Ultimate Blockchain Cheat Sheet – 20+ Blockchain pitanja o kojima bi svi trebali znati

Blockchain je tehnologija sljedeće generacije koja u potpunosti revolucionira svaki aspekt našeg života. Unatoč mnogim internetskim kontroverzama i raspravama, uloga blockchaina u našem rastu jednostavno se ne može poreći. Ovdje je da ostane, a mnogi stručnjaci iz industrije misle isto.

Ako ste novajlija koja traži blockchain varalicu, onda ste došli na pravo mjesto. Danas ćemo proći kroz 13 blockchain pitanja o kojima bi svi trebali znati.

Blok lanac polako transformira društvene sustave oko nas. Pruža ključnu značajku koju druga tehnologija do sada nije pružala, tj. Decentralizaciju. Značajka decentralizacije također mijenja naš financijski sektor i omogućuje mu utjecaj na gotovo sve okomite verzije.

Ukratko, blockchain ima više pozitivnih nego negativnih strana. Dakle, bez ikakvog odgađanja, krenimo sa blockchain stvarima o kojima bi svi trebali znati. Također možete preuzeti blockchain varalicu pdf kako biste je zadržali pri sebi i učili u pokretu.

Ultimate Blockchain Cheat Sheet Infographic

Blockchian varalica

20+ Blockchain pitanja o kojima bi svi trebali znati

Što je blockchain?

Blockchain možemo smatrati decentraliziranom bazom podataka. Ali, više je od toga. Blockchain je decentralizirana knjiga. U blockchainu se podaci mogu pohranjivati, snimati, pratiti i raditi na njima bez potrebe bilo kojeg centraliziranog tijela. Blockchain se sastoji od blokova koji se pak sastoje od transakcija koje su mu dodijeljene. Svaka je od transakcija šifrirane prirode što zauzvrat štiti identitet sudionika. Ova jednostavna ideja sadrži mnoštvo slučajeva korištenja i može se primijeniti u gotovo svim okomitim sektorima, uključujući financije, državu, promet i tako dalje.

Želite znati više? Pogledajte detaljan vodič o blockchainu.

Vrijedi li blockchain?

Sada, kad smo saznali o blockchainu, moramo odgovoriti na sljedeće pitanje: “Je li blockchain važan?” Ako da, zašto je to važno?

Blockchain je sada vrijedan svake pažnje. To je revolucionarna tehnologija koja pruža alternativu tradicionalnom novcu koji kontrolira i izdaje vlada. Digitalna valuta koju blockchain nudi poput bitcoina izuzetno je popularna i može se koristiti za brže, sigurnije i privatnije transakcije. Također postoje mnogi startupi koji rade na tome da blockchain postanu napredniji u pogledu značajki i funkcionalnosti. Digitalne valute možete koristiti i za kupnju svakodnevnih predmeta.

To je već utjecalo na industriju jer omogućuje tvrtkama da postanu spremne za budućnost i osiguraju rast u pravom smjeru. Štoviše, blockchain je idealna tehnologija koja se koristi za sustav identiteta, gdje se vozačeva dozvola, nacionalni ID i drugi metrički podaci identiteta mogu pohraniti i pristupiti im anonimno.

Što je kriptovaluta?

Kriptovaluta je najpoznatija kao digitalna valuta koja se može pohraniti, kupiti i koristiti putem blockchaina ili distribuirane mreže. Djeluje slično digitalnoj gotovini bez stvarnog postojanja. Vrijednost kriptovalute ovisi o tržišnim uvjetima. Jedna od najpopularnijih kriptovaluta je bitcoin. To je ujedno i prvi digitalni novac koji je nastao 2009. Kriptovaluta se može koristiti za trgovanje bez ikakvog centraliziranog autoriteta. Također čini transakcije jeftinijim i bržim. Ostali ključni primjeri kriptovaluta uključuju Ethereum, NEO, EOS i tako dalje.

Što je Bitcoin?

Bitcoin je prva digitalna valuta koja je koristila blockchain tehnologiju. Nastao je izdavanjem bitcoin bijeli papir 2009. Satoshi Nakamoto. Odatle je postigao veliku popularnost. Stručnjaci također rade na tome kako bi dodali novu značajku, uključujući najnoviju gromobransku mrežu koja će ubrzati transakcije na bitcoin mreži. Što se tiče cijene, na kraju je zabilježio najvišu razinu od 19 tisuća dolara na kraju 2018. godine. U vrijeme pisanja ovog članka, trenutno se kreće oko 6 tisuća dolara po bitcoin-u.

Bitcoin koristi algoritam konsenzusa Proof-of-Work (PoW) za postizanje konsenzusa u mreži. To je način na koji se odobravaju transakcije i osigurava njihova valjanost. Iako su bitcoin toliko popularni, banke ih ne vole, jer normalnim ljudima daje decentralizaciju. Međutim, banke vole blockchain.

Što su pametni ugovori?

Pametni ugovori jednaki su pravnim ugovorima u digitalnom svijetu. Napisan je u kodu i prethodno ga potpisuju dvije strane koje ga koriste za izvršavanje zadatka kao što je transakcija. Pametni ugovori mogu se koristiti za razmjenu imovine, uključujući svojstva, automatizaciju vlasništva i autorskih prava, kao i za automatizaciju organizacije (DAO). Pametni ugovori rade bez ikakvih centraliziranih ovlasti i stoga ih koriste za automatizaciju mnogih zadataka. Ugovor se održava između dvije anonimne strane u kojima se pokreću događaji i izvršava kôd.

Što je Ethereum?

Ethereum je blockchain tehnologija koja je otvorenog koda i omogućava programerima da koriste tehnologiju za stvaranje decentraliziranih aplikacija koje su poznate i kao dApps. Tehnička razlika između bitcoina i Ethereuma je značajna. Ethereum omogućuje programerima da na svom blockchainu hostiraju nove aplikacije uz pomoć pametnih ugovora i dApps-a. Automatizacija je također veliki dio mreže Ethereum. Ethereum rješava puno problema koje je Bitcoin imao. Vitalik Buterin ga je razvio dok pokušava riješiti problem iz druge perspektive. Ethereum koristi algoritam konsenzusa Proof-of-Work (PoW), međutim u budućnosti planira preći na Proof-of-Stake (PoS). Kada usporedimo Ethereum s Bitcoinom, on spada u drugu generaciju blockchaina. To znači da koristi pametne ugovore za automatizaciju mnogih zadataka. Programeri također mogu razviti decentralizirani dApps kojima je cilj riješiti značajnije probleme ili olakšati uslugu na platformi Ethereum.

Što je EOS?

EOS je blockchain platforma koja se može koristiti za izgradnju i primjenu aplikacija industrijske razmjere. Djeluje slično Ethereumu u mnogočemu, a razvio ga je Dan Larimer. Glavni motiv EOS-a je uklanjanje naknade za transakciju i istovremeno omogućavanje skalabilnosti. EOS mogu koristiti programeri za razvoj dApps-a i njihovo skaliranje bez brige o uskom grlu na mreži. EOS koristi decentralizirani operativni sustav kako bi osigurao skalabilnost blockchaina i osigurao vrhunsku komunikaciju između aplikacija. Trenutno je Block.One zadužen za upravljanje razvojem EOS-a.

Detaljno smo obradili EOS. Pogledajte post ovdje.

Što je Hyperledger?

Hyperledger je suradnja s blockchainom otvorenog koda za unapređenje blockchain tehnologija i olakšavanje razvoja okvira distribuirane knjige blockchain za poduzeća. Formiran je u cijeloj industriji gdje će svi raditi na tome da blockchain učine dostupnijim i jednostavnijim za rad. I tehnološki divovi i startupi sudjeluju u ekosustavu kako bi osigurali da blockchain ima okvir za rad s poduzećem. Kako ne bi izgubili fokus, neće pustiti kriptovalute povezane s projektom. Trenutno se pod HyperLedgerom izvode četiri projekta, uključujući Burrow, Indy, Sawtooth i Fabric.

O Hyperledgeru možete saznati više jer smo ga ovdje detaljno obradili.

Što je dApp?

dApp znači decentraliziranu aplikaciju i hostiran je na blockchainu. Oni koriste prednost decentralizirane knjige i pokreću se na vrhu blockchain mreže. Programeri mogu koristiti pametne ugovore za kodiranje dApps-a. To daje aplikaciji dApps mogućnost automatizacije bez potrebe za ljudskim uplitanjem. Prva blockchain mreža koja je donijela dApps je Ethereum. Omogućio je programerima da razvijaju dApps uz pomoć pametnih ugovora. Decentraliziranim aplikacijama ne može upravljati centralizirano tijelo. Aplikacija može imati vlastitu kriptovalutu koja olakšava različite aktivnosti koje nudi.

Želite saznati više? Pogledajte početni vodič za dApp na 101blockchains.com

Što je DAO?

DAO se zalaže za decentralizirane autonomne organizacije. DAO je decentralizirana organizacija i koristi prednosti pametnih ugovora i ostalih značajki blockchain tehnologije. Može se samostalno izvoditi i s njim nije povezano hijerarhijsko upravljanje. Kôd je unaprijed napisan i obrađuje različite značajke i funkcionalnosti koje DAO nudi. Upravlja se pomoću distribuiranih konsenzusnih protokola. Ethereum i EOS podržavaju DAO i svatko može definirati pravilo i stvoriti DAO koji radi neovisno.

Što je blockchain digitalna transformacija?

U eri smo blockchain digitalne transformacije. Trenutni digitalni krajolik revolucionira blockchain. Gotovo na sve vertikale tamo utječe blockchain. To može biti zabava, zakon i kriminal, tehnologija, mediji, upravljanje datotekama i tako dalje. Svaka okomica sada koristi prednosti blockchaina jer su prednosti više od njegovih nedostataka. Ako želite znati koje su vertikale više pogođene i primjere svake vertikale, pročitajte našu opsežnu Blockchain digitalnu transformaciju – 30+ primjera blockchain transformacije.

Što je ICO?

ICO je kratica od Initial Coin Offering. To je mehanizam za prikupljanje sredstava kojim startupi prikupljaju novac za svoj novi projekt nudeći kripto žeton investitorima. Zvuči slično IPO-u, ali ima puno razlika između. ICO-ove je jednostavno izvesti jer zahtijevaju manje priprema u usporedbi s drugim metodama ulaganja. Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) zadužena je za određivanje statusa tokena.

Želite saznati više? Pogledajte detaljan vodič o pokretanju ICO-a.

Što je STO?

STO označava ponudu sigurnosnih tokena. Djeluju drugačije od ICO-a gdje kupujete tokene metodom crowdfundinga. U ICO-u ne kupujete dionice tvrtke. STO rješava ovaj problem dajući vam stvarnu financijsku sigurnost koja vam zauzvrat može omogućiti sudjelovanje u aktivnostima tvrtke, uključujući prava glasa. Stvarna imovina vraća STO i stoga zahtijeva pažljivo planiranje, za razliku od ICO-a. Polymath je popularna platforma koja startupima ili tvrtkama omogućuje izvođenje STO-a. Ima ST-20 standard za stvaranje, distribuciju i pohranu tokena.

Možda biste ovdje željeli pročitati više o sigurnosnim tokenima.

Kakva je budućnost blockchaina?

Naše posljednje pitanje u blockchain cheat sheetu je o budućnosti blockchaina. Dakle, gdje se nalazimo i kakva je budućnost blockchaina? Trenutno je blockchain još uvijek u početnoj fazi i potrebno je usvojiti puno inovacija u različitim vertikalima. Mnogi startupi aktivno rade na polju blockchaina kako bi pružili vrhunsko rješenje za probleme koji koriste blockchain.

U budućnosti ćemo vidjeti veliko usvajanje digitalne valute i blockchaina. Čak je i vlada zainteresirana za transformiranje svojih usluga blockchainom. Više o tome što mislimo o budućnosti blockchaina možete pročitati ovdje.

Koja je razlika između blockchaina i baze podataka?

Ovo je jedno od temeljnih pitanja koje postavljaju novaci. Izvana, i baza podataka i blockchain izgledaju slično. No, interno je blockchain daleko složeniji u usporedbi s bazom podataka. Blockchain je raspodijeljena knjiga koja pohranjuje informacije do kojih se može pratiti kad god je to potrebno. Blockchain također nudi integritet u usporedbi s tradicionalnom bazom podataka. Baza podataka nudi CRUD operacije, dok Blockchain ne.

Koja je razlika između tokena i kriptovalute?

Kriptovaluta je digitalna imovina koja ima svoj vlastiti blockchain povezan s njom. Bitcoin je dobar primjer kriptovalute. S druge strane, Token za to nema ekskluzivnu blockchain mrežu. Token je izgrađen na vrhu postojećeg blockchaina. Primjer tokena uključuje Binance (BNB) novčić.

Zaključak

To nas vodi do kraja blockchain cheats lista gdje smo razgovarali o 14 poznatih blockchain pitanja i njihovim odgovorima. Također vam preporučujemo da nabavite blockchain varalicu u pdf formatu za lakše pozivanje kasnije.

Pa, što vi mislite o tome? Komentirajte u nastavku i javite nam. Slušamo.

Pogledajte tablicu za brze upute

Pitanje Objašnjenje u jednoj rečenici
Što je blockchain? Blockchain je raspodijeljena knjiga koja nudi transparentnost, decentralizaciju i integritet podataka.
Vrijedi li razmišljati o blockchainu? Da, vrijedi jer trenutno oblikuje industrije i društveni život oko nas.
Što je kriptovaluta? Kriptovaluta je digitalna valuta koja se može pohraniti, kupiti i potrošiti putem mreže.
Što je bitcoin? Bitcoin je prva kripto valuta koju je Satoshi Nakamoto objavio 2009. godine putem bitcoin dokumenta.
Što su pametni ugovori? Pametni ugovori jednaki su pravnim ugovorima dviju strana u digitalnom svijetu.
Što je Ethereum? Ethereum je blockchain platforma druge generacije koja programerima omogućuje stvaranje decentraliziranih aplikacija pomoću pametnih ugovora.
Što je EOS? EOS je blockchain platforma druge generacije za razvoj decentraliziranih aplikacija (dapps), slična Ethereumu.
Što je Hyperledger? Hyperledger je suradnja s blockchainom otvorenog koda za unapređenje razvoja okvira distribuirane glavne knjige blockchain za poduzeća
Što je dApp? dApp predstavlja decentraliziranu aplikaciju i hostiran je na blockchainu koji automatizira zadatke i usluge omogućujući P2P interakcije.
Što je DAO? DAO (decentralizirane autonomne organizacije) je decentralizirana organizacija koja koristi prednosti pametnih ugovora i drugih značajki blockchain tehnologije.
Što je ICO? Initial Coin Offering je mehanizam za prikupljanje sredstava kojim startupi prikupljaju novac za svoj novi projekt nudeći kripto žeton investitorima.
Što je STO? Ponuda sigurnosnih tokena mehanizam je za prikupljanje sredstava u kojem ulagači dobivaju tokene temeljene na imovini ulaganjem u projekt.
Kakva je budućnost blockchaina? Budućnost blockchaina izgleda sjajno kako s industrijom tako i s vladom koja implementira sve svoje sustave.
Koja je razlika između blockchaina i baze podataka? Baze podataka su centralizirani sustav glavne knjige koji ovisi o mrežnoj arhitekturi klijent-poslužitelj. S druge strane, Blockchain je distribuirani P2P sustav glavne knjige s dodanim slojevima sigurnosti, transparentnosti i integriteta.
Koja je razlika između tokena i kriptovalute? I kriptovaluta i token digitalna su imovina. Međutim, kriptovaluta ima svoj blockchain dok tokeni koriste već postojeće blockchain rješenje.

Bilješka: Želite li sve ovo zadržati kod sebe? Preuzmite blockchain varalicu u pdf formatu i saznajte više o blockchainu. Također možete podijeliti pdf sa svojim vršnjacima i osigurati da su i oni na istom putu učenja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me