Blockchain vs Linked List: Ali je Blockchain povezan seznam?

Ta članek odgovarja opisuje osnove tehnologije veriženja blokov in povezan seznam. Prav tako opozarja na bistvene razlike med blockchain in povezanim seznamom.

Začnimo z vprašanjem – Kako deluje tehnologija veriženja blokov? V bistvu je veriga blokov vrsta blokov, ki vsebujejo podatke in ima hash številko in hash številko prejšnjega bloka.

Na tehnični ravni lahko o povezanem seznamu rečete isto! Gre za vrsto podatkovne strukture, ki ‘shranjuje podatke’. Glede na to, kakšne so glavne razlike med tema dvema vrstama orodij za shranjevanje podatkov?

Za tiste, ki niso tako spretni v jeziku računalništva, izrazi, kot je struktura podatkov, ne bi imeli nobenega pomena. To je povsem normalno za ljudi, ki nimajo osnovnega znanja računalništva.

Vpišite se zdaj: Tečaj osnove podjetniških blokov

Kaj je povezani seznam?

Povezani seznam je linearni način organiziranja in shranjevanja podatkov, kjer vsak posamezen element predstavlja drugačen predmet. Lahko bi mu rekli vrsta podatkov različnih vrst. V jeziku računalništva je povezan seznam podatkovna struktura.

Na povezanem seznamu je zaporedje. Vsakemu podatkovnemu elementu je dodeljen “kazalec”. To pomeni, da lahko vedno izsledite prejšnje vozlišče seznama. Tako celoten seznam deluje kot veriga. Če sledite zgoščeni številki, lahko celo pridete do vozlišča geneze.

Zanimivo je dejstvo, povezavo nadrejenega vozlišča najdete tudi v tehnologiji veriženja blokov. To je ključna značilnost, zaradi katere so verige blokov nespremenljive. Ko je zasnovan, je narejen!

Kaj je Blockchain in kako je Blockchain podoben povezanemu seznamu?

Verjetno že imate idejo, kako imata ti dve opazni podobnosti. Za strukturo podatkov blockchain lahko enostavno rečemo, da je povezan seznam. Medtem ko ima povezani seznam funkcijo kazalca, ima veriga blokov funkcijo zgoščevanja. Vsak blok v verigi blokov ima edinstveno zgoščevalno številko in tudi zgoščevalno številko prejšnjega bloka ali nadrejenega bloka.

Tako blockchain kot povezani seznam sprejemata isto tehnologijo. Oba imata blok geneze, ki nima prejšnje hash številke.

Torej, da, blockchain dejansko deli nekaj značilnosti povezane podatkovne strukture seznama. Če želite izvedeti več o tehnologiji, si lahko ogledate osnovne funkcije veriženja blokov.

Vendar pa obstajajo tudi temeljne razlike med tema dvema tehnologijama.

Blockchain vs Linked List: Katere so ključne razlike?

Prvi in ​​najpomembnejši spopad blockchain vs povezanega seznama je, da ima blockchain zgoščevalno funkcijo za identifikacijo prednika določenega bloka. Medtem ko povezani seznam opravlja isto funkcijo s funkcijo kazalca. Več o zgoščevanju v kriptografiji preberite tukaj. Če želite bolj celovito znanje, naj vam ta podroben vodnik o kriptografskem razprševanju nazorno predstavi, kako deluje razprševanje.

Spet je veriga blokov precej bolj zapletena v smislu strukture. Povezani seznam je linearni način urejanja in shranjevanja podatkov.

Blockchains, na primer, imajo drevesa Merkle za shranjevanje transakcij in vseh podatkov, povezanih s transakcijami. Poleg tega imajo ta drevesa Merkle (ali bloki) povezavo do matične zgoščene enote z enolično številko zgoščenke.

Poleg tega ima blockchain nekaj edinstvenih lastnosti. Blockchain je na primer decentralizirana, porazdeljena in avtonomna digitalna knjiga, ki ima lahko številne aplikacije v našem praktičnem življenju. Manipulacija in spreminjanje podatkov sta skoraj nemogoča, saj bo sistem verige blokov to smiselno dopuščal. Po drugi strani pa je povezan seznam preprost način strukturiranja podatkov.

Kako blockchain odpravlja tveganje za kibernetske napade?

No, kopija verig blokov se distribuira med uporabniki znotraj omrežja. Torej, vsi v vozlišču delajo kot preveritelji veljavnosti. Če nekdo poskuša poseči v eno kopijo, se ne bo sinhroniziral z drugimi. Drugo vozlišče bo preprosto zavrnilo nenavadno spremembo. Tako varnost blockchain varuje pred kibernetskimi napadi in hekerji.

Blockchain lahko ustvari decentralizirane aplikacije, decentralizirane organizacije, pametno gospodarstvo in še veliko več. Mogoče je ključna definicija delovanja blockchaina sprožila vprašanje, ali je podoben povezanemu seznamu.

Več o decentraliziranih aplikacijah preberite tukaj!

Zaključki

Torej, to je bil kratek povzetek razprave o blockchainu in povezanem seznamu.

Je blockchain povezan seznam?

ŠT!

Blockchain ima nekatere ključne značilnosti povezanega seznama. Toda to je to, v bistvu je veliko bolj zapleteno in ima veliko več funkcionalnosti. Povezani seznam nima preveriteljev podatkov, ki bodo varovali integriteto povezanega seznama. Blockchain pa je popolnoma delujoč avtonomen sistem.

Če želite izvedeti več o verigah blokov in njihovem delovanju, za začetek vsekakor preverite naš brezplačni tečaj veriženja blokov!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me