Vrhunski pojmovnik blockchaina za početnike – 46 definicija blokchaina

Contents

ABCDEFGHJaJKLM

NOStrPRSTUWxYZ

U tvrtki 101 Blockchains vjerujemo u blockchain tehnologiju i znamo koliko je zbunjujuće za sve nove u cijeloj blockchain stvari. U ovom blok-cheat listu, na jednostavan ćemo način pokriti sve bitne teme. Također, možete slijediti veze ako želite znati više o bilo kojoj određenoj definiciji blockchaina.

Također, ovo je prvi dio serije “Blockchain Explained” koji prolazimo. Stoga pratite kako biste saznali više o blockchainu. U ovom pojmovniku blockchaina za početnike prikupili smo najvažnije definicije blockchaina s kojima biste trebali biti upoznati jer ćete ih puno čuti. U bliskoj ćemo budućnosti podijeliti više članaka i definicija u ovom rječniku.

Vrhunski pojmovnik blockchaina za početnike – Infografika

Blockchain pojmovnik Infografika

Popis definicija blokchaina

Trenutno u ovom rječniku postoji 46 definicija blockchaina, krenimo.

A

Što je Adresa?

Adresa je važan pojam u kriptovaluti. To je jedinstveni identifikator koji se koristi za identifikaciju pošiljatelja, primatelja. Također se koristi za pohranu kriptovaluta. U stvarnom svijetu analogno, kućna adresa koristi se za slanje i primanje pisama ili paketa. Adresa se generira pomoću privatnog ključa. Privatni ključ također je jedinstven za adresu. Privatni ključ također se koristi za pristup digitalnim elementima koje adresa ima. U kriptovaluti, adresa je općenito alfanumerički niz. Također, ako adrese za određeni ekosustav imaju sličnosti. Na primjer, sve adrese povezane s Ethereumom počinju s 0x dok Bitcoin adresa započinje s 3 ili 1. Adresa je jedan od najvažnijih pojmova koje se moraju naučiti tijekom istraživanja pojmovnika blockchaina.

Što je Airdrop?

Airdrops se tiču ​​distribucije besplatnih tokena ljudima kao nagrade. Povezan je s blockchain projektima, posebno ICO-ima. Airdrop bi mogao ili ne mora imati poticaj uz sebe. Mnogi startupi ili blockchain projektiraju iz različitih razloga, uključujući ispravke programskih pogrešaka, rast zajednice ili poticaje, pozitivno djelovanje prema svojoj ideji. Svatko može sudjelovati u airdrops-u dok i ako se ne podudaraju sa svojim zahtjevima.

Pročitajte više o Airdropsu i kako primati besplatne tokene u ovom članku

Definicija Altcoina

Bilo koja kriptovaluta ili žeton osim Bitcoina poznat je kao altcoin. Riječ “altcoin” ima suptilno značenje povezano s njom. Može se raščlaniti na „alt“ što znači alternativa i „coin“ što znači kriptovaluta. Bilo koji novčić koji je pušten nakon Bitcoina poznat je kao altcoin. Neki od primjera uključuju Ethereum, NEO, EOS, LEND itd. Altcoins su također bolji s obzirom na značajke i funkcionalnost, ali ne nude vrijednost za pohranu u usporedbi s Bitcoinom.

Pročitajte više o Altcoinima ovdje.

B

Što je Blockchain?

Blockchain je tehnologija distribuirane knjige (DLT) koja nudi decentralizaciju. To je zamisao pseudonima Satoshi Nakamoto. Također je izumio Bitcoin koji koristi blockchain tehnologiju. Blockchain se sastoji od čvorova koji nose kopiju decentralizirane knjige. Također, blockchain koristi metodu konsenzusa za dogovaranje vrijednosti na mreži. Nadamo se da ste naučili o definiciji blockchaina.

Ovdje saznajte više o blockchainu.

Definicija nagrade

Bounty je jednostavan program koji pokreću startupi ili tvrtke za poticanje pozitivnog ponašanja kao što su ispravci programskih pogrešaka, marketinška pomoć, pisanje članaka itd. Blagodati su uvijek bile popularne u tehnološkoj industriji. Međutim, uhvatio je novi smjer kada su se počele događati ICO-e. Također, blagodati nisu sve pozitivne učinke. S njima su povezani neki negativni aspekti, uključujući manipulaciju tržištem.

Ovdje saznajte više o Bountyju

Što je Bitcoin?

Bitcoin je kriptovaluta koju je 2009. godine osnovao Satoshi Nakamoto. To je digitalna valuta koja ne zahtijeva centralizirano tijelo za rad ili funkcioniranje. Popeo se na novu visinu 2017. godine kada je njegova vrijednost dosegla 19.000 dolara po bitcoin-u. Bitcoin nema bolju praktičnu upotrebu u usporedbi s drugim kriptovalutama zbog sve većeg vremena prijenosa i naknada povezanih s prijenosom. Međutim, sada se koristi kao vrijednost za pohranu. Bitcoin se može pohraniti u novčanik koji je posebno stvoren za njegovo čuvanje. Bitcoin koristi tehnologiju distribuirane knjige (DLT).

Što je Blockchain Explorer?

Block Explorer je alat koji se koristi za pregled transakcija na blockchainu. Transakcije mogu biti tekuće ili prošle transakcije. Block Explorer također vam omogućuje da dobijete više informacija o blockchainu. Na primjer, možete znati o rastu i mrežnoj brzini raspršivanja. Block Explorer više je od pukog alata za istraživanje transakcija. Oni nude i puno drugih stvari koje se mogu znati pomoću istraživača blokova. Oni također izvještavaju o nepotvrđenim transakcijama, a također pokazuju poteškoće u rudarstvu s blockchainom. Block Explorer uzima obje adrese novčanika ili ID-ove određenih transakcija za vraćanje podataka. Također, napredni istraživači blokova također mogu generirati izvješća na temelju podataka kojima imaju pristup. Učenjem o Block Exploreru poboljšati ćete svoje znanje o definicijama blockchaina.

Članak s cjelovitim objašnjenjem uskoro dolazi Pratite nas.

Što je Block Reward?

Nagrada za blok je nagrada koju rudar dobiva nakon što uspješno riješi blok. Da bi preuzeo nagradu, rudar dodaje prvu transakciju na bloku. Cijeli postupak započinje s rudarima koji traže blokove koje treba provjeriti. Jednom pronađene, transakcije u bloku moraju biti potvrđene kako bi se nagrada obradila. Također, nagrada se dijeli između grupe rudara, ovisno o količini posla koji su obavili. Jedan dobar primjer uključuje Bitcoin gdje je jedan blok miniran nagrađuje 12,5 BTC od 2018. Vrijednost nagrade mijenja se ovisno o poteškoći i ostalim čimbenicima.

C

Što je konsenzus?

Konsenzus je način dogovora o jednoj točki vrijednosti podataka u mreži. Mnogi se algoritmi konsenzusa koriste u distribuiranim sustavima. Neki od popularnih konsenzusnih algoritama uključuju Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) i Delegirani Proof of Stake (DPoS). Svi oni rade različito i imaju drugačiji način postupanja s konsenzusom u distribuiranoj mreži.

Pročitajte više o algoritmu konsenzusa ovdje.

Definicija kriptovalute

Kriptovaluta je virtualni / digitalni novčić bez opipljivog postojanja. Može se distribuirati putem mreže i djeluje kao način trgovanja među vršnjacima. Njegovo postojanje okružuje ideju decentralizacije bez rada središnjeg tijela vlasti. Neke od najpopularnijih kriptovaluta uključuju Bitcoin, Ethereum, NEO, Litecoin, EOS i tako dalje. Korisnik može rudariti ili kupiti kriptovalutu. Postoje i drugi načini kako doći do kriptovaluta, uključujući blagodati, airdrop, rudarstvo ili ulaganje.

Ovdje saznajte više o kriptovaluti.

Što je kriptovalutna vilica?

Cryptocurrency Fork je tehnički izraz koji znači stvaranje nove verzije blockchaina od njegove već dostupne blockchain verzije. Stvara novu granu s dodanim ili novim značajkama, karakteristikama ili funkcionalnošću. Jedna od popularnih vilica za kriptovalute dogodila se ETH-ETC vilica zbog hakiranja DAO na Ethereum blockchain. Također, postoje dvije vrste vilica: tvrda i meka vilica. Bitcoin je također imao nekoliko vilica koje uključuju Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond i druge.

Pročitajte više o vilici za kriptovalute ovdje.

D – Definicije blockchaina

Definicija DAO

DAO je kratica od decentralizirane autonomne organizacije. Nakon prvog pokretanja 2016. godine, zajednica je dobila mješovit odgovor. Korištenjem DAO-a bilo koja organizacija može stvoriti skup pravila pomoću koda i upravljati u decentraliziranom okruženju. DAO je postao popularan zahvaljujući Ethereumu. Međutim, DAO ima i svoje negativne točke. Može se hakirati, a ako netko pronađe ranjivost, ne može se vratiti. Izrađen je pomoću pametnih ugovora i financira se u početnoj fazi prije nego što ga otvori korisnicima.

O DAO pročitajte ovdje.

Što je dApp?

dApp predstavlja decentraliziranu aplikaciju koja se razvija na vrhu blockchain platformi kao što su Ethereum, NEO ili EOS. Slijedi određeno pravilo i automatizira određene ili sve funkcije uz pomoć pametnih ugovora. dApps uvijek moraju biti otvorenog koda i moraju raditi bez ikakve kontrolirane strane. dApps mogu stvoriti organizacije za automatizaciju određenih zadataka ili samo za pružanje načina da njihovi korisnici imaju sučelje s određenom funkcionalnošću. Također, dApps trebaju tokene za rad. Na primjer, ako dApp izvrši zadatak, treba potrošiti gorivo za transakcije da bi se zadatak registrirao na blockchainu.

O dAppu pročitajte ovdje

Bonus za glosar blockchaina, koja je razlika između blockchaina i baze podataka?

Postoji jedna značajna razlika između baze podataka i blockchaina, tj. Decentralizacija. Blockchain je također vrsta baze podataka, ali nudi decentralizaciju. Tradicionalna baza podataka također pomaže u pohrani i dohvatu podataka, ali su centralizirane prirode. Blockchain također pruža cjelovitost podataka, što znači da se podaci nakon što se napišu ne mogu mijenjati niti mijenjati. To implicira da blockchain ne nudi mogućnost manipulacije podacima. Provjere su također točnije na blockchainu u odnosu na bazu podataka zbog cjelovitosti podataka.

O razlici između blockchaina i baze podataka pročitajte ovdje.

Što je DLT?

DLT je skraćenica od Distributed Ledger Technology. DLT omogućuje blockchain i daje mu mogućnost decentralizacije. Može se koristiti u mrežama bez ikakvih geografskih prepreka. U DLT-u ne postoji središnje tijelo, a svaki čvor obično ima kopiju distribuirane knjige. Također, svaki čvor sudjeluje u procesu konsenzusa. Brz je, pouzdan i transparentan. Također nudi 100% integritet podataka.

Pročitajte više o DLT ovdje

Što znači DYOR?

DYOR je kratica za „Sami istražite“. Namijenjen je investitorima ili početnicima kojima je rečeno da sami istražuju i da se ne oslanjaju na nikoga drugog za svoje financijske ili investicijske odluke. Riječ je o slengu koja se jako koristi u kriptovalutnoj zajednici, posebno kada netko dijeli njihovo mišljenje. Kriptovaluta je nestabilna platforma i stoga zahtijeva DYOR svaki put kad investitor odluči uložiti. Ulaganje u kriptovalute vrlo je rizično, DYOR!.

Definicija DAICO-a

Postoje mnogi ICO projekti koji ne udovoljavaju zahtjevima za opstanak na tržištu. Također, ulaganje u ICO-ove trenutno se može smatrati kockanjem. DIACO je decentralizirani model prikupljanja sredstava. Izgrađen je na vrhu blockchain mreže kao što je Ethereum. Djeluje demokratski i osigurava da se prodaja tokena izvrši u najboljem interesu ulagača. Koristi mehanizam “Tap”. Ovaj mehanizam omogućuje investitorima kontrolu nad fondovima. To znači da investitor može ulagati u koracima i pod određenim uvjetima. Ako se uvjeti ne podudaraju, tada će se ulaganje zaustaviti. S druge strane, ako se uvjet podudara, izvršit će se druga investicija. Cijela ideja koja stoji iza DAICO-a je učiniti ICO odgovornijim pri prikupljanju novca i poduprijeti njihov napredak prekretnicama. DAICO također uzima neke značajke DAO-a poput automatizacije, decentralizacije i mogućnosti povrata novca.

Da biste saznali više, pročitajte razliku između ICO i DIACO.

E

Što je ERC20?

ERC20 je standardni protokol koji se koristi na mreži Ethereum za izdavanje tokena. ERC20 je kratica za “Ethereum zahtjev za komentare”. Na Ethereum mreži ICO-i ga koriste za puštanje svojih tokena i održavanje standarda trgovanja i upravljanja imovinom. dApps također koristi ove žetone za poticanje svoje ekonomije.

Pročitajte više o ERC20 ovdje.

Što je Eter?

Eter napaja Ethereum platformu. Token je taj koji omogućuje transakcije, radnje ili druge aktivnosti na Ethereum blockchainu. dApps također zahtijeva eter za funkcioniranje u mreži. Eter je u početku prodavan investitorima u crowdsaleu. Također ga mogu iskopati rudari koji pružaju računsku snagu transakcijama i pomažu im u provjeri valjanosti. Također, 12% stvorenog etera dato je temeljima Ethereuma za izgradnju ekosustava i rast u pravom smjeru. Trenutno postoji ograničena količina etera i koristi metodu Proof of Work (PoW) za provjeru valjanosti transakcija.

Pročitajte više o Eteru ovdje.

Što je Ethereum?

Ethereum je uspjeh Bitcoina i platforma je otvorenog koda koja koristi blockchain tehnologiju. Jedinstvena prodajna točka Ethereuma je sposobnost stvaranja pametnih ugovora i razvoja, primjene i održavanja decentraliziranih aplikacija (dApps). Eter se koristi kao izvorni token za gorivo platforme. To znači da se koristi prvenstveno za nagrade rudara i naknade za transakcije. Može se koristiti i za druge usluge koje nudi dApps.

Pročitajte više o Ethereumu ovdje.

Što je Ethereum Classic?

Ethereum Classic (ETC) kriptovaluta je koja je nastala nakon hard forka Ethereum blockchaina. To se dogodilo nakon velikog provale Ethereum decentralizirane autonomne organizacije (DAO). Bila je to tvrda vilica, što znači da je nosila svojstva izvornog lanca Ethereum. To se radi kako bi se zaštitili interesi zajednice. Nakon hakiranja, postojale su dvije sile: jedna protiv račvanja i druga za rašlje.

Pročitajte više o Ethereum Classic ovdje.

Što je Ethereum plin?

Ethereum Gas koristi se kao osnovna jedinica računarskog napora za izvršavanje transakcija na Ethereum blockchain platformi. Ako se transakcija dogodi, tada je povezana neka naknada za transakciju. Iznos transakcijskih naknada izračunava se prema vrijednosti GAS-a u trenutku transakcije. Uz to postoji ograničenje plina i cijena plina. Ograničenje plina postoji za zaštitu nenamjernih izdataka. Također, štiti mrežu od pretjeranog zagušenja. Ograničenje plina, kada se pomnoži s cijenom plina, izračunava naknadu za transakciju (TX).

Pročitajte više o plinu Ethereum ovdje.

F

Što je Federated Blockchain?

Udruženi blockchain (također poznat kao Consortium blockchain) djelomično je privatni blockchain. U mnogim je pogledima identična potpuno privatnoj mreži. Također crpi značajke iz javne blockchain mreže i pruža najbolje od dva djela. Moć ne ostaje na jednom entitetu. Djeluje pod skupinom vođa koji upravljaju blockchainom. Zaista je korisno za tvrtke koje zajedno rade na projektu ili skupinu entiteta koji upravljaju konzorcijskim blockchainom. To također znači da nitko ne može sudjelovati u mreži i treba mu dopuštenje za pristup. Osnovni slučaj upotrebe je za organizaciju i suradnju. Nekoliko primjera uključuje EWF, r3 itd.

Posjetite našu početnu stranicu da biste saznali više o definicijama blockchaina.

Definicija Fiata

Fiat je legalni novac koji izdaje vlada. Poznato je i kao “zakonsko sredstvo plaćanja”. Zakonskim sredstvom plaćanja znači da je Fiat jedina valuta koja se može koristiti za kupnju, prodaju ili trgovinu robom pomoću nje. Ostale vrste valuta nisu važeće. U nekim državama i zemljama kriptovalute su također proglašene zakonskim sredstvom plaćanja. Međutim, nije isto u drugim zemljama. Mnoge su zemlje također zabranile kriptovalute. Vlada i tržišni uvjeti kontroliraju vrijednost fiat-a. Primjeri fiat-a uključuju jene, američki dolar, euro, funtu itd.

O Fiatu pročitajte ovdje.

Što znači FOMO?

FOMO je kratica od Strah od nestajanja. To je popularna riječ koja se koristi u kriptovaluti. To se događa kod pojedinca kad donese odluku na temelju straha. U osnovi je strah od propuštanja mogućnosti zarade kad kripto novčić poraste. To se također može dogoditi zbog glasina ili vijesti koje se šire računima društvenih mreža. Jedan od najboljih primjera bio bi Bitcoin. Porastao je sa samo 1000 na 19 000 u 2017. godini. Novi ulagači koji ne razumiju osjećaje FOMO-a ulagali su kad je bio u svim vremenima. Sada je većina zaglavila sa svojim ulaganjem. FOMO je sveprisutan među trgovcima novacima, a čak ni veterani nisu slobodni od tih osjećaja.

Definicija FUD-a

FUD je kratica od straha, neizvjesnosti i sumnje. FUD u kripto značenju znači strah, neizvjesnost i sumnju u vezi s kripto novčićem ili zajednicom u cjelini. Veliki krahi tržišta događaju se zbog FUD-a dok se ljudi prodaju u skupinama i slušaju loše savjete koji se šire društvenim mrežama. Jedno od najvećih FUD-a koje stalno slušamo je da je Bitcoin mjehurić. Koristi se više puta u medijima, a ljudi ipak padaju na to. Ukratko, negativne vijesti mogu potaknuti FUD i imati sposobnost srušiti tržište.

G

Što je Genesis Block?

Blockchain se sastoji od blokova. Prvi blok navedenog blockchaina poznat je pod nazivom geneza blok. Označen je brojem 0. Također je čvrsto kodiran tako da se ne mogu izvršiti promjene nakon što se izda. Ideja o Genesis Blocku nastala je u Bitcoin bijelom papiru. Prvi Genesis blok bitcoina sadržavao je 50 bitcoina.

H

Što je HashGraph?

HashGraph je usmjereni aciklički graf koji ima svojstva tehnologije raspodijeljene knjige. Razlikuje se od blockchaina. Također, rješava mnoge probleme koje blockchain ima. Na primjer, sigurniji je, brži i pošteniji prema svojim korisnicima. To se lako može nazvati „blockchain nove generacije“.

Ovdje saznajte više o HashGraphu.

Što je HyperLedger?

HyperLedger je blockchain projekt kojim upravljaju Linux Foundations. Otvoreni je izvor i ima za cilj udružiti napore svih glavnih blockchain igrača na tržištu radi poboljšanja blockchain tehnologije. Izvršni direktor projekta, Brian Behlendorf, također je dodao da HyperLedger neće imati tokene jer će izgubiti fokus na poboljšanje blockchain ekosustava olakšanog međusektorskim dosegom..

O HyperLedgeru pročitajte ovdje.

Definicija HODL-a

HODL je kratica za „HOLD“ u kriptovaluti. To je izuzetno popularan pojam u kriptovaluti. Pojam je nastao kada je korisnik u Bitcointalk forum, napisao HOLD kao HODL u 2013. Momak se zvao GameKyuubi i u to je vrijeme Bitcoin padao jako. Unatoč lošem padu, javio se i rekao da će držati te predložio drugima da se pridrže i za svoje novčiće. GameKyuubi je pogriješio, ali ubrzo je postao popularan među članovima zajednice i oni ga koriste kako bi prenijeli ideju održavanja. Sad ima šaljivu pozadinu koja glasi “Drži se za dragi život.”

I – Definicije blokchaina

Što je ICO?

ICO označava početnu ponudu kovanica. Koriste ga startupi ili tvrtke za prikupljanje sredstava prodajom svog tokena investitorima. ICO možda zvuče slično početnoj javnoj ponudi (IPO), ali djeluju drugačije. Općenito, ICO-ovi nisu regulirani i s njima je povezan veći rizik. Da bi pokrenuli uspješnu ICO, startupi trebaju imati djelotvoran proizvod ili ideju.

O ICO-u pročitajte ovdje.

J

K

L

Definicija Lamba

Lambo je kripto sleng koji se koristi trgovcima kripto valutama i investitorima. Kratica je “Lamborghini”. To je jedan od najbržih automobila dostupnih u vrijeme pisanja ovog članka.

M

Što je Mainnet?

Tehnički se Mainnet može definirati kao blockchain koji korisnicima pruža mogućnost slanja i primanja digitalne valute. Korisnicima donosi funkcionalnost transakcije. Štoviše, razlikuje se od testneta. Testnet samo simulira željenu funkcionalnost. Drugim riječima, možemo reći da je Mainnet stvarni krajnji proizvod spreman za stvarnu upotrebu.

Ovdje saznajte više o Mainnetu.

N

Što je NEO?

NEO (u početku poznat kao AntShares) decentralizirana je blockchain platforma koja je također poznata i kao „kineski Ethereum“. Otvoreni je izvor i pomaže programerima u stvaranju moćnih dApps-a koristeći prednosti pametnih ugovora 2.0. Štoviše, programeri ne moraju naučiti bilo koji jezik da bi razvijali dApps na platformi. Konsenzusni algoritam koji se koristi na NEO blockchainu koristi DBFT, također poznat kao Delegirana bizantijska tolerancija na greške. Nevjerojatno je učinkovit i može lako podržati 10.000 transakcija u sekundi. Učinkovit je i kada je u pitanju potrošnja energije. PLIN je također bitan dio NEO ekosustava.

Više o NEO ovdje.

Što je NEP5?

NEP5 upravlja standardom NEO tokena. Oznaka je protokola za poboljšanje NEO, a broj „5“ označava reviziju oko koje su se svi složili. To je protokol koji određuje kako se NEO token razvija, dijeli i ponaša u NEO mreži. Ako programer želi distribuirati vlastiti token, tada mora zadovoljiti NEP-5 standard. Slično je HTTP protokolu gdje HTTP osigurava da se komunikacija između dviju strana sustavno odvija. Nekoliko funkcija NEP5 uključuju odobrenje tokena, provjere ravnoteže, prijenos itd.

Ovdje pročitajte krajnji vodič o NEP5 i proširite svoje znanje izvan pojmova pojmovnika blockchaina.

Što je NFT?

NFT je skraćenica od Non-Fungible Token. Kao i od samog naziva, nije zamjenljivo. To znači da se token ne može zamijeniti i stoga je koristan za jedinstvene scenarije. NFT se mogu razlikovati i nisu zamjenjivi s drugim tokenima. Na primjer, može se koristiti za izdavanje igraće karte ili bejzbol kartice koja je jedinstvena i ne može se replicirati.

Još jedan dobar primjer je izdanje karte. Na ovaj način još uvijek vrijedi, ali se ne može zamijeniti s drugim oblicima tokena. Potpuno je provjerljiv i osigurava vlasništvo putem blockchaina i kriptovalute.

Da biste saznali više o NFT-u, pročitajte ovdje

O

Str

Što su Penny kriptovalute?

Kriptovalute od pennyja su one kovanice koje se cijene manje od jednog dolara. Da, dobro ste pročitali. Ova je kategorija došla do značenja iz zaliha groša. Oni također imaju veliku vrijednost na trenutnom tržištu kriptovaluta jer imaju najveće šanse za velik rast. Kupnja lipe kriptovalute može biti dobar strateški potez samo ako novčić udovoljava standardima dobre valute.

Više o kriptovalutama Penny ovdje.

Što je PoS?

Proof-of-Stake (PoS) je još jedan konsenzusni algoritam. Čvorovi u blockchain kovanicama na PoS pogon. Što se više kovanica uloži, veće su šanse da će čvor biti izabran za donošenje konsenzusne odluke. Ovo zahtijeva malo ili nimalo energije za napajanje. Stoga se čini da je PoS novi način rješavanja konsenzusa među novim blockchain platformama. NEO, EOS i Ethereum (uskoro) koriste Proof-of-Stake.

Više o PoS-u ovdje.

Što je ratni zarobljenik?

Proof-of-Work (PoW) popularni je konsenzusni algoritam koji se koristi u blockchain mreži. Na primjer, Bitcoin ga koristi. PoW djeluje tako što rudarima dodijeli blok, a zatim pričeka da računalnu zagonetku oni riješe. Za to je potrebna računska snaga. Ako uspije, rudar se nagrađuje u vrijednosti tokena ili novčića blockchaina. PoW nije učinkovit i zahtjeva veliku potrošnju energije. Zbog toga to nije ni priroda.

O PoW-u pročitajte ovdje.

Što je privatni blockchain?

Privatni blockchain stvoren je za upotrebu određenih ljudi koji pripadaju organizaciji ili grupi. Održava ga i razvija privatna organizacija, a oni imaju potpuno ovlaštenje za upotrebu konsenzusnog algoritma i način kovanja. Također, o pristupu blockchainu odlučuje organizacija. Jedina razlika ovdje je nadzor središnjeg tijela nad blockchainom. Ripple je izvrstan primjer privatnog blockchaina.

Ovdje saznajte više o privatnom blockchainu.

Što je privatni ključ?

Koncept privatnog i javnog ključa koristi se kako bi se osiguralo da su transakcije izvršene na blockchainu sigurne. Privatni ključ koristi se za šifriranje i dešifriranje poruka poslanih od jednog korisnika do drugog. Privatni ključevi u kriptovaluti također se koriste za pristup novčaniku i pokretanje transakcije na blockchainu. Kao korisnik, nikome ne biste trebali reći svoj privatni ključ i uvijek ga trebate čuvati na sigurnom i sigurnom mjestu.

O privatnom ključu pročitajte ovdje.

Što je privatna prodaja?

U kriptovaluti, privatna prodaja odnosi se na ICO-ove. Poznat je i kao institucionalni krug u kojem rani ulagači ulažu u startup putem svojih ICO-a. Startup prvo najavljuje privatnu prodaju. Strogi zahtjevi za sudjelovanje kako bi bili sigurni da samo dostojni investitori imaju priliku investirati. ICO također osiguravaju pružanje prave prilike pravom investitoru kako bi znali s čime imaju posla. Općenito, privatna prodaja ima ogroman bonus koji ovisi o iznosu doprinosa koji investitor daje.

Što je javni blokchain?

Javni blockchain je vrsta blockchaina koji je dostupan svima. Centralizirani entitet ne kontrolira ih kao u privatnom blockchainu. To znači da svatko može sudjelovati, dohvatiti podatke, vidjeti čvorove i raditi druge aktivnosti povezane s blockchainom. Oni su uistinu “javni”. Neki od ključnih primjera javnog blockchaina uključuju Bitcoin, Ethereum, Litecoin i druge.

Više o javnom blockchainu pronađite ovdje.

P

R

S

Što je Satoshi?

Satoshi je najmanja jedinica Bitcoina koja je zabilježena na blockchainu. Trenutno je nazvan po izvornom tvorcu Bitcoina, Satoshiju Nakamotu. Kako je to najmanja jedinica, može se koristiti za prikaz vrijednosti bilo kovanica. I trgovci i investitori također izračunavaju vrijednost u smislu Satoshi. Burze također navode cijenu ostalih kovanica u Satoshi zbog para kovanica / BTC.

Tko je Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto pseudonim je iza tvorca Bitcoina 2009. Izradio je prvu bijelu knjigu Bitcoina i svijetu predstavio koncept blockchaina. Nitko ne zna tko je Satoshi Nakamoto. Mnogi nagađaju da on nije pojedinac, već entitet ili organizacija s određenim motivom. Bio je genijalan i tečno je govorio engleski. Pravi identitet Satoshi Nakamota nije poznat, a mi se nadamo da će se on javiti i svijetu reći o svom identitetu.

Više o Satoshi Nakamoto pronađite ovdje.

Što je sigurnosni žeton?

Sigurnosni token novi je trend na tržištu kriptovaluta. Većina ICO-ovih ponuda nudi sigurnosni token, a ne Unity token. Sigurnosni tokeni su tokeni koji se nude investitorima nakon što investiraju u ICO bez stvarnog radnog proizvoda ili uslužnog programa. Oni su digitalna imovina i djeluju kao financijska sigurnost na blockchainu. Sigurnosni tokeni također su najčešći način prikupljanja sredstava od strane startupa pomoću ICO-a. Nisu svi sigurnosni tokeni vrijedni, a investitor bi trebao pravilno istražiti prije ulaganja.

Ovdje možete saznati više o sigurnosnom tokenu.

Ovdje saznajte više o pojmovima pojmovnika blockchaina.

Da biste bolje razumjeli, pročitajte Sigurnosni token vs uslužni token.

Što je SHA-256?

SHA-256 je kriptografski algoritam koji se koristi u Bitcoinu i drugim popularnim kriptovalutama. Dizajnirala ga je Američka agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i nudi sigurnost različitim operacijama unutar blockchaina. Korak je ispred popularnog SHA-2 (algoritam sigurnog raspršivanja 2). Osim što osigurava transakciju, koristi se i za generiranje javnih adresa i privatnih ključeva. SHA-256 je također kriptografski algoritam koji rudari moraju riješiti da bi dobili nagradu za blok. Iako je SHA-256 pomalo tehnički, kao učenik u blockchainu trebali biste naučiti o SHA-256 kako biste poboljšali svoje znanje pojmovnika blockchaina.

Što je pametni ugovor?

Pametni ugovor djeluje kao zakonsko sredstvo plaćanja na blockchainu koji je u potpunosti automatiziran pomoću koda. To znači da slijedi određeno pravilo koje je unaprijed definirao njegov kreator i koje se ne može mijenjati ili mijenjati. Općenito se koristi za automatizaciju zadataka poput prijenosa sredstava, provjera itd. Također je poznat kao „pametni pravni ugovor“ i „kripto ugovor“ ili „kôd pametnog ugovora“. Jedan od najodličnijih primjera uključuju pametne ugovore koje su ICO-ovi razvili za automatizaciju procesa prodaje tokena.

Ovdje saznajte više o pametnom ugovoru.

Što je Solidnost?

Solidity je popularan programski jezik za Ethereum blockchain. Koristi se za pisanje pametnih ugovora. Programski jezik najbolje je opisati kao programski jezik usmjeren na ugovor. Razvili su ga Christian Reitwiessner, Liana Husikyan, Gavin Wood i drugi. Ovdje možete pročitati više o Solidnosti: http://github.com/ethereum/solidity

T – Definicije blockchaina

Što je Testnet?

Testnet je blockchain mreža koju su posebno kreirali programeri blockchaina kako bi testirali promjene izvršene unutar nje. Na ovaj način programeri ne moraju trošiti resurse za provođenje testova, a također ne moraju utjecati na rad glavnog blockchaina.

Što je žeton?

Token ili Crypto token samo je još jedan sinonim za kriptovalute ili altcoine. Međutim, svi su različiti. Kripto token je podskup kriptovaluta (superset). Djeluju kao sredstvo ili uslužni program i borave u vlastitom blockchainu. Na primjer, EOS, Ripple itd. Tokeni su. Tokeni se također koriste u stvarnom svijetu. Na primjer, web mjesto za objavljivanje videozapisa može koristiti tokene kako bi gledateljima dodijelilo vrijeme. Postoje dvije vrste tokena koje možete pronaći: uslužni token i sigurnosni token.

U

Što je uslužni žeton?

Utility token je žeton na koji je spojen uslužni program. Koriste se za pristup proizvodu ili usluzi (trenutno ili u budućnosti). Uslužni tokeni izdaju startupi za prikupljanje sredstava putem ICO-a. Jedan od primjera uslužnog tokena uključuje osnovni znak pažnje (BAT). To je uslužni token koji djeluje u hrabrom ekosustavu preglednika. Komunalni tokeni nisu namijenjeni ulaganju. Međutim, oni izvrsno funkcioniraju u ICO-ima gdje ih investitor kupuje u nadi da će se njegova vrijednost uskoro povećati.

Da biste bolje razumjeli, pročitajte Sigurnosni token vs uslužni token.

V

W

Što je Novčanik?

Novčanik za kriptovalute mjesto je na kojem korisnik može pohraniti svoje privatne ključeve. Novčanik može biti softver ili hardver. Korisnik može koristiti novčanik za spremanje, slanje ili primanje imovine kriptovaluta. Također pohranjuje transakcije izvršene pomoću novčanika u kojem korisnici mogu pregledati povijest transakcija kad god žele. Novčanik je temeljni pojam koji ćete pronaći u bilo kojem pojmovniku blockchaina.

Definicija kita

Kitovi su pojedinci, entiteti ili organizacije s izuzetno visokom neto vrijednošću. Oni drže značajan dio kriptovalute i mogu lako manipulirati ili promijeniti tržište preko noći. Na tržištu postoje različite vrste kitova. Na primjer, Bitcoin kit koji može manipulirati cijenom Bitcoina.

Što je Whitepaper?

Bijela knjiga u kriptovalutama može se definirati kao dokument koji je izdao projekt koji sadrži sve detaljne opise njihovog plana i onoga što pokušavaju postići. Namijenjen je subjektima koji su izravno ili neizravno povezani s projektom. U kriptovalutama se uglavnom koristi za predstavljanje vrijednosti projekta investitorima, a također ima u rukama viziju što vlasnici projekata žele postići dugoročno.

Pročitajte “Kako provjeriti ICO bijelu knjigu” da biste saznali više o tom pojmu.

x

Y

Z

# 0-9

Što je 51% napada?

Napad od 51% česta je ranjivost kod blockchain tehnologije. Da bi se izveo napad, 51% mreže mora kontrolirati skupina rudara ili pojedinac. To znači da 51% računske snage zvane brzina raspršivanja rudarstva mora biti pod njihovom kontrolom. Jednom kad završe, napadači mogu dvostruko potrošiti, stvoriti nove transakcije i tako stvoriti novu kripto valutu. Također mogu zaustaviti transakcije i spriječiti nove transakcije. XVG, popularna kriptovaluta već je obuhvaćena napadom od 51% tri puta u posljednjih nekoliko mjeseci. Ovo je bila posljednja definicija u našem blockchain rječniku. Nastavljamo s ažuriranjem ovog Blockchain rječnika, pa budite u toku.

Definicije blokchaina – sljedeći koraci

Trenutno smo u procesu dodavanja dodatnih pojmova na naš popis definicija blockchaina. Također, bilo bi sjajno kada biste svojim vršnjacima mogli podijeliti vodič “Ultimate Blockchain Glossary” kako bi mogli učiti vlastitim tempom. Ako nam nedostaje bilo koja važna definicija blockchaina u ovom rječniku, molimo komentirajte u nastavku i mi ćemo dodati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me