Uspon privatnih blockchain tehnologija

Ovaj će se članak usredotočiti na osnove privatne blockchain tehnologije, kao i na njene značajke, razlike između privatnih i javnih blockchain tehnologija, popularne platforme i slučajeve upotrebe privatnih blockchain tehnologija.

Privatni blockchain trenutno je jedna od popularnih vrsta blockchain tehnologije. U osnovi postoje tri vrste blockchain tehnologije – javna, privatna i federalna. Na temelju toga kakva je svaka od njihovih karakteristika, tvrtke ih koriste u vlastitim rješenjima.

Ako koristite privatne blockchain aplikacije u rješenju u kojem je potreban javni ili federalni sustav, tada to rješenje neće postati uspješno. Stoga je zaista važno znati kakve privatne blockchain platforme koristite.

Stoga ću vam pomoći kako bih vam pružio sve što trebate znati o privatnom blockchainu. Pa, krenimo!

Upišite se sada: Tečaj o osnovama Enterprise Blockchainsa

Što je Private Blockchain?

Prije nego što prijeđemo na korištenje privatnih blockchaina u različitim sektorima, pogledajmo što je uopće privatni blockchain. Jednostavno rečeno, privatni blockchain je vrsta blockchain mreže u kojoj samo jedno tijelo ili organizacija ima kontrolu nad mrežom.

Da, čini se kao da to sada izravno ne odzvanja glavnim konceptom blockchaina, zar ne? Pa, iako se primjeri privatnih blockchaina mogu činiti centraliziranom mrežom, u stvarnosti mogu ponuditi djelomičnu decentralizaciju.

Također, u ovakvoj mreži ne možete dobiti unos bez ikakvog razloga. U stvarnosti je ova vrsta mreže vrlo pogodna kao interna tehnologija za poduzeće. Zašto?

Pa, jer kako danas sve ovisi o tehnologiji, prethodni jednostavno ne mogu pratiti vrijeme koje se mijenja.

Kao rezultat toga, postoji mnogo problema poput krađe podataka, krađe identiteta itd.

Stoga je za zaštitu osjetljivih podataka tvrtke savršena opcija korištenje privatnih blockchaina.

Dakle, bez odgovarajuće provjere autentičnosti nitko ne može ući u ovu vrstu mreže.

Kako bi bili sigurni da bilo koja tvrtka može koristiti blockchain, postoje mnoge blockchain tvrtke koje rade na donošenju privatne verzije samo radi tajnosti.

Na primjer, Ethereum je nekad bio isključivo javna platforma. Ali sada EEA donosi privatni blockchain Ethereum s istim značajkama i dodatnom privatnošću za ove vrhunske tvrtke.

Tržišna reakcija

Pa, postoje neke kontroverze u vezi s privatnim blockchainima. Na primjer, mnogi ljudi misle da upotreba ove tehnologije ne znači da koristite osnovne vrijednosti blockchaina.

Pa, to je možda istina, ali platforma dolazi sa svim značajkama, osim što je samo privatna. Ali za poduzeća, javni blockchain nije toliko prikladan jer postoji mnogo osjetljivih informacija koje mogu procuriti.

Tako su privatni blockchains ili Enterprise blockchains izuzetno popularni među vrhunskim tvrtkama.

U svakom slučaju, provjerimo značajke privatnih blockchaina.

Koje su najbolje značajke privatnog blockchaina?

Potpuna privatnost

U stvarnosti, privatne blockchain platforme usredotočuju se uglavnom na privatnost umjesto na potpuna otkrivanja. Dakle, ako vas zanima tehnologija kod koje je privatnost najveća briga, tada su privatni blockchains sigurno za vas.

S druge strane, poduzeću trebaju sigurnost i privatnost jer se uvijek bave cyber-napadima. Također, kako se oni stalno bave osjetljivim informacijama, teško je sve držati na oku.

Dakle, ako tvrtka može koristiti privatni blockchain za pooštravanje svojih sigurnosnih objekata, tada će bilo kojem hakeru biti nemoguće upasti u sustav.

Visoka efikasnost

Ova vrsta blockchain platforme nudi najvišu razinu učinkovitosti. U stvarnosti, primjeri privatnih blockchaina mogu vam pokazati da rade puno bolje od tradicionalnih javnih blockchain platformi. Ali zašto?

Pa, to je zato što privatno samo nekolicina unaprijed ovlaštenih čvorova dobiva unos. Dakle, nema šanse da čvorovi zauzmu više resursa nego inače. Ali u javnom blockchainu ne postoje ograničenja broja čvorova.

Kao rezultat, sustav se drastično usporava kad ima previše sudionika. Ali privatna mreža je imuna na to pitanje.

Skalabilnost

Zapravo, privatne platforme su stabilnije i na njima ćete dobiti najbolje performanse. Isto vrijedi i za skalabilnost. Da bi tvrtka mogla učinkovito raditi, trebala bi biti prilagodljiva. Dakle, s vremenom i on mora rasti. Ali u javnom blockchainu, kada mreža počne rasti nakon određenog vremena, ona se također počinje usporavati.

To se naziva problemom skalabilnosti. No, čini se da su privatne mreže zaobišle ​​ovaj problem jer može rasti, ali u svakom slučaju ne usporiti.

Štoviše, to rezultira smanjenim naknadama, bržim transakcijama itd.

Robusna arhitektura

U stvarnosti, privatne mreže u ovom trenutku imaju jednu od robusnih mrežnih struktura. Stvoreni su da budu otporni na bilo kakva pitanja. Zbog toga dolaze s dobrom razinom sigurnosnih protokola koji pomažu u zadržavanju zlonamjernih aktivnosti.

Na nekim od platformi možda ćete čak vidjeti i značajku tipa vatrozida koja štiti sve informacije unutar glavne knjige izvana i prisutnost insajdera.

Pretpostavljam da tehnički organizacija može izmijeniti transakciju ako to želi, ali to je vrlo malo vjerojatno i neće proći nezapaženo.

Želite li postati certificirani poslovni blockchain arhitekt? Upišite se sada: tečaj Certified Enterprise Blockchain Architect (CEBA)!

Zašto koristiti ovu vrstu blockchaina?

  • Štedi resurse

Ako pogledate primjere privatnih blockchaina, vidjet ćete da ove platforme štede puno resursa. U stvarnosti je održavanje privatnog sustava prilično jednostavno i ne treba mu toliko pažnje.

Dakle, oni zauzimaju samo nekoliko resursa s javnih blockchain platformi. Dakle, uštedjet ćete puno novca i radne snage koji su potrebni za ova rješenja. Međutim, ne znači da će biti potpuno jeftino ili nešto slično.

Ali u usporedbi s drugim učinkovitim tehnologijama poput ove, najjeftinija je!

  • Niske naknade

U ovoj mreži možete obavljati transakcije uz minimalne naknade. Za početak vam možda čak i neće trebati naknada. U stvarnosti je ovo potpuno izvrstan razlog da započnete s privatnim blockchainima. Također, ovi blockchains, u mnogim slučajevima, nemaju izvorni token za mrežu.

Dakle, bilo kakav negativan utjecaj koji kriptovalute mogu donijeti neće biti ovdje.

  • Propisi

Još jedan dobar razlog za korištenje ove mreže su propisi. Svi primjeri privatnih blockchaina u stvarnom svijetu vrte se oko propisa. Zapravo, poduzeća ne mogu raditi bez regulatornog sustava.

Dakle, trebao bi postojati pravilan način izvršavanja određenih zadataka, a nepoštivanje pravila rezultirat će posljedicama. Dakle, osigurava veću sigurnost sudionicima.

  • Nema ilegalnih stranaka

To je jedna od prednosti korištenja privatnog blockchaina jer ne nudi nikakav opseg za ulazak bilo koje nepoznate treće strane u mrežu. Dakle, osigurava da nitko ne može koristiti kanal za svoje ilegalne aktivnosti. Za razliku od javnog blockchaina, privatni blockchain ozbiljno shvata ove probleme jer može narušiti ugled tvrtke.

  • Osnaživanje poduzeća

Za razliku od javnog blockchaina, privatne blockchain platforme više su usmjerene na tvrtke ili organizacije. Oni ne žele osnažiti korisnike, već tvrtku u cjelini.

Javni protiv privatnog blokchaina

Ukratko ću objasniti glavnu razliku između javnog i privatnog blockchaina. Mnogi od vas često su zbunjeni zbog razlike između ove dvije vrste, pa je bolje da se to raščisti.

U javnom blockchainu svi i svi mogu se pridružiti mreži, s druge strane, samo odabrani čvorovi mogu ući u privatne blockchains.

Također, privatni blockchains djelomično su decentralizirani, a javni u potpunosti decentralizirani. Ali što se tiče brzine transakcije, cijene ili učinkovitosti, javni blockchain uvelike zaostaje.

To je jedna od glavnih razlika u javnom i privatnom blockchainu.

Kako smo već na toj temi, možda biste željeli provjeriti i usporedbu između privatnih i konzorcijskih tehnologija blockchaina.

No, privatnom blockchainu također nedostaju nepromjenjivost, pristup itd. U svakom slučaju, nadam se da će donja tablica baciti više svjetla na ovu temu. Dakle, provjerite!

 Javni BlockchainPrivate Blockchain
Pristup bilo tko Jedinstvena organizacija
Trošak transakcije Visoko Niska
Brzina transakcije Usporiti Brzo
Autoritet Decentralizirano Djelomično decentralizirano
Nepromjenljivost Puna Djelomično
Rukovanje podacima Pristup za čitanje i pisanje za bilo koga Pristup za čitanje i pisanje za jednu organizaciju
Konsenzus Dozvoljeno Dopušteno
Učinkovitost Niska Visoko

Privatne blokchain platforme

Postoje mnoge privatne blockchain platforme koje su savršene za slučajeve korporativne upotrebe. Dakle, ukratko ću ih predstaviti jednog po jednog.

  • Enterprise Ethereum

U stvarnosti, Enterprise Ethereum zapravo je jedan od novih dodataka od danas. Ethereum je zapravo javni blockchain koji je dobio vuču na temelju značajki koje je predstavio. No, poduzećima je bilo teško uopće iskoristiti te značajke jer je to u potpunosti javna mreža.

Zbog toga je EEA ili Enterprise Ethereum Alliance počeo izbacivati ​​privatnu blockchain verziju Ethereum samo radi komercijalne upotrebe. Dakle, ovaj privatni blok Ethereum nudi novu vrstu privatne mreže koja koristi i pogodnosti javne mreže.

Štoviše, privatni blockchain Ethereum također se ažurira na temelju javne mreže. Dakle, nastavit će prerastati u vaster mrežu.

  • Tkanina Hyperledger

Ovo je zasad jedna od popularnih privatnih blockchain platformi na popisu. U stvarnosti, Hyperledger Fabric prepun je značajki koje svatko može koristiti u bilo kojoj vrsti industrije. Također, dolazi s odobrenim pristupom, tako da svaki član mora autorizirati svoj identitet prije nego što uđe u njega. Više informacija o dozvoljenom blockchainu pogledajte ovdje.

Štoviše, dolazi s modularnom strukturom, što znači da u njega možete uključiti i reproducirati bilo koju vrstu predmeta. Nadalje, omogućuje vam veliku prilagodbu. Brzina transakcije je brza i u stvarnosti se ističe na bilo kojoj drugoj platformi na tržištu.

  • Corda

Corda je još jedna izvrsna platforma u koju biste trebali pogledati. U stvarnosti Corda ima dvije vrste verzija, jedna je s otvorenim kodom, a druga je za komercijalnu upotrebu. No, Corda blockchain prikladniji je za financijske industrije poput bankarskog sektora, osiguranja, nekretnina itd.

Ali to se razvija, pa svaka tvrtka koja traži načine da ažurira svoj sustav financiranja umrežavanjem može provjeriti Cordu.

Također, Corda nudi najbolji mogući vatrozid protiv bilo kakvih mrežnih napada. Dakle, izvrsna je opcija za upotrebu kao sigurnosni sustav.

  • Mreškanje

Ripple je još jedna privatna blockchain platforma, koja je isključivo za financijski sektor. U stvarnosti dolazi s vlastitim tokenom i pomoću njega transakcije možete dovršiti u roku od nekoliko sekundi. Svejedno, ranije su mnogi ljudi mislili da je Ripple pogodan samo za financijsku industriju.

Ali polako čak i vlade počinju koristiti ovu platformu u svoje koristi. Transakcijski troškovi za ovu platformu relativno su niski i nudi osiguran protokol konsenzusa. U svakom slučaju, za korištenje ove platforme morate preuzeti RippleNet.

U svakom slučaju, provjerimo sljedeći!

  • Kvorum

Kvorum je posljednji na našem popisu. JP. Morgan je taj koji stoji iza uspjeha Quoruma. U stvarnosti, Quorum je zapravo privatna verzija Ethereuma. No, programeri su doradili Ethereum platformu kako bi napravili određene umjerenosti i učinili je prilagođenom poduzećima.

U svakom slučaju, Enterprise Ethereum i Quorum nisu iste stvari. Pazite da ih ne zbunite. Oboje koriste različite metode i različite protokole kako bi postigli konsenzus.

Također, njihova pravila o privatnosti su različita. O ovom tipu blockchaina možete saznati više u ovom tutorialu Quorum blockchaina.

Koji su slučajevi upotrebe privatnog blockchaina?

Financijske usluge

Pa, privatne blockchain tvrtke brinu se da je svaka pojedinačna mreža prikladna za financijske usluge. I da budem iskren, blockchain mreža je za to savršeno pogodna. Financijske usluge obično imaju puno problema, poput ranjivih mrežnih sustava, spore brzine transakcija itd.

No, uz pomoć privatnih blockchaina, financijski sektor može dobiti ogroman poticaj. Također, smanjit će se i troškovi izvršenja međunarodnih plaćanja. Štoviše, povećat će učinkovitost, ponuditi transparentnost i tako dalje.

Ali morate osigurati da vaše rješenje blockchaina može riješiti probleme s hakiranjem.

Trgovanje

Trgovačka industrija također je još jedan od glavnih ciljeva trgovačkih tvrtki. U stvarnosti, više od 18 bilijuna dolara robe godišnje prolazi kroz trgovinske procese. No, da bi se sve odvijalo bez problema, tvrtke trebaju bolju kontrolu nad cijelim sustavom.

Koristeći ovo, trgovački sektor može pratiti svoje proizvode čak i na putu. Također, tvrtka može znati kada će proizvode dobiti i kroz postupak praćenja. U svakom slučaju, ovdje je također važno osigurati plaćanje za paket naloga. Kao što možete pretpostaviti, blockchain financiranja trgovine procvjetao je posljednjih godina.

Upravljanje lancem opskrbe

Upravljanje lancem opskrbe jedan je od popularnih slučajeva privatne uporabe blockchaina. U stvarnosti, privatne blockchain tvrtke imaju tendenciju da izrađuju platforme isključivo za industriju lanaca opskrbe, jer je to velika prilika.

A u stvarnom su životu i ishodi blockchaina za opskrbni lanac tako pozitivni. Mnoge tvrtke već koriste privatni blockchain za ovaj sektor i bilježe povećane prihode.

Štoviše, čak i kupci dobivaju transparentan ishod tamo gdje znaju točno kako ili gdje su dobili svoje proizvode. To je izvrstan način da ponudite autentičnost proizvoda i jednom zauvijek smanjite probleme s krivotvorinama.

Želite li saznati više o mogućnostima privatne implementacije blockchaina u upravljanju lancem opskrbe vaše organizacije? Upišite se sada na naš tečaj Enterprise Blockchains and Supply Chain Management!

Maloprodaja

Maloprodaja je predivan sektor u kojem privatne blockchain aplikacije mogu cvjetati punim plućima. Iako ovaj sektor u samom početku nije bio toliko dobrodošao za ovu tehnologiju, ali sada je polako uključuje.

U svakom slučaju, čini se da su krivotvoreni maloprodajni proizvodi jedno od glavnih pitanja ovog sektora. A uz pomoć blockchaina u maloprodaji mogu pratiti svoje proizvode od proizvođača do maloprodajnih trgovina. Dakle, uvijek postoji način da se zaštitite od bilo kakvih zlonamjernih problema koji nastaju prilikom isporuke proizvoda.

Walmart i Alibaba čini se dva su najveća imena u ovom sektoru.

Vladine službe

Vladine službe mogu se činiti dalekom mogućnošću, ali zapravo je jedan od sektora koji brzo zaostaju. Od danas je sektor ispunjen korupcijom, a niti jedan drugi sektor se ne suočava s toliko korupcije u svijetu.

Dakle, ljudi uskoro gube vjeru u ovu vrstu industrije. Također, postupak uzimanja vladinih službi prilično je spor. No, uz pomoć privatnih blockchain aplikacija konačno se može riješiti svake korupcije.

Štoviše, može ponuditi bolje usluge koje su brze i pouzdane za ljude.

Već postoji mnoštvo državnih službi koje koriste ovu tehnologiju zbog mnoštva slučajeva uporabe blockchaina za državu.

Zdravstvo

Zdravstvo je uistinu prekrasan sektor koji treba što prije promijeniti. Zašto? Pa, ovaj sektor ne nudi povjerljivost pacijenta, a kao rezultat toga, postoji puno podataka koji procuruju u sustav.

Stoga privatne blockchain tvrtke mogu pomoći u uklanjanju svih tih problema. Oni mogu ponuditi povjerljivost pacijenta i ponuditi pristup liječnicima uz dopuštenje pacijenata. Štoviše, također se rješava krivotvorenih lijekova i drugih problema s upravljanjem.

Ali što je najvažnije, blockchain za zdravstvo može eliminirati promjenu lažnih certifikata među liječnicima. Zauzvrat, osigurava bolje politike liječenja.

Nekretnina

Privatne blockchain tvrtke stvorene su i za sektore nekretnina. U stvarnosti se tržište bavi visokim troškovima, lošom likvidnošću i nepristupačnošću. Slučajno je jedina viša klasa koja sada ima pristup nekretninama.

No, čini se da ljudima iz niže ili srednje klase izmiče kontroli. No, hoće li pomoć privatnih mreža ovaj sektor moći procvjetati. Napokon može ponuditi ljudima djelomično vlasništvo, a zatim to iskoristiti i njima u korist.

Blockchain za nekretnine također osigurava postupak plaćanja i rješava se svih temeljnih kriminalnih problema.

Osiguranje

Privatne blockchain aplikacije mogu zasjati u industriji osiguranja. U stvarnosti je ovaj sektor sklon izdavanju, poput odgovornosti i papirnatih tragova. Kompilacije kao što su višak papira i osiguranje zaista usporavaju cijeli proces. Stoga je potrebno da privatna mreža zauvijek ponudi svoje prednosti ovom sektoru.

U svakom slučaju, koristeći tehnologiju, možete automatizirati cijeli postupak osiguranja i tako uštedjeti teret čekanja u redu.

Cijeli je postupak automatiziran i nesmetan u blockchainu za osiguranje. Dakle, uopće nema dugotrajnih problema.

Slučajno je MetLife jedan od glavnih doprinositelja ovoj niši.

Na kraju

Privatni blockchains jedna su vrsta tehnologije, posebno pogodna za poduzeća. Već postoji toliko mnogo rješenja koja se temelje na privatnim blockchainima.

Također, iako mnogi ljudi mogu pomisliti da su privatni blockchains samo glorificirani centralizirani sustav baza podataka, stvarnost je sasvim drugačija.

Mnogo je primjera koji to sada mogu dokazati. Na primjer, mnoge vrhunske tvrtke koriste Fabric kao osnovu svojih blockchain rješenja. Štoviše, ova rješenja rade s visokom razinom učinkovitosti.

Dakle, pobrinite se da počnete provjeravati i ovu vrstu blockchaina. Za više detalja možete započeti s našim besplatnim tečajem blockchaina da biste započeli!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me