veća cijena ručnog probira i mnogi drugi čimbenici koji ih čine ranjivima.

Kao rezultat toga, mogli biste se suočiti sa značajnim gubicima kao što su lažna potraživanja, duplicirano financiranje, skupe parnice, reputacijska šteta, novčane kazne od više milijuna dolara itd..

Nadalje, još jedna glavna bolna točka u financiranju je nedostupnost pravovremenih trgovinskih kredita i nedostatak MSP-a. Kao rezultat, od kupaca dobivaju pravila odgođenog plaćanja, ali nema likvidnosti koja bi zadovoljila njihove kapitalne zahtjeve.

Nadalje, režijski troškovi za izdavanje, prijenos, pohranu i otkup potraživanja čine neučinkovitu, dugotrajnu i skupu opciju. Na kraju, zapeli ste s presporim sustavom za financiranje trgovine.

Kako slučaj upotrebe Blockchain Trade Finance može pomoći

Blockchain platforma za financiranje trgovine u ovom slučaju može doslovno pomoći. U stvarnosti su svi instrumenti plaćanja zapravo kreditni instrumenti za trgovinsku transakciju. Dakle, možete ih izravno izdati na blockchain platformi za financiranje trgovine kao izvorno sredstvo.

Nadalje, moći ćete stvoriti i zadužnice ili mjenice izravno na blockchain platformi za financiranje trgovine između tvrtki koje izdaju i otkupljuju. Ako možete izravno izdati sve instrumente plaćanja na blockchain platformi za financiranje trgovine, tada ćete se riješiti lažnog izdavanja računa oko malih i srednjih poduzeća.

Štoviše, moći ćete i povećati razinu likvidnosti na platformi blockchain for trade finance. To će dugoročno smanjiti razinu rizika i povećati ukupni prihod.

 • Prepoznavanje dobrih partnera kroz upravljanje identitetima

Upravljanje identitetom jedno je od važnih pitanja financiranja trgovine. Što se tiče međunarodne trgovine, obično nema mogućnosti za upoznavanje ili provjeru tvrtke s kojom ćete se udružiti.

Zato u mnogim slučajevima postoji ogromna količina prijevarnih radnji s pravim identitetom tvrtke. Mnoge tvrtke tvrde za mogućnosti koje ne mogu ponuditi, a mnoge dijele pogrešne podatke o svojoj tvrtki.

Također, postoji grupa podređenih tvrtki koje se pretvaraju da kupuju ili prodaju robu tvrtkama, ali na kraju trgovine ne plaćaju ili čak pošalju pošiljku. Također, banke moraju u potpunosti olakšati trgovinske transakcije kako bi pokrile sav rizik isporuke ili plaćanja obje strane.

Međutim, bez odgovarajućeg kanala za upravljanje identitetom, ponekad se moraju nositi i s velikim gubicima.

Kako Blockchain platforma za financiranje trgovine može pomoći

Sada s napretkom tehnološkog blockchaina, platforma za financiranje trgovine može vam ponuditi sustav upravljanja identitetom. Dakle, za to svaka stranka koja se želi pridružiti mreži mora dokazati svoj identitet, a te dokumente možete sačuvati na blockchain for trade finance platformi.

Štoviše, provjeriti jesu li autentični ili zapravo jest onaj za koga tvrde da će biti super jednostavno jer ćete to moći učiniti u stvarnom vremenu.

Nakon što se potvrdi kreditna sposobnost tvrtki, možete osigurati da sva povijest dokumenata bude na platformi financiranja trgovine temeljenoj na blockchainu. Dakle, svima njima možete upravljati s jednog mjesta.

Nadalje, očuvanje svih identiteta tvrtki također će ponuditi transparentniju i učinkovitiju platformu za financiranje trgovine temeljenu na blockchainu.

 • Upravljanje ugovorima i dokumentima kroz nepromjenjivu knjigu

Budući da ćete se baviti puno papira u financiranju trgovine, sasvim vam je uobičajeno upravljati svim dokumentima i ugovorima u skladu s tim. Obično ljudi trebaju provjeravati određene dokumente u određeno vrijeme tijekom trgovanja. Stoga postaje važno da upravljate svima njima, ili čak i ako napravite jednu pogrešku, to bi moglo dovesti do problema.

S druge strane, morali biste se baviti i mnogim pravnim aspektima. Dakle, bilo koji manji problem mogao bi dovesti do parnica ili velikih novčanih kazni. U stvarnosti, malo ljudi zapravo može upravljati svim dokumentima u skladu s tim i također pravilno održavati sva pravila.

Kako platforma za financiranje trgovine temeljena na blockchainu može pomoći

Platforme za financiranje trgovine temeljene na blockchainu mogu lako upravljati svim vašim dokumentima vezanim uz trgovinu s mreže. Nadalje, dokumenti poput regulatornih, financijskih, osiguravajućih i komercijalnih, u potpunosti su dokaz jer ih možete hashirati i učiniti dostupnima relevantnim stranama.

Dakle, svi će samo izmijeniti najnoviju verziju, a sve drugo osim toga bit će nepromjenjivo.

Obično će platforme za financiranje trgovine temeljene na blockchainu biti nepromjenjive, što znači da nitko neće moći ništa promijeniti. Međutim, budući da ga treba stalno ažurirati, svaki korisnik mora unijeti promjene u nedavne datoteke. Očito će vam za to trebati određena odobrenja za pristup. Svi dokumenti trebaju reviziju prije nego što budu pohranjeni u knjigu.

Nadalje, zadržavanje svega na nepromjenjivom kanalu platforme za financiranje trgovine temeljene na blockchainu osigurava bolji rezultat svaki put.

 • Smanjene naknade za transakcije uz automatsko poravnanje

Kao što već znate, u financiranju trgovine postoje brojni igrači. Međutim, nije svaki od njih potreban za novi model blockchain-a za financiranje trgovine.

Na primjer, banke obično namiruju i osiguravaju da obje strane dobivaju jednaka prava. Međutim, ovi procesi ili usluge koje banka nudi oduzimaju puno vremena i novca.

Preciznije, akreditivi su neki od financijskih izvještaja koji zahtijevaju visoku razinu troškova. Dakle, banke su u izvjesnom smislu i posrednik ili posrednik u smislu financiranja trgovine.

Kako Blockchain platforma za financiranje trgovine može pomoći

Blockchain model financiranja trgovine nudi puno različitih načina za trgovinu. Možete se služiti uobičajenim načinom i raditi sve na knjizi. U ovom blockchain modelu financiranja trgovine bavit ćete se svim tradicionalnim igračima financiranja trgovine.

Međutim, ako vi i vaš trgovinski partner imate odgovarajuće razine povjerenja ili čak potvrdite valjanu identifikaciju, nije potreban svaki sloj tijekom trgovine. Ugovor možete jednostavno izvršiti pomoću značajki pametnih ugovora na blockchain platformi za trgovinsko financiranje. Zato morate implementirati blockchain za posao.

Nadalje, sve što trebate učiniti je postaviti pravila oko kojih se oboje slažete i pomoću matičnog tokena obaviti trgovinu. Čineći to, nećete morati platiti velike naknade za usluge nijednom posredniku. Druga je mogućnost da su, kada imate posla sa stabilnom izvornom imovinom, oni mnogo trajniji od fiat valuta.

Dakle, tijekom prekograničnog plaćanja nećete morati brinuti o problemima konverzije s blockchainom trgovinskog financiranja. Štoviše, naknade za transakcije u blockchain platformi za trgovinsko financiranje prilično su male, pa je svima win-win situacija.

Želite li znati više o Blockchain transformaciji? Pogledajte naš Priručnik o transformaciji blockchaina!

Poglavlje 5: Kako financiranje trgovine može funkcionirati pomoću Blockchaina

Korak 1: Koristite Blockchain platformu za financiranje trgovine kako biste se upoznali s trgovinskim partnerima

Krenimo s prvim korakom. U slučaju da financiranje trgovine prolazi kroz vas, morat ćete se sastati s drugim tvrtkama kako biste postigli dogovor. Nadalje, vaše se potrebe prodaje i kupnje razlikuju od tvrtke do tvrtke, a izazov je dobiti najprikladnijeg partnera.

Zbog nedostatka likvidnosti trgovanje postaje pomalo otežano. Dakle, povezivanje s pravim kupcem nije jedna od pogodnosti trgovanja. Na primjer, možda će vam trebati pošiljka kaputa, ali ona mora biti posebno izrađena prema vašoj marki. Štoviše, za to trgujete s inozemnom tvrtkom koja proizvodi kapute. Međutim, oni je nisu u mogućnosti izmijeniti prema vašim potrebama.

Problem je što nije lako prebaciti se na drugu tvrtku kad ste na tržištu bez ikakve likvidnosti. Nadalje, možda nećete znati ni za druge igrače koji nude posebne izmjene.

Međutim, kada je riječ o financiranju trgovine na blockchainu, možete dobiti likvidnost koju želite za svoju određenu nišu. Tvrtke iz cijelog svijeta mogu se okupiti na platformi i odabrati najboljeg potencijalnog trgovinskog partnera.

Što je još važnije, budući da je sve na blockchain-u i platformi za financiranje trgovine autentično, nema šanse da tamo postoji bilo koja prevarantska tvrtka. Nadalje, to će omogućiti kupcu i prodavaču da koriste blockchain i platformu za financiranje trgovine kako bi pronašli potencijalne trgovinske partnere koji su pouzdani. Bit će to poput tržnice na kojoj će postojati odgovarajući motor koji odgovara kupcima i prodavačima.

Štoviše, svi će iznijeti svoje mogućnosti i zahtjeve kako bi postigli bolji rezultat u financiranju trgovine na blockchainu.

Korak 2: Stvorite pametni ugovor i pokrenite narudžbu

Jednom kada pronađete svog potencijalnog partnera, započet ćete sporazum s njim na blockchainu i platformi za financiranje trgovine. Za to ćete ih trebati kontaktirati izravno koristeći peer-to-peer mrežnu vezu.

Jednom kada znate da sve ugovore odobravaju obje strane, možete početi definirati pravila koristeći pametne ugovore na blockchainu i platformi za financiranje trgovine. Svako financiranje trgovine na blockchain platformi ponudit će značajke pametnih ugovora jer je to jedan od nužnih elemenata. Nadalje, stvaranje digitalnog ugovora na blockchainu i platformi za financiranje trgovine prilično je jednostavno.

Štoviše, mnoga financiranja trgovine na blockchain tvrtkama nude predloške za postavljanje ugovora. Dakle, ni za to vam neće trebati tehničko znanje. Nakon toga, kada obje strane pogledaju ugovor u stvarnom vremenu i dogovore se, kupac će pokrenuti narudžbu.

Korak 3: Obaveze kupca o bankovnom plaćanju

Kao što već znate, obje strane banke uglavnom se brinu o procesu plaćanja financiranja trgovine. Dakle, u slučaju financiranja trgovine na blockchainu, banke obje strane također će biti na sporazumu o pametnom ugovoru.

Na taj će način pregledati ugovor i postupak, a zatim pokrenuti određene korake koji trebaju njihove radnje. Nadalje, kada su ispunjeni uvjeti pametnog ugovora, oni mogu podmiriti plaćanje koristeći trgovinsko financiranje na blockchain platformi. Štoviše, plaćanje će se izvršiti s bankovnog računa kupca na bankovni račun prodavatelja.

Korak 4: Financiranje potraživanja za prodavatelja

Obično se plaćanje financiranja iz trgovine vrši u roku od 30, 60 ili 90 dana. To uglavnom ovisi o vremenu otpreme. Nadalje, pošiljke u međunarodnoj trgovini mogle bi potrajati puno vremena, ovisno o ruti.

Štoviše, prodavač možda neće imati vremena čekati toliko dugo da primi uplatu. Umjesto toga, mogu ubrzati postupak financiranja potraživanja od svoje banke. Kako će to učiniti?

Oni mogu prodati svoje račune drugoj faktoring tvrtki i umjesto toga dobiti novac na platformi blockchain i trade finance. Nadalje, banka prodavatelja dostavit će račun, a faktoring tvrtka će se dogovoriti o pametnom ugovoru i platiti prodavaču.

Nakon toga, faktoring tvrtka i kupac izravno će zajedno raditi na pametnom ugovoru koristeći blockchain i platformu za financiranje trgovine.

Korak 5: Otprema i praćenje robe

Praćenje procesa otpreme na blockchain-u i platformi za financiranje trgovine izuzetno je jednostavno. Uz to, postupak je sličan praćenju proizvoda iz lanca opskrbe. Tragač će kupcu i prodavaču dati do znanja gdje se točno nalazi teret. Nadalje, neće biti važno na koji način prodavač otprema robu. Tragač će ih uvijek obavijestiti o točnom mjestu i stanju robe.

Naprednije financiranje trgovine na blockchain platformama nudi posebne mogućnosti praćenja. Štoviše, omogućuju vam poznavanje određenih značajki poput vremenskih uvjeta ili temperature ili netaknutosti robe. Nadalje, moći ćete pratiti i kvalitetu proizvoda ako je vremenski osjetljiv.

Dakle, nakon što prodavatelj otpremi robu, obje će strane pratiti postupak pošiljke.

Korak 6: Kupac potvrđuje trgovinu

Kad kupac dobije pošiljku i vidi ažuriranje pametnog ugovora, kontaktirat će brodarsku tvrtku kako bi je potvrdio. Nakon što se svaki dokument dokaže autentičnim na platformi, kupac će potvrditi trgovinu pametnim ugovorom.

Nadalje, za potvrdu će biti opcija da kliknete gumb za potvrdu. U slučaju bilo kakvih sporova, postojat će mogućnost rješavanja spora u financiranju trgovine na blockchainu. Štoviše, dobit ćete više mogućnosti za odabir vrste sukoba ili žalbe protiv kupca ili prodavatelja.

Nakon obrade toga, kupac će zatim potvrditi plaćanje koristeći trgovinsko financiranje na blockchainu. Međutim, u slučaju različitog rješavanja, dogodit će se određene radnje.

Korak 7: Prodavatelj dobiva plaćanje

Pošiljka je izvršena, a kupac je to potvrdio na platformi blockchain i trade finance. Dakle, pametni ugovor automatski će pokrenuti plaćanje za prodavatelja koristeći trgovinsko financiranje na blockchainu.

Prvo da bi to učinila, banka kupca tereti iznos novca s računa, a zatim ga šalje izravno na bankovni račun prodavatelja. Drugo, banka prodavatelja potvrdit će plaćanje na blockchainu i platformi za financiranje trgovine. Napokon, obje će strane raskinuti ugovor jer je sve prošlo u točki.

Pogledajte naš vodič na Blockchain za osiguranje odavde!

Blockchain konzorcij, tvrtke i popularne Enterprise Blockchain platforme za financiranje trgovineInfografika

konzorciji za financiranje trgovinskog financiranja

Poglavlje 6: Popularni blokchains poduzeća pogodni za financiranje trgovine

Mnogo je poduzeća koja implementiraju blockchain. Međutim, nije svaki od njih pogodan za nišu financiranja trgovine. Financije su jedan od vitalnih slučajeva blockchain tehnologije, a mnoga poduzeća sada nude posebna rješenja za blockchain platforme za financiranje trgovine.

Ako tražite najbolje blockchain tvrtke za financiranje trgovine, koje bi podstakle vaš projekt, tada biste svakako trebali provjeriti sve opcije u nastavku. Odabrali smo najpopularniji i najprikladniji poduzetnički blockchain pogodan za financiranje trgovine. Pa, da vidimo što su –

 • Hiperledger

Počnimo s jednim od glavnih igrača u ovoj industriji – Hyperledgerom. Hyperledger je projekt Linuxa, a nastao je od 2016. Nadalje, Hyperledger je izvrsno rješenje za razne vrste industrija, uključujući financiranje trgovine.

Trgovačke tvrtke za financiranje blockchaina definitivno bi se svidjele prikladnim za njihov projekt zbog široke integracije. Trenutno Hyperledger ima više od 185 suradnji u tijeku. Štoviše, s deset različitih vrsta projekata u torbi, Hyperledger praktički vlada tržištem.

Bit će vam drago kada saznate da mnogi njihovi projekti podržavaju trgovinsku financijsku nišu i nude ekskluzivne značajke upravo za to.

Što nudi?

Dopušteni Blockchain sustav

Tehnologija blockchaina za financiranje trgovine dolazi s dopuštenim okvirom. Dakle, kad se pridružite mreži, morat ćete potvrditi svoju identifikaciju. Nadalje, lako ćete pronaći svoje relevantne partnere.

Velika skalabilnost uz veće performanse

Blokchain platforme za financiranje trgovine moraju biti skalabilne. Također, trebaju pokriti tisuće transakcija u roku od nekoliko sekundi. Zato Hyperledger nudi visoku skalabilnost uz vrhunsku kvalitetu rezultata.

Dostupnost podataka koje treba znati

Blokovske platforme za financiranje trgovine moraju se nositi s puno osjetljive dokumentacije. Nadalje, trebali bi osigurati da ih mogu vidjeti samo trgovinski partneri. Za to Hyperledger ponuda mora znati samo dostupnost podataka u knjizi.

Jezici bogatih upita

Hyperledger nudi bogate jezike upita, pa bi bilo kojem trgovačkom poduzeću bilo lako pretraživati ​​bazu podataka.

Modularna arhitektura

Dodavanje novih značajki u blockchain platformi za trgovinsko financiranje bila bi laka stvar s modularnom strukturom mreže.

Mjerenje sigurnosti osjetljivih podataka

Hyperledger zna da sve financijske usluge moraju imati visokokvalitetnu sigurnost u koju nitko ne može upasti.

 • Ethereum Enterprise Alliance

Još jedna izvrsna platforma za poduzeća za financiranje trgovinskih blokova je Ethereum Enterprise Alliance. Ethereum je jedna od najstarijih blockchain tehnologija i najpopularnija po tom pitanju na tržištu. Nadalje, svaki problem s bitcoin arhitekturom ne postoji u Ethereumu.

Štoviše, ova platforma nudi robustan raspon funkcionalnosti za blockchain tvrtke za financiranje trgovine. Međutim, to nije samo za financijsku industriju. Zbog potražnje za vrhunskim poslovnim potrebama, Ethereum je formirao konzorcij s više od 250 članova. Nadalje, oni su neprofitni blockchain bez dozvola.

Pa, možda mislite da nisu najprikladnije za financijske svrhe. Međutim, oni nude poseban restriktivni pristup za stranke kojima je potrebna privatnost.

Što nudi?

Otvorena platforma

Pa, prije svega, nude platformu otvorenog koda za blockchain platforme za financiranje trgovine.

Autoritet

Blockchain projekti financiranja trgovine moraju se nositi s mjerodavnim utjecajem EEA-e. To je zato što za održavanje otvorenog ekosustava moraju postojati određeni propisi i EEA će to i održavati. Štoviše, ako od početka istaknete svoje smjernice, bilo bi im lakše to održati.

Pružiti vladinu potporu

Što može biti bolji način za pokretanje vašeg projekta financiranja trgovine od pune Vladine sigurnosne kopije? Blockchain platforme obično se bave pitanjima zakona i propisa. Međutim, financijski sektor mora biti pod zakonom. A EEA nudi upravo to.

Sustav koji se razvija

Nitko ne želi zaostajati i zato će EEA uvijek nadograditi svoje značajke i dodati više u javnu verziju platforme. Na ovaj način korist imaju i privatna i javna platforma. A takav će biti i vaš blockchain za financiranje trgovine.

KYC / AML protokoli

Trgovinsko financiranje mora imati KYC / AML protokole da bi bolje poznavalo svoje kupce. Uz EEA dobit ćete sve pravne značajke poput ove.

 • R3 Corda

Corda R3 jedna je od komercijalnih blockchain verzija softvera Corda. Nadalje, platforma je dizajnirana da bude otvoreni izvor za poslovne korisnike. Nepotrebno je reći da bi ga blockchain tvrtke za financiranje trgovine definitivno trebale koristiti.

Najbolja stvar kod ove platforme je što je uglavnom za financijske odjeljke. Iako u nedavnim događajima postoje i druge implementacije, i dalje je to uglavnom namijenjeno financijskim sektorima. Zato je upotreba na vašoj blockchain platformi za financiranje trgovine najbolji mogući poziv.

Corda je nastala iz 2015. godine, a trenutno u svojoj torbi ima više od 200 članova. Nadalje, blockchain tvrtke za financiranje trgovine mogu uistinu koristiti dozvoljenu vrstu prirode u svojim projektima.

Što nudi?

Vatrozid aplikacije

Možda tražite najbolji vatrozid za blockchain aplikaciju. Tada je Corda ovdje da vam spasi dan. Trgovačkim financijama potrebna je snažna zaštita od curenja dokumenata i neovlaštenih promjena. Nadalje, uz pomoć Corde blockchain za financiranje trgovine može iskoristiti ovaj sjajni vatrozid za zaštitu svojih dokumenata.

Šifriranje

Još jedna korisna značajka za blockchain projekte financiranja trgovine je upotreba napredne razine šifriranja. Za to koriste kriptografiju; međutim, ovaj je daleko bolji od bilo koje druge kriptografije na tržištu. Nadalje, praktički je nemoguće da ga neka treća strana dekodira.

Visoka dostupnost

Platforma nudi visoku dostupnost za svu blockchain zajednicu financiranja trgovine. Radi i radi 24/7 s istim naprednim izlazom.

Praćenje i obnavljanje katastrofa

Uz pomoć R3 Corde moći ćete nadgledati mjesto vašeg luksuznog dobra. U slučaju bilo kakvih katastrofa, postoji nebrojeni način oporavka od platforme. Nadalje, postoje glavni alati za čak predviđanje takve katastrofe kako bi se ona izbjegla.

 • Mreškanje

Od 2012. godine Ripple je vrhunska blockchain platforma na tržištu. Međutim, u to je vrijeme to bio Opencoin. Kasnije 2015. godine preimenovan je u Ripple. Blockchain tvrtke za financiranje trgovine voljele bi ovu platformu jer njihov RippleNet povezuje banke, pružatelje usluga plaćanja, korporacije, razmjene imovine itd.

Dakle, ako tražite bilo kakvog financijskog igrača, RippleNet će vam se vratiti. Štoviše, blockchain tvrtke za financiranje trgovine bile bi oduševljene da koriste i gotovo besplatne globalne transakcije. Trenutno imaju više od 100+ organizacija koje rade s njima.

Što nudi?

Otkrijte nova tržišta

Mnoge se financijske institucije trude pronaći odgovarajućeg kupca i na kraju dobiti ugovore s prevarantskim tvrtkama. Ne samo da šteti ugledu tvrtki za financiranje trgovine, već uzrokuje i pomicanje prihoda prema dolje.

Za rješavanje ovog Ripplea nudi nova tržišta odakle možete otkriti potencijalne kupce i prodavače.

Osigurajte više kupaca

Uz pomoć čvrste platforme poput Ripplea, moći ćete privući više kupaca za stvaranje ugovora na mrežnom sustavu. Obično bi prodavači bili oduševljeni jer će uplate dobiti u kratkom vremenu koristeći blockchain trgovinskog financiranja.

Sigurnosni protokoli i sigurnosna pitanja

Puno je rupa u strukturi financiranja trgovine. Da bi bio potpuniji, Ripple nudi najbolje sigurnosne protokole. Povrh svega, nude posebnu sigurnosnu značajku za blockchain platforme za financiranje trgovine.

Pojednostavljivanje postupka plaćanja

Blokchain platforme za financiranje trgovine uvijek trebaju pojednostavljeni izlaz iz ove industrije. Kako je tipična priroda trgovanja prilično složena, mnogi se ljudi suočavaju s teškim problemima. No, uz pomoć Ripplea niti jedna tvrtka za financiranje trgovine ne može uživati ​​u pojednostavljenom procesu transakcija.

 • Kvorum

Kvorum bi trebao biti sljedeći na popisu za blockchain tvrtke za financiranje trgovine. Nadalje, platforma za financiranje trgovine osmišljena je tako da odgovara vrhunskim rezultatima s bržim transakcijama. Kvorum bi najbolje funkcionirao s financiranjem trgovine, jer je mrežna arhitektura sasvim prikladna za široku upotrebu.

Štoviše, kako je dozvoljeno što znači, morat ćete dobiti osobne značajke provjere autentičnosti za ulazak na platformu. Nadalje, ova značajka zaista ide ruku pod ruku s financijskom industrijom.

Blokchain tvrtkama za financiranje trgovine također bi bilo drago što je platforma super skalabilna i neće se srušiti pod pritiskom.

Što nudi?

Tijelo za upravljanje čvorovima

To je nekako poput postupka autentifikacije za ulazak u mrežu. Na početnoj razini, tijelo će provjeriti ima li stranka pravo ući u mrežu ili ne. Zbog toga ćete na mreži uvijek pronaći pouzdane provjerene ljude.

Privatne transakcije

Blokchain platforme za financiranje trgovine moraju održavati privatnost, čak i tijekom transakcija. Zbog toga Quorum svima omogućuje privatne transakcije s drugim korisnikom.

Dogovor putem glasanja

Kvorum postiže sporazum većinskim glasanjem. Dakle, ne radi na tipičnim konsenzusima koji troše energiju. Kako sve ovisi o glasovanju, potrebno je jako kratko vrijeme da se transakcija odobri.

Vrhunske performanse

Za razliku od javne verzije Ethereuma, Quorum nudi performanse visoke klase. I ne samo to, već nudi i veću stopu transakcija od ostalih platformi.

Poglavlje 7: Blockchain konzorciji za financiranje trgovine

 • Mi. trgovina

Osam banaka okupilo se i osnovalo konzorcije za financiranje trgovinskog financiranja pod nazivom We.trade. Prije toga We.trade je bio poznat kao Digital Trade Chain. Međutim, kako bi to učinilo dojmljivijim, preimenovali su se u We.trade. Trenutno uzimaju podršku za financiranje trgovinskog financiranja IBM.

Nadalje, njihova je glavna namjera ponuditi financiranje trgovine na osnovi blockchain-a za male i srednje tvrtke, kao i obično, te se tvrtke suočavaju s najviše problema.

Štoviše, uz pomoć Hyperledger Fabric i IBM-ovog iskustva u bankarskoj industriji, financiranje trgovine temeljeno na blockchainu bit će jeftinije i jednostavno za upotrebu.

U stvarnosti, blockchain konzorciji za financiranje trgovine uzimaju sve sadržaje iz Hyperledger Fabric v1.0.0. Nadalje, Hyperledger je više nego sposoban biti blockchain platforma za financiranje trgovine.

Trenutno su članovi blockchaina trgovinskog financiranja –

UniCredit, Rabobank, Santander, Deutsche Bank, Natixis, Nordea, KBC i HSBC.

Konzorciji blockchain za financiranje trgovine izravno će se izvoditi na IBM Cloudu. Nadalje, na ovaj će se način blockchain trgovinskog financiranja i dalje nesmetano odvijati.

Štoviše, također će pratiti, upravljati i osiguravati međunarodne i domaće trgovinske transakcije na financiranju trgovine temeljenom na blockchainu. Osim toga, sve možete pratiti i putem mobilnih uređaja. Dakle, ovo financiranje trgovine temeljeno na blockchainu je izuzetno povoljno.

 • Marko Polo

Mnogo je financijskih tvrtki koje su osnovale platformu konzorcija blockchain za financiranje trgovine Marco Polo. Nadalje, postoji još jedan član koji djeluje samo kao promatrač i ne sudjeluje u međunarodnom udruženju za trgovinu i forfaiting (ITFA). Štoviše, ITFA se sastoji od preko 170 članova.

Konzorciji blockchain za financiranje trgovine Marco Polo postoje jer žele ponuditi bolje bankarsko iskustvo zajedno s ponudom trgovinskih rješenja potencijalnim kupcima.

Trenutno, blockchain konzorciji za financiranje trgovine Marco polo uzimaju tehničku podršku od R3 Corda i TradeIX. Nekoliko je prednosti ove platforme za financiranje trgovine temeljene na blockchainu. Da vidimo što su –

 • Mutualizacija troškova: Marco polo blockchain za financiranje trgovine omogućuje uzajamno prikupljanje troškova kod mnogih sudionika i članova mreže.
 • Bez rizika: Korištenje blockchain platforme za trgovinsko financiranje vrlo je korisno jer ne nudi nula rizika jer je svaki sudionik provjeren i povezan sa zakonima i propisima.
 • Mrežni efekti: Dolazi s kritičnom masom potrebnim rješenjima za promicanje jake mrežne strukture.
 • Suradnja: Dijeljenje stručnosti i poigravanje tehnologijom u cijeloj industriji dovodi do inovacija. Štoviše, blockchain platforma za financiranje trgovine to promovira.

Trenutno su članovi blockchaina trgovinskog financiranja –

Bangkok Bank, Natixis, Commerzbank, SMBC, DNB, ING, Standard Chartered, BNP Paribas, OP Financial i NatWest.

 • Batavia

Batavia je još jedan od blockchain konzorcija za financiranje trgovine. Trenutno surađuju s IBM-om na implementaciji njihove platforme za financiranje trgovine. Riječ je o malom konzorciju banaka s trenutno samo pet banaka.

Trenutno su članovi konzorcija blockchain trgovinskog financiranja –

CaixaBank, Erste Group, UBS, Montrealska banka i Commerzbank.

Batavia nastoji postojati jer im je cilj ponuditi prekogranične trgovačke mreže uz stvaranje višestranačkih stranaka. Štoviše, žele omogućiti otvoreni ekosustav izvoznika i uvoznika gdje obje strane mogu naći relevantne partnere za trgovinu.

Nadalje, tijekom probnog razdoblja provode se i mnogi projekti uživo, poput načina prijevoza u različitim regijama.

Također, Batavia je trgovala raznim veličinama transakcija i robom proizvoda kako bi testirala kako njihova platforma funkcionira u drugačijoj situaciji. Dakle, pomoću konzorcija Blochain za financiranje trgovine Batavia kupci mogu trgovati bez ikakvih pogrešaka uz punu transparentnost. Uz to, jedinstvena blockchain platforma za financiranje trgovine također povezuje učinkovitije partnere.

 • Voltron

Konzorciji blockchain Voltron za financiranje trgovine temelje se na platformi R3 Corda. Međutim, također surađuju s CryptoBLK-om radi tehnološke podrške. Opet, Voltron dolazi s 12 banaka koje žele pojednostaviti proces financiranja trgovine na međunarodnom tržištu.

Trenutno su članovi konzorcija blockchain trgovinskog financiranja –

Američka banka, Natwest, Bangkok banka, Mizuho, ​​BNP Paribas, BBVA, Intesa Sanpaolo, ING, HSBC, Scotiabank, SEB i CTBC banka.

Svi znate kako su akreditivi temeljna potreba za financiranje trgovine. Zato da bi ga učinio čak i potpuno zaštićenim, Voltron nudi sigurnu blockchain platformu za financiranje trgovine. Korištenjem platforme banke mogu izdavati akreditive s relevantnom dokumentacijom bez brige o pogreškama.

Kako obje strane mogu pregledati sve uživo, također se mogu dogovoriti ili ukazati na pogreške prije nego što zaključe posao. Nadalje, korporativni kupci mogli su izravno učitati dokumente samo sa svojim partnerima. Dakle, ne mogu svi ljudi pregledati sve osjetljive dokumente na knjizi.

 • HKTFP

HKTFP je blockchain platforma za trgovinsko financiranje sa sjedištem u Hong Kongu. Platforma je suradnja banaka i Hong Kong Monetarne uprave. Štoviše, blockchain platforma za financiranje trgovine radi na dokazu koncepta koji se temelji na posebnim značajkama samo za financiranje trgovine.

Trenutno su članovi konzorcija blockchain trgovinskog financiranja –

Banka Kine, HSBC, Hang Seng banka, ANZ, Standard Chartered, DBS i Banka Istočne Azije.

Primarni je cilj digitalizirati svaki pojedini dokument i postupak. Štoviše, postojanjem jedinstvenog oblika istinite dokumentacije ne bi bilo prijevara. Nadalje, također se žele povezati s drugom blockchain platformom za financiranje trgovine kako bi proširili mrežu trgovanja.

Također, HKTFP je skalabilno rješenje jer tržište trgovinskih financija pati od nedostatka likvidnosti. Još jedno veliko pitanje koje žele riješiti su visoke cijene. Tako da, uz pomoć platforme, napokon možete trgovati povoljnim cijenama u tim regijama.

Za napajanje platforme koriste Hyperledger Fabric.

 • Komgo

Komgo je još jedan blockchain konzorcij za financiranje trgovine. Njihov je primarni cilj ponuditi učinkovitost i sigurnost pojednostavljenjem, automatizacijom i promovirati određene industrijske funkcije.

Trenutno Komgo želi ponuditi decentraliziranu blockchain platformu za rješavanje problema razmjene podataka za industriju financiranja trgovine.

Za trgovinu robom žele uspostaviti razmjenu podataka i sigurnost, ali je žele potpuno usmjeriti na platformi. Korištenjem svoje platforme kupac i prodavač mogu se bez problema upoznati i povezati putem zaštićenih kanala. Trenutno koriste Ethereum za napajanje svoje blockchain mreže, a također uzimaju tehničku podršku od tvrtke ConsenSys Kaleido.

Nadalje, petnaest je različitih dionika ovog konzorcija koji uključuje trgovce robom, banke, inspekcijske tvrtke i glavne energetske tvrtke.

Članovi konzorcija za financiranje trgovine su –

Gunvor, Shell, BNP Paribas, Citi, Société Génerale, Macquarie, Mercuria, ING, ABN AMRO, Rabobank, Crédit Agricole Group, MUFG banka, Koch Supply & Trgovanje, SGS i Natixis.

Poglavlje 8: Tvrtke iz stvarnog svijeta koje koriste Blockchain za trgovinsko financiranje

 • Mizuho

Japanska banka Mizuho u potpunosti preuzima blockchain platformu za financiranje trgovine. Nedavno su obavili jednu od prvih transakcija financiranja trgovine između Japana i Australije bez ikakvih gnjavaža. Štoviše, prema njima, dvije su se dokumentacije i podaci glatko dijelili.

Nadalje, Mizuho zapravo surađuje s dvije druge strane – Sompo Japan Nipponkoa Insurance i Marubeni Corp. U stvarnosti, njihovo rješenje za financiranje trgovine financijskim mogućnostima može smanjiti značajnu količinu vremena za trgovanje.

Trenutno uzimaju tehničku podršku od IBM-a Japan za razvoj blockchain platforme za financiranje trgovine. Međutim, Mizuho misli da im ostaje još jako dug put prije nego što je projekt apsolutno savršen. Dakle, nadamo se da ćemo uskoro dobiti sjajno rješenje blockchaina za financiranje trgovine.

 • Barclays

Barclays je još jedna od tvrtki koja mijenja tradicionalne načine financiranja trgovine. Zajedno s tvrtkom Wave rade na blockchain platformi za financiranje trgovine koja bi se bavila globalnim trgovinskim problemima.

Nadalje, na njihovoj vrlo novoj blockchain platformi za trgovinsko financiranje dogodila se akreditivna transakcija između Seychelles Tradinga i Ornue. Štoviše, obje su strane razmijenile trgovačke dokumente koristeći platformu Wave bez ikakvih problema. Uz to, koristili su SWIFT za isplatu sredstava.

Nova blockchain platforma za financiranje trgovine osigurava da će sve ugovorne strane vidjeti i prenijeti dokumente i naslove za otpremu koristeći svoju osiguranu decentraliziranu mrežu. Dakle, novi sustav stvarno može ubrzati postupak i smanjiti ukupne troškove.

Štoviše, također je u mogućnosti otkriti sve prijevarne radnje u dokumentaciji. Trenutno je Barclays jedina tvrtka koja istražuje potencijal platforme Wave. Ali oni također žele surađivati ​​s drugim bankama ili financijskim institucijama kako bi u potpunosti iskoristili potencijal ove prekrasne blockchain platforme za financiranje trgovine.

 • Narodna banka Kine

Još jedna izvrsna blockchain platforma za financiranje trgovine radi na putu ka svijetu. Ovaj put Kineska narodna banka vodi projekt s velikom brigom za okoliš tipičnog trgovinskog posla. Guangdong, Hong Kong i Macao Dawan District Trade Finance Blockchain Platform naziv je inicijative za financiranje trgovine.

Nadalje, ovom platformom žele stvoriti ekosustav za prekograničnu trgovinu na području Hong Konga, Guangdonga i zaljeva Macau.

Štoviše, njihova platforma može smanjiti troškove na manje od 6% za mikro do srednja poduzeća. Trenutno rade s 7-8%. Iako možda mislite da nije veliko smanjenje troškova, ali kada imate posla s milijunima, čak 1% čini veliku razliku.

Opet, to neće biti samo za domaću trgovinu, već će obuhvaćati i inozemne tvrtke. Njihova platforma također će provjeriti autentičnost prije davanja pristupa platformi.

 • Scotiabank

Scotiabank istražuje svijet blockchaina financiranja trgovine uz pomoć blockchain platforme AlphaPointa. Nadalje, surađujući s njima, napokon koriste projekt za slanje trgovačkih dokumenata kao probu. Trenutno je suđenje u potpunosti pozitivno, pa možemo pretpostaviti da djeluje prilično dobro.

AlphaPoint je implementirao svoj knjigovodstveni sustav koji može ponuditi digitalizaciju imovine, upravljanje papirima prije i poslije trgovine i stvoriti mjesta trgovine. Nadalje, tijekom suđenja radilo je i na platformi Microsoft Azure i na vlastitoj platformi AlphaPoint.

Štoviše, platforma za financiranje trgovine dobro je opremljena za korištenje naslijeđenih sustava. Međutim, možda će trebati puno vremena da se u potpunosti promijene stari sustavi jer je struktura blockchaina trgovinskog financiranja prilično složena.

Blockchain platforma za financiranje trgovine također je više nego sposobna obrađivati ​​tisuće poslova u sekundi svaki dan! Također će podržavati petabajte podataka!

 • SEB

SEB koristi CGI-jevo rješenje blockchaina za financiranje trgovine. Nadalje, njihovo rješenje Trade360 savršeno je sposobno nositi se s opterećenjem transakcija i propisa trgovinskog financiranja. SEB nudi brojne financijske usluge u više zemalja. Međutim, oni žele u potpunosti iskoristiti svoj puni potencijal ulaganja i korporativnog bankarstva.

Tu će nastupiti njihovo partnerstvo. Trade360 platforma je zasnovana na oblaku samo za financijske sektore. Štoviše, nude unosan softver, arhitekturu i podršku za bilo koju financijsku potrebu za globalnom trgovinom.

Nadalje, sustav podržava usklađenost propisa, što je prijeko potrebno kada je u pitanju trgovina. U stvarnosti, platforma može ponuditi do 30% povećanja prihoda i brži izlaz za tvrtku SEB.

Također, postojat će sigurna privatna zajednica u oblaku koja će vas podržati u svakom pogledu. Nadalje, nudi i izvještavanje u stvarnom vremenu; moći ćete provjeriti status u stvarnom vremenu.

 • KBank

Kbank ili Kasikornbank Public Company Limited isprobava naše pismo jamstva trgovinsko financiranje blockchain-a. Kao tehnološku podršku uzimaju IBM-ovo Hyperledger rješenje. Nadalje, njihov je primarni cilj pojednostaviti i ubrzati postupak garancije. To će uključivati ​​-

 • Poboljšanje cjelokupnog potrošačkog iskustva.
 • Ponudite snažne sigurnosne mjere.
 • Manje cijene za obje strane.

Kbank je jedno od najvećih izdavača Garancije na Tajlandu. Ali zbog skupe prirode, mnogi nisu u mogućnosti dobiti liječenje koje im je potrebno. Nadalje, oni nude i mnoge financijske značajke poput međunarodne trgovine, komercijalnog bankarstva, pa čak i investicijskog bankarstva. U ovom se slučaju moraju nositi s puno sigurnosnih propusta i sporova.

Trenutno samo žele digitalizirati postupak kako bi svim njihovim kupcima bio prikladniji i štedi vrijeme. Nadalje, blockchain za financiranje trgovine bio bi potpuno bez papira, što bi smanjilo razinu temperamenta u ovom odjelu.

 • Dubai Trade i Dubai Custom

Dubai je jedan od gradova entuzijasta koji je prihvatio korisnost blockchain tehnologije. Upravo zbog toga, kako bi bilo još praktičnije, počinju istraživati ​​blockchain trgovinskog financiranja za svaki uvozni i izvozni posao u Dubaiju.

IBM surađuje s njima puno radno vrijeme kako bi im ponudio blockchain rješenja za financiranje trgovine. Nadalje, pružatelj usluga BAAS također će surađivati ​​s brodarskim tvrtkama, bankama i zrakoplovnim kompanijama kako bi to učinio zajedničkim snagama. Štoviše, Dubai Trade and Customs vodit će ih za ovaj projekt. Primarni cilj im je poboljšati običaj i smanjiti situaciju krađe u slučaju otpreme.

Kako koriste Hyperledger tehnologiju, dobit će veći pristup modularnom okruženju i moći će proširiti mrežu po potrebi. U svakom slučaju, platforma će biti velika suradnja ili projekt u niši blockchain-a za financiranje trgovine.

Poglavlje 9: Zaključne riječi

Trgovinsko financiranje jedna je od glavnih industrija koje igraju veliku ulogu u našem gospodarstvu. Međutim, zbog nedostatka odgovarajućeg održavanja, takozvani radni sustav više se ne radi. Sa sve većim lošim iskustvima i mnogim preprekama u globalnoj trgovini, svjetska ekonomija ne može se u potpunosti ujediniti.

U ovom smo vodiču opisali kako upotreba blockchain tehnologije može revolucionirati ovaj sektor. Očito je da blockchain tehnologija nije savršena. Međutim, daleko je superiorniji od naslijeđenih sustava. Uz pomoć odgovarajućeg blockchaina za financiranje trgovine, možemo se samo nadati boljem međunarodnom trgovinskom iskustvu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me